|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3391 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Wątek plotkowy dla Fanek naturalnej pielęgnacji, cz. II
Cytat:
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o minerały to specjalistą nie jestem, ale coś tam używałam. U mnie ważne żeby się nie ciastkowały i dobrze kryły. Pod tym względem dobrze wypada Annabelle kryjący. Korah mnie namówiła, bo wcześniej używałam matującej formuły która jakoś mnie podrażniała i po prostu bałam się tych minerałów. Lubiłam Pixie, ale jednak na twarzy długo się u mnie nie trzymają. Bardzo fajne są Clare Blanc, ale cena jak dla mnie niemała. Inne które testowałam w ogóle się nie sprawdziły, min. Ecolore, Lily Lolo, Lucy. Z Earthnicity nie miałam styczności jak do tej pory. A jeśli chodzi o bazy, to ja w ogóle nie używam. Kładę na pielęgnację dzienną, często zwilżonym pędzlem. Ale ja mam skórę tłustą, która łatwo się obciąża jak za dużo nałożę kosmetyków. A pędzla używam flat topa Hakuro. Wcześniej miałam flat top Annabelle i lubiłam. A teraz jak mam porównanie to wolę zdecydowanie Hakuro. Używam już chyba rok i będę się powoli rozglądać za nowszym modelem, choć ten ciągle jest bardzo ok. Mam tylko wrażenie że nie mogę go domyć w środku ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3392 | |
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Cytat:
Napisz proszę czym się musi charakteryzować pielęgnacja dzienna, żeby Ci się minerały dobrze trzymały? Np. Teraz zimą, to ochronego kremu używasz? Z filtrem? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3393 | |||
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() A jeżeli chodzi o bazę, to są nie tylko takie, jaką oferuje m.in. Earthnicity, ale też w formie sypkich minerałów, np. Annabelle ma taki primer, puder glinkowy, Ecolore chyba też coś w tym stylu. One są fajne, jeśli nakładamy minerały na dość treściwą i tłustą pielęgnację, tak mi się wydaje, bo sama ich nie używałam, mogę się mylić. ---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() |
#3394 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No i puder muszę mieć. Z tym mam największy problem, bo nie lubię takich mocno matujących, a jednocześnie żeby się dobrze trzymał i ładnie wyglądał. Szukam ciagle dobrego pudru. Nie używam filtrów, nie lubię. Robią mi masakrę na twarzy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3396 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Może faktycznie gdyby mu dawać pod ten krem coś nawilżające to tak nie będzie wysuszać? Ten krem na wiatr i mróz z Weleda nie na alkoholu w składzie.
blog Edytowane przez losek78 Czas edycji: 2019-01-26 o 17:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3397 |
Zakorzenienie
|
Nadal mocno oszczędzam. Choć zauważyłam tendencję, że skoro przestałam wydawać na kosmetyki, to wydaję sporo na płyty CD. Pocieszam się tym, że CDs wystarczą mi do końca życia, bo kupuję takie, które mi się nie znudzą. Natomiast zupełnie przestało mnie ciągnąć do zakupów ubrań i butów.
A jak u was?
#3398 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyprzedaże się kończą, więc jest szansa, że i ja ograniczę nieco zakupy ![]()
![]() |
#3399 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jestem kosmetycznie dobrze zaopatrzona i muszę za jakiś czas kupić tylko szampony i pastę do zębów. Chcę się przestawić na mycie ciała syndetem, już kupiłam, ale jeszcze nie próbowałam. Co prawda syndety nie są eko, ale pytanie co jest lepsze: kosmetyk eko w plastikowej butli czy nieeko syndet w kawałku papieru? Chciałabym też znaleźć szampon w kostce z normalnym pH, ale może być ciężko. Zrobiłam bardo dokładną inwentaryzację kosmetyków i listę tego, co uważam za zadowalający stan posiadania. Wyszło mi, że potrzebuję około 50 kosmetyków, przy czym w tym pozwoliłam sobie na parę dubli np. dwa smarowidła do ciała, jedno o lżejszej i jedno o cięższej konsystencji lub też słodszym/bardziej wytrawnym zapachu. Krem do rąk i pomadki pielęgnacyjne też muszę mieć w ilości więcej niż 1, bo używam ich często i dużo. Pomimo tego spokojnie domknęłam listę w 50 sztukach i będę do tego dążyć, bo obecnie ma dwa razy tyle. Miałam też niestety bardzo nieprzyjemne doświadczenie z jednym niemieckim eko sklepem internetowym, który wcisnął mi płatne członkostwo i chociaż sprawa jeszcze nie jest zamknięta, to sądzę, że raczej nie uda mi się odzyskać kasy, którą mi ściągnęli z Paypala, bo niestety nie mam dowodów na to, że w trakcie kiedy robiłam u nich zamówienie, sprytnie przemilczeli kwestię powiązanego z tym zakupem obowiązkowego, płatnego członkostwa. Wygląda na to, że w obecnych czasach trzeba robić skriny/zdjęcia/unboxingi każdej pierdoły kupowanej w necie, bo inaczej samemu jest się sobie winnym ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3400 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja też szukam do mycia włosów jakiegoś fajnego szamponu w kostce, czekam do wiosny, żeby kupić w Kremoland, bo mają podobno dobre szampony. Ostatnio ciało myję kostką z alterry i o dziwo jest spoko. Skóra nie jest bardziej wysuszona ani nic. Ale czy czymś w podobie umyłabym włosy, to nie wiem, dlatego chciałabym żeby szampon w kostce nie był typowym mydłem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3401 |
Zakorzenienie
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;86427999]Jaki jest skład tego syndetu?
Ja też szukam do mycia włosów jakiegoś fajnego szamponu w kostce, czekam do wiosny, żeby kupić w Kremoland, bo mają podobno dobre szampony. Ostatnio ciało myję kostką z alterry i o dziwo jest spoko. Skóra nie jest bardziej wysuszona ani nic. Ale czy czymś w podobie umyłabym włosy, to nie wiem, dlatego chciałabym żeby szampon w kostce nie był typowym mydłem.[/QUOTE] To kostka SebaMed Disodium Lauryl Sulfosuccinate, Triticum vulgare starch, Stearic Acid, Cetearyl Alcohol, Palmitic Acid, Talc, Lactic Acid, Aqua, Lecithin, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Cocamidopropyl Betaine, Panthenol, Inulin, Sodium Cocoyl Glutamate, Tocopheryl Acetate, Glycine, Magnesium Aspartate, Alanine, Lysine, Leucine, Benzophenone-4, Tartaric Acid, Parfum, CI 47005, CI 61570, CI 77891 Oglądałam kilka syndetów z pH 5,5 i właściwie to one wszystkie mają bardzo podobne do tego składy. Widziałam też szampon w kostce Foamie, chyba nie ma tego w PL. Skład bardzo podobny jak ten syndet, producent deklaruje że niby ma pH przyjazne dla włosów, ale nie podaje jakie dokładnie, dlatego się waham, bo i cena nie najniższa. |
![]() ![]() |
![]() |
#3402 |
Zakorzenienie
|
Chimay, masz jakiś cel z tym syndetem? Kiedyś próbowałam tych wynalazków i u mnie się nie sprawdziły. Zimą cierpię na AZS, dermatolog polecił mi kilka takich specyfików aptecznych. Na azs nie pomogły, a straszny miałam wysyp na plecach
![]()
#3403 |
Zakorzenienie
|
Zużywanie mniejszej ilości plastiku. Nigdy się nie myłam syndetami, więc nie wiem, czy się to u mnie sprawdzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3404 | |||
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Cytat:
Współczuję takich doświadczeń ze sklepem. Ja często nie czytam regulaminów w sklepach internetowych, ale chyba pora zacząć, bo zakupy zrobić coraz łatwiej i szybciej, czasem jednym kliknięciem wszystko zapłacone i załatwione, że człowiek traci czujność i się nie zastanawia nad niczym.[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;86427999]Jaki jest skład tego syndetu? Ja też szukam do mycia włosów jakiegoś fajnego szamponu w kostce, czekam do wiosny, żeby kupić w Kremoland, bo mają podobno dobre szampony. Ostatnio ciało myję kostką z alterry i o dziwo jest spoko. Skóra nie jest bardziej wysuszona ani nic. Ale czy czymś w podobie umyłabym włosy, to nie wiem, dlatego chciałabym żeby szampon w kostce nie był typowym mydłem.[/QUOTE]Ja z Kremoland nie jestem zadowolona, wysusza włosy, kosteczka fajna, ładnie pachnąca takim orientem i dobrze się pieni, ale nadawała się u mnie tylko do sporadycznego użycia. Cytat:
![]() |
#3405 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Czyli jednak zostaje testować wszystkie szampony jak leci ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3406 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3407 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#3408 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Deklarują neutralne PH, ale nie piszą dokładnie ile |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3409 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3410 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3411 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;86432723]Syndet pewnie nigdy naturalny nie będzie. A kostka myjąca isana med? Ona ma podobno 5.5[/QUOTE] Jak mi się sprawdzi ten syndet, który mam, to spróbuję Isany. Ja się wkręciłam w puzzle, bardzo wciągające zajęcie, ale obiecałam sobie, że nie będę kupować więcej niż jedne na miesiąc. Wiem, że są też takie na smartfona, ale nie chcę jeszcze więcej czasu ślęczeć nad telefonem, chciałabym raczej mniej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3412 |
Zakorzeniona Zmorah
|
Na smartfonie mnie przeszkadza ich rozmiar, są maluteńkie, bardzo się męczą oczy, niby można powiększać sobie obraz, ale to denerwujące. Zaletą na pewno jest to, że można przerobić w takiej apce nawet swoje zdjęcie na puzzle, no i tysiące wzorów do wyboru za darmo, ale jednak tradycyjne puzzle są nie do podrobienia.
#3413 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A my kupiliśmy córce na urodziny puzzle 500 i oczywiście siedzimy i z nią układamy ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3414 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Tylko nie wiem, co potem z tymi ułożonymi puzzlami robić. Te co ułożyłam podkleiłam cienkim kartonem, ale w sumie nie bardzo mam chęć obwieszać nimi ściany. Rozwalić i trzymać w pudełkach? Raczej nie sądzę, że będę chciała je układać jeszcze raz. Sprzedać jako używane? Edytowane przez chimay Czas edycji: 2019-01-29 o 16:06 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3415 |
Zakorzenienie
|
Zainteresowałam się tymi syndetami. Kiedyś mydełko Dove było stale w mojej pielęgnacji.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#3416 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Albo inne z obrazem Bruegla. Sama szukałam coś z Boscha, bo na jego obrazach dużo się dzieje. Też ostatnio się nad tym zastanawiamy, takie wieszanie na ścianie to dla mnie kiepski pomysł. Myślę o przekazaniu takich puzzli dalej, np na jakąś wymianę osiedlową. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3417 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3418 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A moze mi ktos wyjaśnić czym ono sie różni oprócz pH? Ze te mydło ma być tez do twarzy? Mam jedno mydło do ciała i twarzy z bahn Załącznik 7660898 Jak otworze to sprawdzę pH ![]() Ciekawi mnie jakie ma! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3419 |
Konto usunięte
|
Ja jestem anty obrazowa na ścianach wiec u mnie puzzle odpadają.
Mamy kilka pudełek ale ja je oddaje do charity ![]() Jak dzieci były małe miały puzzle dla dzieci itd. Oddawaliśmy je po jakimś czasie. Mamy tez takie 1000 i wiem, ze oddam. |
![]() ![]() |
![]() |
#3420 |
Zakorzeniona Zmorah
|
Ja mam sporo zestawów puzzli po synu z jakimiś obrazkami, np. Star Wars czy zwierzęta, różne poziomy trudności, ale nigdy nie niszczę pudełek po zabawkach, ani po puzzlach tym bardziej, tylko przechowujemy i wiem, że któregoś dnia pójdą do kogoś w rodzinie na prezenty dla młodszych dzieci. Z resztą już takie większe i łatwiejsze puzzle dla najmłodszych rozdaliśmy i inne zabawki.
---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ---------- [1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;86435874]A moze mi ktos wyjaśnić czym ono sie różni oprócz pH? Ze te mydło ma być tez do twarzy? Mam jedno mydło do ciała i twarzy z bahn Załącznik 7660898 Jak otworze to sprawdzę pH ![]() Ciekawi mnie jakie ma! ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:14.