JAK ZROBIĆ BIŻUTERIĘ-KURS Dla Totalnie Zielonych ;) - Strona 115 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-09, 21:09   #3421
Agnes76
Raczkowanie

Dot.: kuleczki zaciskowe - jak dobierać????

Cytat:
Napisane przez shenny Pokaż wiadomość
Pytanie należałoby zadać w wątku dla zielonych - nie ma sensu zaśmiecać forum nowymi wątkami.

Kulki zaciskowe zawsze będą plaskate po zaciśnięciu - jedyne, co można z tym zrobić, to poszukać specjalnych nakładek, ale ja je widywałam tylko w chińskich czasopismach, więc nie wiem, czy u nas to jest - może inne dziewczyny coś pomogą. Sama korzystam z kuleczek tylko do zakańczania naszyjników, w których wszystko chowa się w łapaczce, a tu "plaskatość" jest wręcz zaletą

Do kolczyków linek się raczej nie używa - znaczy, oczywiście można próbować, ale nie są to zbyt trwałe prace właśnie przez to, że kuleczki bez zabezpieczenia klejem nie trzymają za mocno, a smarowanie klejem widocznych elementów kolczyka nie wygląda za dobrze.

Do żadnego rozmiaru nic się nie dobiera - one po prostu mają takie duże otwory, i kropka
Znalazłam nakładki. Dla mnie teraz to ma sens....
Agnes76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-10, 00:09   #3422
Evelusia
Raczkowanie

Dot.: JAK ZROBIĆ BIŻUTERIĘ-KURS Dla Totalnie Zielonych ;)

Dziewczyny, przeglądałam forum i stwierdziłam, że jestem lewa i nic nie potrafię zrobić. Wasze dzieła są przepiękne! Szczerze mówiąc nie umiałabym zrobić prostej rzeczy, nawet kolczyki mi nigdy nie wychodzą, ale po przeczytaniu tej długiej instrukcji postanowiłam wziąźć się w garść i zacząć robić biżuterię. Wiem na pewno, że cudów nie będzie, ale po jakimś czasie możliwe, że wyrobię rękę. Jeszcze raz się powtórze - piękne robótki! Piórniki, kolczyki, figurki, rzeczy z różnych mas... aż zazdrość mnie bierze, że ja niemam takiego talentu... moja mama jest po szkole plastycznej, też robi cuda, ale chyba po niej nic nie odziedziczyłam z tego
Evelusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-11, 12:16   #3423
onka37
Przyczajenie

Witajcie! zamierzam zacząć robić biżuteruę, głównie na początek kolczyki i Tu pytanie do Was, czy na początek opłaca się kupić taki gotowy zestaw? czy lepiej dobierać osobno,
dzięki za odpowiedzi
http://allegro.zumi.pl/item117858557...kolczykow.html
onka37 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-11, 12:25   #3424
shenny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez onka37 Pokaż wiadomość
Witajcie! zamierzam zacząć robić biżuteruę, głównie na początek kolczyki i Tu pytanie do Was, czy na początek opłaca się kupić taki gotowy zestaw? czy lepiej dobierać osobno,
dzięki za odpowiedzi
http://allegro.zumi.pl/item117858557...kolczykow.html
Moim zdaniem - lepiej dobrać samemu. Na allegro jest wielu sprzedawców, którzy mają naprawdę szeroki asortyment, więc można załatwić wszystko jedną przesyłką, a można sobie powybierać, powybrzydzać i dopasować to, co Ci się spodoba... a radość z wybierania jest jak dla mnie bezcenna ;-)

Moja biżuteria: 2. grudnia - zapraszam!
shenny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-11, 12:51   #3425
CaRooLa
Raczkowanie

Mam taki kłopocik. Proszę o pomoc.
Otóż mam sporo ładnych korali. Chciałam je wykorzystać na kolczyki (na szpilce/gwoździu). Ale niestety korale te mają spory otwór. Dałam przekładkę, by nie spadały. Nie zlatują, fakt, ale strasznie się chyboczą na boki. I poza tym przekładka ta jest posrebrzana, a korale w stylu etno i to kompletnie do siebie nie pasuje Macie może pomysł, jak temu zaradzić? Jak umiejscowić te korale?
On the other side
CaRooLa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-11, 13:00   #3426
shenny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez CaRooLa Pokaż wiadomość
Mam taki kłopocik. Proszę o pomoc.
Otóż mam sporo ładnych korali. Chciałam je wykorzystać na kolczyki (na szpilce/gwoździu). Ale niestety korale te mają spory otwór. Dałam przekładkę, by nie spadały. Nie zlatują, fakt, ale strasznie się chyboczą na boki. I poza tym przekładka ta jest posrebrzana, a korale w stylu etno i to kompletnie do siebie nie pasuje Macie może pomysł, jak temu zaradzić? Jak umiejscowić te korale?
Można kuleczkami - takie 2mm czy 3mm zazwyczaj fajnie się sprawdzają. Można też użyć koralików w takim "diamentowym" kształcie, jak bicone Swarovskiego - one ładnie wypełnią tę dziurkę w koraliku, a część, która zostanie na zewnątrz, będzie od razu "ozdobna"
No i trzeba loopik zrobić jak najbliżej koralików, żeby się trzymały

Stary 2010-08-12, 08:52   #3427
CaRooLa
Raczkowanie

Cytat:
Można kuleczkami - takie 2mm czy 3mm zazwyczaj fajnie się sprawdzają. Można też użyć koralików w takim "diamentowym" kształcie, jak bicone Swarovskiego - one ładnie wypełnią tę dziurkę w koraliku, a część, która zostanie na zewnątrz, będzie od razu "ozdobna"
No i trzeba loopik zrobić jak najbliżej koralików, żeby się trzymały
Bicone nie posiadam. Nawet gdybym je miała to by nie pasowały.
Otwór ma średnicę 5 mm. Nawet loopik przechodzi bez problemów.
Ale dziękuję za pomoc.

Chyba zrobię po prostu tak, że dam jakiś koralik drewniany, żeby ten duży nie spadał.
On the other side
CaRooLa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-12, 10:36   #3428
shenny
Raczkowanie

Do 5mm otworu to jeszcze zawsze można wepchać kilka kulek 4mm - ja swoje drewniaczki wypychałam tak drobnicą akrylową ;P A potem na górę przekładka, wszystko schowane, a koralik rusza się mniej

Stary 2010-08-12, 20:04   #3429
kasia2439
Zakorzenienie

Witam Fajnie że znalazłam tą stronę ponieważ chcę zrobić kolczyki i naszyjnik i potrzebuję Waszej pomocy ponieważ jestem z tego ZIELONA. A więc chcę sobie zrobić takie kolczyki:

http://allegro.pl/item1183259307_609...ight_22mm.html

http://allegro.pl/item1169653506_620...rope_18mm.html

czy do tych kolczyków będą dobre takie bigielki:

http://allegro.pl/item1183043503_big..._promocja.html

A teraz pytanie o naszyjnik: czy do tego naszyjnika:

http://allegro.pl/item1157946036_620...l_ab_40mm.html

lepszy będzie ta krawatka:

http://allegro.pl/item1169389307_kra...swarovski.html

czy ta:

http://allegro.pl/item1155208261_krp...ski_tanio.html

PROSZĘ O POMOC DZIEWCZYNY!

Edytowane przez kasia2439
Czas edycji: 2010-08-12 o 21:14
kasia2439 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-12, 20:27   #3430
KatiW
Raczkowanie

GG do KatiW

Dziweczyny jak robicie bransoletki na lince to jaki rozmiar wybieracie. Robiłam do tej pory na 0,45 i okazuje się, że popewnym czasie linka przeciera się o brzegi łapaczki.
KatiW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-13, 10:36   #3431
6th_Sense
Raczkowanie

Cześć. Jeśli któraś w Was ma pomysł jak zrobić taki naszyjnik i mi powie oczywiście, to będę po nogach całować. Byłoby samo przeplatanie gdyby nie te kuleczki na końcu..jak to możliwe, że są np 2 xilion'y nie połączone z obu stron w jednym kwiatku. Jedyne co mi przychodzi głowy, to że to jest tak, jak się cekiny z koralikiem na środku przyszywa. Pomysły?

No tak jak mówiłam. To już wiem. Jak zakupię kryształki to spróbuję. Planuję sobie zrobić naszyjnik na wesele, ale ten zmodyfikuję, bo nie o taki do końca mi chodziło.. Ale śliczny jest, też tak uważacie?

Edytowane przez 6th_Sense
Czas edycji: 2010-08-13 o 10:47
6th_Sense jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-13, 11:13   #3432
ollccia
Zadomowienie

Takie naszyjniki robi Silverka - Kasia Jeżeli zgodzi się zdradzić Ci swoją tajemnicę, to chyba do niej należy kierować to pytanie Albo poszukać schematu na necie..
ollccia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-13, 11:20   #3433
6th_Sense
Raczkowanie

A to nie wiedziałam, że to wizażanka. Śliczne to, jak czyta - to gratuluję. No i zainspirowała mnie do mojego własnego projektu (siedzę tydzień nad pomysłem na wesele i nic, a teraz wreszcie jakoś ruszyłam), za co jej dziękuję
Stary 2010-08-13, 23:36   #3434
ja85gusiek
Zakorzenienie

Kochane mam problem, przeszukałam już praktycznie cały internet - nie wiecie gdzie znajdę takie spiralne rureczki jak na tych kolczykach?
I w tych drugich - takie podwójne linki?

Edytowane przez ja85gusiek
Czas edycji: 2010-08-13 o 23:57
ja85gusiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-14, 09:18   #3435
6th_Sense
Raczkowanie

Ja myślę, że to nie są rureczki, tylko drut. A wtedy sama go możesz ukształtować jak Ci się podoba.
A co do drugiej fotki to ja bym zrobiła tak, że przewlekła łańcuszek przez jakieś oczko i zrobiła zakończenie na 2 wiszących końcówkach.
Stary 2010-08-14, 17:57   #3436
6th_Sense
Raczkowanie

Słuchajcie, a macie jakieś pomysły jak estetycznie połączyć linkę/żyłkę z drutem?
Konkretniej: robię naszyjnik i wyplatam jakieś ładne kształty, po czym te ładne kształty muszę połączyć z większymi koralikami, które nie są przewiercone na wylot, a mają jedynie dziurki jak do naszycia (to jest swarek octagon lily strass z 2 dziurkami). I jak to "złapać" Mogę za każdym razem plecionkę kończyć łapaczką i już kółeczkiem łączyć ze Swarkiem, ale to chyba będzie lipnie wyglądało. Każda plecionka z dwóch stron zakończona łapaczkami.. no sama nie wiem.. Co myślicie?
Stary 2010-08-14, 21:32   #3437
ja85gusiek
Zakorzenienie

6th_Sense; dziękuję za poradę. W związku z tym moje dalsze pytanie-jakiej grubości drut by się nadawał i czym/na czym go wygiąć? Nigdy tego nie robiłam, stąd moje pytania.
Co do drugich, to brałam pod uwagę takie rozwiązanie, ale nie bardzo mi się to widzi, będzie to dziwnie wyglądało, tym bardziej, że chcę łańcuszek - wężyk.

Stary 2010-08-15, 09:29   #3438
6th_Sense
Raczkowanie

Proszę.
Dawno nic na srebrnych drutach nie robiłam, ale ja bym wzięła chyba coś 0,8 - 1 mm.
Widzę, że ten łańcuszek to wąż czy linka, ale to nie szkodzi. Dokupujesz końcówki, wklejasz łańcuszek w nią i włala! Ja bym tak zrobiła. Jeśli snake ma grubość ok 1,2 mm, więc dokupuje się np taką końcówkę (ew. 1,5mm). Ale musisz wiedzieć jak gruby jest łańcuszek, żeby dobrze dobrać końcówkę!

Edytowane przez 6th_Sense
Czas edycji: 2010-08-15 o 09:31
Stary 2010-08-15, 20:20   #3439
ja85gusiek
Zakorzenienie

6th_Sense, linki to wiem, że się będą trzymały w czymś takim, jak przykleję, a łańcuszki też?

Stary 2010-08-15, 22:10   #3440
zloooota
Przyczajenie

Ja do tych drugich kolczyków kupiłabym po dwie gotowe żyłki różnej długości np na allegro http://allegro.pl/item1181015753_sre...zt_s_1268.html
zloooota jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-16, 06:09   #3441
ja85gusiek
Zakorzenienie

zloooota; też o tym myślałam, tylko ja chcę bez oczek, bo jakbym założyła dwa łańcuszki na oczko jeszcze, to już tak fajnie nie wygląda jak włożone w końcówkę, bo chyba na nią się jednak zdecyduję, tym bardziej, że poszperałam w swoich półproduktach i znalazłam takowe... Teraz jeszcze znależć łańcuszek na metry i będzie wszystko

Stary 2010-08-16, 18:53   #3442
Wisniowysad
Zakorzenienie

GG do Wisniowysad

witam, mam nadzieje ze znajde tu odpowiedz na moje pytanie, otoz od jakiegos czasu zaczelam nosic kolczyki po 20-letniej przerwie no i okazalo sie ze mam uczulenie na zwykle kolczyki a raczej bigle, niby kupilam takie antyalergiczne ale to nie dziala na mnie - uszy puchna, swedzą, ropieją, kiedy nosze srebrne , zlote nic sie nie dzieje i teraz mam pytanie, czy jest mozliwosc kupienia kolczykow hand-made ze srebrnymi biglami, ale tylko biglami reszta z el. posrebrzanych lub innych ( chodzi glownie o cene) czy to bedzie sie rzucac w oczy ze bigiel jest srebrny a reszta zwykla? jak myslicie? czy moze lepiej zebym kupila sobie troche srebrnych bigli i samodzielnie wymieniac w zwyklych kolczykach na srebrne, bo nie chce zbankrutowac a zakochalam sie w kilku-kulkunastu wzorach i chce je nosic a nie moge
czy np. gdybym chciala na targowisku z bizu kupic sobie od was kolczyki to moge zastrzec ze chce ze srebrnymi biglami i jest mozliwosc podmianki ich za doplatą
licze na was dziewczyny
Wisniowysad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-16, 18:57   #3443
135nudziara
BAN stały

GG do 135nudziara

pewnie, że można zamieniać! różnicy nie widać, chyba, że do miedzianych dasz srebrne bigle , ale nawet wtedy jak sie nie przyjrzeć, to sie nie zauważy, bo w koncu zawsze sie patrzy na kolczyka, tą część ozdobną, a nie na bigle, prawda?

możesz pytać o wymianę na srebrne, ale chyba lepiej, bo bez żadnych problemów kupić sobie kilka par srebrnych bigli i szczypce okrągłe i samemu sobie zmieniać. chyba, że kupujesz w galeriach, to dziewczyny nawet często zaznaczają, że kolczyki posrebrzane, ale bigle srebrne
135nudziara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-16, 19:07   #3444
Wisniowysad
Zakorzenienie

GG do Wisniowysad

dziekuje za szybka odpowiedz, uspokoilas moje serce uffffff,
to ja tak zrobie - kupie na allegro po pare par bigli roznego rodzaju, otwartych, zamykanych, wkretek i bede wymieniac sobie , dziekuje
Wisniowysad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-17, 13:03   #3445
tynkusia
Rozeznanie

Witam Drogie wizażanki!
chciałam się zapytac czy znacie może jakis sposób aby zrobić kulke z drucika kolorowego, ale zeby byla pusta w środku?
dziękuje z góry za odpowiedź
tynkusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-17, 17:04   #3446
fellixa
Raczkowanie

A ja mam pytanie do Kobitek, które pracują ze Swarowskimi.
Kupiłam sobie na allegro kilka kryształków i krawatek, miałam w planach zrobić wisiorki. Ponieważ to mój pierwszy raz z takimi materiałami, nie wiem, czy dobrze wszystko umocowałam.
Czy u Was, po założeniu krawatki swarek siedzi sztywno, czy odchyla się na boki ? Podpowiem, że mam takie kształty jak serduszka, migdał, barok, rozgwiazda, wing. Wydaje mi się, że podociskałam wszystko dobrze i dalsze dociskanie może zakończyć się katastrofą , ale kryształki trochę się majtają.
I mam jeszcze pewien kłopot.
Kupiłam dwie krawatki w kształcie gałązek, bo strasznie mi się spodobały. O takie: http://allegro.pl/item1174084953_kra...26_nowosc.html
Niestety, nie potrafię tego zamontować. Chciałam ją założyć na migdał 22 mm . Po zamontowaniu okazało się, że to się kupy nie trzyma. Nie dość, że migdał bujał się na boki bardziej niż przy innych krawatkach, to jeszcze dodatkowo kiwał się w przód i w tył i momentami odstawał sporo od gałązki. Wyglądało to tak, jakby zaraz miało się rozlecieć.
Próby złożenia tego w stabilniejszą całość skończyły się zniszczeniem krawatki ( prawie pękła i nie da jej się już raczej użyć).
Czy ja coś źle zrobiłam ? Ma ktoś może sposób na prawidłowy montaż? Została mi jeszcze jedna krawatka i szkoda mi ją popsuć?
Stary 2010-08-17, 17:58   #3447
shenny
Raczkowanie

A ja mam pytanie odnośnie tzw. "elementów pozłacanych" Bo, jak wiadomo, posrebrzane kuleczki dość szybko szarzeją, ciemnieją, rudzieją, albo w ogóle dziwne rzeczy się im przydarzają. A jak to jest z pozłacanymi? Czy one też się "psują" po jakimś czasie?

Chodzi mi o pozłacany metal, albo elementy "w kolorze złotym"

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-17, 19:59   #3448
ravenart
Zadomowienie

GG do ravenart

Cytat:
A ja mam pytanie odnośnie tzw. "elementów pozłacanych" Bo, jak wiadomo, posrebrzane kuleczki dość szybko szarzeją, ciemnieją, rudzieją, albo w ogóle dziwne rzeczy się im przydarzają. A jak to jest z pozłacanymi? Czy one też się "psują" po jakimś czasie?

Chodzi mi o pozłacany metal, albo elementy "w kolorze złotym"
Osobiście nie bawiłam się jeszcze w robienie z elementów w kolorze złota, ale miałam kiedyś do naprawy od znajomej stary naszyjnik z tego typu elementami. Standard jak przy tych el. w kolorze srebra. Farbka po jakimś czasie się ściera i robi "bura".
Przy pozłacanym srebrze też często po dłuższym użytkowaniu warstewka złota się ściera, szczególnie w miejscach gdzie ma kontakt ze skórą i narażona jest na ocieranie się (nie wiem jak kolczyki, ale widać to często przy pierścionkach i naszyjnikach po dłuższej eksploatacji)

Edytowane przez ravenart
Czas edycji: 2010-08-17 o 20:00
ravenart jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-18, 19:35   #3449
6th_Sense
Raczkowanie

Jagusiek - myślę, że łańcuszki też będą spoko, przecież klej załapie. Ja bym tam próbowała z łańcuszkami. Nie mam pojęcia gdzie kupić na metry, bo jak chcę sobie dokupić łańcuszek, to kupuję na eBay'u.

Wisniowysad - no ba! Ja już wszystko robię na srebrnych. No, chyba że akurat nie mam kasy, a to coś ma być tylko dla mnie (nie mam uczulenia), bądź dla koleżanki która też nie jest uczulona, a chce aby było taniej, bo jej nie zależy. Wiele osób zaznacza, że możliwość wymiany bigli na srebrne za dopłatą.

tynkusia - albo tak słabo dziś myślę (a trochę tak jest) albo nie załapałam. Mówisz o takiej plecionce z drutów, czy jak..?

fellixa - nie pamiętam jak to było z moimi, ale też mi chyba huśtały się trochę na boki..<mysli> A przeszkadza Ci to w czymś? Ja bym już nie dociskała, bo pęknie Ci Swarek.
--------------------
Choć ostatnio się przekonałam, że dobry Swarek to twarda sztuka. Zrobiłam kiedyś na szybko przywieszkę z Xiliona AB 6mm i 3 sztuk 4mm, taką wiszącą. Zawiesiłam na łańcuszku. Zapomniałam schować, a mój 4 letni chrześniak postanowił się nim pobawić i skończyło się to na tym, że trzymał łańcuszek za jeden koniec, na drugim zatrzymała się owa zawieszka (akurat tam było zapięcie, więc nie spadła) i tak chodził po domu wymachując i uderzając o ściany. Zorientowałam się dopiero po ok 10 min. Ale są całe
--------------------
A rozgwiazda może po prostu jest za duża do niego lub kształtem Swarek nie odpowiada.

shenny - zgadzam się z ravenart. Nie robiłam na nich, ale także widziałam, że się ścierają.
Stary 2010-08-18, 20:09   #3450
tynkusia
Rozeznanie

tak tak 6th_Sense chodziło mi o taką plecioną kulkę z drutów nie wiem jak zrobic zeby byla kształtna
tynkusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości