Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8 - Strona 119 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-22, 21:50   #3541
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8

Cytat:
Napisane przez niv_ Pokaż wiadomość
Hehe...zawsze dostaję minimum 5 dni, niezależnie od lekarza, byłam u różnych...znajomi podobnie, w poprzedniej i obecnej pracy tak samo, więc nie wiem jak to jest.
Ostatnio dostałam na 4 dni ale od wtorku, lekarz powiedział że gdybym przyszła w poniedziałek dostałabym 5 czyli do piątku.
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-22, 22:17   #3542
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez weselna01 Pokaż wiadomość
A ja rozumiem jej oburzenie. Z marszu wszystkich pracodawców nazwałaś wyzyskiwaczami "by wyjść na swoje" bo "ty masz takie doświadczenia" albo tak odbierasz te doświadczenia. Przykro mi, ale doświadczenia własne, jako jednostki, nie określają działania świata jako takiego.

---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ----------

Właśnie wyjmuje 13k własnych oszczędności, żeby zapłacić ludziom. Czuję się wyjątkowa, przecież to coś nienormalnego...
O, toto.

I ciekawa jestem czy te wszystkie osoby które sobie życzą 2,5 na rękę i umowę o pracę od razu przynoszą pracodawcy tyle zysku, żeby zarobić na siebie + przynieść zysk firmie.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-22, 23:34   #3543
nelciak
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Zrobiłam testy z rekrutacji do jednej firmy, która mnie interesuje i jestem niezadowolona werbalny dobrze mi poszedł, może i na 100%, ale tych liczbowych to ja nie umiem tak szybko analizować (18 pytań na 25 minut, ale trzeba analizować dane z tabel i wykresów) i chyba ze 4 odpowiedzi całkowicie strzeliłam, bo już mi czasu brakowało
Luz, to się da wyćwiczyć. Ja wyćwiczyłam już na matmie w LO Grunt to być gotowym na to, ze na tescie prawdopodobie dadzą nam swoj kalkulator prosty, w którym nie ma opcji wstawiania nawiasów. Jak ktoś jest przywyczajony do wpisywania obliczen z nawiasami w kalkulatorze naukowym i nie wie jak 'zapamiętywać' wyniki w prostym, to może stracić trochę czasu. Ja tak miałam :/
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-23, 08:39   #3544
weselna01
Zadomowienie

Cytat:
Przecież za pracę się chyba płaci. Nieprawdaż ? Dla mnie to normalne, tak jak (może) dla Ciebie.
A bo ja wiem? Przedstawiłaś swoich pracodawców jako bezwzględnych pasożytów, którzy patrzą tylko na swój interes i nie powstrzymają się od nieczystych zagrywek. Może być dla Ciebie zaskoczeniem, że ktoś może nie wykazywać takich cech

---------- Dopisano o 08:39 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ----------

Cytat:
Napisane przez lazada Pokaż wiadomość
jest to jakieś rozwiązanie, ale niestety wiele osób po tych dwóch latach zamyka działalność bo nie stać ich na 'normalny' ZUS.
Nie założyłabym na pewno działalności po to żeby w dalszym ciągu pracować dla kogoś. Rozumiem jednak, że są różne sytuacje i co za tym idzie różne wybory/decyzje.
No dla mnie taki nakaz ze strony pracodawcy to jest cios poniżej pasa. Może paść taka propozycja, ale nie warunek Natomiast są takie branże, gdzie to się bardziej opłaca, jak szukanie pracy bezpośrednio. Na przykład kierunki humanistyczne takie jak pedagogika czy psychologia. Prościej dokonać samozatrudnienia i świadczyć usługi dla innych firm, jak znaleźć zatrudnienie w tym zawodzie.

CHOLERNAREJESTRACJA -> Boziu, jaki nick Uśmiałam się z samego rana Skąd taki pomysł?

Edytowane przez weselna01
Czas edycji: 2014-06-23 o 08:42
weselna01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-23, 09:11   #3545
cholernarejestracja
Copyraptor

Bo już te kilka lat temu jak się rejestrowałam to większość nicków była zajęta i tak wklepywałam kolejne, wklepywałam, wszystko zajęte, więc się wkurzyłam i zostało nie planowałam napisać na wizażu więcej niż 2-3 posty ale jakoś zleciało
Stary 2014-06-23, 13:05   #3546
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nelciak Pokaż wiadomość
Luz, to się da wyćwiczyć. Ja wyćwiczyłam już na matmie w LO Grunt to być gotowym na to, ze na tescie prawdopodobie dadzą nam swoj kalkulator prosty, w którym nie ma opcji wstawiania nawiasów. Jak ktoś jest przywyczajony do wpisywania obliczen z nawiasami w kalkulatorze naukowym i nie wie jak 'zapamiętywać' wyniki w prostym, to może stracić trochę czasu. Ja tak miałam :/
Właśnie dostalam info, ze przeszłam do następnego etapu, a miałam 81 z werbala i 55 z liczb
Chociaż może w percentylach to nie jest jakos bardzo źle.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-23, 13:12   #3547
nicRu
maszyna, nie człowiek

Wiesz jak było ze mną, testy zrobiłam od niechcenia bo firma nie była moim marzeniem a na tle innych kandydatów wypadłam dobrze i mnie zapraszali dalej. Trzymam kciuki za dalsze etapy, bo ta praca może byc świetnym doświadczeniem Byłam u nich na akademii prawa podatkowego i bardzo dobrze to wspominam
Stary 2014-06-23, 13:24   #3548
20160901857
Konto usunięte

Myślę, ze twój mózg jest bardziej analityczny niż mój
Teraz przede mną angielski. Okaże się co jest warte to moje C1 w weekend zrobię chyba powtórkę z gramy. Zaczelabym juz dzisiaj, ale nie, przecież muszę mieć obronę na głowie
Stary 2014-06-23, 13:33   #3549
nicRu
maszyna, nie człowiek

Czy ja wiem Mam wrażenie, że te testy są tak skonstruowane, by zarówno humanista jak i ścisłowiec dał sobie z nim spokojnie radę o ile umie myśleć logicznie. Btw zawsze mnie rozwala gramatyka, nie wiem po co ją sprawdzają, skoro w momencie gdy rozmawiasz z jakimkolwiek obcokrajowcem liczy się raczej umiejętność logicznego przekazania informacji a nie to czy użyjesz Present czy Past Perfect...
Stary 2014-06-23, 16:15   #3550
pepsikolakokakola
Rozeznanie

Cytat:
Nie wiem gdybym dobrze zarabiała to może bym ceniła polskich pracodawców, a tak to mam ich gdzieś tak jak oni mnie.
dokladnie!
pepsikolakokakola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-23, 18:44   #3551
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
Czy ja wiem Mam wrażenie, że te testy są tak skonstruowane, by zarówno humanista jak i ścisłowiec dał sobie z nim spokojnie radę o ile umie myśleć logicznie. Btw zawsze mnie rozwala gramatyka, nie wiem po co ją sprawdzają, skoro w momencie gdy rozmawiasz z jakimkolwiek obcokrajowcem liczy się raczej umiejętność logicznego przekazania informacji a nie to czy użyjesz Present czy Past Perfect...
Moze dlatego ze to bardzo zaburza /zmienia znaczenie tego co sie mowi.

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-23, 19:45   #3552
nelciak
Zadomowienie

Cytat:
Właśnie dostalam info, ze przeszłam do następnego etapu, a miałam 81 z werbala i 55 z liczb
Chociaż może w percentylach to nie jest jakos bardzo źle.
Jeśli w percentylach, to znaczy, że 45% osób napisało liczbowy lepiej od ciebie... pytanie jaki procent osób przechodzi do następnego? No ale skoro przeszłaś dalej, to tym się nie musisz martwić

W E&Y w tym roku test z angola na którym byłam był prosty - tylko jeden dłuższy tekst, poza tym reszta z gramy na poziomie B2. Ale w EY sa ponoc najprostsze testy, wiec to zaden miernik
Stary 2014-06-23, 19:52   #3553
20160901857
Konto usunięte

Tak, wiem że o to chodzi z percentylami Ale inne statystyki są jakąś masakryczną tajemnicą, przynajmniej w D.

Na angielskim w D. jest tylko grama, a przynajmniej tak było jak próbowałam 2 lata temu.
Stary 2014-06-23, 20:49   #3554
nelciak
Zadomowienie

Cytat:
Tak, wiem że o to chodzi z percentylami Ale inne statystyki są jakąś masakryczną tajemnicą, przynajmniej w D.

Na angielskim w D. jest tylko grama, a przynajmniej tak było jak próbowałam 2 lata temu.
Chyba jest też tak, ze testy są tylko po to, żeby przejść dalej - a o wyniku przyjęć decyduje przede wszystkim dalszy etap. Przypuszczam tak po sytuacji znajomej osoby, która miała 85-95% z wszystkich testów, ale na końcu odpadła. Ale fajnie chociaż, że podają te wyniki.
Stary 2014-06-23, 20:57   #3555
20160901857
Konto usunięte

Tak, oni tam mają tyle kandydatów, że te testy są po to, żeby przemiał zrobić.
Stary 2014-06-23, 21:14   #3556
nelciak
Zadomowienie

Dlatego na moją aplikację od razu odpowiedzieli, że nie pasuję profilem i do widzenia Ale chyba nikt z nas na tym nie stracił

A składasz tam już normalnie na etat? Bo o praktykach słyszałam, że są raczej denne - jest się wzywanym tylko wtedy, gdy potrzebują akurat pomocy z projektem, tak z doskoku.
Stary 2014-06-23, 21:16   #3557
nicRu
maszyna, nie człowiek

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
Moze dlatego ze to bardzo zaburza /zmienia znaczenie tego co sie mowi.
Wybrałam może niefortunny przykład, ale generalnie chodzi mi o jeden fakt - mimo wszystko nie spotkałam się by obcokrajowcy poprawnie używali czasów czy zwracali uwagę np. na tryby warunkowe
Stary 2014-06-23, 21:29   #3558
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nelciak Pokaż wiadomość
Dlatego na moją aplikację od razu odpowiedzieli, że nie pasuję profilem i do widzenia Ale chyba nikt z nas na tym nie stracił

A składasz tam już normalnie na etat? Bo o praktykach słyszałam, że są raczej denne - jest się wzywanym tylko wtedy, gdy potrzebują akurat pomocy z projektem, tak z doskoku.
Na staż do kancelarii, w pełnym wymiarze godzin.
Stary 2014-06-23, 23:49   #3559
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:
Wybrałam może niefortunny przykład, ale generalnie chodzi mi o jeden fakt - mimo wszystko nie spotkałam się by obcokrajowcy poprawnie używali czasów czy zwracali uwagę np. na tryby warunkowe
Przyklad jak przyklad. Grama w ang to delikatny temat bo tu naprawde zmina drobnej rzeczy czesto oznacza duza zmiane w odbiorze tresci. Oczywicie ze uzywaja poprawnych czasiw i struktur. Nie spotkalam sie z tym aby czlowiek na powaznym stanowisku pozwalal sobie na bledy w niuansach jezykowych. Moze poza chinczykami. Oni mieli swoja odmiane angielskiego..r

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-24, 04:07   #3560
nicRu
maszyna, nie człowiek

Pracowałam z ludźmi spoza krajów anglojęzycznych i jak czasem coś napisali to koło podręcznika z gramatyką to nawet nie stało (i nie mówię o przypadkach skrajnych typu Hindusi, z którymi osoby ograniczone do książkowego angielskiego najczęściej z początku w ogóle sobie nie radzą) Jedno jest pewne, w Polsce uczą nas struktur, które są często bardzo rzadko używane w mowie potocznej (opinia native'ów, którzy mnie uczyli) i sprawdzanie tego na testach jest dla mnie nieporozumieniem. Inaczej też wygląda rozmowa kwalifikacyjna po angielsku z Polakami zajmującymi się rekrutacją Polaków, Polakami pracującymi od lat tylko z obcokrajowcami oraz z obcokrajowcami. Na tych pierwszych odstępstwa od hiperpoprawnością grożą skreśleniem z listy kandydatów, w pozostałych przypadkach patrzono na umiejętność komunikacji, pewność siebie w użyciu języka i poprawność merytoryczną, nie językową tego co się mówi.
Stary 2014-06-24, 08:17   #3561
szakal165
Zakorzenienie

witam,
czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, w jaki sposób mogę zmienić numer telefonu w cv, które już zapisałam w pdfie?
szakal165 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-24, 10:14   #3562
SleepingSun
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez szakal165 Pokaż wiadomość
witam,
czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, w jaki sposób mogę zmienić numer telefonu w cv, które już zapisałam w pdfie?
Musisz zmienić numer w dokumencie w wordzie, a później jeszcze raz zapisać jako pdf. Innego rozwiązania chyba nie ma
SleepingSun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-24, 10:57   #3563
szakal165
Zakorzenienie

Hm, szkoda. W takim razie muszę w domu przekopać laptopa, bo w pracy mam na poczcie same wysłane pdfy i dopiero zorientowałam się, że mam nieaktualny numer...
szakal165 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-24, 11:14   #3564
Kaza86
Rozeznanie

GG do Kaza86

Witajcie Przyszłam się troszkę pożalić. Zacznę od tego, że mam pracę - wiem pewnie pomyślicie, że powinnam się cieszyć. Cieszę się, bo praca jest fajna, ale BARDZO ciężko jest o nawet jeden dzień wolnego. Praca jest ok, ale to tylko zajęcie na sezon, bo w listopadzie zamykają biuro. No i oczywiście umowa zlecenie. Dzisiaj tak się wkurzyłam, że normalnie mam ochotę to wszystko rzucić w diabły! W piątek mój TŻ wyjeżdza do pracy za granicę. Bardzo zależało mi na tym, żeby spędzać z nim teraz jak najwięcej czasu. Już jakiś czas temu dogadałam się z kolegą z biura, że czwartek będę miała wolny. Dzisiaj rano przychodzę do pracy, otwieram grafik i jestem załamana Jutro pracuję od 8 do ok. 20, w czwartek najwcześniej skończę o 16... Zamiast spędzić choć trochę czasu z moim facetem, to muszę siedzieć w gównianej pracy Nie wiem czy tego wszystkiego nie rzucić.
Kaza86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-24, 11:20   #3565
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Pracowałam z ludźmi spoza krajów anglojęzycznych i jak czasem coś napisali to koło podręcznika z gramatyką to nawet nie stało (i nie mówię o przypadkach skrajnych typu Hindusi, z którymi osoby ograniczone do książkowego angielskiego najczęściej z początku w ogóle sobie nie radzą) Jedno jest pewne, w Polsce uczą nas struktur, które są często bardzo rzadko używane w mowie potocznej (opinia native'ów, którzy mnie uczyli) i sprawdzanie tego na testach jest dla mnie nieporozumieniem. Inaczej też wygląda rozmowa kwalifikacyjna po angielsku z Polakami zajmującymi się rekrutacją Polaków, Polakami pracującymi od lat tylko z obcokrajowcami oraz z obcokrajowcami. Na tych pierwszych odstępstwa od hiperpoprawnością grożą skreśleniem z listy kandydatów, w pozostałych przypadkach patrzono na umiejętność komunikacji, pewność siebie w użyciu języka i poprawność merytoryczną, nie językową tego co się mówi.
I to jest właśnie niefajne dla kogoś takiego jak ja, tzn osoby, która w mówieniu jest bardziej intuicyjna niż nastawiona na super poprawność gramatyczną. To znaczy mówię, czy chociaż staram się mówić bez błędów gramatycznych, ale czasami zdarza mi się cos pomylić, bo wolę mówić płynnie i przekazać jak najwięcej informacji niż zastanawiać się czy przypadkiem nie powiedzialam "will" po "if w pierwszym trybie (zawsze jak używamy trybów w rozmowie to mi się przypomina, ze chyba wszyscy nauczyciele nam klepali tę regułkę ). Do tej pory na żywo rozmawialam po angielsku tylko z Niemcami i Rosjanami, ale myślę, ze z Anglikami tez bym sobie poradziła.
Stary 2014-06-24, 15:01   #3566
SleepingSun
Raczkowanie

Czy któraś z Was ma doświadczenie z rekrutacją w państwowych instutucjach kultury? Aplikowałam na stanowisko (ogłoszenie w BIPie), dla którego termin składania dokumentów mijał w poniedziałek o 10.00 i zastanawiam się jak długo będę musiała czekać na ewentualny telefon od nich. W ogłoszeniu nie było informacji o terminie rozpoczęcia pracy.
SleepingSun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-24, 15:23   #3567
Domina
Zakorzenienie

Właśnie wróciłam z rozmowy... Pierw byłam na szkoleniu, potem 2h czekałam na centrum bo nie opłacało mi się jechać do domu. Wchodzę do salonu a tam nie miła Pani informuje mnie że mają już komplet i poszła sobie... dzwonię na nr który do mnie dzwonił w tej sprawie, Pani mnie poprowadziła gdzie znajduje się dokładnie salon.. wchodzę a tam drzwi zamknięte, pusto... dzwoni Pani aby poinformować mnie że już kogoś znaleźli i to nie aktualne...

Czy dalej mam klękać przed pracodawcami i błagać o pracę chociażby za darmo? Takie traktowanie....
https://www.facebook.com/Wstazki/?fref=ts MOJE CUDEŃKA WSTĄŻKOWE
Domina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-24, 15:31   #3568
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez Domina Pokaż wiadomość
Właśnie wróciłam z rozmowy... Pierw byłam na szkoleniu, potem 2h czekałam na centrum bo nie opłacało mi się jechać do domu. Wchodzę do salonu a tam nie miła Pani informuje mnie że mają już komplet i poszła sobie... dzwonię na nr który do mnie dzwonił w tej sprawie, Pani mnie poprowadziła gdzie znajduje się dokładnie salon.. wchodzę a tam drzwi zamknięte, pusto... dzwoni Pani aby poinformować mnie że już kogoś znaleźli i to nie aktualne...

Czy dalej mam klękać przed pracodawcami i błagać o pracę chociażby za darmo? Takie traktowanie....
Co za chamstwo!
Stary 2014-06-24, 17:31   #3569
semantique
Zadomowienie

Cytat:
Pracowałam z ludźmi spoza krajów anglojęzycznych i jak czasem coś napisali to koło podręcznika z gramatyką to nawet nie stało (i nie mówię o przypadkach skrajnych typu Hindusi, z którymi osoby ograniczone do książkowego angielskiego najczęściej z początku w ogóle sobie nie radzą)
Czy to znaczy, że mamy brać z nich przykład i tak samo mówić byle jak?

Cytat:
Jedno jest pewne, w Polsce uczą nas struktur, które są często bardzo rzadko używane w mowie potocznej (opinia native'ów, którzy mnie uczyli)
Na przykład?

Cytat:
patrzono na umiejętność komunikacji, pewność siebie w użyciu języka i poprawność merytoryczną, nie językową tego co się mówi.
Niestety, na pewnych stanowiskach poprawność gramatyczna jest niezbędna.

Ciekawe jest to, że chociażby tu na wizażu prowadzona jest nieustanna krucjata w obronie poprawnej polszczyzny, ale po angielsku to już można sobie mówić jak się komu żywnie podoba, "byle się dogadać".

Cały czas pokutują też powtarzane jak mantra mity, że są w angielskim struktury nie używane w mowie potocznej, tylko jakoś nikt nie może nigdy podać konkretnego przykładu. Tak samo jak bzdura, że nie używa się wszystkich czasów. Oczywiście, że się używa.
Stary 2014-06-24, 19:30   #3570
niv_
Zakorzenienie

Załamałam się przerabiam CV i ....nie wiem co wpisać odnośnie zakresu obowiązków w obecnej pracy, niczego nowego się nie nauczyłam. W dodatku porównałam sobie zakres obowiązków z aktualnej pracy z poprzednimi i niestety, ale takich badziewi jak teraz nie robiłam nawet na stażu. Jednym słowem cofnęłam się w rozwoju. I co teraz martwię się strasznie jak z tego wybrnąć. Wcześniej aż tak bardzo sobie tego nie uświadamiałam.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości