|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3481 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3482 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzięki za odpowiedź... ale to tak sama mam się leczyć i zapisać się do innego lekarza w takim razie? Bo do niej nie pójdę skoro lekcewazęjej polecenia... Napisała mi ostatecznie że mam odstawić antykoncepcję na 1 msc, i nie brać wogóle euthyroxu i za 7/10 dni mam jej napisać jak się czuję. Ale skoro to nie ma wpływu na siebie - tak twierdzi Twój lekarz, to czemu moja twierdzi że to ma wpływ? hormony syntet z antykoncepcją? Czemu Ci lekarze nie mogą być zgodni w tym co jest dla zdrowia dobre i co ma wpływ... przecież ja tego nie wiem, nie mam takiej wiedzy, a co lekarz to inna opinia... to jest załamujące. ja bez antykoncepcji płaczę, nerwowa jestem w skali 1-10 na 10 (!), wypadają mi włosy, a podczas okresu chce mi się zemdlać z bólu taki mam poziom bólu podbrzusza.. lkurde nie wiem co robić ![]()
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 03.2018: Pasjonatka Fotografii ![]() FB: ARIKA - Fotografia Edytowane przez Friese Czas edycji: 2017-12-15 o 15:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3483 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale nigdy nie kazała mi rezygnować z pigułek, nie rozumiem tego pomysłu za bardzo. No i dorzuciłam trzecią opnię eh. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3484 |
Raczkowanie
|
Dawka 25 to startowa. Powinna byc zwiekszona jesli wyniki badan na to wskazuja a dwa sa objawy. Powinna byc zbadana cala trojka. Znajdz innego lekarza. W zaleznosci od ft4 zwiekszylabym dawke do 50.
Sama od siebie bralam 25 a potem od lekarza dostalam 50 przy tsh 6 i niskim ft4. Tez jestem zmeczona i senna Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3485 |
Zadomowienie
|
U mnie przy tabletkach anty też trzeba było podnieść dawkę Euthroxu, jednak nie spotakałam się z tezą, aby te leki by się zupełnie wykluczały.
#3486 |
Raczkowanie
|
Może dlatego tak mi powiedzieli bo nie stosuję tabletek tylko krążek a on ma bardzo małą dawkę hormonów. No nie wiem... Ale w każdym razie nie wykluczają się jak u Was. A na tarczycę i tak mi zwiekszył ostatnio dawkę wiec
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3487 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja biorę i antykoncepcje hormonalną i euthyrox i nie ma problemu. Po prostu przy antykoncepcji hormonalnej trzeba mieć większą dawkę leków. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- Lekarka jest niepoważna. Antykoncepcji nie odstawia się na miesiąc!!!!!!! Min. 3 miesiące i ciekawe, co by Ci to dało, że przez parę dni nie brałabyś ani leków, ani anty. Podejrzewam, że nic by się nie zmieniło. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3488 |
Konto usunięte
|
W sumie im dłużej to czytam tym dziwniejsze jest to wszystko.
Jak to proszę nie brać euthyroxu jak po 3 dniach nie widać efektu, jak niektórzy czekają na niego i ROK? Ja miałam jasno powiedziane że z miesiąc mogę nie poczuć różnicy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3489 | |||
Zakorzenienie
|
[1=3d23842983a6357ec11121c 0b2dc0194ed81d40b_604ff51 fe6891;79718251]Dziwne, u mnie przeciwnie - i endo, i ginekolog są zgodni, że podczas brania antykoncepcji trzeba trochę zwiększyć dawkę euthyroxu. Dlatego w razie gdybym chciała odstawić anty, endo kazała mi przyjść żeby zmniejszyć dawkę.
Ale nigdy nie kazała mi rezygnować z pigułek, nie rozumiem tego pomysłu za bardzo. No i dorzuciłam trzecią opnię eh. ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jak to proszę nie brać euthyroxu jak po 3 dniach nie widać efektu, jak niektórzy czekają na niego i ROK? Ja miałam jasno powiedziane że z miesiąc mogę nie poczuć różnicy. ![]() wielkie dzięki za odpowiedzi, wiem że forum to niezbyt zawsze dobre miejsce szukania odpowiedzi ale Wy jestescie bardzo pomocne, profesjonalne i przede wszystkim jestescie pod opieką endo wiec to dla mnie wiele znaczty. ostatecznie endo Skórska (na znanylekarz super opinie, bierze 180 zl za wizyte wiec dla mnie bardzo duzo, ciagle sie uczy itp) kaza mi zrobic pzerwe w 1 opakowaniu tabletek anty, i mam nie brac ani anty ani euthyrox 25 i po 7-10 dniach napisac jej ja ksie czuję i potem ona mi zmieni antykoncepcje bo uwaza ze biorę złą (sylvie20). Ale to moze rzeczywiscie poszukam nowego endokrynologa ehh..... Ja tez uwazam ze robienie 1 miesiaca przerwy w antykoncepcji mnie tylko ROZREGULUJE bardziej, i potem znow zaczne brac i znow zamieszanie, a jeszcze do tego bedzie mnie leczyc na tarczyce czyli nowe hormony... Bralam 4 dni euthyrox 25 i bylam bardziej zmeczona i senna i temu ona kazala mi odstawic go "bo nie widac efektu" i po miesiacu bez antykoncepcji da mi nowy lek i nowa antykoncepcje.
![]() |
#3490 |
Raczkowanie
|
Miesiac przerwy to idiotyxm. Dobrze sie czujesz na tych tabletkach? To nie zmienisj ich
![]() ![]() |
![]() |
#3491 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jasne, odstaw antykoncepcje, ale skąd masz mieć gwarancję, że miesiączka przyjdzie po 30 dniach? Może będziesz musiała na nią czekać 2 miesiące i co wtedy z zabezpieczeniem? Poza tym jeśli to tylko endokrynolog, to dziwię się, że chce Ci zmieniać tabletki anty... No nie wiem ![]() Jak ja zaczęłam brać leki (szczególnie jak po tygodniu brania 25 weszłam na 50) czułam się bardzo otumaniona, zamglona. Chodziłam po mieście, coś tam załatwiałam, ale czułam się jakbym oberwała czymś w głowę. Może u Ciebie to gorsze samopoczucie wynika właśnie z tego, że zaczęłaś przyjmować nowe leki. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3492 |
Zakorzenienie
|
Droga wizyta i lekarka z dziwnym podejściem.
Ja za wizytę płacę 100 zł (w tym USG), a lekarka wszystko mi spokojnie szczegółowo tłumaczy. |
![]() ![]() |
![]() |
#3493 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, moja przyjaciółka nagle zaczęła tracić wlosy...bardzo jej się przerzedziły. Jej wyniki:
TSH- 2,06 Ft3- 4,79 zakres 3,5-6,5 Ft4- 13,1 zakres 11,5-22,7 Czy można doszukiwać się przyczyny w hormonach ? Co warto jeszcze zbadać ? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3494 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#3495 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ferrytyny nie robiła. Czyli powinna zgłosić się do endokrynologa ? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3496 |
Zakorzenienie
|
Mogłaby się pójść. Dla pełnej diagnostyki możnaby jeszcze zrobić przeciwciała anty TPO i anty TG oraz usg tarczycy.
![]() ![]() |
![]() |
#3497 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o lekarzy na znanylekarz i płatnych - to byłam u dwóch ginekologów. Jedna babeczka na pierwszej wizycie miód malina, a później jak jej leki przestały działać a zadzwoniłam jaka sprawa - to kazała mi brać lek, którego nie mogłam brać ponieważ puchł mi po nim brzuch. Oznajmiłam jej o tym, a ona kazała kontynuować kurację mimo tego, że są takie objawy. Zmieniłam lekarza i nadal szukam idealnego ginekologa.. Chyba mi się nie uda ;/ A oprócz tarczycy mam problemy z układem moczowo-płciowym. Co zalecze zarazki, to wracaja ![]() Moim zdaniem powinnaś szukać do skutku, poproś lekarza rodzinnego o skierowanie do endo i może spróbuj na nfz.. Zapisz się na nfz(i tak się długo czeka) a poszukaj też prywatnie z tymi dwoma specjalizacjami. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3498 |
Zakorzenienie
|
180 zł za wizyte i takie rewelacje
![]() Gdybym to była ja: - nie przerwałabym antykoncepcji na miesiąc (choć sama już nie biorę, ale nie wyobrażam sobie takich bezsensownych przerw, czemu to ma służyć? - nie przerwałabym brania euthyroxu. Pogorszenie samopoczucia w ciągu tych kilku dni może być związane nie tylko z nowym lekiem, ale również ze wszystkim innym bo to kilka dni. A jeśli z lekiem - czasem trzeba czekać dłużej na rezultaty. 25 to mała dawka, docelowo na pewno powinna być większa, ale z uwagi na serce chyba (?) nie zaczyna się od gwałtownych dawek a przyzwyczaja organizm. - zmieniłabym lekarza. Trudno znaleźć dobrego lekarza, a tańszego łatwiej, a ta nie wydaje się być godna zaufania (dla mnie ![]() Głowa do góry! Malgos 93 chodzi o zapalenia pęcherza? Też miałam kiedyś po kilka razy w roku, cos okropnego, męczy fizycznie i psychicznie. Na szczęście od ponad dwóch lat nie mam problemu. Co stosujesz na to? Z suplementów to ja bym jeszcze dorzuciła Magnez ![]() Do Endo wybieram się dopiero w lipcu czyli 14 miesięcy od ostatniej wizyty, gdyż nie mieszkam w PL a tu gdzie mieszkam, to raz, że drogo, a dwa, że mam mniejsze zaufanie. Lekarz kazał mi tylko zwiększyć trochę dawkę od nowego roku. A jesli przypadkiem zaszłabym w ciąże, to jeszcze zwiększyć. Nie staramy sie póki co. Polecił mi też sprawdzać choć TSH tutaj ale... raczej tego nie zrobie. Tu badania robia podobno tak jak przyjdziesz, nie że rano na czczo... tylko tak z marszu. Nie widze sensu. Jestem na 50x1, 75x6 a od nowego roku tylko 75 więc w sumie nie wielka różnica. Ale czuję się dobrze. Wszelkie nerwy i stresy wynikają jedynie z tego, że mam więcej na głowie, ale nie ma tragedii. Jak będziemy myślec o dziecku, to wtedy bardziej będę to kontrolować, lub jeśli będą mi dokuczały jakieś objawy ![]()
#3499 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#3500 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#3501 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Brałam dużo rzeczy : kilka antybiotykow, żurawine, d manmoze, kwas mlekowy przy antybiotyku.. Ostatnio zioła różne na zapalenie pęcherza.. I były super ale dostałam okresu i musiałam przed zrobić badania. A już okres się kończy a mnie wszystko piecze i swędzi 😖😖😖 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3502 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez orion_lady Czas edycji: 2017-12-17 o 18:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3503 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3504 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3505 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#3506 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#3507 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez orion_lady Czas edycji: 2017-12-18 o 08:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3508 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ---------- Cytat:
Nie noszenie wkładek też nie rozwiązuje problemu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3509 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#3510 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:24.