Już przymiarki u Nas w toku, ślubujemy w przyszłym roku! PM 2014 cz.10 - Strona 115 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-04-11, 11:14   #3421
pysia1987
Zakorzenienie

GG do pysia1987
Dot.: Już przymiarki u Nas w toku, ślubujemy w przyszłym roku! PM 2014 cz.10

Cytat:
Napisane przez KaEs Pokaż wiadomość
Ale się zrobiło sentymentalnie... hehe mam czasami wrażenie, że za bardzo się tutaj uzewnętrzniam i że za dużo Wam chcę pokazać, a nie lubię tak wszystkiego wrzucać do sieci, a to robię

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

Misia udanego wyjazdu wypoczywajcie ile wlezie i cieszcie się sobą należy Wam się jak nikomu innemu
magia wizażu

będę mamą

kierowca od 7.02.2012
pysia1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-11, 11:14   #3422
ane3kaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anannke Pokaż wiadomość
Mam podobnie jak ty Daj potem znać jak poszło spotkanie i o co pytać

Ja z tż też nie mamy co liczyć na pomoc. Wiem że w sumie nie mam prawa oczekiwać tego i nie mają obowiązku nam nic dać jednak to smutne jest jak wiem że możemy liczyć tylko na siebie. W sumie to na wszystkie osoby które znam jest tylko kilka takich które same finansowały i zbierały kasę na start że tak powiem. I jakoś nie mają cudów ani rewelacji- albo skromniutki ślub albo wynajmują mieszkania bo nie mogą sobie pozwolić na kupno a całej reszcie pomogli rodzice czy to dom/mieszkanie po rodzinie albo finansowanie wesela. Ciężko jest w naszym kraju samemu startować baz żadnej pomocy... u nas to babcia przy rozmowie o ślubie i weselu powiedziała coś takiego (nie powtórzę już dokładnie) ale sens był taki że wyraziła jakby nadzieję że weźmiemy cichy ślub bez żadnych imprez tak jakby nie chciała być zobowiązana do prezentu dla nas i jakby jej nie zależało żeby na tym by z nami wtedy być

My też na wszystko sami musimy uzbierac, tak jak na wesele tak samo na mieszkanie (( u żadnych z rodziców nie da rady mieszkac czyli pierwsze co to musimy wynajmowac... ale oni jakoś się tym nie martwią... albo tego poprostu nie okazują a chciałabym choc raz usłyszeć słowa" pomoglibyśmy, ale nie mamy..." a nawet takich nie usłyszałam
ane3kaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-11, 11:18   #3423
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ane3kaa Pokaż wiadomość
My też na wszystko sami musimy uzbierac, tak jak na wesele tak samo na mieszkanie (( u żadnych z rodziców nie da rady mieszkac czyli pierwsze co to musimy wynajmowac... ale oni jakoś się tym nie martwią... albo tego poprostu nie okazują a chciałabym choc raz usłyszeć słowa" pomoglibyśmy, ale nie mamy..." a nawet takich nie usłyszałam
mam nadzieję że kiedyś to zaprocentuje że samemu się tyle osiągnęło...
anannke jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-11, 11:18   #3424
pysia1987
Zakorzenienie

GG do pysia1987

Cytat:
Napisane przez ane3kaa Pokaż wiadomość
ja od Mojej Mamci słyszę to za każdym razem. W przeciwieństwie do Teściów ale najgorsze z tego wszystkiego jest to, że ja ich na co dzień lubie gdybym ich nie lubiła byłoby mi łatwiej

dobra Laski zbieram się, bo miałam wyjść o 10 z domu, a jest po 12 a jeszcze trzeba się trochę ogarnąć. Idę w poszukiwaniu sukienki na sobotni ślub siostry niby kupiłam sobie jakąś sukienkę, ale doszłyśmy z Mamą do wniosku, że ona mało świąteczna więc idę znaleźć coś lepszego będę później

będę mamą

kierowca od 7.02.2012
Stary 2013-04-11, 11:21   #3425
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pysia1987 Pokaż wiadomość
ja od Mojej Mamci słyszę to za każdym razem. W przeciwieństwie do Teściów ale najgorsze z tego wszystkiego jest to, że ja ich na co dzień lubie gdybym ich nie lubiła byłoby mi łatwiej

dobra Laski zbieram się, bo miałam wyjść o 10 z domu, a jest po 12 a jeszcze trzeba się trochę ogarnąć. Idę w poszukiwaniu sukienki na sobotni ślub siostry niby kupiłam sobie jakąś sukienkę, ale doszłyśmy z Mamą do wniosku, że ona mało świąteczna więc idę znaleźć coś lepszego będę później
Pochwal się zakupami potem
Stary 2013-04-11, 11:23   #3426
say-hello
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KaEs Pokaż wiadomość
Ale się zrobiło sentymentalnie... hehe mam czasami wrażenie, że za bardzo się tutaj uzewnętrzniam i że za dużo Wam chcę pokazać, a nie lubię tak wszystkiego wrzucać do sieci, a to robię

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

Misia udanego wyjazdu wypoczywajcie ile wlezie i cieszcie się sobą należy Wam się jak nikomu innemu

Edit: say-hello
nie przejmuj się, każda z nas czasem tutaj coś osobistego napisze i nie ma w tym nic złego

Cytat:
Napisane przez pysia1987 Pokaż wiadomość
a może teściowie może okazują to tżtowi? albo jest im niezręcznie powiedzieć to Tobie? dobrze, że ich lubisz, bo moi teściowie coraz bardziej zaczynają mnie irytować mam nadzieję, że teściowa przestanie się wtrącać w sprawy wesela
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-11, 11:27   #3427
KaEs
Wtajemniczenie

Aneczka może wiedzą, że zdajesz sobie sprawę że nie mają... czasami słowa są zbędne

kilka inspiracji znalezionych w INternecie
1. z serii miłość jest wieczna...

KaEs jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-11, 11:27   #3428
misiadelko
BAN stały

Pysia zaproszona na Poltra? Na Poltra się nie zaprasza (przynajmneij u nas) Przychodzi kto chce :P

Nie załapałam się ani na filmik ani na zdjęcie, buuu!!

KaEs ! "moja" dekoracja samochodu
misiadelko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-11, 11:30   #3429
Dotka90
Zakorzenienie

Ja kocham niesamowicie moją mamę Jest naprawdę świetną kobietą, dużo osiągnęła dzięki własnej pracy, jest bardzo dokładna, systematyczna, obowiązkowa.
Ma swoją firmę.
O ojcu szkoda gadać. Nie ma go w moim życiu od jakichś 3 lat. Za wszystkie swoje wybryki postanowiłam mu nie dawać kolejnej szansy, bo nie jest tego wart. Jest okropnym człowiekiem.
Nawet nie wie, że wychodzę za mąż, nie będzie go oczywiście na weselu.

Chciałabym żeby moja mama sobie jeszcze ułożyła życie i znalazła faceta Ale jakoś nie zanosi się na to, ona tylko praca-dom i gdzie tu kogoś poznać?

---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ----------

KaEs, wybacz ale dla mnie te kwiatki na auto okropne
Ale pierwsze zdjęcie Ach, chciałabym tak!
Strasznie mnie wzrusza jak widzę parę staruszków trzymającą się za ręce, mówiącą do siebie zdrobnieniami /np. Aneczko/ albo Kochanie, ach piękne to
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-11, 11:31   #3430
misiadelko
BAN stały

Dotka
Stary 2013-04-11, 11:36   #3431
KaEs
Wtajemniczenie

Dotka no właśnie rzadko kiedy trafiam w Wasz gust no ale gusta są różne mi się te kwiatki na aucie bardzo, baaardzo podobają Misiadelko jak masz możliwość takiej dekoracji to ją rób

KaEs jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-11, 11:41   #3432
misia880
Zakorzenienie

Dzięki dziewczyny za miłe słowa
mam nadzieje, że wypoczniemy i uspokoi się we mnie wszystko

---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ----------

a kwiatki piękne

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-11, 11:42   #3433
swiat_katarzyny
Zadomowienie

dziewczyny! zobaczcie co znalazłam! jest tam kupa rzeczy o których w życiu bym nie pomyślała Może komuś sie przyda
Poradnik Pary Młodej
Poradnik ma charakter luźnych przemyśleń. Nie należy traktować go dosłownie i przestrzegać jak dekalogu, jednak wzięcie sobie do serca przynajmniej niektórych z poniższych rad sprawi, że dzień Waszego ślubu będzie wyjątkowy a nam (fotografom) znacznie ułatwi pracę
{uwagi ogólne}
  • miejcie swoje zdanie i organizujcie ślub wg własnego pomysłu a nie rodziców czy babci
  • samodzielnie wybierzcie fotografa, kamerzystę i zespół muzyczny kierując się własnym gustem
  • powierzcie przedsięwzięcie zawodowcom i angażujcie tylko osoby z potwierdzonymi rekomendacjami a nie osoby dorabiające do pensji w szarej strefie
  • podpisujcie umowy i sprawdzajcie wiarygodność firm, którym powierzacie organizację (nawet a może zwłaszcza jeśli to „znajomy kolegi”)
  • nie czekajcie do ostatniej chwili z wyborem „obsługi” wesela
  • zaplanujcie wizytę u kosmetyczki na 3 m-ce przed ślubem (sprawy formalne)
  • wybierzcie optymalną porę wizyty u kosmetyczki i fryzjera (np 3h przed ślubem a nie 9h)
  • jeśli planujecie solarium to tylko we dwoje
  • Pan Młody też ma być piękny i zadbany, warto namówić go na wizytę u kosmetyczki i zadbać o jego fryzurę, paznokcie i cerę
  • zachowajcie umiar w używaniu solarium i opalaczy (pamiętacie Leppera?)
  • doklejane rzęsy potrafią być naprawdę uciążliwe po 12h noszenia,przesadnie długie sprawią, że będziecie wyglądać jak transwestyta, a tego nie chcecie

• nie oszczędzajcie przy wyborze profesjonalnego fryzjera i makijażysty (uwaga: make-up fotograficzny koniecznie matowy i dość silny!)
  • zastanówcie się dobrze zanim podejmiecie decyzję o tym jak ma wyglądać wasza fryzura (zwykle refleksja przychodzi po czasie)
  • zadbajcie o szczegóły, dekorację w kościele i na sali weselnej
  • wyśpijcie się przed ślubem i nie ganiajcie za głupotami do północy (od tego jest rodzina i przyjaciele – niech się wykażą!)
  • uśmiechajcie się i nie oczekujcie, że wszystko musi pójść według planu, bo to prawie niemożliwe
  • zorganizujcie dużo ryżu lub płatki róż [bardzo widowiskowe i nie trzeba ich potem wydłubywać z włosów przez resztę wesela]
  • zabierzcie z sobą gustowne pióro lub długopis do podpisywania dokumentów w kościele/USC (kiepsko wygląda podpisanie protokołu jednorazówką BIC z kiosku ruchu)
  • jeśli PM ma suknię z mało zabudowaną talią [odkryte ramiona, plecy] w dniu ślubu nie noście nic obcisłego, żeby na skórze nie zostały odciśnięte ślady
  • ślub to nie pogrzeb -uśmiech na twarzy !
{przygotowania}

• zadbajcie z wyprzedzeniem by fotograf nie potykał się o rozrzucone pudełka i kartony w waszej garderobie
  • przygotujcie przynajmniej tę część domu, w której będzie pracować fotograf i kamerzysta
  • podczas błogosławieństwa ograniczcie liczbę gości do absolutnego minimum [rodzice i dziadkowie]

{zachowanie podczas ceremonii}
  • goście wchodzą do kościoła i siadają w ławkach przed rozpoczęciem mszy, siadają także w przednich ławkach (pierwsze zarezerwowane dla rodziców) – nie zostawiają pierwszych 10 rzędów ławek pustych
  • nie bójcie się księdza, nie dajcie się zastraszyć księdzu ani kościelnemu, to nie ich uroczystość !
  • Poproście gości by ograniczyli robienie zdjęć w trakcie ceremonii i by nie rywalizowali z waszym fotografem o to kto zrobi lepsze zdjęcie podczas zakładania obrączek (w efekcie możecie mieć nieudane zdjęcia przez nadgorliwość własnych gości)
  • wejście i wyjście powinno być dostojne i odbywać się bez pośpiechu ( nie wbiegajcie jak sprinterzy bo fotograf nie zdąży zrobić wam nawet jednego dobrego zdjęcia)
  • przysięga i zakładanie obrączek to chwile szczególne, róbcie to powoli i cały czas patrzcie sobie w oczy (a nie w oczy księdza lub kościelnego)
  • podczas zakładania obrączek stańcie zwróceni twarzami do siebie, obrączki trzymajcie dwoma palcami tak by ich nie zasłaniać
  • trzymajcie się za ręce, nie bójcie się okazywać sobie uczucia (ksiądz się nie obrazi, to Wasz dzień !)
  • po przysiędze możecie się pocałować na oczach zebranych gości. Wasza seksualność jest oczywista również dla kapłana więc nie powinniście się krępować tym, że się kochacie !
  • w niektórych parafiach postępowi księża sami namawiając do uroczystego pocałunku tuż po przysiędze, niekiedy goście nagradzają Was oklaskami)

• świadkowa niech nie poprawia co 5 min nerwowo trenu Panny Młodej, to niepotrzebnie rozprasza wszystkich wokół
  • siedźcie wyprostowani ale rozluźnieni na krzesłach, nie zakładajcie np nogi na nogę (zwłaszcza panowie)
  • uzgodnijcie z organistą wcześniej by nie zaryglował się na chórze (fotograf często lubi wykonać serię zdjęć z chóru)
  • płaczcie i wzruszajcie się do woli, to bardzo fotogeniczne chwile (dobry makijaż to wytrzyma na 100%)
  • jeśli macie na to wpływ namówcie księdza by podpisanie protokołu odbyło się podczas ceremonii a nie w ciemnej i niefotogenicznej zakrystii ze stacją trafo w tle…
  • uwaga na wariant z gołębiami rzucanymi w górę po wyjściu z kościoła [mają w zwyczaju załatwiać się w locie...!]

{przyjęcie}
  • powitanie chlebem i solą (w przestronnym miejscu z możliwością bezpiecznego rzucania kieliszkami) osobiście podoba mi się amerykańska tradycja rzucania kieliszkami pod nogi (bezpieczniejsza)
  • wnoszenie panny młodej przez próg: puszczamy przodem fotografa i kamerzystę i uważamy by ukochanej nie rozbić głowy o futrynę drzwi ))
  • zespół (uzgodnijcie wcześniej przebieg imprezy)
  • dopilnujcie by obsługa medialna wesela nie musiała w desperacji zamawiać sobie pizzy przez radio taxi lub jeść kanapek (głodna obsługa to zła obsługa)
  • zaplanujcie tort na początku wesela kiedy goście nie są jeszcze objedzeni, po północy nikt nie wciśnie w siebie ani kawałka słodkiego tortu
  • zaplanujcie taniec z rodzicami zaraz po 1 tańcu lub niedługo potem
  • dbajcie o detale -wizytówki na stołach (winietki), tablica z informacją gdzie kto siedzi
  • pierwszy taniec- jeśli jest na co patrzeć (w sensie ćwiczony) zakazać orkiestrze tworzenia kółeczek tańczących wokół młodej pary
  • zadbajcie o dobry przepływ informacji pomiędzy poszczególnymi członkami obsługi medialnej a kuchnią (fotograf i kamerzysta muszą wiedzieć jaki jest rozkład dnia podczas wesela i być informowani na bieżąco o zmianach i niespodziankach (np. zaplanowane przemówienie taty)
  • oczepiny – powoli wychodzą z mody, raczej krótkie i treściwe, może zamiast welonem warto przemyśleć rzucanie wiązanką ślubną za siebie. Przaśne zabawy z podtekstem seksualnym budzą zwykle zażenowanie wśród gości i są niesmaczne.
  • dopilnujcie by muzycy nie przeciągali oczepin i by wszystko odbyło się punktualnie (nikt nie lubi pracować w nadgodzinach
  • dla dobrego fotografa nie powinno być problemem wykonanie na Waszą prośbę serii pamiątkowych zdjęć z gośćmi i członkami najbliżej rodziny, pamiętajcie o tym, że fotograf jest dla Was a nie na odwrót i takie zdjęcie z pewnością nie będzie plamą na jego honorze (chyba, że jest to tzw. „fotograf artysta”….)
{plener}
  • manicure i pedicure analogicznie jak w dniu ślubu
  • ponownie zaangażujcie kosmetyczkę i fryzjera (jeśli urzekły was świetne zdjęcia ślubne z pleneru oglądane w internecie nie wierzcie w to, że to tylko zasługa Photoshopa)
  • makijaż w dniu pleneru ma być „krzykliwy” nawet jeśli na co dzień nie malujecie się wcale, nie bójcie się śmiałego makijażu, obiektyw aparatu kocha mocny odważny makijaż, przekonacie się
  • wasza skóra musi być matowa i nie może się świecić w słońcu (zwłaszcza mężczyźni mając szybszą przemianę materii pocą się częściej i intensywniej, odrobina pudru na buzi pana młodego nie zaszkodzi)
  • wygospodarujcie odpowiednią ilości czasu na plener szczególnie gdy jest w innym dniu niż ślub
  • nie zabierajcie świadków !
  • nie łączcie pleneru foto z plenerem video (gwarantowany konflikt pomiędzy fotografem a kamerzystą chyba że prywatnie są parą)
  • wyśpijcie się przed plenerem, bo niestety będzie to widać na zdjęciach (nie każdy fotograf lubi wyręczać kosmetyczkę i gabinet spa, psując sobie wzrok przy Photoshopie)
  • zjedzcie coś wcześniej, dobrze nakręcony fotograf potrafi pracować bez odpoczynku kilka godzin (w tym czasie wy opadniecie z sił)
swiat_katarzyny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-11, 11:42   #3434
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość

KaEs, wybacz ale dla mnie te kwiatki na auto okropne
Ale pierwsze zdjęcie Ach, chciałabym tak!
Strasznie mnie wzrusza jak widzę parę staruszków trzymającą się za ręce, mówiącą do siebie zdrobnieniami /np. Aneczko/ albo Kochanie, ach piękne to
Dotka a ty jaką dekorację na auto chciałabyś? Jaka byłaby w twoim guście?
Stary 2013-04-11, 11:42   #3435
pysia1987
Zakorzenienie

GG do pysia1987

Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość
nie przejmuj się, każda z nas czasem tutaj coś osobistego napisze i nie ma w tym nic złego

a może teściowie może okazują to tżtowi? albo jest im niezręcznie powiedzieć to Tobie? dobrze, że ich lubisz, bo moi teściowie coraz bardziej zaczynają mnie irytować mam nadzieję, że teściowa przestanie się wtrącać w sprawy wesela
nie, na pewno nie okazują tego TŻtowi bo oni mają ze mną lepszy kontakt niż z Nim jak np Jego Mama chce się zapowiedzieć, że przyjedzie to dzwoni do mnie, albo jak nas zapraszali na święta to też dzwoniła do mnie z Nim się jest ciężko dogadać, jest generalnie mało kontaktowym człowiekiem

Cytat:
Napisane przez misiadelko Pokaż wiadomość
Pysia zaproszona na Poltra? Na Poltra się nie zaprasza (przynajmneij u nas) Przychodzi kto chce :P

Nie załapałam się ani na filmik ani na zdjęcie, buuu!!

KaEs ! "moja" dekoracja samochodu
no, wiadomo, że nie było to jakieś oficjalne zaproszenie, ale coś w stylu: "w piątek będzie u nas trzaskanie talerzy, przyjdzie z G jak macie ochotę" jakoś nigdy nie mieliśmy

będę mamą

kierowca od 7.02.2012
Stary 2013-04-11, 11:43   #3436
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misiadelko Pokaż wiadomość
Dotka
Stary 2013-04-11, 11:47   #3437
misiadelko
BAN stały

Pisałam coś o Twojej mamie, ale skasowałam
Stary 2013-04-11, 11:52   #3438
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Dotka a ty jaką dekorację na auto chciałabyś? Jaka byłaby w twoim guście?
My raczej postawimy na coś delikatnego, jeszcze nie wiem, szukam inspiracji
Możliwe, że tylko wstążeczki na klamkach.
Generalnie nie podobają mi się dekoracje przesadne na samochodach, takie jak te:
1
2
3
4

Szczerze mówiąc naprawdę mało dekoracji wg mnie wygląda jakoś fajnie
My jesteśmy maniakami samochodów, więc też nie chcę przesadnie zasłaniać auta

---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

Trzeba bylo juz napisac
Stary 2013-04-11, 11:58   #3439
say-hello
Zakorzenienie

Cytat:
Generalnie nie podobają mi się dekoracje przesadne na samochodach, takie jak te:
1
2
3
4

noo, te na zdjęciach są okropne

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-11, 12:07   #3440
anannke
Zakorzenienie

Pamiętam jak kilka lat temu były takie modne i tylko takie a te co wrzuciła KaEs są raczej z tych ostatnich modne

jak dla mnie takie są całkiem przyjemne klik , ale te mi się nie podobają klik

Edytowane przez anannke
Czas edycji: 2013-04-11 o 12:14
Stary 2013-04-11, 12:07   #3441
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adziia13 Pokaż wiadomość
Witam się dziewczynki i od razu muszę się wyżalić.
Jestem wściekła - zacznę od początku.
Moi rodzice chcieli wziąć ślub (cywilny) 1 lipca (poniedziałek), w 30 rocznicę swojego 1 ślubu. Mama zadzwoniła do USC dowiedzieć się co i jak i pani powiedziała, że nie ma takiej możliwości, bo urząd udziela ślubów wyłącznie w soboty.
Pomyślałam, że jeśli nie dało się nic załatwić przez tel., to się tam przejadę.
Pojechałam, czekałam dosyć długo na panią kierownik (ona zajmuje się sprawami nietypowymi), która zaczyna pracę UWAGA o 12:00. Ładnie się przywitałam i powiedziałam, że przychodzę z nietypową prośbą, że słyszałam o ślubach tylko w soboty, ale czy nie dało by się zrobić wyjątku ze względu na wyjątkowość historii, trochę jej posłodziłam, a ona do mnie najpierw "ja nie mam czasu na wysłuchiwanie pani historii, nic się nie da zrobić", a potem "ja mam takich historii na pęczki" Co za babsztyl. Byłam o kulach, myślałam, że to może wzbudzi w babie dodatkową litość, oprócz historii, którą powiedziałam ze łzami wzruszenia w oczach, ale nic babska nie ruszyło. Nie i koniec, bo w soboty udzielają. Jeszcze mi powiedziała, że w poniedziałki owszem są urzędnicy, którzy mogą udzielać ślubów, ale mają tego dnia inne obowiązki.
I ze pięknego i sentymentalnego ślubu rodziców w 30 rocznicę nici.
Dodam, że powiedziałam urzędniczce, że nie zwali jej się na głowę 150 osób w poniedziałek, tylko rodzice + świadkowie (ja i TŻ) + rodzice mamy - razem 6 osób.
A wystarczyłoby odrobinę dobrej woli.

Dlaczego mnie to nie dziwi
Czasem bardzo mnie cieszy, że nie muszę walczyć z polskimi urzędami (choć i tak będę musiała się wybrać do mojego starego USC).
Na miejscu Twojej mamy spróbowałabym za tydzień czy za kilka dni- może inna kobiea będzie miała dyżur.
Wredne babsko.

Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
ciekawe kto mnie sie dołoży... ten problem mi spędza sen z powiek..
Nie martw się- nam też się nikt nie dokłada. Nawet byśmy tego nie chcieli.

Cytat:
Ja z tż też nie mamy co liczyć na pomoc. Wiem że w sumie nie mam prawa oczekiwać tego i nie mają obowiązku nam nic dać jednak to smutne jest jak wiem że możemy liczyć tylko na siebie. W sumie to na wszystkie osoby które znam jest tylko kilka takich które same finansowały i zbierały kasę na start że tak powiem. I jakoś nie mają cudów ani rewelacji- albo skromniutki ślub albo wynajmują mieszkania bo nie mogą sobie pozwolić na kupno a całej reszcie pomogli rodzice czy to dom/mieszkanie po rodzinie albo finansowanie wesela. Ciężko jest w naszym kraju samemu startować baz żadnej pomocy... u nas to babcia przy rozmowie o ślubie i weselu powiedziała coś takiego (nie powtórzę już dokładnie) ale sens był taki że wyraziła jakby nadzieję że weźmiemy cichy ślub bez żadnych imprez tak jakby nie chciała być zobowiązana do prezentu dla nas i jakby jej nie zależało żeby na tym by z nami wtedy być

Wprawdzie moja chrzestna nie wyraziła się w ten sposób, ale ostatnio powiedziała, że musi zbierać pieniądze na nasze wesele, bo bycie chrzestną to nie same przyjemności Odpowiedziałam jej, że nikt jej do zbierania pieniędzy nie zmusza, a już na pewno nie ja.

Nam nikt nie finansuje wesela, ani nie kupuje mieszkania/domu. Rodzice i babcia Tż mają pieniądze, ale nie mamy co na nie liczyć. Teściowie chcieli nam dać jakiś 1000 funtów ok. 5 000zł na wesele, ale wydaje nam się, że zaoferowali nam pomoc tylko dlatego, że tyle samo dali bratu Tż, gdy ten brał ślub (i nikogo nnie zaprosił), więc odmówiliśmy. Sami damy radę, sami o wszystkim zadecydujemy i nikt nam nie będze serwetek wybierał, bo ja znam mojego teścia- lubi sie wtrącać Poza tym moi rodzice nie są w stanie nam pomóc, więc też nie chcę ich stawiać w niezręcznej sytuacji, bo pamiętam jak teściowa narzekała na rodziców bratowej Tż, gdy ci nie mogli im dać pieniędzy.
Zresztą, ja staram się nie podchodzić roszczeniowo do życia. Będziemy mieli życie na jakie nas stać.
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ

Edytowane przez wenedka
Czas edycji: 2013-04-11 o 12:08
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-11, 12:10   #3442
say-hello
Zakorzenienie

Świat Katarzyny - zastanawiam się, jak ja to wszystko spamiętam ale rady bardzo przydatne, w ogóle o niektórych nawet bym nie pomyślała
Stary 2013-04-11, 12:12   #3443
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wenedka Pokaż wiadomość
Zresztą, ja staram się nie podchodzić roszczeniowo do życia. Będziemy mieli życie na jakie nas stać.
Ładnie powiedziane

Często spotykam się z postawą: bo nam się NALEŻY*. Okropieństwo.
Co się należy? Należy się tyle, ile ktoś MOŻE i CHCE nam dać. A od nas zależy też, czy to weźmiemy.

My w 100% finansujemy sobie sami wesele
Pewnie od rodziców TŻta i mojej mamy dostaniemy coś w kopertach (tak coś przypuszczam z rozmów), ale nie kwoty rzędu kilkudziesięciu tysięcy

Aktualnie mieszkanie wynajmujemy, po ślubie będziemy sie starać o kredyt i coś kupimy.
Nie oczekujemy, że ktoś nam sfinansuje wesele, kupi/da dom mieszkanie, ziemię itd.

Aczkolwiek faktem jest, że własne mieszkanie / pieniądze na mieszkanie na starcie dorosłego życia to OGROMNE ułatwienie.
Stary 2013-04-11, 12:16   #3444
misiadelko
BAN stały

Że może cche być singlem, w kńcu skoro życie i ex mąż dały jej w kość to teraz chce czerpać z życia jak najwięcej. No chyba, że chce mieć kogoś, to miłosść odnajdzie się wtedy nawet jak będzie szła wyrzucić smieci

Aleeee mam lenia...
Stary 2013-04-11, 12:16   #3445
misia880
Zakorzenienie

tak jak wspominalam, my my utrudnienie bo nie zarabiamy kokosów a on siebie mamy daleko...
ja na mojej umowie zlecenie...
nie stac nas nawet na wynajem ;| mnie to juz załamuje.

Jakby była inna sytuacja to bym nic nie chciała od nikogo.. ale tutaj są możliwosci.. rodzice TŻ coś obiecali potem sie wycofali.. jakbysmy nie wiedzieli ze mozemy na tej gorze zamieszkac to nie zaczelibysmy wesela planować :| a potem sie okazalo ze to wszystko gowno prawda bo siostrunia sie na dol nie moze przeniesc.. potem to mieszkanie i znowu sciema... eh tak sie nie robi.
teraz mamy wesele i brak pomyslu gdzie mieszkac.

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-11, 12:17   #3446
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Ładnie powiedziane

Co się należy? Należy się tyle, ile ktoś MOŻE i CHCE nam dać. A od nas zależy też, czy to weźmiemy.

Pewnie od rodziców TŻta i mojej mamy dostaniemy coś w kopertach (tak coś przypuszczam z rozmów), ale nie kwoty rzędu kilkudziesięciu tysięcy

Aktualnie mieszkanie wynajmujemy, po ślubie będziemy sie starać o kredyt i coś kupimy.
Nie oczekujemy, że ktoś nam sfinansuje wesele, kupi/da dom mieszkanie, ziemię itd.

Aczkolwiek faktem jest, że własne mieszkanie / pieniądze na mieszkanie na starcie dorosłego życia to OGROMNE ułatwienie.
To fakt dobrze powiedziane poza tym nie lubię jak inni którzy to dostają nie umieją docenić tego że gdyby nie ich rodzice/dziadkowie nie mieliby takiego wygodnego, przyjemnego życia.. nie umieją się przyznać że dzięki tej pomocy stać ich na takie super wakacje albo coś.. tylko udają wielkopańskich bogaczy jak to oni na wszystko sobie zapracowali

Ehh napisałam maila do jednej sali z pytaniem ile miejsc mają i jaką ofertę bo ich strona internetowa jest bardzo uboga ale nie odpisują.. nie lubię tego.. Szkoda że w mniejszych miejscowościach ludzie nie nauczyli się że internet to taka sama komunikacja co telefon brakuje mi tego że w dużych miastach wszystko można przez neta załatwić a w mniejszych to już problem...

Edytowane przez anannke
Czas edycji: 2013-04-11 o 12:20
Stary 2013-04-11, 12:19   #3447
Opiumalfa
Zakorzenienie

Cytat:
1
2
3
4

---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

Trzeba bylo juz napisac
popieram w 100% mi tez sie nie podobaja takie dekoracje w ogole.
Wstazki na klamkach i w zaleznosci od samochodu jakies drobne detale kwiatowe. U klamki moze byc i wstazka i maly kwiatek.
Na tym pierwszym zdjeciu nie podoba mi sie tylko ten bukiet na masce...jak sie znajdzie wolne 400 e( anie sadze) to to auto bedziemy miec
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (54,3 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2d5a7cd6b0cefc9f77cae4cbe3b9673e.jpg (108,4 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3e088e094fffbf8f7f4228a9dd5da44e.jpg (32,2 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 4ffc1bb870298af22d0c8de66de3e38b.jpg (65,3 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1179cb9f6446c993783b92eda3aa2fd7.jpg (38,3 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg c1e8ff64fee939eb67f0c5fa6ed5db32.jpg (30,4 KB, 6 załadowań)
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-11, 12:19   #3448
misiadelko
BAN stały

Dla mnie ta dekoracja jest śliczna I nie patrzę czy się komuś podoba czy nie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg image1s_2.jpg (27,3 KB, 29 załadowań)
Stary 2013-04-11, 12:19   #3449
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Ładnie powiedziane

My też nie mamy co liczyć na kwoty rzędu kilkudziesięciu tysięcy, bo po 1) mojej rodziny nie stać, nazwyczajniej w świecie, 2) Anglicy są skąpi

Oczywiście, własne mieszkanie na starcie to ogromne ułatwienie, ale według mnie jego kupowanie nie jest obowiązkiem rodziców, tym bardziej jeśli rodzice nie są wyjątkowo zamożni.

My przez jakiś czas na pewno będziemy wynajmować po ślubie i nie przeraża mnie ta myśl. Wspólną pracą w końcu do czegoś dojdziemy- wspólnie. I za 20 lat nie będzie wypominania ze strony teściów przy pierwszej lepszej sprzeczce rodzinnej
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-11, 12:22   #3450
Dotka90
Zakorzenienie

Misiadelko, no wlasnie nie chce
Tzn. wiem, że nie chcialaby już związku na 100% typu mąż, obiady, gotowanie, pranie mu skarpetek itd.
Wolałaby kogoś w stylu: pójdziemy do kina, teatru, na obiad, na spacer, pogadamy itd. Żeby ją ktoś gdzieś zabrał, żeby wyszła i się rozerwała.
No ale gdzie..

Wyrzucając śmieci.. hmmm 95% naszych sąsiadów jest 70+
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości