|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3391 |
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część V
Rzeczywiście, jak tak teraz patrzę na to, to mało wyszło.
![]() ![]()
#3392 |
Wtajemniczenie
|
Moja R:
Dzisiejsza, więc może być lekko zmieniona po 16. (do 16 w pracy i mam gotowe jedzonko) I ŚN: 2 łyżki płatków owsianych na mleku (3/4 szklanki) z jednym jabłuszkiem prażonym i 1/2 łyżeczki cukru (pychaaaa) IIŚN: Duża Garść fasolki szparagowej gotowanej, 1/4 twarogu chudego, jabłko IIIŚN: sałatka z sałaty, tartej marchewki i pomidora, z twarożkiem (1/4), garśc orzechów IVŚN: wieśniak i 2 kromeczki wieloziarnistego pieczywa. ***wracam do domku***** OB: Duszona panga (duży filet), 2 małe ziemniaczki i surówka z tartej marchwi, selera, buraczka, pietruszki i jabłka. Kolacja: to jedna wielka niewiadoma, bo idziemy na imprezę.... postaram się nic nie zjeść, a w domku sobie zrobię jakąś białkową kolację. Może rybka (bo mi zostanie z obiadu), albo twaróg chudy... Mam jeszcze takie pytanko, czy chlebek wieloziarnisty (kromka) maczana w roztrzepanym jajku, i usmażona na łyżeczce oliwy nadaje się na sniadani lub jakiś inny posiłek? |
![]() ![]() |
![]() |
#3393 |
Wtajemniczenie
|
dzien dobry
![]() dzisiaj bedzie: R S koktajl z bialka+otreby pszenne+blonnik+owoce mrozone+mleko sojowe II jablko + baby bell lunch salatka z tofu + groszek + papryka czerwona podw baby bell + cappucino kolacja dzwonek lososia grillowany+szparagi zielone+salatki konserwowe jakies wieczorkiem bedzie 2-3 kieliszki wytrawnego szmapana i pewnie lody kawowe...
#3394 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3395 |
Wtajemniczenie
|
smak6malin - bardzo dziękuję - staram się.
W weekend mam wykłady (egzaminy), a w niedzielę wieczorkiem jadę na wakację. Dlatego zapewne nie będzie mnie tu często. Cieszę się, żę nauczyłam się jakoś komponowac te posiłki. Raz lepiej, raz gorzej, ale do przodu. Za tydzień dam Wam znać jak i co... mam nadzieję że waga i cm w dół... Dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3396 |
Rozeznanie
|
R
1. Owsianka ( ok.200 ml mleka 0,5%, 3 łyżki płatków owsianych zwykłych, 1 błyskawicznych, odrobina otrąb pszennych, jogurt naturalny ok.100g, jabłko 2. Kromka chleba graham z pomidorem, wieśniaczek 3. Talerz makaronu pełnoziarnistego, jogurt naturalny, szklanka truskawek 4. Wieśniaczek, pomidor 5. Tuńczyk wsw, może jakieś warzywko Proszę o ocenke oraz jakby ktoś mógł- o przeliczenie kcal ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3397 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3398 |
Raczkowanie
|
1. 2-3 kromi chleba ziarnistego z białym serkiem i ogórkiem. szklanka kawy zbożowej z 2 płaskimi łyżeczkami cukru.
2. 2 krmoki chleba ziarnistego + pomidor 3. 2 naleśniki z serem i rodzynkami (na słodko oczywiście) 4. sałatka z ogórka i pomidora, 2-3 łyżki śmietany, zioła + 2 kromki chleba wieloziarnistego 5. omlet z ziołami + kawa zbożowa Czy taki jadłospis może być ? :P Co jest źle, co dodać, co wyrzucić ? |
![]() ![]() |
![]() |
#3399 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
#3400 |
Raczkowanie
|
R
|
![]() ![]() |
![]() |
#3401 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() a co do podwieczorkow to w pracy nie mam za bradzo ani czasu ani mozliwosci an przygotowanie niczego bardziej wymyslego,zreszta nie chce mi sie jesc nawet za bardzo i wiem,ze po powrocie do domu mam obiad porzadny to po co mam sie zapychac..
![]() |
#3402 |
Raczkowanie
|
moja dzisiejsza R, niestety grzesznaa..
1. 500g truskawek, dwie łyżki wieśniaka. 2. 100g sera białego a tutaj. dwa paski czekolady, kilka malin. 3. kalafior, 100g sera białego wymieszanego z 1 białkiem i 1/3 pomidora. 4. wieśniak lekki 5. tuńczyk wsw.
#3403 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Po pierwsze: brak nienasyconych kwasów tłuszczonych, po drugie: jesz za dużo nabiału w tej samej postaci: wiesz, że to grozi zakwaszeniem organizmu? Po trzecie: mało kalorii. Po czwarte: jedz węglowodany...
![]() |
#3404 |
Raczkowanie
|
Przepraszam, że tutaj ale co to zakwaszenie organizmu ?
#3405 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() = ok. 900 kcal ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3406 |
Zadomowienie
|
Utrzymaniowe menu na dziś
![]() I. Kromka chleba wieloziarnistego z sezamem, z serem Chester i wędliną, jajko na twardo, ok.15 szt.pistacji,2 paluchy Grissini 400 II.100ml pitnej 55 proc.czekolady na gorąco, lody:truskawkowe,orzechow e,waniliowe z ananasem,truskawkami i polewą czekoladową ok400 III.Razowa tortilla z kurczakiem,warzywami by C.H. 350 IV.Kotlet sojowy ,trochę kaszy,sosu grzybowego,surówka ,wiadomo skąd ![]() dojdzie V.Znowuż tortilla jak w pkcie 3, garść Cheetosow o smaku hot doga ![]() moze i niewłasciwie ,ale mi taka wersja odpowiada ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3407 |
Raczkowanie
|
To się zdarza, gdy jesteś na diecie wysokobiałkowej
![]() Białko rozkłada się na aminokwasy, a póżniej powstaja ciałka ketonowe i zaburza się wartość ph krwi. Aby zneutralizować ph powinno się spożywać produkty alkalizujące takie jak: buraki, ziemniaki, marchew, pomidory, sałata ogórki, kapusta, cebula i czosnek, dynia, czarne porzeczki, cytryny wiśnie, śliwki, agrest, gruszki, truskawki, jabłka, morele, figi, daktyle, szczypiorek, rzeżucha, majeranek, tymianek, rozmaryn __ mam nadzieję, że pomogłam ^^ |
![]() ![]() |
![]() |
#3408 |
Zadomowienie
|
sniadanie:
kawa bez cukru,ok 100g chudego twarogu z jogurtem ,malinami,otrebami zapomniałabym o garsci rodzynek :P IIsniadanie: kalarepa ![]() Obiad: miseczka zupy grochowej nie zabielanej podwieczorek: jabłko,kiwi , ok 150g naturalnego jogurtu + otreby i płatki górskie ,kawa bez cukru kolacja: tunczyk z pomidorem i cebulą duzo mineralki ,czerwonej herbaty wiem marny obiad ale jakos tak wyszło zabiegany dzień ![]() ![]()
#3409 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wnioskuję z jadłospisu, że r? ![]()
![]() |
#3410 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3411 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3412 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() U ![]() Sn. 3 kromki graham, 1 z tartare ziołowy(coraz mniej mi smakuje ![]() ![]() 2Sn. fitella jabłkowa, 150ml mleka sojowego, plaster ciasta marchewkowo-jabłkowego z bakaliami, 1/2 corny big żurawinowy, garść jagód Ob. zupa z linessy marakujowej(100g), twarogu(75g), homo nat(25g), 100g kaszy jaglanej, 3 garście jagód D:6 kuleczek falafel ![]() P(w sklepie więc dziwnie): hmm 50g grahamka, danio intesnso kokosowe, 2 gałki lodów: sorbet wiśniowy, rafaello, jabłko K: 4 leciutkie kromki grahama, 1 z wędzoną flądrą ![]() ![]() razem: około 2800 raczej nie mniej ![]() ![]()
![]() |
#3413 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nadmiar kwasów jest magazynowany w tkankach miękkich i stawach, szczególnie paluchów stóp, łokci, rąk i kolan, powodując stan zapalny i ból." źródło: http://www.zakwaszenie.pl/
![]() |
#3414 |
Rozeznanie
|
moje dzisiejsze u. choć tyję nie wiem dlaczego..
![]() 1. 100g sera białego chudego, dwie łyżki dżemu 2. wieśniak lekki 3. kalafior, 50g makaronu razowego z serem chudym 4. 200g sera białego 5. dwa kawałki pizzy, mirinda 0.4 4 gałki lodów (jagodowe, smietankowe, czekoladowe, bananowe) 100g petit beure czy to tak dużo ? i dlaczego wciąż tyję ![]()
#3415 |
Zakorzenienie
|
moniczko - Zdecydowanie za mało jesz w pierwszej połowie dnia,mało urozmaicasz źródła białka (sam twaróg praktycznie widzę),poza tym z tego co pamiętam malutko jadałaś,więc daj się organizmowi przyzwyczaić do większej dawki jedzenia
![]()
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
![]() ![]() |
![]() |
#3416 | |
Rozeznanie
|
Iza Wiosenna - Dziękuję
![]() ![]() Cytat:
![]() Mam tylko jeszcze do tego pytanie: tosty jakie? Z ciemnego chleba, tak? I z masłem, czy bez? Podobno takie masło roztopione jest złe i ma mnostwo kcal ![]() I jeszcze co do naleśników: normalne naleśniki smażone? Czy jakieś inne? ![]() Pytam dla informacji, bo mam zamiar wypróbować wszystko co wymyśliłaś [dziś zaczęłam od owsianki ![]() Małogosia ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3417 |
Rozeznanie
|
Dziękuję Agnes, ale chyba ją zmniejszę, bo nie chce tak tyć.. ;(((((
#3418 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeżeli mało jadłaś to Twój metabolizm z pewnością ledwo zipie, zmniejszając ciągle ilość jedzenia wykańczasz go doszczętnie...
![]() |
#3419 |
Rozeznanie
|
P.
![]() Śniadanie: Pół szklanki płatków owsianych, szklanka mleka 2%, serek wiejski 150 g, banan, jabłko, łyżka miodu, orzechy, Granola II śniadanie: Sześć pierogów z jagodami polanych śmietanką III śniadanie: Grahamka z masłem, żółtym serem, pomidorem i szczypiorkiem Danio Intenso ziarenkowy Obiad: Zupa-krem brokułowa z groszkiem ptysiowym Kawałek smażonej rybki w panierce 1/2 torebki białego ryżu Surówka z marchewki i kapusty Deser: Mars Delight Kawa z mlekiem Podwieczorek: Dróżdżówka z serem Trochę coli (przypomniałam sobie dlaczego jej nie lubię ![]() Trochę popcornu (j/w) Kolacja: Grahamka z twarożkiem i pomidorem Jogobella bananowa
#3420 |
Rozeznanie
|
Ćwiczę, choć teraz mniej, bo nie mam ani treningów ani wf-u, ale dużo chodzę, jeżdżę na rowerze i czasem chodzę na basen.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:45.