Mamy sierpniowe 2018 cz.III - Strona 117 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-06-11, 19:41   #3481
Fiolla
Raczkowanie

Dot.: Mamy sierpniowe 2018 cz.III

Cytat:
Napisane przez Panterka1313 Pokaż wiadomość
90-100/60.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
90/50 to u mnie żadna anomalia
Fiolla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-11, 20:01   #3482
MalaGosia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez limonka84 Pokaż wiadomość
Mnie tez męczą te upały, w dodatku w każdej pozycji mi niewygodnie. Przeszłam się dziś 3km i tak mnie ciągnie w dole brzucha, że ledwo chodzę. A niosłam tylko 2kg truskawek
Spakowałam wstępnie torbę do porodu. Muszę dokupić klapki i właściwie poza tym wszystko mam. Mój szpital zapewnia praktycznie wszystko, znajome które tam rodziły mówią, żeby nie brać za dużo bo wszystko jest na miejscu więc je posłucham. Mam tendencję żeby pakować za dużo, lubię być przygotowana na każdą ewentualność, ale chyba rzeczywiście nie ma sensu, najwyżej tż mi dowiezie.

Olajadetektyw - fajnie, że w końcu dobre wiadomości!
Cieszę się, bo miałam wrażenie, że trochę wyskoczyłam przed szereg ostatnio z tą torbą też dziś kompletowałam pierdółki do kosmetyczki swojej i dziecka, zostały mi teraz spożywcze gadżety, woda z dzióbkiem, herbatniki i coś dla Męża na przegryzkę, może rogale 7days, chyba nie popłyną? Do tego kanapki przed wyjazdem i starczy.
Fajnie masz z tym wyposażeniem szpitala ja nawet sztućce, ręcznik papierowy czy kubek biorę...

Stary 2018-06-11, 20:18   #3483
limonka84
limonka84

Cytat:
Napisane przez MalaGosia88 Pokaż wiadomość
Cieszę się, bo miałam wrażenie, że trochę wyskoczyłam przed szereg ostatnio z tą torbą też dziś kompletowałam pierdółki do kosmetyczki swojej i dziecka, zostały mi teraz spożywcze gadżety, woda z dzióbkiem, herbatniki i coś dla Męża na przegryzkę, może rogale 7days, chyba nie popłyną? Do tego kanapki przed wyjazdem i starczy.
Fajnie masz z tym wyposażeniem szpitala ja nawet sztućce, ręcznik papierowy czy kubek biorę...
akurat sztućce, kubek i ręcznik papierowy też biorę ale nie biorę nic dla dzidzia oprócz rękawiczek niedrapek i chusteczek nawilżanych. Mały bephanten też wezmę w razie czego. Nie muszę za to żadnych podkładów, pieluszek, ubranek. Koszul też nie muszę, ale jednak wezmę dwie swoje, nie wiem w jakim stanie są te szpitalne. Biorę przybory toaletowe i kosmetyki dla siebie, klapki, majtki poporodowe, wkładki laktacyjne i lanolinę. Szlafrok podobno też dostanę. Jakieś przekąski też muszę dokupić dla tż bo dla mnie to nie mam pomysłu co zabrać, przez tę cukrzycę.
limonka84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-11, 20:20   #3484
acidka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aisza21 Pokaż wiadomość
Dziewczęta pochwalę się jeszcze łupami wyprzedażowymi
Fajowe

Cytat:
Napisane przez olajadetektyw Pokaż wiadomość
Dzisiaj wieczorem na obchodzie był mój lekarz prowadzący.
Przyszedł z dobrą wiadomością że bakterii już nie ma. Mam się zgłosić do niego pod koniec czerwca bo nie ma sensu bym tak latała.
Jutro mam poprosić o USG koniecznie przed wypisem i nie jechać w czwartek tam gdzie mam od niego skierowanie.
Teraz muszę sobie zrobić listę pytań do tego lekarza co robi szpitalne USG bo on nic nie mówi:
Napewno o wagę, ułożenie i na który tydzień wypada z pomiarów. Mam nadzieję że zechce powiedzieć bo jak pisałam to lekarz co mówi wszystko w normie albo opisuje co jest nie tak.
Waga, ułożenie, pomiary - to chyba najważniejsze przy USG. Mnie tez najlepiej się chodzi do lekarza z karteczką, jak nie mam zapisane, to zwykle połowę pytań przypominam sobie po wizycie.

Cytat:
Napisane przez Nicole03 Pokaż wiadomość
Musze Wam napisac ze hormony to mi szaleją a mąż sie ze mnie nabija 😂😂 Dzisiaj na paznokciach zaczęłam o moim synku opowiadać i sie rozplakalam 🙈🙈🙈 poszlam do domu zaczęłam opowiadać mężowi i znowu sie rozplakalam , i tak jeszcze z 3 razy 😂😂😂😂 no nie mogę normalnie 😀😀
\
U mnie dziś też. Najpierw przy kąpieli córka zaczęła spiewać piosenkę "Lato czeka" i tam jest fragment "pożegnania kilka słów" i się popłakałam, bo większość jej grupy żłobkowej już wychodzi ze żłobka i że ich już nie będzie spotykać (WTF?) a później oglądałyśmy razem Maszę i był odcinek, jak Masza dojrzewa i wyjeżdża z Daszą i się popłakałam, że moja córka kiedyś wsiądzie w pociąg i wyjedzie na studia. A ona nawet 3 lat jeszcze nie ma

Cytat:
Napisane przez Panterka1313 Pokaż wiadomość
AISHA łupy fajne. Dla mnie mama ma coś znowu z sh.

NICOLE świetnie cie rozumiem ostatnio 2 dni miałam "skroplenie uczuć" bo tak hehe
Świetne określenie, nie znałam

Cytat:
Napisane przez Fiolla Pokaż wiadomość
90/50 to u mnie żadna anomalia
O rany, ja przy takim ledwo funkcjonuję!
U mnie norma to właśnie takie 120/80 na co dzień.

mama 2015 i 2018
acidka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-11, 20:22   #3485
Fiolla
Raczkowanie

Dziewczyny, co poza tymi małymi ręczniczkami i ręcznikami kupowałyście w ikei? Jadę w czwartek, mam listę zakupów, na niej ręczniczki właśnie, świeże śliniaki, wieszaki na ubranka i w zasadzie tyle. Coś jeszcze warto?
Stary 2018-06-11, 20:23   #3486
olajadetektyw
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez acidka Pokaż wiadomość

Fajowe

Waga, ułożenie, pomiary - to chyba najważniejsze przy USG. Mnie tez najlepiej się chodzi do lekarza z karteczką, jak nie mam zapisane, to zwykle połowę pytań przypominam sobie po wizycie.

U mnie dziś też. Najpierw przy kąpieli córka zaczęła spiewać piosenkę "Lato czeka" i tam jest fragment "pożegnania kilka słów" i się popłakałam, bo większość jej grupy żłobkowej już wychodzi ze żłobka i że ich już nie będzie spotykać (WTF?) a później oglądałyśmy razem Maszę i był odcinek, jak Masza dojrzewa i wyjeżdża z Daszą i się popłakałam, że moja córka kiedyś wsiądzie w pociąg i wyjedzie na studia. A ona nawet 3 lat jeszcze nie ma

Świetne określenie, nie znałam

O rany, ja przy takim ledwo funkcjonuję!
U mnie norma to właśnie takie 120/80 na co dzień.
Ja też zawsze mam niskie. 90/50 czasem. Jak tydzień temu miałam ten wstrząs to mi skakał ciśnienie i górne dochodziło do 150.

olajadetektyw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-11, 20:25   #3487
Panterka1313
Zadomowienie

Organizery do szuflady taki komplet jest czarny albo biały a w nich mam ułożone ubranka i etykiety naklejone jaki to rozmiar zaraz ci znajdę tylko ja je mam w szafie bo w przewijaku mam tylko dwie i tam zapas pielich, mleko, butelki itp te pojemniki są sztywne i zapinanie na zamek. Mam je ustawione jeden na drugi i jest spoko

Edytowane przez Panterka1313
Czas edycji: 2018-06-11 o 20:35
Panterka1313 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-06-11, 20:26   #3488
alingles
Zadomowienie

Cytat:

Przybijam piątkę o kubek i sztućce. Nawet podkład na łóżko powinnam mieć swój....
Ale poki co z rzeczy do szpitala mam zapakowane podkłady na łóżko, podklady poporodowe, pampersy i kapcie w takim pudle dużym z ikei.
Pod prysznic biore od mamy, reczniki też od niej dwa, bo ma takie fajne cienkie do szpitala co szybko schną, ale tu w kolejce jest mój tata jeszcze bo bedzie miał operację w między czasie. Za koszulami czekam bo mają dojechać i jedną do porodu próbuję właśnie doprac bo mi lekko zżółkła (?) przy dekolcie.
Dla młodej poprane, czeka aż się remont skończy (Choć jeszcze się nie zaczął) i będziemy pasować.

Z innych rzeczy mam już prawie wyprany wózek, tzn. Środek i fotelik. Gondole będe szorowac jutro. I sprawdzone opony czy dętki są całe. Jak mi wszystko poschnie to ładnie poskładam, zawine w folię i wrzucimy za kanapę. Potem tylko mąż stelaż przyniesie i gra.
W ogóle chciałam kupić nowy fotelik, ale okazało się, że ten nasz jest robiony na podzespołach maxi cosi i ma dobre oceny. Więc damy spokój.

Możemy plastry na opryszcze?? Bo chyba mi się zaczyna...

25.10.2014

Tomcio Lipiec 2014

Fasola czekamy
alingles jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-11, 20:29   #3489
olajadetektyw
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez alingles Pokaż wiadomość
Przybijam piątkę o kubek i sztućce. Nawet podkład na łóżko powinnam mieć swój....
Ale poki co z rzeczy do szpitala mam zapakowane podkłady na łóżko, podklady poporodowe, pampersy i kapcie w takim pudle dużym z ikei.
Pod prysznic biore od mamy, reczniki też od niej dwa, bo ma takie fajne cienkie do szpitala co szybko schną, ale tu w kolejce jest mój tata jeszcze bo bedzie miał operację w między czasie. Za koszulami czekam bo mają dojechać i jedną do porodu próbuję właśnie doprac bo mi lekko zżółkła (?) przy dekolcie.
Dla młodej poprane, czeka aż się remont skończy (Choć jeszcze się nie zaczął) i będziemy pasować.

Z innych rzeczy mam już prawie wyprany wózek, tzn. Środek i fotelik. Gondole będe szorowac jutro. I sprawdzone opony czy dętki są całe. Jak mi wszystko poschnie to ładnie poskładam, zawine w folię i wrzucimy za kanapę. Potem tylko mąż stelaż przyniesie i gra.
W ogóle chciałam kupić nowy fotelik, ale okazało się, że ten nasz jest robiony na podzespołach maxi cosi i ma dobre oceny. Więc damy spokój.

Jak pierzesz wózek

Stary 2018-06-11, 20:32   #3490
alingles
Zadomowienie

Cytat:
Jak pierzesz wózek

To co się uda to do pralki na 40 stopni a reszta ręcznie.
Dół od gondoli chciałam dac na parowe pranie, ale jest deska sklejka i boję się że mi się wybrzuszy. Więc lekko wyszoruje wodą z odplamiaczem, splucze wężem i będzie na tarasie schło.

25.10.2014

Tomcio Lipiec 2014

Fasola czekamy
Stary 2018-06-11, 20:33   #3491
AndziaHa
Zadomowienie

Mój wózek na tyle genialnie się rozkłada na czynniki pierwsze, że wszystko wylądowało w pralce
Któraś z Was pisała, ze dostała w Rossmanie gratis żel do stóp - też dziś dostałam
Przyszło dzis zamówienie z Gemini, HubiWorl, torba do wózka. Chyba mam wszystko

AndziaHa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-11, 20:33   #3492
Panterka1313
Zadomowienie

https://m2.ikea.com/pl/pl/p/skubb-ko...ialy-00192631/

Stary 2018-06-11, 20:52   #3493
MalaGosia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez limonka84 Pokaż wiadomość
akurat sztućce, kubek i ręcznik papierowy też biorę ale nie biorę nic dla dzidzia oprócz rękawiczek niedrapek i chusteczek nawilżanych. Mały bephanten też wezmę w razie czego. Nie muszę za to żadnych podkładów, pieluszek, ubranek. Koszul też nie muszę, ale jednak wezmę dwie swoje, nie wiem w jakim stanie są te szpitalne. Biorę przybory toaletowe i kosmetyki dla siebie, klapki, majtki poporodowe, wkładki laktacyjne i lanolinę. Szlafrok podobno też dostanę. Jakieś przekąski też muszę dokupić dla tż bo dla mnie to nie mam pomysłu co zabrać, przez tę cukrzycę.
Fajnie, całkiem sporo rzeczy odpada do tachania
Cytat:
Napisane przez alingles Pokaż wiadomość

Ja też podkłady swoje, razem z podkładami Belli zajmują mi pół torby :/ Dobrze, że mi przypomniałaś o praniu fotelika!

Stary 2018-06-11, 20:54   #3494
alingles
Zadomowienie

Cytat:
Fajnie, całkiem sporo rzeczy odpada do tachania Ja też podkłady swoje, razem z podkładami Belli zajmują mi pół torby :/ Dobrze, że mi przypomniałaś o praniu fotelika!

Wasz to raczej długo nie leżał.
Mój 3 lata w szafie na strychu. W sumie czysty był. No ale odświeżyć nie zaszkodzi.

25.10.2014

Tomcio Lipiec 2014

Fasola czekamy
Stary 2018-06-11, 20:57   #3495
NoBoTak
Rozeznanie

Dziewczyny pisalyscie o recznikach jednorazowych, chodzi o takie fryzjerskie? Moglybyscie podac linka jakie bralyscie?
NoBoTak jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-06-11, 21:14   #3496
Panterka1313
Zadomowienie

Ja brałam ręcznik papierowy z dużej rolki jakim myjesz okna czy blaty sobie odwinelam trochę

---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ----------

W necie coś takiego teraz znalazłam https://senior.blizejciebie.pl/reczn...SABEgIsD_D_BwE

Stary 2018-06-11, 21:31   #3497
sylwia1906
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny, co poza tymi małymi ręczniczkami i ręcznikami kupowałyście w ikei? Jadę w czwartek, mam listę zakupów, na niej ręczniczki właśnie, świeże śliniaki, wieszaki na ubranka i w zasadzie tyle. Coś jeszcze warto?
Ja jeszcze kupiłam prześcieradła do łóżeczka. Mają z jerseyu nawet duży wybór kolorów białe 2szt za 25 zł a kolorowe 2 szt. 30zł jak się nie mylę.

sylwia1906 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-11, 21:33   #3498
ronja
Zadomowienie

Cytat:
Ja jeszcze mam na liście ręcznik z kapturem, lampkę nocną (żeby nie trzeba było zapalać dużego światła do awaryjnego przewijania czy karmienia w nocy) i takie pojemniczki na brzeg komody z przewijakiem, wydają się praktyczne:
https://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30199283/

I jeszcze jakieś ogólnodomowe, typu dodatkowy kosz na śmieci, pudełka żeby trzymać leki i kosmetyki dziecka osobno, takie tam.
ronja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-11, 21:48   #3499
NoBoTak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ronja Pokaż wiadomość
Ja jeszcze mam na liście ręcznik z kapturem, lampkę nocną (żeby nie trzeba było zapalać dużego światła do awaryjnego przewijania czy karmienia w nocy) i takie pojemniczki na brzeg komody z przewijakiem, wydają się praktyczne:

I jeszcze jakieś ogólnodomowe, typu dodatkowy kosz na śmieci, pudełka żeby trzymać leki i kosmetyki dziecka osobno, takie tam.
Ja już nie wiem czy to sama ciąża czy upały ale czytam Twój post i myślę sobie "po co Ona bierze lampkę nocną do szpitala? Oszalała!" Za chwilkę do mnie dotarło, że to do domu Az sama z siebie sie śmieję
NoBoTak jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-06-11, 22:11   #3500
Nicole03
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez NoBoTak Pokaż wiadomość
Ja już nie wiem czy to sama ciąża czy upały ale czytam Twój post i myślę sobie "po co Ona bierze lampkę nocną do szpitala? Oszalała!" Za chwilkę do mnie dotarło, że to do domu Az sama z siebie sie śmieję
Hahahahah ale ja dokładnie to samo pomyślałam 😂😂😂

Nicole03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-11, 22:30   #3501
Panterka1313
Zadomowienie

Haha dobre jesteście.

RONJA 🖒 za przypomnienie że miałam kupować lampki na ścianę

Pojawiły się już lutówki 2019

Stary 2018-06-11, 22:48   #3502
limonka84
limonka84

Ja w Ikei kupiłam jeszcze torebki strunowe. Są przezroczyste więc w torbie od razu fajnie widać co w nich jest, nie trzeba szukać. Dodatkowo pudełka-organizery na drobiazgi.

---------- Dopisano o 23:43 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ----------

I wcześniej planowałam kupić wanienke z Ikei bo u znajomych się świetnie sprawdziła, ale dostałam od rodziców ze stojakiem więc już nie kupowałam.

---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 23:43 ----------

Juz lutowki? Ale ten czas szybko leci. A co do czerwcowek, to moja znajoma miała termin na 08.06. ale nic się nie zadziało i lekarz kazał jej dopiero 16.06 stawić się w szpitalu. Biedna siedzi jak na szpilkach.

limonka84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-11, 23:28   #3503
Fiolla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ronja Pokaż wiadomość

Mam fajną lampkę z Ikei, spocka, można ustawić różną barwę światła, podobno czerwona jest najkorzystniejsza dla śpiącego człowieka. Te organizery też mam, rzeczywiście się przydają.
No to muszę tylko trzymać się przygotowanej listy i nie zbaczać z kursu, to może nie kupię dodatkowych gadżetów (taaa, jasne).

Worki strunowe przemyślę, ostatnio sprawdziły się materiałowe z warstwą wodoodporną mon petit bleu, nie szeleszczą i są pojemne.
Pudełka na leki i kosmetyki dobry pomysł.
Stary 2018-06-12, 06:09   #3504
sylwia1906
Zadomowienie

Dzień dobry właśnie burza za oknem mnie obudziła .
Też kupiłam w Ikei woreczki strunowe, schowam do nich gotowe zestawy ubranek dla małej do szpitala
Ta wizyta w ikei pod kątem dziecka to była chyba jedyna, kiedy mój mąż był zdziwiony, że tak mało kupiłam co prawda wydaliśmy jakieś 650 zł wtedy, ale w tym był regał i komoda dla małej.

sylwia1906 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-12, 07:40   #3505
MalaGosia88
Zakorzenienie

Mam woreczki strunowe jedynie na płatki i waciki kosmetyczne do torby . Na co jeszcze używacie woreczków?

U mnie dziś 33+0 !
A z tych gorszych wiadomości obudził mnie ból dołu brzucha i nudności. Do tego przy kręceniu Małego kłucie w szyjce? Nie odczuwam tego jako skurcze, Boże broń!, może jakaś infekcja układu moczowego? Jak nie przejdzie to jutro zgłoszę się do lekarza.

Stary 2018-06-12, 07:47   #3506
Panterka1313
Zadomowienie

U mnie dziś 31 i 70 dni do konca

Stary 2018-06-12, 08:08   #3507
olajadetektyw
Zadomowienie

No więc ja idę do domu. Jest 31+2 więc 8mc zaczęty.
Zrobili mi usg i panna na 1720 gram. Ułożona głową w dół, wszystko w normie. Mała od razu pokazała że to ona

Stary 2018-06-12, 08:10   #3508
bambi1980
Zadomowienie

Czesc dziewczynki!
Malagosia i Limonka , brawo za organizacje. Ja jestem z wszystkim do tylu a gdzie tam torba do szpitala. Chociaz mojemu mezowi nagadaly jakies znajome kobiety i wczoraj on sam zagadal, ze "w nastepny weekend pakujesz torbe i koniec"
Ronja, fajne te pojemniczki, musze sobie zapisac bo rzeczywiscie moga sie przydac.
A woreczki strunowe tez super, chyba zamowie wszystko online bo musialabym skoczyc do Mediolanu a jest tak duszno ze ledwo dycham.
Dzisiaj przylatuje moja siostra (ta z USA) ze swoim facetem i dwojka znajomych. Musze po nich skoczyc w trakcie przerwy na lunch na lotnisko, wczoraj jescze robilam muffiny do pracy bo mam urodziny, na wieczor jakas pizza i jestem urobiona po pachy. Dzisiaj 38 latek mi stuklo.
bambi1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-12, 08:12   #3509
ania9o
Zakorzenienie

Cytat:
No więc ja idę do domu. Jest 31+2 więc 8mc zaczęty.
Zrobili mi usg i panna na 1720 gram. Ułożona głową w dół, wszystko w normie. Mała od razu pokazała że to ona

Super! Odpoczywaj teraz i oby już paskudztwo nie powróciło!

Wysłane z mojego P8 lite przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:10 ----------

Bambii, sto lat! Zdrówka, siły i szczęśliwego szybkiego rozwiązania

Wysłane z mojego P8 lite przy użyciu Tapatalka
ania9o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-12, 08:26   #3510
alingles
Zadomowienie

Cytat:
Mam fajną lampkę z Ikei, spocka, można ustawić różną barwę światła, podobno czerwona jest najkorzystniejsza dla śpiącego człowieka. Te organizery też mam, rzeczywiście się przydają.
No to muszę tylko trzymać się przygotowanej listy i nie zbaczać z kursu, to może nie kupię dodatkowych gadżetów (taaa, jasne).

Worki strunowe przemyślę, ostatnio sprawdziły się materiałowe z warstwą wodoodporną mon petit bleu, nie szeleszczą i są pojemne.
Pudełka na leki i kosmetyki dobry pomysł.
Dokładnie taaaa, jasne
U mnie nie było tak źle bo kupiłam tylko 6 rzeczy więcej niż na liście

Dzień dobry.
Musiało mnie przewiac wczoraj, wychodzi mi opryszczka, boli ząb i czuje ucho..
Ale dwa dni w ciepłym i przejdzie. Na opryszcze poszedł plaster liczę zę uda mi się ją zagoic zanim się rozwinie a do ucha kropla wody utlenionej. (Wiem są różne zdania na ten temat, ale to pomaga mi bynajmniej).

Miłego dzionka.

Berenika kciuki za wizytę

25.10.2014

Tomcio Lipiec 2014

Fasola czekamy

Edytowane przez alingles
Czas edycji: 2018-06-12 o 08:28
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości