|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3421 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3422 |
Zakorzenienie
|
Trochę niefortunnie sformułowane - podejrzewam, że nie Ty jedna miałaś podobne odczucia po pierwszym czytaniu.
#3423 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale skoro nadrobiłam wątek to dodam swoje o SzP: byłam darczyńcą w tym roku (składaliśmy się dużą grupą), trafiłam na świetną rodzinkę, ale po przeczytaniu tego wątku zastanowię się bardzo poważnie nad udziałem w tej akcji w przyszłym roku... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3424 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, trochę późno ale może jeszcze ktoś mi podrzuci linki do tych profili
![]() Wysłano z tel. |
![]() ![]() |
![]() |
#3425 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już nie mogę tych łzawych opisów, jak to dzieci płakały na widok kisielu. Żerują na tych ludziach. Nawet bardziej mnie to wkurza, niż cudownie ofiarowane 200zł na stacji benzynowej ![]()
![]() |
#3426 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
jutro muszę zatankować bo już na oparach lecę. Może powiem, że wiozę szlachetne paczki i pozwolą mi zatankować za darmo?^^
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3427 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
W tym roku w pracy zrzucaliśmy się na pomoc rodzinie nieobjętej SzP, wyszedł straszny chaos. Połowa kwoty poszła na upominki dla dzieci - kucyki Pony, Monster High i słodycze, reszta na żywość. Podejrzewam, że gdyby w ramach SzP wybrali osobę starszą, schorowaną - ta pomoc mogłaby o wiele więcej zmienić. Natomiast nasi przyjaciele wybrali dwie rodziny z SzP - widać było, że trudne sytuacje. Jeden opis mocno chwytał za serce - kobieta po tragicznej śmierci męża wychowuje 2 córki, z których młodsza ma ciężką postać porażenia mózgowego; kobieta opiekuje się także ciężko chorą matką - leżącą. Z TŻ-tem włączyliśmy się do pomocy - mam poczucie, że tę rodzinę sprawdziły mądre osoby, były konkrety. Poranna prasówka: Cytat:
Cytat:
Drugi problem - "góra" niewiele robi z nierzetelnymi darczyńcami lub rodzinami, które po otrzymaniu paczki pokazują swoje "prawdziwe" oblicze.
![]() |
#3428 |
O RLY?
|
Nie wiem, czy było wrzucane, ale:
"Nasza paczka trafia do rodziny ktora ma 4mcy bobasa a jej dochód to 26 zł na osobę na mc po odliczeniu opłat SZok jak tak mozna mieć w dupie obywateli" zzzzzzzzz... jak można w takiej sytuacji decydować się na dziecko Oo
#3429 |
Rozeznanie
|
Momentami przykro się czyta ten wątek. Wiara w ludzi upada, fanty z SzP sprzedawane na alledrogo, żeby było na lekarstwo na chorobę alkoholową. Pretensje i postawa roszczeniowa.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3430 | |
Wredny kotecek
|
cornflower_girl to z fb?
![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:15 ---------- A co do tego cytatu wyżej, to wcale mi nie szkoda tej rodziny od starych ciuchów. Niektórzy dzielili się tym co mają. Jakbym była w skrajnej biedzie to wolałabym chodzić w starym palcie niż w niczym.. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3431 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do tamtej rodziny - ciuchy da się uprać, naprawić. Ale te przepocone buty - rozumiem ludzi, że mają opory żeby chodzić w używanych butach, bieliźnie. Co do lumpów - nie tylko dla biednych - mnie osobiście żal wywalać 300 zł za nową bluzkę z metką z galerii ![]() Cytat:
To nie jest sytuacja, że schorowana staruszka, która prosi o chleb, nagle okazuje się milionerką.
Bogini kuchennego zniszczenia Edytowane przez cornflower_girl Czas edycji: 2014-12-17 o 09:29 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3432 |
Zakorzenienie
|
Ja trochę rozumiem rozżalenie tych co dostali kg ryżu i czekoladę, skoro czytali że inni dostają pralki, lodówki, telewizory i tablety. Są duże dysproporcje w ilościach i wartościach paczek.
Oczywiście powinni się cieszyć, że dostali cokolwiek, ale trochę żal jest że mieli mniej szczęścia i trafili na mniej zamożnego darczyńcę. Tu jest moim zdaniem pole do działania dla Paczki. Nagłaśniają te paczki "bogate" i sporo osób rezygnuje z podarowania czegokolwiek, bo nie stać jej na zrobienie wypasionej paczki. A są przecież osoby którym potrzeba wszystkiego i ucieszyłyby się nawet ze skromnej paczki i tego symbolicznego kilograma ryżu. Zawsze to 3zł więcej w portfelu. |
![]() ![]() |
![]() |
#3433 |
Wredny kotecek
|
Świat jest dobry,tylko ludzie na nim źli. Nie wszyscy widzą potrzebę pomocy.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3434 |
ctrl alt delete
|
Ej no dziewczyny nie bądźcie takie. Podzielcie się tą wanną
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3435 |
Zakorzenienie
|
Ja nie rozumiem. Czy paczki sa czy nie sa sprawdzane przed podarowaniem? bo powinny byc- to jest najwazniejsze zadanie dla wolontariuszy. Zeby nikt nie dostal smierdzacych butow lub brudnych ciuchow.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
#3436 |
Rozeznanie
|
a Tak poza tym jaki ma sens wpisywanie w wyksztalcenie wyzszej szkoly lenistwa? czy oni mysla ze sa przez to fajni, oryginalni, zabawni?
bosh jaka patola, az przykro sie robi |
![]() ![]() |
![]() |
#3437 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Jeśli ktoś ma wpisane w profilu „Szlachta nie pracuje”, dodaje masę zdjęć z wyjazdów zagranicznych, klnie jak szewc i obraża, a Szlachetna Paczka nadal do niego trafia, to według mnie problem jest przede wszystkim ze Szlachetną Paczką, która utrwala szkodliwe społecznie zachowania. Mam nadzieję, że do przyszłego roku uda się nagłośnić to, jak naprawdę Szlachetna Paczka działa. Dobrze byłoby też robić od razu zrzuty ekranu wypowiedzi z profilu na Facebooku, bo szybko są usuwane (a samo cytowanie treści postów wygląda mniej wiarygodnie). Właśnie, jeśli ktoś pisze na publicznej stronie na Facebooku ze swojego profilu z imieniem i nazwiskiem, to można potem ewentualny zrzut ekranu z jego postem publikować bez ukrywania imienia i nazwiska?
![]() |
#3438 |
ctrl alt delete
|
Zawsze można imię i nazwisko zamazać w prostym programie graficznym.
Jestem ogólnie ZA antystroną na Facebooku, ale tylko gdyby ktoś ładnie i merytorycznie napisał, dlaczego anty (bo jest niewychowawcza, bo utrwala szkodliwe społecznie zachowania, bo weryfikacja rodzin się nie sprawdza itp.). A nie tylko hejt na wielodzietnych, bo wtedy wyjdzie, że po prostu wizażanki zazdroszą tych tabletów ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3439 |
.
|
a ja nie mam tableta i nie potrzebuję. czy to znaczy, że mój hejt tutaj to zazdrość?
![]()
#3440 |
Konto usunięte
|
Skoro ktoś pisze publicznie to można.
Mnie juz ręce opadły na cała te akcje, nawet sie komentować nie chce. Człowiek haruje jak idiota na te paczki, zapomogi i zasiłki, flaki sobie wypruwa zeby zarobić na siebie i pośrednio na tabun nierobów, a i tak sie jeszcze nasłucha jak to zle, jaka nieczułość panuje. |
![]() ![]() |
![]() |
#3441 | ||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ---------- Dobrze wiedzieć ![]() ![]() Cytat:
![]() |
#3442 |
Konto usunięte
|
Mogłabym założyć taki anty fp, ale szczerze przyznaję, że odrobinę boję się jakie mogą być konsekwencje prawne xD
![]() Dobra, może się nazywać Szlachecka Paczka? Czy jakoś inaczej? |
![]() ![]() |
![]() |
#3443 |
Zakorzenienie
|
Hm ja bym się powstrzymała może od szldcheckiej- pasuje tak nazwać żeby nie było że kpimy itp.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#3444 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3445 |
Konto usunięte
|
Ja tez sie boje konsekwencji prawnych hm
|
![]() ![]() |
![]() |
#3446 |
Konto usunięte
|
Ja myślę, że i tak sporo będzie trzeba wyjaśniać i tłumaczyć osiem razy to samo, więc jedna rzecz więcej do tłumaczenia nie robi różnicy
![]() ---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- To czekajcie, ja to skonsultuję z prawnikiem ![]() ---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- Jak oddzwoni to dam znać. A na razie założę Szlachecką Paczkę i zostawię ją pustą. Trzeba pomyśleć nad przerobieniem oryginalnego logo. |
![]() ![]() |
![]() |
#3447 |
Konto usunięte
|
Moze logo lepiej nie ruszac? Tylko dac przeciwienstwo jakies. Zwiedla choinke i rozbita bombke
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3448 | |
Konto usunięte
|
Proszę https://www.facebook.com/SzlacheckaPaczka
---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3449 |
Konto usunięte
|
ja bym mogła zrobić taki anty fb, nie prześmiewczy ani nic, tylko tłumaczący jak krowie na rowie dlaczego anty a nie oh ah
![]() nawet kminiłam czy to by się nie dało podpiąć pod jakiś projekt na studia, ale na zaliczenia mam raczej mniej kontrowersyjne rzeczy ![]() o, widzę że szlachecka paczka już jest. jak się bardziej rozbuduje to zalajkuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3450 |
Konto usunięte
|
Jakby co to można dawać admina strony, więc ludzie chętni, piszcie na pw, musimy się pokolegować na fb i mogę dawać władzę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:47.