|
|
#3481 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Psychiatra - cz. 2
Myślisz, że to coś da? Pomoże mi? Te terapie i psycholog, bo ja trochę w to wątpię, ale obym się myliła..
|
#3482 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ---------- Ja w ogóle nie wierzyłam nie mówiąc o zwątpieniu. Ale teraz daję ci słowo życie dzielę na to przed i po terapii. |
|
|
|
|
#3483 |
|
Zakorzenienie
|
Najśmieszniejsze jest to że zanim to wróciło, kiedy czułam się tak dobrze, marzyłam żeby iść na studia podyplomowe z psychoterapii. Myślałam że będę pomagać ludziom, czułam w sobie mnóstwo siły do tego. A teraz sama sobie nie umiem pomóc.
majreg może jest, na razie dzwonię po przychodniach i wszędzie mówią mi że do końca roku nie ma terminów. Ale wierzę że coś znajdę. |
|
|
|
#3484 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3485 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I pewnie czytalas tez ksiazki o schizofrenii oraz czyjes wspomnienia? A znasz moze Poznanie chorego Kępińskiego? Loretto a co do ciecia to jest to Twoje uzaleznienie czy tylko jak masz ataki to tak robisz? Probowalas tak definitywnie z tym skonczyc? Dlugo to trwa? Przepraszam jesli pytanie sa zbyt osobiste, to nie odpowiadaj. Cytat:
co do terapii i terminow na nfz to rzeczywscie to jest bardzo ciezkie. Ja na szczescie nie mam ciezkich problemow i radze sobie raczej, ale jednak nastawilam sie na terapie raz w tyg. tak jak mialam skierowanie a tu lipa bo nie ma terminow, bardzo mnie to demotywuje i wtedy mysle sobie ze nie jest tak zle i sobie sama poradze, a jednak wiem ze ktos powinien mi pomoc uporzadkowac swoje sprawy...
|
|
#3486 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jak mam ataki to często się cięłam, w większości z nich był ze mną mój chłopak i nie dopuszczał do cięć. Można powiedzieć, że to było uzależnienie, bo co się mocno zestresowałam to szłam po ostre rzeczy. Teraz po ostatniej sytuacji w szpitalu odechciało mi się cięć, ja nie mam kontroli na tym jak głębokie i wielkie zadaje sobie rany, nie chce znów wylądować w szpitalu na szyciu i zobaczyć po raz kolejny moje ,,wnętrzności". Może uda mi się juz tego nie zrobić, mam taka nadzieję.. Zaczęłam się ciąć w wieku 7 lat i całą podstawówkę, w gimnazjum przestałam, za to w liceum znów zaczęłam, ale wtedy rany były głębsze, większe i bardziej poważne. Z czasem coraz gorsze. Praktycznie cięłam się co drugi dzień. Teraz mam 18 lat.
Edytowane przez Loretta8 Czas edycji: 2009-10-14 o 19:16 |
|
|
|
|
#3487 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli to rzeczywiście schizofrenia to powinnaś być non stop na lekach. To konieczność. Prawdopodobnie będziesz je brać do konca życia. Ale przy skutecznym leczeniu nie może być mowy o ciągnących się tego typu objawach. Coś jest nie tak. Bierzesz je regularnie? Edytowane przez majreg Czas edycji: 2009-10-14 o 19:27 |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#3488 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W podstawówce cięłam się na stopach i gryzłam dość mocno, ale rodzina o tym nie wiedziała, taiłam to. Ale od podstawówki chodziłam z mama po psychologach, miałam silne lęki.
|
|
#3489 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Coś musiało się stać jak miałaś 7 lat. Nie musisz pisać tego na forum. Myślę,że lepiej nawet żebyś nie pisała. To jest do przepracowania na terapii indywidualnej. Edytowane przez majreg Czas edycji: 2009-10-14 o 19:55 |
|
|
|
|
#3490 |
|
Rozeznanie
|
Lecze się prawie dwa lata. Inne leki musiałam odstawiać ze względu na skutki uboczne. Ja swoje biorę od przeszło tygodnia.
|
#3491 |
|
Zakorzenienie
|
To polecam Ci te ksiazki tym bardziej ze masz dziennikarskie zaciecie, a dzieki temu zobaczysz, ze nie jestes sama
U mnie w miescie jes nawet mily i bardzo ladny hotel, gdzie pracuja wlasnie ludzie chorujacy na schizofrenie, oczywiscie lecza sie i sa pod kontrola lekarza, ale maja narmalna praca i pewnie razniej czuja sie w takim przyjaznym srodowisku.Samookaleczanie to wedlug mnie nalog, z ktorym ciezko zerwac i trzeba naprawde miec duza motywacje zeby to rzucic. Najgorsze jest znalezc sobie inny zamiennik, ale dobrze probowac z tym skonczyc. A od kiedy jestes na lekach i chodzisz na terapie? Sama to kontorlujesz? Bo z tego co pamietam Twoja mama leczy sie na nerwice, daje wiec rady z Toba chodzic do lekarzy, czuwa nad tym? A Twoj chlopak taz ma jakies wsparcie psychologiczne? http://www.medbook.com.pl/medhome/pr...ne=3&code=1085 ta ksiazka mysle ze jak bedziesz sobie od czasu do czasu zagladac pomoze Ci wiecej o twojej chorobie zrozumiec w kazdym razie autorem jest wspanialy psychiatra
nasz dzień Edytowane przez malamenda2009 Czas edycji: 2009-10-14 o 20:03 |
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#3492 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli miałaś problemy juz w wieku 7 lat to znaczy ze to mogło przejść w schizofrenię i nikt temu nie zapobiegł. Schizofrenia rozwija się dopiero po 15 roku zycia. Mogłaś nie być wcześniej leczona odpowiednio. Ważne jest zeby zapobiec daleszemu rozwojowi choroby. To jest mozliwe pod warunkiem prawidłowego leczenia, nie odstawiania leków bez zalecenia lekarza. Poproś kogoś o pomoc i opiekę nad sobą. Edytowane przez majreg Czas edycji: 2009-10-14 o 20:10 |
|
|
|
|
#3493 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dobrze, że tamci ludzie sobie radzą, bo ja póki co to wcale. Chodziłam prawie całe życie po psychologach, ale musiałam zmieniać, bo sobie ze mną nie radzili. Teraz chodzę do nowej psycholog. Na lekach jestem cały czas, tzn nowy lek biorę od przeszło tygodnia. Moja mama razem z TŻ chodzą ze mna po lekarzach czy psychologach. Mój chłopak nie chodzi sam do jakis psychologów, ale czasem będzie ze mną podczas terapii. Cytat:
Cytat:
Wtedy duzo rysowałam, robiłam różne projekty tych domków, to była taka moja obsesja. To trwało od 7 do 12 lat. W podstawówce nic sie nie uczyłam, liczyły sie tylko te projekty. Dziwne to było.. Nie byłam lubiana, stałam z boku, dzieci mnie dręczyły, mówiły, że jestem inna, dziwna. Musiałam kilka razy klase zmieniać, bo byłam po prostu tyrana.. Miałam już wtedy próby samobójcze- topienie się w wannie. Ale co się wtedy wydarzyło, czy w ogóle cos takiego było to nie mam pojęcia.. ---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ---------- Teraz nie mam nikogo, ani jednej koleżanki. Praktycznie mogę mieć wsparcie u chłopaka, mamy i internetowego przyjaciela..
Edytowane przez Loretta8 Czas edycji: 2009-10-14 o 20:15 |
|||
|
|
|
#3494 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Piszesz ze mama i chłopak się Tobą opiekują i pilnują Twojego powrotu do zdrowia, a za chwilkę ,że nie masz nikogo. Dlaczego tak? |
|
|
|
|
#3495 |
|
Rozeznanie
|
Źle się wyraziłam, poza nimi nie mam nikogo.
|
#3496 | |
|
Zakorzenienie
|
Nie musisz, to znana książka, jest w każdej bibliotece.
Cytat:
Ja jestem ze swoimi problemami zupełnie sama (oprócz internetu właśnie) ale z własnego wyboru. Nie umiem rozmawiać o swoich problemach z nikim, zawsze brzmię jakbym żartowała, więc wszyscy bagatelizują moje problemy. Więc nawet nie zaczynam. Edytowane przez lalaith Czas edycji: 2009-10-14 o 20:30 |
|
|
|
|
#3497 |
|
Rozeznanie
|
No to fajnie, poszuka ją..
![]() Ok, teraz jeszcze Wy
|
#3498 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowane przez majreg Czas edycji: 2009-10-14 o 20:41 |
|
|
|
|
#3499 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:49 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- Cytat:
|
|
#3500 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po pierwsze ze terapia ma zawsze jakis cel i sie to na samym poczatku uzgadnia co osiagniesz na koniec a poza tym hmm myslalam ze duzo potrzebujacych jest a tu maja czas dla kogos zdrowego? zadziwiajace mozesz wyjasnic
|
|
|
|
|
#3501 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po 1 płacisz więc każdy, nie tylko chory może korzystać. Kosztowało 50zł /godz. Po 2 terapia może służyć również rozwojowi osobowości a nie tylko jej leczeniu. Korzystanie z niej ma pomóc i nie jest koniecznością a tym bardziej przymusem. ---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ---------- Cytat:
Taka była moja świadoma motywacja na początku. Co do samej terapii to wcale nie twierdzę,że byłam całkiem zdrowa. Wręcz przeciwnie. Przeczytaj, co napisałam wcześniej. Byłam w bardzo złym stanie, ale o tym dowiedziałam sie dopiero w trakcie terapii jak poczułam,że mi sie polepsza, poczułam różnicę. Edytowane przez majreg Czas edycji: 2009-10-14 o 22:01 |
||
|
|
|
#3502 |
|
Zakorzenienie
|
nie bylo dystansu tylko zdziwienie szczere w mojej wypowiedzi
![]() tak mowilam o terapii na NFZ ... nie czytalam twoich postow wczesnijeszych wiec nie wiem czy bylas chora z postow ostatnich pomyslalam ze zdrowa i ze studiujesz psychologie stad twoja obecnosc na watku i ze poszlas na nia z ciekawosci ![]() teraz wszystko juz jasne dla mnie ![]() bo wiesz placic za terapie z ciekawosci by pochodzic - to troche tego bym nie mogla pojac ale juz za rozwoj osobowosci to inaczej przedstawia sprawe bo to w pewien sposob inwestycja w siebie w swoj rozwoj
|
|
|
|
#3503 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Podjęłam pracę , jestem finansowo niezależna i udało mi się co nie co. Tylko dzięki temu,że tam trafiłam. Szczerze zachęcam nawet jeśli ktoś nie jest chory.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3504 |
|
Zakorzenienie
|
skoro juz mowa o terapii to pozwole sie wtracic...
wczoraj dowiedzialam sie, ze wreszcie trafie na terapie i bardzo sie ciesze, bo nigdy nie chcialam byc na samych lekach. jednakze dzis juz przyszlo zwatpienie, pustka w glowie, ze przeciez biore leki i jest lepiej, to co mam mowic na terapii? mam depresje i napady lękowe. do tego pierwsza rozmowa odbedzie sie telefonicznie (nie wiem czemu, moge sie tylko domyslac) i bedzie trwac 45 minut. przeraza mnie to, bo rozmowy telefoniczne nieziemsko mnie stresuja, zwlaszcza gdy osoba po drugiej stronie ma niezrozumialy akcent ![]() ratunku... czy jest tu ktos, kto pomoze mi pozbierac mysli?
Windows is now a 64 bit tweak of a 32 bit extension to a 16 bit user interface for an 8 bit operating system based on a 4 bit architecture from a 2 bit company that can't stand 1 bit of competition. |
|
|
|
#3505 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3506 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Windows is now a 64 bit tweak of a 32 bit extension to a 16 bit user interface for an 8 bit operating system based on a 4 bit architecture from a 2 bit company that can't stand 1 bit of competition. |
|
|
|
|
#3507 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz co, ja myślę że ludzie się po prostu boją czegoś czego nie znają. Ja póki Cię nie poznałam zupełnie inaczej sobie wyobrażałam schozofrenię, myślałam że z chorymi nie rozmawia się tak "trzeźwo" jak z Tobą. Ty masz niesamowitą jasność wyrażania swoich myśli, nie sądziłam że może tak być w przypadku kogoś kto cierpi na tą chorobę. |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3508 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3509 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie mozesz pojac, ze w innych krajach nikoniecznie wszystko odbywa sie jak w polsce? tak, maja tu terapie telefoniczna, maja majlowa i maja nawet chaty i co? technika idzie do przodu, specjalistow z prawdziwego zdarzenia malo, to pewnie lepiej wogole nie pomagac tym, co maja daleko, niech sie potna czy skocza z dachu, tak? zastanow sie przez chwile nad tym, co piszesz. i nie, nie place za terapie. pierwsza rozmowe mam przez telefon bo TAKIE SA PROCEDURY W MOIM REJONIE. zeby bylo smieszniej za leki tez nie place. aha i to terapeuta bedzie do mnie dzwonic. na komorke. na ich koszt niepojete, prawda?a teraz, czy ktos moglby sie zainteresowac moim PROBLEMEM a nie czepiac procedur, na ktore i tak nie mam wplywu? nie potrzebuje kolejnych jazd i wkretow, wystarczy mi to, co mam.
Windows is now a 64 bit tweak of a 32 bit extension to a 16 bit user interface for an 8 bit operating system based on a 4 bit architecture from a 2 bit company that can't stand 1 bit of competition. Edytowane przez witchwq Czas edycji: 2009-10-15 o 10:53 |
|
|
|
|
#3510 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ---------- Cytat:
Ty masz utrudnioną sytuacje, bo to w końcu nie Polska. Nie pozostaje Ci nic innego jak starać się rozluźnić podczas tej rozmowy. Osoba po drugiej stronie powinna zrozumieć Twój stres, tak myślę. To będzie tylko jedna rozmowa?
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:44.

co do terapii i terminow na nfz to rzeczywscie to jest bardzo ciezkie. Ja na szczescie nie mam ciezkich problemow i radze sobie raczej, ale jednak nastawilam sie na terapie raz w tyg. tak jak mialam skierowanie a tu lipa bo nie ma terminow, bardzo mnie to demotywuje i wtedy mysle sobie ze nie jest tak zle i sobie sama poradze, a jednak wiem ze ktos powinien mi pomoc uporzadkowac swoje sprawy...

niepojete, prawda?