|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
501 | 71,57% |
nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
199 | 28,43% |
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3481 |
Naczelna Nastolatka
|
Dot.: Czy aborcja jest zła?
Tak, ja uważam, że każda kobieta ma prawo do decydowania czy chce urodzić czy nie, bez względu na okoliczności w jakich zaszła w ciążę.
#3482 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3483 |
Naczelna Nastolatka
|
Dot.: Aborcja
Ma prawo usunąć ciążę wg ustalonych przepisów. Możesz to nazwać jak chcesz. Morderstwo, decydowanie o życiu itp. Dla mnie twoja nomenklatura nie ma znaczenia.
#3484 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3485 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak, dopóki owo coś, co nie jest człowiekiem (czemu nie jest wyjaśniłam w poprzednim poście) jest zależne od niej i pasożytuje na jej ciele.
![]() |
#3486 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() gdzie Ty masz uczucia? Twoja mama myślę, że nie nazywała Cię "owym czymś" naprawdę współczuje Ci takiego myślenia ![]()
![]() |
#3487 |
Naczelna Nastolatka
|
Może popatrz sobie na zdjęcia zarodków? Wyglądają dokładnie jak "coś". A jak kobieta dziecka nie chce, to nie będzie utożsamiać tego cosia z dzidzia.
#3488 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No i po drugie, żadne - ktoś sobie POWINIEN usunąć, czy NIE POWINIEN. Nie krzyczę: usuń, nie krzyczę: morderczyni. Po prostu mnie to nie obchodzi. Jeśli to byłby ktoś bliski - wysłuchałabym, zastanowiła się, jakie są możliwości, coś podpowiedziała, tyle. Żadne - usuń, bo musisz. NIGDY w przypadku dorosłej, myślącej osoby. No i najważniejsze - dziecko to nie jest żadna "konsekwencja". W momencie, gdy pojawia się taki tekst, ja normalnie wychodzę z siebie. Popierasz życie, a nazywasz małego, narodzonego człowieka "konsekwencją". Tak tak, zaraz wyjaśnisz, że wcale nie o to chodziło, że konsekwencją jest wychowywanie dziecka, wzięcie odpowiedzialności, ale to tak nie brzmi. To brzmi OKROPNIE, OKRUTNIE, bardzo nieprzyjemnie. Może, jeśli za czymś stoimy, to bądźmy konsekwentni i nie odczłowieczajmy nie tylko płodu, ale i dziecka Edytowane przez 201607111028 Czas edycji: 2015-10-17 o 11:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3489 |
Konto usunięte
|
Już widzę, jak szanowne przeciwniczki aborcji nie stosują antykoncepcji, coby nie pozbawiać możliwości zaistnienia nowego życia. Doprecyzując antykoncepcji pojmowanej jako coś więcej niż kalendarzyk małżeński i obserwacja śluzu. Idźmy dalej sex zapewne wyłącznie po ślubie i współżycie tylko po to by mieć dziecko... To teraz pytanie jesteście po ślubie, że mowicie o podejsciu do aborcji czy tylko krzewicie specyficznie pojmowaną klauzulę sumienia?
Jak się powiedziało A to trzeba pamiętać i o B |
![]() ![]() |
![]() |
#3490 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Moja mama mnie chciała, sama mnie sprowadziła na ten świat, w pełni świadomie i był to jej wybór. Gdyby nie chciała to by mnie nie było i tyle, nie miałabym nic do gadania. Natomiast gdyby mnie nie chciała, a urodziła i całe życie dawała odczuć, że mnie nie kocha i zniszczyłam jej życie to miałabym do niej ogromny żal. I doprecyzuje: aborcja =/= antykoncepcja. To wyjście awaryjne (choć wcześniej jest tabketka 72h po). A jak ktoś się nie zabezpiecza to jego sprawa, mnie nic do tego. On poniesie takie czy inne konsekwencje i spadnie to na jego, nie moje, sumienie. Dajmy ludziom wybór, to istoty myślące w końcu.
![]() |
#3491 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nie jest nomenklatura tylko fakt ![]() ---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- Cytat:
Widzisz niektórzy o wszystkich tych pkt pamietają ![]() ---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ---------- Shar "dajmy ludziom wybor" .. Dziecku w takim razie go nie dajesz z takim podejściem. Tak "plod" to dla mnie dZiecko , czy jak ktos nazwał "owo cos". Ciekawe czy na tym forum znajdują sie matki czy same nowoczesne kobiety idące z prądem aborcji/tolerancji sZeroko rozumianej? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3492 |
Konto usunięte
|
Fajnie, przynajmniej widać, że rzeczywiście jest za tym jakaś treść, a nie tylko frazes. Dla mnie zarodek to zarodek. Chce Ktoś usunąć-proszę bardzo, nie mnie to oceniać, a nawet więcej wolę żeby zrobiono to w szpitalu pod okiem fachowców niż przez konowała za niezłą kasę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3493 |
Zakorzenienie
|
I wg mnie bardzo dobrze ze istnieje cos takiego jak klauzula sumienia,ja jako mgr farm nigdy nie wydałam tabl 72h po i rowniez rozumiem lekarzy którzy nie chca wykonywać terminacji.
---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ---------- Danusiaes ja jestem zdania ze warto rozmawiac z osobami ktore "chca usunąć ". O to chodzi by rozmawiac,przeciez to nie jest kurcZe sprawa codzienna jak umycie zebow ani blacha by traktować ja powierzchownie ---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ---------- Az tak daleko nie ide zeby byc przeciwniczka antykoncepcji chociaz jej nie stosuje ale tabl 72h po i aborcja to juz dla mnie za wiele ---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ---------- Uścislajac dla tych co tak głośno krzyczą ,jestem zona i matka i wiem co mowie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3494 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3495 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3496 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3497 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3498 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3499 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Np. Lekarz odmówi podania krwi, bo jest Świadkiem Jehowy. Osoby, którym poglądy uniemożliwiają pełne wykonywanie zawodu [farmaceuta - wydawanie wszystkich legalnych leków bez wtrącania swojego światopoglądu, lekarz - wykonywanie wszystkich zabiegów do jakich jest uprawniony, piekarz - do sprzedania mi chleba jaki lubię, a nie jaki uważa za najzdrowszy dla mnie itd itd...] powinny być od zawodu odsuwane. To nie zawód i obowiązki stanowią problem, tylko osoba, która nie ma do niego predyspozycji, a jednak się pcha tam gdzie nie powinna. I to mówię ja - prolajf, znany na wizażu z tetryczenia. |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3500 |
Zakorzenienie
|
Ema farmaceuta,lekarz,pielęgn iarka ,położna to tez człowiek i ma prawo postępować zgodnie ze swoim sumieniem zawsze dana osoba moze isc do innych specjalistów.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3501 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3502 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie odniosłaś się też do mojego argumentu o podaniu krwi. Czy gdyby odsetek Świadków Jehowy był analogiczny do Katolików i odwrotnie, Ty jako Katoliczka byłabyś w mniejszości - czułabyś się dobrze w swoim kraju, wiedząc, że jeśli zdarzy się nagły wypadek, to 99% lekarzy ma prawo odmówić transfuzji Tobie, Twojemu dziecku? Że możesz nie zdążyć znaleźć innego lekarza, który zgodzi się wykonać taki zabieg? Liczę na szczerą odpowiedź. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3503 |
Zakorzenienie
|
Co do wolności wyboru to dlaczego w sklepikach szkolnych jest zakaz słodyczy i innych niezdrowych smakołyków?;p państwo moze decydować odgórnie rozumiem ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3504 |
Zakorzenienie
|
To kolejny idiotyzm, na miarę klauzuli sumienia. Obawiam się niestety, że w tym, demokratycznym państwie niewiele ma lud do gadania.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3505 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3506 |
Zakorzenienie
|
Po pierwsze transfuzja krwi ratuje człowieka a nie zabija wiec co Ty porównujesz ?
Po drugie mozna byc lekarzem ktory działa wg swojego sumienia koniec kropka. Bo lekarz jest od ratowania a nie zabijania . To pierwsze to jego glowne powołanie, a farmaceuta to nie sklepikarz ktory bezmyślnie wydaje towar. ---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ---------- I dla was to nie jest absurdalne?;p |
![]() ![]() |
![]() |
#3507 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3508 |
Konto usunięte
|
Wystarczająco dużo by móc podejmować decyzje, które nie odbiją się na naszym życiu i życiu naszych rodzin.
Edytowane przez 1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c Czas edycji: 2015-10-17 o 12:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#3509 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ostatnio sąd orzekł, że prof. Chazan nie przekroczył swoich uprawnień ![]()
![]() |
#3510 |
Konto usunięte
|
Poza tym jak można wybierać zawod wiedząc, że się czegoś nie zrobi? jak nie lubię widoku krwi to nie idę na medycynę, a skoro nie chcę usuwać komorek to nie zostaję onkologiem czy ginekologiem. Proste.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:50.