|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3391 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
Cytat:
kupilam je za 5 zl w kwiaciarni, bylo ich kilka ale tylko ten byl z pakiem i kwiatkiem dlatego go wzielam a jak w domy sie dopatrzylam zrobilam interes zycia bo dosc ze ma bardzo zdrowe korzonki to jeszcze sa w tej doniczce 2 a nie 1
|
|
#3392 |
|
Zakorzenienie
|
Rzeczywiście interes życia
![]() A ja teraz przejrzałam allegro i znowu się zaśliniłam. Widziałyście te cuda??? Najbardziej podobają mi się ciapate z wygiętą łodygą. No i pani, którą pytałam o żółciochy w ciapy też wystawiła swoje Chyba jestem storczykową zakupoholiczką
|
|
|
|
#3393 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3394 |
|
Raczkowanie
|
a jak rozpoznać czy roślina ma stożek wzrostu czy go nie ma ?
![]() i czy basal keiki też powstaje wtedy gdy roślina ma złe warunki? |
|
|
|
#3395 |
|
Rozeznanie
|
gratuluję Wam, koleżanki...a mi się nic nie chce. jak sa pieniądze, nie ma miejsca,by stawiać storczyki
brak mebli mnie osłabia
|
|
#3396 |
|
Raczkowanie
|
Gratulacje, nowe okazy są przepiękne. Pozazdrościć.
|
|
|
|
#3397 |
|
Zakorzenienie
|
Tulipek basal keiki może powstac zarówno wtedy gdy roślina jest całkowicie zdrowa jak i wtedy gdy utraciła stożek wzrostu. Przy czym większe prawdopodobieństwo jest w drugim przypadku.
Stożek wzrostu to jest ta częśc storczka z której wyrastają liście i korzenie. Każdy storczyk go ma, ale w wyniku np. przelania stożek może zacząc gnic - pokrywa się wtedy czarną mazią. Platynko a nowe mebelki kiedy mają przyjśc? Koregra - dzięki. |
|
|
|
#3398 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#3399 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry
![]() Jak tak patrze na te wszystkie Wasze maleństwa to aż się weselej mi robi bo u mnie zielono i tylko zielono wszystko przekwitło Dobrze , ze mam po nich kilka wspomnień zapisanych na komputerze ![]() Właśnie trace drugiego zółtego liscia u mojego bezstożkowca nastepny juz tez sie robi zółty Jak narazie pozostały 3 zielone Mam przeczucie , ze go stracę a juz tak ładnie się zapowiadalo bo na łodyżce wypuscil dwa nowe malenkie pączuszki - nie wiem czy to przedłuzenie pedu czy co ale cos malenkiego i nowego (( (to ten fioletowy)
|
#3400 |
|
Zakorzenienie
|
Dario Olivio - ten żółty z drugiego zdjęcia
![]() Chyba wiem dlaczego tak szybko żółkną Ci w bezstożkowcu liście. Kwitnienie ma bardzo okazałe i wytraca całą swoją siłę z liści na utrzymanie kwiatów. Najlepiej byłoby obciąc ten kwitnący pęd kwiatowy i wstawic do wazonu. Tak zrobiłam w tamtym tygodniu z tym (zdjęcie jest z tamtego tygodnia) : ![]() Teraz bidulek siedzi w keramzycie. Nie ma prawie wcale korzeni ![]() SpanishMyszko - dziękuję |
|
|
|
#3401 |
|
Raczkowanie
|
Fridziu kochana zdjątka są z okresu kiedy moje maluszki jeszcze kwitły teraz juz nie mam na nich ani jednego kwiatka
została tylko zielona lodyga a liscie nadal zółkna w bardzo szybkim tempie - chyba go tracę to wlasnie z on nie ma stozka wzrostu bo zgnił a teraz traci mi liscie korzonki są w dobrym stanie na lodydze wyrasta w dwoch miejscach małe co nieco ale jak stracę wszytskie listki to juz bedzie chyba po nim (( Co robic ? Jak go ratowac? Zdązy wypuscic cos nowego z listkiem na tej lodydze? - chyba nie Tak mi go żał ![]() Piekny jest ten Twoj maluch Trzymam mocno kciuki aby się nie poddał A ten jego kolor - wow!!!
" Wszyscy jesteśmy Aniołami z jednym skrzydłem, możemy latać wtedy, i tylko wtedy, gdy obejmujemy innego człowieka " Edytowane przez SpanishMyszka Czas edycji: 2008-10-12 o 10:52 Powód: Post pod postem - proszę korzystać z funkcji "Edytuj" ! |
|
|
|
#3402 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#3403 |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jaki śliczny
|
|
#3404 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny mam pytanie - czy kazdy Phalaenopsis to hybryda? Co wogole znacy to określenie? I drugie pytanko czy PHALAENOPSIS LUDDERIANA to zwykły Phalaenopsis taki jakimi najczęściej się tu zajmujemy?
Pozdrawiam i z góry dziekuje
|
#3405 |
|
Rozeznanie
|
Witam dziewczyny
Kolejny piekny dzień przed nami Rano podlałam swoje storczyki i je obejrzałam ale nic sie nie zmieniło poza tym ze nowy ped kwiatowy ma juz 7 centymetrów Zycze miłego dnia zmykam zakuwc, bo mimo ze to dopiero poczatek pazdziernika ale juz mam troche nauki, a zajecia mam od 8-18 wiec zabardzo nie bede miec czasu aby nacieszyc oczy naszymi PIEKNOŚCIAMI
|
|
|
|
#3406 |
|
Rozeznanie
|
frido ja mam basala w pierwszym przypadku - storczyk biały miniaturka 1 liść się zachował mały ma 2 liście i chyba bo nie jestem na 100% pewno wypuszcza drugi korzonek
dziś robię kąpiel w misce z wodą storczykom z orchi, reszta co stoi na parapecie też siedzi w wodzie ale oni to ciągle - metoda platynki![]() różowy zrzucił już wszystkie kwiaty ale widzę że będzie mieć jakąś odnogępostanowiłam na noc wynosić ciapatego na korytarz zimny, może wypuści łodygę ![]() aaa i frido ten twój bez stożka to moje takie totalne marzenie... ja mam takiego ale on jest bardziej w żółty a ten twój bardziej w pomarańcz... cudo
|
|
#3407 |
|
Zakorzenienie
|
Dario Oliwio myślałam, że on jeszcze kwitnie. Może to co teraz wypuszcza to będzie keiki? Poczekaj, poobserwuj, jeżeli jednak będziesz widziała, że to pąk to obetnij całą łodygę.
Przeważająca większośc Phalaenopsisów które kupujemy to hybrydy. Hybrydy to modyfikowane genetycznie storczyki, dostosowywane w ten sposób do domowych warunków. Moje wczorajsze zakupy:
|
|
|
|
#3408 |
|
Rozeznanie
|
Frido sliczności a ten ciapatek CUDO
![]() Frido ile płaciłas za storczyki - jesli mozna wiedziec?? Edytowane przez ATENA84 Czas edycji: 2008-10-12 o 14:38 |
|
|
|
#3409 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3410 |
|
Rozeznanie
|
niezły niezły
szkoda że na allegro nie ma za ciekawych okazów właśnie aktywowałam konto... chciałabym właśnie takiego frido jak wcześniej pokazywałaś
|
|
#3411 |
|
Rozeznanie
|
Frido oba sa cudowne
|
|
|
|
#3412 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#3413 |
|
Raczkowanie
|
Dziekuję Frido
Twój kolejny ciapaty powalił mnie na kolanka Śliczności Ten żółty z czerwoną ważką - mniamciu Piękne piękniuśkie
|
#3414 |
|
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny, te zółte z bordowymi ciapkami własnie mnie zauroczyły. Od dzis poza tym z avatarka fridy bede poszukiwac i tego
![]() Wczoraj byłam u nas w leroyu (czy jak tam sie pisze) i była promocja po 19 zł, ale były tylko białe i fiioletowe. Jeden był całkiem fajny z dwoma pędami i troszke załuje ze go niewziełam, choc maz nalegał. No a z moim przekwitnietym cos sie dzieje. Dzis zauwazyłam ze lisc na samej górze zaczyna żółknąć od strony łodygi, (zaraz pstrykne fotke). To chyba nie jest nic normalnego? jak uwazacie? edit: robiac zdjecia zauwazyłam, ze łodyga pomimo obciecia nadal schnie, lisc tam gdzie żółknie to robi sie miękki, a do tego jeszcze dolny lisc, tez jakby pożółkł, ale od zewnetrznej strony. ja juz nie wiem co sie z tym kwiatkiem dzieje. ![]() ![]()
Edytowane przez aaaaniusia Czas edycji: 2008-10-12 o 16:49 |
|
|
|
#3415 |
|
Raczkowanie
|
Aaaaniusia właśnie przejrzałam Twoje fotki i według mnie nic niepokojącego sie z nim nie dzieje - stozek wzrostu wydaje sie byc zdrowiutki , nie ma na nim zadnego dziwnego ciemnego nalotu tzn ze nie jest zalany Ten dolny lisc jezeli nawet zółknie to tak sie zdara bo roslinka co jakis czas zrzuca dolny lisc i czerpiac z niego wszystko co najlepsze sprawia ze robi sie on bardzo zółty (potem on odpada) U Ciebie tzn u Twojego kwiatka nie widac aby dzialo sie cos niepokojacego ale ... najlepiej bedzie jak Frida zerknie na niego bo ja dopiero uce sie dbac o te kwiatki. Bede trzymac kciuki
Główka do gory
|
#3416 |
|
Rozeznanie
|
Dario masz rację
![]() nic się z nim złego nie dzieje jak na razie, myślę że zrzuca dolny listek, a ja też tak miałam z łodygą że po obcięciu usychała i tak... zdarza się
|
|
#3417 |
|
Raczkowanie
|
Adelo tzn , że zaczynam już co nieco dziamać
jeżeli chodi o uprawę storczyków Dziękuje za pomoc i za wszystkie nauki
|
#3418 |
|
Rozeznanie
|
![]() jest dobrze
|
|
#3419 |
|
Raczkowanie
|
dzieki, tyle ze bardziej mnie martwi ten lisc na samej górze,, bo żółknie i mieknie dosyc szybko. no ale jak mówicie ze wszystko ok, to moze nie mam co sie martwic. Dam mu troche czasu i zobaczymy co bedzie
|
|
|
|
#3420 |
|
Rozeznanie
|
czy ja wiem... na zdjęciu nie widać żeby żółkł... mogę ci też powiedzieć że ten najnowszy liść jest jaśniejszy niż poprzednie i zdarza się że jest miękki
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:15.

Jest słodka. Były wczoraj takie w Obi, ale cena jak za normalnego storczyka i stan miniaturek był przerażający. 
kupilam je za 5 zl w kwiaciarni, bylo ich kilka ale tylko ten byl z pakiem i kwiatkiem dlatego go wzielam