Mamy sierpniowe 2019 - Strona 117 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2019-02-25, 09:32   #3481
Solony_karmel
Zadomowienie

Dot.: Mamy sierpniowe 2019

Cytat:
Napisane przez Marianna48 Pokaż wiadomość
Dojazd do pracy 70 km w jedną stronę szczególnie przy małym dziecku, nie wyobrażam sobie tego. Najdalej dojeżdżałam 50 km ale pracowałam wtedy w systemie 12 godzinnym czyli dzień za dzień ale po roku takich dojazdów czułam się wypalona i poszukałam pracy bliżej i teraz mam do pracy 8 minut na piechotę . Co stanowi ogromny komfort bo nie tracę wogóle czasu na dojazdy , a dwa jeśli cokolwiek się dzieje , jakiś telefon byłby ze żłobka ( w dwuletniej karierze żłobkowej mojej córki się nie zdarzyło na szczęście) czy ewentualnie z przedszkola , też mi się jeszcze nie zdarzyło i mam nadzieję że się nie zdarzy, ale w razie co to w 15 - 20 minut jestem na miejscu, a przy dojeździe to już to nie wchodzi w grę.
Ale 70 km czy z dzieckiem czy bez to dla mnie za daleko.
Pracę zawsze można poszukać bliżej .
Co do ceny żłobka o której pisałam (350 zł) jest to cena już z wyżywieniem. Takie ceny jak piszecie to u mnie są w żłobkach prywatnych. Może uściślijmy Solony taka cena to u Was za prywatną czy państwową placówkę ?

U nas rekrutacja to żłobka trwa cały rok, jest bardzo duża rotacja w żłobkach, aczkolwiek najłatwiej się dostać od września, ponieważ wtedy jest najwięcej miejsc, bo najstarsza grupa idzie do przedszkola. U nas czas oczekiwania jest dość długi , także ja żeby mieć spokojną głowę zapisałam moje szczęście jak ledwo co z brzucha wylazła . Jeszcze chciałam Wam napisać że moja córka chodziła do tego samego żłobka do którego ja chodziłam a teraz chodzi do tego samego przedszkola także wydeptuje moje ścieżki
Edit : ja nie jestem z Wrocławia , ale chciałam Ci napisać jak to u nas wygląda .
Można, dlatego właśnie nie mam zamiaru wracać do dotychczasowej pracy.

Ooo, nie jestem w temacie, więc nawet nie zwracałam uwagi czy patrze na prywatne czy miejskie, już zerkam.
W miejscowości gdzie chcemy mieszkać nie ma informacji o opłatach, nawet w BIPie sprawdzałam, musiałabym zadzwonić. W sąsiedniej miejscowości opłata to 40% najniżej krajowej w danym roku, w innej 320zł+wyżywienie.
Ale w mieście gdzie obecnie mieszkamy w publicznym jest 150zł+wyżywienie, no to tanioszka.
Mam jednak nadzieję, że uda nam się go uniknąć

Edytowane przez Solony_karmel
Czas edycji: 2019-02-25 o 09:35
Solony_karmel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-25, 09:34   #3482
NiColQa14
Wtajemniczenie

GG do NiColQa14

Cytat:
Co do ceny żłobka o której pisałam (350 zł) jest to cena już z wyżywieniem. Takie ceny jak piszecie to u mnie są w żłobkach prywatnych. Może uściślijmy Solony taka cena to u Was za prywatną czy państwową placówkę ?
Nie wiem co Solony miała na mysli, ale ja podałam taka sama kwotę (ok 400zl+wyżywienie) to koszt zlobka Państwowego we Wrocławiu... Żłobki niepubliczne, gdy złapie się człowiek na dofinansowanie z miasta są ciut droższe, ale podobnie cenowo. A prywatny, albo niepubliczny bez dofinansowania to ok 1000 zł + wyżywienie Więc mam nadzieję, że dostaniemy się do państwowego, bo nie wyobrażam sobie płacić co miesiąc ok 1300 za żłobek... A to jeszcze zależy od tego jaka opcje godzinowa się wybiera - im więcej (czyli np. 9h - akurat dla rodziców pracujących) - to może być jeszcze drożej

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2019-02-25, 09:48   #3483
Marianna48
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Solony_karmel Pokaż wiadomość
Można, dlatego właśnie nie mam zamiaru wracać do dotychczasowej pracy.

Ooo, nie jestem w temacie, więc nawet nie zwracałam uwagi czy patrze na prywatne czy miejskie, już zerkam.
W miejscowości gdzie chcemy mieszkać nie ma informacji o opłatach, nawet w BIPie sprawdzałam, musiałabym zadzwonić. W sąsiedniej miejscowości opłata to 40% najniżej krajowej w danym roku, w innej 320zł+wyżywienie.
Ale mieście gdzie obecnie mieszkamy w publicznym jest 150zł+wyżywienie, no to tanioszka.
Ale mam nadzieję, że uda nam się go jednak uniknąć
A ja tam żłobek polecam bardzo gorąco oczywiście trzeba trafić na dobry żłobek, ja bym nie chciała żeby moje dziecko z nianią siedziało, niestety za dużo nasłuchałam się o tym że dziecko pół dnia przed bajkami przesiedziało. Także w moim przypadku żłobek to był świadomy wybór a nie zło konieczne. Oczywiście druga strona medalu choroby, pierwszy rok jak poszła był ciężki bo dużo chorowała, ale za to w drugim roku już mało a w przedszkolu to już wogóle bardzo rzadko choruje, raz-dwa razy do roku i to zazwyczaj jakieś zwykłe przeziębienie, nic poważnego. Ale zazwyczaj dzieci przez to muszą przejść, jak nie w żłobku to w przedszkolu jak do żłobka nie chodziły.

---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ----------

Cytat:
Napisane przez NiColQa14 Pokaż wiadomość
Nie wiem co Solony miała na mysli, ale ja podałam taka sama kwotę (ok 400zl+wyżywienie) to koszt zlobka Państwowego we Wrocławiu... Żłobki niepubliczne, gdy złapie się człowiek na dofinansowanie z miasta są ciut droższe, ale podobnie cenowo. A prywatny, albo niepubliczny bez dofinansowania to ok 1000 zł + wyżywienie Więc mam nadzieję, że dostaniemy się do państwowego, bo nie wyobrażam sobie płacić co miesiąc ok 1300 za żłobek... A to jeszcze zależy od tego jaka opcje godzinowa się wybiera - im więcej (czyli np. 9h - akurat dla rodziców pracujących) - to może być jeszcze drożej
1300 cena zaporowa u mnie, ale może u Was w regionie się więcej zarabia niż u nas w Polsce B stąd te różnice,znajomi oddali do żłobka prywatnego wychodziło ich około 500 zł ale z dopłatą z miasta a tak to około 800 , z tym że tam żadnych odejmowań nie było czyli płaciło się całe czesne czy dziecko chodzi czy nie. W państwowym są odliczenia, więc jak mała chorowała i nie było jej np cały miesiąc to się wogóle nie płaciło.
Przedszkole u nas jeszcze mniej kosztuje, oczywiście mówię o państwowych bo oferty prywatnych nie znam. Z wyżywieniem płacę max 250 zł, ale też za nieobecności są odliczenia.
Z tym że w przedszkolu dochodzi sporo kosztów np. książka do nauczania koszt około 100 zł/rok, wyprawka 120 zł/rok,ubezpieczenie 50zł/rok, rada rodziców 100 zł/rok, artykuły higieniczne 100zł/rok, tańce 36zł/miesiąc. Koncerty 40zł/rok koncert raz w miesiącu. Mnóstwo wycieczek tu już cena w zależności zazwyczaj bilet + dojazd czyli około 15 zł/wycieczka . I dość często mają organizowane jakieś zajęcia że ktoś do nich do przedszkola przyjeżdża np pokaz baniek, Pan z mam talent, pokaz robienia palm itp. i wtedy około 5-7 zł/ od wydarzenia. Także w przedszkolu naokrogło za coś płacę i na okrogło na coś zbierają, aaaa jeszcze zapomniałam o zdjęciach dwa razy do roku za każdym razem jakiś kalendarz plus 3 zdjęcia 40 zł . Także ciągną kasę jak mogą .
Marianna48 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-25, 10:33   #3484
mononoke
Raczkowanie

Travis, mój TŻ jest Włochem. Ale w sumie aż tak bardzo o wychowaniu nie rozmawialiśmy, w sumie nawet nie wiem, jakie tematy poruszyć, ja nie mam innych dzieci. Na pewno zgadzamy się co do niechęci wobec puszczania bajek na okrągło.
2 dni temu koleżanka też mi radziła zapisać dziecko do żłobka jak tylko dostanie pesel. Tak też mam zamiar zrobić.
Ja dziś 14+4

mononoke jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-25, 11:20   #3485
Shiz
Zadomowienie

kurcze, myślałam, że zapisywanie dziecka do żłobka od razu po urodzeniu to jakiś mit, ale widzę, że trza się od razu rozejrzeć
Aż sprawdziłam:

W Łodzi żłobki miejskie kosztują 12% minimalnej krajowej (jakieś 270zł) plus 5zł/ dziennie wyżywienie, prywatnie nie mam pojęcia, zapisy na wrzesień są od kwietnia.
Stary 2019-02-25, 12:06   #3486
Marianna48
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Shiz Pokaż wiadomość
kurcze, myślałam, że zapisywanie dziecka do żłobka od razu po urodzeniu to jakiś mit, ale widzę, że trza się od razu rozejrzeć
Aż sprawdziłam:

W Łodzi żłobki miejskie kosztują 12% minimalnej krajowej (jakieś 270zł) plus 5zł/ dziennie wyżywienie, prywatnie nie mam pojęcia, zapisy na wrzesień są od kwietnia.
U nas dodatkowo jest tak, że jak zapiszesz dziecko do żłobka to raz na jakiś czas ( nie jestem pewna czy raz na miesiąc czy raz na trzy) musisz potwierdzić osobiście lub mailowo że nadal chcesz uczęszczać do placówki, jeśli nie dopełnisz tego obowiązku to wypadasz z listy

Wiadomo że są dobre placówki prywatne i kiepskie państwowe i na odwrót i nie można generalizować i tak naprawdę dane miejsce tworzą ludzie. Napiszę Wam ze swojego przykładu:
u mnie w żłobku kuchnia była na miejscu, kucharki (jak to mówi moje dziecko Panie Pucharki ) gotowały typowe domowe jedzenie, cały jedłospis przedstawiony był na tablicy, jeśli dziecko było na coś uczulone to dostawało inne jedzenie np. moja była uczulona na seler więc panie gotowały dla mojego dziecka i jeszcze jednego czyli dla 2 dzieci zupę w oddzielnym garnku.
Moja znajoma ma dziecko w żłobku prywatnym i tam jest catering i dzieci jedzą na okrągło - parówki, pizzę itp , bardzo oszczędzają na jedzeniu i tylko najtańsze opcje są wybierane. Nawet nie wiedziałam że trzeba patrzeć na takie rzeczy, dobrze że miałam szczęście trafić na fajnych ludzi.
Stary 2019-02-25, 17:02   #3487
Paulina 87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kocurasek Pokaż wiadomość
Ja niestety nigdy się tym nie interesowałam, ale słyszałam, że zaraz po urodzeniu trzeba ale nie wiem czy mnie straszą czy to prawda.

Siedzę i czekam na pobranie krwi, słabo mi już a tyle ludzi przede mną

Kocurasek a w tym labo nie ma zasady ze kobiety w ciąży wchodzą poza kolejnością? Ja znalazłam takie labo i juz dwa razy skorzystałam z tego przywileju a takto bym z godzine siedziała jak nic
Stary 2019-02-25, 17:24   #3488
Kocurasek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paulina 87 Pokaż wiadomość
Kocurasek a w tym labo nie ma zasady ze kobiety w ciąży wchodzą poza kolejnością? Ja znalazłam takie labo i juz dwa razy skorzystałam z tego przywileju a takto bym z godzine siedziała jak nic

Właśnie nie wiem, nie było takiej informacji nigdzie wywieszonej, pewnie musiałabym zapytać ludzi w kolejce czy mnie przepuszczą. A z tym wiemy jak jest

25.08.2012

Aparatka
08.04.2013 Damon Clear (góra)
18.11.2013 aparat metalowy mini (dół)

Kocurasek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-25, 18:54   #3489
klocki_LEGO
Rozeznanie

Dzin dybry,

Mozna dolaczyc? Mam termin na polowe sierpnia. Dziewcze bedzie
klocki_LEGO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-25, 19:59   #3490
Shiz
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez klocki_LEGO Pokaż wiadomość
Dzin dybry,

No witaj! Pierwszy bobas? Kolejny?

Stary 2019-02-25, 20:02   #3491
klocki_LEGO
Rozeznanie

Cytat:
No witaj! Pierwszy bobas? Kolejny?

Pierwszy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-02-25, 20:16   #3492
Kocurasek
Zakorzenienie

Cytat:
Dzin dybry,

Heeeeeej

25.08.2012

Aparatka
08.04.2013 Damon Clear (góra)
18.11.2013 aparat metalowy mini (dół)

Kocurasek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-25, 20:51   #3493
biedronka19
Rozeznanie

Cytat:
Pierwszy
Super gratulacje i witaj.

Byłam dziś w poradni genetycznej i namawiają mnie na aminopunkcję

biedronka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-25, 21:08   #3494
travis
Zakorzenienie

GG do travis

Biedronko przypomnij jakie mialas wyniki.?

Sent from my E5823 using Tapatalk
Stary 2019-02-25, 21:16   #3495
biedronka19
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez travis Pokaż wiadomość
Biedronko przypomnij jakie mialas wyniki.?

1:150 pappa a testy Nifty pokazały niskie ryzyko. Babka jednak twierdzi że czasami się mylą. Winik aminopunkcji byłby do tygodnia

Stary 2019-02-25, 21:30   #3496
travis
Zakorzenienie

GG do travis

Zrobisz co podpowiada intuicja. Ja bym odpiscila. 150 to tez ponizej 1%, a nifty wyszlo dobrze....

Stary 2019-02-25, 21:39   #3497
klocki_LEGO
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez biedronka19 Pokaż wiadomość
1:150 pappa a testy Nifty pokazały niskie ryzyko. Babka jednak twierdzi że czasami się mylą. Winik aminopunkcji byłby do tygodnia

A nie robilas USG 3D? Na tym wychodza rozne anomalie. I plec
Stary 2019-02-25, 21:43   #3498
travis
Zakorzenienie

GG do travis

Nie wszystkue "anomalia" niestety widac ba 3d.

Stary 2019-02-25, 21:45   #3499
mirabelka3690
Zakorzenienie

Cytat:
Dzin dybry,

Hej, w końcu jakas dziewczynka bo tu wysyp chłopów mamy Twoja będzie podejrze trzecią na jakies 15 chłopców jak nie lepiej

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-02-25, 22:01   #3500
biedronka19
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mirabelka3690 Pokaż wiadomość
Hej, w końcu jakas dziewczynka bo tu wysyp chłopów mamy Twoja będzie podejrze trzecią na jakies 15 chłopców jak nie lepiej

Już mamy 15 chłopców? Wow

Stary 2019-02-25, 22:04   #3501
klocki_LEGO
Rozeznanie

Cytat:

HAHA , no bylo to z USG 3D w 12 tygodniu wiec jeszcze sie moze okazac, ze dziewoj, a nie dziewoja. Zobaczymy w 5 miesiacu.
Nam bylo wszystko jedno, ale w rodzinie krolowala opcja na dziewczynke
Stary 2019-02-26, 06:50   #3502
mirabelka3690
Zakorzenienie

Cytat:
Już mamy 15 chłopców? Wow

Jakos jest nas tutaj +/- 20 z czego 3 dziewczynki. No i my z Kocuraskiem mamy po dwoch chłopców. Oczywiście wszystko sie moze pozniej zmienic i np. Jajka odpaść ale jak narazie królują chłopcy

Stary 2019-02-26, 07:40   #3503
Marianna48
Zadomowienie

Cytat:
Dzin dybry,

Witaj

Cytat:
Super gratulacje i witaj.

Byłam dziś w poradni genetycznej i namawiają mnie na aminopunkcję
Myślałam że już wszystko za Wami, a tu takie wiadomości, nie powiem Ci co bym zrobiła na Twoim miejscu, nie wiem, bardzo ciężka decyzja przed Wami. Ja jeszcze przed Nifty ustaliłam z lekarzem że jak wyjdą badania ok, to kończymy temat. Jedna sprawa tylko po co robili Ci Harmony jeśli i tak po wyniku zalecają Ci amino?

Cytat:
A nie robilas USG 3D? Na tym wychodza rozne anomalie. I plec
Ja miałam robione 3d i płci nie znam . Mi lekarz mówił że 3d, 4d to taki bardziej bajer dla rodziców i lepiej "anomalie" widać na zwykłym usg, ale co lekarz to opinia.

Cytat:
Ależ układ sił, ciekawe czy tak zostanie do końca . Ja jeszcze nie wiem ale przeczucie mam na dziewuchę .

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2019-02-26, 07:58   #3504
mirabelka3690
Zakorzenienie

Cytat:
Witaj

Myślałam że już wszystko za Wami, a tu takie wiadomości, nie powiem Ci co bym zrobiła na Twoim miejscu, nie wiem, bardzo ciężka decyzja przed Wami. Ja jeszcze przed Nifty ustaliłam z lekarzem że jak wyjdą badania ok, to kończymy temat. Jedna sprawa tylko po co robili Ci Harmony jeśli i tak po wyniku zalecają Ci amino?

Ja miałam robione 3d i płci nie znam . Mi lekarz mówił że 3d, 4d to taki bardziej bajer dla rodziców i lepiej "anomalie" widać na zwykłym usg, ale co lekarz to opinia.

Ależ układ sił, ciekawe czy tak zostanie do końca . Ja jeszcze nie wiem ale przeczucie mam na dziewuchę .
Drużyna piłkarska A tak serio to po prostu mamy kawalerow dla tych niewielu dziewczyn

Stary 2019-02-26, 08:09   #3505
Marianna48
Zadomowienie

Cytat:
Drużyna piłkarska A tak serio to po prostu mamy kawalerow dla tych niewielu dziewczyn
Jak rodziłam córkę, to tego dnia urodziło się na tym oddziele 11-ścioro dzieci w tym 3 dziewczynki.
I taka rozmowa między położnymi się rozwinęła :
Położna 1 - wojna idzie
P2 - dlaczego?
P1 - bo się sami chłopcy rodzą

Stary 2019-02-26, 08:11   #3506
travis
Zakorzenienie

GG do travis

Ja tez licze na dziewuszke e okaze soe dopiero w kwietniu. Wsrod znajomych tez jest duzo wiecej chlopcow noz dziewczynek...

Stary 2019-02-26, 08:23   #3507
Shiz
Zadomowienie

Cytat:

Okna macie nieszczelne po prostu!

Stary 2019-02-26, 09:00   #3508
mirabelka3690
Zakorzenienie

Cytat:
Okna macie nieszczelne po prostu!

Oj tak

Stary 2019-02-26, 09:26   #3509
Paulina 87
Wtajemniczenie

Oo dobrze, że o płci zaczęłyscie, bo wlasnie miałam pytać czy te z was co maja tp na 1 połowę sierpnia znają juz płeć. My niestety nie a juz leci 17 tydzień. Zaczynam się frustrować haha
W ogole zauwazyłam taka zależność ze w 1 polowie sierpnia rodzi się więcej chłopcow tak 3 do 2 a w drugiej połowie więcej dziewczynek. Na mamusiach 2018 tez było podobnie. Zresztą sama znam sporo mężczyzn z rodziny (z czego 3-ech z bliskiej) i znajomych urodzonych 7, 10, 15 sierpnia.. A kobiety zadnej.. hm

---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ----------

Cytat:
Jak rodziłam córkę, to tego dnia urodziło się na tym oddziele 11-ścioro dzieci w tym 3 dziewczynki.
I taka rozmowa między położnymi się rozwinęła :
Położna 1 - wojna idzie
P2 - dlaczego?
P1 - bo się sami chłopcy rodzą

To jak u mnie. W nocy jak rodziłam tylko moja jedna córcia , reszta panów
Stary 2019-02-26, 09:38   #3510
Shiz
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Paulina 87 Pokaż wiadomość
Oo dobrze, że o płci zaczęłyscie, bo wlasnie miałam pytać czy te z was co maja tp na 1 połowę sierpnia znają juz płeć. My niestety nie a juz leci 17 tydzień. Zaczynam się frustrować haha
W ogole zauwazyłam taka zależność ze w 1 polowie sierpnia rodzi się więcej chłopcow tak 3 do 2 a w drugiej połowie więcej dziewczynek. Na mamusiach 2018 tez było podobnie. Zresztą sama znam sporo mężczyzn z rodziny (z czego 3-ech z bliskiej) i znajomych urodzonych 7, 10, 15 sierpnia.. A kobiety zadnej.. hm

---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ----------

To jak u mnie. W nocy jak rodziłam tylko moja jedna córcia , reszta panów
U mnie na usg w 13 tyg lekarz powiedzial, ze widzi dziewczynkę, ale zaznaczyl ze na polowkowych bedzie bardziej pewny. Tp 6.08

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości