![]() |
#3421 |
Konto usunięte
|
Dot.: Koty - część XI
Cześć dziewczyny.
Przychodzę z pytaniem - otóż za kilka tygodni szykuje mi się przeprowadzka z powrotem do rodziców. Rodzice mają kotkę szescioletnia, wychodzaca. Ja oczywiście zabieram ze sobą Misie. Teraz pytanie - czy jeżeli Misia będzie tylko u mnie w pokoju to nie będzie jej czasem źle? Bo w końcu będzie to jakieś ograniczenie wolności dla niej... Myślałam, żeby jej zrobić przejście do brata do pokoju to by wtedy miała dwa pokoje do rozrabiania. Boje się, że jeżeli będzie miała dostęp do całego domu to zacznie wychodzić na zewnątrz. Do ruchliwej ulicy jest niedaleko (tzn. musiała by przejść spierw przez kilka ogrodów) i mimo wszystko boje się, bo sąsiadów kotka zginęła pod kołami samochodu. Myślałam też o zakupie drzwiczek dla kota, który otwierają się po rozpoznaniu chipa, to wtedy mogłabym je ustawić na 'akceptowanie' kotki rodziców, ale nie Misi. Co o tym myślicie? Tutaj gdzie teraz mieszkamy ma w sumie dwa pokoje dostępne u korytarz, ale jeden z pokoi jest zamykany w ciągu dnia jak jestem w pracy. Czy jak ja będę trzymać tylko w swoim pokoju (będzie miała tam swoje wszystkie zabawki, drapak, jedzenie, itp) to będzie dla niej krzywda? Z góry dziękuję za odpowiedzi. I dorzucam zdjęcie Misi (a la koguta ![]() ![]() ![]() Edytowane przez edab923cf5163a41eb06c4509160033128452e43 Czas edycji: 2015-08-17 o 15:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#3422 |
Naczelna Nastolatka
|
Wg mnie jeden pokój to za mało dla kota.
#3423 |
Raczkowanie
|
Hej wszystkim
![]() Kupiłam swojego pierwszego kociaka, Maine Coona. Będę podczytywać i pewnie nie raz zadawać głupie pytania, kotek w domu to dla mnie nowość ![]() Widziałam, że pisałyście, że Wasze koty gapią się na pranie… Mój natomiast dziś postanowił wskoczyć do pralki. Szkoda tylko, że drzwiczki były zamknięte, więc tylko się od nich odbił ![]() W ogóle nie wiedziałam co robię wybierając w hodowli bardziej żywiołowego z dwóch kociaków - demon nie kot. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3424 |
Naczelna Nastolatka
|
Zamykaj łazienkę albo sprawdzaj pralkę przed włączeniem prania. Serio piszę.
#3425 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3426 |
Konto usunięte
|
dobrze, ze nie mam pralki w mieszkaniu ( z jednej strony dobrze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3427 |
Zakorzenienie
|
ja jak jechałam na pt rano-niedz wieczór to ugadałam się znajomą która została ,,niańką'' żeby pojawiła się w sobotę na 2 godziny. Kot cały i zdrowy, zadowolony. Myślę że mama co 2 dzień wystaczy spokojnie
#3428 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dziś nie spałam, bo zachciało mu się aportować i co chwilę przynosił piłkę. :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3429 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3430 |
Raczkowanie
|
Wrzucam moje kociaki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3431 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale generalnie nie polecam, zawsze może coś się stać niespodziewanego oraz przez całą nieobecność myślami byłam przy kociakach i tylko odliczałam czas do powrotu, bo się martwiłam. Jako, że dawno Misi nie było, to Misia, z bonusem ![]() Jakość bardzo marna, ale na razie jedyne wspólne, w dodatku robione po 5 nad ranem ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3432 |
Konto usunięte
|
U mnie codziennie ktos bedzie, wiec kicia bedzie sama krotko.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3433 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wspólne pasje łączą ![]()
![]() |
#3434 |
Wtajemniczenie
|
No w końcu
![]() Big love jeszcze nie ma (chociaż Misia rano, właśnie przy okazji robienia fotki, polizała go dwa razy, ale pewnie rozespana nie wiedziała co robi ![]() ![]()
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2015-08-18 o 10:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#3435 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chodzą do jednej kuwety? ![]()
![]() |
#3436 |
Wtajemniczenie
|
Jednocześnie nie, chociaż drugie czeka w pogotowiu prawie zawsze.
Kuwet mamy 3 (dwie stałe i jeszcze jedna malucha, która była dostawiona, ale ją zlikwiduję niedługo). Korzystają ze wszystkich, Mały z odkrytej od razu przestawił się na kryte w szafkach. Jak tylko je odkrył, to prawie przestał korzystać ze swojej (ale jeszcze stoi, bo czasem rozdzielam ich na posiłki, bo mały wciąga jak odkurzacz, i to, że Misia je na szafce nie stanowi dla niego przeszkody). Ale śpi już z nami od piątku, wczoraj nawet zostali sami razem na kilka godzin i strat nie było ![]()
![]() |
#3437 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super ![]() ![]() Zimno się zrobi to Misia będzie chciała na kimś łapki zagrzać ![]() ![]()
![]() |
#3438 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, mam problem i liczę na kilka odpowiedzi i rad z Waszej strony
![]() Bardzo chciałabym adoptować kotka. Noszę się z tym już od ponad roku, zabezpieczyłam okna w mieszkaniu, kupiłam niezbędne akcesoria, okoliczności sprawiły, że kotek na którego czekałam z fundacji do mnie nie trafił (nieporozumienie między mną a wolontariuszką, ale zrobiło mi się bardzo przykro, bo czekałam na niego prawie 2 miesiące). Mam swoje mieszkanie, studiuję dziennie i dorabiam sobie korepetycjami, poza tym żyję na garnuszku rodziców i mówiąc ogólnie - mam dość dobrą sytuację finansową (rodzice nie mieszkają ze mną). Bardzo chciałabym w końcu podjąć jakąś decyzję, ale ta jest bardzo ważna i ciężko mi się zdecydować ![]() Też się tak bałyście przed przyjęciem kota do domu? To nie będzie moje pierwsze zwierzę, ale pierwsze odkąd mieszkam sama i pierwsze, za które będę całkowicie odpowiedzialna. Bardzo mnie to stresuje, z jednej strony chcę i szykuję mieszkanie na przyjęcie kota, a z drugiej przeraża mnie ta myśl. Doradzicie coś? |
![]() ![]() |
![]() |
#3439 |
Naczelna Nastolatka
|
Kot to jest zwierzę samoobsługowe. Gdybyś brała psa, to miałabyś prawo się tak denerwować.
![]()
![]() |
#3440 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
uważam, że adopcja zwierzaka to super pomysł ![]() ![]() i tu się z Tobą nie zgodzę. Kot to żywe stworzenie, a nie dodatek czy mebel do mieszkania. ma emocje, przywiązuje się, więc jej stres jest uzasadniony - odpowiedzialność za zwierzaka to nie tylko sypanie karmy i czyszczenie kuwety. zarówno przy adopcji kota, jak i psa, trzeba brać pod uwagę, że to nie jest puszek-okruszek i że wraz z adopcją wiąże się lista obowiązków (socjalizacja, zabawa, leczenie weterynaryjne, dobra dieta itp). |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3441 |
Naczelna Nastolatka
|
To chyba oczywiste, że żywe stworzenie. Ale ja uważam, że kot jest mało kłopotliwy. Co nie znaczy, że się nim opiekować nie trzeba.
#3442 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3443 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak się robi zimno to szybko idzie ![]() Moje koty zawsze spały na różnych półkach drapaka. Zazdrościłam Iwonie, że jej koty śpią wtulone. ![]() Kot nie jest tak wymagający w obsłudze - pewnie o to chodziło Zakonnej. Nie wymaga spacerów, szkolenia, treningów, itd. Pies będzie nas kochał mimo wszystko. Na kocią miłość trzeba sobie zasłużyć ![]()
![]() |
#3444 |
Konto usunięte
|
Hej,
nie musisz sie tak denerwowac. Ja dostalam koty z przypadku. 8 tygodniowe. I co polecam na poczatek - jesli ktos bedzie chcial Ci dac koty mlodsze niz 12 tygodni kopnij go w tylek ![]() Przez pierwsze 2 tygodnie mialam niezle przeboje o ich zdrowie - niby nic powaznego, a jednak odbilo mi sie na kieszeni i musialam sie blyskawiczeni nauczyc robic kotom zastrzyki. Mozliwe, ze gdyby kotki trafily do mnie miesiac pozniej, nie doszloby do takich sytuacji. Plus nie polecam kupowac duzego zapasu karmy na poczatek. Ja kupilam od razu 10 kilo i nie chcialy jej w ogole jesc. |
![]() ![]() |
![]() |
#3445 | ||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() Cytat:
A, bo szybko z jednego kota zrobiły się dwa, bo ten jeden się nudził ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3446 |
Naczelna Nastolatka
|
Kusum.,dokładnie to miałam na myśli. Może za,krótko napisałam.
#3447 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wymaga za to regularnego czyszczenia kuwety, a i trening i wychowanie się przydadzą ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3448 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3449 |
KOTerator
|
Wrocilam do Polski
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3450 |
Nie depcze krokusów
|
O co chodzi? Kocia kawiarnia od początku miała zabezpieczone okna.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:44.