Aparaty ortodontyczne cz. VII :) - Strona 114 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-10-22, 18:55   #3391
surykata
Zadomowienie

GG do surykata
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VII :)

Cytat:
Napisane przez papryka85 Pokaż wiadomość
O matko, współczuję

Mam już w domu swoje modele zębów przed i po aparacie. Wczoraj nie mogłam się naprzyglądać
Wstawię zdjęcia, ale chyba dopiero po weekendzie
czemu dopiero po wekendzie?
surykata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-22, 19:18   #3392
joaa12
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez rozgwiazda Pokaż wiadomość

tzn. jeśłi chodzi czy Ty się zgodzisz czy nie.. to chyba za bardzo nie masz wyjście bo to Twój plan leczenia najwidoczniej z tym tyłozgryzem.. bez tego nie da rady zgryzu ustawić prawidłowo.. Mnóstwo tu dziewczyn miało tyłozgryz itd i żyją Będzie dobrze

Mam może nadzieję, że da się to leczyć wyciągami. No ale zobaczymy. CZy ktoś miał tutaj na forum zakładany ten aparat - chyba herbsta.

Tak czy inaczej narazie czeka mnie wyrwanie ósemek i muszę na to czekać miesiąc. Pożniej przerwa, duga ósemka i dopiero wyrywanie czwórek. Może w styczniu będzie aparat. Strasznie długo.
joaa12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-22, 19:21   #3393
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez joaa12 Pokaż wiadomość
Mam może nadzieję, że da się to leczyć wyciągami. No ale zobaczymy. CZy ktoś miał tutaj na forum zakładany ten aparat - chyba herbsta.

Tak czy inaczej narazie czeka mnie wyrwanie ósemek i muszę na to czekać miesiąc. Pożniej przerwa, duga ósemka i dopiero wyrywanie czwórek. Może w styczniu będzie aparat. Strasznie długo.
A ile masz lat? Herbsta zakłada sie do około 17 roku życia.
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-22, 19:52   #3394
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez surykata Pokaż wiadomość
czemu dopiero po wekendzie?
Bo na razie nie dysponuję aparatem i czasem
Stary 2009-10-22, 19:57   #3395
surykata
Zadomowienie

GG do surykata

przebieramy nóżkami z niecierpliwości czkekajć na paprykowe foty
surykata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-22, 20:08   #3396
sunnygirl33
Raczkowanie

witam !
jutro mam zakładany aparat stały na górę ... wytargowałam z rodzicami półceramiczny i półmetalowy ( nie wiem jak to sie fachowo nazywa, ale te przednie zeby sa z ceramicznym a tylne których mniej widac metalowe) . Zapoznalam sie z faq i troche sie boje jak to bd na poczatku ... wgl ta higiena ... ciekawa jestem jak to bedzie... pisze tu po wsparcie i podtrzymywaniu sie do dazenia do celu ;D Dam Rade ! ^^
sunnygirl33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-22, 20:19   #3397
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez surykata Pokaż wiadomość
przebieramy nóżkami z niecierpliwości czkekajć na paprykowe foty
Czekajcie w napięciu. Mam tylko nadzieję, że nie rozbiję wcześniej tych modeli, bo oglądam je z każdej strony po sto razy

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-22, 20:26   #3398
rudo-zielona
Zadomowienie

Ciociu Ciociu, niech Ciocia znajdzie czas i pożyczy aparat i zrobi foty.. Tłumy za nimi czekają
rudo-zielona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-22, 22:12   #3399
arktyczna
Raczkowanie

Witam, w wątku melduje się (mam nadzieję) przyszła aparatka
Byłam dzisiaj u orto z pierwszą kontrolną wizytą. Zapytał się jak tylko mnie zobaczył dlaczego przychodzę do niego tak późno, że powinnam mieć już wyprostowane zęby ok 5 lat temu. Powód-nie miałam na łuki kasy wcześniej a sama je sobie muszę fundować.
Obejrzał mnie i stwierdził, że mam dość poważną wadę zgryzu. Przód trzeba cofnąć a żuchwa powinna się rozszerzyć i pójść do przodu-mam dość mocno wysuniętą szczękę do przodu. Dał mi skierowania na zdjęcia i powiedział, że jak już się z nimi zapozna i powylicza kąty to się zastanowi co dalej.
Chyba będę miała usuwane zęby z góry-ale jeszcze się zobaczy.

Nie mogę się doczekać jak przedstawi mi plan leczenia-najwcześniej za dwa tygodnie.

Pozdrawiam i obiecuję, że wrzucę zdjęcia jak będę mieć już założony aparat.
arktyczna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-22, 22:42   #3400
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez rudo-zielona Pokaż wiadomość
Spoko, to, że orto przykleiła mi krzywo zamki usłyszałam od znajomego. Miał chłopina fantazję

Najlepsza rzecz jaką usłyszałam o aparacie: ludzie zakładają aparaty, bo im się wydaje, że paradontozy nie dostaną- jakby stłoczenie miało coś wspólnego z paradontozą.. Ortodonci to wymyślili, żeby na naiwniakach kasę zbijać.
Naiwniacy całego forum łączmy się

To ja może Was oświecę jak działa aparat.
Orto przykleja zamki żeby zęby nie wyleciały ze szczęki. Bo to jest tak, że zęby się wyrywa i wstawia na właściwe miejsce i wtedy zamki i drut je trzymają żeby się wrosły znów w dziąsła ale już prosto.
Ot taka sztuczka magiczka
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-22, 23:05   #3401
joaa12
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez CatchyKathy Pokaż wiadomość
A ile masz lat? Herbsta zakłada sie do około 17 roku życia.
Duuuużo więcej niż 17 - ponad 30. Dokładnie nie wiem czy to będzie aparat Herbsta, ale działanie takie samo. Ma mi wysunąć żuchwę na 9 miesięcy do przodu i ma być założony na stałe. Boję się tego podwójnego zgryzu a tyłozgryz mam około 6,7. I do tego usunięcie dwóch czwórek na dole i u góry + ósemki dolne.

Nie wiem czy dałoby się podziałać z wyciągami. Jeszcze mam iśc dolekarza od leczenia żuchwy, przeskakuje mi krążek - strzelanie żuchwy przy otwieraniu i zamykaniu (niestety nie potrafię fachowo nazwać). Właściwie mi to nie przeszkadza, no ale jak muszę to leczyć.

U mnie zęby 6 są nad 6 - tkami a powinny być w połowie piątek. Tak doczytałam. Poza tym jak wysunę żuchwę do przodu to wtedy przednie zęby mają styczność natomiast tylne nie. Mam mieć jakąś płytkę podniebną. Te przednie zęby się zetrą, rozumię ? A co z tylnymi - przeciez mi się nie nadbudują, a ortodontka użyła takich słow jakby mi się miały ,,wysunąc,, w górę. Ech te zęby. Bije się z myślami. Jak ja mam byc taka zadrutowana - nie dość, że aparatem zwykłym to jeszcze tymi zawiasami. No i do tego całego leczenia skłoniły mnie opadające szyjki zębowe, gdyż przednie zeby nie stykaja sie z górnymi, no i ,,kły,, też nie maja oparcia i stąd te problemy. Boję się, że za 10 lat albo wcześniej wylecą mi zęby.

Ale się rozpisałam. Pozdrawiam.
joaa12 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-22, 23:59   #3402
chicaa
Raczkowanie

Mam do was pytanie dziewczyny. Jak to wygląda po ściągnięciu aparatu? Pani ortodontka powiedziała mi, że gdy ściągnie mi górę i dół to potem przez jakiś czas będę musiała nosić coś w stylu ruchomego aparatu, żeby zęby się nie przesunęły. Długo to będę musiała nosić? I oczywiście znowu kasa będzie potrzebna.
chicaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-23, 06:24   #3403
rudo-zielona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez chicaa Pokaż wiadomość
Mam do was pytanie dziewczyny. Jak to wygląda po ściągnięciu aparatu? Pani ortodontka powiedziała mi, że gdy ściągnie mi górę i dół to potem przez jakiś czas będę musiała nosić coś w stylu ruchomego aparatu, żeby zęby się nie przesunęły. Długo to będę musiała nosić? I oczywiście znowu kasa będzie potrzebna.
Ot zwykła retencja. W FAQ masz chyba trochę o tym.
A po co ona? żeby upierdliwe zębiska nie pokrzywiły się znowu chcąc złośliwie wrócić na swoje miejsce.

1000days to że zęby są "wyrywane" domyśliłam się po tym jak mi biedaczki strzelają.. Tzn czuć tak jakby je ktoś odrywał , ale wydawało mi się zawsze, że drut i zamki są po to by przesuwać zęby, a cała reszta to kwestia poboczna
Stary 2009-10-23, 10:52   #3404
Szynszyla81
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sunnygirl33 Pokaż wiadomość
witam !
jutro mam zakładany aparat stały na górę ... wytargowałam z rodzicami półceramiczny i półmetalowy ( nie wiem jak to sie fachowo nazywa, ale te przednie zeby sa z ceramicznym a tylne których mniej widac metalowe) . Zapoznalam sie z faq i troche sie boje jak to bd na poczatku ... wgl ta higiena ... ciekawa jestem jak to bedzie... pisze tu po wsparcie i podtrzymywaniu sie do dazenia do celu ;D Dam Rade ! ^^
Wrzuć fotki jak będziesz mieć aparat... ciekawa jestem jak to wygląda.
A masz obydwa łuki czy tylko górny?
Ja też tak sobie myślę na takim rozwiązaniem. A jaki jest koszt rozwiązania pół na pół??

PS. Co tu dzisiaj tak cicho???
Szynszyla81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-23, 11:12   #3405
~Gonia~
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
To ja może Was oświecę jak działa aparat.
Orto przykleja zamki żeby zęby nie wyleciały ze szczęki. Bo to jest tak, że zęby się wyrywa i wstawia na właściwe miejsce i wtedy zamki i drut je trzymają żeby się wrosły znów w dziąsła ale już prosto.
Ot taka sztuczka magiczka
Cytat:
1000days to że zęby są "wyrywane" domyśliłam się po tym jak mi biedaczki strzelają.. Tzn czuć tak jakby je ktoś odrywał , ale wydawało mi się zawsze, że drut i zamki są po to by przesuwać zęby, a cała reszta to kwestia poboczna
rudo-zielona chyba nie wyczułaś ironii w wypowiedzi 1000days, bo przecież aparat nie wyrywa zębów, tylko przesuwa korzenie

soy una soñadora incorregibla por que espero al príncipe azul
~Gonia~ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-23, 11:23   #3406
Laity
Wtajemniczenie

Dzień dobry
Zrobiłam rano małą sesyjkę. Dla porówniania dodałam zdjęcia z dnia założenia aparatu. Szczególnie na tych od dołu widać jak pięknie ruszyły się dwójki przez ten miesiąc

Laity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-23, 12:19   #3407
sunnygirl33
Raczkowanie

cos nie wyszlo... tzn dzisiaj mialam zawody wiec zrezygnowalam ale w przyszłym tygodniu juz bede zalatwiona
tylko górny łuk bo mam malutka wade ale niestety najbardziej widoczna, tzn mam szpare miedzy jedynkami i i lewa dwójkę lekko cofniętą . ale ogólnie nie wyglądam jakos strasznie, tylko troszke mi to przeszkadza bo jednak to widac jak sie smieje albo szeroko usmiecham ... a dół jest w jak najlepszym porządku spróbuje zrobic zdjecia jak juz bede miec bo sama nawet jestem ciekawa jak to bedzie... dzieki za odpisanie )

a i koszt to 2000 zł ale jestem u najlepszej ortodontki w moim mieście ;D

Edytowane przez sunnygirl33
Czas edycji: 2009-10-23 o 12:36
sunnygirl33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-23, 12:26   #3408
luellee
Raczkowanie

Dziewczyny! Ja już za 24h będę miała aparat ale się cieszę

24 października 2009- APARATKA
luellee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-23, 12:27   #3409
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
cos nie wyszlo... tzn dzisiaj mialam zawody wiec zrezygnowalam ale w przyszłym tygodniu juz bede zalatwiona
tylko górny łuk bo mam malutka wade ale niestety najbardziej widoczna, tzn mam szpare miedzy jedynkami i i lewa dwójkę lekko cofniętą . ale ogólnie nie wyglądam jakos strasznie, tylko troszke mi to przeszkadza bo jednak to widac jak sie smieje albo szeroko usmiecham ... a dół jest w jak najlepszym porządku spróbuje zrobic zdjecia jak juz bede miec bo sama nawet jestem ciekawa jak to bedzie... dzieki za odpisanie )
Wbrew pozorom ta malutka wada jest jedna z najbardziej kłopotliwych do wyleczenia wad.
Stary 2009-10-23, 13:02   #3410
rudo-zielona
Zadomowienie

Goniu a Ty nie wyłapałaś tego co ja chciałam przekazać. Ostatnio mam przyciężkie żarty, za co Was przepraszam. Chyba zacznę pisać kiedy żartuje Albo stosować minki jak Pan Bóg przykazał.
Opinie, które potocznie funkcjonują w społeczeństwie są przesympatyczne momentami (ironiczno-sarkastyczne)
Stary 2009-10-23, 14:03   #3411
~Gonia~
Rozeznanie

Cytat:
Goniu a Ty nie wyłapałaś tego co ja chciałam przekazać. Ostatnio mam przyciężkie żarty, za co Was przepraszam. Chyba zacznę pisać kiedy żartuje Albo stosować minki jak Pan Bóg przykazał.
Opinie, które potocznie funkcjonują w społeczeństwie są przesympatyczne momentami (ironiczno-sarkastyczne)
no to dobrze, że to było w ramach żartu, bo już się przestraszyłam i myślałam że naprawdę uwierzyłaś w ten system leczenia wymyślony przez 1000days

Stary 2009-10-23, 14:14   #3412
patrznamnie
Raczkowanie

Cytat:
witam !
no ja taki mam jak ty bedziesz mieć coś cudownego, nie pamiętam już życia bez aparatu ;d
patrznamnie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-23, 14:55   #3413
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ~Gonia~ Pokaż wiadomość
no to dobrze, że to było w ramach żartu, bo już się przestraszyłam i myślałam że naprawdę uwierzyłaś w ten system leczenia wymyślony przez 1000days
Nie wymyślony przeze mnie! O nie! Taka informację uzyskałam od 25letniej dzieweczki z wyższym wykształceniem.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-23, 15:32   #3414
~Gonia~
Rozeznanie

Cytat:
Nie wymyślony przeze mnie! O nie! Taka informację uzyskałam od 25letniej dzieweczki z wyższym wykształceniem.
powiedz że żartujesz...

Stary 2009-10-23, 15:35   #3415
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
łoooo to nieźle! Ale wiecie, nie każdy z wyższym wykształceniem muszą wiedzieć o tajnikach ortodontycznych
Stary 2009-10-23, 16:00   #3416
Fibbi
Raczkowanie

w środę stuknął mi drugi miesiąc z aparatem
a dzień wcześniej drut mi wyszedł i musiałam jechać następnego dnia do mojej orto. jak wracałam już od niej to weszłam na pasy, zaczęło zielone migać więc przebiegłam szybko przez przejście i policja mnie zgarnęła
jutro... lecz dzisiaj ostatni chwalmy dzień!

aparatka, góra i dół 21.08.2009
Fibbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-23, 17:21   #3417
english_blackberry
Rozeznanie

Przyłanczam się do Was za ok 2 tygodnie będe miała założony aparat na górę. (wszystko zależy, kiedy pójdę wyrwać górną 6tkę, po rwaniu pani ort. powiedziała, że w ciągu 2-3 dni jest gotowa mi zalożyć aparacik)
Wybrałam aparat tzw. 'estetyczny' gdzie klamry są z kryształu górskiego. Ma któraś z Was taki? Uważacie, że to był dobry wybór?
Pytam bo nikt z moich znajomych jeszcze takiego nie miał, tylko te zwykłe.
english_blackberry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-23, 18:05   #3418
jodus
Raczkowanie

GG do jodus

przepraszam czy ktoś jeszcze w tym temacie jest ze starych aparatek :P bo mnie sporo czasu nie było a w sumie to ok 10 miesięcy :P
teraz jestem pełną aparatką bo założyłam również górę i mam całość ale pewnie nie będziecie mnie znały

góra - 18.09.2009r
Prościutkie zębule od kwietnia 2011r

jodus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-23, 20:02   #3419
Laity
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez english_blackberry Pokaż wiadomość
Przyłanczam się do Was za ok 2 tygodnie będe miała założony aparat na górę. (wszystko zależy, kiedy pójdę wyrwać górną 6tkę, po rwaniu pani ort. powiedziała, że w ciągu 2-3 dni jest gotowa mi zalożyć aparacik)
Wybrałam aparat tzw. 'estetyczny' gdzie klamry są z kryształu górskiego. Ma któraś z Was taki? Uważacie, że to był dobry wybór?
Pytam bo nikt z moich znajomych jeszcze takiego nie miał, tylko te zwykłe.
Ja póki co jestem zadowolona. Jedyny minus to to, że gumki (przeźroczyste) szybko żółkną, barwią się od jedzenia/picia, śliny, więc trzeba częściej latać do orto na ich wymianę (lub się do takich przyzwyczaić ). Gdyby nie to byłby rewelacyjny jak dla mnie

Laity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-23, 20:27   #3420
ela_86
Wtajemniczenie

zbliża się poniedziałek, a z poniedziałkiem wizyta u orto pierwsza kontrola.....
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości