|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3481 |
Rozeznanie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY
Aaaaa! Prasa do oleju! Jak dobrze że nie mam na nią miejsca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3482 |
Wtajemniczenie
|
No i stało się
![]() Uprzejmie donoszę, że dorobiłam się pierwszego w swej karierze podrażnienia. Chyba jednak przesadziłam z kwasami ![]() ![]() Na razie doprowadzam się do stanu użyteczności hydrolatem migdałowym i maceratem herbacianym zmieszanym z pantenolem. Działa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3483 |
Zadomowienie
|
![]() ech, też nie raz już przedobrzyłam w pielęgnacji i kończyło się ostrym podrażnieniem ![]() ![]()
#3484 |
Rozeznanie
|
Biedactwo
![]() Moja skóra też nie lubi jak ją za bardzo kwaszę... A panthenol czyni cuda! |
![]() ![]() |
![]() |
#3485 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() U mnie sezon kaloryferowy ktory w sumie zaczął się już ze 2 tyg temu - też mi daje w kość, a raczej w twarz. Nie ma jeszcze dramatu, ale muszę częściej stosować physio - mieszam go teraz z tamanu i grantem i kłade ze 3-4 razy w tyg na noc i jest ok. ![]()
![]() |
#3486 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki, Dziewczyny, kochane jesteście
![]() Dziś już trochę lepiej - w każdym razie rano mogłam przejechać wacikiem po twarzy bez jakiegoś strasznego bólu ![]() U mnie sezon kaloryferowy w pełni, niestety. Co prawda mamy w domu nawilżacz, który już od jakiegoś czasu pracuje (i jest zdecydowanie lepiej niż było bez nawilżacza), ale moja cera i śluzówki odczuwają to grzanie boleśnie. Tak samo jak Chomik mam zamiar przeżyć tę zimę na olejach stosowanych na noc i na dzień - w zeszłym roku moim ratunkiem był krem różany Weledy. |
![]() ![]() |
![]() |
#3487 |
Zakorzenienie
|
Dobrze, przebrnęłam przez połowę wątku
![]() ![]() A chciałam się pochwalić, ze jako próbkę dostałam z Thanatosa olej kawiorowy, i zamierzam się nim pomaziać dziś na noc. Pachnie przyjemnie, jest dość wodnisty, lekko żółty kolor. Zdam relacje w najbliższych dniach. |
![]() ![]() |
![]() |
#3488 |
Zakorzenienie
|
Poszalały, prasy im się zachciało
![]() ![]() Niezmienna, współczuję ![]() Też daje mi się we znaki przesuszone powietrze, a tak niedawno pisałam, że moja skóra wreszcie się porządnie nawilżyła ![]() Ciekawe na czym ja przetrwam zimę, skoro do tej pory jechałam na olejach+HA, masłem mi się chyba przyjdzie smarować... |
![]() ![]() |
![]() |
#3489 |
Wtajemniczenie
|
Ilono, oleje już mamy, fioła samoróbkowego też, teraz nastał etap własnoręcznego wyrabiania olejów - to chyba logiczne
![]() Szugarbejb, któraś z dziewczyn chyba już miała olej kawiorowy (Nati???) od Thanatosa. Uff, moje podrażnienie powoli mija. Wniosek z tego doświadczenia - nawet z tłustą cerą trzeba obchodzić się ostrożnie. EDIT: Wczoraj ukręciłam dzienny olejek z oleju z róży, sojowego i odrobiny jojoby z Q10. Wygląda na bardzo lekką - nie próbowałam, bo czekam, aż całkowicie dojdę do siebie. |
![]() ![]() |
![]() |
#3490 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3491 |
Rozeznanie
|
A ja właśnie nastawiłam macerat z zielonej herbaty. Nie wiem, czy to co jest w sprzedaży robi się z herbaty suszonej, czy świeżej - ja robię z suszonej (chińska, japońskiej było mi szkoda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3492 |
Wtajemniczenie
|
Szugarbejb, może lepiej kawior zapodać na ciałko - ma działanie antycell. i zapach mniej będzie przeszkadzał
![]() Schaetzchen, fajny pomysł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3493 |
Zakorzenienie
|
Ukręciłam sobie dziś kawowy musik do ciała posiłkując się przepisem EcoSPA na peeling kremowy:
polawax, wosk pszczeli, masło karite, masło kawowe, mieszanka olejów: kawowego z BU, ryżowego, sojowego i makadamii oraz witamina E a tak przy okazji, to w czym się rozpuszcza kofeina ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3494 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
![]() ![]()
Wewnętrznie:Solgar Vm75, olej lniany/z pestek dyni, ![]() ![]() zewnętrznie: szampon/żel do mycia ciała glogg, Dermena men, Loxon 5% ![]() ![]() Wcierki na porost włosów https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3495 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() donoszę że popełniłam dziś kolejny krem, tym razem na naczynka: macerat z kasztanowca + olej z porzeczki + frakcjonowany kokos emulgator TegoCareLTP hydrolat geranium + głóg d-panthenol, owies hydrolizowany, NMF ekstrakt kasztanowca i pine bark guma ksantanowa, olejowy e. rozmarynu smaruje się całkiem przyjemnie, ale kolorek i zapaszek... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3496 |
Wtajemniczenie
|
Ja porzeczkę zwykle neutralizuję lawendą, ale nie wiem, czy tu ten patent zadziała, bo jest jeszcze pine bark...
Swoją drogą to zaszalałaś z dobrociami... |
![]() ![]() |
![]() |
#3497 |
Rozeznanie
|
Może zamiast porzeczki macerat z arniki?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3498 |
Zakorzenienie
|
dałam 5 kropli lawendy na 50ml i zapach jest zadowalający, w zasadzie to nie porzeczkę trzeba było zneutralizować jeno mix ekstraktów, zalatywało mi, za przeproszeniem, moczem albo praniem, które zbyt długo leżało nie rozwieszone
![]() zależało mi szczególnie na porzeczce ![]() ![]() krem jest bardzo lekki, trochę zbyt płynny jak dla mnie ale dodałam więcej gumy i jest lepiej, bardzo dobrze się rozprowadza, daje jakby delikatne uczucie chłodu, skóra jest porządnie nawilżona i aksamitna następnym razem zwiększę fazę olejową do maximum |
![]() ![]() |
![]() |
#3499 |
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny, zaczynam dopiero z mazidlami i kompletnie sie nie znam, choc przebrnelam juz przez chyba wszystkie watki na biochemii (zajelo mi to jakis miesiac)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3500 |
Wtajemniczenie
|
Ilono, robisz 50 ml kremu? na jak długo Ci to starcza?
Pranie, witaj wśród Olejomaniaczek. Kwasu hialuronowego możesz bez przeszkód używać codziennie ![]() Co do połączenia kocanki z tamanu, to zależy, o jakie działanie Ci chodzi. |
![]() ![]() |
![]() |
#3501 |
Wtajemniczenie
|
Poczta polska wlasnie pobila rekord... Doszla do mnie paczka wyslana z mazidel 05.09
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3502 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Chociaż ostatnio przeżyłam szok - zakupy zrobione w UK (środa) były u mnie w piątek! I to pocztą, nie kurierem. Czyli takie "przypadki" też się zdarzają, szkoda że to tylko przypadki... Pochwal się, co kupiłaś! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3503 |
Zakorzenienie
|
Niezmienna, w zasadzie to pierwszy raz zrobiłam aż 50ml, jakoś nie pomyślałam żeby mniej
![]() ![]() Roki, szok!!! ale dobrze, że w ogóle doszła, tylko ciekawe jak tam zawartość bez lodówki... |
![]() ![]() |
![]() |
#3504 |
Wtajemniczenie
|
Niezmienna, dzieki. Tamanu z kocanka chcialam laczyc w celu poskromienia mej mieszanej, sklonnej do wypryskow geby. Tym postem wywolalam wilka z lasu, bo wlasnie byl listonosz z przesylka z BU, zamawialam bodajze w czwartek.. to a propos kaprysnej i nieprzewidywalnej natury naszej poczty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3505 |
Wtajemniczenie
|
Rocki, bidulko
![]() ![]() Pranie, olej tamanu jest bardzo dobry na blizny i wypryski, natomiast jeśli chcesz uregulować cerę, to polecam jojobę - świetnie się wchłania, jest bardzo lekki. Przy okazji gratuluję przeczytania wszystkich wątków na BK ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3506 |
Zadomowienie
|
Ilona mam problem zrobiłam sobie krem jak niezamienna z Q10 na imwitorze i jest lekko lepiący a po nałożeniu robi się na buzi jak bym miała cienką folię położoną, po kilku godzinach w miejscach mimiki zaczyna mi się kruszyć - czy to ma tak być?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3507 |
Wtajemniczenie
|
Casatto, ja nie Ilona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3508 |
Rozeznanie
|
A ja donoszę, że mój macerat wstrząsany 2 razy dziennie, stracił niestety swój herbaciany aromat, teraz pachnie siankiem - przyjemnie, ale chyba wolałam herbatę. Jutro się przekonam, czy to sianko pasuje do hydrolatu kocankowego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3509 |
Wtajemniczenie
|
Mialam probke jojoby ale jak glupia wlalam do detergentu (dokladniej Lactacyd feminy) bo w polaczeniu z olejem z dyni chcialam zrobic olejek do mycia ciala.. wyszedl straszny syf, wylalam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3510 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny co myslicie o maceracie pietruszkowym w ramach wybielania przebrawień?
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:30.