Wątek plotkowy dla Fanek naturalnej pielęgnacji, cz. II - Strona 114 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Biochemia kosmetyczna

Notka

Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2019-01-26, 10:35   #3391
Persefona_12
Zadomowienie

Dot.: Wątek plotkowy dla Fanek naturalnej pielęgnacji, cz. II

Cytat:
Napisane przez losek78 Pokaż wiadomość
Miałam akurat Alantan plus maść i mu posmarowałam buzie. Mi się wydaje, może się mylę, ale ten krem Weleda jest lepszy dla dziecka, co jeszcze w wózku siedzi i np nie rzuci się na śnieg twarzą. Zresztą Welede mieliśmy chyba jak syn miał rok nie cały i się sprawdzał ten krem. Dlatego byłam zdziwiona tym, co się stało. Dziwi mnie że to pisze, ale już Nivea ochronny dla dzieci jest lepszy.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
A czy ten krem Weleda nie ma czasem alkoholu? Może to jest przyczyną.

Cytat:
Napisane przez mhm0808 Pokaż wiadomość
Gratulacje dla Was obu!
(nie wiem jak Ty, ale ja zawsze uważałam, że urodziny moich dzieci to także moje święto
Oj leci czas, leci.... Moja mała córeczka za miesiąc skończy 15 o synu już nie wspomnę

Napisz proszę co tam słychać w minerałami teraz, co jest na topie - ja już z pięć lat temu wypadłam z obiegu.... Zamówiłam Milenie pierwsze z brzegu próbki (padło na Earthnicity) i o dziwo są dobrze dopasowane; chyba się zdecyduję na zestaw startowy z pędzlem ale nie wiem co pod te minerały? Oni mają taki krem/bazę w ofercie nad którym się mocno waham....
Dziękujemy

Jeśli chodzi o minerały to specjalistą nie jestem, ale coś tam używałam. U mnie ważne żeby się nie ciastkowały i dobrze kryły. Pod tym względem dobrze wypada Annabelle kryjący. Korah mnie namówiła, bo wcześniej używałam matującej formuły która jakoś mnie podrażniała i po prostu bałam się tych minerałów. Lubiłam Pixie, ale jednak na twarzy długo się u mnie nie trzymają. Bardzo fajne są Clare Blanc, ale cena jak dla mnie niemała. Inne które testowałam w ogóle się nie sprawdziły, min. Ecolore, Lily Lolo, Lucy. Z Earthnicity nie miałam styczności jak do tej pory. A jeśli chodzi o bazy, to ja w ogóle nie używam. Kładę na pielęgnację dzienną, często zwilżonym pędzlem. Ale ja mam skórę tłustą, która łatwo się obciąża jak za dużo nałożę kosmetyków. A pędzla używam flat topa Hakuro. Wcześniej miałam flat top Annabelle i lubiłam. A teraz jak mam porównanie to wolę zdecydowanie Hakuro. Używam już chyba rok i będę się powoli rozglądać za nowszym modelem, choć ten ciągle jest bardzo ok. Mam tylko wrażenie że nie mogę go domyć w środku
Persefona_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-26, 10:51   #3392
mhm0808
Obcy 8 pasażer Nostromo

Cytat:
Napisane przez Persefona_12 Pokaż wiadomość
A czy ten krem Weleda nie ma czasem alkoholu? Może to jest przyczyną.

Dziękujemy

Jeśli chodzi o minerały to specjalistą nie jestem, ale coś tam używałam. U mnie ważne żeby się nie ciastkowały i dobrze kryły. Pod tym względem dobrze wypada Annabelle kryjący. Korah mnie namówiła, bo wcześniej używałam matującej formuły która jakoś mnie podrażniała i po prostu bałam się tych minerałów. Lubiłam Pixie, ale jednak na twarzy długo się u mnie nie trzymają. Bardzo fajne są Clare Blanc, ale cena jak dla mnie niemała. Inne które testowałam w ogóle się nie sprawdziły, min. Ecolore, Lily Lolo, Lucy. Z Earthnicity nie miałam styczności jak do tej pory. A jeśli chodzi o bazy, to ja w ogóle nie używam. Kładę na pielęgnację dzienną, często zwilżonym pędzlem. Ale ja mam skórę tłustą, która łatwo się obciąża jak za dużo nałożę kosmetyków. A pędzla używam flat topa Hakuro. Wcześniej miałam flat top Annabelle i lubiłam. A teraz jak mam porównanie to wolę zdecydowanie Hakuro. Używam już chyba rok i będę się powoli rozglądać za nowszym modelem, choć ten ciągle jest bardzo ok. Mam tylko wrażenie że nie mogę go domyć w środku
Milena ma skórę delikatną, wrażliwą i przetłuszczającą się.
Napisz proszę czym się musi charakteryzować pielęgnacja dzienna, żeby Ci się minerały dobrze trzymały?
Np. Teraz zimą, to ochronego kremu używasz? Z filtrem?

mhm0808 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-26, 11:13   #3393
Korah
Zakorzeniona Zmorah

Cytat:
Napisz proszę czym się musi charakteryzować pielęgnacja dzienna, żeby Ci się minerały dobrze trzymały?
Nie wiem co Persefona oraz inne osoby napiszą, ale moim zdaniem podstawa to dobrze nawilżona skóra i dobrze wchłonięty produkt. Z tego, co zauważyłam, nawet jeśli pielęgnacja zostawi jakąś delikatną warstwę na powierzchni skóry, to nie stanowi ona problemu dla trwałości makijażu, ale jednak przed nałożeniem minerałów radzę odczekać, aż się wszystko porządnie wchłonie, żeby się po prostu makijaż nie zważył i powinno być dobrze. Minerały są z tym fajne, że też mają spf jakiś, więc nie trzeba chyba pod nie nakładać dużych ilości kremu z filtrem
A jeżeli chodzi o bazę, to są nie tylko takie, jaką oferuje m.in. Earthnicity, ale też w formie sypkich minerałów, np. Annabelle ma taki primer, puder glinkowy, Ecolore chyba też coś w tym stylu. One są fajne, jeśli nakładamy minerały na dość treściwą i tłustą pielęgnację, tak mi się wydaje, bo sama ich nie używałam, mogę się mylić.

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ----------

Cytat:
Co proponujesz?

Jakąś konkretną firmę?
Ja osobiście przetestowałabym na dziecku serum Ava aloe organic i może krem z tej linii, ale to ja. To nie są kosmetyki dedykowane dzieciom, więc nie namawiam.
Cytat:
Miałam akurat Alantan plus maść i mu posmarowałam buzie. Mi się wydaje, może się mylę, ale ten krem Weleda jest lepszy dla dziecka, co jeszcze w wózku siedzi i np nie rzuci się na śnieg twarzą. Zresztą Welede mieliśmy chyba jak syn miał rok nie cały i się sprawdzał ten krem. Dlatego byłam zdziwiona tym, co się stało. Dziwi mnie że to pisze, ale już Nivea ochronny dla dzieci jest lepszy.

Trochę niezrozumiałe dla mnie to, co piszesz? Chodzi Ci o to, że teraz też używałaś Weledę i się nie sprawdziła, a jak syn miał rok, to była ok?

Korah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-26, 11:18   #3394
Persefona_12
Zadomowienie

Cytat:
Pod minerały muszę mieć lekki krem. Inaczej wysuszają i gorzej sie trzymają. Dodatkowo uzywam esencji, albo serum Ava. Teraz używam esencji ślimakowej Benton i kremu Figa Mokosh. Latem uzywalam esencji czarnej i krem Malina Aloes Manufaktura Natura. W najgorętszych dniach odpuszczałam krem. Ale cokolwiek latem nie nakładałam to szybko płynęło. Ale lato było wyjątkowo upalne i chyba nic bez silikonów by się u mnie nie sprawdziło.
No i puder muszę mieć. Z tym mam największy problem, bo nie lubię takich mocno matujących, a jednocześnie żeby się dobrze trzymał i ładnie wyglądał. Szukam ciagle dobrego pudru.
Nie używam filtrów, nie lubię. Robią mi masakrę na twarzy Ale ja aktualnie mieszkam w bardzo czystej okolicy, nie ma smogu itd. Za parę miesięcy przeprowadzam się do większego miasta i będę musiała to zmienić.
Stary 2019-01-26, 13:20   #3395
mhm0808
Obcy 8 pasażer Nostromo

Dzięki

mhm0808 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-26, 17:48   #3396
losek78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Korah Pokaż wiadomość
Nie wiem co Persefona oraz inne osoby napiszą, ale moim zdaniem podstawa to dobrze nawilżona skóra i dobrze wchłonięty produkt. Z tego, co zauważyłam, nawet jeśli pielęgnacja zostawi jakąś delikatną warstwę na powierzchni skóry, to nie stanowi ona problemu dla trwałości makijażu, ale jednak przed nałożeniem minerałów radzę odczekać, aż się wszystko porządnie wchłonie, żeby się po prostu makijaż nie zważył i powinno być dobrze. Minerały są z tym fajne, że też mają spf jakiś, więc nie trzeba chyba pod nie nakładać dużych ilości kremu z filtrem
A jeżeli chodzi o bazę, to są nie tylko takie, jaką oferuje m.in. Earthnicity, ale też w formie sypkich minerałów, np. Annabelle ma taki primer, puder glinkowy, Ecolore chyba też coś w tym stylu. One są fajne, jeśli nakładamy minerały na dość treściwą i tłustą pielęgnację, tak mi się wydaje, bo sama ich nie używałam, mogę się mylić.

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ----------

Ja osobiście przetestowałabym na dziecku serum Ava aloe organic i może krem z tej linii, ale to ja. To nie są kosmetyki dedykowane dzieciom, więc nie namawiam.Trochę niezrozumiałe dla mnie to, co piszesz? Chodzi Ci o to, że teraz też używałaś Weledę i się nie sprawdziła, a jak syn miał rok, to była ok?
Tak, dokładnie. Welede miałam wcześniej już i dlatego zdecydowałam się znowu spróbować. A praktycznie po dwóch dniach jak syn wychodził na spacer z tym kremem na buzi to wracał czerwony i czerwona twarz do wieczora. A dziś posmarowałam tylko Alantan plus i nie ma podrażnień.

Może faktycznie gdyby mu dawać pod ten krem coś nawilżające to tak nie będzie wysuszać?
Ten krem na wiatr i mróz z Weleda nie na alkoholu w składzie.

Edytowane przez losek78
Czas edycji: 2019-01-26 o 17:50
losek78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-28, 07:45   #3397
beeets
Zakorzenienie

Nadal mocno oszczędzam. Choć zauważyłam tendencję, że skoro przestałam wydawać na kosmetyki, to wydaję sporo na płyty CD. Pocieszam się tym, że CDs wystarczą mi do końca życia, bo kupuję takie, które mi się nie znudzą. Natomiast zupełnie przestało mnie ciągnąć do zakupów ubrań i butów.
A jak u was?

Jestem Naturalna Dusza
Podróże Duszy

Wybierz Zielone z CCL
beeets jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2019-01-28, 08:23   #3398
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beeets Pokaż wiadomość
Nadal mocno oszczędzam. Choć zauważyłam tendencję, że skoro przestałam wydawać na kosmetyki, to wydaję sporo na płyty CD. Pocieszam się tym, że CDs wystarczą mi do końca życia, bo kupuję takie, które mi się nie znudzą. Natomiast zupełnie przestało mnie ciągnąć do zakupów ubrań i butów.
A jak u was?

Wyprzedaże się kończą, więc jest szansa, że i ja ograniczę nieco zakupy Wakacje mam już zarezerwowane, więc trzeba będzie coś odłożyć na wyjazdy.
Stary 2019-01-28, 10:04   #3399
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
A jak u was?
Wydałam w tym miesiącu o 1/4 mniej niż zwykle, więc jest postęp
Jestem kosmetycznie dobrze zaopatrzona i muszę za jakiś czas kupić tylko szampony i pastę do zębów. Chcę się przestawić na mycie ciała syndetem, już kupiłam, ale jeszcze nie próbowałam. Co prawda syndety nie są eko, ale pytanie co jest lepsze: kosmetyk eko w plastikowej butli czy nieeko syndet w kawałku papieru?

Chciałabym też znaleźć szampon w kostce z normalnym pH, ale może być ciężko.

Zrobiłam bardo dokładną inwentaryzację kosmetyków i listę tego, co uważam za zadowalający stan posiadania. Wyszło mi, że potrzebuję około 50 kosmetyków, przy czym w tym pozwoliłam sobie na parę dubli np. dwa smarowidła do ciała, jedno o lżejszej i jedno o cięższej konsystencji lub też słodszym/bardziej wytrawnym zapachu. Krem do rąk i pomadki pielęgnacyjne też muszę mieć w ilości więcej niż 1, bo używam ich często i dużo. Pomimo tego spokojnie domknęłam listę w 50 sztukach i będę do tego dążyć, bo obecnie ma dwa razy tyle.

Miałam też niestety bardzo nieprzyjemne doświadczenie z jednym niemieckim eko sklepem internetowym, który wcisnął mi płatne członkostwo i chociaż sprawa jeszcze nie jest zamknięta, to sądzę, że raczej nie uda mi się odzyskać kasy, którą mi ściągnęli z Paypala, bo niestety nie mam dowodów na to, że w trakcie kiedy robiłam u nich zamówienie, sprytnie przemilczeli kwestię powiązanego z tym zakupem obowiązkowego, płatnego członkostwa. Wygląda na to, że w obecnych czasach trzeba robić skriny/zdjęcia/unboxingi każdej pierdoły kupowanej w necie, bo inaczej samemu jest się sobie winnym
chimay jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-28, 10:14   #3400
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Wydałam w tym miesiącu o 1/4 mniej niż zwykle, więc jest postęp
Jestem kosmetycznie dobrze zaopatrzona i muszę za jakiś czas kupić tylko szampony i pastę do zębów. Chcę się przestawić na mycie ciała syndetem, już kupiłam, ale jeszcze nie próbowałam. Co prawda syndety nie są eko, ale pytanie co jest lepsze: kosmetyk eko w plastikowej butli czy nieeko syndet w kawałku papieru?

Jaki jest skład tego syndetu?
Ja też szukam do mycia włosów jakiegoś fajnego szamponu w kostce, czekam do wiosny, żeby kupić w Kremoland, bo mają podobno dobre szampony. Ostatnio ciało myję kostką z alterry i o dziwo jest spoko. Skóra nie jest bardziej wysuszona ani nic. Ale czy czymś w podobie umyłabym włosy, to nie wiem, dlatego chciałabym żeby szampon w kostce nie był typowym mydłem.
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-28, 10:29   #3401
chimay
Zakorzenienie

[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;86427999]Jaki jest skład tego syndetu?
Ja też szukam do mycia włosów jakiegoś fajnego szamponu w kostce, czekam do wiosny, żeby kupić w Kremoland, bo mają podobno dobre szampony. Ostatnio ciało myję kostką z alterry i o dziwo jest spoko. Skóra nie jest bardziej wysuszona ani nic. Ale czy czymś w podobie umyłabym włosy, to nie wiem, dlatego chciałabym żeby szampon w kostce nie był typowym mydłem.[/QUOTE]

To kostka SebaMed
Disodium Lauryl Sulfosuccinate, Triticum vulgare starch, Stearic Acid, Cetearyl Alcohol, Palmitic Acid, Talc, Lactic Acid, Aqua, Lecithin, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Cocamidopropyl Betaine, Panthenol, Inulin, Sodium Cocoyl Glutamate, Tocopheryl Acetate, Glycine, Magnesium Aspartate, Alanine, Lysine, Leucine, Benzophenone-4, Tartaric Acid, Parfum, CI 47005, CI 61570, CI 77891

Oglądałam kilka syndetów z pH 5,5 i właściwie to one wszystkie mają bardzo podobne do tego składy.
Widziałam też szampon w kostce Foamie, chyba nie ma tego w PL. Skład bardzo podobny jak ten syndet, producent deklaruje że niby ma pH przyjazne dla włosów, ale nie podaje jakie dokładnie, dlatego się waham, bo i cena nie najniższa.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-01-28, 10:46   #3402
Kusum
Zakorzenienie

Chimay, masz jakiś cel z tym syndetem? Kiedyś próbowałam tych wynalazków i u mnie się nie sprawdziły. Zimą cierpię na AZS, dermatolog polecił mi kilka takich specyfików aptecznych. Na azs nie pomogły, a straszny miałam wysyp na plecach
Stary 2019-01-28, 10:57   #3403
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
Chimay, masz jakiś cel z tym syndetem? Kiedyś próbowałam tych wynalazków i u mnie się nie sprawdziły. Zimą cierpię na AZS, dermatolog polecił mi kilka takich specyfików aptecznych. Na azs nie pomogły, a straszny miałam wysyp na plecach
Zużywanie mniejszej ilości plastiku. Nigdy się nie myłam syndetami, więc nie wiem, czy się to u mnie sprawdzi.
Stary 2019-01-28, 10:59   #3404
Korah
Zakorzeniona Zmorah

Cytat:
Tak, dokładnie. Welede miałam wcześniej już i dlatego zdecydowałam się znowu spróbować. A praktycznie po dwóch dniach jak syn wychodził na spacer z tym kremem na buzi to wracał czerwony i czerwona twarz do wieczora. A dziś posmarowałam tylko Alantan plus i nie ma podrażnień.

Może faktycznie gdyby mu dawać pod ten krem coś nawilżające to tak nie będzie wysuszać?
Ten krem na wiatr i mróz z Weleda nie na alkoholu w składzie.
Ja akurat tę maść Alantan Plus bardzo chwalę, jaki by nie był jej skład, to po prostu jest bardzo skuteczna, do tej pory zawsze pomogła na wszystkie skórne problemy, zawsze ratuje sytuację u nas i to błyskawicznie. Niestety, nie z każdą apteczną maścią tak jest.
Cytat:
Chcę się przestawić na mycie ciała syndetem, już kupiłam, ale jeszcze nie próbowałam. Co prawda syndety nie są eko, ale pytanie co jest lepsze: kosmetyk eko w plastikowej butli czy nieeko syndet w kawałku papieru?

Miałam też niestety bardzo nieprzyjemne doświadczenie z jednym niemieckim eko sklepem internetowym, który wcisnął mi płatne członkostwo i chociaż sprawa jeszcze nie jest zamknięta, to sądzę, że raczej nie uda mi się odzyskać kasy, którą mi ściągnęli z Paypala, bo niestety nie mam dowodów na to, że w trakcie kiedy robiłam u nich zamówienie, sprytnie przemilczeli kwestię powiązanego z tym zakupem obowiązkowego, płatnego członkostwa. Wygląda na to, że w obecnych czasach trzeba robić skriny/zdjęcia/unboxingi każdej pierdoły kupowanej w necie, bo inaczej samemu jest się sobie winnym
Takim najpopulrniejszym syndetem jest chyba kostka Dove. Wersja Original ma nawet spoko skład, niestety, moją skórę wysusza po kilku użyciach i zawsze jak jej używałam, to musiałam robić od niej przerwy.
Współczuję takich doświadczeń ze sklepem. Ja często nie czytam regulaminów w sklepach internetowych, ale chyba pora zacząć, bo zakupy zrobić coraz łatwiej i szybciej, czasem jednym kliknięciem wszystko zapłacone i załatwione, że człowiek traci czujność i się nie zastanawia nad niczym.[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;86427999]Jaki jest skład tego syndetu?
Ja też szukam do mycia włosów jakiegoś fajnego szamponu w kostce, czekam do wiosny, żeby kupić w Kremoland, bo mają podobno dobre szampony. Ostatnio ciało myję kostką z alterry i o dziwo jest spoko. Skóra nie jest bardziej wysuszona ani nic. Ale czy czymś w podobie umyłabym włosy, to nie wiem, dlatego chciałabym żeby szampon w kostce nie był typowym mydłem.[/QUOTE]Ja z Kremoland nie jestem zadowolona, wysusza włosy, kosteczka fajna, ładnie pachnąca takim orientem i dobrze się pieni, ale nadawała się u mnie tylko do sporadycznego użycia.
Cytat:
Oglądałam kilka syndetów z pH 5,5 i właściwie to one wszystkie mają bardzo podobne do tego składy.
Widziałam też szampon w kostce Foamie, chyba nie ma tego w PL. Skład bardzo podobny jak ten syndet, producent deklaruje że niby ma pH przyjazne dla włosów, ale nie podaje jakie dokładnie, dlatego się waham, bo i cena nie najniższa.
W Polsce można dostać szampony w kostce np. Tinktura, Bomb Cosmetics (SLS), Secret de Provence.

Stary 2019-01-28, 11:07   #3405
Konto usunięte

Cytat:
Takim najpopulrniejszym syndetem jest chyba kostka Dove. Wersja Original ma nawet spoko skład, niestety, moją skórę wysusza po kilku użyciach i zawsze jak jej używałam, to musiałam robić od niej przerwy.
Ja z Kremoland nie jestem zadowolona, wysusza włosy, kosteczka fajna, ładnie pachnąca takim orientem i dobrze się pieni, ale nadawała się u mnie tylko do sporadycznego użycia. W Polsce można dostać szampony w kostce np. Tinktura, Bomb Cosmetics (SLS), Secret de Provence.
Dove mnie nie wysusza, jest bardzo kremowa .
Czyli jednak zostaje testować wszystkie szampony jak leci . Na całe szczęście, jeśli nie wyjdzie do włosów, to zostanie do mycia rąk .
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-28, 11:46   #3406
Soso
Zakorzenienie

Cytat:
A jak u was?
od paru lat mam abonament w Spotify, polecam, to się nigdy nie nudzi
Soso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-28, 16:31   #3407
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Kostka Dove ma pH 7-7,5 (w zależności od źródeł), dlatego nie brałam jej zbytnio pod uwagę, bo to dla mnie daleko od mydeł nie leży. Szukam tych, co mają deklarację pH 5,5, parę ich jest, ale składy mają wszystkie prawie takie same tzn nie są naturalne. W ogóle istnieje coś takiego jak naturalny syndet?

Cytat:
Współczuję takich doświadczeń ze sklepem. Ja często nie czytam regulaminów w sklepach internetowych, ale chyba pora zacząć, bo zakupy zrobić coraz łatwiej i szybciej, czasem jednym kliknięciem wszystko zapłacone i załatwione, że człowiek traci czujność i się nie zastanawia nad niczym.
Najgorsze, że znam ten sklep od 2 lat i nigdy nie było żadnych problemów, ale widocznie postanowili zrobić skok na kasę, bo ewidentnie było to zamierzone działanie, a poszkodowanych takich jak ja jest dużo.
Stary 2019-01-28, 19:22   #3408
Persefona_12
Zadomowienie

Cytat:
Kostka Dove ma pH 7-7,5 (w zależności od źródeł), dlatego nie brałam jej zbytnio pod uwagę, bo to dla mnie daleko od mydeł nie leży. Szukam tych, co mają deklarację pH 5,5, parę ich jest, ale składy mają wszystkie prawie takie same tzn nie są naturalne. W ogóle istnieje coś takiego jak naturalny syndet?
Ja mam: https://www.marsylskie.pl/pl/p/Mydlo-dermatologiczne-BIO-90g-Secrets-de-Provence/1027
Deklarują neutralne PH, ale nie piszą dokładnie ile
Stary 2019-01-29, 09:27   #3409
Konto usunięte

Cytat:
Syndet pewnie nigdy naturalny nie będzie. A kostka myjąca isana med? Ona ma podobno 5.5

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-01-29, 12:24   #3410
Koshatka
Zakorzenienie

Cytat:
A jak u was?
A ja nie wydaję na nic.
Stary 2019-01-29, 14:17   #3411
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam: https://www.marsylskie.pl/pl/p/Mydlo...-Provence/1027
Deklarują neutralne PH, ale nie piszą dokładnie ile
Neutralne to pewnie 7.

[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;86432723]Syndet pewnie nigdy naturalny nie będzie. A kostka myjąca isana med? Ona ma podobno 5.5[/QUOTE]

Jak mi się sprawdzi ten syndet, który mam, to spróbuję Isany.

Ja się wkręciłam w puzzle, bardzo wciągające zajęcie, ale obiecałam sobie, że nie będę kupować więcej niż jedne na miesiąc. Wiem, że są też takie na smartfona, ale nie chcę jeszcze więcej czasu ślęczeć nad telefonem, chciałabym raczej mniej.
Stary 2019-01-29, 14:24   #3412
Korah
Zakorzeniona Zmorah

Cytat:
Ja się wkręciłam w puzzle, bardzo wciągające zajęcie, ale obiecałam sobie, że nie będę kupować więcej niż jedne na miesiąc. Wiem, że są też takie na smartfona, ale nie chcę jeszcze więcej czasu ślęczeć nad telefonem, chciałabym raczej mniej.
Na smartfonie mnie przeszkadza ich rozmiar, są maluteńkie, bardzo się męczą oczy, niby można powiększać sobie obraz, ale to denerwujące. Zaletą na pewno jest to, że można przerobić w takiej apce nawet swoje zdjęcie na puzzle, no i tysiące wzorów do wyboru za darmo, ale jednak tradycyjne puzzle są nie do podrobienia.

Stary 2019-01-29, 15:44   #3413
Persefona_12
Zadomowienie

Cytat:
Neutralne to pewnie 7.

Jak mi się sprawdzi ten syndet, który mam, to spróbuję Isany.

No też tak właśnie podejrzewam. Isanę miałam kiedyś, może kupię znowu.

A my kupiliśmy córce na urodziny puzzle 500 i oczywiście siedzimy i z nią układamy Mąż też chce na prezent 4000. Zima to fajny czas na takie rozrywki, latem to już nie będzie się chciało. Na telefonie to żadna przyjemność dla mnie. I tak pół dnia przed ekranem siedzę.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2019-01-29, 16:01   #3414
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Na smartfonie mnie przeszkadza ich rozmiar, są maluteńkie, bardzo się męczą oczy, niby można powiększać sobie obraz, ale to denerwujące. Zaletą na pewno jest to, że można przerobić w takiej apce nawet swoje zdjęcie na puzzle, no i tysiące wzorów do wyboru za darmo, ale jednak tradycyjne puzzle są nie do podrobienia.
Cytat:
A my kupiliśmy córce na urodziny puzzle 500 i oczywiście siedzimy i z nią układamy Mąż też chce na prezent 4000. Zima to fajny czas na takie rozrywki, latem to już nie będzie się chciało. Na telefonie to żadna przyjemność dla mnie. I tak pół dnia przed ekranem siedzę.
Ja właśnie ułożyłam te KLIK, w ogóle chcę kupić całą serię z tymi obrazami Lusphina. A potem może właśnie porwę się na więcej niż 1000, ale jeszcze nie wiem co. No i przydałaby mi się mata do puzzli, bo obecnie układam na stoliku, którego normalnie używamy na co dzień i przez to nie dość że stolik to i kawałek przestrzeni są wyłączone z użytku, a taką matę można normalnie zwijać i rozwijać.

Tylko nie wiem, co potem z tymi ułożonymi puzzlami robić. Te co ułożyłam podkleiłam cienkim kartonem, ale w sumie nie bardzo mam chęć obwieszać nimi ściany. Rozwalić i trzymać w pudełkach? Raczej nie sądzę, że będę chciała je układać jeszcze raz. Sprzedać jako używane?

Edytowane przez chimay
Czas edycji: 2019-01-29 o 16:06
Stary 2019-01-29, 17:25   #3415
losek78
Zakorzenienie

Zainteresowałam się tymi syndetami. Kiedyś mydełko Dove było stale w mojej pielęgnacji.

Stary 2019-01-29, 19:00   #3416
Persefona_12
Zadomowienie

Cytat:
Ja właśnie ułożyłam te KLIK, w ogóle chcę kupić całą serię z tymi obrazami Lusphina. A potem może właśnie porwę się na więcej niż 1000, ale jeszcze nie wiem co. No i przydałaby mi się mata do puzzli, bo obecnie układam na stoliku, którego normalnie używamy na co dzień i przez to nie dość że stolik to i kawałek przestrzeni są wyłączone z użytku, a taką matę można normalnie zwijać i rozwijać.

Tylko nie wiem, co potem z tymi ułożonymi puzzlami robić. Te co ułożyłam podkleiłam cienkim kartonem, ale w sumie nie bardzo mam chęć obwieszać nimi ściany. Rozwalić i trzymać w pudełkach? Raczej nie sądzę, że będę chciała je układać jeszcze raz. Sprzedać jako używane?
Mój chce takie: https://www.abcksiegarnia.pl/puzzle-4000-wieza-babel-trefl.html?gclid=Cj0KCQiA kMDiBRDNARIsACKP1FHwkuE42 cQSOf1E5PK5dds4ZXs2y8GCuN SBcYXgwM75W_-hDDxpVdgaAs6CEALw_wcB
Albo inne z obrazem Bruegla. Sama szukałam coś z Boscha, bo na jego obrazach dużo się dzieje.
Też ostatnio się nad tym zastanawiamy, takie wieszanie na ścianie to dla mnie kiepski pomysł. Myślę o przekazaniu takich puzzli dalej, np na jakąś wymianę osiedlową.
Stary 2019-01-29, 20:51   #3417
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Koshatka Pokaż wiadomość
A ja nie wydaję na nic.

Ja tez!
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2019-01-29, 20:54   #3418
Konto usunięte

Cytat:
Zainteresowałam się tymi syndetami. Kiedyś mydełko Dove było stale w mojej pielęgnacji.

A moze mi ktos wyjaśnić czym ono sie różni oprócz pH?
Ze te mydło ma być tez do twarzy?

Mam jedno mydło do ciała i twarzy z bahn Załącznik 7660898
Jak otworze to sprawdzę pH
Ciekawi mnie jakie ma!
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-29, 20:56   #3419
Konto usunięte

Ja jestem anty obrazowa na ścianach wiec u mnie puzzle odpadają.
Mamy kilka pudełek ale ja je oddaje do charity
Jak dzieci były małe miały puzzle dla dzieci itd. Oddawaliśmy je po jakimś czasie. Mamy tez takie 1000 i wiem, ze oddam.
Stary 2019-01-29, 21:12   #3420
Korah
Zakorzeniona Zmorah

Ja mam sporo zestawów puzzli po synu z jakimiś obrazkami, np. Star Wars czy zwierzęta, różne poziomy trudności, ale nigdy nie niszczę pudełek po zabawkach, ani po puzzlach tym bardziej, tylko przechowujemy i wiem, że któregoś dnia pójdą do kogoś w rodzinie na prezenty dla młodszych dzieci. Z resztą już takie większe i łatwiejsze puzzle dla najmłodszych rozdaliśmy i inne zabawki.

---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ----------

[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;86435874]A moze mi ktos wyjaśnić czym ono sie różni oprócz pH?
Ze te mydło ma być tez do twarzy?

Mam jedno mydło do ciała i twarzy z bahn Załącznik 7660898
Jak otworze to sprawdzę pH
Ciekawi mnie jakie ma! [/QUOTE]Syndet to nie jest mydło, zawiera detergenty tak samo jak żele do mycia, nie jest zrobiony ze zmydlonych tłuszczów. Po prostu od żeli się różni tym, że nie zawiera wody i opakowania plastikowego.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości