|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3481 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
A ja mam takie pytanie do pracownic UP - czemu na picie nie ma wpisanych kosztów uzyskania przychodów i składek na ubezpieczenie - teraz nie pamietam czy zdrowotnych czy społecznych (nie mam pit-u przy sobie) - któryś napewno nie ma. Przez co praktycznie nic w tym picie sie nie zgadza
![]() Zwróciła mi na to uwagę kolezanka która też była na stazu. Ona z koleji liczyła to z innymi koleżankami które były na stażu i im tez sie nie zgadza.
#3482 |
Przyczajenie
|
Witam!Bardzo prosze o pilną odpowiedż.Z dniem 23 lutego 2009r. rozpoczełam staż absolwencki,na który skierował mnie UP.Idąc na staż byłam w 14tygodniu w ciąży.Po dwóch dniach wylądowałam na zwolnieniu lekarskim które trwa do 26 marca 2009r.UP zadzwonił do mnie inforumjąc mnei że z powodu długiego zwolnienia z dniem 26 marca przestaje być stżystką i trace stypendium.Cz to jest zgodne z prawem??
|
![]() ![]() |
![]() |
#3483 | |||
Podróżniczka
|
Cytat:
W przypadku bezrobotnego. Zdrowotne koryguje się do składki podatku i wychodzi zero. PIT 11 to informacja o dochodach i pobranych zaliczkach,jeżeli nie ma zaliczek to znaczy że nie wychodził od tych dochodów podatek. Nie ma na picie z Urzędu pracy kosztów uzuskania przychodów. Bezrobotny(stażysta) nie jest pracownikiem w zakładzie pracy, gdzie odbywa staż. Nie ma więc tych samych praw do kosztów należnych pracownikim. Zatrudnienie następuje na podstawie umowy zawartej między urzędem pracy a zakładem i stażysta nie otrzymuje umowy o pracę. (tochę zakręciłam ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Aha jeszcze jedno. Jeżeli pracodawca wiedział, że jesteś w ciąży kiedy szłaś na staż możesz zawżec to w odwołaniu. Edytowane przez magdziaS Czas edycji: 2009-03-20 o 11:00 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3484 |
Zakorzenienie
|
MagdziaS:
Chodzi mi o PIT miesięczny. Mam tez drugi PIT - z pracy, tam jest wszystko ujęte - tzn. wszystko czyli oba rodzaje składek . Czemu? Przeciez też w trakcie stazu zarówno ubezpieczenie zdrowotne było opłacane jak i składki do ZUSu Dziewczyny mozecie sprawdzić na swoich PITach ze stażu czy macie wypełnione te pola (oba rodzaje składek)? Możliwe że ktoś błędnie wypełnił. No i jeszcze ta sprawa braku kosztu uzyskania przychodu - w picie z pracy jest, miałam równiez na PITach z umowy o dzieło.
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2009-03-20 o 10:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#3485 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
Składki zdrowotne na picie również wychodzą zerowe. Twój pit wydaje się byc w porządku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3486 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko nie rozumiem dalej czemu te składki zdrowotne "wychodzą zerowe". Na picie wyglada to tak jakby ich nie było wogóle. Wytłumacz prosze, bo ja nie znam sie za bardzo "na tych" sprawach. ![]()
![]() |
#3487 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez magdziaS Czas edycji: 2009-03-20 o 10:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3488 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czy podsumuwując: z pitem wszytsko ok?
![]() |
#3489 |
Podróżniczka
|
Na moje oko pit jest w porzadku
![]() Ale podpytac w PUPie jeszcze mozesz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3490 |
Zakorzenienie
|
PUPie nic mi nie powiedzą, u mnie jest SUP
![]()
#3491 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() ![]() A SUP to jakis Stoleczny Urzad Pracy czy Komisja SKarbu Państwa ![]() Edytowane przez magdziaS Czas edycji: 2009-03-20 o 12:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3492 |
Zakorzenienie
|
Jesli mam staz w dniach 20 luty 19 maja to wychodzi mi, że mam 89 dni. Czy z tego powodu mam tylko 4 dni wolnego zamiast 6? Trochę byloby to glupie, zeby przez 1 dzien pracy mniej miec 2 dni mniej wolnego
![]()
#3493 |
perfumove love
|
Na to wychodzi :/
|
![]() ![]() |
![]() |
#3494 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie warto więc być nigdy do końa pewnym doradzając. Zgodzę się z Tobą natomiast w jednej kwestii- jak już się zdążyłyśmy przekonać każdy urząd interpetuje subiektywnie. Cytat:
Wiem jedno- na pewno nie mogą pozbawić Cię statusu osoby bezrobotnej w związku z Twoją ciążą. Przyszły na ten temat wyjaśnienia z MPiPS i są one na korzyść kobiety ciężarnej ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3495 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3496 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym o jakiej książeczce zdrowia piszesz? Jest tylko jedna- sanepidowska, niezbędna do takiej pracy gdzie jest wymgany kontakt z żywnością. I tego na pewno nie ma każdy. I nie ma to nic wspólnego z ubezpieczeniem zdrowotnym. Nawet książeczka RUM nie ma nic wspólnego z ubezpieczniem zdrowotnym. Przyjmując się do szpitala okazujesz legitymację ubezpieczeniową lub (pierwsze o tym słyszę) wymienione tu karty czipowe w niektórych województwach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3497 |
BAN stały
|
Ata77, masz grypę i idziesz do lekarza rodzinnego, to co bierzesz ze sobą? Nic? Jakiś dokument chyba musisz, bo Cię za darmo w ramach NFZ lekarz nie przyjmie...
Podałam nazwy książeczek, czy legitymacji, bo nie wiem jak to się w innych województwach nazywa, ale widziałam u koleżanki taką papierową, pochodzi z kujawsko-pomorskiego. Edytowane przez kukimonster Czas edycji: 2009-03-20 o 17:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#3498 |
Podróżniczka
|
Ata77 bardzo uczepiłaś się kwestii "kart czipowych" myślę, ze zupełnie niepotrzebnie ciągniesz ten temat. Jakoś wszyscy wiedzieli o co chodzi (kukimonster ładnie to wyjaśniła) i nikt nikogo o "wymyślanie" czy też inne "Matrixy" nie posądzał. Zresztą rozmowa była zupełnie o czym innym. Gwoli przypomnienia: o lekarzach do których można iśc zrobic badania lekarskie. Temat poszedł w zupełnie innym kierunku wywołując gigantyczny off top zupełnie bez sensu. Myślę, że kwestie kart czipowych możemy uznac za zakończoną ponieważ nie dotyczy ona zupełnie temtu wątku. To samo tyczy się również Twojego ciągłego posądzania mnie o niesłownośc i wprowadzanie ludzi w błąd. Jak dla mnie w obu kwestiach EOT.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3499 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Kukimonster dla mnie nic ładnie nie wyjasniła. Temat kart czipowych faktycznie zamknijmy w związku z tym. Nie posądzam Cię o niesłowność i nie mam pojęcia w wyniku czego taka dedukcja? Nie widzę powodu dla którego nie miałabym zabrać głosu w związku z tematem będącym częścią mojej pracy zawodowej. To wszystko. Faktycznie wróćmy do tematu. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3500 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3501 |
Zakorzenienie
|
Tak więc sytuacja o jakiej piszesz ma odniesienie do woj. śląskiego. Tam gdzie ja mieszkam są inne zasady. I próbowałam wyrazić swoje stanowisko w tej sprawie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3502 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ulga, już się bałam, że będą kazali mi odpracować ![]()
![]() |
#3503 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez moni_ka.g Czas edycji: 2009-03-21 o 06:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3504 |
Raczkowanie
|
witam!
Mam bardzo wazne pytanie. Od 3 tyg jestem na stazu absolwenckim. W moim urzedzie ustalono, ze od marca nie musimy przychodzic meldowac sie co miesiac w urzedzie, jedynie pracodawca ma dostarczac liste obecnosci. Slyszalam od kolezanek, ze inaczej jest w przypadku osób mających dodatkowe dochody. W moim przypadku jest to renta rodzinna. Oczywiscie w UP wiedza o tym i maja to wpisane w moje dane (nie przekraczam progu i moge odbywac staz) jednakże nikt tam nie poinformował mnie o tym, że z tego powodu mam przychodzić. Takiej informacji brakuje również w "pouczeniu dla bezrobotnego rozpoczynającego staż". Nie wiem co mam robić. U mnie w pracy też nikt nie wie. Najgorsze, że nie mam możliwości korzystania z telefonu komórkowego i ograniaczoną możliwośc korzystania z tel. stacjonarnego w godzinach pracy ze względu na charakter instytucji w której odbywam staż. Czy ktoś wie coś na ten temat.?Mój UP: nr 1 milionowa łódź Edytowane przez Katya Czas edycji: 2009-03-21 o 09:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#3505 |
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3506 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3507 |
Zakorzenienie
|
Masz jednak prawo OPUŚCIĆ stanowisko pracy jeśli masz do załatwienia sprawę w urzędzie pracy w godzinach swojej pracy, które pokrywają się z godzinami urzędowania PUP. Oczywiście zgłaszasz taką potrzebę pracodawcy.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3508 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny
![]() Mam pytanie, czy ktoras z was juz na pierwszym roku studiów starala sie o staż? Tak sie zastanawiam zeby nie marnowac wakacji, chcialabym gdzies odbyc praktyki, nie wiem jednak czy na tym etapie studiow uda mi sie gdzies zalapac ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3509 | |
perfumove love
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3510 |
Zadomowienie
|
Dlaczego nie dziennych?!
Ja wlasnie na takich jestem i w czasie 2/3 miesiecznych wakacji chcialam odbyc jakis staż ![]() Jeszcze jedno pytanko, czy tylko przez urzad pracy szukacie praktyk, czy same chodzicie/ dzwonicie po firmach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:09.