|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3481 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie czerwcowe 2018r. cz. III
Cytat:
W szpitalu juz Olek dostał. Krzywo patrzyli na nas ale w nosie to miałam. Wolałam, żeby miał smoczek niż żeby ssal palec lub ciągle na cycu wisiał. Odsmoczkowalam go jak miał 1.5roku ![]() Myślę, że ważne jest żeby w odpowiednim momencie smoczek zabrać. Mam koleżankę której córka ma 5.5r i nadal smoczek cycka. Żeby ma strasznie krzywe. |
|
|
|
|
#3482 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wczoraj rozmawiałam z koleżanka na temat czapeczek i ona tez mówiła, że lekarz jej powiedział, że najgorzej jest raz ubierać czapkę, a raz nie więc trzeba się zdecydować na jedno działanie
A co do smoczka u nas w rodzinie wszystkie dzieci miały i ja do Stasia też kupiłam w szpitalach też widziałam mnóstwo dzieci ze smoczkami więc nie powinni się tego czepiać.
|
|
#3483 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny!
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3484 |
|
Wtajemniczenie
|
Czapeczki czapeczkami ale tego to sobie nie odmowie
Titot-opaska-kokardka-pinup-do-wlosow-dla-dziewczynki-1.jpgWysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka
|
|
#3485 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Także mi z terminu wychodzi około 15 maja ciąża donoszona. Jeżeli będę miała warunki na sn po cc (vbac) czekam do skurczy i sio na porodówkę, jeżeli warunki nie pozwolą (ułożenie dziecka, blizna itp) planowane cięcie będzie między 20-26 maja tutaj date będę miała do wyboru ![]() Co do smoczka ja jak najbardziej jestem za! Chociaż moje dziecko do 8 miesiąca życia było antysmoczkowe i każdym smoczkiem pluło coraz dalej, w koncu załapał i dzisiaj dalej go używa, dzieki niemu miałam przespane noce. Planuje zakończyć użuwanie smoczka za ok 2 miesiące mniej więcej jak skończy 2 lata. Jeszcze co jest ważne, różne są sytuacje w szpitalu, niektóre pokarm mają od razu, niektóre na 3-4 dobe, a dopóki dziecko spada z wagi nie wypuszczą was do domu. Niektóre położne NIE CHCĄ dawać w razie co mm, dlatego warto zaopatrzyć się w 2-3 buteleczki mleka takie po 90ml gotowe z jednorazowym smoczkiem, w razie czego. Ja po cc mimo przystawiania młodego non stop na cycku pokarm miałam dopiero na 4 dobe, całe 3 dni mi płakał ja nie wiedziałam czemu i bardzo spadał z wagi. Położone nie chciały dawać mm, tylko abym dziecko karmiła, w końcu jedna położna przemyciła mi 2 vuteleczki takiego mleka i dała, dziecko zadowolone, spokojne i od razu waga w góre. W domu rozkręcałam KP na spoojnie
|
|
#3486 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ---------- Cytat:
||
|
|
|
#3487 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3488 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ale zamierzam to zakładać na chwilkę bo oczywiście moja mama mnie nie nastraszyla, że dziecku w tym jest niewygodnie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ---------- Cytat:
Nie znam się ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ---------- Ja właśnie wiem, że tak jest ehh ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#3489 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3490 |
|
Zakorzenienie
|
A ja jeszcze zapytam jak to jest po porodzie? Z mamą, nie z dzieckiem. Chciałabym wiedzieć, czy trzeba robić jakieś obowiązkowe badania, krwi itp odwiedzać lekarzy?
Wiem, że na pewno po 6 tygodniach od porodu wizyta u gina, żeby sprawdzić czy wszystko się zagoilo, dostać zielone światło na współżycie, ewentualnie pogadać o antykoncepcji. Czy coś jeszcze? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3491 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3492 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tu się zawsze wszystkiego dowiem skarbnica wiedzy ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3493 |
|
Rozeznanie
|
Teoretycznie na noworodkach jest tak gorąco, że położna te co mi te buteleczki dała, kazała wstrząsnąć i normalnie dać. Smoczki są jałowe do tych butelek więc od razu przykręcasz i dajesz. Mój mały jak się dorwał to prawie całą taką butelkę zjadł
Ewentualnie żeby nie zaburzyć KP można kupić strzykawkę 10ml i po troszku dawać bobaskowi do buzi jak na wcześniakach robili. Strzykawka grosze kosztuje ![]() Tutaj jest przykładowa butelka z mleczkiem. W razie czego ze 3 można kupić, człowiek nie straci wiele https://www.aptekagemini.pl/bebilon-...utra-90ml.html
|
#3494 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny,
Nie w temacie (smoczki będę kupować, znajoma poleciła mi symetryczne? z firmy avent czy coś, ale jeszcze tego nie ogarniam): podpisałam umowę na wynajem mieszkania dwupokojowego w Bydgoszczy! Pierwsze piętro, 20 minut od moich rodziców, Biedronka pod blokiem, jutro dostaję klucze i zaczynamy małżeńskie życie! TZ ma obiecana podwyżkę w obecnej firmie i to taką satysfakcjonujaca na warunki w naszym województwie. Spodziewaliśmy się, że zaproponują mu mniej i w rozrachunku we Wrocławiu licząc na wyższy wynajem i większe opłaty za paliwo, to na czysto wyszłoby z 400 zł różnicy. Jedynie premie kwartalne byłyby znacząco wyższe. Wprawdzie wczoraj (w miesiecznice) była dość ostra merytorycznie kłótnia czy nie lepiej iść tam, gdzie zarobki ma już na papierze czy ufać, że go w obecnej nie oszukaja (jego przełożony czeka na zatwierdzenie pisma od prezesa), więc umówiliśmy się, że jeśli mieszkanie (które notabene sam znalazł w poniedziałek gdy dowiedział się o planowanej podwyżce, co po prostu było zrzadzeniem losu, bo przez styczeń nie było mieszkania w interesującej nas dzielnicy na które byłoby nas stać), to zostajemy, a on dojeżdża do Torunia. Jest to przez pośrednika, powiedziałam o ciąży, podpisałam dokumenty i mamy to! TZ mnie straszy że jeśli nie dostanie podwyżki, to rzuca pracę, bo będzie się czuł upokorzony, także póki nie mamy tego na papierze, to nie mogę być hurra optymistka, ale na pewno w lutym mieszkamy na wynajmowanym Dzwoniłam już do mojej religijnej teściowej, ona wolałaby żebyśmy w ogóle zamieszkali w Toruniu, ale obecna opcja też jej bardziej odpowiada, także już odmawia kolejne litanie, tym razem, żeby mieć to na papierze i w końcu mieć pewność, co to z nami będzie Wymodlila mi udaną laparoskopie, pracę w Bydgoszczy, ślub, prawidłowy rozwój Rafalka, i teraz takie wyznaczenie ścieżki zawodowej, by się nam to małżeństwo ułożyło. Jest super! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3495 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kupię na pewno bo po 1 nie wiem na jakie położne trafię, po 2 nie widzę siebie jako kp zupełnie. Może po porodzie mi się odmieni Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3496 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do badań po porodzie warto na tej wizycie popołogowej domagać się USG żeby zobaczyć jak tam wszystko w środku wygląda po porodzie, czy nie ma zaległych zgnitków Z badań jakie ja robiłam na własną rękę to morfologia, mocz, crp i próby wątrobowe i nerkowe, tutaj uwaga próby wątrobowe jak zawsze miałam ok, tak tutaj miałam bardzo podwyższone. Ale to od leków podawanych podczas cc, po prostu wątroba musiała przerobić te syfy.Dziecko w 10 dobie powtarza się morfologie i bilirubine
|
|
#3497 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najważniejsze że w końcu na swoim ![]() Nie ma nic piękniejszego, uwierz ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3498 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gratki za mieszkanie! |
|
|
|
|
#3499 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3500 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3501 |
|
Konto usunięte
|
Chcę karmić piersią jak najdłużej, ale nie powiem że się tego nie boję. Boje się, że mi dziecko sutki odgryzie
.Poza tym po powrocie do pracy przysługuje przerwa na karmienie. Jak wrócę na pełny etat, to wtedy mogłabym wychodzić godzinę wcześniej z pracy. Czyli zamiast 8 godzin 7. A syn bedzie pewnie żłobkowy. Myślałam o wychowawczym tak z pół roku, ale nie wiem czy sobie damy radę finansowo |
|
|
|
#3502 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;8099435 1]Chcę karmić piersią jak najdłużej, ale nie powiem że się tego nie boję. Boje się, że mi dziecko sutki odgryzie .[/QUOTE]Też mnie to przeraża z jednej strony, a z drugiej uważam, że to mega urocze [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;8099435 1]Poza tym po powrocie do pracy przysługuje przerwa na karmienie. Jak wrócę na pełny etat, to wtedy mogłabym wychodzić godzinę wcześniej z pracy. Czyli zamiast 8 godzin 7. A syn bedzie pewnie żłobkowy. Myślałam o wychowawczym tak z pół roku, ale nie wiem czy sobie damy radę finansowo[/QUOTE] Mamy ten sam problem więc myślę od razu o drugim, a potem będziemy się martwić ale zobaczymy jak nam los zweryfikuje plany.
|
|
|
#3503 |
|
Zakorzenienie
|
Ja właśnie usmażyłam naleśniki, zjedliśmy z nutellą,wiśniami i bitą śmietaną.
Ale to było dobre! ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3504 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3505 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jestem mistrzem ograniczania słodyczy
|
|
|
#3506 |
|
Rozeznanie
|
agugus super wieści! Oby tylko było potwierdzenie na papierze jak najszybciej i git
|
|
|
|
#3507 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam to samo ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ---------- Napisałam k l u b i k i jakieś czachy??? Wtf? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3508 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3509 |
|
Zadomowienie
|
Agugus, ale wam sie wszystko fajnie ułożyło. I wilk syty i owca cała
![]() Co do czapeczek ro ja bym kupiła jedna i zakładała w przypadku bardzo złej pogody. Nie kumam jak ludzie mogą dzieciom w domu zakładać ![]() Smoczka nie używaliśmy za pierwszym razem, bo cora nie chciała i teraz w sumie tez nie planuje. Odpada wtedy problem oduczanie od smoczka A kciuka do buzi tez nigdy nie pchała.Natus, cis ten kalkulator złe pokazuje, bo jak wpisuje 40 tydzien to mu pokazuje 2 tyg po moim terminie. On chyba liczy tygodnie od poczęcia a nie od OM. |
|
|
|
#3510 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i mnie to właśnie dziwiło.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:39.

w szpitalach też widziałam mnóstwo dzieci ze smoczkami więc nie powinni się tego czepiać.

Także mi z terminu wychodzi około 15 maja ciąża donoszona. Jeżeli będę miała warunki na sn po cc (vbac) czekam do skurczy i sio na porodówkę, jeżeli warunki nie pozwolą (ułożenie dziecka, blizna itp) planowane cięcie będzie między 20-26 maja tutaj date będę miała do wyboru 

kłótnia czy nie lepiej iść tam, gdzie zarobki ma już na papierze czy ufać, że go w obecnej nie oszukaja (jego przełożony czeka na zatwierdzenie pisma od prezesa), więc umówiliśmy się, że jeśli mieszkanie (które notabene sam znalazł w poniedziałek gdy dowiedział się o planowanej podwyżce, co po prostu było zrzadzeniem losu, bo przez styczeń nie było mieszkania w interesującej nas dzielnicy na które byłoby nas stać), to zostajemy, a on dojeżdża do Torunia. Jest to przez pośrednika, powiedziałam o ciąży, podpisałam dokumenty i mamy to! TZ mnie straszy że jeśli nie dostanie podwyżki, to rzuca pracę, bo będzie się czuł upokorzony, także póki nie mamy tego na papierze, to nie mogę być hurra optymistka, ale na pewno w lutym mieszkamy na wynajmowanym
Dzwoniłam już do mojej religijnej teściowej, ona wolałaby żebyśmy w ogóle zamieszkali w Toruniu, ale obecna opcja też jej bardziej odpowiada, także już odmawia kolejne litanie, tym razem, żeby mieć to na papierze i w końcu mieć pewność, co to z nami będzie