|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3391 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 2010
Bao kciuki
Asiulek może daj ten dywan do pralni , oni raczej pozbędą sie tego zapachu.
|
#3392 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 2010
Evi, Monka no co Wy
![]() przecież moje dziecko nie jest takie grzeczne... nawet ostatnio jak poszłam do sklepu gdzie bardzo często z małą chodzę mała zrobiła scenę o to że coś tam chce bym jej kupiła, puzzle chyba, a ja nie chce jej kupować czegoś bo ona chce podczas gdy ma tego mnóstwo no i urządziła scenkę pierwszy raz. a na drugi dzień te panie w ciężkim szoku, że to dziecko tak robi, że tak umie płakać... i krzyczeć hehe Asiulek nie mam pojęcia jak walczyć skutecznie z sisiśkami, może spróbuj tym vanishem, i wywal na dwór ![]() ja mam odkurzacz zawsze od siostry tz on pierze całość a potem wciąga wszystko, taki by dał radę, może kogoś zapytaj o odkurzacz piorący. Bao trzymam kciuki za opiekunkę, i zdrówka dla Was |
|
|
|
#3393 |
|
Zakorzenienie
|
Najpierw spróbuję tym vanischem, tylko pogoda do d... i nie mogę wystawić na balkon a tak by było najlepiej.
Moja ostatnio jak coś chce od razu włącza wycie. Ostatnio z tz stwierdziliśmy, że przez ostatnie kilka dni więcej płakała niż przez ostatni rok. Nadrabia zatem ![]() Wystarczy nasze słowo "nie" i już się zaczyna. Do tego jęczy, stęka jak jej coś nie wychodzi. zawsze jej tłumaczymy, że ma nie stękolić, tylko poprosić o pomoc. przedwczoraj zakładam jej kurtke i nie mogę zapiąć suwaka, tak dla żartów sobie zawarczałam, takie "yyyy" żeby sobie pomóc na co moje dziecko mówi "mamusiu, nie stękol, nie wolno tak, poproś o pomoc" ![]() Ja zawsze mówię, ze moje dziecko w teorii jest fenomenalne, gorzej z praktyką
|
#3394 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie za wyżywienie za dzień jest liczone 5,50 zł, a za jedną godzine dodatkową poza darmowymi(8-13) 10 zł. Mojego narazie zapisałam od 8-14 więc niedrogo wyjdzie.
Asiulek po sikach to musisz dywan wyczyścić z dwóch stron, bo przesiąkły. Zamiast vanisza lepiej szare mydło i dodatek jakiegoś bardzo pachnącego płynu np ajaks do mycia podłóg. Myślę że wystarczy. Jak mój się raz zlał na kanapie(skóra) to ściekło na podłogę aż w tapetę się wzarło. zmyłam zapach rozcienczonym domestosem ale na dywan to to niebardzo się nadaje bo odbarwi.
|
|
#3395 |
|
Zakorzenienie
|
madzia- wypróbuję Twój sposób. Akurat szare mydło posiadam, ajax do podłóg też. zaraz idę działać
|
#3396 |
|
Zakorzenienie
|
ASIULEK tu masz kilka propozycji
http://m. tipy .pl/artykul_3563,jak-usunac-zapach-moczu.html - bez spacji . Jest tam kilka sposobów . NATASZKA moj jakos tak spokojnie przyjmuje to ze mu nie kupie , jesteśmy co tydz w sklepach zabawkowych i zawsze wchodzimy i oglądamy , i potem ładnie wychodzi . ---------- Dopisano o 09:17 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ---------- Wielka chwila : idę biegać z tz- tem na dworze .
Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2013-04-29 o 09:06 |
|
|
|
#3397 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja miałam spokój z usypianiem Miśka dopóki spał w łózeczku. Odkąd ma łóżko to nie ma siły żeby go tam samego zatrzymać. Kilka razy się tylko zdarzyło że wyszłam na chwilę i zasnął sam ale zazwyczaj muszę z nim siedzieć aż zaśnie ![]() Ja z dywanu zwykle siuśki spierałam zwykłym płynem do prania dywanów... Robiłam małą ilość piany w misce i gąbką wcierałam. Tyle razy Michał zsikał się na dywan i nic nie czuć. Gorzej było z materacem w łóżeczku... Cytat:
![]() U nas jest maleńkie zoo, wczoraj sprawdzałam bo też myślę co by Miśka zabrać. Normalny bilet kosztuje 7zł a ulgowy (dla dzieci od 3rż Też się po szyję przykrywam kołderką
|
|
#3398 |
|
Zakorzenienie
|
My juz po
, uszy mnie tylko bola . Jak sie wkrecimy w bieganie na dworze , bo roznie moz byc, to bede musiala pare rzeczy dokupic Kondycja tz - do dupy , ale jak zacznie rgularnie biegac to pewnie bede za nim zasapana biegac . Robilismy sobie przerwy bo on wysiadal, takie interwaly , pod koniec wybieglismy z pol w zabudowania, a ten mowi - dawaj biegieniemy , zeby widzieli, trzymaj szybkie tepo |
|
|
|
#3399 |
|
Zakorzenienie
|
lind, wróciłam właśnie z biedry i kupiłam zapasik. Skład się nieznacznie zmienił (zamieniono kolejność kilku składników, ale to bez znaczenia dla fotostabilności). Data to 2015 rok. ALE na standzie widniała cena 12,99zł (taka duża cenówka ze zdjęciem wszystkich produktów), a na kasie wybiło 14,99zł.
Pani sprawdziła sama, zadzwoniła po kierowniczkę, sprawdziła i ta, policzyła mi 12,99zł, ale cenę już do kieszeni schowała . Także zwróć i na to uwagę. (Na paragonie miałam cenę wyższą, więc pewnie potem do kasy 2zł dołożą albo w manko pójdzie)
|
|
#3400 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny,czy ktoras tutaj walczyla z bezsennoscia? Ja juz jade naostatnich silach-dzisiaj nie spalam od 3 do rana . Co mozna na to brac?wszelkie meliski i ziolka nie dzialaja,poza tym trzeba troche czekac na pelne efekty,a jak czegos nie wymysle to za chwile stane sie zombie. Ktos ma jakis pomysl?
|
|
#3401 |
|
Zakorzenienie
|
mrówa, mój ojciec też spać nie może i jemu pomagają zwykłe krople walerianowe ostatnio. Pierwszy raz wziął (przypadkiem) ciut więcej niż zalecają i spał jak zabity. Albo hydroxizinum (na receptę)
|
|
#3402 |
|
Zakorzenienie
|
mrówka- nie pomogę niestety bo na lekach się nie znam
mi meliska też nie pomagała przy mojej bezsenności.A jak spanieGabi?? Może to właśnie jest powód Twojego niespania? Bo pamiętam, że jak moja Werka się budziła co noc to ja spać nie mogłam bo tylko "wyczekiwałam" kiedy to nastąpi. To było silniejsze ode mnie... taki lęk wewnętrzny... może u Ciebie to samo?? Potem nad ranem bym spała i spała... Może warto odwiedzić lekarza?? ![]() Ja ostatnio sypiam aż za dobrze. Jak padam koło 22 (w porywach do 23) tak jak dzwoni budzik o 6.45 (czasem moj żywy budzik ciut wcześniej "zadzwoni') to oczu nie mogę otworzyc i zwlec się z wyrka nie daje rady... a nigdy z tym problemu nie mialam. Budzik nigdy mnie budzic nie musiał...
Weroniczka (05.04.2010r) "Ktoś" ( tp. 3.12.2014 ) Edytowane przez ASIULEK_23 Czas edycji: 2013-04-29 o 12:19 |
|
|
|
#3403 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To mało czy dużo Mi się zdaje że niewiele bo starszy chodził do przedszkola to też tyle płaciłam a to było 3lata temu---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- Podobno na sen najlepiej działa udany sex przed zaśnięciem
|
|
|
#3404 |
|
Zakorzenienie
|
madzia, nie wiem czy to mało czy dużo, nie znam się totalnie. Wiem, że ja będę płaciła 450zl za 8-9 godzin i nic więcej mnie nie będzie interesowało. To jest prywatne przedszkole. Tak więc jak tak porównuje ile Wy płacicie, czy będziecie płacić to stwierdzam, ze za dużej różnicy nie ma
Co do sexu na spanie- to na mnie faktycznie działa
|
#3405 |
|
Zakorzenienie
|
madzia, bardzo dużo, 3x więcej niż ja. U nas dodatkowa godzina jakoś 2,97zł kosztuje. Ja do 15.00 płacę 309zł jakoś, a u ciebie do 17 to by było 40zł za dzień x20 dni to niemal jak za prywatne by wyszło
|
|
#3406 |
|
Zakorzenienie
|
Moj tez do przedszkola idzie
no innego wyjścia nie było jak prywatne, ale całość od chyba 7 do 16 z możliwością do 17 kosztuje 362zl z tym ze nasz będzie od 8 do jakiejś 15...
|
|
|
|
#3407 |
|
Zakorzenienie
|
No jakbym np przed ta 17 odbierala i od 8to fakt koszt masakryczny jak za panstwowe. Ale jak tuskowe 1zl bedzie to chyba we wszystkich panstwowych wprowadza ?
---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ---------- Poszukałam troche info o przedszkolu, to te 10 zł za godzinę, jest wtedy jak np ja zapiszę dziecko że będzie chodziło do godziny 15 a odbiorę o 16, to wtedy 10zł opłaty za tą nie zadeklarowaną przezemnie. To teraz nie mam pojęcia ile kosztuje taka zadeklarowana godzinka. Po długim wekendzie idę zanieść umowę to się dopytam.Teraz w każdą środę będą spotkania dla dzieci z najmłodszej grupy,do końca czerwca. Będę chodziła z małym żeby się oswoił.
|
|
#3408 |
|
Zakorzenienie
|
LIBRA a ty co , w dupsko chcesz
, pojawia sie i znika i nic nie klika , oj będziesz brana pod uwagę . Tyle roboty ze nie wiesz w co ręce włożyć ? A wieczorem na pysk padasz ? MADZIA noo to sie wyjaśniło , i do której godziny małego dajesz ? Moj od września bedzie do 15.15 , z tym ze bedzie prowadzony po skonczeniu z jednego przedszkola do drugiego przedszkola znajdującego sie w szkole . Na 9 bedzie szedł tam gdzie teraz chodzi i od 12 do drugiego . Taki system . Od września nie będziemy juz płacić za godziny od 9-12 tylko za godziny od 12- 15.15 i tak przez rok, a potem juz bedzie w szkole i nie bedzie tego głupiego chodzenia z przedszkola do drugiego . Na szczęście jest blisko także 5 min spacerek zalicza .
|
|
|
|
#3409 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj mam z dupy dzień
![]() Młoda co chwilę krzyczy, wymusza, jest nieznośna po prostu,że mam ochotę albo ją za fraki powiesić albo siebie P.S - A ty już odpowiedź ze szkoły dostałaś???
|
|
#3410 |
|
Zakorzenienie
|
KINGA a twoja ile ma lat , tyle co nasze ? Sory ze pytam ale nie pamietam
. Tak , dostałam list ze szkole zaczyna we wrześniu 2014 r. Jazda nie ? Chyba , ze jest to konsekwencja pomyłki wcześniejszej . Mały miał zacząć przedszkole w styczniu , ale okazało sie ze panie pomyliły sie i dopiero zaczął 22 kwietnia . Wiec moze byc tak ze szkole zacznie w styczniu 2015 . Tak sobie gdybam . Okaże sie . Aha ten papierek o roku szkolnym dostaliśmy wraz z informacja kiedy zaczyna przedszkole , jeszcze z ta pomyłka styczniowa . Namotalam , ale kumasz ? ![]() Daj jej jakieś farbki , naklejki czy cos to moze sie zajmie czy cus
|
|
|
|
#3411 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja jest z 11 marca 2010 ![]() A twoja z kiedy? Bo koleżanka ma córkę z września 2010 i ona idzie chyba w styczniu 2014 ![]() Aaa co do młodej, to farbkami ona nie umie za bardzo, jakoś robi takie kółka tym pędzlem i ciągle w tym samym miejscu,że kartkę przebija no koszmar po prostu. Jeszcze gorzej bym się wkurzyła ![]() A naklejki to jakieś ma, ale z 5 min się pobawi i koniec. Tak to co chwilę coś broi, aby MAMUSI się NIE nudziło
|
|
#3412 |
|
Zakorzenienie
|
Albo ja juz majacze z niewyspania,albo nie ogarniam,ale unas sie placi 1,75 za dodatkowa godzine.
|
#3413 |
|
Zakorzenienie
|
KINGA moj z 20 kwietnia . A twoja do przedszkola nie chodzi ? Czy dajesz ja od września dopiero . E no jak moj idzie 2014 to twoja tez ale dlaczego te dziecko z września tez idzie we wrześniu 2014 hmmm . Bo oni tym system idą , dzieci urodzone od 1-6 i od 7- 12 ( pierwsza i druga połowa roku )
Moj młody urodził sie w sierpniu , wiec zaczynał szkole w styczniu . No mniejsza o to Moj tez maluje od dupy strony ,jakieś kreski albo jedna kreska i bierze druga kartkę , ale mi to nie przeszkadza . Przecież w ten sposób uczą sie trzymać pedzle, kresek , kółek pisania , wyobraźnia . Praktyka czyni mistrza . Wiec nie podchodz do tego tak. Ja kupiłam mu teraz książeczki od 3 lat do matematyki , sa tez do literowanie, pisania itd . Kup małej . To sa bardzo proste zadania , slaczki itd . Pewnie widzialas je , sa wszędzie supermarkety ( tu sa drozsze )pouland , 99 p itd , wiec Polece ci te za funciaka bo i tak te pierwsze próby bedą komiczne i duzym wyzwanim dla nich .
|
|
|
|
#3414 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 2010
Monka aby wcześniej dac dziecko do przedszkola to trzeba było płacić. A teraz od wrzesnia 2013 mojej należą się 3 godziny darmowe dziennie.
Mam nadzieje,ze bbędzie mozna doplacac I puscic ją już na cały etat.
|
#3415 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
wiecie co, przyszły te trampki z lemigo, które zamówiłam i jestem rozczarowana-znaczy trampkowate są oki, ale sandałki nie bardz0-źle wykończona wkładka wewnętrzna-wychodzi aż za but i się odkleja . Musze zatrudnić tż żeby zrobił borutę (nie mam ochoty na swój koszt odsyłać uszkodzonych kapci)
|
|
|
#3416 |
|
Zakorzenienie
|
A to o ktore pytalam czy cos wiesz na jego temat
w koncu tesciu powydzwanial do oswiaty heh dowiedzial sie ze uznaja za najlepsze tu u nas.... i jakims cudem udalo sie ze sie dostal... bo zapisuja tam dzieci ktore dopiero sie rodza bo takie maja kolejki.... jest u siostr na piwnej... powiem ci ze jak na tego typu przedszkole to mnie bardzo milo zaskoczyli zwlaszcza ze ja niepraktykujaca....
|
|
|
|
#3417 | |
|
Zakorzenienie
|
weszłam na ich stronę i
zobaczcie co piszą o hello kitty:Cytat:
i inne kwiatki Ja mam radykalne poglądy antykościelne, także wiesz , czasem jak czytam takie różne katolickie mądrości to mi sektą zalatuje... [z góry przepraszam katolików]bao, jeszcze mi się przypomniało-u mnie w tej rozpisce-tabelce też jest nazwa "opłata stała", ale to nic innego niż wyliczanie miesięczne za ilość godzin ponad darmowe
Edytowane przez evitka21 Czas edycji: 2013-04-29 o 19:25 |
|
|
|
|
#3418 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 20
Aha , no wlasnie my teraz płacimy , troche sie zdziwilismy bo myślałam ze od 3 roku życia przysługuja juz darmowe godziny , ale cos tam mówiła o marcu ze nie zalapalismy sie .
|
|
|
|
#3419 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 2010
Monka a ty pracujesz czy nie? :P
|
#3420 |
|
Zakorzenienie
|
KINGA na papierze na part time tak , ale ogólnie to nie . Mały do przedszkola wyruszył wiec i mi przydałoby sie dupsko ruszyć
.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:20.

hehe 

ale na dywan to to niebardzo się nadaje bo odbarwi.

następne wolne mam 7-9 ale wtedy jadę do Pleszewa więc też nici ze spotkania 

. Jak sie wkrecimy w bieganie na dworze , bo roznie moz byc, to bede musiala pare rzeczy dokupic
. Co mozna na to brac?wszelkie meliski i ziolka nie dzialaja,poza tym trzeba troche czekac na pelne efekty,a jak czegos nie wymysle to za chwile stane sie zombie. Ktos ma jakis pomysl?

. Tyle roboty ze nie wiesz w co ręce włożyć ? A wieczorem na pysk padasz ?
. Musze zatrudnić tż żeby zrobił borutę (nie mam ochoty na swój koszt odsyłać uszkodzonych kapci)
zobaczcie co piszą o hello kitty: