Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX - Strona 119 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-22, 20:41   #3541
nicRu
maszyna, nie człowiek

Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX

Ja z kolei sobie chwalę te portale, dzięki obu nawiązałam fajne kontakty z osobami rekrutującymi do dużych firm, często na dość ciekawe dla mnie stanowiska Z kilkoma pozostaje w kontakcie, raz nawet przez takiego rekrutera poszłam na rozmowę i dostałam bardzo sensowną ofertę pracy
Stary 2015-01-22, 20:48   #3542
ytaaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jabluszko9 Pokaż wiadomość
Ja chyba nie byłam zbyt rozchwytywana - miałam na GL konto długi czas, może i do roku (skasowałam) - dostałam dwie (!) wiadomości przez ten czas - i to od typowego call-center.
Na LinkedIn ostatnio założyłam, ale jestem sceptyczna.
Oni chyba częściej jak już się odzywają z sensownymi ofertami to do ludzi, którzy mają jakieś doświadczenie zawodowe.
ytaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-22, 20:57   #3543
Farisss
Wtajemniczenie

Ja na GL mam konto, ale w sumie akurat tam głównie fora przeglądam.
Na tym drugim miałam konto, ale skasowałam. Założę kiedyś, jak będę mogła sobie coś jeszcze wpisać do CV... bo nie chciałabym ofert już z call center otrzymywać.
Stary 2015-01-22, 21:00   #3544
d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ytaaa Pokaż wiadomość
Oni chyba częściej jak już się odzywają z sensownymi ofertami to do ludzi, którzy mają jakieś doświadczenie zawodowe.
Szkoda, że ludzie bez doświadczenia są bezwartościowi...
Każdy chce pracować.
d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-22, 21:01   #3545
ytaaa
Zadomowienie

Najtrudniejsza rzecz dla kierownika cc: znalezienie nowego pracownika:hahah a:
ytaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-22, 22:59   #3546
sideritis
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Utopiec Pokaż wiadomość
Dziewczyny a próbowałyście szukać pracy poprzez rejestracje na tych portalach ?Wielu rekrutorów tam krąży.

https://www.linkedin.com/
http://www.goldenline.pl/
Mam konta na obydwu portalach, od czasu dostaję oferty pracy (np. wczoraj, z Berlina )

sideritis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-23, 01:08   #3547
Tolvaj
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Jabluszko9 Pokaż wiadomość
Szkoda, że ludzie bez doświadczenia są bezwartościowi...
Każdy chce pracować.
Nie... ja mam na goldenline wpisane tylko studia i jezyki (studiuje niszowa filologie), a dostaje bardzo czesto propozycje, ale tylko od rekruterow werbujacych do korporacji :/
Tolvaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-23, 07:46   #3548
MissCath
Zakorzenienie

Heh, wiecie co? Ja to już nawet w pracy się nie kryję, że szukam kolejnej pracy. Nawet teraz kseruję sobie dokumenty, które będę składać do ZUSu i nikt się o nic nie pyta. Widać nikomu tu na niczym nie zależy.
MissCath jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-23, 10:06   #3549
ruda_grazyna666
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Apelly Pokaż wiadomość
Serio bardziej odpowiedzialne zajęcie od ratownika? Moim zdaniem powinnaś spróbować, bo to praca zbliżona do Twojego zawodu i tak jak już ktoś wspomniał - nie marnuj w tym przypadku czasu na staż w urzędzie. No chyba, że chcialabyś tak pokierować swoją przyszłość. A poza tym też myślałam, ze jesteś starsza.
To chyba przez te moje dojrzałe wypowiedzi Oczywiście przede wszystkim zależy mi na medycynie,ale jak nikt mi się nie odezwie w sprawie stażu to dobrze byłoby chociaż w gminie być,przynajmniej na miejscu mam i nie traciłabym nic na dojazdy. No ale z tego co burmistrz powiedział,wiem że tam nie mam szans
Wiesz co,w ratownictwie mam poniekąd doświadczenie,poza tym działasz w grupie,a ile razy w TV były nagonki na dyspozytorów bo wysłał taką a nie inną karetkę i dzieciak zmarł. Może nie mam racji,no ale takie odnoszę wrażenie. Szczerze to nawet nie wiem gdzie u mnie w okolicy jest 112,ale z ciekawości nawet bym się tam przejechała i spytała o możliwości pracy czy chociażby tego stażu. W sumie na początek nikt też nie dopuści Cię do jakiegoś odpowiedzialnego zajęcia,bo jesteś nowa,no i nie znają Ciebie,Twojej reakcji. Wiem że w innym mieście 112 jest w budynku straży pożarnej,na samej górze,a ciekawe jak u mnie. Próbowałam kiedyś podpytywać w straży pożarnej,bo teoretycznie ratownik może tam mieć zajęcie,ale twierdzili że musiałabym robić uprawnienia strażaka
Utopiec-taki biznes to raczej dla ludzi po fizjoterapii ale oczywiście doceniam pomysł.
ruda_grazyna666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-23, 11:14   #3550
Farisss
Wtajemniczenie

Ach te nagonki w TV... taaa, taaaa. Ile razy było, że nie było niczyjej winy, bo ludzie po prostu umierają, a przez TV rodzina drze po sądach dyspozytorów/ratowników/kogo się tylko da. Co i tak nic nie daje. Nie radzę tak wierzyć we wszystko co mówią w TV, prawda jest często trochę inna
I owszem: czasem zdarzają się błędy po stronie ratownictwa, ale to są sporadyczne przypadki.

Jeśli chodzi o oferty do 112, to zazwyczaj na stronie urzędu miasta/wojewódzkim jest informacja o naborze i tam trzeba szukać, albo po prostu iść do urzędu wojewódzkiego i tam podpytać. Bo 112 podlega pod wojewodę.
Stary 2015-01-23, 12:03   #3551
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Farisss Pokaż wiadomość
Ach te nagonki w TV... taaa, taaaa. Ile razy było, że nie było niczyjej winy, bo ludzie po prostu umierają, a przez TV rodzina drze po sądach dyspozytorów/ratowników/kogo się tylko da. Co i tak nic nie daje. Nie radzę tak wierzyć we wszystko co mówią w TV, prawda jest często trochę inna
I owszem: czasem zdarzają się błędy po stronie ratownictwa, ale to są sporadyczne przypadki.

Jeśli chodzi o oferty do 112, to zazwyczaj na stronie urzędu miasta/wojewódzkim jest informacja o naborze i tam trzeba szukać, albo po prostu iść do urzędu wojewódzkiego i tam podpytać. Bo 112 podlega pod wojewodę.
To prawda. Wystarczy poczytać na piekielnych posty niejakiego zaszczurzonego, który opisuje właśnie to, jacy ludzie potrafią być koszmarni, kiedy wzywają karetkę bez powodu, albo bagatelizują sobie to wezwanie.
Stary 2015-01-23, 12:19   #3552
Farisss
Wtajemniczenie

Ja nie muszę nigdzie czytać, akurat ktoś z rodziny pracuje i wiem jak to wewnątrz wygląda.
Stary 2015-01-23, 12:25   #3553
ruda_grazyna666
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MissCath Pokaż wiadomość
To prawda. Wystarczy poczytać na piekielnych posty niejakiego zaszczurzonego, który opisuje właśnie to, jacy ludzie potrafią być koszmarni, kiedy wzywają karetkę bez powodu, albo bagatelizują sobie to wezwanie.
Kojarzę gościa noo,o tym mogłabym książkę napisać. Znajoma teściowej pracowała w 112 i często dostawała telefony pod nachalnej babci,żeby ktoś przyjechał bo ,,boli ją brzuch" a przyciśnięta w końcu przyznała się,że nie ma recept a przecież to tak daleko iść do lekarza i niech do niej przyjadą i jej wypiszą. Niestety starsi ludzie często tak robią. Niesamowicie irytowała mnie też w szpitalu bieganina wokół meneli-oczywiście to najliczniejsi klienci pogotowia,i taki pan menel zawsze miał robiony komplet badań,nawet tych drogich-i na to są fundusze,bo przecież pan mógł się uderzyć w głowę i trzeba go ratować! Na to samo kosztowne badanie mój kolega czekał wiele tygodni albo i miesięcy,no ale dla niego nie było czasu ani miejsca. I w ten sposób młodzi ludzie umierają na coś,co można było wykryć,ale nie,bo przecież trzeba się zająć leczeniem meneli.
Nic nie mam do takich ludzi,to ich wybór jakie życie prowadzą,i nie potępiam-ale na co skakać wokół nich i walczyć o ich zdrowie i życie,skoro sami skazują się na powolną śmierć,chlając. Poruszyłam temat-rzekę i w ogóle odbiegłam od głównego tematu,wybaczcie
ruda_grazyna666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-23, 12:32   #3554
Farisss
Wtajemniczenie

Ale z tymi menelami to często jest tak, że ktoś widzi jakiegoś leżącego na ławce/pod nią i od razu na pogotowie dzwoni " a bo taaam ktoś leży, pewnie nie żyje albo coś, ja zgłosiłam obowiązek spełniłam, do widzenia". A często wystarczy podejść i poruszyć/zapytać żeby sprawdzić czy ten ktoś żyje czy sobie śpi. No i jedzie karetka i zabiera takiego menela... co zrobić.

Znam też ludzi i to z własnego otoczenia, którzy chyba lubią wkurzać tych na pogotowiu - skoro wiadomo, że ok 7 jest zmiana zespołów, to dzwoni sobie pani o 6,20-6,30 z pewnej miejscowości,wzywając karetkę do teściowej bo coś tam jej jest (coś takiego że ratownicy muszą jechać ale nie pamiętam, na coś tam choruje) i tacy ratownicy po w sumie 11,5h muszą tam jechać - dojazd w jedną stronę to ok 30 min, na miejscu chwilę itd, więc wracają do bazy często po 9, a ich zmiana skończyła się o 7. W domu są o 10. A drugi zespół których ich zmienia w sumie siedzi sobie do tej 10 - jak się tu nie wściekać na tych ludzi. Zwłaszcza, że ta baba ma całą noc na dzwonienie - nie, ona od dobrych kilku lat dzwoni równo o tej 6,20-6,30.
Stary 2015-01-23, 13:59   #3555
20160901857
Konto usunięte

Moja mama jest pielęgniarką, więc też znam te karetkowo-menelskie historie. Naprzeciwko (pisze się razem czy osobno?) szpitala jest park, w którym zbiera się okoliczne towarzystwo, więc mają dużo wezwań. Raz jakiegoś pijaka przywieźli na oddział to wziął się wy*rał do kosza na śmieci. Inny po przespaniu nocy i całkowitym otrzeźwieniu chciał żeby go karetką na pks podrzucić Już nie wspominam o tym, że praktycznie każdy z nich się mojej mamie oświadcza

A z drugiej strony smutna historia sprzed 2 miesięcy, gdzie pani zginęła potrącona na przejściu 5 minut obok szpitala. Karetka jechała 25 minut, a nie jest to jakiś wiejski ośrodek zdrowia, żeby mieli tylko jedną na stanie
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-23, 14:21   #3556
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Moja mama jest pielęgniarką, więc też znam te karetkowo-menelskie historie. Naprzeciwko (pisze się razem czy osobno?) szpitala jest park, w którym zbiera się okoliczne towarzystwo, więc mają dużo wezwań. Raz jakiegoś pijaka przywieźli na oddział to wziął się wy*rał do kosza na śmieci. Inny po przespaniu nocy i całkowitym otrzeźwieniu chciał żeby go karetką na pks podrzucić Już nie wspominam o tym, że praktycznie każdy z nich się mojej mamie oświadcza

A z drugiej strony smutna historia sprzed 2 miesięcy, gdzie pani zginęła potrącona na przejściu 5 minut obok szpitala. Karetka jechała 25 minut, a nie jest to jakiś wiejski ośrodek zdrowia, żeby mieli tylko jedną na stanie
Dobrze napisałaś

A co do tamtych historii, to ja czytałam, że niekoniecznie robią to starsze osoby. Rozwaliła mnie właśnie jedna historia o tym, jak mamusia wzywała co rusz karetkę i odwoływała (i jeszcze udawała, że nikt nikogo nie wzywał!), bo myślała, że jak synek przez chwilę przestawał wymiotować, to już jest ok i nie trzeba lekarza... Głupota ludzi mnie czasami przeraża.
Stary 2015-01-23, 14:38   #3557
Cola_Ola
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość

Moja mama też jest pielęgniarką i dużo by pisać o jej historiach. Raz jakiś menel z głodu alkoholowego i w szale zaczął jej grozić nożem, a wszyscy panowie lekarze się pochowali Generalnie panowie menele to często zaglądają do szpitala, bo często łamią nogi <szczególnie zimą> . Kiedy mają delirkę można usłyszeć potok bardzo "przyjemnych" słów czyli wyzwiska, groźby i inne.

Andrzej Sapkowski – Ostatnie życzenie
Cola_Ola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-23, 16:36   #3558
uniperfect
Rozeznanie

"Firma zatrudni do rozdawania ulotek pod szkołami osoby solidne, uczciwe i szanujące swoją pracę. Doświadczenie mile widziane." Teraz nawet do rozdawania ulotek trzeba mieć doświadczenie
uniperfect jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-23, 16:37   #3559
d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd
Konto usunięte

Znaleziona dzisiaj oferta pracy

"Witam , zatrudnię osobę do pracy w auto komisie ,
nasze wymagania ;
- sumienność
- uczciwość
- orientacja na rynku
- prawo jazdy kat B

Dodatkowo ;
- sprzedaż
- kosmetyka aut
(drobne odkurzanie , mycie aut na myjni bezdotykowej )
- nie tolerujemy spożywania alkoholu w czasie pracy,
jak i przychodzenia pod wpływem alk % .

Weekendy wolne .
Wynagrodzenie na okres próbny 3zł/h ,
plus prowizja 100 zł od każdego sprzedanego auta .
Obecnie sprzedaż jest średnia , ale jeśli ktoś potrafi rozmawiać z klientem może to zmienić , czego Mu życzę .

Godziny otwarcia od 9 do 17 do uzg.

Nie jesteś zainteresowany nie pisz i nie dzwoń .
CV tylko ze zdjęciem i nr. tel.
"

Jestem ciekawa o co chodzi z tymi %%.
Ale "pensja" też świetna
d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-23, 16:56   #3560
wiktoriablack
Raczkowanie

Hej chętnie przyłącze się do Waszej grupy bo od jakiegoś czasu szukam pracy i generalnie już mi ręce opadają. Człowiek wysyła to CV i nic- mam rok doświadczenia i wydawało mi się, że to wystarczy ale się chyba przeliczyłam. Z call center nawet się do mnie nie odzywają. Ostatnio koleżanka poleciła mi żebym wyrzuciła z CV wykształcenie Sama już czasami nie wiem co robić. Kombinuje na różne sposoby i nic. A niby w Polsce brakuje specjalistów, ale żeby przyuczyć kogoś to jakoś chętnych brak.
wiktoriablack jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-23, 17:23   #3561
Apelly
Wtajemniczenie

A jakie masz doświadczenie? Wysyłasz na aplikacje zgodne z tym doświadczeniem?
Apelly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-23, 18:44   #3562
wiktoriablack
Raczkowanie

Cytat:
A jakie masz doświadczenie? Wysyłasz na aplikacje zgodne z tym doświadczeniem?
Mam ok 14 miesięcy doświadczenia- tyle, że jedno to był staż pod koniec studiów (pół roku) a drugie to normalna praca. Aplikuje zgodnie z doświadczeniem. Jak widzę, że szukają kogoś z 2-letnim doświadczeniem albo perfekcyjnym angielskim to nie aplikuje, bo nie chce komuś czasu marnować.
Btw. po 1 stopniu miałam przerwę rok w studiowaniu i poszłam do pracy- stąd ta druga praca została przerwana- trochę teraz żałuje, ale miałam wtedy do wyboru albo zostać tam i pracować albo studia. Wybrałam studia zakładając, że skoro po 1 stopniu studiów znalazłam pracę to po drugim powinnam też nie mieć w tym problemu. Być może się przeliczyłam.

Dziwię się, że nawet do call center mnie nie chcą

Edytowane przez wiktoriablack
Czas edycji: 2015-01-23 o 18:46
Stary 2015-01-23, 19:49   #3563
Apelly
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wiktoriablack Pokaż wiadomość
Mam ok 14 miesięcy doświadczenia- tyle, że jedno to był staż pod koniec studiów (pół roku) a drugie to normalna praca. Aplikuje zgodnie z doświadczeniem. Jak widzę, że szukają kogoś z 2-letnim doświadczeniem albo perfekcyjnym angielskim to nie aplikuje, bo nie chce komuś czasu marnować.
Ja bym akurat przy tym stażu pracy na 2-letni wymóg doświadczenia wysyłała aplikacje. Nie każdy aż tak dokładnie wymaga tego czasu.

Cytat:
Napisane przez wiktoriablack
Btw. po 1 stopniu miałam przerwę rok w studiowaniu i poszłam do pracy- stąd ta druga praca została przerwana- trochę teraz żałuje, ale miałam wtedy do wyboru albo zostać tam i pracować albo studia. Wybrałam studia zakładając, że skoro po 1 stopniu studiów znalazłam pracę to po drugim powinnam też nie mieć w tym problemu. Być może się przeliczyłam.
Nawet mnie nie strasz! Mam w planach podobny zamysł! No cóż, póki co życzę powodzenia i musi się udać
Stary 2015-01-23, 20:17   #3564
wiktoriablack
Raczkowanie

Cytat:
Ja bym akurat przy tym stażu pracy na 2-letni wymóg doświadczenia wysyłała aplikacje. Nie każdy aż tak dokładnie wymaga tego czasu.

Nawet mnie nie strasz! Mam w planach podobny zamysł! No cóż, póki co życzę powodzenia i musi się udać
Staram się myśleć pozytywnie. I tak sobie zakładam, że koniec roku (listopad, grudzień- od końca października zaczęłam szukać pracy) są kiepskim okresem na znalezienie pracy. Ofert mało, pracodawcy raczej zamykają projekty i roczne bilanse. Mam nadzieje, że teraz z nowym rokiem będzie łatwiej. Widzę, że ofert pracy jest więcej, staram się też teraz sama wysyłać do pracodawców- ale na razie marny z tego rezultat.

A co do tej drugiej pracy. Z jednej strony trochę żałuje, bo fajnie by było pracować i studiować zaocznie 2 stopień, ale niestety mój pracodawca nie był taki otwarty- wręcz przeciwnie. Bardzo zależało mi na ukończeniu studiów magisterskich. Często mówi się, że to tylko papierek, ale:
1) nie wiadomo kiedy ten papierek się przyda ( tak jak kiedyś nie trzeba było matury robić a praca była);
2) fajne rzeczy robiliśmy na magisterce, poznałam fajnych ludzi, z wykładowcami się człowiek z żył ah...miło się wspomina. Tylko teraz, żeby człowiek tą pracę znalazł.
Stary 2015-01-23, 20:38   #3565
Apelly
Wtajemniczenie

Cytat:
A co do tej drugiej pracy. Z jednej strony trochę żałuje, bo fajnie by było pracować i studiować zaocznie 2 stopień, ale niestety mój pracodawca nie był taki otwarty- wręcz przeciwnie. Bardzo zależało mi na ukończeniu studiów magisterskich. Często mówi się, że to tylko papierek, ale:
1) nie wiadomo kiedy ten papierek się przyda ( tak jak kiedyś nie trzeba było matury robić a praca była);
2) fajne rzeczy robiliśmy na magisterce, poznałam fajnych ludzi, z wykładowcami się człowiek z żył ah...miło się wspomina. Tylko teraz, żeby człowiek tą pracę znalazł.
Widać, że nie studiowałaś ot tak, a więc powinno to zaprocentować No i bardzo dobry przykład podałaś właśnie z tą maturą - kiedyś wystarczyła, a potem ludzie masowo musieli iść w dojrzałym wieku na studia. A poza tym magistrzy w wielu przypadkach przy pracy na tym samym stanowisku, mogą zarabiać więcej od tego z tytułem licencjata. Dlatego dobrze, że postanowiłaś dokończyć w pełni swoją edukację
Stary 2015-01-23, 20:58   #3566
wiktoriablack
Raczkowanie

Cytat:
Widać, że nie studiowałaś ot tak, a więc powinno to zaprocentować No i bardzo dobry przykład podałaś właśnie z tą maturą - kiedyś wystarczyła, a potem ludzie masowo musieli iść w dojrzałym wieku na studia. A poza tym magistrzy w wielu przypadkach przy pracy na tym samym stanowisku, mogą zarabiać więcej od tego z tytułem licencjata. Dlatego dobrze, że postanowiłaś dokończyć w pełni swoją edukację
Wiesz tylko czasami mam takie głupie wrażenie, że ludzie boją się magistrów. Chyba nawet wiem czemu z call center mnie nie chcą. Znam taką dziewczynę, matury nawet nie zdała, miała poprawiać ale zaczęła pracę w call center i dała sobie z poprawianiem spokój. Teraz po 3 latach jest kierowniczką i to ona decyduje kogo zatrudnią. I jak patrze na jej przykład to sobie myślę, że pewnie nie zatrudni nikogo z magistrem bo może się będzie bała o stołek. Nie chce nic mieć do ludzi, którzy na studia nie poszli, bo to nie oto chodzi. Bardziej szukam jakieś sprawiedliwości i przyczyny pewnych rzeczy.
Stary 2015-01-23, 21:39   #3567
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz tylko czasami mam takie głupie wrażenie, że ludzie boją się magistrów. Chyba nawet wiem czemu z call center mnie nie chcą. Znam taką dziewczynę, matury nawet nie zdała, miała poprawiać ale zaczęła pracę w call center i dała sobie z poprawianiem spokój. Teraz po 3 latach jest kierowniczką i to ona decyduje kogo zatrudnią. I jak patrze na jej przykład to sobie myślę, że pewnie nie zatrudni nikogo z magistrem bo może się będzie bała o stołek. Nie chce nic mieć do ludzi, którzy na studia nie poszli, bo to nie oto chodzi. Bardziej szukam jakieś sprawiedliwości i przyczyny pewnych rzeczy.
Też mam takie wrażenie, że się boją tego mgr przed nazwiskiem, jak diabła. Tak jakby magister (bez doświadczenia) na dzień dobry oczekiwał 5 tys. Ale może druga kwestia jest też taka, że sądzą, że magister sobie za moment znajdzie lepszą pracę czy coś i tym samym ucieknie. Albo tak, jak u mnie - chyba przestraszyli się tego, że się czymś interesuję, że mam wiedzę i szybko się uczę. Mogą też się bać konkurencji.
Stary 2015-01-23, 21:50   #3568
lazada
Zadomowienie

Dziewczyny może w firmach tego typu się boją..ale w większych i poważnych firmach mgr jest minimum Spotkałam się natomiast z niekoniecznie pozytywnym odbiorem doktoratu..i to nie przez zazdrość, kompleksy czy strach o stanowisko - po prostu takie osoby są często traktowani jako teoretycy. Oczywiście to zależy również od branży.
Stary 2015-01-23, 21:52   #3569
aga3304
Zadomowienie

Cytat:
Też mam takie wrażenie, że się boją tego mgr przed nazwiskiem, jak diabła. Tak jakby magister (bez doświadczenia) na dzień dobry oczekiwał 5 tys. Ale może druga kwestia jest też taka, że sądzą, że magister sobie za moment znajdzie lepszą pracę czy coś i tym samym ucieknie. Albo tak, jak u mnie - chyba przestraszyli się tego, że się czymś interesuję, że mam wiedzę i szybko się uczę. Mogą też się bać konkurencji.
no niestety niekoniecznie. tzn w Contact Center,w ktorym praktykowałam, było mnóstwo operatorów po studiach magisterskich, część już "zasiedziałych" i raczej bez szans na rewolucje w karierze. wszyscy kierownicy też po studiach (kierunki od biznesowych, przez administracje do biologii, geografii itp)

Za to przy rekrutacji mieli dosyć spore wymagania - (AC), ale przy selekcji CV odrzucali "zbyt dobre" czyli tak jak mówisz takie z których wynika, że kandydat jest proaktywny i z pomysłem na siebie, bo wiedzieli, że taka osoba szybko ucieknie/bedzie pracę traktowała tymczasowo (co nie zmienia faktu, że wybierali się na targi pracy na politechnikę, i dziwili się, że nie są oblegani)

aga3304 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-23, 22:04   #3570
wiktoriablack
Raczkowanie

Cytat:
Co masz na myśli pisząc, że się przestraszyli- że się uczysz w pracy?

W mojej opinii jak ktoś jest dobry to nie ma się czego bać. A kolejna sprawa- jestem za sprawiedliwością- zasługujesz na to ile umiesz i na co sobie zapracowałeś. Pod tym względem podoba mi się system niemiecki: za każdy dodatkowy język 100złotych więcej do pensji, za staż pracy odpowiednio więcej, za wykształcenie odpowiednio więcej. Fajne jest takie podejście, bo wiesz że sobie na te benefity zapracowałeś.

Btw.co do zarobków- w moim zawodzie jest taka rozpiętość w zależności do firmy i zawsze mam z tym problem ile podać. Boję się, że jak podam za mało to stwierdzą, że albo się nie cenie albo jestem kiepska. A jak podam za dużo to z miejsca mnie zdyskwalifikują. Szkoda że to pracodawcy sami nie podają puli jaką są w stanie przeznaczyć na dane stanowisko.

---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ----------

Cytat:
Napisane przez lazada Pokaż wiadomość
Dziewczyny może w firmach tego typu się boją..ale w większych i poważnych firmach mgr jest minimum Spotkałam się natomiast z niekoniecznie pozytywnym odbiorem doktoratu..i to nie przez zazdrość, kompleksy czy strach o stanowisko - po prostu takie osoby są często traktowani jako teoretycy. Oczywiście to zależy również od branży.
W temacie doktoratu uważam, że w wielu branżach podejście słuszne. Praca naukowa nijak ma się często z wykorzystaniem tego w świecie biznesu/produkcji. Myślę, że wybierając tą ścieżkę decydujemy się na karierę naukową, która w Polsce jest mało popularyzowana.

---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ----------

Cytat:
Napisane przez aga3304 Pokaż wiadomość
Za to przy rekrutacji mieli dosyć spore wymagania - (AC), ale przy selekcji CV odrzucali "zbyt dobre" czyli tak jak mówisz takie z których wynika, że kandydat jest proaktywny i z pomysłem na siebie, bo wiedzieli, że taka osoba szybko ucieknie/bedzie pracę traktowała tymczasowo (co nie zmienia faktu, że wybierali się na targi pracy na politechnikę, i dziwili się, że nie są oblegani)
Chyba moje CV jest ,,zbyt dobre"- skoro je odrzucają- przynajmniej tak będę się pocieszać

Często ludzie trafiają właśnie do takich prac- tymczasowych- z myślą o szukaniu tej właściwej, w zawodzie, a później już zostają w tej tymczasowej i lata lecą. Czasami sobie myślę, że może warto poczekać dłużej ale znaleźć tą ,,wymarzoną" pracę. Mój znajomy ciągle mi powtarza, że to taka lekcja cierpliwości
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości