|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3421 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wątek plotkowy dla Fanek naturalnej pielęgnacji, cz. II
Aaa
szukałam info w Google i nic nie pojawiało sie konkretnego Ja tez jak mogę to oddaje dzieciom brata albo znajomych. Nigdy nie wyrzucam do śmieci. I nie sprzedaje. Pudełka tez trzymam ![]() dobrze, ze mam garaż duży
|
|
|
|
#3422 |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;86436041]Aaa
szukałam info w Google i nic nie pojawiało sie konkretnego Ja tez jak mogę to oddaje dzieciom brata albo znajomych. Nigdy nie wyrzucam do śmieci. I nie sprzedaje. Pudełka tez trzymam ![]() dobrze, ze mam garaż duży [/QUOTE]A ja strych
|
#3423 |
|
Zakorzenienie
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;86435852]Ja tez!
[/QUOTE]Przecież ciągle latasz do tk maxx. Ja chciałam tam kupić kawę ale w jeden dzień nie miałam czasu stać w kolejce a za dwa dni juz jej nie było.
|
#3424 | |
|
Zadomowienie
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;86435890]Ja jestem anty obrazowa na ścianach wiec u mnie puzzle odpadają.
Mamy kilka pudełek ale ja je oddaje do charity Jak dzieci były małe miały puzzle dla dzieci itd. Oddawaliśmy je po jakimś czasie. Mamy tez takie 1000 i wiem, ze oddam.[/QUOTE] A ja wręcz przeciwnie. Mamy mnóstwo grafik i plakatów, ale takich kolekcjonerskich, nie z afisza Marzy mi się jakiś obraz, namawiam męża żeby coś namalował, bo potrafi, tylko czasu nie ma. No i chcemy małej zrobić grafikę na ścianę, którą nam wykona kolega grafik. Ona ma hopla na punkcie fantasy typu elfy, więc coś w tej tematyce by chciała. Ja takie puzzle dla dzieci to oddaję razem z innymi zabawkami do opieki społecznej, no ale puzzli 1000 i więcej dla dorosłych to przecież nie oddasz, bo dla kogo. Dlatego myślę o wymianie, na podobnej zasadzie jak książki. Cytat:
może mało dziewczyńskie ale ona lubi takie klimaty. Ja coś z zabawek zostawiam na przyszłość, bo liczę, że będę miała jeszcze dziecko Resztę oddaję do opieki społecznej, bo w rodzinie jak patrzę ile dzieci mają, to moja i tak chyba najskromniej. A jak przychodzi kupić prezent na jakąś okazję to i tak nie wiadomo co...
|
|
|
|
|
#3425 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
|
|
#3426 | |
|
Konto usunięte
|
Wątek plotkowy dla Fanek naturalnej pielęgnacji, cz. II
Ja jeden obraz mogę miec na ścianie (chociaż jeszcze nie mam) ale to musi być Wow
---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ---------- Cytat:
Juz nie latam! tydzień mnie nie było a nawet dużej bo 20-go stycznia i nie planuje iść bo odwyk mam
Edytowane przez f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0 Czas edycji: 2019-01-29 o 23:30 |
|
|
|
|
#3427 |
|
Zakorzenienie
|
Kupiłam tą kostkę do mycia Isana med, z myślą o myciu rąk. Akurat było w promocji.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3428 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;86435890]Ja jestem anty obrazowa na ścianach wiec u mnie puzzle odpadają.
[/QUOTE] Cytat:
Najbardziej podobają mi się puzzle w tematyce malarskiej (Bosch to super opcja, tylko drogie u mnie) i trochę mi będzie szkoda się ich pozbywać, a z kolei układanie jeleni na rykowisku czy innych oklepanych obrazków nie sprawia mi za bardzo frajdy. |
|
|
|
|
#3429 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3430 |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Ja nie mam nic na ścianach, ale planuję za niedługo wywołać kilka czarno-białych zdjęć w większym formacie i ułożyć coś z nich w jakąś mozaikę na ścianie w sypialni i jedno duże zdjęcie w salonie. Tylko jakieś ramki do nich muszę wyszukać gdzieś. A co do obrazów i grafik, to też nie mam przekonania, to co ładne lub nietuzinkowe, szybko się przejada, zaczyna z czasem przytłaczać człowieka i pomieszczenie, to musiałoby być czymś naprawdę ekstra, a jednocześnie czymś neutralnym i prostym.
|
#3431 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Daj znać jak Ci się będzie sprawdzać. Mi odpowiada na razie ten syndet Secrets de Provence. Na pewno lepiej niż wszystkie Yope itd. Mydło chlebowe też daje radę, mimo scs w składzie. Cytat:
Dla Twojego syna to moja smarkula Niestety ale to wszystko chyba z domu się wynosi. Ja nie jestem zbyt dziewczyńska pod tym względem, można nawet powiedzieć mało kobieca. Nie oglądam komedii romantycznych i nie czytam romansów Ona jak widzi, że czytam lub oglądam Tolkiena to też chce. Ostatnio powiedziała, że chce się przebrać na bal w przedszkolu za piratkę. To chyba z fascynacji Piratami z Karaibów. Lubi komiksy typu Asterix i Obelix, Lucky Luke (ciekawe jest to, że nikt z jej grupy w ogóle nawet nie zna takich rzeczy!) No i pisałam kiedyś, że chciałaby chodzić na karate. Ale też nie jest całkiem chłopczycą, bo lubi sukienki, przebierać się za "damę" i stroić. Namawia mnie (z marnym skutkiem na razie) do noszenia sukienek. Widać też fascynację takimi starszymi dziewczynami. Chyba ma jakiś balans tych zainteresowań. Cytat:
Czarno białe zdjęcia to bardzo fajna opcja. U nas niestety robi się mało zdjęć a już w ogóle nie wieszamy nic na ścianę. Jakoś nie lubimy siebie oglądać na zdjęciach Jak braliśmy ślub to fotograf był zdziwiony, że nie chcemy sesji ślubnej. Minęło prawie 10 lat i jakoś nie żałuję, bo i tak by leżały gdzieś te zdjęcia wciśnięte w kąt. Lubię tylko zdjęcia z podróży i takie na pewno w naszym domu zawisną. Cytat:
Moja szafa odgruzowała się na tyle, że nie miałam w czym chodzić ostatnio i zamówiłam 3 sweterki z wyprzedaży ostatnio. Też nie lubię takich scenek w puzzlach. |
||||
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#3432 |
|
Zakorzenienie
|
A co do wystroju, Korah, jak tam Twoje owadożerne roślinki?
|
|
|
|
#3433 |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
O tu mogę co nieco poopowiadać, bo jest o czym.
To co miało rzekomo bezproblemowo rosnąć, umarło, a mianowicie rosiczki. Jedna mi nawet wykiełkowała, ale wymagała nieustannego podlewania i światła, a że przez Zimę dni były krótkie, a też musiałam na parę dni wyjechać raz, to niestety nie udało się. Jakby roślinka była już większa, to na pewno by przetrwała, jednak w okresie kiełkowania jest bardziej wymagająca. Powinnam była poczekać z wysianiem do teraz. Natomiast druga rosiczka nie wykiełkowała wcale. Przy okazji kolejnych zakupów wspomnę o tym sprzedawcy, może mi to jakoś zrekompensuje jakąś gratisową sadzonką lub nasionami. Jeśli natomiast chodzi o muchołówki, to tutaj również zaskoczenie, gdyż jedna przyszła do mnie już posadzona w doniczce i wyglądała super, zdrowiutka, natomiast druga przyszła luzem bez doniczki i wyglądała marniutko, i co się stało? Po posadzeniu, ta co była marniutka, pięknie się przyjęła i rośnie, zima zdaje się jej w ogóle nie przeszkadzać, stale wypuszcza nowe pułapki, jedyne co, to są one dość małe, ale na wiosnę na pewno pokażą się w całej krasie. Natomiast ta, co była zdrowa i miała już dojrzałe pułapki zaczęła mi obumierać i zaatakowały ją nawet takie malutkie pajączki przezroczyste. Niedawno ją przesadziłam do większej doniczki, bo zostały jej już tylko dwie pułapki, niby stale wypuszczała nowe, ale zaraz umierały. Mam nadzieję, że przeżyje. Wydaje mi się, że zawiniła za mała doniczka lub ziemia mogła być już wyjałowiona. Te rośliny mają dosyć duże korzenie i potrzebują głębokiej doniczki pomimo niewielkich rozmiarów na powierzchni. No cóż, wciąż się uczę i nie zamierzam się poddawać. Za niedługo planuję dokupić dzbanecznika jakiegoś, a rosiczkę muszę mieć, nie poddam się ![]() A jeszcze tillandsię jakąś dokupię, bo te dwie, które mam są bardzo fajne, bezproblemowe, tylko nie można zapomnieć o zraszaniu ich wodą. Myślę też, żeby stworzyć dla tych roślinek jakieś jedno terrarium, ale nie żadne profeski ze specjalnymi świetlówkami, bo akurat te odmiany nie potrzebują aż takiego zaangażowania, tylko z dużego słoika, albo kulistego wazonu. No zobaczę jeszcze czy to ma jakiś sens, bo jednak rosiczki trzeba zimować w przeciwieństwie do muchołówek, musiałyby mieć mimo wszystko osobne zbiorniki, tylko to jakoś zgrabnie trzeba w terrarium zakamuflować. A dzbanecznik też ma trochę inne wymagania, bo ten z kolei nie lubi mocnego światła południowego parapetu, może w łazience by się ładnie przyjął, bo tam jest więcej wilgoci. A co do karmienia. Te wszystkie roślinki nie potrzebują dużo, przez zimę nałapałam może z 6 owadów niedużych rozmiarów i podawałam pęsetą, tak dwa razy w miesiącu i to absolutnie wystarczające, a wiosną i latem same będą łapać owady, a jeśli nie, to o jedzenie nie będzie trudno ![]() Zrobię foty i zaraz wrzucę.
|
#3434 |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Muchołówki tak wyglądały 2 miesiące temu:
_20181109_105921.jpeg A teraz wyglądają tak: _20190131_121725.jpeg_20190131_121815.jpeg I Tillandsie: _20190131_121551.jpeg Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2019-01-31 o 12:33 |
|
|
|
#3435 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak duże one w ogóle mogą urosnąć? Rozbawiło mnie polowanie na pokarm dla muchołówek
|
|
|
|
|
#3436 |
|
Zakorzenienie
|
Persefona_12, dam znać na pewno. Dziś pierwszy raz myłam ręce tą kostką i fajnie zmywa brud. A czy wysusza to jeszcze nie wiem? Myje ręce bardzo często, jak to matka dwu-latka. Chyba u mnie najlepiej się sprawdzały mydła naturalne.
Dziś musiałam oddać psa po 7 latach, wprawdzie do siostry, ale i tak serce boli. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3437 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3438 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Przeniosłam je, oby przeżyły To akurat są niewielkie odmiany. Jedna, to jakaś Giant, ale pułapki dorastają do ok. 3 cm i jak są zdrowe i w pełni rozwinięte, to jest ich dużo, jedna na drugiej, tworzą taki klomb, gęsto usiane, że nie widać łodyg, ani ziemi, druga niewiele mniejsza.
|
|
#3439 |
|
Przyczajenie
|
Mam talent po mamie zabijania wszelkich kwiatków. Nawet kaktusa uśmierciłam. Niby dziewczyna ze wsi a durną paprotka nie umiem się zająć. Poleciłabyś coś łatwego do pielęgnacji?
|
|
|
|
#3440 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
|
|
#3441 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A drugim moim ulubieńcem jest zamiokulkas. Pięknie wygląda i wytrzymuje mnóstwo czasu bez podlania Mam też aloes. Też daje radę. Ja lubię rośliny kwitnące ale one potrzebują więcej uwagi, więc oprócz jednego storczyka nic nie wytrzymuje u mnie dłużej niż jeden sezon. Paproci nie lubię. Cytat:
Ja uśmierciłam ostatnio pięknego asparagusa, bo nie chciało mi się przesadzić go do innej donicy. Ale to dlatego że ma straszne kolce, takie zagięte i zaczepia się mocno o skórę, ubrania i wszystko czego się dotknie. Ale wyglądał cudnie na parapecie w łazience. No cóż, w nowej nie będę miała parapetu. Aktualnie szukam inspiracji roślinnych do nowego domu. Część że sobą zabieram, ale marzy mi się monstera tak popularna obecnie, albo jakaś palma, tylko nie wiem jak dam radę z utrzymaniem takiej dużej rośliny. |
||
|
|
|
#3442 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
W domu rodzinnym kiedyś mieliśmy takiego kwiatka wiszącego i żałuję, ale zapomniałam nazwy, miał takie drobne listki. W każdym razie, jeśli się go nie podlewało przez tydzień do dwóch tygodni, to po prostu usychał i więdnął, wyglądał jak obraz nędzy i rozpaczy, wystarczyło go jednak raz podlać po 7-10 dniach, a on w ciągu minuty robił się znowu zielony i unosił do góry. Uwielbiałam go, niestety, nie pamiętam, co się z nim stało.
|
|
#3443 |
|
Zakorzenienie
|
Nie dawałam sobie już rady z jego agresją. Poza tym nie mogłam mu poświęcić tyle czasu ile wymaga pies z problemami.
|
|
#3444 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Zamiokulkas alias Emerald Palm to mój ostatni nabytek, ma być ponoć bardzo łatwy w pielęgnacji i estetycznie też trafia w mój gust. Mam też cyklamen i gerberę i do tej pory ładnie kwitły, ale od niedawna zaczęły się u mnie mrozy, więc ogrzewanie pod parapetem włączone a przynajmniej raz dziennie okno jest uchylone, a ani gorąca ani przeciągów oba te kwiatki nie lubią. Od razu przestały kwitnąć a liście gerbery zaczęły żółknąć. Zestawiłam je z parapetu na szafkę, mam nadzieję, że uda mi się je odratować. Poza tym mam jeszcze takiego parszywka jak na zdjęciu, nie wiem jak się to nazywa, mój facet przytargał kiedyś i tak sobie rośnie, chociaż w ogóle o niego nie dbamy (poza podlewaniem co kilka dni). Nie zasmuciłoby mnie za bardzo, jakby padł, bo nie podoba mi się. Poodbają mi się też różne miniaturki, mandarynki, cytryny, papryczki, ale nie orientowałam się jeszcze, jak wymagające one są. Edytowane przez chimay Czas edycji: 2019-02-01 o 15:38 |
|||
|
|
|
#3445 | ||
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Cytat:
Podoba mi się ten parszywek, nie jest brzydki, zapytaj może na jakimś forum ogrodniczym, co to za gagatek ![]() Papryczki są trudne w hodowli.
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2019-02-01 o 16:07 |
||
|
|
|
#3446 |
|
Zakorzenienie
|
Korah, ugryzł syna w palec. Tak oddałam w dobre ręce. Będzie smutno parę dni, ale co zrobić. Nie było wyjścia.
blog Edytowane przez losek78 Czas edycji: 2019-02-01 o 16:52 |
|
|
|
#3447 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tego parszywka to zidentyfikowałam jako kalanchoe czyli po polsku żyworódkę. Wiosną trzeba ucinać mu górę pędów, wtedy zaczyna się krzewić wszerz. Plusem jest rzadkie podlewanie, ale z kolei żeby doczekać się kwiatków, trzeba dbać o zaciemnienie rośliny, żeby miała nie więcej niż 10 godzin światła (także sztucznego) na dobę. |
|
|
|
|
#3448 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cyklameny moja mama lubi. U mnie nie przetrwały ![]() Za to u brata znajdą się i papryczki (latem nawet zbierał owoce!). Ale on ma hopla na punkcie hodowli roślin bardzo nietypowych oraz takich, które przydają mu się w kuchni (np trawa cytrynowa). Zbiera jakieś nasiona czy pestki roślin egzotycznych i próbuje czy wykiełkują. |
|
|
|
|
#3449 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3450 |
|
Zakorzenienie
|
Pisałam kiedyś o butach. Poszukałam trochę w internecie, okazuje się że są polskie firmy obuwnicze, mniej znane, a też fajne i porządne buty robią. Na próbę zamówiłam Wasak ale okazały się zbyt wąskie. Natomiast marka Axel produkuje buty na stopy problematyczne o poszerzonej tęgości i takie zamówiłam. Napiszę coś więcej jak przyjdą. Wymieniam znowu garderobę i buty. Powyrzucałam kilka par jeszcze sprzed ciąży, po której stopa mi się tak rozlazła że szok. Nie ma nadziei że to się zmieni już.
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:13.

szukałam info w Google i nic nie pojawiało sie konkretnego 

Marzy mi się jakiś obraz, namawiam męża żeby coś namalował, bo potrafi, tylko czasu nie ma. No i chcemy małej zrobić grafikę na ścianę, którą nam wykona kolega grafik. Ona ma hopla na punkcie fantasy typu elfy, więc coś w tej tematyce by chciała. 

Jak duże one w ogóle mogą urosnąć? Rozbawiło mnie polowanie na pokarm dla muchołówek