|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3391 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Janusze, Grażyny, Sebixy i Karyny - odsłona III
No a ja słyszę zawsze że już mam prawie 26 lat a dzieci wciąż nie mam a po 30 to już niebezpiecznie rodzic... A jak odpowiadam że ja dzieci nie chce to wszyscy się na mnie patrzą z politowaniem.
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
|
|
|
#3392 |
|
404 Not Found
|
Kiedyś tak było, mówiło się że po 30-tce rodzić to już niebezpiecznie. Teraz medycyna poszła mocno naprzód, a dzisiejsze trzydziestolatki to jak dwudziestolatki kiedyś. Tak samo mężczyźni.
Weźcie sobie "Czterdziestolatka " (Kopiczyński). Dziś tak wygląda szcześciedzięciolatek, a nie czterdziestolatek. Taka jest moja teoria
|
|
|
|
#3393 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Irlandki czy Włoszki rodza pierwsze dzieci średnio po 30 tce i kraje te maja największy przyrost naturalny w Europie. A Polki wiecznie stare i po najlepszych biologicznie czasach. Gwarancja tylko na kilkanaście lat po pierwszej miesiaczce, bo potem to już wiecznie, kuźwa, późno. |
|
|
|
|
#3394 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- [1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6240287 1]Ale o jakim zakłamywaniu mowa ? Dziewczyna pisze, że była w ciaży w wieku 32 lat. Czyli saszła w nia, donosiła i urodziła. Biologicznie był najlepszy czas 7 lat temu, ale kto tak twierdzi skoro, że tak powiem - sukces reprodukcyjny osiagnięty ? To jest jakaś paranoja. Irlandki czy Włoszki rodza pierwsze dzieci średnio po 30 tce i kraje te maja największy przyrost naturalny w Europie. A Polki wiecznie stare i po najlepszych biologicznie czasach. Gwarancja tylko na kilkanaście lat po pierwszej miesiaczce, bo potem to już wiecznie, kuźwa, późno.[/QUOTE] Po prostu nie zgadzam się z twierdzeniem, że po 30stce to taki sam "młodziutki" wiek na ciążę, bo to nieprawda. Społecznie, zwykle tak, bo jednak w tym wieku lepsza jest sytuacja życiowa czy materialna. W dużym mieście, takim jak Warszawa, w przedszkolu średnia urodzenia pierwszego dziecka to mam wrażenie w przedszkolu córki na pewno po 30stym roku życia. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2016-06-29 o 20:23 |
|
|
|
|
#3395 |
|
Konto usunięte
|
No eeee, eee płodność głównie spada wśród mężczyzn i to z powodów nie biologicznych. O resztę się nie kłócę bom nie w humorze na gównoburze.
|
|
|
|
#3396 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jestem zdania, że płodność ludzi wykańcza chyba stres. Jakimś cudem patole chlejący tanie wina, jedzący byle co, zwykle problemów z płodnością nie mają i od 16 roku życia do 45 płodzą ile sił. A zadbane pary typu siłownia i koktajl z jarmużu, już prędzej.
|
|
|
|
#3397 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie jest chyba tak, że obecny, zadbany 40 latek to takie samo truchło jak pracujacy od 25ciu lat 40 latek w latach 70tych, tylko lepiej zakonserwowany ? Wydaje mi się, że jakościowe różnice jednak istnieja między teraz, a wtedy. Uogólniajac, rzecz jasna. |
|
|
|
|
#3398 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam wrażenie, że tempo starzenia przyspiesza ciężka praca fizyczna i ogólne niedbanie o siebie. Tylko nie wiem, bo nie jestem lekarzem specjalistą, czy jest różnica w jakości komórek jajowych i nasienia między 35 letnim człowiekiem dzisiaj a ileś lat lat temu, pomimo że ten dzisiejszy to nie takie "truchło"
|
|
|
|
#3399 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
BTW nie wyobrażam sobie molestować kogoś, bo jego pies zaszczeka te 3 razy dziennie ---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ---------- Cytat:
Nie mam porównania. A i w obie ciąże zaszłam od razu, sporo znajomych ma problemy, ale sporo nie ma żadnego. Co do "młodości", to powtarzam tylko słowa ginekologa.
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2016-06-29 o 20:45 |
||
|
|
|
#3400 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3401 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie pamiętam źródła niestety.
|
|
#3402 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zreszta jakby faktycznie 30tkę od 35tki miała dzielić przepaść i miało wtedy nastapić ostre załamanie kondycji zdrowotnej i biologicznej, to i tak przez tych 5 lat można z dwoje dzieci urodzić. |
|
|
|
|
#3403 |
|
Zakorzenienie
|
Co nie zmienia faktu, ze najwiecej dzieci z zespołami genetycznymi i tak rodzą młode matki, zapewne z tego powodu, ze rodzą więcej dzieci.
Przy problemach z płodnością chodzi tez o to, ze lepiej kiedy kobieta dowie sie o nich w 26 roku życia niż w 33, więcej czasu na reakcje. Znałam kiedyś kobietę w okolicach 35 lat, lekarze praktycznie od razu zaproponowali jej in vitro, zeby nie tracić czasu na inne sposoby. Zaszła w ciąże, lekko nie było, urodziła bliźniaki. Chociaż muszę przyznać, ze nie spotkałam sie osobiście z twierdzeniami, ze dzieci to najlepiej do 30stki, myślałam, ze tylko na jakichs zapadłych wiochach takie rzeczy sie głosi. |
|
|
|
#3404 |
|
Konto usunięte
|
A i tak większość dzieci z zespołem Downa rodzą kobiety w wieku poniżej 35 lat.
|
|
|
|
#3405 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A potem dla odmiany albo strasza albo strofuja kobiety jak gòwniary. |
|
|
|
|
#3406 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zawsze miałam nieregularne miesiączki, przed urodzeniem dziecka nawet bardzo i dawno temu lekarz zapisał mi luteinę dopochwowa w celu uregulowania cyklu. Moze sie nie znam, ale zastanawiam sie jaki to miało sens, bo wiadomo, ze jak wezmę luteinę, to okres będzie regularny, a jak nie wezmę, to juz nie. Bez żadnych badań.
|
|
|
|
#3407 |
|
Konto usunięte
|
Zrrszta o jakości kondycji moralnej i fachowej osòb z tego 'okołokobiecego' działu medycyny świadczy to, że swego czasu trzeba było rozkręcić akcję 'rodzić po ludzku' żeby przestano traktować pacjentki jak kawał mięcha jedynie z prawem do cierpienia.
|
|
|
|
#3408 |
|
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6240516 1]Zrrszta o jakości kondycji moralnej i fachowej osòb z tego 'okołokobiecego' działu medycyny świadczy to, że swego czasu trzeba było rozkręcić akcję 'rodzić po ludzku' żeby przestano traktować pacjentki jak kawał mięcha jedynie z prawem do cierpienia.[/QUOTE]
Śmiem twierdzić, że taka akcja przydałaby się nie tylko w tym dziale medycyny..
|
#3409 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Stres tak, a z resztą się nie do końca zgadzam. Cytat:
Jestem w tzw późnej ciąży, za moment 40ka. Problemy z zajściem zerowe, decyzja, pierwszy cykl i bum. Zero mdłości, zero problemów, test genetyczny na poziomie 20to latki. Dziecko zdrowe, ja zdrowa, ciąża odpukać jak na razie ksiazkowa i zero problemów, brak cukrzycy mimo że niby wiekowo i genetyczne po rodzicu wskazania są. Jedynie bolą mnie plecy, ale to od 10 lat siedzenia przy kompie, trudno żeby nie bolało, i bez ciąży czasem już je czułam. A na to wszystko uważam że zapracowalam właśnie życiem i pracą zwłaszcza przez ostatnie 4 lata już bez żadnego stresu, ćwiczeniem jogi, zdrowym odżywianiem. Nie palę, alkohol bardzo okazyjnie. I nikt nie ocenia mnie na mój wiek tylko około 10 lat mniej. Moim zdaniem stres robi największe, zniszczenia, bo to w końcu ciągle zalewanie organizmu adrenalina i rozwalanie układu hormonalnego. Do tego brak snu, fajki itp i juz wiadomo że płodność leci na pysk. ---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ---------- Cytat:
Kolejna sprawa to grupowe porodowki, nie dopuszczenie ojców do porodów. A potem to już kolejno brak zlobkow, przedszkoli, udogodnień w pracy zdalnej a wszystko żeby się pozbyć kobiet z pracy i cacy jest, bezrobocie spadło. |
|||
|
|
|
#3410 |
|
Konto usunięte
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6240468 6]Byłoby lepiej pod tym względem gdyby ginekolodzy tak chętnie nie wmawiali młodym kobietom, że przesadzaja kiedy przychodza z problemami, że 'tym sie będziemy martwili przed ciaża', gdyby problemòw z hormonami nie leczyli na ślepo pigułkami antykoncepcyjnymi, gdyby nie odmawiali im badań i np. nie wciskali, że cytologia na NFZ przysługuje tylko po 25. roku życia i innych tego typu madrości. Czasem mam wrażenie, że ginekolodzy to najbardziej 'beztroski' (eufemizm) 'typ' lekarzy.
A potem dla odmiany albo strasza albo strofuja kobiety jak gòwniary.[/QUOTE] Taak! 'Wśród ginekologów jest mnóstwo Januszy! Najgorzej jak się trafi połączenie pana ''pani mi tu nie truje, tylko zachodzi, to potem się będziemy martwić'' i rubasznych żarcików o ''pięknych cipkach i maciczkach''. |
|
|
|
#3411 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3412 |
|
Zakorzenienie
|
Ja chyba mam szczęście do lekarzy, że żadnego takiego nie spotkałam
Chociaż znajoma mi opowiadała o lekarce z przychodni, która notorycznie opieprzała ludzi za nadwagę. Początkowo mnie to bulwersowało, ale mam przykład taty TŻta - ogromne nadciśnienie, a pali fajki, ma duży brzuch, sól je na solniczki i zero wisisłu fizycznego, ulubione miejsce to kanapa. Przecież choćby lekarz mu aptekę leków zapisał, wiele to przy takim trybie życia nie da. I jak się nie wkurzać.
|
|
|
|
#3413 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w swoim srodowisku jestem b. mloda matka-corke urodzilam, gdy mialam 26 lat. Wiekszosc moich znajomych z pracy czy mam z podworka miala pierwsze dziecko po 30tce.
|
#3414 |
|
Zakorzenienie
|
O, jeszcze mi się przypomniało że jak ktoś chce mieć dzieci więcej niż dwójkę to patologia.
A ja jak chodzę na kontrolę do szpitala to widuję tabuny matek w wieku około 40ki tu, tabuny matek z więcej niż jednym dzieckiem i brzuchem. Na szkole rodzenia na jednych zajęciach kobitka była w 5 ciąży. A na samym początku jak się przeprowadziłam do Irlandii pamiętam jak z koleżankami irlandkami gadałam w pubie i pytałam ile chcą dzieci. No mega zdziwko, bo wszystkie zaczynały plany od minimum 3ki, podczas gdy w Polsce 2ka to już luksus To mi zawsze uświadamia że wszystko jest względne i narzucone przez kulturę, że nie ma co oceniać czyichś wyborów. Edytowane przez favianna Czas edycji: 2016-06-30 o 08:16 |
|
|
|
#3415 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jakoś nie spotykałam sie z takimi komentarzami, ze więcej niż dwójka dzieci to patologia. Owszem, jak ktoś ledwo wiąże koniec z końcem to w mojej opinii niezbyt roztropnie jest decydować sie na kolejne dziecko.
W Polsce jest kiepsko ze żłobkami, przedszkolami i każde dziecko to moze oznaczac wieloletnie bezrobocie, stad niezbyt optymistycznie nastraja to wiele kobiet do rozmnażania. |
|
|
|
#3416 |
|
Zakorzenienie
|
Też znam przypadek 24ro latki która urodziła dziecko z zespołem downa, ale moim zdaniem tak się dzieje dlatego że przyjmuje się że to starsze kobiety mają większe szanse na pecha na loterii genowej i one się badają, a młodsze maja niby mała szansę więc nie robią testów. A pecha może mieć każdy niezależnie od wieku.
|
|
|
|
#3417 |
|
on tired little feet
|
Przepraszam, o jakim kraju Ty piszesz? Bo na pewno nie o Polsce.
|
#3418 |
|
Zakorzenienie
|
Z tym zdaniem odnosnie więcej niż 2ki dzieci to pisze o Polsce właśnie.
3ka dzieci jeszcze jest ostatecznie akceptowalna jeśli rodzice maja spore dochody. Wszystko powyżej to już pewnie wpadki, nie mogło być planowane i patologia. |
|
|
|
#3419 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zazdroszczę ludziom, którzy maja dużo dzieci i sa z tym szczęśliwi. Ja bym chyba non stop sie na te dzieci darła i marzyła, kiedy wyjdę do pracy
|
|
|
|
#3420 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas będzie ok. 2 lata i miesiąc różnicy i to samo. No mdleję.. Rzeczywiście strasznie dziwne mieć dwójkę "od razu".
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:52.

Weźcie sobie "Czterdziestolatka " (Kopiczyński). Dziś tak wygląda szcześciedzięciolatek, a nie czterdziestolatek. Taka jest moja teoria