![]() |
#3481 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy Luty 2021 cz.II
Cytat:
![]() ![]() Bibsy podobno źle kształtują zgryz więc wolę tego nie sprawdzać na swoim dziecku i jakoś mi się nie podobają ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3482 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do smoczków, to bibsy są niefajne. Wszelkie smoczki dynamiczne są ok. Ważne też żeby ta część smoczka przylegająca do buźki miała dziurki. Ja biorę przewijak na komodę ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3483 |
Wtajemniczenie
|
Stokrotka tak, doula już prywatnie
Smoczki kupuję Nuk. Sprawdziły mi się przy starszakach. Bibsami zachwyca się moja szwagierka, zresztą logopedka. Ale mimo wszystko spróbuję Nuk |
![]() ![]() |
![]() |
#3484 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To widzę że z tymi bibsami to tyle osób ile opinii. Na insta lisków to te bibsy są w każdym zamówieniu, ale mam wrażenie, że to dlatego że są teraz na czasie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() |
![]() |
#3485 | |||
Rozeznanie
|
Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi w sprawie smoczków
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3486 |
Zakorzenienie
|
Co do wady wzroku i wskazania do CC to tylko niektóre wady ją mają. Na pewno odklejajaca się siatkówka to chyba bezwzględne wskazanie do CC. Dwie moje koleżanki miały. Przy innych nie wiem.
Ale ogólnie uważam, że ciąża to dobry okres na przebadanie się bo muszą szybko wyznaczać terminy i nie trzeba czekać długo ![]() ![]() Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#3487 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3488 |
Zakorzenienie
|
Właśnie mi przypomniałaś, że miałam dzwonić do dentysty.
![]() Jeszcze na tej pierwszej wizycie gin mówił, że fajnie jakbym poszła po 27tc do kardiologia i żebym miała zrobione ekg i usg serca, bo taka konsultacja jest bardzo przydatna anestezjologom przy ewentualnym znieczuleniu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#3489 | |
Rozeznanie
|
Dalej siedzę nad listą wyprawką, coraz więcej już wybrane, koszyk w liskach rośnie, już prawie 700 zł
![]() ![]() ![]() 1. Kosmetyki W liście u dobrych lisków są: Olej ze słodkich migdałów Mydełko od urodzenia Uniwersalny żel do mycia Oliwka Skrobia ryżowa Krem pod pieluszkę Krem z filtrem 50 spf Położna Charlotte w trakcie webinarium mówiła, że z kosmetyków tylko płyn/mydełko do kąpieli, olejek np. ze słodkich migdałów i Bepanthen albo lanolina jako krem do pupy. A tu taka lista długa ![]() Olej ze słodkich migdałów to wiem, że fajny do pielęgnacji dla mamy i dziecka, krem spf też oczywisty. Natomiast powiedzcie mi co wybrałyście do mycia? I co ze skrobią? Przeczytałam, że jako zasypka do pupy albo dodatek do wody do kąpieli. Będziecie używać? Emolienty chyba nie są zalecane, jeśli nie ma potrzeby? Widziałam, że jest też taki zestaw, ale sporo kosztuje: https://www.dobreliski.pl/pl/p/Zesta...osmetics/13480 2. Zestaw do manicure Czy macie wybrany? Różnice w cenach są ogromne: 1. U mamy ginekolog za 25 zł https://mamaginekolog.pl/produkt/zes...dla-niemowlat/ 2. Dobreliski, Suavinex za 130 zł https://www.dobreliski.pl/pl/p/Zesta...uavinex-/16108 Nie wiem czy jest w ogóle sens dopłacać do tego droższego, bo może zapłacę tylko za markę i ładne etui. Jaki wybrałyście? 3. Szmatka przytulanka 1. Dobre liskihttps://www.dobreliski.pl/pl/p/Szmat...Jellycat/10932 2. Allegro https://allegro.pl/oferta/doudou-prz...ant=9044736148 Spodobały mi się takie dwie, ale chyba skłaniam się ku pierwszej. Macie może którąś z nich? Polecacie? To chyba tyle, idę zaraz obiad robić, a wieczorem albo jutro muszę zabrać się za "tkaniny" czyli kocyki, rożki, pieluszki, kokony, otulacze itp. oraz za aptekę i całą kategorię karmienie. No będzie tego jeszcze trochę. Ubranek czy wyprawki do szpitala to w ogóle jeszcze nie ruszam, ale tak strzelam, że na ubranka to pewnie 2 tys. może pójść (drogie są te rzeczy), a na wyprawkę do szpitala pewnie tak do 1 tys. Mam nadzieję, że to z zapasem oszacowałam ![]() Cytat:
![]() A o kardiologu nie wiedziałam, może też się umówię. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3490 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zestaw do paznokci to kupiłam z Canpol za 15zl, są tam nożyczki zaokrąglone, małe cążki i pilniczek. No i nie zamawiałam wyprawki z takich stron typu dobre liski bo ceny mnie powalały, zamówiłam z paru innych dziecięcych, może mniej znanych ale cena przystępniejsza i do jakości nie mogłam się przyczepić jak i do realizacji zamówień ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3491 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Do kąpieli: HiPP płyn (super skład) i ewentualnie oliwka HiPP do masażu (też super skład bez parafiny), szare mydło biały jeleń (ja używam do mycia pupy jak zmieniam pieluchy). I to wszystko ![]() Skrobię macie w kuchni. Nożyczki do paznokci najlepsze tommy tippi (czy jak to się pisze), nie kupujcie Canpol bo dziadostwo totalne. I miękka szczotką do włosów. Do pupy bepanthen (najlepszy jest), ewentualnie linomag. Nie wiem co Wy kupujecie za takie pieniądze ![]() A jeszcze krem na mróz i wiatr. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Edytowane przez AnnLady Czas edycji: 2020-10-14 o 15:32 Powód: Ze |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3492 |
Zakorzenienie
|
A cen tych szmatek nawet nie komentuje
![]() ![]() ![]() Przykłady na szybko ![]() Dziecku serio i to wystarczy ![]() Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#3493 | |
Zakorzenienie
|
Mamy Luty 2021 cz.II
Cytat:
Nie wiem jakie Ty chcesz ciuszki kupić za 2 tysiące?? Jak będziesz kupować tylko newbie to pewnie tak ale większość ubrań na początku to pewnie dziecko założy 1-2x. Proponuje kupować na początek pepco, hm jak jest promocja. Jak body za maks 20 zł a potrzeba np 10 (to już z górka) to masz 200 zł. Gdzie do 2 tysięcy ![]() Nie ma co opierać kupna całej wyprawki na dobreliski bo pójdziesz z torbami. Np pieluchy muslinowe warto zamówić na allegro bo na liskach to ceny kosmiczne a mysle ze nie warto dopłacać za wzór tyle pieniędzy. Z kosmetyków mam w koszyku na gemini żel 3w1 do kąpieli polecany przez srokao, bepanthen, olej ze słodkich migdałów i krem na mróz i to wszystko. Kremu z spf 50 na razie nie kupuje. Przytulanki szmatki tez nie kupuje. Na liskach mam w koszyku tylko zabawki sensoryczne czarno-biało-czerwone. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() Edytowane przez echme Czas edycji: 2020-10-14 o 15:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3494 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I też nie wiem co za tysiąc do szpitala można kupić. Ja pewnie w 300 zł się zmieściłam, z dwoma koszulami do karmienia które okazały się totalnym niewypałem ![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3495 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No dokładnie. Ja koszuli do porodu będę szukać w lumpeksach albo w sklepie z chińska odzieżą gdzie kupię za 20-30 takie cacuszko, które będę mogła od razu wyrzucić do kosza ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() |
![]() |
#3496 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Założyłam dwa razy w szpitalu i tyle. Leżą w szafie. Potem odsprzedam je ![]() Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3497 |
Zadomowienie
|
Byłam dzisiaj w stacjonarnych liskach
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ---------- Aaaa i w sobote i niedzielę w liskach promocja będzie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3498 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Emolienty nie są polecane dla dzieci bez problemów skórnych ![]() Nie patrz na wyprawkę z Lisków, bo popłyniesz z kasą i ilością niepotrzebnych artykułów ![]() Zestaw do manicure kupuje u mamyginekolog. A szmatkę przytulankę na pewno jakąś kupię, ale raczej nie z Lisków bo drogie ma. Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3499 | ||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A z jakich stron zamawiałaś? Kieruję się listą wyprawkową z lisków, bo w sumie tylko taką znam. Nie będę wszystkiego tam kupować, bo mają drogie rzeczy. Cytat:
![]() Dzięki za odpowiedzi w sprawie kosmetyków ![]() Cytat:
![]() To na jakiej liście się opierać? Kieruję się tą z lisków, bo w sumie tylko taką znam. Oczywiście nie będę wszystkiego tam kupować, bo mają drogie rzeczy. Cytat:
No to zależy, bo za 300 zł to ja sobie pewnie jeden czy dwa staniki kupię. Te zwykłe, co np. są w hm czy lidlu, wg mnie nie są na duży biust. Będę musiała też pewnie szlafrok jakiś kupić, bo te co mam są cienkie. Tak się wydaje, ale uzbiera się trochę. Cytat:
![]() Cytat:
Jesteś kolejną osobą, która mówi, żeby nie patrzeć na listę wyprawkową z lisków. To na jaką patrzeć? Albo czego nie kupować? --- Wrzucam wstępny koszyk z lisków, ale to jeszcze będzie się na pewno zmieniać, bo cały czas szukam, usuwam, dodaję itd. Nie wiem czy będę brać organizer, lampkę i szmatkę przytulankę. |
||||||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3500 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wszystkie reklamy, wyprawki to niezły chwyt marketingowy. Zabawki na początku też nie są potrzebne bo dziecko początkowo tylko śpi i robi koopy. Mozna sobie potem dokupić. Koszula do karmienia się przydaje wbrew pozorom bo łatwo wyciągnąć cycka. Ale też nie droga bo szybko cała jest uwalona mlekiem (lub kapustą jeśli mamy nawał ![]() Jak nie karmimy kp to dobrze zaopatrzyć się w fajne butelki. Musiałam przy córce zrezygnować z kp szybko to wybrałam szklane, bo łatwo umyć, ale co kto lubi. Wtedy warto mieć też podgrzewacz, chyba ze w nocy lubimy studzić/grzać wodę - i to jak dziecko domaga się co mu należne. Naprawdę dziecko mało potrzebuje wbrew temu co wszędzie się pisze. Pierwsze miesiące to mama-cyc-mama-cyc. Potem, jak już dzidziuś podrosnie i zaczyna się interesować otoczeniem to już fajnie mieć matę, jakieś gryzaki, szeleszczące rzeczy, coś do kąpieli do zabawy etc. Ale warto dać sobie czas, poznać swoje dziecko i jego potrzeby i wtedy kupować pozostałe rzeczy ![]() ![]() Edytowane przez lausanne Czas edycji: 2020-10-14 o 16:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3501 |
Zakorzenienie
|
Kaewso - patrz sobie na listę z Lisków, ale racjonalnie. Tak na zdrowy rozsądek albo po opiniach rodziny/innych mam (też wizazowych) skreślaj niepotrzebne.
![]() Lausanne - mąki ziemniaczanej nie powinno się stosować u dziewczynek. U chłopaków można ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3502 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja raczej mam na myśli papkę z mąki i aplikowanie jej tylko na zmiany. No i wietrzenie etc. No i upewnić się że dziecko nie jest uczulone na skrobię ![]() Edytowane przez lausanne Czas edycji: 2020-10-14 o 17:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3503 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A dla chłopaków mąka moze być ![]() https://www.instagram.com/p/CEqwac2I...=1ozj0odtx6juy Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3504 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A listę tworzyłam sama, ja zrobiłam tak że podzieliłam całą wyprawkę na jakieś rzeczy droższe typu wózek, lozeczko, na rzeczy kosmetyczne i apteczne, na ubranka i coś tam jeszcze było i szukałam na necie w różnych listach wyprawkowch. Najpierw zrobiłam mega długaśna listę na brudno a później to co uważałam za niepotrzebne skreślałam i robiłam na czysto. Jak wrzucisz w Google hasło np. wyprawka apteczna dla noworodka to Popatrz po paru różnych stronach i wykasuj co wg ciebie nie jest Ci potrzebne ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3505 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() U swoich dzieciaków stosuję aloes, srebro, złoto koloidalne, sodę etc Ale ja jestem szurnięta pod tym względem i nie chcę nikogo namawiać na tego typu specyfiki, nawet na mąkę, choć teoretycznie mogę bo mam uprawnienia po skończeniu ziołolecznictwa ![]() Zeby potem nie było ![]() Edytowane przez lausanne Czas edycji: 2020-10-14 o 17:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3506 | |
Rozeznanie
|
Mam nadzieję, że nie macie mnie jeszcze dość
![]() Te muślinowe to pewnie takie do używania przy karmieniu albo przykrycia dziecka? Wstępnie mam na allegro 6 sztuk muślinowych, 2 duże otulacze 100x100 od mamy ginekolog (pewnie do podkładania do wanienki), paczkę ulewajek 30x30 cm od mamy ginekolog. Zastanawiam się czy flanelowe lub tetrowe potrzebne i do czego? Cytat:
![]() ![]() ![]() No już właśnie całą kategorię przydatne akcesoria uznałam za niepotrzebną. Jedynie elektroniczna niania spoko, ale seria antykomarowa czy waga niemowlęca według mnie nie będą przydatne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3507 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Etui nie wiem po co. Szczoteczki do włosów - mam z Canpol jedną i rzadko używałam. Szelesciki - mi wystarczyly na początku takie kontrastowe karty z tych darmowych zestawów ![]() Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3508 |
Rozeznanie
|
W sumie to olejcie moje ostatnie pytanie, już nie zawracam głowy. Miłego wieczoru
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3509 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zwykle tetrowe białe i kolorowe (po max 4 zł za sztukę) - do karmienia jak się uleje itp. albo założyć na pupę żeby oddychała. Flanelowe - pod główkę do spania jak się uleje, do wózka na materac, do przykrycia, do położenia na moim ramieniu pod główkę do karmienia bo główka się mniej poci. Do wanienki do kąpieli wystarczy zwykły mały ręcznik, nie trzeba kupować specjalnych za miliony ![]() Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3510 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
- 10x pieluchy tetrowe cieńsze 115g/m2 60x80 - do szpitala na zużycie -> na gemini 24,49 zł - 10x pieluchy tetrowe 60x80 140g/m2 - do wytarcia, ulewania itp -> na gemini 30,99 zł - 3 pieluchy flanelowe 70x80 - do podłożenia za główkę, do przytulenia bo są mięciutkie -> biedronka, 15 zł ale na allegro kupisz za około 5-6 zł za sztukę - 3 pieluchy muślinowe 70x80 - do podłożenia za główkę, do przytulenia, do ulewania -> allegro, ok. 23 zł/3 szt. ---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ---------- Cytat:
![]()
![]() Edytowane przez echme Czas edycji: 2020-10-14 o 17:29 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:20.