|
|
#3481 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kosmetyki naturalne
Cytat:
|
|
|
#3482 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3483 |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Teraz, jako zadowolona klientka muszę zrobić reklamę
Ostatnio zrobiłam zakupy w tym sklepie, wydałam chyba ok 170 zl, a dostałam aż 4 próbki AMB, 2 z Lavery, w tym właśnie podklad i jeszcze cos co chwilowo umknęlo mojej pamięci. Jestem bardzo z tego sklepu zadowolona, wszystkie kosmetyki mają długie terminy ważności. Przemiła obsługa. Na pewno będę tam kupować.
|
|
|
|
|
#3484 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
dzisiaj właśnie zamówiłam krem pod oczy safea, maskę safea oczyszczającą i mini szampon - zapłaciłam 103 zł i gratisowa dostawę mam ![]() A przy okazji - maja teraz 30% obniżkę kosmetyków safea (ważne do 6.12)
|
|
|
#3485 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W innych kosmetykach możesz znaleźć przeciwsłoneczne filtry chemiczne (pisałam o nich w poprzednim poście, teraz widzę jeszcze Tinosorb S w kremie AMB spf 30) albo fenoksyetanol (Annemarie Börlind i Heliotrop). Poza tym, detergenty mogą być różnie oceniane. O, w podkładzie w kompakcie AMB jest Aluminum Starch Octenylsuccinate. Edytowane przez mentha Czas edycji: 2012-01-22 o 22:51 |
|
|
|
|
|
#3486 |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Skorzystałam z promo na Safee, wziełam Kaolin
|
|
|
|
|
#3487 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3488 |
|
Rozeznanie
|
skład pomady franciszkańskiej:
|
|
|
|
|
#3489 |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
|
|
|
|
|
#3490 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Olejek Tea Tree z Australi jest u mnie od dawna must have w pielegnacji Chcę sie przestawic na manuka bo jest mocniejszy i lepszy od herbacianego, wiec sie czaje na zakup. Byłam ostatnio po ten z Profarmu ale akurat wyprzedali i czekam na dostawe.
Edytowane przez Poli Mana Czas edycji: 2012-01-23 o 16:47 |
|
|
|
|
|
#3491 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3492 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3493 |
|
Raczkowanie
|
O dzieki Anus
To nawet lepiej Cena powala.... ale czego sie nie robi dla cery.Bo ten z Profarmu to mi sie wydaje, ze jest eteryczny. Pamietam jak w sklepie patrzalam na skład to jego bazą był olej migdałowy lub jakis inny. Zdziwiłam sie, ze nie był w 100% czysty.
|
|
|
#3494 | |
|
Zadomowienie
|
Dzięki.
Co to za "Cocamide"? Alkanoloamidy? (monoetanoloamid albo dietanoloamid kwasów tłuszczowych?) Czy w tym są roślinne ekstrakty glikolowe? Jeszcze stearynian glikolu etylenowego. Rzeczywiście "tradycyjna receptura". Królikuję z żelem kapucyńskim i mydłem propolisowym z tymże balsamem. Te są akurat roślinne, ale nie spełniają moich oczekiwań (a właściwie pokładanych w nich nadziei...). Cytat:
Czy lepszy? Inny, po prostu. W dodatku, skład chemiczny olejków manuka, pochodzących z różnych rejonów różni się od siebie. Edytowane przez mentha Czas edycji: 2012-01-24 o 13:12 |
|
|
|
|
|
#3495 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do olejku Profarm, masz jakas osobista opinie o nim? Stosujesz i widzisz roznice w działaniu (wzgledem Tea Tree Australia lub względem czystego Manuka)? Bo sie zastanawiam czy nie traci on swoich wartosci czy efektywnosci będac rozcienczony z migdałem? Ja Tea tree daje czasem bez rozcienczania na zmiany i krzywdy mi nie robi, wrecz przeciwnie.
Edytowane przez Poli Mana Czas edycji: 2012-01-24 o 14:58 |
|
|
|
|
|
#3496 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że olejek z drzewa herbacianego działał szybciej. Żeby ocena była miarodajna, to muszę jeszcze poobserwować. Zapach ma zdecydowanie łagodniejszy. Nie, nie straci. Nie powinnaś go stosować w czystej postaci. Gdybyś kupiła 100%, to i tak musiałabyś go rozcieńczyć. Bez rozcieńczenia można używać olejek z drzewa herbacianego i lawendowy; innych - nie. Poza tym, większe stężenie wcale nie musi oznaczać większej skuteczności. W aromaterapii chodzi o stosowanie stężeń optymalnych. Jeśli przedobrzysz, możesz się, np. zatruć. Jeden olejek eteryczny używany w ten sam sposób przez dwie osoby nie musi działać tak samo. No i jego działanie zmienia się w czasie, dlatego nie zaleca się długotrwałego stosowania tych samych olejków. |
|
|
|
|
|
#3497 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje za informacje! W takim razie kupie sobie na poczatek Profarmu, sprawdze na sobie skoro i tak trzeba go rozcienczac. Najwyzej potem zainwestuje w czysty z Alvy.
Ja bez rozcienczania stosuje wylacznie olejek herbaciany punktowo na wypryski, ale tez nie codziennie. Częsciej daje 1-2 krople na zwilzony hydrolatem wacik. Inne olejki jakie miałam stosuje wyłacznie do kominka, albo w rozcienczeniu do balsamow itd. Nie słyszałam o tym zeby lawendowy stosowac solo, ale tez nigdy go nie miałam wiec nie mam praktycznych informacji. W ultokach i roznych poradnikach zielarskich piszą o olejku herbacianym Tea Tree z Australi i własnie o Manuce do stosowania solo.
|
|
|
#3498 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jest jakaś metoda w aromaterapii, zezwalająca na stosowanie różnych stężonych olejków do nacierań. Podobnie niektórzy stosują je też wewnętrznie. Pytanie, z czego wynika to zalecenie co do stosowanie 100% manuka. Z metody czy dlatego, że jest taki bezpieczny. Możesz napisać coś więcej? O ile wcześniej, to zastosowanie nie rozcieńczonego olejku lawendowego wydawało mi się oczywiste, to teraz mam wątpliwości ![]() Bez zagłębiania się w temat, wyszukiwarka wypluła mi, np. Cytat:
Cytat:
Edytowane przez mentha Czas edycji: 2012-01-24 o 20:49 Powód: do rzeczy |
|||
|
|
|
|
#3499 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, a możecie mi polecić jakiś naturalny tusz do rzęs. Oczywiście chciałabym, żeby podkręcał, wydłużał i podgrubiał
Ale czy to możliwe w naturalnych kosmetykach?
|
|
|
|
|
#3500 |
|
BAN stały
|
ankieterka - usuwam
Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2012-01-25 o 14:37 |
|
|
|
|
#3501 |
|
BAN stały
|
coraz bardziej interesuję się tematem, ostatnio siedziałam długo grzebiąc w internecie i naczytałam się o tych parabenach że aż mnie głowa rozbolała wzięłam do ręki pierwszy lepszy kosmetyk z mojej półki w łazience i się przeraziłam eh szkoda gadać ale może któraś z Was chciałaby poczytać co znalazłam, włos się na głowie jeży
http://www.zdrowylink.pl/parabeny-so...inium-parafina http://www.domzdrowia.pl/czytelnia/page/925 http://pieknieje.pl/slownik/cocamide-dea http://www.zdrowe-kosmetyki.pl/skladniki_d.php |
|
|
|
|
#3502 |
|
Raczkowanie
|
Mentha
Bardzo ciekawe linki. Ja jak na zlość nie moge teraz dokopać się do informacji o stosowaniu Manuka solo Mam w głowie jedynie dyskusje z Panią "zielarką" w sklepie zielarskim i to co sama gdzies wyczytałam. Ulotki jakie znalazłam dotycza albo eterycznego herbacianego i tam wyraznie pisza o rozcienczaniu go, oraz ulotki gdzie sa rozne rady stosowania bezposrednio na skore ale dotycza one "olejku herbacianego" wiec nie mam pewnosci czy piszą o czystym olejku czy o eterycznym. Choc ja czystego herbacianego z Australi nie spotkałam w sklepach, ale moze są takie? To co wyszukalam w Internecie: http://www.aromatika.pl/olejkispis.html Bardzo fajny spis olejków i według niego solo mozna stosowac nawet eukaliptusowy. Zas herbaciany radza rozcienczac. O Manuka nie ma ani słowa co dziwne lista olejków bardzo bogata. Lawendowy tez według nich mozna solo. I taka fajna znalazłam, moze sie komus przyda propo aromaterapii: http://aromaterapia.pl/ Nie daje mi to spokoju więc jak coś znajde dam znać. Tak na marginesie, denerwuje mnie niedokładnosc informacji przy olejkach. Czy mowa o eterycznych naturalnych czy o czystych olejkach. Ja do niedawna byłam przekonana, że z herbacianego i manuka uzyskuja wylacznie eteryczne, ale z tego co teraz widzę są chyba też czyste? Przynajmniej tak jest w przypadku Manuka. Mozna zwariować ![]() Na przykład tu http://www.bio-beauty.pl/pl/olejek-manuka-100_247.html Akurat o Alvie dyskutowalismy wczesniej. Ja akurat po nazwie czy opakowaniu nie jestem wstanie zgadnac o jakim mowa. Albo tu http://www.sklep-naturalna-medycyna....rier-gold.html z opakowania i nazwy nie wynika nic. Dopiero w opisie sklep podał okreslenie "eteryczny". Ale jak widzi mi sie sklepu ma sie do autentycznosci produktu. "100% olejek manuka" tz. jaki? a. 100% olejek manuka czysty olejek /nie eteryczny/ b. 100% olejek manuka czyli eteryczny nierocienczony Tak trudno producentowi dodac do nazwy wyraz ETERYCZNY jezeli takim on jest? Jak ktos nie jest obeznany w temacie roznie to moze odebrac. A co dopiero wiedziec jak stosowac, bo zeby zastosowac trzeba miec pewnosc z czym ma sie doczynienia.
Edytowane przez Poli Mana Czas edycji: 2012-01-25 o 00:17 |
|
|
|
|
#3503 | |
|
Zakorzenienie
|
Ależ masz zagwozdkę
Przy odrobinie dobrej woli można wywróżyć z pojemności opakowania (10 ml) i opisu, że mowa o olejkach eterycznych + zwyczajowo stosuje się rozróżnienie na olejki (eteryczne) i oleje.A już w tym drugim linku: Cytat:
![]() Mentha, co do stosowania eterycznych wewnętrznie, to jest na ten temat wiele kontrowersji, wynikających z toksyczności olejków jak również domniemywań na temat skuteczności(lub jej braku)/szkodliwości tychże poddanych działaniu enzymów trawiennych. |
|
|
|
|
|
#3504 |
|
Zadomowienie
|
Poli Mana, te źródła, które przywołałam to przykłady pierwsze z brzegu.
Ja jestem amatorką i nie rozcieńczonych olejków stosować nie zamierzam. Nie znam dawek toksycznych (z wyjątkiem tego nieszczęsnego eukaliptusa właśnie, bo utkwiła mi w pamięci dawka śmiertelna Opis zastosowań Alvy jest żywcem wzięty od konkurencji (Parrsa). Wcześniej też odtwórczo chyba. Edytowane przez mentha Czas edycji: 2012-01-25 o 03:16 |
|
|
|
|
#3505 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Też co nie co słyszałam, już nie tyle o toksyczności, co podrażnianiu układu pokarmowego i powodowaniu m. in. wrzodów żołądka, a wziewnie- o skurczu oskrzeli. |
|
|
|
|
|
#3506 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
cos za coś ![]() Cytat:
|
|
|
#3507 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: kosmetyki Dermajetics (Herbalife)
Najlepiej pojechać nad Morze Martwe i zanurzyć się po szyjkę.
|
|
|
|
|
#3508 |
|
Raczkowanie
|
Alva i ten drugi to były tylko przykłady pierwsze jakie znalazłam w sieci.
Wiem, ze mowilismy o Alvie, ale chciałam pokazac iz niedoswiadczony w temacie kupujacy nie jest do konca doinformowany. O forum Wizaz nie kazdy słyszał ![]() Nie kazdy zna się na składach. A po drugie, nie zawsze na opakowaniu jest typowe INCI. Mowie o swoich obserwacjach jakie wyniosłam kupujac rozne olejki roznych firm w sklepach zielarskich.
|
|
|
#3509 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny a czy olejki zapychają?? ja mam jojobę, macadamia i z nasion bawełny, gdzieś czytałam że bawelniany zapycha?
|
|
#3510 |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Olejki zapychają, ale większość nie, jeśli sie stosuje cienkie warstwy i z rzadka. Mnie macadamia w ogóle nie zapychał, uzywałam go raz w tygodniu. To jeden z moich ulubionych.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:03.

Ostatnio zrobiłam zakupy w tym sklepie, wydałam chyba ok 170 zl, a dostałam aż 4 próbki AMB, 2 z Lavery, w tym właśnie podklad i jeszcze cos co chwilowo umknęlo mojej pamięci. Jestem bardzo z tego sklepu zadowolona, wszystkie kosmetyki mają długie terminy ważności. Przemiła obsługa. Na pewno będę tam kupować.