Vademecum antykoncepcji! - Strona 117 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-03-16, 11:15   #3481
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Pomiń placebo, weź Daylette.
Stary 2013-03-16, 14:51   #3482
kizdaM
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Pomiń placebo, weź Daylette.
Ok, dzięki. Tak zrobię
kizdaM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-19, 17:47   #3483
klaudynn04
Przyczajenie

again

Edytowane przez Frutti
Czas edycji: 2013-03-19 o 19:34
klaudynn04 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-19, 17:49   #3484
klaudynn04
Przyczajenie

Dot.: Pytania związane z braniem tabletek antykoncepcyjnych.

Witam, mam do sprzedania 2 opakowania tabletek antykoncepcyjnych KONTRACEPT. Opakowania nieotwierane, termin ważności 2015. Więcej informacji na privie.
klaudynn04 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-19, 18:00   #3485
Paulinka675
Zakorzenienie

Witam

Chciałabym zacząć stosować tabletki ale nie chce testować ich na oślep, jakie badania powinnam wykonać zeby może właściwie dobrać tabletki? Bo jak czytam fora to praktycznie każda kobieta miała jakieś rewelacje po tabletkach albo przytyly po kilka kilkanaście kilo, nie wyobrażam sobie takiej sytuacji , a może jakaś inna antykoncepcja , czy spirala i zawarte w niej hormony rownież powodują tycie??

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-19, 18:24   #3486
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
Witam

Chciałabym zacząć stosować tabletki ale nie chce testować ich na oślep, jakie badania powinnam wykonać zeby może właściwie dobrać tabletki?

tabletek NIE DA SIĘ dobrać na podstawie badań. badania wskazują jedynie czy nie ma żadnych przeciwwskazań do ich stosowania. powinnaś zrobić podstawowe (OB, morfologia)+ próby wątrobowe i krzepliwość. warto zrobić też prolaktynę i TSH, bo dobrze jest co jakiś czas kontrolować te dwa hormony.
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-19, 20:12   #3487
toogoodto
Przyczajenie

czytam i czytam i nie mogę znaleźć odpowiedzi może któraś z was zna odpowiedź na moje pytanie..

otóż 8 lat brałam tabletki antykoncepcyjne niestety z przyczyn niezależnych ode mnie nie otrzymałam jednego opakowania na czas (było u mnie po 8 dniach od planowanej 1 tabletki jaką powinnam zażyć -czyli 15 dni po ostatniej z poprzedniego opakowania) farmaceutka w aptece poleciła mi rozpoczęcie nowego opakowania od 1 dnia następnego cyklu (nie wiem co sobie myślałam ale (chyba nic) przyjęłam wiadomość i poszłam do domu) nie zadzwoniłam też do mojej ginekolog która jest obecnie na urlopie i nie mam z nią kontaktu

zanim zaczne dzwonić po innych ginekologach chciałabym pierw zapytać tu być może to nie jest wiedza tajemna

czy mogę przyjąć tabletkę nr 1 z mojego nowego opakowania w 29 dniu od ostatniej? mimo iż nie przyjmowałam tabletek przez ostatni miesiąc i nie czekać na miesiączkę która naturalnie może wystąpić w bliżej nieokreślonym czasie? póki co jest dzień 25 i nie ma

(tak wiem nic w tym dziwnego że jeszcze nie ma bo to nie bedzie wymuszone krwawienie wynikające z odstawienia tylko naturalne .. no ale mam czekać czy mogę ją już zażyć?) zależy mi na czasie bo nie chciałam robić tej przerwy i czuję wielki dyskomfort z nią związany
toogoodto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-20, 07:23   #3488
nunny
Wtajemniczenie

Dziewczyny chirurg stwierdził że z moimi nogami wszystko w porządku i mogę nadal brać tabletki. Co o tym myślicie?
nunny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-20, 08:58   #3489
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nunny Pokaż wiadomość
Dziewczyny chirurg stwierdził że z moimi nogami wszystko w porządku i mogę nadal brać tabletki. Co o tym myślicie?
A nadal czujesz zimno?Bo to chyba u Ciebie było
Stary 2013-03-20, 09:10   #3490
nunny
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez panna mati_ Pokaż wiadomość
A nadal czujesz zimno?Bo to chyba u Ciebie było
Zgadza się, zimno przeszło. Teraz chwilami mam takie uczucie jakby mnie ktoś od środka delikatnie igłą ukłuł w określonych miejscach, zwłaszcza w prawej nodze.
Chirurg stwierdził, że tabletki moge brać, z nogami nic się nie dzieje.
Stary 2013-03-20, 09:14   #3491
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Zgadza się, zimno przeszło. Teraz chwilami mam takie uczucie jakby mnie ktoś od środka delikatnie igłą ukłuł w określonych miejscach, zwłaszcza w prawej nodze.
Chirurg stwierdził, że tabletki moge brać, z nogami nic się nie dzieje.
Nie masz siedzącej pracy? Może to nie żyły, tylko mięśnie. A wiesz jak to jest, zaraz objawy do siebie pasują i się człowiek niepokoi

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-03-20, 09:19   #3492
nunny
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie masz siedzącej pracy? Może to nie żyły, tylko mięśnie. A wiesz jak to jest, zaraz objawy do siebie pasują i się człowiek niepokoi
Mam właśnie. Biorę tabletki od trzech lat, badania miałam robione w czerwcu i było wszystko dobrze, od sierpnia pracuję 8 godzin dziennie przy biurku. Po pracy też ruchu mało. I coś mnie wzięło. Nastraszył mnie lekarz pierwszego kontaktu mówiąc że to może być zakrzepica, chirurg mnie zmierzył, pozginał, obejrzał nogi i stwierdził że jest ok. Zrobiłam badania krwi, mam jakieś dwa wyniki ponad normę, ale pokazałam jej chirurgowi i tylko się popukał kto mi tyle badań zlecił . Kazał się więcej ruszać i zacząć chodzić na basen.
Stary 2013-03-20, 09:22   #3493
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Mam właśnie. Biorę tabletki od trzech lat, badania miałam robione w czerwcu i było wszystko dobrze, od sierpnia pracuję 8 godzin dziennie przy biurku. Po pracy też ruchu mało. I coś mnie wzięło. Nastraszył mnie lekarz pierwszego kontaktu mówiąc że to może być zakrzepica, chirurg mnie zmierzył, pozginał, obejrzał nogi i stwierdził że jest ok. Zrobiłam badania krwi, mam jakieś dwa wyniki ponad normę, ale pokazałam jej chirurgowi i tylko się popukał kto mi tyle badań zlecił . Kazał się więcej ruszać i zacząć chodzić na basen.
No to będzie ok. Basen, to dobry pomysł.
Stary 2013-03-20, 09:25   #3494
nunny
Wtajemniczenie

Cytat:
No to będzie ok. Basen, to dobry pomysł.
Dobry jak się potrafi pływać Spróbuję rozruszać te moje mięśnie i zobaczymy, póki co pewnie jednak zacznę nowe opakowanie , gdyby coś się działo to myślę że lekarz by to wykrył do licha.
Stary 2013-03-20, 09:28   #3495
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Dobry jak się potrafi pływać Spróbuję rozruszać te moje mięśnie i zobaczymy, póki co pewnie jednak zacznę nowe opakowanie , gdyby coś się działo to myślę że lekarz by to wykrył do licha.
Miałas badania, będzie ok. Jak nie basen, to jakieś inne formy aktywności.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-03-20, 10:48   #3496
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Zrobiłam badania krwi, mam jakieś dwa wyniki ponad normę, ale pokazałam jej chirurgowi i tylko się popukał kto mi tyle badań zlecił .
A co masz ponad normę?
Stary 2013-03-20, 10:51   #3497
nunny
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
A co masz ponad normę?
Sprawdzę w domu i napiszę później bo nie mam wyników przy sobie. Wiem tylko, że coś z cholesterolem i jeszcze jedną rzecz. W tym jeden wynik 14,6 dla którego norma to 14,5.
Stary 2013-03-20, 14:50   #3498
loozak
Przyczajenie

Przesunięcie okresu

Cześć Wszystkim ja i moja Narzeczona mamy mały problem no i oczywiście gdzie szukać odpowiedzi jak nie na forum wizaz.pl
Otóż naszym problemem jest to, że widujemy się ok 1-2 razy miesięcznie (z naciskiem na 1) od piątku wieczorem do niedzieli rano. Odkąd moja Narzeczona bierze tabletki petiebelle krwawienie z odstawienia przychodzi jak w zegarku tj. w środę między 16-18 i trwa ono do wieczora w niedziele. Niefortunnie jednak nasze spotkania z przyczyn od nas niezależnych wypadają zazwyczaj na weekendach podczas krwawienia. I stąd nasze pytanie: czy lepiej przesunąć okres do przodu tj. wziąć 5 -6 tabletek więcej i resztę blistra zostawić na przyszłość, czy może lepiej zamiast 21 tabletek wziąć 2-3 mniej i przesunąć okres do tyłu tak żeby wypadał "na tygodniu"? Czy do obu wersji nie ma żadnych przeciw skazań (utrata ochrony podczas przerwy, odbije się to na zdrowiu itd.)?
loozak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-20, 16:33   #3499
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: Przesunięcie okresu

Można wziąć do 6 tabletek z kolejnego blistra, zrobić przerwę i z tego, z którego się "podbierało" można spokojnie wziąć resztę tabletek (bo minimum wziętych tabletek to 15 i można robić przerwę, a bezpieczeństwo będzie) i spać spokojnie.
Szkoda blistra, żeby zostawić na później, bo się zmarnuje i tyle

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-03-20, 16:45   #3500
loozak
Przyczajenie

Cytat:
Można wziąć do 6 tabletek z kolejnego blistra, zrobić przerwę i z tego, z którego się "podbierało" można spokojnie wziąć resztę tabletek (bo minimum wziętych tabletek to 15 i można robić przerwę, a bezpieczeństwo będzie) i spać spokojnie.
Szkoda blistra, żeby zostawić na później, bo się zmarnuje i tyle
OK dzięki czyli mam rozumieć, że gdyby wzieła 19 teraz to też by nie zaszkodziło? - wiedza na przyszłość
loozak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-20, 16:51   #3501
Frutti
Zakorzenienie

Nie, nie zaszkodziłoby
Stary 2013-03-20, 18:11   #3502
nunny
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
A co masz ponad normę?
Odpowiadając na Twoje pytanie mam podwyższone HDL-frakcja cholesterolu ICD9-K01, oraz RDW wskaznik anizocytozy erytr.

Gdyby któraś z was coś z tego rozumiała i mogła powiedzieć co te wyniki oznaczają to byłabym wdzięczna bo do lekarza uda mi się pójść dopiero w piątek.
Stary 2013-03-20, 20:05   #3503
Marcusia
Rozeznanie

Anizocytoza (RDW)

Norma: 11,5-14,5%

Opis: anizocytoza (RDW) to współczynnik zmienności rozkładu objętości erytrocytów.

Powyżej normy: podwyższony wskaźnik anizocytozy może być spowodowany niedokrwistością z niedoboru żelaza, jak również niedokrwistością megaloblastyczną, hemolityczną, makrocytową (choroby wątroby). Wzrost wartości RDW może wystąpić po przetoczeniu krwi i w wyniku przerzutów nowotworowych.

Poniżej normy: spadek wartości RDW zazwyczaj świadczy o różnych rodzajach niedokrwistości.

a cholesterol :
HDL, obok lipoproteiny LDL, jest główną lipoproteiną transportującą cholesterol we krwi. W klinicznch oraz epidemiologicznych badaniach naukowych wykazano odwrotnie proporcjonalną korelację między osoczowym stężeniem HDL a zapadalnością na schorzenia układu krążenia. Wpływ ten zależny jest od działania lipoproteiny HDL (w tym jej składowej apo-AI), na wsteczny transport cholesterolu (RCT - ang. Reverse Cholesterol Transport) oraz innych lipidów z tkanek do wątroby, gdzie są metabolizowane

HDL jest dobry a LDL zły.
= w wieku srednim nie powinnas miec klopotow z pamiecia !

nie ma czym sie martwic

Edytowane przez Marcusia
Czas edycji: 2013-03-20 o 20:12
Marcusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-20, 20:27   #3504
nunny
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Marcusia Pokaż wiadomość
Anizocytoza (RDW)

Norma: 11,5-14,5%

Opis: anizocytoza (RDW) to współczynnik zmienności rozkładu objętości erytrocytów.

Powyżej normy: podwyższony wskaźnik anizocytozy może być spowodowany niedokrwistością z niedoboru żelaza, jak również niedokrwistością megaloblastyczną, hemolityczną, makrocytową (choroby wątroby). Wzrost wartości RDW może wystąpić po przetoczeniu krwi i w wyniku przerzutów nowotworowych.

Poniżej normy: spadek wartości RDW zazwyczaj świadczy o różnych rodzajach niedokrwistości.

a cholesterol :
HDL, obok lipoproteiny LDL, jest główną lipoproteiną transportującą cholesterol we krwi. W klinicznch oraz epidemiologicznych badaniach naukowych wykazano odwrotnie proporcjonalną korelację między osoczowym stężeniem HDL a zapadalnością na schorzenia układu krążenia. Wpływ ten zależny jest od działania lipoproteiny HDL (w tym jej składowej apo-AI), na wsteczny transport cholesterolu (RCT - ang. Reverse Cholesterol Transport) oraz innych lipidów z tkanek do wątroby, gdzie są metabolizowane

HDL jest dobry a LDL zły.
= w wieku srednim nie powinnas miec klopotow z pamiecia !

nie ma czym sie martwic
W wieku średnim Nie mam kłopotów z pamięcią, ten pierwszy wskaźnik który opisałaś wynosi u mnie 14,6. Ten drugi 2,07 (górna granica normy 1,55). Kurcze, niewiele zrozumiałam z tego, co napisałaś, ale skoro mówisz, że nie ma się czym martwić to chyba rzeczywiście będę żyć
Dziękuję za pomoc
Stary 2013-03-20, 20:36   #3505
Marcusia
Rozeznanie

to 1. to oznacza ze masz za duze stezenie erytrocytów w danej objetosci krwi, co najwyzej dopytaj sie lekarza jak to rozcienczyc
duzo pijesz w ciagu dnia?
a z cholesterolem, jak masz duzo tego dobrego to spoko gdyby to byl ten inny no tylko dieta <LDL>
Stary 2013-03-21, 07:46   #3506
nunny
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Marcusia Pokaż wiadomość
to 1. to oznacza ze masz za duze stezenie erytrocytów w danej objetosci krwi, co najwyzej dopytaj sie lekarza jak to rozcienczyc
duzo pijesz w ciagu dnia?
a z cholesterolem, jak masz duzo tego dobrego to spoko gdyby to byl ten inny no tylko dieta <LDL>
Nie pije za dużo szczerze mówiąc.
Stary 2013-03-21, 08:49   #3507
kakata
Przyczajenie

Zażycie dwóch tabletek

Witam! Nie pamiętam czy wczoraj zażyłam tabletkę antykoncepcyjną (Lesinelle) w ostatnim tygodniu. Nie ma jej w blistrze, pamiętam sam moment wyjęcia jej z blistra, ale z racji rozkojarzenia po prostu nie pamiętam samego momentu jej zażycia. Dzisiaj rano spanikowałam i wzięłam kolejną. Planowałam przyjęcie drugiego blistra bez robienia przerwy z racji tego, że wyjeżdżam na wymarzony urlop świąteczny i chciałam "uniknąć" okresu, który akurat wypadłby mi na sam wyjzd. Czy mogę zacząć kolejny blister bez robienia przerwy? Z góry dziękuję za odpowiedź.
kakata jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-03-21, 08:55   #3508
vicky42
Raczkowanie

Dot.: Zażycie dwóch tabletek

Wydaje mi się ,że możesz bo z tego co wiem to wiele dziewczyn tak robi ,ale nie boisz się ,że potem możesz mieć jakieś problemy z okresem Pozdrawiam
vicky42 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-21, 09:00   #3509
Marcusia
Rozeznanie

to powinnaś pić więcej...
Stary 2013-03-21, 11:17   #3510
Cherry_Lejdi
Przyczajenie

Drogie Wizażanki!
Mam pytanie odnośnie antykoncepcji.
Dopiero zacznę brać tabletki,okres miałam mieć 15 marca,dostałam go dopiero dzisiaj dodam,że brałam w tym miesiącu dość silny antybiotyk (z 10 tabl.tylko 4 wziełam bo mój organizm źle zareagował) i myślę,że pewnie dlatego mógł przesunąć mi się okres,moje pytanie brzmi wziąć dzisiaj 1sza tabletke anty. czy zaczekać jeszcze miesiąc by organizm się oczyścił?
Te 4 tabletki wziełam 11 i 12 marca.
Wybaczcie jeśli podobne pyt już było,szukałam na tym forum i innych ale nie znalazłam odpowiedzi, "czytam Was" od dawna i widzę,że naprawdę macie sporą wiedze i doświadczenie w tym temacie a to moje początki,proszę o wyrozumiałość i przepraszam jeśli tekst jest zbyt chaotyczny (jestem w pracy i nie chce by szefowa mnie złapała:p)
Pozdrawiam!
Cherry_Lejdi jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości