Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 117 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-01, 19:21   #3481
201609102148
Konto usunięte

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Pisałaś o protestantach, A akurat system brytyjsi znam dość dobrze Nie ma co oczami przwracać.

Kwestia polega na tym, że wg mnie religia nie przyczynia się do tego że ludzie pracują/ nie pracują aż takim stopniu ja to pokazujesz.

Istnieją laickie systemy pomocowe, które prowadz do tego, że ludzie biorą bez końca aich dzieci postwę taką dziedziczą.

ale ja nie mówię o rozwiązaniach systemowych, a o mentalności. To nie jest coś, co pojawia się wraz z nowym rządem i pomysłami premiera. To efekt setek lat panowania takiego "klimatu", w którym pastor nawoływał do pracy, kościoły budowali wierni, a jak ktoś cierpiał na nadmiar wolnego czasu, to pracował na rzecz wspólnoty-np. wszelkie wiejskie Koła Pomocy, do dziś popularne w niektórych regionach, w których gospodynie siedziały i szyły ubrania dla dzieci z sierocińca, uważając to za swój "chrześcijański obowiązek". Którego istotą była właśnie praca.

Dzisiaj to już nie religia wpływa na pewne zachowania w skali społeczeństw, bo nie ma narodów, w których każdy byłby pobożny i praktykujący. Ale pewna mentalność się wykształciła nawet nie zdajemy sobie na codzien sprawy, jak historia wpłynęła na nasze dzisiejsze życie pod względem charakterów. Przykładowo zabory wykształciły w Polakach wyjątkową niechęć do władzy, jakakolwiek by ona nie była. Spójrzcie, wszyscy powtarzają, że politycy to banda zdrajców i złodziei, która chce nas sprzedać :P no i oczywiście obcy agenci, "naszych" (w sensie Polaków) w rządzie nie ma, same pionki na usługach Kremla/Berlina/Izraela i innych zaborców.

Kolejny przykład to cała kultura Japonii (w tym kultura pracy), również, poza tradycjami wojskowymi, oparta na wierze.

Podobny mechanizm zadziałał w wypadku społeczeństw kiedyś silnie kalwinistycznych- mają wyuczone od dziecka, z dziada pradziada, że praca to błogosławieństwo, chociaż już nawet nie pamiętają, czemu i kto tak pierwszy powiedział.

Aha, to wszystko to nie są jakieś moje wymysły- spytajcie jakiegokolwiek historyka czy socjologa, to powszechnie znane i potwierdzone badaniami prawidłowości. Nie ma tu żadnej naukowej herezji
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-01, 19:48   #3482
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Catjusza Pokaż wiadomość
Nie losowy, bo wcześniej trzeba mieć regularny seks przez dekady co najmniej
Pytałam kiedyś moją babcię dlaczego miała ośmioro dzieci. Powiedziała, że nie chciała tyle tego mieć, ale 'Bóg dał'. Aborcja nie wchodziła w grę, antykoncepcja pewnie też nie. A seks to obowiązek wobec męża. I masz babo placek.
Żeby to zrozumieć, to trzeba porzucić sposób myślenia panci z miasta z wyższym wykształceniem wyedukowanej seksualnie
A moja babcia dla odmiany, kobieta ze wsi, bardzo religijna, jedna z pięciu córek, powiedziała mi że teraz jest fajnie mamy pigułki i prezerwatywy i mam tego uzywać. Ona miała dwójkę dzieci- efekt stosowanego kalendarzyka z dyscypliną. Dwójkę nie ósemkę!!!! No ale lepiej bronić szlachty co wyciąga ręce po nasze co jedynie dzieci potrafi płodzić
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-01, 20:14   #3483
eibhlin87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
A moja babcia dla odmiany, kobieta ze wsi, bardzo religijna, jedna z pięciu córek, powiedziała mi że teraz jest fajnie mamy pigułki i prezerwatywy i mam tego uzywać. Ona miała dwójkę dzieci- efekt stosowanego kalendarzyka z dyscypliną. Dwójkę nie ósemkę!!!! No ale lepiej bronić szlachty co wyciąga ręce po nasze co jedynie dzieci potrafi płodzić
Moi dziadkowie w sumie mieli 17 rodzeństwa (w tym jedna babcia aż 9cioro ) i chyba tylko mój ojciec miał aż trójkę rodzeństwa, u reszty było po dwoje, max. troje dzieci. Babcie i dziadkowie urodzeniu w 20 i 30 latach więc jakoś te 60lat temu wiedzieli jak zrobić, żeby za dużo dzieci nie mieć... I większość raczej była niewykształcona... Nie wierzę, że w dzisiejszych czasach ktoś nie wie jak się zabezpieczyć przed ciążą...
Stary 2014-09-01, 20:26   #3484
ajah
wańka wstańka

Mentalność brytyjska co do pracy itd. wiżę się ściśle zezmianami sytemowymi.
Mam znajomych (w wieku moich rodziców), w tym samotne matki, które mówią jasno- pracowałam, kombinowałam zasiłków na dziecko nie było; żyć trzeba było.
Pojawił się system socjalny, który zaczął się rozrastać. W pewnym momencie w ramach 'pomocy' umożliwiono wykup mieszkań socjalnych (za bezcen).
Problem nie polega na udzielaniu pomocy tylko na tym jak pomoc jest udzielana. A jest udzielana źle. Źle w tym sensie, że taki pracownik który pomaga zarabia nadal porównywalnie do tego co ktoś dostaje od systemu.

Jakoś ostatnio cynicznie podchodzę do sprawy, bo wkurza mnie to coraz bardziej.
Stary 2014-09-01, 20:52   #3485
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eibhlin87 Pokaż wiadomość
Moi dziadkowie w sumie mieli 17 rodzeństwa (w tym jedna babcia aż 9cioro ) i chyba tylko mój ojciec miał aż trójkę rodzeństwa, u reszty było po dwoje, max. troje dzieci. Babcie i dziadkowie urodzeniu w 20 i 30 latach więc jakoś te 60lat temu wiedzieli jak zrobić, żeby za dużo dzieci nie mieć... I większość raczej była niewykształcona... Nie wierzę, że w dzisiejszych czasach ktoś nie wie jak się zabezpieczyć przed ciążą...
To nie zasługa antykoncepcji, ale tego, że kobiety częściej roniły, wiele dzieci urodzonych umierało w pierwszych latach życia a poza tym usuwanie ciąży to była najczęściej używana antykoncepcja

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-01, 21:25   #3486
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
To jak miś nie lubi w gumce, a one nadal chcą tkwić z nim w związku to niech same dbają o antykoncepcje.
Niektóre dbają, ale po. Np. zamrażalnik, beczki...

Cytat:
Napisane przez Raczyna Pokaż wiadomość
mogę dojść do tego, jak wy do tego doszłyście, ale z tego co pamiętam, oprócz rodzin z dziećmi na liście szlachetnej paczki były i osoby samotne, i kalekie, ludzie "normalni", jak to określacie", którym dom spłonął, albo ktoś zachorował mocno......

szczerze, to aż mi trochę niedobrze
Bardzo dobrze pamiętasz. Czytaj od początku, albo od zeszłego roku, albo kliknij gdziekolwiek i zobaczysz, że ktoś wiecznie o tym przypomina, a inni wiecznie odpowiadają, że takich ludzi nie traktują jako patolę pasożytniczą. Co więcej są na wątku osoby, które robiły paczki dla ludzi starszych, schorowanych, biednych nie z własnej winy.

---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ----------

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
To nie zasługa antykoncepcji, ale tego, że kobiety częściej roniły, wiele dzieci urodzonych umierało w pierwszych latach życia a poza tym usuwanie ciąży to była najczęściej używana antykoncepcja
To w okresie około wojennym mniej było poronień i śmierci w pierwszych latach życia niż w latach 60'? W okresie międzywojennym aborcja była możliwa z powodów medycznych, gwałtu itp. Jak nas niemce tłamsili to mogłyśmy się skrobać na żądanie, wiadomo dlaczego. A w '53 czy jakoś tak znów można było tylko ze wskazań medycznych, z powodu przestępstwa oraz dodano trudne warunki życiowe. Ale to nie było "na żądanie". A moja babcia miała 7 czy 8 rodzeństwa, dziadek też. A już mój ojciec tylko jedną siostrę. I takie dane się powtarzają, ci, którzy rodzili się na początku XX w. mieli wiele rodzeństwa a oni sami, rodząc i płodząc w latach 50'-60' mieli dużo, dużo mniej dzieci.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-01, 21:55   #3487
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Niektóre dbają, ale po. Np. zamrażalnik, beczki...

Bardzo dobrze pamiętasz. Czytaj od początku, albo od zeszłego roku, albo kliknij gdziekolwiek i zobaczysz, że ktoś wiecznie o tym przypomina, a inni wiecznie odpowiadają, że takich ludzi nie traktują jako patolę pasożytniczą. Co więcej są na wątku osoby, które robiły paczki dla ludzi starszych, schorowanych, biednych nie z własnej winy.

---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ----------

To w okresie około wojennym mniej było poronień i śmierci w pierwszych latach życia niż w latach 60'? W okresie międzywojennym aborcja była możliwa z powodów medycznych, gwałtu itp. Jak nas niemce tłamsili to mogłyśmy się skrobać na żądanie, wiadomo dlaczego. A w '53 czy jakoś tak znów można było tylko ze wskazań medycznych, z powodu przestępstwa oraz dodano trudne warunki życiowe. Ale to nie było "na żądanie". A moja babcia miała 7 czy 8 rodzeństwa, dziadek też. A już mój ojciec tylko jedną siostrę. I takie dane się powtarzają, ci, którzy rodzili się na początku XX w. mieli wiele rodzeństwa a oni sami, rodząc i płodząc w latach 50'-60' mieli dużo, dużo mniej dzieci.

oprócz mojej mamy, która rodzeństwa ma dziewięcioro. :P Wszyscy urodzeni po wojnie.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-01, 21:57   #3488
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
nie wiem czy mniej, nie znam statystyk ale to był czas, mniej więcej, 10 lat po wojnie, z pewnością i poronien i śmierci małych dzieci było dość dużo.
A co do usuwania ciąży, to panie szły do gabinetów ginekologicznych jak na targ, bez żadnych wskazan i problemów. Sama pamiętam rozmowy znajomych moich rodziców. I osobiście znam panie, które wtedy usuniecie ciąży traktowały jak usunięcie zęba a teraz pierwsze w ławkach kościelnych modlą się o życie nienarodzone. Zresztą przypominam przypadek doktora Chazana, który, jak można było przeczytać w czasach dawnych usunął tyle ciąż, że policzyc się nie da. A on nie był wyjątkiem wśród lekarzy w tym czasie.
Zaś co najważniejsze, jaką niby antykoncepcję mogły mieć Polki w Polsce Ludowej? Te prezerwatywy, które pękały i nadawały się bardziej na balony?

Tutaj po poczytania ciekawostka : http://kobieta.wp.pl/kat,132000,titl...?ticaid=1135ee

Z tegoż artykułu:
"Środki antykoncepcyjne nie były powszechne, za to aborcja odwrotnie – była powszechnie stosowana i akceptowalna."

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-02, 00:04   #3489
Catjusza
BAN stały

Cytat:
Wypraszam sobie. Ani ja nie bronię dzieciorobów, ani moja babcia nie wzięła od nikogo złamanego grosza na swoje dzieci! Ciężko pracowała na nie razem ze swoim mężem. Jak śmiesz pisać takie bzdury nie mając zielonego pojęcia o kim mówisz. A idź w cholere.
Catjusza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-02, 01:19   #3490
201607111042
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
Zaraz, zaraz. O tym, skąd się biorą dzieci, wie chyba każdy, nawet ciemnota bez podstawówki? To przepraszam, o jakim "przypadku" mowa?

Sorry, ale gdyby nie istniała w naszych czasach skuteczna antykoncepcja, to do czasu "ustawienia się" i gotowości na dziecko, zatrzymałabym się na etapie orala- jak tysiące dziewcząt przez setki lat, cudem niedzieciatych i "nieskalanych" w dniu ślubu

Społeczeństwo nam głupieje, serio. Kiedyś głupi sami się wykańczali spadając z dachu albo zjadając wilcze jagody, teraz głupota objawia się nieumiejętnością założenia gumki i nadmiernym przyrostem naturalnym. Świat oszalał :P
A ja znam przypadek wielodzietności z przypadku. Nie pamiętam skąd co prawda, ale...

W telewizji widziałam czy czytałam gdzieś o małżeństwie, które mająć już jedno dziecko zaplanowało drugie. No i z tego drugiego zamist jednego wyszło czworo - czworaczki. Dwójka a piątka to jednak spora róznica

No ale generalnie zgadzam się z tym co piszesz. Na ogół wielodzietność to świadomy wybór (i dobrze, jeśli ludzie pracują i są w stanie dobrze wychować te dzieci) albo chęć wyłudzenia zasiłku albo zwykła nieodpowiedzialność. Wielodzietność z przypadku to się chyba zdarza meeega rzadko.
201607111042 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-02, 04:39   #3491
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Wypraszam sobie. Ani ja nie bronię dzieciorobów, ani moja babcia nie wzięła od nikogo złamanego grosza na swoje dzieci! Ciężko pracowała na nie razem ze swoim mężem. Jak śmiesz pisać takie bzdury nie mając zielonego pojęcia o kim mówisz. A idź w cholere.
A czy ja atakuje Twoją babcię? Opanuj emocje proszę.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-02, 06:25   #3492
Catjusza
BAN stały

Cytat:
A czy ja atakuje Twoją babcię? Opanuj emocje proszę.
A kogo niby miało dotyczyć ostatnie zdanie o tej szlachcie co tylko płodzi dzieciaki i wyciąga łapę po pomoc skoro cały poprzedni wpis był w tonie 'moja babcia to tylko dwoje miała, a nie jak twoja ośmioro ąę'. Bo że twoim zdaniem JA bronię takich osób to jest też oczywiste. Współczuć, że nie rozróżniasz tłumaczenia, chęci zrozumienia cudzego sposobu myślenia i postępowania, od popierania go.
Stary 2014-09-02, 06:47   #3493
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
kurcze, myślałam że poczytam o "Szlachetnej paczce" a to widzę temat o antykoncepcji i paru innych zagadnieniach społecznych

mogę dojść do tego, jak wy do tego doszłyście, ale z tego co pamiętam, oprócz rodzin z dziećmi na liście szlachetnej paczki były i osoby samotne, i kalekie, ludzie "normalni", jak to określacie", którym dom spłonął, albo ktoś zachorował mocno......

Sensu pomocy takim ludziom nikt tu nie kwestionuje. Krytykujemy tylko takie sytuacje, które człowiek sobie zafundował na własne życzenie. Choroba, pożar, nagła utrata pracy, starość- na to człowiek nie ma wpływu i jasne, że takim ludziom pomóc trzeba. Natomiast liczbę dzieci można zaplanować, bo nie wierzę, że wpadka zdarza się siedem razy.

---------- Dopisano o 07:32 ---------- Poprzedni post napisano o 07:29 ----------

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Mentalność brytyjska co do pracy itd. wiżę się ściśle zezmianami sytemowymi.
Mam znajomych (w wieku moich rodziców), w tym samotne matki, które mówią jasno- pracowałam, kombinowałam zasiłków na dziecko nie było; żyć trzeba było.
Pojawił się system socjalny, który zaczął się rozrastać. W pewnym momencie w ramach 'pomocy' umożliwiono wykup mieszkań socjalnych (za bezcen).
Problem nie polega na udzielaniu pomocy tylko na tym jak pomoc jest udzielana. A jest udzielana źle. Źle w tym sensie, że taki pracownik który pomaga zarabia nadal porównywalnie do tego co ktoś dostaje od systemu.

Jakoś ostatnio cynicznie podchodzę do sprawy, bo wkurza mnie to coraz bardziej.
Utrafiłaś w samo sedno problemu.

---------- Dopisano o 07:47 ---------- Poprzedni post napisano o 07:32 ----------

Cytat:
A kogo niby miało dotyczyć ostatnie zdanie o tej szlachcie co tylko płodzi dzieciaki i wyciąga łapę po pomoc skoro cały poprzedni wpis był w tonie 'moja babcia to tylko dwoje miała, a nie jak twoja ośmioro ąę'. Bo że twoim zdaniem JA bronię takich osób to jest też oczywiste. Współczuć, że nie rozróżniasz tłumaczenia, chęci zrozumienia cudzego sposobu myślenia i postępowania, od popierania go.
Nie obraź się, że się wtrącam, ale i ja nie widzę w wypowiedzi dacn ataku personalnego na Twoją Babcię. Moim zdaniem dacn odniosła się ogólnie do sytuacji, w której rodzina liczy ośmioro dzieci a żadne z rodziców nie pracuje i nigdy sobie głowy praca nie zawracało. Dacn "nie pije" do osób, które o własne dzieci dbają i je utrzymują. Serio, chyba opacznie zrozumiałas jej wpis bo chyba każdy tu ma szacunek do takich ludzi, jak Twoja Babcia. Mój dziadek ze strony Taty też miał czworo rodzeństwa i jakoś jego rodzice też dawali radę, mimo, że się im nie przelewało i z tego, co wiem, wszystkie powyrastały na porządnych ludzi (jak głosi rodzinna opowieść i dzienniki pradziadka znalezione niedawno na strychu- kopalnia wiedzy historyczno-socjologicznej). Nie gniewaj się za wtrącenie.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-02, 06:47   #3494
Catjusza
BAN stały

Wpadka w znaczeniu 'uprawiam seks, czy będzie dzieciak czy nie, to się okaże, lepiej nie, ale jak będzie to trudno - nie można chyba tego nazwać planowaniem ciąży - potrafi się niektórym 'zdarzyć' i kilkanaście razy.
Ja rozumiem, że trudno jest pojąć, że są ludzie, którzy dzieci traktują jak uboczny'produkt' aktywności seksualnej, ale są, niestety. I wcale nie wszyscy postępują tak dla zasiłków. Po prostu tak robią. Są tak samo nieodpowiedzialni jak ci, którzy naprzykład świadomie planują kolejną ciąże, a nie mają do tego warunków, zakładając, że jakoś to będzie. Bo są też i tacy. Różnie jest i chćby tu przyszło jeszcze milion osób i wyraziło zdumienie, to niestety nic się nie zmieni.
Stary 2014-09-02, 07:03   #3495
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Wpadka w znaczeniu 'uprawiam seks, czy będzie dzieciak czy nie, to się okaże, lepiej nie, ale jak będzie to trudno - nie można chyba tego nazwać planowaniem ciąży - potrafi się niektórym 'zdarzyć' i kilkanaście razy.
Ja rozumiem, że trudno jest pojąć, że są ludzie, którzy dzieci traktują jak uboczny'produkt' aktywności seksualnej, ale są, niestety. I wcale nie wszyscy postępują tak dla zasiłków. Po prostu tak robią. Są tak samo nieodpowiedzialni jak ci, którzy naprzykład świadomie planują kolejną ciąże, a nie mają do tego warunków, zakładając, że jakoś to będzie. Bo są też i tacy. Różnie jest i chćby tu przyszło jeszcze milion osób i wyraziło zdumienie, to niestety nic się nie zmieni.
Z ostatnim zdaniem się zgadzam. Możemy tu sobie tylko pogadać. Nie mamy wpływu na czyjeś wybory, jedynie na własne.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-09-02, 08:45   #3496
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:

A czy widziałaś, żebyśmy narzekały na pomoc ludziom starszym, chorym i pogorzelcom?
Nie, krytykujemy jedynie pomoc patologii/dzieciorobom.
Jasne,że dobrze jest pomóc komuś na prawdę potrzebującemu, jednak w opisach rodzin takich było niewiele.
Stary 2014-09-02, 11:33   #3497
Raczyna
Raczkowanie

ale tak zajadle dyskutujecie tylko o jednym rodzaju proszących, że skutecznie możecie zniechęcić do pomocy

ktoś przeczyta kilka postów, pomyśli "WTF???!!!"
i pójdzie

więc może zacznijcie rozmawiać o innych potrzebujących?
może zadeklarujmy się, co byśmy miały, bo same jednej paczki może nie nazbieramy, ale wspólnie uda się pomóc konkretnej rodzinie?
gdy pojawi się lista potrzebujących na pewno będzie długa i nawet po odrzuceniu naciągaczy będzie się nad kim pochylić

zamiast bić pianę o czyjeś życie seksualne i brak odpowiedzialności
Raczyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-02, 11:38   #3498
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
ale tak zajadle dyskutujecie tylko o jednym rodzaju proszących, że skutecznie możecie zniechęcić do pomocy

i pójdzie

może zadeklarujmy się, co byśmy miały, bo same jednej paczki może nie nazbieramy, ale wspólnie uda się pomóc konkretnej rodzinie?
gdy pojawi się lista potrzebujących na pewno będzie długa i nawet po odrzuceniu naciągaczy będzie się nad kim pochylić

W tamtym roku kilka wizażanek z tego wątku zrzuciło się chyba na paczki dla starszych i samotnych osób.

Trudno nie "bic piany" skoro dziecioroby żyją sobie z kasy podatników wyciągając łapska po jeszcze więcej, a do pracy im się nie opłaca pójść bo z mopsu itp dostają więcej. W końcu "szlachta nie pracuje".
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-02, 12:17   #3499
201604181004
Konto usunięte

Cytat:

i pójdzie

bo co? ;d bo ty tak chcesz?
więc moze zacznij szanować prawo dyskusji na forum?
może zadeklaruj się, że inni mają prawo mieć swoje zdanie, a gdy pojawi się lista potrzebujących proszących o tablet i perfumy, to mamy prawo powiedzieć nad kim chcemy się pochylić

zamiast bić pianę o to że ludzie rozmawiaja o braku odpowiedzialności

201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-02, 13:21   #3500
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:

i pójdzie
Jeśli ktoś dzięki temu wątkowi nie dorzuci się do paczki dla dzieciorobów to dla mnie będzie plus.
Co do reszty to chyba każdy ma mózg i potrafi sobie sam ustalić co jest dla niego ważne i znaleźć osobę, której chce pomóc.

Cytat:

A Ty może najpierw przeczytaj dokładnie tytuł wątku?
Stary 2014-09-02, 15:08   #3501
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Wiele z pomagających osób robi to kosztem własnych przyjemności. Głupio byłoby przeznaczać takie środki na kogoś, komu faktycznie taka pomoc nie jest potrzebna. A odkąd wątek śledzę, dyskusja nie dotyczy tematu "nie pomagajmy w ogóle", tylko "patrzmy uważniej, komu pomagamy" i pomagajmy mądrze.

A że było sporo w tym wątku dyskusji o drogich gadżetach nazywanych artykułami pierwszej potrzeby (zwłaszcza dla zdrowych, dorosłych niepracujących "dzieci"), ciekawy artykuł o tym, co decyduje o wykluczeniu społecznym.

Kiedyś uczestniczyłam w Paczce, ankietowałam kilka rodzin. Zawsze dziwiło mnie, jak to jest możliwe - brud, ubóstwo, piszcząca bieda i wielka plazma na ścianie (kiedy jeszcze takie telewizory były towarem luksusowym). A TV koniecznie z bogatym pakietem programów.

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-02, 20:10   #3502
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Myślę, że każdy postępuje zgodnie z własnym sumieniem w kwestii pomocy. Ja wolę pomagać zwierzętom niż komus, kto żeruje na czyjejś dobroci i altruizmie epatując ilością dzieci a samemu nic dla nich nie robiąc. Zwierzęta przynajmniej nie robią nikogo w konia, c'nie?

Od dziś mam w domu czwarty koci ogon

No pasaran!
Stary 2014-09-02, 20:12   #3503
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Myślę, że każdy postępuje zgodnie z własnym sumieniem w kwestii pomocy. Ja wolę pomagać zwierzętom niż komus, kto żeruje na czyjejś dobroci i altruizmie epatując ilością dzieci a samemu nic dla nich nie robiąc. Zwierzęta przynajmniej nie robią nikogo w konia, c'nie?

Od dziś mam w domu czwarty koci ogon

gratulacje!
Stary 2014-09-03, 13:58   #3504
Raczyna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
Trudno nie "bic piany" skoro dziecioroby żyją sobie z kasy podatników wyciągając łapska po jeszcze więcej, a do pracy im się nie opłaca pójść bo z mopsu itp dostają więcej. W końcu "szlachta nie pracuje".
ale przez 3 strony nie znalazłam nic o tym, o czym teraz piszesz, tylko rozmowy o antykoncepcji i ciemnym, cwaniaczym tłumie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
bo co? ;d bo ty tak chcesz?
więc moze zacznij szanować prawo dyskusji na forum?
jak już będziesz widziała poza czubek swojego nosa może dopuścisz do siebie myśl, że dyskusja, która się tutaj toczyła, już w żaden sposób nie dotyczyła "Paczki" i jej mogła po prostu szkodzić?
mi to lotto, ale "Paczce" już pewnie nie

ja napisałam jak to wygląda, jak się po prostu wejdzie i zacznie czytać, nawet jeśli ktoś jest twardy i przebrnie przez 3 strony i nadal nie znajdzie tak naprawdę nic na temat "Paczki"....
może zamiast wykrzykiwać, że się ma prawo do wypowiedzi, warto się zastanowić jakie to może mieć konsekwencje dla tematu- tutaj "Paczki"

wierzę że dasz radę!

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
zgadzam się i sama wspieram organizacje pomagające zwierzakom na różne sposoby, zdarzyło mi się też być "ambasadorem" Amnesty International

myślę, że jak pojawi się lista, to wtedy warto konkretnie wskazać komu chcemy pomóc, albo komu na pewno nie, ale uważam że te rozmowy, które tutaj się toczą, "Paczce" w żaden sposób nie pomogą, a mogą wręcz zniechęcić
i tylko o to apelowałam, żebyście to miały na uwadze

---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ----------

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
A Ty może najpierw przeczytaj dokładnie tytuł wątku?
przeczytałam
jak dla mnie jest dwuczłonowy i te człony do siebie nie pasują
pierwszy ma wydźwięk bardzo zły i nieprzyjemny, niewątpliwie nadaje się na osobną dyskusję

natomiast "Paczka" jest nie tylko akcją ale i powoli pewnym zjawiskiem społecznym, czymś, o czym też warto dyskutować, ale nie w takim tonie, jak to tu teraz ma miejsce

bo "Paczka" to nie tylko ubodzy "na własne życzenie", ale i inni, natomiast nic o nich tutaj nie znalazłam

może warto podzielić ten wątek na dwa?
Raczyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-03, 14:04   #3505
jesienny_lisc
Zakorzenienie

To nie jest temat o wychwalaniu szlachetnej paczki czy pisaniu komu jaką paczkę zrobimy, tylko dyskusja o sensie takiej pomocy, jaką proponuje ta organizacja.
Nie wiem, jak można nie zrozumieć sensu tytułu wątku.

Poza tym, przeczytałaś 3 strony z tematu, który ma ich ponad 100 i wszystko wiesz o tym, jak wątek wygląda i o czym jest dyskusja?

No i trochę logiki w rozumowaniu by się przydało. Akcja jest organizowana w grudniu, teraz jest lato, dziwne, że na ostatnich stronach nie ma nic o wybieraniu rodzin
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-03, 14:05   #3506
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:

myślę, że jak pojawi się lista, to wtedy warto konkretnie wskazać komu chcemy pomóc, albo komu na pewno nie, ale uważam że te rozmowy, które tutaj się toczą, "Paczce" w żaden sposób nie pomogą, a mogą wręcz zniechęcić
i tylko o to apelowałam, żebyście to miały na uwadze

-

A ja uważam wręcz odwrotnie - ta dyskusja powoduje że wiele osób przejrzy na oczy i dowie się prawdy o SP. I jeżeli już zechce komuś pomóc, to zrobi to z głową i wspomoże osoby które naprawdę potrzebują pomocy, a które stanowią mały ułamek wszystkich rodzin zgłaszanych do SP. Potrzebny jest taki wątek.
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-05, 20:22   #3507
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
ale przez 3 strony nie znalazłam nic o tym, o czym teraz piszesz, tylko rozmowy o antykoncepcji i ciemnym, cwaniaczym tłumie
Bo jakbyś jeszcze się nie zorientowała to Ci podpowiem ..
Cały ten wątek jest o ciemnym cwaniaczym tłumie właśnie, który oprócz nicnierobienia i życia na nasz koszt dodatkowo ciągnie pomoc od nieświadomych ludzi biorących udział w SzP.
A antykoncepcja byłaby dla tego tłumu (i dla podatników, którzy na to towarzystwo łożą) czymś pomocnym, stąd i o niej rozmawiamy tutaj.

p.s. nikt Ci nie broni założyć wątku o tym, komu i jaką paczkę zrobisz ... pewnie znajdą się chętne do wspólnego pomagania patologicznym dzieciorobom, czyli takie, którym uśmiechnięta buźka kolejnego kandydata na klienta MOPSu pozwala uspokoić sumienie.

Edytowane przez MarudexuS
Czas edycji: 2014-09-05 o 20:25
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-05, 22:49   #3508
Sorbik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość

p.s. nikt Ci nie broni założyć wątku o tym, komu i jaką paczkę zrobisz ... pewnie znajdą się chętne do wspólnego pomagania patologicznym dzieciorobom, czyli takie, którym uśmiechnięta buźka kolejnego kandydata na klienta MOPSu pozwala uspokoić sumienie.
Dzieci w tych rodzinach niczemu nie są winne...
Trzeba spojrzeć na to z innej strony.
Owszem-rodzic zawinił. Ale co to dziecko zrobiło? Nie pchało się na ten świat!

Zapuszczam włosy 56cm---> 70cm

“I have learned to be content in whatever circumstances I am in”.
Sorbik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-05, 22:57   #3509
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Sorbik Pokaż wiadomość
Dzieci w tych rodzinach niczemu nie są winne...
Trzeba spojrzeć na to z innej strony.
Owszem-rodzic zawinił. Ale co to dziecko zrobiło? Nie pchało się na ten świat!
Masz rację dziecko nie jest winne. Tylko że jak dziecko będzie dorastało patrząc na to jak rodzice ciągną kasę gdzie się da i nie pracują uczciwie bo się "nie opłaca" to będzie powielało ten schemat. To jest ciężka sytuacja bo naprawdę żaden sposób nie jest dobry.
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-05, 23:00   #3510
Sorbik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość
Masz rację dziecko nie jest winne. Tylko że jak dziecko będzie dorastało patrząc na to jak rodzice ciągną kasę gdzie się da i nie pracują uczciwie bo się "nie opłaca" to będzie powielało ten schemat. To jest ciężka sytuacja bo naprawdę żaden sposób nie jest dobry.

Rozumiem co macie na myśli.
Ale nie wyobrażam sobie nie pomóc w takich sytuacjach. Szkoda mi tych dzieciaków, którzy de facto mają gorszy start niżeli ich rówieśnicy.

Zapuszczam włosy 56cm---> 70cm

“I have learned to be content in whatever circumstances I am in”.
Sorbik jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości