|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3391 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY
Cytat:
![]() ![]() co do konsystencji, moze mozna do niego dodac gumy ksantanowej, to bylby gestszy? kurcze, az mnie korci tez sie przestawic na cos podobnego ![]() ![]() ![]() ![]() ale cos takiego to jak marzenie - krem pielegnacyjny wlasnorecznie ukrecony - a takie zawsze sluzyly mi wspaniale...i to jeszcze z filtrem ![]() a moje 2 ulubione - Avenka mleczko i Antek LV - coz, maja swoje wady ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3392 |
Zakorzenienie
|
to chyba odpowiedni wątek na moje pytanie - czy serum-olejek 3x ROSE z BU, zalecane do cery dojrzałej, suchej można stosować do młodej (20 lat), ale bardzo suchej i alergicznej skóry?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3393 |
Wtajemniczenie
|
Loss_lauri, witaj w wątku olejowym
![]() Serum różane mogą oczywiście stosować osoby tak młode jak Ty - na pewno wiek nie jest tu przeszkodą. Gorzej może być z Twoją tolerancją na oleje roślinne i olejki eteryczne, bo piszesz, że masz bardzo alergiczną skórę. Jeśli wiesz dokładnie, na jakie składniki jesteś uczulona, napisz, będziemy się zastanawiać. Jeśli nie wiesz, to nie ma innej rady - musisz wypróbować to serum na własnej skórze. Jeśli się na nie zdecydujesz, koniecznie zrób próbę uczuleniową. |
![]() ![]() |
![]() |
#3394 |
Zakorzenienie
|
dziękuję za powitanie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3395 |
Wtajemniczenie
|
Loss, ochy i achy chyba każda z olejomaniaczek doskonale rozumie
![]() Jak będziesz zamawiała olejki z BU, radzę pomyśleć też o kwasie hialuronowym, który poprawia wchłanialność i nawilżenie - Ty masz co prawda suchą cerę, więc może olejki wchłaniają się u Ciebie bez dodatków, ale olejki zmieszane z HA znacznie lepiej nawilżają cerę. |
![]() ![]() |
![]() |
#3396 |
Zakorzenienie
|
wchłanianie to jedno ale kwas HA doskonale pomaga rozprowadzić wszystkie oleje - ja miałam taka sytuację, że musiałam lać sporo oleju bo kilka kropel dosłownie natychmiast wsiąkało mi w skórę a z HA mogę sobie go spokojnie nie spiesząc się wmasować
zrobiłam właśnie kolejny tonik z PHA [obydwoma] na hydrolacie z lipy tym razem a do tego micel na głogu, jabłku i cytrynce w ilości hurtowej - nie ma to jak się rano tym przetrzeć, pobudka gwarantowana ![]() czeka munie jeszcze olejek do mycia buzi i drugi do mycia ciała, ale jakoś lenia mam ![]() wszystko przez te zmiany ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3397 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3398 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3399 |
Zadomowienie
|
Ja to ostatnio oglądałam jakiś program o dermatologii estetycznej, w którym była mowa konkretnie o powiększaniu biustu nie za pomocą implantów, ale czymś na wzór botoxu (o ile dobrze zrozumiałam
![]() ![]() ![]() No ale nie wiem, może do takiego powiększania piersi używa się jakiegoś specjalnego HA ![]()
#3400 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3401 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3402 |
Zakorzenienie
|
uwaga OT:
a nie ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3403 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny a czy miałayscie doswiadczenia z olejem Tamanu stosowanym solo? Podobno nie zapycha i chroni przed UV.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3404 |
Rozeznanie
|
Cześc dziewczyny
![]() troche mnie nie było bom się pochorowała, właśnie powoli nadrabiam zaległości wizazowe (nie jest lekko ![]() ![]() ![]() ![]() Ilonka - widzę, że u Ciebie zmiany nie tylko w rozkladzie dnia, ale i w awku ![]() ![]() Angi - ja używałam tamanka solo przez chwilę, fajny ale ciężkawy - sucha cera sobie z nim poradzi, nie wiem jak reszta.... przenisołam go do mixów, bo zapach jednak nie należy do moich ulubionych, aczkolwiek nie ma dramatu. ![]()
#3405 |
Raczkowanie
|
Hmm... A ja mam dylemat (pomijając zapach - dla mnie to jednak maggi... :c)) z tym tamanu - na noc nałożony z HA wydaje się być oki, a dziś na dzień pod podkład (oj kiedy w końcu będę mogła go wyrzucić?) jakoś nie tak - czuję się jakaś taka wysuszona i twarz mnie piecze, a tłuściutka zazwyczaj jest.
Wszedł w jakąś reakcję z podkładem? Chyba, że taki dziś akurat niezależny kaprys skóry... |
![]() ![]() |
![]() |
#3406 |
Wtajemniczenie
|
Oj, Ilono, ja już od samego czytania mam
![]() ![]() Chomiczku, witaj ![]() ![]() ![]() Tamanu używałam najpierw solo, ale też potem poszedł do mieszanek - jednak sam jest dla mnie za ciężki. Na dzień solo jakoś go sobie nie wyobrażam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3407 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Hmm... Dla mnie nie jest bardzo ciężki (tak pół na pół z HA). W sumie niedawno go używam, na cieplejsze dni faktycznie mógłby być przesadą. Dziś chciałam go wypróbować na dzień, a tu taka niemiła niespodzianka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3408 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3409 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, a próbowałyście robić jakiś kremik na oleju tamannu?
Ja mam zamiar zrobic ten biobaza + HA + proteiny + witaminy (tylko zamiast biobazy structure+imwitor) i myślałam, żeby fazę olejową zrobić pół na pół z tamanu i oleju z pestek winogron lub maceratu brzozowego i zastanawiałam się co z tego wyjdzie. Mam cerę mieszaną. Myślicie, że będzie oki? |
![]() ![]() |
![]() |
#3410 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3411 |
Wtajemniczenie
|
Iwi, ja nie próbowałam tamanu w kremie, ale Twój pomysł wygląda na ok.
Dziewczyny, to pieczenie jest niepokojące. Może powinnyście jednak olej tamanu czymś rozcieńczać? Czytałam kiedyś o takich reakcjach na duże stężenie substancji aktywnych - chociaż nie chodziło akurat o tamanu. |
![]() ![]() |
![]() |
#3412 |
Wtajemniczenie
|
ja wymieszałam tamanu z różą i herbatką i pachnie bardzo przyjemnie- tak gorzko-orzechowo.
a propos pieczenia... nałożyłam ostatnio żel aloesowy ma paszczę i zaczęło piec. Termin ważności ma długi, ale ostatnio stał w szafce w łązience a nie w lodówce, myślicie że to go zepsuło? |
![]() ![]() |
![]() |
#3413 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3414 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dzięki. Przetestuję i zdam relację ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3415 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Przyspieszył mi gojenie kilku syfków, (zdążył podziałać zanim go zmyłam, przerażona wizją trwałego rumienia ![]() Właśnie zrobiłam zamówienie na mazidłach, planuję sobie zrobić serum z wit. c i odżywkę o włosów z jedwabiem i keratyną- mam nadzieję że mi się trochę wzmocnią te biedne włosy, w zasadzie powinnam je obciąć na krócej, ale mąż mi zabrania... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3416 |
Rozeznanie
|
Wróciłam
![]() Teraz będzie pean na cześć kwasu laktobionowego. Bylam w górach, mieszkałam na... budowie, gdzie nie bylo bieżącej wody, a w studni woda nie badana i bałam się nią myć twarz... więc ratowałam się micelem sensibio. Skóra jakoś to zniosła i wygląda nienajgorzej. A zawdzięczam to z pewnością tonikowi z kwasem laktobionowym (Ilonko, stokrotne dzięki!!! Na pewno kupię ![]() Miło Was widzieć po przerwie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3417 |
Wtajemniczenie
|
I vice versa
![]() I pewnie tam jeszcze wymarzłaś w tych górach, bidulko. Kusicie tymi kwasami PHA, kusicie.... Ja mam na razie próbkę glukonolaktonu i też mi się podoba. Z tym, że u mnie obecnie trwa okres antykonsumpcyjny (tzn. nie w ogóle, a kosmetykowo ![]() Kochane Olejomaniaczki, wygląda na to, że WE WRZEŚNIU ŻADNEGO MAZIDŁA NIE KUPIĘ... ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3418 |
Zadomowienie
|
Niezamienna - poczekamy, zobaczymy
![]() A jak tam migdałek się sprawuje przy cerze mieszanej? Bo cos mi się ostatnio zaskórniki porobiły i zastanawiam się czy olejek z 2% BHA wzmocnić tonikiem z salicylu czy może migdałem? Kiedyś miałam tonik z kwa.migd. z BU, ale ze względu na glicerynę całkowicie go odstawiłam, więc o jakichkolwiek efektach ciężko mi się wypowiadać ![]()
#3419 |
Rozeznanie
|
To prawda, upal zelżał
![]() Niezamienna, migdałka stosujesz w toniku czy robisz peeling? |
![]() ![]() |
![]() |
#3420 |
Wtajemniczenie
|
Robię tonik z kwasem hialuronowym - idea wylinki nie bardzo do mnie przemawia, więc peelignuję się tylko czarnym mydłem Alepii, a unikam peelingów kwasowych.
Confused, widzę (ze wszech miar uzasadnioną) rezerwę wobec mego antykonsumpcjonizmu ![]() Na zaskórniki to raczej salicyl... Migdałek wygładza skórę, rozjaśnia ją i nawilża, ale jakiś uparty zaskórnik na czole ani mi drgnie... A, Schaeztchen, wyrazy podziwu ze względu na to, co w podpisie... Twarda jesteś... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:40.