Grzybica pochwy - wątek zbiorczy, cz. 3 - Strona 117 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-03-20, 13:30   #3481
201607211025
Konto usunięte

Dot.: Grzybica pochwy - wątek zbiorczy, cz. 3

Grzybica przytrafia mi się nawet co 1.5 miesiąca i lekarz wspominał o takim leczeniu, że przez pół roku bierze się co tydzień 1 tabletkę doustnie. Miała któraś z Was coś takiego?
201607211025 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-20, 18:59   #3482
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ja i moj kot Pokaż wiadomość
Pójdę w poniedziałek do innego lekarza w tej samej przychodni. Opowiem w rejestracji jak tamta lekarka mnie potraktowała i będą musieli mnie przyjąć tego samego dnia. Jestem Zasłużonym Krwiodawcą, a oni powinni być przyjmowali poza kolejnością. Tym bardziej, że to pilne, bo nie wydaje mi się, żeby grzybica miała taki ostry przebieg.
Może mieć ostry przebieg. Wiem z doświadczenia.
Cytat:
Napisane przez beautyq Pokaż wiadomość
Grzybica przytrafia mi się nawet co 1.5 miesiąca i lekarz wspominał o takim leczeniu, że przez pół roku bierze się co tydzień 1 tabletkę doustnie. Miała któraś z Was coś takiego?
Ja jestem w trakcie takiego, choć nie do końca taakiego, leczenia. Miałam częste nawroty i w końcu lekarz dała mi fluconazol. Najpierw brałam go co któryś dzień (1, 3 i 7 chyba jak dobrze pamiętam) a potem jedną tabletke ostatniego dnia okresu i tak przez pół roku. Zostały mi jeszcze 3 tabletki.
Przez ponad 20 dni (od momentu wyleczenia) brałam illadian doustnie i teraz biore go raz na kilka dni. Po okresie częściej, jak na basen pójde to przez kilka dni a potem jak pamiętam. Mam jeszcze dopochwowe ale na razie leżą. Na razie jest ok wszystko.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
AnnLady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-22, 09:11   #3483
samancik0
Raczkowanie

Cytat:
oj nie chcialabym sie meczyc tak czesto z grzybica pochwy... choc kiedy mialam jej nawroty bardzo czesto, na szczescie mam to juz za soba, bardzo dbam o profilaktyke, jem malo cukrow zlozonych, chodze tylko w bawelnianej, przewiewnej bieliznie, stosuje specjalne zele do mycia okolic intymnych i co kilka tygodni robie sobie kuracje dobrymi probiotykami xxx, zaw.duze ilosci szczepow lactobacillus, tych gatunkow ktore wystepuja naturalnie w pochwie, bardzo dbam z mezem o higiene podczas wspolzycia i dzieki takim dzialaniom skonczyly sie u mnie te grzybicze problemy

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2017-03-31 o 20:02 Powód: reklama
samancik0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-22, 12:07   #3484
201607211025
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez samancik0 Pokaż wiadomość
oj nie chcialabym sie meczyc tak czesto z grzybica pochwy... choc kiedy mialam jej nawroty bardzo czesto, na szczescie mam to juz za soba, bardzo dbam o profilaktyke, jem malo cukrow zlozonych, chodze tylko w bawelnianej, przewiewnej bieliznie, stosuje specjalne zele do mycia okolic intymnych i co kilka tygodni robie sobie kuracje dobrymi probiotykami xxx, zaw.duze ilosci szczepow lactobacillus, tych gatunkow ktore wystepuja naturalnie w pochwie, bardzo dbam z mezem o higiene podczas wspolzycia i dzieki takim dzialaniom skonczyly sie u mnie te grzybicze problemy
Ja też bardzo dbam o higienę, noszę tylko bawełniane majtki, od ponad roku nie współżyłam, ale jem dużo słodyczy i 0 jogurtów itp. Teraz dostałam doustnie Trivagin, żeby zadbać o florę.

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2017-03-31 o 20:03 Powód: reklama
201607211025 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-29, 20:00   #3485
letnieprzygody
Przyczajenie

Hej,
dostałam na grzybicę pochwy Flumycon 150 mg. Mam go brać codziennie po jednej tabletce przez trzy dni (do tego probiotyki dla odbudowania flory po tych trzech dniach). Mój chłopak ma natomiast wziąć 4 tabletki, też codziennie po jednej (cytując moją ginekolog: mężczyźni dłużej i trudniej się leczą). Czy takie leczenie ma Waszym zdaniem sens? Przejrzałam ulotkę i nie ma tam w ogóle takiej opcji leczenia. Czy któraś z Was brała Flumycon w ten sposób?
letnieprzygody jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-30, 06:53   #3486
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez letnieprzygody Pokaż wiadomość
Hej,
dostałam na grzybicę pochwy Flumycon 150 mg. Mam go brać codziennie po jednej tabletce przez trzy dni (do tego probiotyki dla odbudowania flory po tych trzech dniach). Mój chłopak ma natomiast wziąć 4 tabletki, też codziennie po jednej (cytując moją ginekolog: mężczyźni dłużej i trudniej się leczą). Czy takie leczenie ma Waszym zdaniem sens? Przejrzałam ulotkę i nie ma tam w ogóle takiej opcji leczenia. Czy któraś z Was brała Flumycon w ten sposób?
Ja osobiście tego akurat leku nie brałam wogóle ale inny do spółki z Tż owszem. Myślę że ma to sens bo co z tego iż siebie wyleczysz a u niego coś zostanie?

Stary 2016-03-30, 17:29   #3487
mary_poppins
sissy that walk

Dziewczyny, przepraszam jeśli takie pytanie gdzieś się już pojawiło, ale jestem na "świeżo" i zależy mi na czasie - dostałam dzisiaj receptę na Gynazol, gin powiedział żeby zaaplikować go jak najszybciej, ale zapomniałam (i on być może też), że za 3 dni przypada termin mojej miesiączki, i głupia nie zapytałam czy to ma znaczenie. Na logikę - ma, bo przecież lek ma się trzymać te parę dni w pochwie, ale nie wiem, czy by nie wspomniał o tym. Powinnam poczekać, aż będę po miesiączce?
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-03-30, 18:05   #3488
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Dziewczyny, przepraszam jeśli takie pytanie gdzieś się już pojawiło, ale jestem na "świeżo" i zależy mi na czasie - dostałam dzisiaj receptę na Gynazol, gin powiedział żeby zaaplikować go jak najszybciej, ale zapomniałam (i on być może też), że za 3 dni przypada termin mojej miesiączki, i głupia nie zapytałam czy to ma znaczenie. Na logikę - ma, bo przecież lek ma się trzymać te parę dni w pochwie, ale nie wiem, czy by nie wspomniał o tym. Powinnam poczekać, aż będę po miesiączce?
Ja bym poczekała
Bo bez sensu użyć i ma nie pomóc. Chyba że mocno Ci dokucza to użyj.

Edytowane przez AnnLady
Czas edycji: 2016-03-30 o 18:07
Stary 2016-03-30, 18:15   #3489
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez AnnLady Pokaż wiadomość
Ja bym poczekała
Bo bez sensu użyć i ma nie pomóc. Chyba że mocno Ci dokucza to użyj.
No właśnie chyba nie aż tak bardzo żeby ryzykować koniecznością kolejnej wizyty i kolejnej recepty Skoro tak, to się wstrzymam. Dzięki
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-31, 17:18   #3490
czekoladowoo
Zakorzenienie

Dziewczyny dostałam od gin dzisiaj arilin rapid - wiem ze to na bakterie bo z metronidazolem. Czy doustne probiotyki wystarcza zeby sie uchronić przed grzybica? Mam juz szczerze mówiąc dosc globulek. Troche ich ostatnio brałam i wolałabym uniknac. Tylko czy doustne będą wystarczająco skuteczne?
czekoladowoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-31, 18:49   #3491
xMayx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez czekoladowoo Pokaż wiadomość
Dziewczyny dostałam od gin dzisiaj arilin rapid - wiem ze to na bakterie bo z metronidazolem. Czy doustne probiotyki wystarcza zeby sie uchronić przed grzybica? Mam juz szczerze mówiąc dosc globulek. Troche ich ostatnio brałam i wolałabym uniknac. Tylko czy doustne będą wystarczająco skuteczne?
Jeśli nie masz żadnej skazy białkowej i lubisz, jedz jogurty naturalne lub pij kefiry bądź maślanki. Doustne probiotyki są spoko jeśli kupisz dobry, ale pałeczki kwasu mlekowego z jogurtów też są w porządku Szczerze mówiąc nigdy nie stosowałam globulek, same doustne. Póki co mam spokój.

Picie pokrzywy od 25.03.2016
Pantotenian wapnia od 25.03.2016
xMayx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-03-31, 19:02   #3492
czekoladowoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xMayx Pokaż wiadomość
Jeśli nie masz żadnej skazy białkowej i lubisz, jedz jogurty naturalne lub pij kefiry bądź maślanki. Doustne probiotyki są spoko jeśli kupisz dobry, ale pałeczki kwasu mlekowego z jogurtów też są w porządku Szczerze mówiąc nigdy nie stosowałam globulek, same doustne. Póki co mam spokój.
Mam provag. Mam nadzieje ze przy tylko 2 globulkach tego leku nic się nie przypeta
Stary 2016-04-04, 12:03   #3493
kokosove_love
Przyczajenie

Dziewczyny, byłam dziś u ginekologa. Stwierdził dość duży stan zapalny i przepisał Fluomizin. Nigdy wcześniej nie stosowałam tych globulek, przeczytałam, żeby nie stosować mając nadżerkę. A ja mam nadżerkę od kilku lat... I teraz nie wiem co zrobić, skoro kazał stosować mimo nadżerki, to chyba wypada go posłuchać? Może któraś z was stosowała te globulki?
kokosove_love jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-05, 08:07   #3494
Antymionka
Moderator

Cytat:
Napisane przez kokosove_love Pokaż wiadomość
Dziewczyny, byłam dziś u ginekologa. Stwierdził dość duży stan zapalny i przepisał Fluomizin. Nigdy wcześniej nie stosowałam tych globulek, przeczytałam, żeby nie stosować mając nadżerkę. A ja mam nadżerkę od kilku lat... I teraz nie wiem co zrobić, skoro kazał stosować mimo nadżerki, to chyba wypada go posłuchać? Może któraś z was stosowała te globulki?
Moze nadzerka jest na tyle mała, ze te globulki jej nie zagrażaja?
Antymionka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-05, 11:21   #3495
zofia921
Przyczajenie

Cytat:
Ja miałam, ale mi i tak nie pomogło ;(

Cytat:
Lekarz na pewno ją widział przy badaniu, a mimo to przepisał lek. Jeśli mu ufasz to bierz, a jak nie to zmień lekarza - tak myślę .
zofia921 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-04-06, 23:01   #3496
marriot1123
Raczkowanie

Mam problem z okropnym zapachem z pochwy, nie sa to uplawy tylko po prostu zapach ktory czuc caly czas. Stwierdzono ze mam mala nadzerke no i stad pierwsze pytanie, czy to moze byc powodem tego zapachu? No i kolejny dylemat mam taki ze dostalam cala liste lekow ktore mam brac i troche nie jestem co do tego przekonana... Najpierw mam aplikowac Albothyl, pozniej przez 10 dni Gynalgin, w miedzyczasie lykac Fluconal i jeszcze pic Monural na pecherz... Troche przeraza mnie ilosc tych lekow i zero wzmianki o jakims kwasie mlekowym :/
marriot1123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-07, 08:14   #3497
Antymionka
Moderator

Cytat:
Napisane przez marriot1123 Pokaż wiadomość
Mam problem z okropnym zapachem z pochwy, nie sa to uplawy tylko po prostu zapach ktory czuc caly czas. Stwierdzono ze mam mala nadzerke no i stad pierwsze pytanie, czy to moze byc powodem tego zapachu? No i kolejny dylemat mam taki ze dostalam cala liste lekow ktore mam brac i troche nie jestem co do tego przekonana... Najpierw mam aplikowac Albothyl, pozniej przez 10 dni Gynalgin, w miedzyczasie lykac Fluconal i jeszcze pic Monural na pecherz... Troche przeraza mnie ilosc tych lekow i zero wzmianki o jakims kwasie mlekowym :/
Ja brałam takie leki, gdy miałam stan zapalny (nadżerkę także mam). Stan zapalny wyleczyłam, zapach czasami jeszcze jest, więc może tak i jest u Ciebie. A kazał Ci brać jakieś probiotyki?
Stary 2016-04-07, 14:39   #3498
marriot1123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Antymionka Pokaż wiadomość
Ja brałam takie leki, gdy miałam stan zapalny (nadżerkę także mam). Stan zapalny wyleczyłam, zapach czasami jeszcze jest, więc może tak i jest u Ciebie. A kazał Ci brać jakieś probiotyki?
Nic nie wspominal o probiotykach;/ a w tym zapachu wlasnie chodzi o to ze to pojawia sie nagle, nie ma uplawow tylko cebulowy zapach, o roznym nasileniu, raz mniej raz wiecej, najczesniej gdy sie stresuje, czasami tez byly uplawy no a teraz wydzielina podobno jest w porzadku. Wiec nie wiem, tez mialas taki zapach niespodziewany i moze to byc przez nadżerke? :/
Stary 2016-04-07, 16:25   #3499
susse
Zakorzenienie

Czy któraś z Was brała lek Fluconazole w tabletkach?
susse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-04-07, 16:39   #3500
Antymionka
Moderator

Cytat:
Nic nie wspominal o probiotykach;/ a w tym zapachu wlasnie chodzi o to ze to pojawia sie nagle, nie ma uplawow tylko cebulowy zapach, o roznym nasileniu, raz mniej raz wiecej, najczesniej gdy sie stresuje, czasami tez byly uplawy no a teraz wydzielina podobno jest w porzadku. Wiec nie wiem, tez mialas taki zapach niespodziewany i moze to byc przez nadżerke? :/
Może być przez nadżerkę, ale też i flora pochwy zmienia się np. w trakcie i po miesiączce. Na pewno zalecałabym Ci branie probiotyku w czasie leczenia, i po najlepiej też. No i obowiązkowo dopochwowo coś po terapii u mnie to zadziałało.

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ----------

Cytat:
Napisane przez susse Pokaż wiadomość
Czy któraś z Was brała lek Fluconazole w tabletkach?
Ja brałam
Stary 2016-04-07, 16:43   #3501
susse
Zakorzenienie

Cytat:
Może być przez nadżerkę, ale też i flora pochwy zmienia się np. w trakcie i po miesiączce. Na pewno zalecałabym Ci branie probiotyku w czasie leczenia, i po najlepiej też. No i obowiązkowo dopochwowo coś po terapii u mnie to zadziałało.

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ----------

Ja brałam
Czy miałaś po nim jakieś skutki uboczne? Ja biorę osłonowo na wątrobę essentiale forte. Dzisiaj powinnam dostać krwawienia z odstawienia i póki co nie zanosi się Ciążę wykluczam ponieważ wyczytałam, że Fluconazole ma interakcję z Yasminem i przez ostatni miesiąc nic nie było. Spóźniał Ci się okres po tych tabletkach? Dodam, że zjadłam już 20 tabletek Fluconazole, biorę go na poantybiotykową drożdżycę wałów przypaznokciowych
Stary 2016-04-07, 17:08   #3502
marriot1123
Raczkowanie

Cytat:

Ja brałam
brałam dotychczas 4 opakowania probiotykow gdy tylko ginekolog mi cos przepisal, teraz bralam rowniez i lactovaginal i nic nie pomoglo. Mialam robiony test pH no i okazuje sie ze nie jest taki jak byc powinien, wina moga byc podobno tez tabletki anty :/ Tylko ten zapach nic sie nie poprawia, nic na niego jeszcze nie zadzialalo
Stary 2016-04-07, 19:27   #3503
Antymionka
Moderator

Cytat:
brałam dotychczas 4 opakowania probiotykow gdy tylko ginekolog mi cos przepisal, teraz bralam rowniez i lactovaginal i nic nie pomoglo. Mialam robiony test pH no i okazuje sie ze nie jest taki jak byc powinien, wina moga byc podobno tez tabletki anty :/ Tylko ten zapach nic sie nie poprawia, nic na niego jeszcze nie zadzialalo
Na zapach/wydzielinę też wpływ ma dieta. Jedzenie cytrusów dużo daje a może idź potem na konsultację do innego ginekologa?
Cytat:
Napisane przez susse Pokaż wiadomość
Czy miałaś po nim jakieś skutki uboczne? Ja biorę osłonowo na wątrobę essentiale forte. Dzisiaj powinnam dostać krwawienia z odstawienia i póki co nie zanosi się Ciążę wykluczam ponieważ wyczytałam, że Fluconazole ma interakcję z Yasminem i przez ostatni miesiąc nic nie było. Spóźniał Ci się okres po tych tabletkach? Dodam, że zjadłam już 20 tabletek Fluconazole, biorę go na poantybiotykową drożdżycę wałów przypaznokciowych
Tak, okres mi się delikatnie spóźniał. Chociaż ja i tak mam długie cykle, teraz biorę tabletki, i póki co widzę lekką poprawę. A co lekarz mówił na ta interakcję z drugim lekiem?
Stary 2016-04-07, 20:04   #3504
marriot1123
Raczkowanie

[QUOTE=Antymionka;58588976]Na zapach/wydzielinę też wpływ ma dieta. Jedzenie cytrusów dużo daje a może idź potem na konsultację do innego ginekologa?

Chodzilam juz do kilku Ten wydaje sie najsensowniejszy. Jeszcze mam pytanie odnosnie tego czy pod wplywem stresu moze sie taki zapach wydzielac? Bo rozumiem ze u Ciebie ten zapach wiazal sie z uplawami a nie z ogolna nieprzyjemna wonia :/
Stary 2016-04-07, 21:06   #3505
susse
Zakorzenienie

Cytat:
Na zapach/wydzielinę też wpływ ma dieta. Jedzenie cytrusów dużo daje a może idź potem na konsultację do innego ginekologa?

Tak, okres mi się delikatnie spóźniał. Chociaż ja i tak mam długie cykle, teraz biorę tabletki, i póki co widzę lekką poprawę. A co lekarz mówił na ta interakcję z drugim lekiem?
Z drugim lekiem? Nic nie powiedział o żadnej interakcji. Tylko, że mogę coś osłonowo brać na wątrobę. A Yasminu i tak nie odstawię, bo biorę go ze względów głównie leczniczych. Interakcję z Yasminem sprawdziłam sobie sama na internecie. W przyszłym tygodniu kończę brać Fluconazole i idę do lekarza, bo widzę znaczną poprawę, ale uważam, że nie jest to wyleczone jeszcze. Oprócz tego mam jeszcze maść Pimafucort, ale w ulotce wyczytałam, że można go stosować max 14dni, więc jutro kończę kurację nim. Robię też okłady z Borasolu.
Stary 2016-04-07, 21:11   #3506
Antymionka
Moderator

[QUOTE=marriot1123;5859138 1]
Cytat:

Chodzilam juz do kilku Ten wydaje sie najsensowniejszy. Jeszcze mam pytanie odnosnie tego czy pod wplywem stresu moze sie taki zapach wydzielac? Bo rozumiem ze u Ciebie ten zapach wiazal sie z uplawami a nie z ogolna nieprzyjemna wonia :/
Ginekolog mówiła, że nieprzyjemny zapach jest też czasem po stosunku, nie zauważyłaś tego np. ? Od stresu też może być, ale myślę że dieta tez ma bardzo duże znaczenie.
Stary 2016-04-07, 21:25   #3507
marriot1123
Raczkowanie

[QUOTE=Antymionka;58595706]
Cytat:
Ginekolog mówiła, że nieprzyjemny zapach jest też czasem po stosunku, nie zauważyłaś tego np. ? Od stresu też może być, ale myślę że dieta tez ma bardzo duże znaczenie.
Po stosunku gdy juz chlopak skonczyl we mnie to okropnie mnie pieklo i szczypalo, nie moglam sie doslownie tam dotknac i zapach tez sie bardziej nasilil od tamtego momentu, tyle ze to bylo w styczniu a teraz juz stosujemy prezerwatywy, ogolnie to i tak unikam stosunku bo sie boje ze na drugi dzien sie cos pogorszy :/
Stary 2016-04-08, 05:19   #3508
czekoladowoo
Zakorzenienie

[QUOTE=marriot1123;5859668 1]
Cytat:

Po stosunku gdy juz chlopak skonczyl we mnie to okropnie mnie pieklo i szczypalo, nie moglam sie doslownie tam dotknac i zapach tez sie bardziej nasilil od tamtego momentu, tyle ze to bylo w styczniu a teraz juz stosujemy prezerwatywy, ogolnie to i tak unikam stosunku bo sie boje ze na drugi dzien sie cos pogorszy :/
To trochę wygląda jak infekcja bakteryjna
Stary 2016-04-08, 10:16   #3509
marriot1123
Raczkowanie

[QUOTE=czekoladowoo;586019 56]
Cytat:

To trochę wygląda jak infekcja bakteryjna
A ten zapach? normalne ze jest taki intensywny ze doslownie smierdzi ode mnie? :/
Stary 2016-04-08, 12:19   #3510
Antymionka
Moderator

[QUOTE=marriot1123;5861458 6]
Cytat:
Napisane przez czekoladowoo Pokaż wiadomość

A ten zapach? normalne ze jest taki intensywny ze doslownie smierdzi ode mnie? :/
Powtórzę słowa gwiazdki, która miała rację każdemu to powtarzając . Zrób posiew! Jeśli coś jest, to wyjdzie to na badaniu. Ja tez po stosunku miałam nieprzyjemny zapach i pieczenie, ale okazało się że to uczulenie na lateks. Wyleczyłam też stan zapalny. Jeśli okaże się że pH masz nieprawidłowe to ginekolog da Ci zapewne pałeczki kwasu mlekowego. Mi dał profilaktycznie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości