Technik farmacji -warto? - Strona 118 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-20, 20:17   #3511
miminka10
Raczkowanie

Dot.: Technik farmacji -warto?

Czy osoba ktora wrzucila gotowca pomyslala o tych osobach co sie rzetelnie przygotowywaly??jesli juz znales/as zadanie to trzeba bylo to zostawic dla siebie!!!!!
Ale Paulinko skoro się rzetelnie przygotowywałaś to zdasz ,to w czym problem.Ja też nie widziałam wcześniej tej recepty ale jak już wcześniej pisałam nie mam do nikogo o to pretensji bo byłam świetnie przygotowana do tego egzaminu i wiem,że zdam.

Edytowane przez miminka10
Czas edycji: 2011-06-20 o 20:19
miminka10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-20, 20:23   #3512
olkaq
Raczkowanie

przeczytalam,na innym forum,ze ta recepta byla na standaryzacjiu jakiejs..
nie wiem w co wierzyc juz..
nie slyszalam zeby taka recepta byla na standaryzacji jakiejkolwiek..
olkaq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-20, 20:27   #3513
kasiek523
Przyczajenie

ja tez to słyszałam
kasiek523 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-20, 23:01   #3514
micha987
Przyczajenie

hej. a z tym przechowywaniem czopków to w lodówce od 2-8C czy w chlodnym miejscu do 15C
micha987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-21, 00:03   #3515
adziaczek
Przyczajenie

przez idiotę który wrzucił receptę, ludzie którzy się naprawdę uczyli i nie widzieli jej wcześniej na forum, mogą mieć powtórkę z rozrywki, bo przecież mogą unieważnić egzamin i co? jeszcze raz to samo, stres, trzęsące się ręce i zmarnowany czas... ehhh porażka :/
adziaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-21, 00:41   #3516
mozetocoszmieni
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez micha987 Pokaż wiadomość
hej. a z tym przechowywaniem czopków to w lodówce od 2-8C czy w chlodnym miejscu do 15C
Ja dałem lodówke.
mozetocoszmieni jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-21, 05:32   #3517
olkaq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mozetocoszmieni Pokaż wiadomość
Ja dałem lodówke.
Ja napislam,ze przechowywac w chlodnym miejscu.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-21, 08:35   #3518
miminka10
Raczkowanie

Mam dla Ciebie ten artykuł czarna później go wrzucę

Edytowane przez miminka10
Czas edycji: 2011-06-21 o 08:44
Stary 2011-06-21, 08:42   #3519
kasiek523
Przyczajenie

no to piszemy jeszcze raz....nie popuszcza nam....tak jak na maturze...kiedyś tam
Stary 2011-06-21, 08:45   #3520
Mia45
Przyczajenie

narazie to musimy poczekać co wymyśli cke, no bo co innego możemy zrobić? na początku sama byłam wkurzona że trzeba będzie pisać jeszcze raz, ale teraz to po prostu czekam, aż w końcu coś postanowią
Mia45 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-21, 09:16   #3521
belladonnaXww
Przyczajenie

BARDZO PRZEPRASZAM WSZYSTKICH, KTÓRZY POCZULI SIĘ URAŻENI MOIMI SŁOWAMI! nie bylo to celowe tylko chwilowa złość!!!
belladonnaXww jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-21, 10:08   #3522
olkaq
Raczkowanie

Nie uniewaznia ludziska poniewaz na jakims forum czytalam,ze ta rp byla na jakiejs standaryzacji zrobionej przez oke czy cke..
Takze glowy do gory badzmy dobrej mysli
Moim zdaniem gdyby mieli ja uniewaznic juz bylaby jakas informacja na ten temat na str cke albo oke.

---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ----------

Tymczasem ja ide sie odkrwawić (oddac krew)
Stary 2011-06-21, 10:14   #3523
kasiek523
Przyczajenie

Kochani czy możecie mnie uspokoić??? Czy jest szansa za bedzie punktowana kazda forma wzięcia tebletek? Czy uprą sie do jednej możliwości? Prosze.....dajcie znać
Stary 2011-06-21, 11:12   #3524
wampa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiek523 Pokaż wiadomość
Kochani czy możecie mnie uspokoić??? Czy jest szansa za bedzie punktowana kazda forma wzięcia tebletek? Czy uprą sie do jednej możliwości? Prosze.....dajcie znać
a kto to może wiedzieć co sobie CKE wymyśli licząc dla 3 tab 0.01 lub 2 tab 0.02 są bardzo niewielkie różnice pomiędzy ilością masła także trudno ich wyczaić czy bedą chcieli tak czy tak, więc nikt Ci tu nie odpowie jak będzie w kluczu
Stary 2011-06-21, 11:14   #3525
olkaq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiek523 Pokaż wiadomość
Spokojnie
kilka postow wczesniej pisalam,ze konsultowalam sie z moim wykladowca i powiedzial,ze kazda forma bedzie poprawna i musza zaliczac wszystkie
takze spokojnie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-06-21, 12:22   #3526
micha987
Przyczajenie

a jaką dawke maksymalna jednorazową i dobową napisaliscie dla Encortonu?
micha987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-21, 12:31   #3527
Mysszzka
Raczkowanie

Hej! Pytałam wcześniej już jak to jest z tą rejestracja w Urzędzie Pracy... Otóż byłam dziś w PUP i wyobraźcie sobie, nie zarejestrowali mnie, powiedziały, że nie mają teraz pieniędzy na staże, że mam szukać sama, a poza tym dodały, że stażyście płaci pracodawca, a nie z Urzędu ....
Mysszzka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-21, 14:07   #3528
czaaarrrnaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez miminka10 Pokaż wiadomość
Mam dla Ciebie ten artykuł czarna później go wrzucę

0k dzięki bardzo

---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ----------

Cytat:
Napisane przez Mysszzka Pokaż wiadomość
Hej! Pytałam wcześniej już jak to jest z tą rejestracja w Urzędzie Pracy... Otóż byłam dziś w PUP i wyobraźcie sobie, nie zarejestrowali mnie, powiedziały, że nie mają teraz pieniędzy na staże, że mam szukać sama, a poza tym dodały, że stażyście płaci pracodawca, a nie z Urzędu ....

Tak właśnie jest w Urzędach Pracy, nigdy nie mają kasy.... Ja raz byłam na stażu z Urzędu przez pół roku w Urzędzie Gminy. Jak już skierują na staż to jedynie na pół roku, rzadko zdarza się by przedłużyli, a nam potrzeba 2 lata stażu niestety Wtedy pozostaje nadzieja, że pracodawca nam przedłuży i będzie płacił z własnej kieszeni, co mało prawdopodobne 'Moja kumpela fajnie trafiła, fakt czekała rok na staż, ale za to dostała umowę już na 3 lata.

---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ----------

Cytat:
Napisane przez olkaq Pokaż wiadomość
Spokojnie
kilka postow wczesniej pisalam,ze konsultowalam sie z moim wykladowca i powiedzial,ze kazda forma bedzie poprawna i musza zaliczac wszystkie
takze spokojnie
Olu z NASZYM wykładowcą hehe
nie przywłaszczaj sobie Pana M.
czaaarrrnaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-21, 15:42   #3529
olkaq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez czaaarrrnaaa Pokaż wiadomość
0k dzięki bardzo

---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ----------

Tak właśnie jest w Urzędach Pracy, nigdy nie mają kasy.... Ja raz byłam na stażu z Urzędu przez pół roku w Urzędzie Gminy. Jak już skierują na staż to jedynie na pół roku, rzadko zdarza się by przedłużyli, a nam potrzeba 2 lata stażu niestety Wtedy pozostaje nadzieja, że pracodawca nam przedłuży i będzie płacił z własnej kieszeni, co mało prawdopodobne 'Moja kumpela fajnie trafiła, fakt czekała rok na staż, ale za to dostała umowę już na 3 lata.

---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ----------

Olu z NASZYM wykładowcą hehe
nie przywłaszczaj sobie Pana M.
Przejezyczenie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-21, 15:43   #3530
kajetrin
Przyczajenie

po co się zbędnie stresować, przecież nie unieważnią żadnego egzaminu. A co do Pana M. to przecież u niego wszystkie wersje były poprawne, tylko każda w innym momencie ;p
kajetrin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-21, 17:58   #3531
miminka10
Raczkowanie

obiecany artykuł dla czarnej
Wyjaśnienie Ministerstwa Zdrowia – Departament Nauki i Szkolnictwa Wyższego
przesłane do SSP”Stopka”
pismo Znak: MZ-NS-ZM-0213-9088-1/PW/06 z dnia 09.11.2006 r.
W odpowiedzi na Państwa pismo z dnia 4 października 2006 r. w sprawie pytania, czy
praktyka odbywana przez osobę, która ukończyła szkołę kształcącą w zawodzie technik
farmaceutyczny, może być realizowana w aptece poza granicami Państwa Polskiego, Departament
Nauki i Szkolnictwa Wyższego uprzejmie informuje:
Celem odbycia dwuletnich praktyk w aptece przez adepta szkoły kształcącej w
zawodzie technik farmaceuta jest pogłębienie wiedzy teoretycznej oraz doskonalenie umiejętności
praktycznych w zakresie czynności fachowych, w szczególności polegających na sporządzeniu,
wytwarzaniu i wydawaniu produktów leczniczych i wyrobów medycznych. W rozporządzeniu
Ministra Zdrowia z dnia 17 lipca 2002 r. w sprawie odbywania praktyki w aptece przez technika
farmaceutycznego (Dz.U. nr 126, poz. 1082 z późn. zm.) nie ma wyraźnego zakazu odbywania
praktyk poza granicą państwa. Wyżej wspomniane rozporządzenie wyraźnie określa warunki
programowe, czas i formę w jakiej mają sie odbywać praktyki.
Wydaje się, że spełnienie przez apteki znajdujące się poza granicami RP powyższych
warunków nie będzie możliwe. Z brzmienia przepisów nie wynika również jednoznacznie
uprawnienie techników farmacji do odbywania praktyk poza granicami RP. Ponadto nie ma
możliwości zweryfikowania i nadzorowania praktyk odbywanych za granicą. Wszelkie przepisy
dotyczące odbywania praktyk przez inne grupy zawodowe poza granicami państwa zawierają
stosowne regulacje umożliwiające uznanie tych praktyk za równoważne z tymi, które odbyte
byłyby w Polsce. Wynika z tego, iż ustawodawca nie przewidując wyżej wspomnianego
rozwiązania nie chciał dopuścić do odbywania przez technika farmacji praktyk poza granicami RP.
Departament Nauki i Szkolnictwa Wyższego uprzejmie informuje, iż w świetle powyższego nie jest
wskazane aby technicy farmacji odbywali praktyki poza granicami RP.
Stary 2011-06-21, 18:22   #3532
czaaarrrnaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez miminka10 Pokaż wiadomość
obiecany artykuł dla czarnej
Wyjaśnienie Ministerstwa Zdrowia – Departament Nauki i Szkolnictwa Wyższego
przesłane do SSP”Stopka”
pismo Znak: MZ-NS-ZM-0213-9088-1/PW/06 z dnia 09.11.2006 r.
W odpowiedzi na Państwa pismo z dnia 4 października 2006 r. w sprawie pytania, czy
praktyka odbywana przez osobę, która ukończyła szkołę kształcącą w zawodzie technik
farmaceutyczny, może być realizowana w aptece poza granicami Państwa Polskiego, Departament
Nauki i Szkolnictwa Wyższego uprzejmie informuje:
Celem odbycia dwuletnich praktyk w aptece przez adepta szkoły kształcącej w
zawodzie technik farmaceuta jest pogłębienie wiedzy teoretycznej oraz doskonalenie umiejętności
praktycznych w zakresie czynności fachowych, w szczególności polegających na sporządzeniu,
wytwarzaniu i wydawaniu produktów leczniczych i wyrobów medycznych. W rozporządzeniu
Ministra Zdrowia z dnia 17 lipca 2002 r. w sprawie odbywania praktyki w aptece przez technika
farmaceutycznego (Dz.U. nr 126, poz. 1082 z późn. zm.) nie ma wyraźnego zakazu odbywania
praktyk poza granicą państwa. Wyżej wspomniane rozporządzenie wyraźnie określa warunki
programowe, czas i formę w jakiej mają sie odbywać praktyki.
Wydaje się, że spełnienie przez apteki znajdujące się poza granicami RP powyższych
warunków nie będzie możliwe. Z brzmienia przepisów nie wynika również jednoznacznie
uprawnienie techników farmacji do odbywania praktyk poza granicami RP. Ponadto nie ma
możliwości zweryfikowania i nadzorowania praktyk odbywanych za granicą. Wszelkie przepisy
dotyczące odbywania praktyk przez inne grupy zawodowe poza granicami państwa zawierają
stosowne regulacje umożliwiające uznanie tych praktyk za równoważne z tymi, które odbyte
byłyby w Polsce. Wynika z tego, iż ustawodawca nie przewidując wyżej wspomnianego
rozwiązania nie chciał dopuścić do odbywania przez technika farmacji praktyk poza granicami RP.
Departament Nauki i Szkolnictwa Wyższego uprzejmie informuje, iż w świetle powyższego nie jest
wskazane aby technicy farmacji odbywali praktyki poza granicami RP.

Dziękuję
czaaarrrnaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-21, 19:31   #3533
miminka10
Raczkowanie

Dziękuję
Nie ma za co ,cała przyjemność po mojej stronie
A jak tam u Was z programem aptecznym.Dajecie radę?Bo ja przyznam ,że praktyki dały mi dużo bo w szkole mieliśmy tylko może z 3 godziny na tym programie i za to duży minus.A wiem,że na perfect to raczej go nie dopracowałam i boję się,że jak już pójdę do pracy to dużo rzeczy nie będę pamiętała.Czy ma ktoś może namiar na jakieś demo programu albo coś takiego?
Stary 2011-06-21, 20:03   #3534
Jazzlyn
Zadomowienie

miminka10 nie wiem na jakim programie pracowałaś, ale demo kamsoft można pobrać na ich stronie:
http://www.kamsoft.pl/prod/aow/pobierz.htm
Mnie się przydało, trochę ćwiczyłam w domu
Jazzlyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-21, 20:10   #3535
miminka10
Raczkowanie

Dziękuję bardzo.ściągnę i zobaczę
Stary 2011-06-21, 20:32   #3536
kasiulka123456
Przyczajenie

Cześć Co do tabl Encortonu ja np wzięłam 3 szt po 0,001 i z tego co pamiętam to w Lekach Współczesnej Terapii były podane preparaty handlowe inne i przy encortonie pisało, że są dostępne tylko jaki 1mg i 5mg. Więc chyba trzeba było wziąć te 1mg.

Kolejna sprawę mam taką, że z poniedziałkowego egzaminu wyliczyłam, że braknie mi 1 pkt do zaliczenia.Myślicie, że jest możliwość zawalczyć o 1pkt, albo czy jest jakieś zadanie, gdzie można by wziąć więcej niż 1 odpowiedź pod uwagę? Moja nauczycielka jeszcze przed wynikami miała wątpliwości co do zadania nr 46 i 50.

Proszę doradźcie coś
kasiulka123456 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-21, 20:39   #3537
agnes188
Zakorzenienie

w 50 jakie watpliwosci? odp. oczywista dla kazdego powinna tu byc:salbutamol.

za kazde zadanie byl jeden punkt

agnes188 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-21, 21:53   #3538
hita33
Raczkowanie

Centralna Komisja Egzaminacyjna wciąż nie podjęła żadnych decyzji w sprawie ważności egzaminu państwowego na technika farmaceutycznego, który w całym kraju przeprowadzono w środę. Jak informowaliśmy wczoraj, na kilkanaście godzin przed egzaminem ktoś umieścił na forum internetowym Wizaż.pl treść jednego z zadań.

Wczoraj szef CKE, Tadeuszem Mosiek, był nieuchwytny, cały dzień uczestniczył w naradach poświęconych przeciekowi. Od jego współpracowników usłyszeliśmy, że sprawa jest badana i być może dziś zapadnie decyzja, czy egzamin trzeba będzie powtórzyć.

- Zależy to od skali przecieku - usłyszeliśmy w biurze CKE.
- Wiemy, że przeciek miał miejsce, chociaż formalnych zgłoszeń nie otrzymaliśmy - przyznaje Wojciech Małecki, dyrektor Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej we Wrocławiu. Nikt z dyrektorów szkół, w których przeprowadzono egzamin, nie poinformował OKE o możliwych nieprawidłowościach, mimo że wiedza na ten temat w środowisku jest powszechna.

- Gdyby okazało się, że egzamin trzeba powtórzyć, to na nowo musielibyśmy powołać komisję i załatwić sporo formalności. Pewnie dlatego nikt nie chce się wychylać i zgłaszać sprawy do OKE - usłyszeliśmy w jednej ze szkół.

- Taką wiedzą dyrektorzy powinni dzielić się z OKE - uważa Wojciech Małecki.
hita33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-21, 21:54   #3539
Mr Smoog
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kasiulka123456 Pokaż wiadomość
Cześć Co do tabl Encortonu ja np wzięłam 3 szt po 0,001 i z tego co pamiętam to w Lekach Współczesnej Terapii były podane preparaty handlowe inne i przy encortonie pisało, że są dostępne tylko jaki 1mg i 5mg. Więc chyba trzeba było wziąć te 1mg.

Kolejna sprawę mam taką, że z poniedziałkowego egzaminu wyliczyłam, że braknie mi 1 pkt do zaliczenia.Myślicie, że jest możliwość zawalczyć o 1pkt, albo czy jest jakieś zadanie, gdzie można by wziąć więcej niż 1 odpowiedź pod uwagę? Moja nauczycielka jeszcze przed wynikami miała wątpliwości co do zadania nr 46 i 50.

Proszę doradźcie coś

Zad 46
Jaką ilość gumy arabskiej należy użyćź do wykonania 100.0g Emulsio oleosae ?
Odp 46
Jak wiemy (tego uczą) jeśli nie ma podanej zawartości oleju w emulsji to przyjmujemy, że jest jej 10%. Z recepty łatwo wywnioskować, że jest to emulsja O/W - dlatego powyższe dane (te 10%) nam się zgadzają Więc analogicznie wychodzi nam 10.0 oleju. By zachować odpowiednie proporcje musimy zrobić fazę w której będzie OLEJ : WODA : GUMA w odpowiednich proporcjach OLEJ 2 : WODA 1.5 : Guma 1
Podstawmy pod odp dane i wyjdzie nam że mamy 10 Oleju więc, 2 razy mniejGUMY, i 1.5 raza mniej WODY.

Zad 50
W leczeniu astmy oskrzelowej stosuje się preparaty podawane drogą wziewną zawierające
Odp 50
Jak wiemy (powinniśmy przynajmniej) Nafazolina zmniejsza obrzęki - głównie stosowana do nosa (ten nieprzyjemny katar). Aminofilina - może i się mylę, ale czy podawany był kiedykolwiek preparat wziewny teofiliny, tak więc i odp A i D odpadną z rajdu na najlepsze odpowiedzi
Został nam Salbutamol - płyn do nebulizacji, proszek chyba w Ventodysku i ofc Ventolin - ten tak często i gęsto stosowany.

Co do projektu, wydaje mi się, że podane były dawki 10 mg i 20 mg, a nie 1 czy 5, więc jeśli wzięłaś 3 x 1 mg to starczy Ci aż na 1.2 czopka !
Nie mam przed sobą LWT, a co lepsze - w czasie pisania egzaminu, także nie miałem dostępu do tego, więc powinno się użyć takich tabletek jakie wydawały się - przynajmniej wtedy - najbardziej odpowiednie. Czy 3 x 10 mg ( mniej masła - a trzeba się starać by było więcej) 2x20 mg ( straty) czy mieszane (mało leage artis wykonanie). To już tylko zależało od inwencji twórczej.
Mr Smoog jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-21, 21:55   #3540
Mia45
Przyczajenie

tak z ciekawości szukam czy coś wiadomo o unieważnieniu egzaminu, no i oczywiście w dalszym ciągu nic :/ jest kolejny artykuł w Nowej Trybunie Opolskiej, ale nie wnosi on nic nowego, jest tylko napisane, że dalej badają sprawę... http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/arti...GION/495039061
ciekawe ile napiszą artykułów, aż w końcu to zbadają
Mia45 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości