Mamy wrześniowe 2018 ❤ - Strona 117 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-03-27, 17:10   #3481
izk_a
Zakorzenienie

Dot.: Mamy wrześniowe 2018 ❤

Cytat:
Napisane przez basakatua Pokaż wiadomość
w pełni się zgadzam, nie ma co popadać w obłęd! napisałam tylko o faktach - co nie znaczy, że wędzone rzeczy nie są pyszne.
Do mnie przemawia fakt, że wiem co jem

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
izk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-27, 17:10   #3482
drocia
Zakorzenienie

Mamy wrześniowe 2018 ❤

Cytat:
jest niezbędna - przydaje się tez w produkcji majonezu
Fajnie, że dało radę załatwić w żłobku. Kurczę, tego tematu strasznie się lękam, nie wiem też, czy wyrobię, żeby szykować coś codziennie do przedszkola na podmiankę... A mimo, że jestem z Warszawy, to wcale tak wesoło nie jest w instytucjach. I jeszcze pislamizacja nadciąga wielkimi krokami

---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ----------

z wędzeniem chodzi chyba o wydzielanie się benzo(a)pirenu w procesie spalania drewna - efekt jest podobny, jak palenie drewnem w piecach. Wychodzi z tego rakotwórczy smog. Niestety.

Do tej pory wszyscy jedli... O kurde, nawet jeszcze zyja? Wow! Nie sadze, aby byl zreszta bardziej szkodliwy, niz pozostala reszta tablicy mendelejewa obecnej w jakimkolwiek produkcie sklepowym. Ba, nawet to E wkladane teraz w kazda czekolade jest szkodliwe w nadmiernej ilosci, tyle, ze nikt jeszcze nie zbadal ile tak naprawde wynosi dozwolona, nieszkodliwa ilosc.

PS: mój telefon lepiej wie co autor tego posta miał na myśli, niż wiem to ja...
drocia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-27, 18:07   #3483
ciemnowlosa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez izk_a Pokaż wiadomość
U nas będą swojskie szynki właśnie mąż wędzi na ogródku
Ciasto mało tradycyjne - michalkowe z mascarpone
I chyba żadnych innych specjałów

brzmi mega pysznie

Mój mąż też robi swojskie wyroby i te na święta wielkanocne zaczął przygotowywać juz 3 tygodnie temu. I jak prawie nie jem wędlin sklepowych (9lat byłam wegetarianką), tak te TZ-towe są przepyszne cała rodzina sklada u niego zamówienia na święta, bo taką domową szynke czy kiełbase nawet ciężko porównać do tych że sklepu

I nie zamierzam rezygnowac z tej przyjemności "bo wędzone" a ja w ciąży, taka szynka czy kiełbasa może być zdrowsza niż niejeden pomidor że sklepu pełen chemii

Bóle brzucha ustąpiły, zostało straszne ciągnięcie w pachwinach i cierpniecia gnatów więc mam pewność, że winowajcą dalej jest magnez a raczej nliego niedobór...
ciemnowlosa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-27, 18:17   #3484
fairytale
Raczkowanie

Mnie bardziej chodziło o temperaturę właśnie, aby zabiła wszelkie bakterie i pasożyty. Izk_a, jeśli jej pilnujecie, to myślę, że nic nie zaszkodzi. Jeśli chodzi o sklepowe szynki to od 5-6 lat ich nie jem w ogóle Moja teściowa robi pieczone wędliny i tylko takie z TZ jemy.

Z takich wielkanocnych produktów, to jeszcze należy uważać na domowy majonez tradycyjny - jest w nim surowe jajo.
fairytale jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-27, 19:22   #3485
anais_nin
Raczkowanie

kruella_de_mon - cudownie czytać takie wiadomości!!! niesamowicie się cieszę i gratuluję córeczki

U nas co do imienia to na razie zostaje Wiktor

anais_nin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-27, 19:35   #3486
Smutek88
Raczkowanie

Właśnie wróciłam od lekarza ;D wszystko tak jak ma być!!! Chłopczyk potwierdzony i tp przesunięty na 25.08 ( już po raz trzeci z rzędu tak wychodzi ) ;D
Smutek88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-27, 19:43   #3487
anais_nin
Raczkowanie

Smutek - gratuluję, super że wszystko dobrze

anais_nin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-27, 20:14   #3488
rita_k
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez izk_a Pokaż wiadomość
Ale dziewczyny nie możemy wpaść w paranoje bo niedługo tylko wodę będziemy mogły pić i to tylko tą z określoną ilością minerałów warzywa i owoce w większości też są dziś mało ekologiczne..

A domowa szynka chyba lepsza niż kupna, która ma kolor z chemicznego barwnika

Taaa z tą wodą to moja mama dzis w radiu wysluchala ze ta z plastiku teź jest beee.

---------- Dopisano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ----------

Cytat:
Napisane przez anais_nin Pokaż wiadomość
Smutek - gratuluję, super że wszystko dobrze
Bedziesz pierwsza? mi wychodzi sam koniec sierpnia

rita_k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-27, 20:33   #3489
drocia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rita_k Pokaż wiadomość
Taaa z tą wodą to moja mama dzis w radiu wysluchala ze ta z plastiku teź jest beee.

---------- Dopisano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ----------

A bo jest o jak mi sie marzy taka mazowszanka ze szklanej butelki (slina po kolana)... Ta z plastiku zawsze szybko smierdnie po otwarciu

Stary 2018-03-27, 20:43   #3490
rita_k
Zadomowienie

Dobra dzieć uspaany. Czas odpocząć

Stary 2018-03-27, 21:09   #3491
XdMalgorzataxd
Raczkowanie

A ja piję kranówe😁 przefiltrowaną

XdMalgorzataxd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-27, 21:13   #3492
Iwona 25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez XdMalgorzataxd Pokaż wiadomość
A ja piję kranówe😁 przefiltrowaną

ja też od około tygodnia
Iwona 25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-28, 06:17   #3493
ciemnowlosa
Rozeznanie

Dzień dobry dziewczyny

Mnie dziś z rana przywitała niemiła niespodzianka - z nosa zaczęła się lać krew i to tak obficie, co mi się chyba jeszcze nigdy w życiu nie zdarzyło. Eh, ciąża to ciężki czas...
ciemnowlosa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-28, 06:22   #3494
Smutek88
Raczkowanie

Hej a ja dzisiaj ostatni dzień do pracy nawet budzik nie potrzebny był bo sama się obudziłam i tak leżę i się zastanawiam co ja będę w domu robiła jak tyle wolnego będzie ;p
Stary 2018-03-28, 07:06   #3495
Fortuna1
Zakorzenienie

Cytat:
jest niezbędna - przydaje się tez w produkcji majonezu
Fajnie, że dało radę załatwić w żłobku. Kurczę, tego tematu strasznie się lękam, nie wiem też, czy wyrobię, żeby szykować coś codziennie do przedszkola na podmiankę... A mimo, że jestem z Warszawy, to wcale tak wesoło nie jest w instytucjach. I jeszcze pislamizacja nadciąga wielkimi krokami

---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ----------

z wędzeniem chodzi chyba o wydzielanie się benzo(a)pirenu w procesie spalania drewna - efekt jest podobny, jak palenie drewnem w piecach. Wychodzi z tego rakotwórczy smog. Niestety.
To fakt, w przedszkolu (zwłaszcza jeśli pójdzie do publicznego) moze być ciężko, ale w teorii przedszkole powinno zgodzić się by rodzic przynosił sam jedzenie dla dziecka (na własną odpowiedzialność).

---------- Dopisano o 06:02 ---------- Poprzedni post napisano o 05:59 ----------

Cytat:
Napisane przez drocia Pokaż wiadomość
Do tej pory wszyscy jedli... O kurde, nawet jeszcze zyja? Wow! Nie sadze, aby byl zreszta bardziej szkodliwy, niz pozostala reszta tablicy mendelejewa obecnej w jakimkolwiek produkcie sklepowym. Ba, nawet to E wkladane teraz w kazda czekolade jest szkodliwe w nadmiernej ilosci, tyle, ze nikt jeszcze nie zbadal ile tak naprawde wynosi dozwolona, nieszkodliwa ilosc.

Ja mam na to wszystko taka jedna prosta zasadę - najlepiej unikać na tyle ile się da, zwłaszcza wysokoprzetworzonych produktów.

---------- Dopisano o 06:03 ---------- Poprzedni post napisano o 06:02 ----------

Cytat:
Napisane przez Smutek88 Pokaż wiadomość
Właśnie wróciłam od lekarza ;D wszystko tak jak ma być!!! Chłopczyk potwierdzony i tp przesunięty na 25.08 ( już po raz trzeci z rzędu tak wychodzi ) ;D
Super !!!

---------- Dopisano o 06:04 ---------- Poprzedni post napisano o 06:03 ----------

Cytat:

Tak, to fakt, te butelki plastikowe często nie są BPA free.

---------- Dopisano o 06:05 ---------- Poprzedni post napisano o 06:04 ----------

Cytat:
Napisane przez ciemnowlosa Pokaż wiadomość
Dzień dobry dziewczyny

Mnie dziś z rana przywitała niemiła niespodzianka - z nosa zaczęła się lać krew i to tak obficie, co mi się chyba jeszcze nigdy w życiu nie zdarzyło. Eh, ciąża to ciężki czas...
Też to miałam par w razy w pierwszej ciąży a bierzesz regularnie witaminy?

---------- Dopisano o 06:06 ---------- Poprzedni post napisano o 06:05 ----------

Cytat:
Napisane przez Smutek88 Pokaż wiadomość
Hej a ja dzisiaj ostatni dzień do pracy nawet budzik nie potrzebny był bo sama się obudziłam i tak leżę i się zastanawiam co ja będę w domu robiła jak tyle wolnego będzie ;p
Ja bym się zanudzila na śmierć ... Albo... W końcu zajęła się nauka francuskiego i szlifowaniem na C2 włoskiego, co zaniechalam kompletnie

Stary 2018-03-28, 07:27   #3496
Smutek88
Raczkowanie

Fortuna No właśnie ja tez się zastanawiam ci będę robiła ale niestety 8h przed komputerem już ciężko wysiedzieć kręgosłup boli rwa kulszowa dość szybko się odezwała :/ ale coś sibie muszę znaleźć do zajęcia
Stary 2018-03-28, 07:44   #3497
gilmoregirl92
Wtajemniczenie

Ja od poniedziałku zaczynam zwolnienie i już się nie mogę doczekać, ciężko mi wysiedzieć w pracy tyle godzin... Planuję ćwiczyć gotowanie i duuuużo odpoczywać

Czekamy na Natalkę (TP 29.08.2018) <3
gilmoregirl92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-28, 08:23   #3498
Fortuna1
Zakorzenienie

A ja teraz poczułam przypływ energii, w ogóle przeszły mi wszelkie objawy ciąży, teraz chyba tylko brzuszek będzie rósł

Stary 2018-03-28, 09:11   #3499
Mart_Ko
Raczkowanie

Kruella - super wieści bardzo się ciesze i gratuluję dziewczynki !!
Mart_Ko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-28, 09:15   #3500
drocia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fortuna1 Pokaż wiadomość
To fakt, w przedszkolu (zwłaszcza jeśli pójdzie do publicznego) moze być ciężko, ale w teorii przedszkole powinno zgodzić się by rodzic przynosił sam jedzenie dla dziecka (na własną odpowiedzialność).

---------- Dopisano o 06:02 ---------- Poprzedni post napisano o 05:59 ----------

Ja mam na to wszystko taka jedna prosta zasadę - najlepiej unikać na tyle ile się da, zwłaszcza wysokoprzetworzonych produktów.

---------- Dopisano o 06:03 ---------- Poprzedni post napisano o 06:02 ----------

Super !!!

---------- Dopisano o 06:04 ---------- Poprzedni post napisano o 06:03 ----------

Tak, to fakt, te butelki plastikowe często nie są BPA free.

---------- Dopisano o 06:05 ---------- Poprzedni post napisano o 06:04 ----------

Też to miałam par w razy w pierwszej ciąży a bierzesz regularnie witaminy?

---------- Dopisano o 06:06 ---------- Poprzedni post napisano o 06:05 ----------

Ja bym się zanudzila na śmierć ... Albo... W końcu zajęła się nauka francuskiego i szlifowaniem na C2 włoskiego, co zaniechalam kompletnie

O to to z tym unikaniem! Plus jeszcze to, ze sklepy bio i eko wcale nie sa takie bio i eko. Np chrzan z pirosiarczynem w sklepie bio... Albo mango konserwowane siarka w sklepie eko... Ble... Co innego jak swiadomie sie na cos decyduje, ale rakie zerowanie na nazwie to powinno byc karalne

Co do butelek, to juz czasem nawet mniejsza o te bpa, ale irytuje mnie jak sie przewalaja po kuchni. Malz kupuje muszynianke a ta ma taki twardy plastik, ze nijak to zmniejszyc... Malz zgniata swoim zelaznym usciskiem, ale ile z tego smiecia jest... A te szklane zawsze mozna bylo sprzedac lub wymienic
Pseudoekolodzy wymyslili teraz platne reklamowki a tu ostatnio nawet maki widzialam juz w foliowanej torbie jakby papierowa nie starczyla... O reszcie juz nie wspomne, a tu zaraz jeszcze sterta pampersow dojdzie...

A wlasnie, tak mnie zastanawia ostatnio... Odpieluchowywanie dziecka... Podobno w pampersie dziecko nie czuje takiego dyskomfortu mokrej pieluszki i podobno norma jest teraz stwierdzenie, ze dziecko niemalze trzyletnie nie jest gotowe na nocnik... Ciekawi mnie jak to bylo dawniej? Czy to prawda ze to wina suchych pieluszek? No ja uwazam, ze cos w tym jest... No moze nie pamietam jakos superdokladnie u mnue tego okresu, ale napewno juz w wieku 3 lat uzytkowalam nocnik...

---------- Dopisano o 08:15 ---------- Poprzedni post napisano o 08:12 ----------

A co do brzuszka go niech juz rosnie szybciej, to moze wreszcie spodnie przestana mi spadac z tylka

Stary 2018-03-28, 10:16   #3501
Iwona 25
Zakorzenienie

drocia- mój mały nie skapował do 2 lat na pewno,że kupę trzeba do nocnika. Robił gdzie popadnie. Wysadzałam go od ok. roczku- wtedy tylko robił.Dziecko musi dojrzeć do załatwiania się.

UWAGA: MAŁY W 1 ROK I 2 MIIESIĄCE NIE SIKAŁ W NOCY, A KARMIŁAM W NOCY PIERSIĄ CO OK. 2H. spał bez pampersa.
moja chrześniaczka- odpieluchowana w ok. 1,5 roku-2 latka, a zaraz będzie miała 3 lata i sika w nocy w pampersa!!!A TAK SIĘ ŚMIAŁA Z MOJEGO SYNKA.

-zawsze powtarzam jak koleżanki pytają kiedy odpieluchować itp.- powoli, stopniowo, jak nie to odczekać, dziecko samo podejmie decyzję-dojrzeje. Ja z 4-5 prób podejmowałam,ale z marnym skutkiem.W końcu jakoś wyszło.

Edytowane przez Iwona 25
Czas edycji: 2018-03-28 o 10:20
Stary 2018-03-28, 10:22   #3502
drocia
Zakorzenienie

No to, ze to zalezy od dziecka to wiem...

Stary 2018-03-28, 10:30   #3503
Sarahxoxo
Zadomowienie

Dziewczyny, mam taki problem, ze chyba mnie lapie przeziebienie . Siedze wlasnie w pracy, boli mnie glowa i jakos tak sie czuje jak shit. Co moge zrobic? Przeciez zadnych "wspomagaczy" brac nie moge. Juz sobie zrobilam herbate z cytryna. Jak mi sie do poludnia nie poprawi, pojde do domu, ale moze macie jakis bezpieczny pomysl/lekarstwo?

Sarahxoxo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-28, 10:46   #3504
basakatua
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sarahxoxo Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam taki problem, ze chyba mnie lapie przeziebienie . Siedze wlasnie w pracy, boli mnie glowa i jakos tak sie czuje jak shit. Co moge zrobic? Przeciez zadnych "wspomagaczy" brac nie moge. Juz sobie zrobilam herbate z cytryna. Jak mi sie do poludnia nie poprawi, pojde do domu, ale moze macie jakis bezpieczny pomysl/lekarstwo?
hej! zdrowia polecam gorący napój imbirowo-cytrynowy. można słodzić do woli.
basakatua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-28, 10:58   #3505
basiunia899
Przyczajenie

Dot.: Mamy wrześniowe 2018

Cytat:
Napisane przez Fortuna1 Pokaż wiadomość
Kciuki by tym razem organizm dal rade dotrzymać ciążę

Dziękuję Dzisiaj idę na kontrolę do lekarza.
basiunia899 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-28, 11:00   #3506
basakatua
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez drocia Pokaż wiadomość
O to to z tym unikaniem! Plus jeszcze to, ze sklepy bio i eko wcale nie sa takie bio i eko. Np chrzan z pirosiarczynem w sklepie bio... Albo mango konserwowane siarka w sklepie eko... Ble... Co innego jak swiadomie sie na cos decyduje, ale rakie zerowanie na nazwie to powinno byc karalne

Co do butelek, to juz czasem nawet mniejsza o te bpa, ale irytuje mnie jak sie przewalaja po kuchni. Malz kupuje muszynianke a ta ma taki twardy plastik, ze nijak to zmniejszyc... Malz zgniata swoim zelaznym usciskiem, ale ile z tego smiecia jest... A te szklane zawsze mozna bylo sprzedac lub wymienic
Pseudoekolodzy wymyslili teraz platne reklamowki a tu ostatnio nawet maki widzialam juz w foliowanej torbie jakby papierowa nie starczyla... O reszcie juz nie wspomne, a tu zaraz jeszcze sterta pampersow dojdzie...

A wlasnie, tak mnie zastanawia ostatnio... Odpieluchowywanie dziecka... Podobno w pampersie dziecko nie czuje takiego dyskomfortu mokrej pieluszki i podobno norma jest teraz stwierdzenie, ze dziecko niemalze trzyletnie nie jest gotowe na nocnik... Ciekawi mnie jak to bylo dawniej? Czy to prawda ze to wina suchych pieluszek? No ja uwazam, ze cos w tym jest... No moze nie pamietam jakos superdokladnie u mnue tego okresu, ale napewno juz w wieku 3 lat uzytkowalam nocnik...

---------- Dopisano o 08:15 ---------- Poprzedni post napisano o 08:12 ----------

A co do brzuszka go niech juz rosnie szybciej, to moze wreszcie spodnie przestana mi spadac z tylka

haha, u mnie to samo ze spadaniem portek - już mogłyby się mieć na czym trzymać!

ja w sklepach eko prawie nie kupuję, raczej kieruję się zdrowym rozsądkiem. Szczucie na pestycydy też mnie nie przeraża, bo czy coś jest trucizną, zależy po prostu od dawki. Ale nie da się udawać, że np. smog nie jest szkodliwy i jest to kompletnie inna skala zagrożenia niż marchewka z supermarketu.

Co do pieluch - wyjde na wariata, ale planuję zrobić podejście do wielorazowych i wspierania się (na noc itp.) biodegradowalnymi pampersami. Nie mogę przeżyć, że dziecku funduję 1,5 tony śmiecia, który będzie się rozkładał 1000 lat - to on będzie musiał się mierzyć z tym zgniłym światem, który mu zostawię.
basakatua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-28, 11:56   #3507
fairytale
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sarahxoxo Pokaż wiadomość
Nie ma Trzeba przeleżeć - mnie przeziębienie zabrało 1,5 tygodnia z życia. Możesz brać apap 2 tabletki 500 mg na dobę (jeśli zapalenie lub temperatura zrobiło się naprawdę okropne), a i to tylko przez parę dni. Organizm trzeba wygrzewać, ale nie przegrzewać :/ Niektórym pomaga woda morska do nosa, mnie nie pomagało. Dużo soku z cytryny i miodu na zimno, plus rozgrzewające herbaty z lipy i imbiru. Niektórzy jedzą też czosnek lub jego wyciągi - ja nie mogłam, bo miałam po tym nudności.

Więcej tutaj: https://mamaginekolog.pl/przeziebienie-w-ciazy/

---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ----------

Ogólnie - leżeć w łóżku i olać wszystko inne. Miałam po przeziębieniu plamienia z powodu kaszlu, nie życzę tego nikomu.
fairytale jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-28, 12:31   #3508
081ed4854e23be6738824bf7e7324809f3af476a_65822e820d4a7
Konto usunięte

Treść usunięta
081ed4854e23be6738824bf7e7324809f3af476a_65822e820d4a7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-28, 12:38   #3509
rita_k
Zadomowienie

Drocia tez mi sie tak wydaje z tymi pieluchani. Moj 2.5 latek wogole nie czuje klimatu. Stresuje sie troche ze bedzie nowy dziec, przedszkole i mu wrocą pieluchy jak jakims cudem do tego momentu go odpoeluchuje. Choc trochę teź wierze w to że dziecko musi dojrzeć do tego i wtedy odpieluchowanie trwa 2 dni oby mój dojrzał niedlugo

Stary 2018-03-28, 13:13   #3510
Iwona 25
Zakorzenienie

Cytat:
Drocia tez mi sie tak wydaje z tymi pieluchani. Moj 2.5 latek wogole nie czuje klimatu. Stresuje sie troche ze bedzie nowy dziec, przedszkole i mu wrocą pieluchy jak jakims cudem do tego momentu go odpoeluchuje. Choc trochę teź wierze w to że dziecko musi dojrzeć do tego i wtedy odpieluchowanie trwa 2 dni oby mój dojrzał niedlugo

a siku po nocy i drzemce do nocnika robi? bo ja tak robiłam, zawsze 2 pampersy oszczędzone
-dojrzeje, lato idzie, to wtedy niby lepiej odpieluchować
-ja jak wyjeżdżałam nawet na kilka godzin autem to: odsikać się musiał w domu, później np. w centrum handlowym i od razu po przyjściu do domu
-kupę- długo kitrał się po kątach
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości