|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3421 | |
Raczkowanie
|
Dot.: kuleczki zaciskowe - jak dobierać????
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3422 |
Raczkowanie
|
Dot.: JAK ZROBIĆ BIŻUTERIĘ-KURS Dla Totalnie Zielonych ;)
Dziewczyny, przeglądałam forum i stwierdziłam, że jestem lewa i nic nie potrafię zrobić. Wasze dzieła są przepiękne! Szczerze mówiąc nie umiałabym zrobić prostej rzeczy, nawet kolczyki mi nigdy nie wychodzą, ale po przeczytaniu tej długiej instrukcji postanowiłam wziąźć się w garść i zacząć robić biżuterię. Wiem na pewno, że cudów nie będzie, ale po jakimś czasie możliwe, że wyrobię rękę. Jeszcze raz się powtórze - piękne robótki!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3423 |
Przyczajenie
|
Witajcie! zamierzam zacząć robić biżuteruę, głównie na początek kolczyki i Tu pytanie do Was, czy na początek opłaca się kupić taki gotowy zestaw? czy lepiej dobierać osobno,
dzięki za odpowiedzi ![]() http://allegro.zumi.pl/item117858557...kolczykow.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3424 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3425 |
Raczkowanie
|
Mam taki kłopocik. Proszę o pomoc.
Otóż mam sporo ładnych korali. Chciałam je wykorzystać na kolczyki (na szpilce/gwoździu). Ale niestety korale te mają spory otwór. Dałam przekładkę, by nie spadały. Nie zlatują, fakt, ale strasznie się chyboczą na boki. I poza tym przekładka ta jest posrebrzana, a korale w stylu etno i to kompletnie do siebie nie pasuje ![]() ![]()
![]() |
#3426 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No i trzeba loopik zrobić jak najbliżej koralików, żeby się trzymały ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3427 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Otwór ma średnicę 5 mm. Nawet loopik przechodzi bez problemów. Ale dziękuję za pomoc. Chyba zrobię po prostu tak, że dam jakiś koralik drewniany, żeby ten duży nie spadał.
![]() |
![]() |
#3428 |
Raczkowanie
|
Do 5mm otworu to jeszcze zawsze można wepchać kilka kulek 4mm - ja swoje drewniaczki wypychałam tak drobnicą akrylową ;P A potem na górę przekładka, wszystko schowane, a koralik rusza się mniej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3429 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() http://allegro.pl/item1183259307_609...ight_22mm.html http://allegro.pl/item1169653506_620...rope_18mm.html czy do tych kolczyków będą dobre takie bigielki: http://allegro.pl/item1183043503_big..._promocja.html A teraz pytanie o naszyjnik: czy do tego naszyjnika: http://allegro.pl/item1157946036_620...l_ab_40mm.html lepszy będzie ta krawatka: http://allegro.pl/item1169389307_kra...swarovski.html czy ta: http://allegro.pl/item1155208261_krp...ski_tanio.html PROSZĘ O POMOC DZIEWCZYNY! ![]() Edytowane przez kasia2439 Czas edycji: 2010-08-12 o 21:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3430 |
Raczkowanie
|
Dziweczyny jak robicie bransoletki na lince to jaki rozmiar wybieracie. Robiłam do tej pory na 0,45 i okazuje się, że popewnym czasie linka przeciera się o brzegi łapaczki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3431 |
Raczkowanie
|
Cześć. Jeśli któraś w Was ma pomysł jak zrobić taki naszyjnik i mi powie oczywiście, to będę po nogach całować. Byłoby samo przeplatanie gdyby nie te kuleczki na końcu..jak to możliwe, że są np 2 xilion'y nie połączone z obu stron w jednym kwiatku. Jedyne co mi przychodzi głowy, to że to jest tak, jak się cekiny z koralikiem na środku przyszywa. Pomysły?
No tak jak mówiłam. To już wiem. Jak zakupię kryształki to spróbuję. Planuję sobie zrobić naszyjnik na wesele, ale ten zmodyfikuję, bo nie o taki do końca mi chodziło.. Ale śliczny jest, też tak uważacie? Edytowane przez 6th_Sense Czas edycji: 2010-08-13 o 10:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3432 |
Zadomowienie
|
Takie naszyjniki robi Silverka - Kasia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3433 |
Raczkowanie
|
A to nie wiedziałam, że to wizażanka. Śliczne to, jak czyta - to gratuluję. No i zainspirowała mnie do mojego własnego projektu (siedzę tydzień nad pomysłem na wesele i nic, a teraz wreszcie jakoś ruszyłam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3434 |
Zakorzenienie
|
Kochane mam problem, przeszukałam już praktycznie cały internet - nie wiecie gdzie znajdę takie spiralne rureczki jak na tych kolczykach?
I w tych drugich - takie podwójne linki? Edytowane przez ja85gusiek Czas edycji: 2010-08-13 o 23:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3435 |
Raczkowanie
|
Ja myślę, że to nie są rureczki, tylko drut. A wtedy sama go możesz ukształtować jak Ci się podoba.
A co do drugiej fotki to ja bym zrobiła tak, że przewlekła łańcuszek przez jakieś oczko i zrobiła zakończenie na 2 wiszących końcówkach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3436 |
Raczkowanie
|
Słuchajcie, a macie jakieś pomysły jak estetycznie połączyć linkę/żyłkę z drutem?
Konkretniej: robię naszyjnik i wyplatam jakieś ładne kształty, po czym te ładne kształty muszę połączyć z większymi koralikami, które nie są przewiercone na wylot, a mają jedynie dziurki jak do naszycia (to jest swarek octagon lily strass z 2 dziurkami). I jak to "złapać" ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3437 |
Zakorzenienie
|
6th_Sense; dziękuję za poradę. W związku z tym moje dalsze pytanie-jakiej grubości drut by się nadawał i czym/na czym go wygiąć? Nigdy tego nie robiłam, stąd moje pytania.
Co do drugich, to brałam pod uwagę takie rozwiązanie, ale nie bardzo mi się to widzi, będzie to dziwnie wyglądało, tym bardziej, że chcę łańcuszek - wężyk. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3438 |
Raczkowanie
|
Proszę.
Dawno nic na srebrnych drutach nie robiłam, ale ja bym wzięła chyba coś 0,8 - 1 mm. Widzę, że ten łańcuszek to wąż czy linka, ale to nie szkodzi. Dokupujesz końcówki, wklejasz łańcuszek w nią i włala! Ja bym tak zrobiła. Jeśli snake ma grubość ok 1,2 mm, więc dokupuje się np taką końcówkę (ew. 1,5mm). Ale musisz wiedzieć jak gruby jest łańcuszek, żeby dobrze dobrać końcówkę! Edytowane przez 6th_Sense Czas edycji: 2010-08-15 o 09:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3439 |
Zakorzenienie
|
6th_Sense, linki to wiem, że się będą trzymały w czymś takim, jak przykleję, a łańcuszki też?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3440 |
Przyczajenie
|
Ja do tych drugich kolczyków kupiłabym po dwie gotowe żyłki różnej długości
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3441 |
Zakorzenienie
|
zloooota; też o tym myślałam, tylko ja chcę bez oczek, bo jakbym założyła dwa łańcuszki na oczko jeszcze, to już tak fajnie nie wygląda jak włożone w końcówkę, bo chyba na nią się jednak zdecyduję, tym bardziej, że poszperałam w swoich półproduktach i znalazłam takowe... Teraz jeszcze znależć łańcuszek na metry i będzie wszystko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3442 |
Zakorzenienie
|
witam, mam nadzieje ze znajde tu odpowiedz na moje pytanie, otoz od jakiegos czasu zaczelam nosic kolczyki po 20-letniej przerwie
![]() ![]() ![]() czy np. gdybym chciala na targowisku z bizu kupic sobie od was kolczyki to moge zastrzec ze chce ze srebrnymi biglami i jest mozliwosc podmianki ich za doplatą licze na was dziewczyny ![]()
![]() |
#3443 |
BAN stały
|
pewnie, że można zamieniać! różnicy nie widać, chyba, że do miedzianych dasz srebrne bigle
![]() ![]() możesz pytać o wymianę na srebrne, ale chyba lepiej, bo bez żadnych problemów kupić sobie kilka par srebrnych bigli i szczypce okrągłe i samemu sobie zmieniać. chyba, że kupujesz w galeriach, to dziewczyny nawet często zaznaczają, że kolczyki posrebrzane, ale bigle srebrne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3444 |
Zakorzenienie
|
dziekuje za szybka odpowiedz
![]() ![]() to ja tak zrobie - kupie na allegro po pare par bigli roznego rodzaju, otwartych, zamykanych, wkretek i bede wymieniac sobie , dziekuje ![]()
![]() |
#3445 |
Rozeznanie
|
Witam Drogie wizażanki!
![]() chciałam się zapytac czy znacie może jakis sposób aby zrobić kulke z drucika kolorowego, ale zeby byla pusta w środku? dziękuje z góry za odpowiedź |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3446 |
Raczkowanie
|
A ja mam pytanie do Kobitek, które pracują ze Swarowskimi.
Kupiłam sobie na allegro kilka kryształków i krawatek, miałam w planach zrobić wisiorki. Ponieważ to mój pierwszy raz z takimi materiałami, nie wiem, czy dobrze wszystko umocowałam. Czy u Was, po założeniu krawatki swarek siedzi sztywno, czy odchyla się na boki ? Podpowiem, że mam takie kształty jak serduszka, migdał, barok, rozgwiazda, wing. Wydaje mi się, że podociskałam wszystko dobrze i dalsze dociskanie może zakończyć się katastrofą ![]() I mam jeszcze pewien kłopot. Kupiłam dwie krawatki w kształcie gałązek, bo strasznie mi się spodobały. O takie: http://allegro.pl/item1174084953_kra...26_nowosc.html Niestety, nie potrafię tego zamontować. Chciałam ją założyć na migdał 22 mm . Po zamontowaniu okazało się, że to się kupy nie trzyma. Nie dość, że migdał bujał się na boki bardziej niż przy innych krawatkach, to jeszcze dodatkowo kiwał się w przód i w tył i momentami odstawał sporo od gałązki. Wyglądało to tak, jakby zaraz miało się rozlecieć. Próby złożenia tego w stabilniejszą całość skończyły się zniszczeniem krawatki ( prawie pękła i nie da jej się już raczej użyć) ![]() Czy ja coś źle zrobiłam ? Ma ktoś może sposób na prawidłowy montaż? Została mi jeszcze jedna krawatka i szkoda mi ją popsuć?
![]() |
#3447 |
Raczkowanie
|
A ja mam pytanie odnośnie tzw. "elementów pozłacanych"
![]() Chodzi mi o pozłacany metal, albo elementy "w kolorze złotym" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3448 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Przy pozłacanym srebrze też często po dłuższym użytkowaniu warstewka złota się ściera, szczególnie w miejscach gdzie ma kontakt ze skórą i narażona jest na ocieranie się ![]()
Edytowane przez ravenart Czas edycji: 2010-08-17 o 20:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3449 |
Raczkowanie
|
Jagusiek - myślę, że łańcuszki też będą spoko, przecież klej załapie. Ja bym tam próbowała z łańcuszkami. Nie mam pojęcia gdzie kupić na metry, bo jak chcę sobie dokupić łańcuszek, to kupuję na eBay'u.
Wisniowysad - no ba! Ja już wszystko robię na srebrnych. No, chyba że akurat nie mam kasy, a to coś ma być tylko dla mnie (nie mam uczulenia), bądź dla koleżanki która też nie jest uczulona, a chce aby było taniej, bo jej nie zależy. Wiele osób zaznacza, że możliwość wymiany bigli na srebrne za dopłatą. tynkusia - albo tak słabo dziś myślę (a trochę tak jest) albo nie załapałam. Mówisz o takiej plecionce z drutów, czy jak..? fellixa - nie pamiętam jak to było z moimi, ale też mi chyba huśtały się trochę na boki..<mysli> A przeszkadza Ci to w czymś? Ja bym już nie dociskała, bo pęknie Ci Swarek. -------------------- Choć ostatnio się przekonałam, że dobry Swarek to twarda sztuka. Zrobiłam kiedyś na szybko przywieszkę z Xiliona AB 6mm i 3 sztuk 4mm, taką wiszącą. Zawiesiłam na łańcuszku. Zapomniałam schować, a mój 4 letni chrześniak postanowił się nim pobawić i skończyło się to na tym, że trzymał łańcuszek za jeden koniec, na drugim zatrzymała się owa zawieszka (akurat tam było zapięcie, więc nie spadła) i tak chodził po domu wymachując i uderzając o ściany. Zorientowałam się dopiero po ok 10 min. Ale są całe ![]() -------------------- A rozgwiazda może po prostu jest za duża do niego lub kształtem Swarek nie odpowiada. shenny - zgadzam się z ravenart. Nie robiłam na nich, ale także widziałam, że się ścierają. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:05.