![]() |
#3391 |
Zadomowienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VII :)
|
![]() ![]() |
![]() |
#3392 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam może nadzieję, że da się to leczyć wyciągami. No ale zobaczymy. CZy ktoś miał tutaj na forum zakładany ten aparat - chyba herbsta. Tak czy inaczej narazie czeka mnie wyrwanie ósemek i muszę na to czekać miesiąc. Pożniej przerwa, duga ósemka i dopiero wyrywanie czwórek. Może w styczniu będzie aparat. Strasznie długo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3393 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3394 |
Zakorzenienie
|
Bo na razie nie dysponuję aparatem i czasem
![]()
#3395 |
Zadomowienie
|
przebieramy nóżkami z niecierpliwości czkekajć na paprykowe foty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3396 |
Raczkowanie
|
witam !
jutro mam zakładany aparat stały na górę ... wytargowałam z rodzicami półceramiczny i półmetalowy ( nie wiem jak to sie fachowo nazywa, ale te przednie zeby sa z ceramicznym a tylne których mniej widac metalowe) . Zapoznalam sie z faq i troche sie boje jak to bd na poczatku ... wgl ta higiena ... ciekawa jestem jak to bedzie... pisze tu po wsparcie i podtrzymywaniu sie do dazenia do celu ;D Dam Rade ! ^^ |
![]() ![]() |
![]() |
#3397 |
Zakorzenienie
|
Czekajcie w napięciu. Mam tylko nadzieję, że nie rozbiję wcześniej tych modeli, bo oglądam je z każdej strony po sto razy
![]()
#3398 |
Zadomowienie
|
Ciociu Ciociu, niech Ciocia znajdzie czas i pożyczy aparat i zrobi foty.. Tłumy za nimi czekają
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3399 |
Raczkowanie
|
Witam, w wątku melduje się (mam nadzieję) przyszła aparatka
![]() Byłam dzisiaj u orto z pierwszą kontrolną wizytą. Zapytał się jak tylko mnie zobaczył dlaczego przychodzę do niego tak późno, że powinnam mieć już wyprostowane zęby ok 5 lat temu. Powód-nie miałam na łuki kasy wcześniej a sama je sobie muszę fundować. Obejrzał mnie i stwierdził, że mam dość poważną wadę zgryzu. Przód trzeba cofnąć a żuchwa powinna się rozszerzyć i pójść do przodu-mam dość mocno wysuniętą szczękę do przodu. Dał mi skierowania na zdjęcia i powiedział, że jak już się z nimi zapozna i powylicza kąty to się zastanowi co dalej. Chyba będę miała usuwane zęby z góry-ale jeszcze się zobaczy. Nie mogę się doczekać jak przedstawi mi plan leczenia-najwcześniej za dwa tygodnie. Pozdrawiam i obiecuję, że wrzucę zdjęcia jak będę mieć już założony aparat. |
![]() ![]() |
![]() |
#3400 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Orto przykleja zamki żeby zęby nie wyleciały ze szczęki. Bo to jest tak, że zęby się wyrywa i wstawia na właściwe miejsce i wtedy zamki i drut je trzymają żeby się wrosły znów w dziąsła ale już prosto. Ot taka sztuczka magiczka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3401 |
Rozeznanie
|
Duuuużo więcej niż 17 - ponad 30. Dokładnie nie wiem czy to będzie aparat Herbsta, ale działanie takie samo. Ma mi wysunąć żuchwę na 9 miesięcy do przodu i ma być założony na stałe. Boję się tego podwójnego zgryzu a tyłozgryz mam około 6,7. I do tego usunięcie dwóch czwórek na dole i u góry + ósemki dolne.
Nie wiem czy dałoby się podziałać z wyciągami. Jeszcze mam iśc dolekarza od leczenia żuchwy, przeskakuje mi krążek - strzelanie żuchwy przy otwieraniu i zamykaniu (niestety nie potrafię fachowo nazwać). Właściwie mi to nie przeszkadza, no ale jak muszę to leczyć. U mnie zęby 6 są nad 6 - tkami a powinny być w połowie piątek. Tak doczytałam. Poza tym jak wysunę żuchwę do przodu to wtedy przednie zęby mają styczność natomiast tylne nie. Mam mieć jakąś płytkę podniebną. Te przednie zęby się zetrą, rozumię ? A co z tylnymi - przeciez mi się nie nadbudują, a ortodontka użyła takich słow jakby mi się miały ,,wysunąc,, w górę. Ech te zęby. Bije się z myślami. Jak ja mam byc taka zadrutowana - nie dość, że aparatem zwykłym to jeszcze tymi zawiasami. No i do tego całego leczenia skłoniły mnie opadające szyjki zębowe, gdyż przednie zeby nie stykaja sie z górnymi, no i ,,kły,, też nie maja oparcia i stąd te problemy. Boję się, że za 10 lat albo wcześniej wylecą mi zęby. Ale się rozpisałam. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#3402 |
Raczkowanie
|
Mam do was pytanie dziewczyny. Jak to wygląda po ściągnięciu aparatu? Pani ortodontka powiedziała mi, że gdy ściągnie mi górę i dół to potem przez jakiś czas będę musiała nosić coś w stylu ruchomego aparatu, żeby zęby się nie przesunęły. Długo to będę musiała nosić? I oczywiście znowu kasa będzie potrzebna.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3403 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A po co ona? żeby upierdliwe zębiska nie pokrzywiły się znowu chcąc złośliwie wrócić na swoje miejsce. 1000days to że zęby są "wyrywane" domyśliłam się po tym jak mi biedaczki strzelają.. Tzn czuć tak jakby je ktoś odrywał ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3404 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A masz obydwa łuki czy tylko górny? Ja też tak sobie myślę na takim rozwiązaniem. A jaki jest koszt rozwiązania pół na pół?? PS. Co tu dzisiaj tak cicho??? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3405 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3406 |
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
![]() Zrobiłam rano małą sesyjkę. Dla porówniania dodałam zdjęcia z dnia założenia aparatu. Szczególnie na tych od dołu widać jak pięknie ruszyły się dwójki przez ten miesiąc ![]()
![]() |
#3407 |
Raczkowanie
|
cos nie wyszlo... tzn dzisiaj mialam zawody wiec zrezygnowalam ale w przyszłym tygodniu juz bede zalatwiona
![]() tylko górny łuk bo mam malutka wade ale niestety najbardziej widoczna, tzn mam szpare miedzy jedynkami i i lewa dwójkę lekko cofniętą . ale ogólnie nie wyglądam jakos strasznie, tylko troszke mi to przeszkadza bo jednak to widac jak sie smieje albo szeroko usmiecham ... a dół jest w jak najlepszym porządku ![]() ![]() a i koszt to 2000 zł ale jestem u najlepszej ortodontki w moim mieście ;D Edytowane przez sunnygirl33 Czas edycji: 2009-10-23 o 12:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#3408 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny! Ja już za 24h będę miała aparat
![]() ![]()
![]() |
#3409 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3410 |
Zadomowienie
|
Goniu a Ty nie wyłapałaś tego co ja chciałam przekazać. Ostatnio mam przyciężkie żarty, za co Was przepraszam. Chyba zacznę pisać kiedy żartuje
![]() Opinie, które potocznie funkcjonują w społeczeństwie są przesympatyczne momentami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3411 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3412 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3413 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3414 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3415 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3416 |
Raczkowanie
|
w środę stuknął mi drugi miesiąc z aparatem
![]() a dzień wcześniej drut mi wyszedł i musiałam jechać następnego dnia do mojej orto. jak wracałam już od niej to weszłam na pasy, zaczęło zielone migać więc przebiegłam szybko przez przejście i policja mnie zgarnęła ![]() ![]()
![]() |
#3417 |
Rozeznanie
|
Przyłanczam się do Was
![]() Wybrałam aparat tzw. 'estetyczny' gdzie klamry są z kryształu górskiego. Ma któraś z Was taki? Uważacie, że to był dobry wybór? Pytam bo nikt z moich znajomych jeszcze takiego nie miał, tylko te zwykłe. |
![]() ![]() |
![]() |
#3418 |
Raczkowanie
|
przepraszam czy ktoś jeszcze w tym temacie jest ze starych aparatek :P bo mnie sporo czasu nie było a w sumie to ok 10 miesięcy :P
teraz jestem pełną aparatką bo założyłam również górę i mam całość ale pewnie nie będziecie mnie znały ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3419 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3420 |
Wtajemniczenie
|
zbliża się poniedziałek, a z poniedziałkiem wizyta u orto
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:36.