"Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka? - Strona 119 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-17, 11:29   #3541
Miqesi
Wtajemniczenie

Dot.: "Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka?

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;54166717]Do szkoły idą (a raczej szły) siedmiolatki. Więc zanim zdążyłabyś zauważyć tam aktualną modę musiałoby minąć minimum 7 lat.
Dziadkowobabcine imiona to też Julia, która była na pierwszym miejscu chyba z 15 lat Poza tym w 2005 roku Franciszek w Warszawie był na 17 miejscu, więc już dawno był popularny.[/QUOTE]
Pracuję w szkole o o wiele dłużej niż 7 lat, i nie muszę Ci się tłumaczyć, ile. Chyba nie masz nic innego do roboty, tylko się czepiać i udowadniać, że masz rację. Nie chce mi się dyskutować więcej z Tobą na ten temat.

2015: 20. 2016: 11. 2017: 6. 2018: 4.

2019: 2

Miqesi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-17, 11:33   #3542
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Miqesi Pokaż wiadomość
Pracuję w szkole o o wiele dłużej niż 7 lat, i nie muszę Ci się tłumaczyć, ile. Chyba nie masz nic innego do roboty, tylko się czepiać i udowadniać, że masz rację. Nie chce mi się dyskutować więcej z Tobą na ten temat.
Kompletnie nie zrozumiałaś tego, co napisałam
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-17, 11:35   #3543
Miqesi
Wtajemniczenie

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;54166794]Kompletnie nie zrozumiałaś tego, co napisałam [/QUOTE]
Bez komentarza.

2015: 20. 2016: 11. 2017: 6. 2018: 4.

2019: 2

Miqesi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-17, 11:53   #3544
phony
Wtajemniczenie

A ja bym sie nie zdziwila gdyby wrocila taka Mariola czy Grazyna. Amelia wraca, Nela wraca- a nigdy nie byly podobno jakos bardzo popularne, aczkolwiek pojawialy sie wsrod imion naszych praprababć
Stary 2016-01-17, 12:05   #3545
Konto usunięte

Jest to możliwe, ale myślę po prostu, że nie wróci to tak szybko. W sumie z tych wymienionych strzelałabym, że największe szanse ma Janusz, bo chyba nie jest sam w sobie jakiś obciachowy, po prostu z czasem zaczął się kojarzyć tak, a nie inaczej.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-17, 12:58   #3546
Kendra66
Rozeznanie

znajoma mojej mamy nazwala córkę jessica+zaganiczne nazwisko. po roku zalowala decyzji, bo w kazdym miejscu nie dosc, ze musiala litrowac nazwisko (do tego juz byla przyzwyczajona) to dodatkowo imie.

wdzieczna rodzica jestem, ze nadali mi (i mojemu rodzenstwu) uniwersalne imie np. daniel, sabina-praktycznie nie ma problemu w innych krajach z wymowa.

kolezanka z pracy (ale to w niemczech) nazwala syna gino (dzino), bo w ciazy jadla loda tej marki i spodobalo jej sie. no nie wyobrazam sobie dziecko nazwac np.algida bo podoba mi sie slowo.

tak a pro po mojej pracy-mamy współpracowników np. z chin, czy japonii. i tak jak my europejczycy po paru powtorzeniach w koncu poprawnie wypowiemy imie, tak mam wrazenie, ze oni nigdy "naszych" imion nie zalapia np. do kolegi aleksa pomiomo cwiczen, prob nadal zwraca sie aless.
Kendra66 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-18, 18:38   #3547
szarri
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Miqesi Pokaż wiadomość
Niestety, własne obserwacje z otoczenia są bardzo zawodne - jedna szkoła czy nawet jedno miasto to zawsze o wiele za mała próba, by móc określić jakieś ogólnopolskie tendencje. Działa to w obie strony - imię bardzo popularne w lokalnej społeczności wcale nie musi być wysoko w rankingu w Polsce, a topowe imiona nie muszą pojawiać się lokalnie. Nawet pomiędzy województwami są spore różnice. Gorzej, że czasem jest zdziwko: "jak to Helena jest popularna? Ja nie słyszałem o żadnej małej Helence!" itd.

IMHO nie ma szans na szybki powrót Grażyn i Januszów (oraz Bożen i wielu innych imion popularnych w latach 50. i 60.). Rodzice nadają dzieciom imionach po dziadkach, pewnie, ale po SWOICH dziadkach. To nie oznacza, że nie będą się trafiać małe Grażynki czy Januszkowie, bo zawsze ktoś się skusi na nadanie (tak jak znam 25-letnich Franka, Józka i Staszka), ale to będą jakieś nieliczne przypadki, często pewnie związane z jakimiś tragicznymi historiami. Grażyna i Janusz potrzebują pewnie z 20-30 lat, żeby wrócić.
Grażyna kojarzy mi się słabo, ale obiektywnie nie jest zła - z czegoś musiała wynikać jej popularność, przez 11 lat była w końcu w pierwszej dziesiątce. Nietypowa etymologia może być dla wielu osób plusem, znaczenie jest ładne... Po długim odpoczynku - zdecydowanie może wrócić.
szarri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-18, 18:50   #3548
phony
Wtajemniczenie

Mysle ze imionom dobrze robi odpoczynek ja na przyklad nie znam ani jednego Antka i Staszka w moim wieku, jak bylam w szkole to tego typu imiona uchodzily za dziadkowe, przestarzale, a teraz prosze- wielu ludziom sie bardzo podobaja

Ciekawa jestem kiedy wroci np. Wanda. To dosc ciezkie w brzmieniu imie
Stary 2016-01-18, 18:59   #3549
szarri
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez phony Pokaż wiadomość
Mysle ze imionom dobrze robi odpoczynek ja na przyklad nie znam ani jednego Antka i Staszka w moim wieku, jak bylam w szkole to tego typu imiona uchodzily za dziadkowe, przestarzale, a teraz prosze- wielu ludziom sie bardzo podobaja

Ciekawa jestem kiedy wroci np. Wanda. To dosc ciezkie w brzmieniu imie
Wanda ciężka? A w życiu Kojarzy mi się lekko i kobieco, z piękną, elegancką osobą
Stary 2016-01-18, 19:36   #3550
gryx82
BAN stały

Cytat:
Napisane przez szarri Pokaż wiadomość
Grażyna kojarzy mi się słabo, ale obiektywnie nie jest zła
Swego czasu uważałem to imię za najpiękniejsze pod słońcem No ale czego wymagać od pięciolatka zakochanego w swojej pani przedszkolance (tj. nauczycielce wychowania przedszkolnego, żeby tylko nikogo nie urazić) Pamiętam nawet jakieś wróżby - napisz kobiece imiona na karteczkach, złóż je i włóż pod poduszkę, a po przebudzeniu wylosuj jedną - to imię będzie nosiła twoja przyszła żona (oczywiście karteczka z Grażyną była najgrubsza, huehue)
Cytat:
Wanda ciężka? A w życiu Kojarzy mi się lekko i kobieco, z piękną, elegancką osobą
Serio? Mnie się Wanda też "ciężko" kojarzy (może dlatego, że nie poznałem jeszcze eterycznej osoby noszącej to imię)
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-18, 21:32   #3551
phony
Wtajemniczenie

Cytat:
Coooo?
Dla mnie Wanda to taka "Jagna", a ta kojarzy mi się z takim solidnym babskiem, które stopami ugniata kapustę

Sporo mam zreszta takich imion, ktore sa dla mnie zupelnie nieeleganckie, z Wanda na czele. Tak samo mam z Janiną, Jadwigą i wieloma innymi.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-18, 22:07   #3552
gryx82
BAN stały

Cytat:
Coooo?
Dla mnie Wanda to taka "Jagna", a ta kojarzy mi się z takim solidnym babskiem, które stopami ugniata kapustę

---

Jest taka pani stylistka (podobno), która się czasami w tv udziela - Wiganna Papina, no i za każdym razem imię owo z jednym mi się tylko kojarzy
Stary 2016-01-19, 08:49   #3553
szarri
Wtajemniczenie

Cytat:
Coooo?

Sporo mam zreszta takich imion, ktore sa dla mnie zupelnie nieeleganckie, z Wanda na czele. Tak samo mam z Janiną, Jadwigą i wieloma innymi.
Mnie się podobają i Jagna, i Janina, i Jadwiga, i Wanda... Nie mam skojarzeń z babskami. Nie wiem, może to dlatego, że czytałam sporo literatury międzywojennej, a wtedy były to raczej imiona młodego pokolenia?
Stary 2016-01-19, 09:10   #3554
favianna
Zakorzenienie

Wanda - od razu przypomina mi się skecz o mamie Wandzi kabaretu hrabi
https://youtu.be/VueuZXT3_QE
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-19, 09:41   #3555
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
Wanda - od razu przypomina mi się skecz o mamie Wandzi kabaretu hrabi
https://youtu.be/VueuZXT3_QE
Wanda jest tylko z Piotrusia Pana
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-19, 23:58   #3556
gryx82
BAN stały

Cytat:
Mnie się podobają i Jagna, i Janina, i Jadwiga, i Wanda... Nie mam skojarzeń z babskami. Nie wiem, może to dlatego, że czytałam sporo literatury międzywojennej, a wtedy były to raczej imiona młodego pokolenia?
Ale to wszystko jest przecież tak straszliwie subiektywne, zupełnie jak upodobanie do kolorów, muzyki, literatury, smaków (#medalzziemniakazaodkryc iestulecia)... Niektóre imiona uważane za tzw. "stare" uwielbiam, inne mnie prawie że fizycznie odpychają - lubię Antka, Leona, Halinę, Stanisławę, alergią reaguję na Zofię, Jadwigę, Feliksa, Jana - a niby z tej samej "puli" wszystko

to pisałem ja, Jarząbek...
Stary 2016-01-20, 07:52   #3557
marczer
Przyczajenie

Według mnie jest to krzywda dla dziecka. Ale każdy robi to co lubi
marczer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-20, 23:05   #3558
bandra
Fuck google, ask me!

Cytat:
Napisane przez marczer Pokaż wiadomość
Według mnie jest to krzywda dla dziecka. Ale każdy robi to co lubi
Krzywda dla dziecka to Wilk albo Chryzantema.

bandra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-20, 23:58   #3559
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez bandra Pokaż wiadomość
Dlaczego? Pomijając, że nie da się tego nadać - Róża jakoś normalnie funkcjonuje, Michała powszechnie zdrabnia się do Misia/Miśka i tez nikomu to nie przeszkadza.
Stary 2016-01-21, 00:01   #3560
bandra
Fuck google, ask me!

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;54218725]Dlaczego? Pomijając, że nie da się tego nadać - Róża jakoś normalnie funkcjonuje, Michała powszechnie zdrabnia się do Misia/Miśka i tez nikomu to nie przeszkadza.[/QUOTE]
Bo dzieci są bezlitosne i będą z niego/ niej kpić.
Są imiona ciężkie w odbiorze, takie które skazują na szykany. Niestety.

bandra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-21, 07:44   #3561
szarri
Wtajemniczenie

Cytat:
Bo dzieci są bezlitosne i będą z niego/ niej kpić.
Są imiona ciężkie w odbiorze, takie które skazują na szykany. Niestety.
Dla dzieci wszystkie imiona są normalne, bo ciągle spotykają się z jakimiś po raz pierwszy. To durni rodzice mówią im, które imiona są "normalne", a które nie.
Stary 2016-01-21, 10:00   #3562
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Dla dzieci wszystkie imiona są normalne, bo ciągle spotykają się z jakimiś po raz pierwszy. To durni rodzice mówią im, które imiona są "normalne", a które nie.
Nie do końca. Dzieci szybko orientują się, że koleżanki ze szkoły nazywają się Julia i Weronika, koleżanki mamy Agnieszka i Monika, koleżanki babci Krystyna i Grażyna itp. Moi rodzice np. nie rozumieli sensacji, że moja koleżanka z klasy ma na imię Halina, no imię jak imię, u nich w klasie też była Halina
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-21, 13:05   #3563
Ammia
Zadomowienie

Ja myślę że oryginalne czy rzadkie imię w wieku dziecięcym i szkolnym niekoniecznie jest powodem do wyśmiewania czy żartów, dzieciaki mogą żartować zarówno ze zwyczajnej Kaśki jak i rzadkiego imienia, ale nie imię musi być powodem. W dużej mierze to rodzice słysząc jak koleżanka z klasy dziecka ma na imię "nakręcają" dziecko że jak tak można nazwać dziecko itd., zgodzę się z tym że często rodzice powodują sensację imieniem koleżanki, dzieciaki są tak osłuchane w imionach że słysząc jakieś oryginalne chyba nawet nie zwracają na to uwagi.

Edytowane przez Ammia
Czas edycji: 2016-01-21 o 13:07
Ammia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-21, 13:06   #3564
Silloe
Zakorzenienie

Cytat:
Silloe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-21, 15:56   #3565
phony
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ammia Pokaż wiadomość
Ja myślę że oryginalne czy rzadkie imię w wieku dziecięcym i szkolnym niekoniecznie jest powodem do wyśmiewania czy żartów, dzieciaki mogą żartować zarówno ze zwyczajnej Kaśki jak i rzadkiego imienia, ale nie imię musi być powodem. W dużej mierze to rodzice słysząc jak koleżanka z klasy dziecka ma na imię "nakręcają" dziecko że jak tak można nazwać dziecko itd., zgodzę się z tym że często rodzice powodują sensację imieniem koleżanki, dzieciaki są tak osłuchane w imionach że słysząc jakieś oryginalne chyba nawet nie zwracają na to uwagi.
Zgadzam się dzieci będą się śmiać z osoby odstającej od grupy. I nie ma znaczenia czy to bedzie Kasia, Hela czy Violetta.
Stary 2016-01-21, 16:20   #3566
szarri
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
Nie do końca. Dzieci szybko orientują się, że koleżanki ze szkoły nazywają się Julia i Weronika, koleżanki mamy Agnieszka i Monika, koleżanki babci Krystyna i Grażyna itp. Moi rodzice np. nie rozumieli sensacji, że moja koleżanka z klasy ma na imię Halina, no imię jak imię, u nich w klasie też była Halina
Ale wiesz, dziecko w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym raczej nie ma jakiegoś szerokiego grona znajomych, więc często spotyka się z jakimś imieniem po raz pierwszy i często zna tylko jednego przedstawiciela. Świat dziecka jest węższy niż dorosłego zupełnie inaczej odbiera ono rzeczywistość.

Ja byłam od dziecka osłuchana z Adelą i było to dla mnie najzwyklejsze imię świata, jak Ania czy Kasia (a do tej pory poznałam tylko tę jedną), za to przez długi czas Filip stanowił dla mnie egzotykę, bo kojarzyłam tylko jednego i wydawał mi się bardzo tajemniczy (teraz znam co najmniej sześciu) Nie mogłam się też otrząsnąć po poznaniu Mikołaja, w końcu to była nazwa zarezerwowana dla grubego w czerwonym. Wiwianę przyjęłam naturalnie. To rodzice mówią dzieciom, co mają myśleć o danym imieniu.
Stary 2016-01-22, 10:59   #3567
SteffiBlick
Raczkowanie

Cytat:
Zgadzam się w 100%. Znam chłopaka o imieniu Dorian i jeszcze nigdy nie słyszałam, żeby ktoś z tego powodu wyśmiewał się z niego.
Jeszcze jakieś 10 lat temu nie znałam żadnego Janka, Antka czy Ignacego a teraz ciągle spotykam się z takimi imionami. Niektórzy mówią, że są za poważne dla dzieci, ale przecież nikt wiecznie nie robi w pieluchy i przez większość życia jesteśmy dorosłymi.

Jeśli chodzi o moje osobiste preferencje to nie przepadam za zagranicznymi imionami, rozumiem jeśli jeden z rodziców jest innej narodowości albo mieszka się zagranicą. Trochę śmiesznie jeśli, ktoś najdalej był w sąsiednim mieście a nazywa córkę Chantal.
Stary 2016-01-22, 11:11   #3568
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Ale wiesz, dziecko w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym raczej nie ma jakiegoś szerokiego grona znajomych, więc często spotyka się z jakimś imieniem po raz pierwszy i często zna tylko jednego przedstawiciela. Świat dziecka jest węższy niż dorosłego zupełnie inaczej odbiera ono rzeczywistość.
No właśnie. Tylko dzieci niestety długo nie pozostają w wieku wczesnoszkolnym O ile jestem się w stanie zgodzić, że rodzice "nakręcają" przedszkolaki, to gimnazjaliście już chyba nikt nie mówił, że imię Wacek jest niemodne, tylko sam zauważył?
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-22, 11:13   #3569
201610310857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez SteffiBlick Pokaż wiadomość

Jeśli chodzi o moje osobiste preferencje to nie przepadam za zagranicznymi imionami, rozumiem jeśli jeden z rodziców jest innej narodowości albo mieszka się zagranicą. Trochę śmiesznie jeśli, ktoś najdalej był w sąsiednim mieście a nazywa córkę Chantal.
Tez tego nie rozumiem. No, ale ludzie chca byc swiatowi juz wole staropolskie imiona typu Kazimierz niz Jessica.
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-22, 11:20   #3570
Devon_rose
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Edeldredzia Pokaż wiadomość
Tez tego nie rozumiem. No, ale ludzie chca byc swiatowi juz wole staropolskie imiona typu Kazimierz niz Jessica.
Jacy światowi?

To,że się komuś podoba Jessica czy Chantal to co do tego innym? Czy ich dzieciom obcy ludzie imiona wybierali?

Zapewne mieszkając w dużym mieście można nadać zagraniczne imię ale jak mieszkasz na wsi to już wielkie wywyższanie się

Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent !
Devon_rose jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości