![]() |
#3511 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wirtualna przyjaźń 4
Syn z synową zachwyceni Sycylią.
Romantyczny urlop we dwoje z okazji rocznicy ślubu ![]() skąpana w Morzu Tyrreńskim i Jońskim zachwyca kolorami, lokalną kuchnią i dziką przyrodą. Dzieci mówią, że absolutnie to są ich klimaty. Mnie zachwyciło jedno ze zdjęć, mural na schodach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3512 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Ha, Budyś w telewizorze!
![]() ---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- O mateńko, mural prawdziwe ARCYDZIEŁO......!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#3513 |
Zakorzenienie
|
Tak Adusia, bo to nasz celebryta
![]() Siedzi w telewizorze i nie wychodzi stamtąd ![]() Bardzo mu się podoba. Piłeczki już pogryzł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3514 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3515 |
Zakorzenienie
|
Na muszki owocówki to słoik ze śliwką tylko przekrojoną . Trzeba zafoliować i widelcem nabić dziurki . Tak do godziny wszystkie tam wlezą a nie będa miały jak wyjść. Na komary próbowałabym kropelkę olejku z drzewa herbacianego przy otwartym oknie, Ale to bardzo intensywny zapach. Nie każdy go toleruje. Na meszki nie mam takiego sposobu, że wiem, że jest na meszki i sama chętnie się dowiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3516 |
Raczkowanie
|
Na owocówki to wiem, że jest dobra żółta taśma przyklejona na patyk. Podobno je ciągnie do żółtego i faktycznie bardzo dużo takich ziemiórek i owocówek się tak przyczepiło. O tym słoiku nie słyszałam, ale musze też przetestować.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3517 |
Zakorzenienie
|
Miałam ten żołty lepiec na ziemiórki i poradził sobie. Troche to trwało ale problem wyraźnie się zmniejszyl. Nie potrafie tylko ocenić na ile to trwałe w czasie. Bo razem z wyjazdem, okazałam się najgorsza ziemiorką bo kwiatki padły. Myślę, że do dziadostwo przyniosłam z ziemią ze sklepu. Tak, że byłoby fajnie jakbyście mogły polecić dobra ziemię, nie licząc faktu udania się do lasku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3518 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Mam żółte lepy, słoik pułapkę robiłam kiedyś, dzięki za przypomnienie Lenifko. Lałam tam jakieś soki, wciskałam cytrynę...działa znakomicie, ale i tak nie wszystkie tam leciały. ------------- gurzynskaaa ![]() ![]() ---------- Dopisano o 07:13 ---------- Poprzedni post napisano o 07:07 ---------- Lenifko ja wszystkie dziadostwa w ziemi czosnkiem wytruwam. A jeden nawet mi zakwitł w doniczce. -------- Byłam rano w aptece po smarowidło po ukąszeniu owadów, pani powiedziała, że mają w aptece inwazję owadów ![]() Czyli są wszędzie. ---------- Kolejny upalny dzień. Jak u Ciebie Lenifko? Też smali? Słoneczne lato w pełni ![]() Całe szczęście noc chłodniejsza, można było odpocząć. ---------- Dopisano o 07:17 ---------- Poprzedni post napisano o 07:13 ---------- Emmi spokojnego dnia ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3519 |
Zakorzenienie
|
Cyferko nie mam na co narzekać. Lenistwo na całego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3520 |
Zakorzenienie
|
Lenifko ugryzienie meszki jest nawet 3 razy bardziej dotkliwe niż w przypadku komarów, doświadczyłam to w tym roku.
Ani fenistil nie pomagał, ani hydrokortyzon., musiałam po niego sięgnąć, bo odczyn alergiczny był i stan zapalny. Przez półtora tygodnia cierpiałam. Aromatol odpowiednik Amolu znieczulał ból, ale musiałam go nosić przy sobie i jak przestawał działać, smarowałam ponownie. |
![]() ![]() |
![]() |
#3521 |
Zakorzenienie
|
Mnie też pożarły i własnie walczę. Ale ponieważ nie mam jeszcze pewności czym więc wszystko naraz i zamiennie. Oczywiście węgiel, ale i podbiał i wrotycz i propolis, więc cięzko mi powiedzieć co akurat, ale wydaje się dziś rano że lepiej. Na wieczór poszedł olej wrotyczowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3522 |
Zakorzenienie
|
Propolis nie działał, też mam pod ręką. Skoro Ci lżej, to coś zadziałało.
Lenifko, a nikogo nie będzie w mieszkaniu, że kwiatków nie możesz zostawić? Domyślam się, że kolejny dyżur przy mamie? ---------- Dopisano o 07:51 ---------- Poprzedni post napisano o 07:51 ---------- Idę czytać o wrotyczu, często go zachwalasz ![]() ---------- Dopisano o 08:02 ---------- Poprzedni post napisano o 07:51 ---------- Warto go mieć w apteczce. Dzisiaj widziałam je w Kotełkowie ![]() Niewiele, ale rosną. |
![]() ![]() |
![]() |
#3523 |
Zakorzenienie
|
Tym razem raczej dyżur przy wnuczku będzie. Ale to po nowym roku. A potem od razu do mamy na kolejne miesiące. Więc czas nieobecności w domu się wydłuży. Do mamy to pakuję 3 najważniejsze kwiatki do pudła i biorę ze sobą. Ostatni raz sąsiadka podlewała te co zostawiłam na korytarzu. Kochana dziewczyna. Niestety do wnuczka nie dam rady zabrać żadnego kwiatka. Niektóre są wywiezione do córy. Nawet nie wiem czy się jej podoba ten temat. No ale aloes ma i nie jest to mój i pilnuje go sama z siebie. No a mój to mirt i nawet nie wiem czy go zabiorę, bo on się jej przyda. Trzeba będzie nowy zorganizować. Czasem na targu są niewiasty co sprzedają te ciekawsze kwiatki (ciekawsze w sensie użytecznym)
Co to wrotyczu. Z nim trzeba ostrożnie i należy się wszystko o nim dowiedzieć, zanim się go użyje. No ja go lubię ale jestem ostrożna. Zawiera trujący tujon. Więc jest ziołem, które trzeba znać i rozumieć zanim się go użyje. Dawniej tu miałam całe łąki we wrotyczu a w tym roku z trudem znalazłam kilka roślin. A nie, mieszkanie nie będzie puste, bo m zostaje. Jak sobie przypomni to podleje ![]() ![]() Poza tym są 3 rośliny doniczkowe, które ja musze mieć koło siebie i czuję się "niewyraźnie" jak ich nie ma. To moja apteczka pierwszej pomocy. Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2024-09-04 o 08:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#3524 |
Zakorzenienie
|
Mogę Cię zrozumieć, bo mój Emek też by nie podlewał, niestety, to takie niemęskie zajęcie
![]() Leniwko, o wrotyczu pomyślałam do kwiatów na owady szkodniki, lub w razie potrzeby zewnętrznie dla człowieka ![]() Ja ogólnie nie lekuję się ![]() czasami ziółka jak rumianek, przy niestrawnościach. A tak codziennie rano napój z miodu ![]() Dobry miód, z zaufanej pasieki . Bardzo sobie cenię miód z mniszka i lipowy. |
![]() ![]() |
![]() |
#3525 |
Zakorzenienie
|
No ja też nie biorę żadych leków, a tabletki to tylko witaminki i mikroelementy, bo muszę z racji tego, że moja dieta to jest biedna i uboga z powodu alergii. To bardzo ważne co powiedzialaś, bo sa interakcje ziół lekami i mogą być bardzo poważne. Po prostu nie każdy może. I jak pisałam kiedyś na zagrodzie, mój pierwszy kontakt z ziołami był w czasie gdy już stale brałam leki i byłoby się źle skończyło. Dobrze że się wtedy nie poddałam po prostu i że doszłam do tego co i jak i dlaczego.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3526 |
Zakorzenienie
|
Edytowane przez Cyferkaa Czas edycji: 2024-09-04 o 08:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#3527 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3528 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Jejuśku, jakież to cudeńka na mnie czekają. Cyferuś, jesteś kochana. Bardzo Ci dziękuję.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3529 |
Zakorzenienie
|
I jeszcze na moment tu wróciłam z kuchni bo sobie pomyslałam, że nie napisałam o jednym dość ważnym temacie dla Ciebie cyferko, bo rozglądasz się za wrotyczem. Onego nawet zewnętrznie należy używać ostrożnie, bo skóra absorbuje wiele rzeczy co na nią zadamy. Po prostu papusia jak i wchłania ze swojej powierzchni do wnętrza organizmu. Lek zapodany na skórę, może być lekiem działającym wewnątrz. To napisałam gwoli tego aby nie przesadzić.
Poprawiałam byki. Nie wchodzi mi czasem literka"z". Ot stary komp to i nie wytrzymuje co się naklikam w tę klawiaturę ![]() Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2024-09-04 o 09:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#3530 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyferko,
Lenifka dobrze mówi, z wrotyczem trzeba mocno uważać. Może być trująco niebezpieczny. Nasze łąki miejscami całe od niego żółte, ale ja omijam. Nie dotykam, nie zrywam, nie podchodzę. |
![]() ![]() |
![]() |
#3531 |
Zakorzenienie
|
To może jednak zrezygnuję z jego posiadania.
Dziękuję, że mi mówicie ![]() Ale o węglu czytam, kupiłam sobie książeczkę. Na razie nie odnoszę się, bo za dużo rzeczy na raz robię. -------------- Adusia też chcę cieszyć się końcówką lata, to wstrętne owady żyć nie dają. Wczoraj pokropiłam się olejkiem z drzewa herbacianego, ale tak jest jak Lenifka mówi. Zapach tak intensywny, gorzki , niedobrze mi się robiło. Obstawiłam się geranium i komarnicą ![]() To wszystko jakoś zadziałało. Nie ma już długiego siedzenia na tarasiku. 19,30 ciemno. |
![]() ![]() |
![]() |
#3532 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Wakacje zakończone, polityka powróciła. Już wczoraj miałam jej pierwszą dawkę. Dzisiaj kolejne interesujące rzeczy.
Idę więc zaspokoić swoją ciekawość. Pa! |
![]() ![]() |
![]() |
#3533 |
Zakorzenienie
|
Ada u nas tak wcześniej było. Zatrzęsienie wrotyczu. teraz tylko nawłoć i przymiotno. To się zmienia, zależy co i jak się uprawia albo nie uprawia. Po drodze jest jedna łaka wykoszona. Ktoś o nią dalej dba i tam całkiem co inne rośnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3534 |
Zakorzenienie
|
Ania
![]() Ściskam mocno, rok szkolny. I znowu nie masz czasu ![]() Ciekawa jestem jak wasz wyjazd z dziewczynkami? |
![]() ![]() |
![]() |
#3535 |
Zakorzenienie
|
Tak, zapach jest bardzo intensywny (olejek herbaciany). Ja używałam także na sobie, to psy za mną szczekały jak wyszłam z domu
![]() ![]() Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2024-09-04 o 09:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#3536 |
4 pory roku i ja piąta
|
Hejka wszystkim
![]() Piąte przez dziesiąte Was poczytałam. Cieszycie się z upałów, mnie niestety dobijają i są powodem mojego bardzo kiepskiego samopoczucia. Wczoraj bałam się, że jakiś udar załapałam, bo mocno mnie mdliło. Ból głowy to już norma :/ . Wczoraj byłam ledwo żywa. Dziś niby ciut lepiej, może za sprawą parasolki, takiej zwykłej, pod którą szłam na pociąg i mimo kiepskiej osłony to jednak głowę miałam chłodną. Po powrocie szybki prysznic i drzemka. Nie jestem wstanie zaglądać do Was codziennie. Wczoraj wcale nie siadałam do kompa. Na razie w pracy chaos. Opóźnienia, wspominałam i papierologia stoi a potem trzeba będzie z nią pędzić ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3537 |
4 pory roku i ja piąta
|
Kapitalny domek dla Budynia
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3538 |
Zakorzenienie
|
Emmi dziękuję, że wpadłaś ❤️☘️
Dobrej nocki i następnego dnia. Bądź zdrowa 😘 |
![]() ![]() |
![]() |
#3539 |
Zakorzenienie
|
Dobranoc wszystkim.
Owady zniknęły 🙉🤔 |
![]() ![]() |
![]() |
#3540 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:38.