|
|||||||
| Notka |
|
| Służby mundurowe Służby mundurowe to forum, na którym dyskutujemy o pracy, szkołach i możliwości zatrudnienia w policji, straży granicznej, wojsku. Podziel się wiedzą. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3481 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: STRAŻ GRANICZNA-przykładowe testy-poszukuje!!
Darek -> ja kupiłam sobie dwie książeczki wyd. GREG, jedna to repetytorium maturzysty z WOS-u a druga z Historii. wystarczy poczytać żeby się zorientować w temacie. Do tego epoki literackie, kalendarium Polski - wpiszesz w wyszukiwarce i wybierzesz to co najbardziej Ci pasuje...
---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ---------- stranger, co za synchron... |
|
|
|
#3482 |
|
Zadomowienie
|
Eleonore he he rzeczywiście synchron - ty tez się kujoniłaś widzę hi hi ![]() ---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ---------- A2004 pisz nam dużo takich relacji
Edytowane przez strangergirl Czas edycji: 2009-10-11 o 21:16 |
|
|
|
#3483 |
|
Raczkowanie
|
dziękuje dziewczyny zapewne skorzystam z podpowiedzi i już jutro to kupuje. jeszcze raz dziekuje
|
|
|
|
#3484 |
|
Zadomowienie
|
nie ma sprawy Darek - miłej lektury
|
|
#3485 |
|
Raczkowanie
|
A2004 napisz jak możesz co trzeba zabrać na szkołę. Tzn. to że gacie i skarpety to oczywiste tak samo jak szczoteczki do zębów i inne takie ale np. czy trzeba wziąć jakieś czarne podkoszluki na WF-y i ogólnie do noszenia pod mundurem (pozwalają?). Napisz też jak wygląda jedzenie - chociaż tutaj rewelacji się nie spodziewam
|
|
|
|
#3486 |
|
Raczkowanie
|
Co zabrać na szkolenie.
Cywilne ubrania. Strój sportowy. Czarne podkoszulki jak najbardziej bo tylko takie można mieć pod mundurem. Na WF możesz mieć nawet podkoszulkę z Wojewódzkim. Od rana do 16 chodzicie w mundurze a po 16 w cywilkach. Jedzenie jest bardzo kaloryczne i jak będziesz wszystko zjadał to po szkoleniu parę ładnych kilo ci przybędzie. Jedzenie nie jest jak z dobrej restauracji ale można się przyzwyczaić. Z tego co pamiętam to u nas dawali dużo pączków do śniadania, obiadu i kolacji czasami słodka bułeczka i jogurcik. Ja po miesiącu jak zacząłem tyć to przestałem chodzić na śniadania i jeść te pączki. Na koniec szkolenia po promocji robią bankiet i wtedy to jest dobre jedzenie. Całe szkolenie wspominam bardzo dobrze mimo nie najlepszych warunków zakwaterowania. Dla mnie jak i chyba dla większości był to dłuuuuugi urlop. Wtedy byłem jeszcze kawalerem i nie tęskniłem za bardzo za domem. Prawie codziennie chodziliśmy do centrum do knajpek i pizzeri. Jeździliśmy nad jeziorka i parę razy byliśmy w Gołębiewskim w Mikołajkach. Jak ja byłem na szkoleniu to było mało dziewczyn i były one naprawdę rozchwytywane. Nikt nie patrzył czy jest to mężatka czy panienka a i dziewczyny nie marudziły. Teraz jest miej więcej 50/50 i już wam zazdroszczę. Szkolenie to zabawa, ale prawdziwe życie zaczyna się po szkoleniu. Młode koty na Placówkach z.........y ostro i wykonywały najgorszą robotę. Bardzo dużo ludzi zrezygnowało bo nie dawali rady. Dziewczyny zaciskały zęby i po kątach płakały. Pamiętam taki przypadek, że wysłali dziewczynę w patrol nocny po lesie przylegającym do granicy i ona zabłądziła. Co się tam stało .....? Następnego dnia zrezygnowała ze służby w SG. |
|
|
|
#3487 |
|
Raczkowanie
|
Bidulka pobłądziła tam nieładnie tak samą wysyłać
Czyli ogólnie nie miałeś tam źle..
|
#3488 |
|
Zadomowienie
|
A2004 teraz znowu jest mniej dziewczyn na szkoleniach bo jak patrzę na zdjęcia z różnych promocji czy rozdania świadectw to widać skromne proporcje u mnie czeka z maja ok 11 dziewczyn i prawie 40 chłopaków. ale co tam. Damy radę .Mam jeszcze pytanie do ciebie (he he zostaniesz naszym guru który wie już WSZYSTKO) odnośnie pierwszej wypłaty po przyjęciu do SG. Nie wiem czy mam zrobić oszczędności na pierwszy miesiąc bo jak oni płacą - z dołu czy z góry? Pozdrawiam ![]() ---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:40 ---------- Aniusia moja droga przypomnij mi - ty już złożyłaś dokumenty czy jeszcze się wstrzymałaś
|
|
#3489 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich
![]() Synku 666 przepraszam ze dopiero Ci odpisuje ale nie mialam neta a wiec tak ja w styczniu mialam drugi etap w Ketrzynie a w lutym badania lekarskie i teraz czekam na powtorke badan psychologicznych bo minal juz roczek a tyle sa wazne ale mam nadzieje ze bedzie gicior i pojade wkoncu na szkolke![]() ---------- Dopisano o 09:04 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ---------- Strangergirl a Ciebie kochana prosze napisz co Ci powiedzieli w kadrach czy mamy juz pakowac sie na szkolke hihihi ![]()
Edytowane przez nicola235 Czas edycji: 2009-10-12 o 09:06 |
|
|
|
#3490 |
|
Zadomowienie
|
Nicola będę dzwonić w samo południe bo w piątek jak dzwoniłam rano to się nic nie dowiedziałam
Edytowane przez strangergirl Czas edycji: 2009-10-12 o 10:24 |
|
|
|
#3491 |
|
Raczkowanie
|
oki Stranger
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3492 |
|
Raczkowanie
|
Do Strangergirl:
Rzeczywiście może jest troszeczkę mniej dziewczyn, ale tylko dlatego, że jest już was w tej formacji bardzo dużo i nie chcą już tak bardzo przyjmować. Wyobraź sobie, że w ciągu roku 50 dziewczyn z jednego oddziału zajdzie w ciąże. I co wtedy ? Kto będzie pracował ? Ale to dobrze, że będzie was mniej. Będziecie miały więcej chłopaków do pomocy, ale i trzeba będzie bardziej uważać aby nie wpaść w coś ( na kogoś ). Powiesz, że jesteś mężatką. Były i mężatki, które nie wytrzymały i ..... .Współczuję mężom. Bo będą to dla nich ciężkie czasy. Z tym guru to przesada. Co prawda na pewno wiem dużo więcej niż wy, ale dużo i tak wam nie napiszę, bo nie mogę. Odnośnie pierwszej wypłaty jak i następnych to są płacone z góry na konto które podasz na spotkaniu tydzień przed wcieleniem. Informację o dacie wcielenia dostaniecie co najmniej miesiąc przed wcieleniem. Jest to czas potrzebny na rozwiązanie umowy z obecnym pracodawcą. ( jeżeli ktoś pracuje ) Pójdziecie na tydzień do placówek oddelegowania i później już rozkaz na szkolenie. ![]() Pierwsza wypłata nie będzie duża, ale już po szkoleniu dostaniecie więcej a później to coraz lepiej i lepiej, na pewno nie będziecie narzekać. To w tej formacji jest dobre, że zawsze pierwszego masz na koncie wypłatę, a jeszcze są i różne dodatki. |
|
|
|
#3493 |
|
Raczkowanie
|
Witam, Strangergirl dzwoniłam dzisiaj już do kadr - niestety nie mają jeszcze wyników z psychologa.
A jednak to prawda co mówią o rozpuście na szkoleniach . Dziewczyny obowiązkowo przed wyjazdem pasy cnoty, koniecznie sprawdzone przez mężów. A jak nie to ![]() Apropo dziewczyny, którą wysłali samą na nocny patrol - myślałam, że patrol składa się raczej z 2 osób
|
|
|
|
#3494 |
|
Zadomowienie
|
Ufff. to dobrze że jest płacone z góry - nie będzie przestoju w budżecie domowym
. No prawda - na pewno łatwo o różne pokusy z dala od domu . Domyślam się A2004 że nie wszystko można powiedzieć ale i tak to co nam powiedziałeś właśnie o szkółce i takie ogólne informacje są bardzo przydatne Annika ![]() ---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ---------- No właśnie - samotny patrol? Też myślałam że dla bezpieczeństwa funkcjonariuszy (bez względu na płeć) powinno być ze dwie osoby ![]() ---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ---------- Ju Kr - jak tam ? Cisza?
|
|
#3495 |
|
Rozeznanie
|
Hejka
Niezmiernie cieszy mnie fakt, że do naszego grona dołączył doświadczony f-sz SG, WITAM SERDECZNIE![]() ---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ---------- A2004 niewątpliwie weźmiemy Cię w obroty...oczywiście chodzi o cenne informacje ![]() ---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ---------- Stranger, widzę, że Ty myślami jesteś już na szkoleniu Zaczęłaś się pakować? hi hi hi---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ---------- W moim przypadku będzie to moment krytyczny - na 2-tygodniowy urlop chetnie zabrałabym 5 walizek przecież wszystko może mi się przydać
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3496 |
|
Zadomowienie
|
zdałaaaam zdałaaam
)nie wytrzymałam do południa i zadzwoniłam Pytałam o przyjęcia czy ten grudzień dalej aktualny - pani powiedziała że na razie tak ale to ustalenia ustne więc wciąż teoretycznie coś się może zmienić ![]() Wariograf- no cóż, w tamtym tygodniu byli pewni że nie będziemy powtarzać ale teraz mówią że jak przyjdą jakieś dyspozycje z KG to może się tak zdarzyć
|
|
#3497 |
|
Rozeznanie
|
Stranger, MORDKO TY MOJA! GRATULUJE!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!
|
|
|
|
#3498 |
|
Przyczajenie
|
Super, cieszę się bardzo. Pozdrawiam Max
|
|
|
|
#3499 |
|
Rozeznanie
|
Kamień z serca!!!!!
![]() |
|
|
|
#3500 |
|
Rozeznanie
|
anni_ka masz rację i co do pasa
i co do patrolu że składa się z dwóch osób zwłaszcza pieszy...
|
|
|
|
#3501 |
|
Zadomowienie
|
he he
niby pani mi powiedziała że wszystko ok ale zawsze to inaczej jak się usłyszy oficjalnie
|
|
#3502 |
|
Rozeznanie
|
Katiuszaaa, chyba każda z nas będzie miała podobny problem ze spakowaniem tylko najpotrzebniejszych rzeczy bo wszystko jest potrzebne
nam kobietom...
|
|
|
|
#3503 |
|
Raczkowanie
|
Stranger gratulacje
wiedzialam ze dasz rade
|
|
|
|
#3504 |
|
Raczkowanie
|
Oczywiście, że patrole składają się nie z jednej osoby, ale podczas patroli są też obserwacje i funkcjonariusze podczas tych obserwacji są oddaleni od siebie w niewielkiej odległości tak aby wzajemnie się w miarę widzieć.
Nie będę tu się w to zagłębiał, dowiecie się o tym na szkoleniu. I dlatego wielką sztuką jest zabłądzić w lesie. Dlatego napisałem, że nie wiem co tam mogło się stać. Szczegółów tłumaczenia się tej dziewczyny nie znam. Nie łapcie mnie za słówka. Powinienem pewnie napisać tak. Wysłali dziewczynę w patrol składający się z dwóch osób. Chociaż jeszcze nie aż tak dawno temu chodziło się w patrole 1 osobowe. Co chcecie jeszcze wiedzieć. W dniu dzisiejszym mam troszeczkę czasu to mogę się pobawić w to forum. W następnych dniach będzie z tym czasem gorzej. Szczegóły odnośnie tego co zabrać na szkolenie zostaną wam przekazane parę dni przed szkoleniem. Zostaniecie też ubrani od stóp po głowę we wdzianka o różnym odcieniu zieleni. Zróbcie sobie dużo miejsca w szafie bo trochę tego będzie. ---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ---------- Gratulację Strangergirl. Te powtórki to tylko formalność. Nie będą przecież odrzucać osób w które włożyli już sporo kasy a które na pewno nadają się do tej służby. |
|
|
|
#3505 |
|
Zadomowienie
|
A2004 a jak to jest jak sobie mundurek trochę już przybrudzisz ? jest drugi na zapas czy trzeba prać i suszyć w tempie ekspresowym (z suszeniem może być problem )
|
|
#3506 |
|
Raczkowanie
|
Mundurek dostaniesz na początek prawdopodobnie jeden. Ja dostałem dwa, ale wtedy kasy było znacznie więcej.
Nie martw się jak sobie ubrudzisz mundurek, jest tam tyle łatek, że nie będzie tego widać. Jeżeli będziesz musiała wyprać to na pewno będziesz miała suszarkę do włosów. Wieczorem wypierzesz to do rana wysuszysz .
|
|
|
|
#3507 |
|
Zadomowienie
|
Nicola wam też pójdzie dobrze
![]() ---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ---------- Jasne! Suszarka to podstawa a zamiast żelazka prostownica do włosów he he
|
|
#3508 |
|
Raczkowanie
|
Strangergirl - zastanawiam się jeszcze kurcze nad oddziałem ale chyba to będzie warmińsko-mazurski. Kurcze praca, studium, prawo jazdy i nawet nie ma czasu zadzwonić
|
#3509 |
|
Zadomowienie
|
A2004 a jak sprawa wygląda jeśli ktoś taki jak ja będzie musiał zostawać na większość weekendów na szkółce (mam baardzo daleko do domu) czy dają wtedy jeść? I czy weekend jest zupełnie wolny czyli mogę chodzić po cywilnemu i spędzić dzień gdzie chcę? a wracać tylko na noc?
---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ---------- hi hi Aniusia najlepiej (przynajmniej mi) wychodzi jak się robi kilka rzeczy na raz - ja się wtedy organizuję bez zarzutu i wszystko działa! A egzamin na prawko zdałam na 5 dni przed wyjazdem na 2 etap . Teraz jestem zachwycona bo nie muszę prosić nikogo żeby mnie zawiózł tu i tam ---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ------- ---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- Eleonore no właśnie a jak twoje jazdy
|
|
#3510 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie strangergirl dlatego robię to prawko
jak będę musiała jeździć na jakieś rozmowy czy badania to sobie wsiądę i jadę walczyć o swoją przyszłość
Nowe wątki na forum Służby mundurowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:45.

Eleonore he he rzeczywiście synchron - ty tez się kujoniłaś widzę hi hi

a wiec tak ja w styczniu mialam drugi etap w Ketrzynie a w lutym badania lekarskie i teraz czekam na powtorke badan psychologicznych bo minal juz roczek a tyle sa wazne

hi hi hi