|
Notka |
|
Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3481 | |
Kawaii strona mocy
|
Dot.: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.
Undi, ale są też takie osoby, które dokładnie chcą wiedzieć co właśnie usłyszały, nawet jeśli to początek i osłuchiwanie, nie chcą stąpać po cienkim lodzie. Wiesz, różne metody, różne oczekiwania itd itp
![]() Oczywiście zgadzam się z Tobą, (bo jakże by inaczej ![]() ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3482 |
Zakorzenienie
|
To pewnie dlatego, że wiele osób wtedy stara sie przetłumaczyć tekst dosłownie, czym skutecznie utrudnia sobie życie. Zamiast powiedzieć inne zdanie, ale o tym samym znaczeniu wykorzystując słowa, które się zna. Dobrze myślę?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3483 | |
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3484 | ||||
Imperatorowa Undi I
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() właśnie o to chodzi - o te jak to pięknie nazwałaś "zwidy". Już pal licho myślenie w obcym języku, te "zwidy" to dopiero coś ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#3485 | |
Zakorzenienie
|
Pozwolicie, że się nieśmiało wtrącę?
![]() ![]() Uważam, że podejście powinno zależeć od tego, do czego nam ten język potrzebny. Jeśli ktoś uczy się po prostu, żeby się nauczyć i płynnie nim posługiwać, to powinien postawić na zanurzenie i odpuścić sobie tłumaczenie na polski. Idealnie byłoby gdyby jeszcze znaczenie nowego słówka na samym początku wyłapywał z kontekstu ![]() Schody zaczynają się, kiedy musimy tłumaczyć (tzn. marzy nam się w przyszłości zawód tłumacza ![]() ![]() A co do przechodzenia między językami - zdarza mi się, że kiedy prowadzący podczas wykładu płynnie przeskakuje z francuskiego na polski, w ogóle nie zauważam zmiany ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3486 |
Zakorzenienie
|
Właśnie sobie znalazłam idealne filmiki do oglądania, które sa dla mnie przystępne, a mianowicie Polandie na wp
![]() ![]() Edytowane przez gosia_9508 Czas edycji: 2012-12-03 o 20:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#3487 |
Zakorzenienie
|
Z angielskiego polecam też kanał misterduncan na youtube
![]()
#3488 | ||
Imperatorowa Undi I
|
nie, wiesz, zabraniam
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() marzy Ci się tłumacz? ![]() Cytat:
![]() a jeśli ktoś lubi filmiki urodowe to jak najbardziej polecam AllThatGlitters21 ![]()
![]() |
#3489 | |
Zakorzenienie
|
Spoko, przyzwyczaiłam się
![]() Cytat:
![]() No nie mów, że nie wiedziałaś? ![]()
![]() |
#3490 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny aby przejśc z poziomu B2 na C1 bez kursu (samemu nie dla dyplomu, ale tak dla wlasnego hobby
![]() Był ktos moze na kursie? Ile to trwa? |
![]() ![]() |
![]() |
#3491 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja uczę się głównie angielskiego(w szkole i sama w domu) i dodatkowym językiem jest niemiecki, który w szkole 3 raz zaczynałam od początku i w końcu coś ruszyło naprzód. Gdy udoskonale angielski, chcę nauczyć się dobrze niemieckiego ![]() Edytowane przez gosia_9508 Czas edycji: 2012-12-04 o 15:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3492 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Uczę się codziennie, czytam książki po hiszpańsku i mózg mi się lasuje, bo z każdym dniem umiem coraz mniej ![]() ![]()
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3493 |
Zakorzenienie
|
Przepraszam, mój błąd, nie zauważyłam literówki- już poprawiłam, bo aż mi się wstyd zrobiło taki błędy w ojczystym języku robić, ale zdarza się
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez gosia_9508 Czas edycji: 2012-12-04 o 16:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#3494 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3495 | ||||
Imperatorowa Undi I
|
Nie wiem czy któraś z Was to widziała, ale na fastdeal jest oferta prenumeraty czasopism językowych, jest do wyboru hiszpański, francuski i rosyjski.
fuck linki nie działają :/ Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() niemiecki: nie mam pojęcia, zaczęłam się uczyć jak miałam 4 lata i odkąd pamiętam gadam po niemiecku angielski: 4 lata (3 lata nauki na lekcjach w szkole, gdzie delikatnie mówiąc leniłam się i nie robiłam nic poza tym co w szkole, rok samodzielnej nauki) francuski: 1 rok 2 miesiące (miesiąc nauki na kursie, reszta: samodzielna nauka) ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
"In life, unlike chess, the game continues after checkmate"- I.Asimov "In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on" - R.Frost Edytowane przez Undercia Czas edycji: 2012-12-04 o 17:23 |
||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3496 |
Zakorzenienie
|
A ja się chciałam pochwalić, że właśnie zakończyłam poziom A2 z eTutorem i nareszcie biorę się za coś, czego jeszcze nie znam, czyli B1
![]() Wszystko przez Was ![]()
#3497 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3498 | |
Inkwizytor
|
Cytat:
![]()
“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you.” Martin wymianka książkowa |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3499 |
Zakorzenienie
|
Oj nie wiem, może ze 3 tygodnie? Trudno mi to określić, bo czasem przerabiałam kilka lekcji jednego dnia, czasem przez kilka dni żadnej.
#3500 |
Zakorzenienie
|
Czy korzystała któraś z was z programu i może podzielić się opinią: Profesor Henry 6.0 Rozumienie ze słuchu i Konwersacje? Zastanawiam się nad ściągnięciem go.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3501 | |||
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3502 | ||
Imperatorowa Undi I
|
Cytat:
![]() ale czemu przesadziłam? To i tak za długo trwało ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() co do 2 zgub to nie będę przecież ludzi straszyć ![]()
![]() |
#3503 |
Zakorzenienie
|
Lingwistyka? Myślałam, że na ang-hiszp są trochę mniejsze progi...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3504 | |
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() O cyborgu też miało być, bo może nie każdy wie, że nim jesteś i zaraz by się martwił ... ja bym tak na pewno miała, żem jakaś niedorajda, więc wolałam ostrzec ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3505 |
Zakorzenienie
|
Irytuje mnie to, że UW nie publikuje nigdzie progów i nie wiem, czy nastawiać się na gap year, czy może jednak się uda
![]() Undi, hdgajfdfhsohfidsjfdshfjds hfs ![]() ![]() ![]()
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3506 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam oczywiście ksiązki, z których korzystam w szkole i dołączona jest do nich płytka(dokładnie do jednej ksiązki), ale jedyna możliwość ich odtworzenia to też niestety komputer. Na dodatek dialogi na tej płytce są sztuczne. Na płytce do drugiej ksiązki dialogi są bardziej naturalne, ale CD dolaczone jest tylko w wersji podręcznika dla nauczyciela, co jest w ogóle głupie. 3 podręcznik i repetytorium ma płytke, ale najpierw muszę umieć podstawy, a potem dopiero za słuchanie się wezmę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3507 | ||
Imperatorowa Undi I
|
Cytat:
Cytat:
![]() poza tym nie w rok, a w rok i dwa miesiące! ![]()
![]() |
#3508 | |
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() ![]() Ale z nich nauczysz się normalnego języka, a nie specjalnie spreparowanego, o to mi chodziło. Chociaż może kto zdolny to i z tv pogada, nigdy nic nie wiadomo ![]() W każdym tego typie programu są podziały tematyczne i ile się już opanowało i w jakim stopniu. ---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ---------- Zdecydowanie popieram ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3509 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Będzie głupie pytanie, ale wszystkie tu piszecie tyle o podcastach, a jeszcze tak naprawdę nigdzie się z tym nie spotkałam. Pogooglałam i ok - iTunes. Czy wszystkie używacie właśnie tego, czy może jakaś inna metoda subskrypcji, żeby nie trzeba było łazić po stronach i wyszukiwać osobno? Jako zaawansowany geek uparcie odrzucam wszystko z Apple'a ![]() I nie, nie ma w pierwszy poście, a wątek śledzę bardzo regularnie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3510 |
Kawaii strona mocy
|
Parodio, to ja pisałam o iTunes, bo tak znalazłam podcasty z niemieckiego (inna opcja to kanał RSS) ... ale wiesz, iTunes, tylko wyszukują, a potem odtwarzasz już z innych programów i możesz zapomnieć o jego istnieniu
![]() ![]() http://uz-translations.net/index.php |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:37.