Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy! - Strona 117 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-10, 14:43   #3481
anonimowabdg
Przyczajenie

Dot.: pierwsza wizyta u ginekologa 25 lat

Badanie u dziewic jest szybkie i bezbolesne. Zapewnie już naczytałaś się jak to wygląda. W moim przypadku tylko włożyła palce do środka a drugą ręką naciskała podbrzusze sprawdzając czy wszystko ok... oczywiście ciągle pytała czy aby nic mnie nie boli.
Sama dzisiaj byłam właśnie i przed wizytą żołądek miałam w gardle...a poszło szybciej niz myślałam.
Myśle że nie powinnaś sie wsytdzić swojego dziewictwa ... sama jestem dziewicą .. i w dzisiejszych czasach bardzo czesto 8nastoletnie dziewice są czyms rzadko spotykanym. Wiem ze 18 a 25 to lekka różnica...ale uważam że to indywidualna sprawa kiedy ktoś zacznie współżyć
powodzenia : ))
anonimowabdg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-10, 15:28   #3482
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: pierwsza wizyta u ginekologa 25 lat

apelują, używajcie wyszukiwarek i czytajcie regulaminy.
Stary 2012-07-12, 19:36   #3483
Paulla17
BAN stały

Pilne proszę o pomoc

Czy można iść do ginekologa w mieście nie mając założonej karty w przychodni czy jest to wymagane?
Paulla17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-12, 19:55   #3484
mushroomhunter
Zadomowienie

Dot.: Pilne proszę o pomoc

Cytat:
Napisane przez Paulla17 Pokaż wiadomość
Czy można iść do ginekologa w mieście nie mając założonej karty w przychodni czy jest to wymagane?
Nie mogłaś o to zapytać w tamtym wątku? Można i nie jest to wymagane, u każdego specjalisty zakładana jest nowa, oddzielna karta, nieważne, gdzie masz lekarza rodzinnego.
mushroomhunter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-12, 19:57   #3485
alli78
Raczkowanie

Dot.: Pilne proszę o pomoc

Tak, prywatnie W przychodni musisz założyć kartę, nie rozumiem w czym problem?
alli78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-13, 15:34   #3486
Anaela
Przyczajenie

Czy do kinekologa musze isc z mama jesli...?

Niedługo kończę 16 lat, chciałam się wybrać do ginekologa na badanie kontrolne. To będzie moja pierwsza wizyta i mam pewne obawy. Czy do gabinetu muszę wchodzić z mamą ? Wiem ze lekarz będzie pytał o rzeczy typu czy jestem dziewicą ( a nie jestem) i nie chce aby moja mama przy tym była a samej raczej mnie nie puści. Czy lekarz wyprosi ją z gabinetu gdy będzie się mnie o coś wypytywał i badał ?

uhh.. w tytule miala byc ginekologa * przepraszam dopiero teraz zauwazylam

Edytowane przez Anaela
Czas edycji: 2012-07-13 o 15:40
Anaela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-13, 16:33   #3487
gwiazdka93
Zakorzenienie

Dot.: Czy do kinekologa musze isc z mama jesli...?

Cytat:
Napisane przez Anaela Pokaż wiadomość
Niedługo kończę 16 lat, chciałam się wybrać do ginekologa na badanie kontrolne. To będzie moja pierwsza wizyta i mam pewne obawy. Czy do gabinetu muszę wchodzić z mamą ? Wiem ze lekarz będzie pytał o rzeczy typu czy jestem dziewicą ( a nie jestem) i nie chce aby moja mama przy tym była a samej raczej mnie nie puści. Czy lekarz wyprosi ją z gabinetu gdy będzie się mnie o coś wypytywał i badał ?

uhh.. w tytule miala byc ginekologa * przepraszam dopiero teraz zauwazylam
Ja na pierwszej wizycie byłam z mamą, ale dlatego, że sama chciałam. Mama powiedziała tylko w czym problem (bo ja byłam zawstydzona całą sytuacją ) i lek. od razu ją wyprosiła z gabinetu. Później, dopiero, jak mama wyszła to pytała o współżycie i zrobiła badanie USG. Lek. żadnych poufnych informacji mamie nie przekazywała

Mnie się wreszcie udało pokonać strach Kilka dni temu musiałam dwukrotnie udać się na wizytę do mojej lek. i poszło gładko, może dlatego, że lek. zwracała się do mnie ciągle per skarbeńku, żabko

Edytowane przez gwiazdka93
Czas edycji: 2012-07-13 o 16:37
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-13, 19:28   #3488
Yuvati
Przyczajenie

Kilka pytań o pierwszą wizytę u ginekologa.

Cześć, mam 16 lat a mama postanowiła mnie umówić do ginekologa przez moje bardzo bolesne miesiączki.. kompletnie nie orientuję się w sprawach wizyt, w związku z czym mam kilka pytań do was

1. Czy mama musi być obecna przy wizycie? tzn wywiad+badanie?
2. Czy lekarz wpisuje wywiad gdziekolwiek w kartę pacjenta? tzn informacje o rozpoczętym współżyciu?

martwię się, bo nie chce żeby mama była obecna przy wywiadzie i dowiedziała się o współżyciu , do tego lekarz to jej znajomy więc boję sie jeszcze bardziej.
Stary 2012-07-13, 19:54   #3489
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: Kilka pytań o pierwszą wizytę u ginekologa.

jeny, kolejna. jest wątek zbiorczy, tam to przeniosę.
wyszukiwarka nie boli, 8 razy na strone to samo pytanie.

---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ----------

Cytat:
Napisane przez Yuvati Pokaż wiadomość
Cześć, mam 16 lat a mama postanowiła mnie umówić do ginekologa przez moje bardzo bolesne miesiączki.. kompletnie nie orientuję się w sprawach wizyt, w związku z czym mam kilka pytań do was

2. Czy lekarz wpisuje wywiad gdziekolwiek w kartę pacjenta? tzn informacje o rozpoczętym współżyciu?

martwię się, bo nie chce żeby mama była obecna przy wywiadzie i dowiedziała się o współżyciu , do tego lekarz to jej znajomy więc boję sie jeszcze bardziej.
1. Nie musi i nie powinna być.
2. Nie wpisuje, a nawet jeśli, to obowiązuje go tajemnica lekarska i nic Twojej mamie nie powie.
Stary 2012-07-13, 21:01   #3490
Kaaef
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Yuvati Pokaż wiadomość

1. Nie musi.
2. Nic nie wpisuje. Poza tym - jeśli powie Twojej mamie ze względu na to, że jest jej znajomym to złamie tajemnicę lekarską. Zresztą, jaki masz problem pójść do innego?

BTW, na uprawianie seksu jesteś taka dorosła, a na otwartość przed mamą nie? Dżizas, jakie te nastolatki są dzisiaj dziwnie gotowe (zasada - byleby nikt się nie dowiedział / no może koleżanki, bo wtedy jest się czym chwalić, taki super powód do dumy).
Stary 2012-07-14, 10:16   #3491
confused women
Zakorzenienie

Moja pierwsza wizyta odbędzie się 24go lipca, na razie się nie denerwuję, na wizytę idę tuż po urlopie, będzie dobrze
Stary 2012-08-01, 13:15   #3492
pami1993
Przyczajenie

witam serdecznie,czy w każdym gabinecie ginekiologicznym newet prywatnym wykonują posiew?
pami1993 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-01, 17:19   #3493
aligatorek1301
BAN stały

Odwlekania Ginekologa kto się boji ??

Ja wiem że powinnam iść e dawno do niego ale się bałam ale byłam i miałam badanie i wyszło mi mała nadżerka do tego mam upławy na które nie zwracałam uwagi, ale co raz bardziej zaczynają mi przeszkadzać wieć dziś kupiłam sobie albothyl w globonkach do tego kupiłam maść clotimazolum, cytologie nie miałam jeszcze zrobione bo przespałam kiedy mogłam w dniu cyklu dobierą mogę mieć w następnym miesiacu co robić do niej by trochę się podleczyć . Ginekologa pójdę dopiero po cytologi bo i tak nie mam z czym iść . Co robić....
aligatorek1301 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-01, 17:21   #3494
aligatorek1301
BAN stały

Odwlekania Ginekologa kto się boi iść ...

Ja wiem że powinnam iść e dawno do niego ale się bałam ale byłam i miałam badanie i wyszło mi mała nadżerka do tego mam upławy na które nie zwracałam uwagi, ale co raz bardziej zaczynają mi przeszkadzać wieć dziś kupiłam sobie albothyl w globonkach do tego kupiłam maść clotimazolum, cytologie nie miałam jeszcze zrobione bo przespałam kiedy mogłam w dniu cyklu dobierą mogę mieć w następnym miesiacu co robić do niej by trochę się podleczyć . Ginekologa pójdę dopiero po cytologi bo i tak nie mam z czym iść . Co robić....
Stary 2012-08-01, 17:29   #3495
viki1988
Zakorzenienie

Dot.: Odwlekania Ginekologa kto się boi iść ...

Jak Ty chcesz zrobić cytologie bez pójścia do gin? przecież to gin pobiera materiał do cyto... I dzień cyklu w zasadzie nie ma znaczenia dla jej wyniku
I jak chcesz się podleczać jak nie wiesz co Ci jest? Upławy możesz mieć przez nadżerkę, nie koniecznie musi to być jakaś infekcja
Jak już pójdziesz do tego ginekologa to proponuję zrobić również kolposkopię skoro masz nadżerkę
Stary 2012-08-01, 17:33   #3496
aligatorek1301
BAN stały

Jak byłam wczoraj zapytać się pani w okienku bo dostałam zaproszenie na cytologię że mam przyjść w 1 dniu okresu i w ten dzień mi wyznaczy kiedy mam przyjść pomiędzy 10 a 14 dniu cyklu bo teraz jestem chyba za 14 dniem... A co do nadżerki mam nadzieję że jej się pozbędę bo podobno jest mała
Stary 2012-08-01, 17:45   #3497
Niewymierna
Rozeznanie

Dot.: Odwlekania Ginekologa kto się boji ??

Jedynie lekarz jest w stanie dobrze określić co Ci jest i jak to leczyć więc powinnaś jak najszybciej się do niego udać. Zupełnie nie rozumiem czego się tutaj bać?
Lekarze są po to aby leczyć, mamy XXI wiek, wielkie możliwości medycyny etc. Nieleczone choroby mogą doprowadzić choćby do niepłodności jak nie gorszych rzeczy.
Dlatego migiem do lekarza. Jest też tantum rosa, która działa na złagodzenie stanów zapalnych, ale nie wiem czy w Twoim przypadku coś zdziała.
Niewymierna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-01, 17:45   #3498
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aligatorek1301 Pokaż wiadomość
Jak byłam wczoraj zapytać się pani w okienku bo dostałam zaproszenie na cytologię że mam przyjść w 1 dniu okresu i w ten dzień mi wyznaczy kiedy mam przyjść pomiędzy 10 a 14 dniu cyklu bo teraz jestem chyba za 14 dniem... A co do nadżerki mam nadzieję że jej się pozbędę bo podobno jest mała
A z zaproszeniem to nie wiem, ale jedynym przeciwwskazaniem do wykonania cyto jest menstruacja więc jeśli nie jesteś blisko krwawienia to ja bym chyba tam zadzwoniła i spróbowała jeszcze raz się umówić

A nadżerkę lepiej zbadać przed pozbyciem się jej
Stary 2012-08-01, 17:50   #3499
aligatorek1301
BAN stały

Ok nie jest mam dostać tak za 14 dni okres bo mam długie cykle a do ginekologa bez cytologi nawet nie mam co iść bo mnie chyba zatłucze
Stary 2012-08-01, 17:59   #3500
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Ok nie jest mam dostać tak za 14 dni okres bo mam długie cykle a do ginekologa bez cytologi nawet nie mam co iść bo mnie chyba zatłucze
Czemu miałby Cię zatłuć? toż on jest tam dla Ciebie a nie Ty dla niego
Stary 2012-08-01, 18:09   #3501
aligatorek1301
BAN stały

Bo miałam być tam koło 3 miesięcy temu a ja jak ognia lekarzy unikam do niego poszłam bo mi się okres na miesiąc zatrzymał luteina i przyszedł normalnie a teraz te upławy które trochę niestety mam a teraz doszły brązowe i te mnie zaczęły strasznie martwić bo inne ( głupia wiem Nie ) i jestem gotowa bo złe cytologi iść do szpitale niech mi tam wyleczą
Stary 2012-08-01, 18:36   #3502
flybird
BAN stały

no wizyty u lekarzy nie należą do najprzyjemniejszych rzeczy pod słońcem , ale niestsety są koniecznie, aby być zdrowym i cieszyć się życiem
także głowa do góry, musisz się spiąć, przetłumaczyć sobie, ze środkami bez recepty i domowym leczeniem nic nie wskórasz tylko jeszcze sobie możesz zaszkodzić i zasuwaj
trzymam kciuki!

Cytat:
dziś kupiłam sobie albothyl w globonkach do tego kupiłam maść clotimazolum, cytologie nie miałam jeszcze zrobione bo przespałam kiedy mogłam w dniu cyklu dobierą mogę mieć w następnym miesiacu co robić do niej by trochę się podleczyć .
jw, nie lecz się samemu. mozesz używać delikatnych środków jak zioła do podmywania vagosan, vagolavit, probiotyki bierz na florę jak lacibios femina ale albothyl nie jest dobrą sytuacją zwłaszcza jak i nadżerkę masz i infekcję - to lepiej zostawić leczenie specjaliście
flybird jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-01, 18:42   #3503
aligatorek1301
BAN stały

No do lekarza pójdę w następnym miesiącu po cytologi bo teraz co mam zrobić e miałam zrobić ale ileś tam miesięcy zapomniałam ??. Te globonki kupiłam bo pani farmaceutka mówiła że fajne i na razie zużyję do końca i do ginekologa pójdę.
Stary 2012-08-01, 18:49   #3504
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Bo miałam być tam koło 3 miesięcy temu a ja jak ognia lekarzy unikam do niego poszłam bo mi się okres na miesiąc zatrzymał luteina i przyszedł normalnie a teraz te upławy które trochę niestety mam a teraz doszły brązowe i te mnie zaczęły strasznie martwić
Możesz iść do innego lekarza skoro się tak boisz... ale obstawiam ze jeśli lekarz na nfz to nawet nie będzie pamiętać co ci powiedział przy ilości pacjentów jakich przyjmuje
Cytat:
bo inne ( głupia wiem Nie ) i jestem gotowa bo złe cytologi iść do szpitale niech mi tam wyleczą
Piszesz z komórki czy z czegoś co Ci automatycznie poprawia pisownie? Bo powyższy fragment jest tak nie gramatyczny ze nie rozumiem o co chodzi...
Stary 2012-08-01, 20:25   #3505
aligatorek1301
BAN stały

Jestem gotowa iść do szpitala jak mi pójdą źle wyniki...
Stary 2012-08-02, 12:07   #3506
Enneada86
Przyczajenie

GG do Enneada86

Cytat:
No do lekarza pójdę w następnym miesiącu po cytologi bo teraz co mam zrobić e miałam zrobić ale ileś tam miesięcy zapomniałam ??. Te globonki kupiłam bo pani farmaceutka mówiła że fajne i na razie zużyję do końca i do ginekologa pójdę.
Przecież to ginekolog wykonuję cytologię podczas badania w gabinecie. Więc jak miałby Cię wygnać ??

Albothylu nie należy stosować bez porozumienia z lekarzem, razem z nim powinno się stosować jakieś probiotyki...a na parę dni przed cytologią nie można stosować leków dopochwowo, bo może zafałszować wynik.
Stary 2012-08-21, 22:21   #3507
sasziiix
Przyczajenie

Może mi ktoś powiedzieć ile mniej więcej kosztuje wizyta u ginekologa w Szczecinie?
sasziiix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-22, 08:48   #3508
skaz
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sasziiix Pokaż wiadomość
Może mi ktoś powiedzieć ile mniej więcej kosztuje wizyta u ginekologa w Szczecinie?
Ja nie jestem ze Szczecina, ale podejrzewam, że różnie, prywatnie od 70 zł wzwyż.
skaz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-24, 20:43   #3509
sasziiix
Przyczajenie

A mogłabyś jakiegoś polecić?
sasziiix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-24, 22:32   #3510
nina219
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sasziiix Pokaż wiadomość
A mogłabyś jakiegoś polecić?
Kochana, nie wiem, czy ten lekarz przyjmuje też prywatnie, ale co środę jest w przychodni wojskowej na ul. Piotra Skargi - dr. Pychtin. Polecam z całego serca Podobno inni lekarze (mężczyźni) przyjmujący w tym miejscu w pozostałe dni też są bardzo fajni, ale za tego mogę z czystym sercem poręczyć

Żeby kogoś rozpalić, trzeba samemu płonąć.

nina219 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości