|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3481 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
Cytat:
|
|
|
|
|
#3482 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3483 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3484 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3485 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Banerek prosili w miarę możliwości do 21 marca zatrzymać, ale jeżeli nie chcesz to możesz usunąć MATUR- nie chcę być niemiła, ale ogarnij się dziewczyno! Panikować nigdy nie należy, a już tym bardziej zakładać same najgorsze rzeczy związane z własną osobą. Bardziej stresująca niż wizyta u ginekologa jest wizyta u psychologa/psychiatry. W Twoim przypadku proponowałabym jednak taką wizytę, bo odpowiedni lekarz naprawdę może pomóc Z doświadczenia wiem, że czasami psycholog potrafi zaledwie w kilka spotkań rozwiązać problem, który przez kilka lat był poza Twoją kontrolą i/lub Twoich bliskich. Głowa do góry i biegiem do lekarza!
|
|
|
|
|
#3486 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3487 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak leczycie PCO ? |
|
|
|
|
#3488 |
|
Zakorzenienie
|
Każda inaczej - zależy jaki efekt chcesz uzyskać
czy starasz się o dziecko czy nie.
|
#3489 |
|
Zakorzenienie
|
acha, bo mnie przepisała Jasmin
|
|
|
|
#3490 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny...
Ma problem natury takiej... Mam 24 lata ... od jakiegoś czasu nieregularny okres, bóle w podbrzuszu przed i po okresie (wcześniej ich nie miałam). Wybierałam się do gina już 2 miesiąc i trafić nie mogłam, aż do pewnej sytuacji.. hmm może połowa z Was mnie skrytykuje i powie bym w takie rzeczy nie wierzyła, ale uwierzcie, że też tak podchodziłam... Poszłam do wróżki.. sprawdzonej z polecenia. Poszłam do niej z przymrużeniem oka, tak z ciekawości. Nic jej o sobie nie mówiłam... a ona z kolei strasznie dużo o mnie wiedziała... :| Powiedziałam mi min, że mam problemy z układem rozrodczym i mogę mieć problemy z zajściem w ciążę, w grę w chodzi nawet bezpłodność. Na początku mnie to rozśmieszyło, ale .... zmotywowało do pójścia do gina. Nic o wróżce nie mówiłam. Zwykła kontrolna wizyta... Gin, stwierdziła, że mam strasznie małą macicę i dała mi skierowanie na usg przezpochwowe i badania hormonów (estrogen, progestreon, tsh). Badania hormonalne mam zrobić między 18 a 22 dc. Okres dostałam 11.03 więc muszę uzbroić się w cierpliwość. Natomiast USG miałam dzisiaj. Lekarz zapytał tylko czy staram się o dziecko, odpowiedziałam że nie, więc stwierdził, że narazie nie ma się czym martwić - zdziwiła mnie jego wypowiedź... NARAZIE?! Oto moje wyniki: Trzon macicy w przodozgięciu o jednorodnej echogienicznosci myometrium. Endometrium jednorodne o szerokości 5 mm. Wymiary trzonu 42/30/35 mm. Przydatki: Jajnik prawy 30/17 mm drobnopęcherzykowy. Jajnik lewy 23/22 mm drobnopęcherzykowy. Zatoka Douglasa bez płynu. hmm ... możecie coś powiedzieć na temat tych wyników ? |
|
|
|
#3491 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cześć. Co do wizyty u wróżki nie wyśmieje Cię, ponieważ pamiętam, że jako 15latka też byłam cóż, ciekawość. Ale to raczej temat wróżki mógłby być osobnym wątkiem.Co do twoich (i naszych) problemów mogę Ci polecić stronkę o PCOS, która według mnie jest dość kompetentna i szczegółowo opisuję przyczyny, objawy itp. Polecam, mnie właśnie wiele rozjaśniła w główce. http://mamo-tato.pl/article_show.php...s_id=1&ss_id=3 Hmm, mój ginekolog powiedział, że badania hormonalne robi się w zależności od hormonu. Ja osobiścię najpierw robiłam 1-ą cześć 2-3 dnia cyklu, 2-gą część 21-23 dnia cyklu. Powodzenia i dużo cierpliwości choć, że to trudne.. sama jestem mało cierpliwa
Edytowane przez SuavementeBesame Czas edycji: 2010-03-17 o 13:27 |
|
|
|
|
#3492 |
|
Zakorzenienie
|
Truffele z tego opisu nie wynika chyba nic szczególnie podejrzanego. Trzon macicy wydaje się ok (może nie za duży ale też nie jakoś szczególnie mały), jajniki - wymiary ok a jedynie te pęcherzyki mogą wskazywać na PCO ale nie muszą, endometrium w tym czasie cyklu jak najbardziej ok.
Według mnie nic złego się z Tobą nie dzieje, ale ja nie jestem lekarzem. Lekarz na pewno przez te pęcherzyki zapytał czy starasz się o dziecko.
|
#3493 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3494 |
|
Zakorzenienie
|
To jest właśnie istota PCO, że te pęcherzyki - im jest ich więcej tym bardziej spowalniają prace jajnika - ścianka robi się coraz grubsza, tworzą się torbiele jeżeli jajeczka dojrzewają a nie pękają albo jajeczka w ogóle nie dojrzewają tylko się odkładają na ściankach jajnika. Nie leczone PCO może doprowadzić do zmian rakowych w późniejszym wieku.
|
#3495 |
|
Przyczajenie
|
Ok dzięki za odpowiedz. A czy Twoim zdaniem powinnam to jakos teraz juz leczyc czy jak? Zdaję sobie sprawe z tego, ze diagnoze konkretnie postawi lekarz po badaniach hormonalnych. Zastanawia mnie tylko czy moze to byc powod problemow z zajsciem w ciaze??? Narazie jej nie planuje ale w przyszlosci napewno. Czy w takim przypadku wypadaloby abym jeszcze raz powtorzyla usg? Niektorzy rbia dla porownania 2 razy w miesiacu hm?
|
|
|
|
#3496 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3497 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#3498 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3499 |
|
Przyczajenie
|
A ile dni tam byłaś ?
|
|
|
|
#3500 |
|
Zakorzenienie
|
6 dni.....
|
|
|
|
#3501 |
|
Przyczajenie
|
Lasoa a ile tam sie leży na oddziale?
|
|
|
|
#3502 |
|
Zakorzenienie
|
mowia ze 2-3 ale wiekszosc jest dłuzej
a w dodatku 3 miesiace czekałam na wyniki |
|
|
|
#3503 |
|
Przyczajenie
|
OK dzięki właśnie nic nie wiedziałam na temat pobytu ale idę dopiero w maju bo mają takie terminy takze musze poczekać myśle że w między czasie mi się nic nie przytrafi.
---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ---------- No nie to nie daja wyników przy wypisie.. |
|
|
|
#3504 |
|
Zakorzenienie
|
dają ale tylko jakieś 5% wszystkich wyników, czyli usg nadnerczy, jajników i glukoze chyba
---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ---------- czy cos tam |
|
|
|
#3505 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#3506 |
|
Zakorzenienie
|
czekałam miesiąc
te badania co oni tam robia sporo kosztuja.... |
|
|
|
#3507 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny umowilam sie dzis ze swoim ksiedzem od religii na rozmowe jutro. myslicie ze dobrze robie?
|
|
|
|
#3508 |
|
Zakorzenienie
|
To wszystko zależy jaki ten Ksiądz jest. Jeżeli jest normalny to ok ale jeśli fanatyk to gorzej.
|
#3509 |
|
Przyczajenie
|
OK dzięki poczekam
|
|
|
|
#3510 |
|
Zakorzenienie
|
w ogole to obliczą Ci tkanke tłuszczowa ile masz wody w organizmie i takie tam
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:02.

Panikować nigdy nie należy, a już tym bardziej zakładać same najgorsze rzeczy związane z własną osobą. 

Czekalaś tyle