|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3481 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
ale ja nie mówię o rozwiązaniach systemowych, a o mentalności. To nie jest coś, co pojawia się wraz z nowym rządem i pomysłami premiera. To efekt setek lat panowania takiego "klimatu", w którym pastor nawoływał do pracy, kościoły budowali wierni, a jak ktoś cierpiał na nadmiar wolnego czasu, to pracował na rzecz wspólnoty-np. wszelkie wiejskie Koła Pomocy, do dziś popularne w niektórych regionach, w których gospodynie siedziały i szyły ubrania dla dzieci z sierocińca, uważając to za swój "chrześcijański obowiązek". Którego istotą była właśnie praca. Dzisiaj to już nie religia wpływa na pewne zachowania w skali społeczeństw, bo nie ma narodów, w których każdy byłby pobożny i praktykujący. Ale pewna mentalność się wykształciła ![]() Kolejny przykład to cała kultura Japonii (w tym kultura pracy), również, poza tradycjami wojskowymi, oparta na wierze. Podobny mechanizm zadziałał w wypadku społeczeństw kiedyś silnie kalwinistycznych- mają wyuczone od dziecka, z dziada pradziada, że praca to błogosławieństwo, chociaż już nawet nie pamiętają, czemu i kto tak pierwszy powiedział. Aha, to wszystko to nie są jakieś moje wymysły- spytajcie jakiegokolwiek historyka czy socjologa, to powszechnie znane i potwierdzone badaniami prawidłowości. Nie ma tu żadnej naukowej herezji ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3482 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3483 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3484 |
wańka wstańka
|
Mentalność brytyjska co do pracy itd. wiżę się ściśle zezmianami sytemowymi.
Mam znajomych (w wieku moich rodziców), w tym samotne matki, które mówią jasno- pracowałam, kombinowałam zasiłków na dziecko nie było; żyć trzeba było. Pojawił się system socjalny, który zaczął się rozrastać. W pewnym momencie w ramach 'pomocy' umożliwiono wykup mieszkań socjalnych (za bezcen). Problem nie polega na udzielaniu pomocy tylko na tym jak pomoc jest udzielana. A jest udzielana źle. Źle w tym sensie, że taki pracownik który pomaga zarabia nadal porównywalnie do tego co ktoś dostaje od systemu. Jakoś ostatnio cynicznie podchodzę do sprawy, bo wkurza mnie to coraz bardziej.
#3485 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3486 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ---------- To w okresie około wojennym mniej było poronień i śmierci w pierwszych latach życia niż w latach 60'? W okresie międzywojennym aborcja była możliwa z powodów medycznych, gwałtu itp. Jak nas niemce tłamsili to mogłyśmy się skrobać na żądanie, wiadomo dlaczego. A w '53 czy jakoś tak znów można było tylko ze wskazań medycznych, z powodu przestępstwa oraz dodano trudne warunki życiowe. Ale to nie było "na żądanie". A moja babcia miała 7 czy 8 rodzeństwa, dziadek też. A już mój ojciec tylko jedną siostrę. I takie dane się powtarzają, ci, którzy rodzili się na początku XX w. mieli wiele rodzeństwa a oni sami, rodząc i płodząc w latach 50'-60' mieli dużo, dużo mniej dzieci. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3487 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
oprócz mojej mamy, która rodzeństwa ma dziewięcioro. :P Wszyscy urodzeni po wojnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3488 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do usuwania ciąży, to panie szły do gabinetów ginekologicznych jak na targ, bez żadnych wskazan i problemów. Sama pamiętam rozmowy znajomych moich rodziców. I osobiście znam panie, które wtedy usuniecie ciąży traktowały jak usunięcie zęba a teraz pierwsze w ławkach kościelnych modlą się o życie nienarodzone. Zresztą przypominam przypadek doktora Chazana, który, jak można było przeczytać w czasach dawnych usunął tyle ciąż, że policzyc się nie da. A on nie był wyjątkiem wśród lekarzy w tym czasie. Zaś co najważniejsze, jaką niby antykoncepcję mogły mieć Polki w Polsce Ludowej? Te prezerwatywy, które pękały i nadawały się bardziej na balony? ![]() Tutaj po poczytania ciekawostka : http://kobieta.wp.pl/kat,132000,titl...?ticaid=1135ee Z tegoż artykułu: "Środki antykoncepcyjne nie były powszechne, za to aborcja odwrotnie – była powszechnie stosowana i akceptowalna."
![]() |
#3489 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3490 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W telewizji widziałam czy czytałam gdzieś o małżeństwie, które mająć już jedno dziecko zaplanowało drugie. No i z tego drugiego zamist jednego wyszło czworo - czworaczki. Dwójka a piątka to jednak spora róznica ![]() No ale generalnie zgadzam się z tym co piszesz. Na ogół wielodzietność to świadomy wybór (i dobrze, jeśli ludzie pracują i są w stanie dobrze wychować te dzieci) albo chęć wyłudzenia zasiłku albo zwykła nieodpowiedzialność. Wielodzietność z przypadku to się chyba zdarza meeega rzadko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3491 |
Zakorzenienie
|
A czy ja atakuje Twoją babcię? Opanuj emocje proszę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3492 |
BAN stały
|
A kogo niby miało dotyczyć ostatnie zdanie o tej szlachcie co tylko płodzi dzieciaki i wyciąga łapę po pomoc skoro cały poprzedni wpis był w tonie 'moja babcia to tylko dwoje miała, a nie jak twoja ośmioro ąę'. Bo że twoim zdaniem JA bronię takich osób to jest też oczywiste. Współczuć, że nie rozróżniasz tłumaczenia, chęci zrozumienia cudzego sposobu myślenia i postępowania, od popierania go.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3493 | |||
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
---------- Dopisano o 07:32 ---------- Poprzedni post napisano o 07:29 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 07:47 ---------- Poprzedni post napisano o 07:32 ---------- Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3494 |
BAN stały
|
Wpadka w znaczeniu 'uprawiam seks, czy będzie dzieciak czy nie, to się okaże, lepiej nie, ale jak będzie to trudno - nie można chyba tego nazwać planowaniem ciąży - potrafi się niektórym 'zdarzyć' i kilkanaście razy.
Ja rozumiem, że trudno jest pojąć, że są ludzie, którzy dzieci traktują jak uboczny'produkt' aktywności seksualnej, ale są, niestety. I wcale nie wszyscy postępują tak dla zasiłków. Po prostu tak robią. Są tak samo nieodpowiedzialni jak ci, którzy naprzykład świadomie planują kolejną ciąże, a nie mają do tego warunków, zakładając, że jakoś to będzie. Bo są też i tacy. Różnie jest i chćby tu przyszło jeszcze milion osób i wyraziło zdumienie, to niestety nic się nie zmieni. |
![]() ![]() |
![]() |
#3495 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3496 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie, krytykujemy jedynie pomoc patologii/dzieciorobom. Jasne,że dobrze jest pomóc komuś na prawdę potrzebującemu, jednak w opisach rodzin takich było niewiele.
![]() |
#3497 |
Raczkowanie
|
ale tak zajadle dyskutujecie tylko o jednym rodzaju proszących, że skutecznie możecie zniechęcić do pomocy
ktoś przeczyta kilka postów, pomyśli "WTF???!!!" i pójdzie więc może zacznijcie rozmawiać o innych potrzebujących? może zadeklarujmy się, co byśmy miały, bo same jednej paczki może nie nazbieramy, ale wspólnie uda się pomóc konkretnej rodzinie? gdy pojawi się lista potrzebujących na pewno będzie długa i nawet po odrzuceniu naciągaczy będzie się nad kim pochylić zamiast bić pianę o czyjeś życie seksualne i brak odpowiedzialności |
![]() ![]() |
![]() |
#3498 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trudno nie "bic piany" skoro dziecioroby żyją sobie z kasy podatników wyciągając łapska po jeszcze więcej, a do pracy im się nie opłaca pójść bo z mopsu itp dostają więcej. W końcu "szlachta nie pracuje". |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3499 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
więc moze zacznij szanować prawo dyskusji na forum? może zadeklaruj się, że inni mają prawo mieć swoje zdanie, a gdy pojawi się lista potrzebujących proszących o tablet i perfumy, to mamy prawo powiedzieć nad kim chcemy się pochylić zamiast bić pianę o to że ludzie rozmawiaja o braku odpowiedzialności ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3500 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do reszty to chyba każdy ma mózg i potrafi sobie sam ustalić co jest dla niego ważne i znaleźć osobę, której chce pomóc. Cytat:
![]() |
#3501 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A że było sporo w tym wątku dyskusji o drogich gadżetach nazywanych artykułami pierwszej potrzeby (zwłaszcza dla zdrowych, dorosłych niepracujących "dzieci"), ciekawy artykuł o tym, co decyduje o wykluczeniu społecznym. Kiedyś uczestniczyłam w Paczce, ankietowałam kilka rodzin. Zawsze dziwiło mnie, jak to jest możliwe - brud, ubóstwo, piszcząca bieda i wielka plazma na ścianie (kiedy jeszcze takie telewizory były towarem luksusowym). A TV koniecznie z bogatym pakietem programów.
![]() |
#3502 |
Wizażowy Kot Igor
|
Myślę, że każdy postępuje zgodnie z własnym sumieniem w kwestii pomocy. Ja wolę pomagać zwierzętom niż komus, kto żeruje na czyjejś dobroci i altruizmie epatując ilością dzieci a samemu nic dla nich nie robiąc. Zwierzęta przynajmniej nie robią nikogo w konia, c'nie?
Od dziś mam w domu czwarty koci ogon ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3503 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
gratulacje! ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3504 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
mi to lotto, ale "Paczce" już pewnie nie ja napisałam jak to wygląda, jak się po prostu wejdzie i zacznie czytać, nawet jeśli ktoś jest twardy i przebrnie przez 3 strony i nadal nie znajdzie tak naprawdę nic na temat "Paczki".... może zamiast wykrzykiwać, że się ma prawo do wypowiedzi, warto się zastanowić jakie to może mieć konsekwencje dla tematu- tutaj "Paczki" wierzę że dasz radę! Cytat:
myślę, że jak pojawi się lista, to wtedy warto konkretnie wskazać komu chcemy pomóc, albo komu na pewno nie, ale uważam że te rozmowy, które tutaj się toczą, "Paczce" w żaden sposób nie pomogą, a mogą wręcz zniechęcić i tylko o to apelowałam, żebyście to miały na uwadze ---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ---------- przeczytałam jak dla mnie jest dwuczłonowy i te człony do siebie nie pasują pierwszy ma wydźwięk bardzo zły i nieprzyjemny, niewątpliwie nadaje się na osobną dyskusję natomiast "Paczka" jest nie tylko akcją ale i powoli pewnym zjawiskiem społecznym, czymś, o czym też warto dyskutować, ale nie w takim tonie, jak to tu teraz ma miejsce bo "Paczka" to nie tylko ubodzy "na własne życzenie", ale i inni, natomiast nic o nich tutaj nie znalazłam może warto podzielić ten wątek na dwa? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3505 |
Zakorzenienie
|
To nie jest temat o wychwalaniu szlachetnej paczki czy pisaniu komu jaką paczkę zrobimy, tylko dyskusja o sensie takiej pomocy, jaką proponuje ta organizacja.
Nie wiem, jak można nie zrozumieć sensu tytułu wątku. Poza tym, przeczytałaś 3 strony z tematu, który ma ich ponad 100 i wszystko wiesz o tym, jak wątek wygląda i o czym jest dyskusja? ![]() No i trochę logiki w rozumowaniu by się przydało. Akcja jest organizowana w grudniu, teraz jest lato, dziwne, że na ostatnich stronach nie ma nic o wybieraniu rodzin ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3506 | |
damn good coffee
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3507 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cały ten wątek jest o ciemnym cwaniaczym tłumie właśnie, który oprócz nicnierobienia i życia na nasz koszt dodatkowo ciągnie pomoc od nieświadomych ludzi biorących udział w SzP. A antykoncepcja byłaby dla tego tłumu (i dla podatników, którzy na to towarzystwo łożą) czymś pomocnym, stąd i o niej rozmawiamy tutaj. p.s. nikt Ci nie broni założyć wątku o tym, komu i jaką paczkę zrobisz ... pewnie znajdą się chętne do wspólnego pomagania patologicznym dzieciorobom, czyli takie, którym uśmiechnięta buźka kolejnego kandydata na klienta MOPSu pozwala uspokoić sumienie.
Gdyby wybory miały coś zmienić już dawno byłyby zakazane ... Edytowane przez MarudexuS Czas edycji: 2014-09-05 o 20:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3508 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzeba spojrzeć na to z innej strony. Owszem-rodzic zawinił. Ale co to dziecko zrobiło? Nie pchało się na ten świat!
![]() ![]() |
![]() |
#3509 |
Konto usunięte
|
Masz rację dziecko nie jest winne. Tylko że jak dziecko będzie dorastało patrząc na to jak rodzice ciągną kasę gdzie się da i nie pracują uczciwie bo się "nie opłaca" to będzie powielało ten schemat. To jest ciężka sytuacja bo naprawdę żaden sposób nie jest dobry.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3510 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozumiem co macie na myśli. Ale nie wyobrażam sobie nie pomóc w takich sytuacjach. Szkoda mi tych dzieciaków, którzy de facto mają gorszy start niżeli ich rówieśnicy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:56.