izotek - Strona 119 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-04-04, 08:51   #3541
bleuclair
Zakorzenienie

Dot.: izotek

Cytat:
Napisane przez arturowaaa Pokaż wiadomość
nie, może jakieś naprawdę minimalne na które trzeba się konkretnie i z bliska się przyjrzeć. jestem zadowolona, odstawiłam wszelkie podkłady! jedyne co mnie martwi to wybór kremu nawilżającego, bo nawet jak nakładałam podkład to no pięknej czystej cerze wyglądał nieestetycznie, uwydatniał suche skórki, robił plamy itp. bez względu jaki to był podkład.
potrzebuję nawilżenia.. zastanawiam się nad kremem Oilian czy jakoś tak albo z Pharmaceris multilipidowy.
Daj proszę znać za jakiś czas, jakie efekty po skończeniu kuracji. Jestem ciekawa, czy to prawda, że łojotok wraca do poprzedniego stanu. Gdyby tak było, to raczej oznaczałoby to,że i pryszcze mogą wrócić... A ja tak bardzo nie chcę mieć znowu tłustej cery i miłoby było gdyby włosy trochę mniej się przetłuszczały niż przed podjęciem kuracji. Niby mi jeszcze zostało ponad pół roku, ale zawsze lepiej wiedzieć co i jak.
bleuclair jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-04, 09:56   #3542
Asiaaa95
Raczkowanie

Dziewczyny i chłopaki, kojarzę że wcześniej pisaliście o czymś na wypadanie włosów. Moja siostra używała kiedyś Solgar Skóra Włosy Paznokcie i bardzo sobie chwaliła, mówiła że włosy znacznie się wzmocnily, szybciej rosły i rosło dużo nowych. Zresztą... Pewnie nie bez powodu ten suplement ma tak wysoką cenę... Ja mam zamiar się tym posuplementować przez 2-3-4 miesiące, jak już skończę leczenie Aknenorminem. Wtedy już będę mieszkała w UK, ale obadałam, że tam Solgar tez jest dostępny, wiec git ;-)
Asiaaa95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-04, 09:58   #3543
BehindU
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bleuclair Pokaż wiadomość
Daj proszę znać za jakiś czas, jakie efekty po skończeniu kuracji. Jestem ciekawa, czy to prawda, że łojotok wraca do poprzedniego stanu. Gdyby tak było, to raczej oznaczałoby to,że i pryszcze mogą wrócić... A ja tak bardzo nie chcę mieć znowu tłustej cery i miłoby było gdyby włosy trochę mniej się przetłuszczały niż przed podjęciem kuracji. Niby mi jeszcze zostało ponad pół roku, ale zawsze lepiej wiedzieć co i jak.
Znalazłem taki cytat:
"Jak wiadomo w powstawaniu zmian trądzikowych główną rolę odgrywają uwarunkowane genetycznie zmiany hormonalne prowadzące do:
1. zwiększonej produkcji łoju
2. zwiększonego rogowacenia ujść aparatu mieszkowo-łojowego powodującego zaczopowanie ujść, a w następstwie
3. zwiększonego zasiedlenia rozszerzonych przewodów gruczołów łojowych przez bakterie beztlenowe - Propionibacterium acnes,
4. rozwoju nacieków zapalnych w otoczeniu gruczołów łojowych.
O ile izotretinoina działa na wszystkie cztery wymienione zjawiska, to antybiotyki z grupy tetracyklin jedynie na trzecie i czwarte.
Zatem wniosek co do skuteczności leczenia obiema metodami nasuwa się sam."

U mnie 3 miesiąc kuracji. Nie pojawia się już nic nowego, tylko czasem jakiś malutki zamknięty zaskórnik wyjdzie w strefie T, po czym zniknie. Po zwiększeniu dawko na 40mg skóra woła o nawilżenie, a usta muszą być smarowane balsamem kilka razy dziennie. Do tego jeszcze oczy i to tyle jeśli chodzi o skutki uboczne. Zapomniałem już co to łojotok i nie chciałbym go znów przerabiać
Prawdopodobnie skuszę się na ten Vitapil (a jeśli nie zadziała lub pogorszy stan skóry to na Revalid). Chciałbym zrobić coś z moimi siwakami - w tym wieku to chyba nie powinny być

Korzystając z okazji - Wesołych Świąt
BehindU jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-04, 10:01   #3544
Asiaaa95
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez BehindU Pokaż wiadomość
Znalazłem taki cytat:
"Jak wiadomo w powstawaniu zmian trądzikowych główną rolę odgrywają uwarunkowane genetycznie zmiany hormonalne prowadzące do:
1. zwiększonej produkcji łoju
2. zwiększonego rogowacenia ujść aparatu mieszkowo-łojowego powodującego zaczopowanie ujść, a w następstwie
3. zwiększonego zasiedlenia rozszerzonych przewodów gruczołów łojowych przez bakterie beztlenowe - Propionibacterium acnes,
4. rozwoju nacieków zapalnych w otoczeniu gruczołów łojowych.
O ile izotretinoina działa na wszystkie cztery wymienione zjawiska, to antybiotyki z grupy tetracyklin jedynie na trzecie i czwarte.
Zatem wniosek co do skuteczności leczenia obiema metodami nasuwa się sam."

U mnie 3 miesiąc kuracji. Nie pojawia się już nic nowego, tylko czasem jakiś malutki zamknięty zaskórnik wyjdzie w strefie T, po czym zniknie. Po zwiększeniu dawko na 40mg skóra woła o nawilżenie, a usta muszą być smarowane balsamem kilka razy dziennie. Do tego jeszcze oczy i to tyle jeśli chodzi o skutki uboczne. Zapomniałem już co to łojotok i nie chciałbym go znów przerabiać
Prawdopodobnie skuszę się na ten Vitapil (a jeśli nie zadziała lub pogorszy stan skóry to na Revalid). Chciałbym zrobić coś z moimi siwakami - w tym wieku to chyba nie powinny być

Korzystając z okazji - Wesołych Świąt
Akurat przed chwilą pisałam o suplemencie, dokładnie Solgar
Wesołych Świąt również
Stary 2015-04-04, 13:44   #3545
Saphire_Blue
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez asiuniaskc Pokaż wiadomość
A ja po kuracji narazie używam ziai kremu z liściem manuka na dzień i na noc antybakteryjny krem nawilżający pichtowy... Wszystko nie drogie i sobie chwale narazie
Właśnie słyszałam dużo pozytywów o tej linii z liściem manuka, wręcz jest to jeden z moich typów po skończonej kuracji w zależności od tego jak będzie z łojem i rumieniem. Napisz za jakiś czas jak Ci służy

Cytat:
Napisane przez BehindU Pokaż wiadomość
Chciałbym zrobić coś z moimi siwakami - w tym wieku to chyba nie powinny być
A tam, mi u mojego narzeczonego nie przeszkadzają i źle z nimi nie wygląda, a zaczął siwieć przed 20. Geny. Nie wiem czy wogóle istnieje coś takiego, żeby przestały włosy siwieć.

Cytat:
Napisane przez Asiaaa95 Pokaż wiadomość
Dziewczyny i chłopaki, kojarzę że wcześniej pisaliście o czymś na wypadanie włosów. Moja siostra używała kiedyś Solgar Skóra Włosy Paznokcie i bardzo sobie chwaliła, mówiła że włosy znacznie się wzmocnily, szybciej rosły i rosło dużo nowych. Zresztą... Pewnie nie bez powodu ten suplement ma tak wysoką cenę... Ja mam zamiar się tym posuplementować przez 2-3-4 miesiące, jak już skończę leczenie Aknenorminem. Wtedy już będę mieszkała w UK, ale obadałam, że tam Solgar tez jest dostępny, wiec git ;-)
A nie lepiej zacząć suplementować się w trakcie, a nie po ?
Widzę, że wypada drożej niż np. Vitapil i trzeba łykać go do 2 razy dziennie, ale jeśli jest lepszy to może i faktycznie warto
Saphire_Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-04, 13:59   #3546
Asiaaa95
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Saphire_Blue Pokaż wiadomość
Właśnie słyszałam dużo pozytywów o tej linii z liściem manuka, wręcz jest to jeden z moich typów po skończonej kuracji w zależności od tego jak będzie z łojem i rumieniem. Napisz za jakiś czas jak Ci służy

A tam, mi u mojego narzeczonego nie przeszkadzają i źle z nimi nie wygląda, a zaczął siwieć przed 20. Geny. Nie wiem czy wogóle istnieje coś takiego, żeby przestały włosy siwieć.

A nie lepiej zacząć suplementować się w trakcie, a nie po ?
Widzę, że wypada drożej niż np. Vitapil i trzeba łykać go do 2 razy dziennie, ale jeśli jest lepszy to może i faktycznie warto
Niby lepiej w trakcie, ale biorę juz Aknenormin, do tego tabletki anty, wiec nie chce dodatkowo obciążać wątroby Stwierdzilam, że w momencie skończenia kuracji Akne zacznę suplementację Solgarem i juz
Stary 2015-04-04, 15:50   #3547
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Czy Wam tez tak wlosy szybko rosna po Izoteku?
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-04, 16:07   #3548
Saphire_Blue
Raczkowanie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;50926202]Czy Wam tez tak wlosy szybko rosna po Izoteku?[/QUOTE]

Mi zawsze szybko rosły włosy i paznokcie, więc trudno mi stwierdzić. Ale słyszałam opinie, że niektórym tak się działo, także jest to możliwe. W sumie jak dla mnie to wręcz pożądany skutek uboczny - gdybym miała wybierać czy wolę, żeby wypadały czy rosły szybciej to odpowiedź jest oczywista
Stary 2015-04-04, 16:13   #3549
kalinolistek
Zakorzenienie

Cytat:
Mi zawsze szybko rosły włosy i paznokcie, więc trudno mi stwierdzić. Ale słyszałam opinie, że niektórym tak się działo, także jest to możliwe. W sumie jak dla mnie to wręcz pożądany skutek uboczny - gdybym miała wybierać czy wolę, żeby wypadały czy rosły szybciej to odpowiedź jest oczywista
Wlosy wypadaja mi od dawna, wiec gdy rozpoczne leczenie, to taki skutek uboczny bylby w sam raz.
Czy zaobserwowalyscie zmiany nastroju?

kalinolistek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-04, 18:12   #3550
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
Dobrze, pod warunkiem, że rosną w miejscach pożądanych
Wyskoczyła mi potówka na ustach, nie wiem jakim cudem, skoro są mega suche. Może to było coś w podobie.
Stary 2015-04-04, 20:06   #3551
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Mi o wiele bardziej wypadaja, ale tez o wiele szybciej rosna.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-04, 20:39   #3552
phideaux
Wtajemniczenie

Ja mam super włosy przez kurację, mocne, zdrowe, nie wypadają, wydają się grubsze przez to, że nie są jak kiedyś przyklapnięte (mam przetłuszczające z natury).
Stary 2015-04-04, 20:48   #3553
kalinolistek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phideaux Pokaż wiadomość
Ja mam super włosy przez kurację, mocne, zdrowe, nie wypadają, wydają się grubsze przez to, że nie są jak kiedyś przyklapnięte (mam przetłuszczające z natury).
Zobaczymy jak u mnie to sie sprawdzi, zaczynam w srode.

A Wasze samopoczucie? Widzicie jakies pogorszenie?

Stary 2015-04-05, 00:54   #3554
Saphire_Blue
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lisnov Pokaż wiadomość
Dobrze, pod warunkiem, że rosną w miejscach pożądanych
Wyskoczyła mi potówka na ustach, nie wiem jakim cudem, skoro są mega suche. Może to było coś w podobie.
Oj uważaj. Usta niby suche ale mi np. pękły ok. miesiąc temu i masakra była 😐 nawilżaj.

Cytat:
Napisane przez kalinolistek Pokaż wiadomość

Poza ospałością, brakiem koncentracji, takim "wypompowaniem" energetycznym czasami, nic się nie dzieje strasznego. A miałam problemy depresyjne parokrotnie w życiu, więc mam porównanie.
Stary 2015-04-05, 00:58   #3555
kalinolistek
Zakorzenienie

Cytat:

Poza ospałością, brakiem koncentracji, takim "wypompowaniem" energetycznym czasami, nic się nie dzieje strasznego. A miałam problemy depresyjne parokrotnie w życiu, więc mam porównanie.
Brak koncentracji moze byc uciazliwy ale czego sie nie robi dla gladkiej twarzy.

Stary 2015-04-05, 02:12   #3556
laisla
Zakorzenienie

Cytat:

Trudno powiedzieć bo niby tak, ale oprócz izo działy się ostatnio u mnie dość nieoczekiwane zwroty akcji jeśli chodzi o pracę więc sama nie wiem, czy obwiniać izo, te zmiany czy może jeszcze przesilenie wiosenne

Nie potrafię powiedzieć czy włosy rosną mi szybciej. Najważniejsze, że nie wypadają i nie przetłuszczają się

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2015-04-05 o 02:14
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-05, 10:24   #3557
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
Oj uważaj. Usta niby suche ale mi np. pękły ok. miesiąc temu i masakra była 😐 nawilżaj.
Akurat pękanie znam. Niestety mam taki nawyk, że zdzieram wszystkie skórki i usta są obecnie całe pokaleczone
Stary 2015-04-05, 10:28   #3558
kalinolistek
Zakorzenienie

Cytat:
Akurat pękanie znam. Niestety mam taki nawyk, że zdzieram wszystkie skórki i usta są obecnie całe pokaleczone
A co stosujesz na usta? Chce sobie wszystko zorganizowac.

Stary 2015-04-05, 11:52   #3559
Margoza
Raczkowanie

Ja mam super włosy teraz, fajnie się układają, nie przetłuszczają i są takie mięciutkie jak nigdy Mam tylko nadzieję, że nie zaczną jakoś bardzo wypadać Nie wiem może jeszcze za krótko biorę Izo, ale ja praktycznie nie odczuwam żadnych skutków ubocznych. Lekko wysychające usta tylko, pod koniec dnia w pracy przy kompie delikatnie czasem szczypią oczy. Ale to tyle. Żadnych innych dolegliwości. Życzyłabym sobie żeby tak było do końca

---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ----------

Dziewczyny, a czy leczenie zęba ze znieczuleniem jest jakimś przeciwwskazaniem? Mam wizytę w przyszłym tyg.u stomatologa i nawet w sumie nie pomyślałam o tym...Wspominać coś stomatologowi czy to raczej nie ma wpływu?
Margoza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-05, 13:23   #3560
withi_as
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Margoza Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a czy leczenie zęba ze znieczuleniem jest jakimś przeciwwskazaniem? Mam wizytę w przyszłym tyg.u stomatologa i nawet w sumie nie pomyślałam o tym...Wspominać coś stomatologowi czy to raczej nie ma wpływu?
Nie ma wpływu, ale powiedź na wszelki wypadek. Ja miałam usuwaną ósemkę w trakcie kuracji, do tego przez tydzień byłam na potężnych ilościach przeciwbólowych (Ketonal, Tramal), zrobił mi się suchodół, więc ciekawie nie było, ale powiedziałam chirurgowi przed zabiegiem, nie było to żadne przeciwwskazanie
withi_as jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-05, 20:25   #3561
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
A co stosujesz na usta? Chce sobie wszystko zorganizowac.
Ja to się nie znam, moje usta są zmasakrowane ale chyba wystarczy częste nawilżanie pomadką do ust

Dziewczyny, czy zauważyłyście może, że rany się gorzej goją?

---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ----------

Bo mi się jedna rana nie chce goić i nie wiem, czy to od tego...
Stary 2015-04-05, 21:01   #3562
Asiaaa95
Raczkowanie

Mam pytanie... Nie wiecie czy Izotek (Aknenormin w moim przypadku) może mieć wpływ na kaszaki? Mam guzka z tyłu głowy od dziecka, raczej kaszak (ale od przedwczoraj zaczęłam sobie wkrecac jakieś akcje i jade w przyszłym tygodniu do lekarza z tym) i chyba ciut się powiększył i juz siedzę cała o*srana za przeproszeniem...
Stary 2015-04-05, 21:04   #3563
kennedy
Zakorzenienie

nie denerwuj sie. kaszak sam z siebie moze sie powiekszac. izo nie ma na to wplywu
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-05, 21:07   #3564
Asiaaa95
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
nie denerwuj sie. kaszak sam z siebie moze sie powiekszac. izo nie ma na to wplywu
Tzn. Nigdy nie byłam z tym u lekarza i nie wiem czy to kaszak... Ale skoro mam to około 10-11 lat to raczej nic poważnego to nie jest skoro jestem "cała i zdrowa"... Mój tato tez mial z tyłu głowy kaszak wiec może genetycznie... W każdym razie dziękuję za odpowiedź, nawet nie wiecie jaka to ulga...
Stary 2015-04-05, 23:01   #3565
Cytrynusia
Rozeznanie

Cytat:
Ja to się nie znam, moje usta są zmasakrowane ale chyba wystarczy częste nawilżanie pomadką do ust

---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ----------

Bo mi się jedna rana nie chce goić i nie wiem, czy to od tego...
Tak. Nie dosc ze podrazniona skora, podatna na otarcia to niestety i rany duzo gorzej sie goja.
Cytrynusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-06, 00:10   #3566
Kasandra117
Raczkowanie

Cytat:
Niestety zauważyłam. Zwykłe małe ranki goją się długo. A już nie wspomnę jak długo goiła mi się i babrała rana pooperacyjna Myśle,że gdyby nie izotek to raz dwa i byłoby po sprawie. Przy tej okazji poznałam bardzo fajną maść na rany- Solcoseryl.
Kasandra117 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-06, 01:01   #3567
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cytrynusia Pokaż wiadomość
Tak. Nie dosc ze podrazniona skora, podatna na otarcia to niestety i rany duzo gorzej sie goja.
Cytat:
Napisane przez Kasandra117 Pokaż wiadomość
Niestety zauważyłam. Zwykłe małe ranki goją się długo. A już nie wspomnę jak długo goiła mi się i babrała rana pooperacyjna Myśle,że gdyby nie izotek to raz dwa i byłoby po sprawie. Przy tej okazji poznałam bardzo fajną maść na rany- Solcoseryl.
No to pięknie...
Stary 2015-04-06, 01:21   #3568
laisla
Zakorzenienie

lisnov o tych rankach, które gorzej się goją było już na wątku wiele razy
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-06, 10:56   #3569
Asiaaa95
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kasandra117 Pokaż wiadomość
Tak samo blizny... Niby leczenie powoduje złuszczanie tradzikowych śladów, ale ja jakoś zauważyłam wyostrzenie tych blizn, fakt że to też moja wina bo nieźle mi odwaliło wtedy z tym korundem, no cóż... Ale prędzej czy później doszłoby to do normy... A podczas brania Aknenorminu za cholerę nie chce to wrócić do normy... Skóra po prostu nie chce się regenerować...
Stary 2015-04-06, 11:21   #3570
Margoza
Raczkowanie

A jak tam z Waszą dietą w czasie świąt?? Mój cholestrol chyba skoczył do 400 Ale od jutra powrót do rzeczywistości- słodycze i ciasta zamieniam na warzywa i owoce:P
Margoza jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości