Aborcja - Strona 117 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce?
tak 501 71,57%
nie 199 28,43%
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-17, 10:49   #3481
zakonna
Naczelna Nastolatka

Dot.: Czy aborcja jest zła?

Tak, ja uważam, że każda kobieta ma prawo do decydowania czy chce urodzić czy nie, bez względu na okoliczności w jakich zaszła w ciążę.
Stary 2015-10-17, 10:52   #3482
OnaZakupoholik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Tak, ja uważam, że każda kobieta ma prawo do decydowania czy chce urodzić czy nie, bez względu na okoliczności w jakich zaszła w ciążę.
ma prawo decydowania o życiu drugiego człowieka?
Stary 2015-10-17, 10:55   #3483
zakonna
Naczelna Nastolatka

Dot.: Aborcja

Ma prawo usunąć ciążę wg ustalonych przepisów. Możesz to nazwać jak chcesz. Morderstwo, decydowanie o życiu itp. Dla mnie twoja nomenklatura nie ma znaczenia.
Stary 2015-10-17, 10:56   #3484
_Jinx_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez GdyKochamy Pokaż wiadomość
Do dziewczyn popierających: mam rozumieć, że uważacie, że aborcja jest jak antykoncepcja i jak komuś się nie chciało zabezpieczać to nie powinien ponieść żadnych konsekwencji tylko sobie usunąć? Bo przecież niby nie chciał, ale jednak wiedział, że robiąc tak mogą być takie konsekwencje. Uważacie, że mimo to nie jest "winny" tego, że pojawiła się ciąża?
Jak go na to stać i chce sobie niszczyć zdrowie... Aborcja do przyjemnych zabiegów nie należy i nie kosztuje 100 złotych. Jeżeli naprawdę ktoś miałby tak idiotyczne podejście, to raczej po pierwszym razie już się tego oduczy.
_Jinx_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-17, 10:57   #3485
Shar14
Zadomowienie

Cytat:
Do dziewczyn popierających: mam rozumieć, że uważacie, że aborcja jest jak antykoncepcja i jak komuś się nie chciało zabezpieczać to nie powinien ponieść żadnych konsekwencji tylko sobie usunąć? Bo przecież niby nie chciał, ale jednak wiedział, że robiąc tak mogą być takie konsekwencje. Uważacie, że mimo to nie jest "winny" tego, że pojawiła się ciąża?
Tutaj zależy od prywatnego sumienia danej kobiety. To działa zero-jedynkowo. Albo wszyscy muszą rodzić (mimo, że np. zabezpieczenie zawiodło) albo nikt. Przecież taka kobieta nie udowodni czy się zabezpieczała czy nie. W takim razie wolę, żeby każda miała możliwość wyboru niż żadna. I tak w cywilizowanych krajach jest, tylko mój kraj taki piękny...

Cytat:
Napisane przez OnaZakupoholik Pokaż wiadomość
ma prawo decydowania o życiu drugiego człowieka?
Tak, dopóki owo coś, co nie jest człowiekiem (czemu nie jest wyjaśniłam w poprzednim poście) jest zależne od niej i pasożytuje na jej ciele.
Stary 2015-10-17, 10:59   #3486
OnaZakupoholik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shar14 Pokaż wiadomość
Tutaj zależy od prywatnego sumienia danej kobiety. To działa zero-jedynkowo. Albo wszyscy muszą rodzić (mimo, że np. zabezpieczenie zawiodło) albo nikt. Przecież taka kobieta nie udowodni czy się zabezpieczała czy nie. W takim razie wolę, żeby każda miała możliwość wyboru niż żadna. I tak w cywilizowanych krajach jest, tylko mój kraj taki piękny...

Tak, dopóki owo coś, co nie jest człowiekiem (czemu nie jest wyjaśniłam w poprzednim poście) jest zależne od niej i pasożytuje na jej ciele.
owo coś???
gdzie Ty masz uczucia?
Twoja mama myślę, że nie nazywała Cię "owym czymś"
naprawdę współczuje Ci takiego myślenia
Stary 2015-10-17, 11:01   #3487
zakonna
Naczelna Nastolatka

Może popatrz sobie na zdjęcia zarodków? Wyglądają dokładnie jak "coś". A jak kobieta dziecka nie chce, to nie będzie utożsamiać tego cosia z dzidzia.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-10-17, 11:02   #3488
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Do dziewczyn popierających: mam rozumieć, że uważacie, że aborcja jest jak antykoncepcja i jak komuś się nie chciało zabezpieczać to nie powinien ponieść żadnych konsekwencji tylko sobie usunąć?
Ja tak nie uważam. Aborcja to nie jest antykoncepcja. To przecież zabieg. PRZEDE WSZYSTKIM antykoncepcja. Idiotyzmem jest niezabezpieczanie się i wielkie zdziwienie na widok dwóch kresek.
No i po drugie, żadne - ktoś sobie POWINIEN usunąć, czy NIE POWINIEN. Nie krzyczę: usuń, nie krzyczę: morderczyni. Po prostu mnie to nie obchodzi. Jeśli to byłby ktoś bliski - wysłuchałabym, zastanowiła się, jakie są możliwości, coś podpowiedziała, tyle. Żadne - usuń, bo musisz. NIGDY w przypadku dorosłej, myślącej osoby.
No i najważniejsze - dziecko to nie jest żadna "konsekwencja". W momencie, gdy pojawia się taki tekst, ja normalnie wychodzę z siebie. Popierasz życie, a nazywasz małego, narodzonego człowieka "konsekwencją". Tak tak, zaraz wyjaśnisz, że wcale nie o to chodziło, że konsekwencją jest wychowywanie dziecka, wzięcie odpowiedzialności, ale to tak nie brzmi. To brzmi OKROPNIE, OKRUTNIE, bardzo nieprzyjemnie. Może, jeśli za czymś stoimy, to bądźmy konsekwentni i nie odczłowieczajmy nie tylko płodu, ale i dziecka

Edytowane przez 201607111028
Czas edycji: 2015-10-17 o 11:19
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-17, 11:04   #3489
201605090958
Konto usunięte

Już widzę, jak szanowne przeciwniczki aborcji nie stosują antykoncepcji, coby nie pozbawiać możliwości zaistnienia nowego życia. Doprecyzując antykoncepcji pojmowanej jako coś więcej niż kalendarzyk małżeński i obserwacja śluzu. Idźmy dalej sex zapewne wyłącznie po ślubie i współżycie tylko po to by mieć dziecko... To teraz pytanie jesteście po ślubie, że mowicie o podejsciu do aborcji czy tylko krzewicie specyficznie pojmowaną klauzulę sumienia?
Jak się powiedziało A to trzeba pamiętać i o B
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-17, 11:19   #3490
Shar14
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez OnaZakupoholik Pokaż wiadomość
owo coś???
gdzie Ty masz uczucia?
Twoja mama myślę, że nie nazywała Cię "owym czymś"
naprawdę współczuje Ci takiego myślenia
Cytat:
Może popatrz sobie na zdjęcia zarodków? Wyglądają dokładnie jak "coś". A jak kobieta dziecka nie chce, to nie będzie utożsamiać tego cosia z dzidzia.
Dokładnie tak jak zakonna napisała. Dla mnie to nie jest cud życia, dzidzia, bobo czy cokolwiek innego, co sobie wstawisz. To jest zarodek, później płód, który ma szansę stać się człowiekiem (przy sprzyjających warunkach). Ode mnie ich nie dostanie, być może od Ciebie tak. No i dobrze, tylko nie narzucaj innym swojego myślenia.
Moja mama mnie chciała, sama mnie sprowadziła na ten świat, w pełni świadomie i był to jej wybór. Gdyby nie chciała to by mnie nie było i tyle, nie miałabym nic do gadania. Natomiast gdyby mnie nie chciała, a urodziła i całe życie dawała odczuć, że mnie nie kocha i zniszczyłam jej życie to miałabym do niej ogromny żal.

I doprecyzuje: aborcja =/= antykoncepcja. To wyjście awaryjne (choć wcześniej jest tabketka 72h po). A jak ktoś się nie zabezpiecza to jego sprawa, mnie nic do tego. On poniesie takie czy inne konsekwencje i spadnie to na jego, nie moje, sumienie. Dajmy ludziom wybór, to istoty myślące w końcu.
Stary 2015-10-17, 12:02   #3491
dusiolka
Zakorzenienie

Cytat:
Ma prawo usunąć ciążę wg ustalonych przepisów. Możesz to nazwać jak chcesz. Morderstwo, decydowanie o życiu itp. Dla mnie twoja nomenklatura nie ma znaczenia.

To nie jest nomenklatura tylko fakt

---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ----------

Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
Już widzę, jak szanowne przeciwniczki aborcji nie stosują antykoncepcji, coby nie pozbawiać możliwości zaistnienia nowego życia. Doprecyzując antykoncepcji pojmowanej jako coś więcej niż kalendarzyk małżeński i obserwacja śluzu. Idźmy dalej sex zapewne wyłącznie po ślubie i współżycie tylko po to by mieć dziecko... To teraz pytanie jesteście po ślubie, że mowicie o podejsciu do aborcji czy tylko krzewicie specyficznie pojmowaną klauzulę sumienia?
Jak się powiedziało A to trzeba pamiętać i o B

Widzisz niektórzy o wszystkich tych pkt pamietają

---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ----------

Shar "dajmy ludziom wybor" .. Dziecku w takim razie go nie dajesz z takim podejściem. Tak "plod" to dla mnie dZiecko , czy jak ktos nazwał "owo cos". Ciekawe czy na tym forum znajdują sie matki czy same nowoczesne kobiety idące z prądem aborcji/tolerancji sZeroko rozumianej?
dusiolka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-10-17, 12:03   #3492
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dusiolka Pokaż wiadomość
Widzisz niektórzy o wszystkich tych pkt pamietają
Fajnie, przynajmniej widać, że rzeczywiście jest za tym jakaś treść, a nie tylko frazes. Dla mnie zarodek to zarodek. Chce Ktoś usunąć-proszę bardzo, nie mnie to oceniać, a nawet więcej wolę żeby zrobiono to w szpitalu pod okiem fachowców niż przez konowała za niezłą kasę.
Stary 2015-10-17, 12:08   #3493
dusiolka
Zakorzenienie

I wg mnie bardzo dobrze ze istnieje cos takiego jak klauzula sumienia,ja jako mgr farm nigdy nie wydałam tabl 72h po i rowniez rozumiem lekarzy którzy nie chca wykonywać terminacji.

---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ----------

Danusiaes ja jestem zdania ze warto rozmawiac z osobami ktore "chca usunąć ". O to chodzi by rozmawiac,przeciez to nie jest kurcZe sprawa codzienna jak umycie zebow ani blacha by traktować ja powierzchownie

---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ----------

Az tak daleko nie ide zeby byc przeciwniczka antykoncepcji chociaz jej nie stosuje ale tabl 72h po i aborcja to juz dla mnie za wiele

---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ----------

Uścislajac dla tych co tak głośno krzyczą ,jestem zona i matka i wiem co mowie
Stary 2015-10-17, 12:09   #3494
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Danusiaes ja jestem zdania ze warto rozmawiac z osobami ktore "chca usunąć ". O to chodzi by rozmawiac,przeciez to nie jest kurcZe sprawa codzienna jak umycie zebow ani blacha by traktować ja powierzchownie
Rozmawiać, ale przecież nie zmuszać do urodzenia.
Stary 2015-10-17, 12:12   #3495
dusiolka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carolina662 Pokaż wiadomość
Rozmawiać, ale przecież nie zmuszać do urodzenia.

Eh .. Jestem ciekawa ile wy wszystkie macie lat ze tak głośno krzyczycie a i napewno 99% to feministki
Stary 2015-10-17, 12:13   #3496
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Eh .. Jestem ciekawa ile wy wszystkie macie lat ze tak głośno krzyczycie a i napewno 99% to feministki
Aha. Widzę, że dyskusja z Tobą jest bezowocna. Daję więc spokój
Stary 2015-10-17, 12:15   #3497
dusiolka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carolina662 Pokaż wiadomość
Aha. Widzę, że dyskusja z Tobą jest bezowocna. Daję więc spokój

I vice versa.
Stary 2015-10-17, 12:24   #3498
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Co jest złego w byciu feministką? Wiesz, że dzięki tym złym feministkom możesz teraz założyć spodnie na tyłek, mogłaś iść do szkoły, na studia, możesz głosować?
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-17, 12:27   #3499
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
I wg mnie bardzo dobrze ze istnieje cos takiego jak klauzula sumienia,ja jako mgr farm nigdy nie wydałam tabl 72h po i rowniez rozumiem lekarzy którzy nie chca wykonywać terminacji.
Klaskanie za klauzulą sumienia kończy się w momencie, kiedy klauzulą zasłoni się ktoś o poglądach z Tobą odmiennych.
Np. Lekarz odmówi podania krwi, bo jest Świadkiem Jehowy.

Osoby, którym poglądy uniemożliwiają pełne wykonywanie zawodu [farmaceuta - wydawanie wszystkich legalnych leków bez wtrącania swojego światopoglądu, lekarz - wykonywanie wszystkich zabiegów do jakich jest uprawniony, piekarz - do sprzedania mi chleba jaki lubię, a nie jaki uważa za najzdrowszy dla mnie itd itd...] powinny być od zawodu odsuwane.
To nie zawód i obowiązki stanowią problem, tylko osoba, która nie ma do niego predyspozycji, a jednak się pcha tam gdzie nie powinna.

I to mówię ja - prolajf, znany na wizażu z tetryczenia.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-10-17, 12:30   #3500
dusiolka
Zakorzenienie

Ema farmaceuta,lekarz,pielęgn iarka ,położna to tez człowiek i ma prawo postępować zgodnie ze swoim sumieniem zawsze dana osoba moze isc do innych specjalistów.
Stary 2015-10-17, 12:33   #3501
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Ema farmaceuta,lekarz,pielęgn iarka ,położna to tez człowiek i ma prawo postępować zgodnie ze swoim sumieniem zawsze dana osoba moze isc do innych specjalistów.
Tak samo jak ktoś kto nie chce sprzedawać takich a nie innych leków albo wykonywać takich albo innych czynności może wybrać inny zawód
Stary 2015-10-17, 12:36   #3502
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Jasne, że może postępować ze swoim sumieniem. Nikt nie jest amebą, zawód wybiera się już jako całkiem myślący człowiek i powinno się go wybierać rozsądnie. Jeśli występują okoliczności uniemożliwiające wykonywanie zawodu, to trzeba wybrać inny. To nie podlega dyskusji. Nikt nikogo nie zmusza do bycia farmaceutą czy lekarzem.

Nie odniosłaś się też do mojego argumentu o podaniu krwi.
Czy gdyby odsetek Świadków Jehowy był analogiczny do Katolików i odwrotnie, Ty jako Katoliczka byłabyś w mniejszości - czułabyś się dobrze w swoim kraju, wiedząc, że jeśli zdarzy się nagły wypadek, to 99% lekarzy ma prawo odmówić transfuzji Tobie, Twojemu dziecku? Że możesz nie zdążyć znaleźć innego lekarza, który zgodzi się wykonać taki zabieg? Liczę na szczerą odpowiedź.
Stary 2015-10-17, 12:39   #3503
dusiolka
Zakorzenienie

Co do wolności wyboru to dlaczego w sklepikach szkolnych jest zakaz słodyczy i innych niezdrowych smakołyków?;p państwo moze decydować odgórnie rozumiem ?
Stary 2015-10-17, 12:41   #3504
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Co do wolności wyboru to dlaczego w sklepikach szkolnych jest zakaz słodyczy i innych niezdrowych smakołyków?;p państwo moze decydować odgórnie rozumiem ?
To kolejny idiotyzm, na miarę klauzuli sumienia. Obawiam się niestety, że w tym, demokratycznym państwie niewiele ma lud do gadania.
Stary 2015-10-17, 12:41   #3505
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Nie mogą ich kupić osoby niepełnoletnie.
Stary 2015-10-17, 12:42   #3506
dusiolka
Zakorzenienie

Po pierwsze transfuzja krwi ratuje człowieka a nie zabija wiec co Ty porównujesz ?
Po drugie mozna byc lekarzem ktory działa wg swojego sumienia koniec kropka. Bo lekarz jest od ratowania a nie zabijania . To pierwsze to jego glowne powołanie, a farmaceuta to nie sklepikarz ktory bezmyślnie wydaje towar.

---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ----------

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Nie mogą ich kupić osoby niepełnoletnie.

I dla was to nie jest absurdalne?;p
Stary 2015-10-17, 12:44   #3507
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Po drugie mozna byc lekarzem ktory działa wg swojego sumienia koniec kropka.
No można. I dlatego świadek Jehowy może zostać lekarzem i odmówić transfuzji. Ma prawo.
Stary 2015-10-17, 12:45   #3508
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Cytat:
Wystarczająco dużo by móc podejmować decyzje, które nie odbiją się na naszym życiu i życiu naszych rodzin.

Edytowane przez 1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Czas edycji: 2015-10-17 o 12:46
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-17, 12:45   #3509
OnaZakupoholik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Klaskanie za klauzulą sumienia kończy się w momencie, kiedy klauzulą zasłoni się ktoś o poglądach z Tobą odmiennych.
Np. Lekarz odmówi podania krwi, bo jest Świadkiem Jehowy.

Osoby, którym poglądy uniemożliwiają pełne wykonywanie zawodu [farmaceuta - wydawanie wszystkich legalnych leków bez wtrącania swojego światopoglądu, lekarz - wykonywanie wszystkich zabiegów do jakich jest uprawniony, piekarz - do sprzedania mi chleba jaki lubię, a nie jaki uważa za najzdrowszy dla mnie itd itd...] powinny być od zawodu odsuwane.
To nie zawód i obowiązki stanowią problem, tylko osoba, która nie ma do niego predyspozycji, a jednak się pcha tam gdzie nie powinna.

I to mówię ja - prolajf, znany na wizażu z tetryczenia.
klauzula sumienia jest zgodna z konstytucją
ostatnio sąd orzekł, że prof. Chazan nie przekroczył swoich uprawnień
Stary 2015-10-17, 12:47   #3510
201605090958
Konto usunięte

Poza tym jak można wybierać zawod wiedząc, że się czegoś nie zrobi? jak nie lubię widoku krwi to nie idę na medycynę, a skoro nie chcę usuwać komorek to nie zostaję onkologiem czy ginekologiem. Proste.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości