![]() |
#3541 |
zuy mod
|
Dot.: Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2.
Na pytanie czy niemowlęta to nie ludzie już nie odpowiesz? Przecież ochoczo podkreśliłas że człowieka wyróżnia zdolność abstrakcyjnego myslenia.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3542 |
Zakorzenienie
|
Absurdalnie się tu robi o_O Mojwa, podziwiam, że Ci się chce.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3543 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Według mnie samo pytanie o to, czy niemowlęta są ludźmi nie ma najmniejszego sensu, bo to jest sprawa oczywista dla każdego myślącego człowieka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3544 |
zuy mod
|
No dla mnie tak samo każdy myślący człowiek uzna, że płód należy do gatunku ludzkiego, ale widzę że trudno to przyznac.
![]() |
#3545 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jednak płód nie jest obecny w świecie społecznym jako osobnicza jednostka, można go sklasyfikować raczej jako rozwijający się organizm należący do gatunku ludzkiego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3546 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
#3547 |
zuy mod
|
Tak, dla mnie tak jest i to ja te dyskusje zaczelam.
![]() |
#3548 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ewolucja zakłada różne osobniki. Rak to też zmiana w organizmie. Czy starzenie. I nie ma nic wspólnego z ewolucją.
![]() |
#3549 |
Zakorzenienie
|
serio dziewczyny, nie rozumiem rozkmin niektórych z Was. nie wszystko da się na świecie zrozumieć, niestety.
religia ma to do siebie, że nie idzie w parze z nauką. owszem, próbuje się dopasować naukowe odkrycia pod religię, ale to zwykłe naciąganie faktów. fakty naukowe nie będą dla przeciwników aborcji nigdy żadnym wiarygodnym argumentem i tu nie ma co rozumieć. tak po prostu jest. bozia powiedziała, że człowiekowi nie wolno zabijać, to nie wolno i koniec, nieważne, czy to będzie kilka komórek, zarodek, czy już płód. a że ciąża zagraża kobiecie? no trudno, bozia tak chciała. ale jak trzeba użyć nauki, aby uratować życie dziecka, to nauka nagle staje się cacy. tego nie da się logicznie wyjaśnić. ani tym bardziej zrozumieć. po prostu. |
![]() ![]() |
![]() |
#3550 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I na jej podstawie analizujemy budżety, sprawdzamy, patrzymy co jest najkorzystniejsze i tak ktoś wymyślił podatki. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3551 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#3552 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A oni swoje prywatne poglądy wymuszają na mnie. Bez żadnych naukowych dowodów. Gdyby były naukowe badania, to by nie był potrzebny pogląd na sprawę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3553 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
oczywiście, niech nie narzucają, ale ja odniosłam się do tych wszystkich stwierdzeń "no ja nie rozumiem, nie pojmuję, jak można mieć poglądy sprzeczne z nauką", które tak licznie tutaj padają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3554 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3555 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli jakby coś wymuszali na Tobie w oparciu o naukowe badania, to czułabyś się lepiej? btw ja nic nie pisałam o wymuszaniu, tylko o niemożności zrozumienia myślenia przeciwników aborcji prezentowanej przez niektóre wizażanki z tego wątku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3556 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak samo jak nie mam problemu z karaniem osób, które krzywdzą innych, bo mamy dowody, że jak ktoś ma układ nerwowy, to odczuwa ból. Na wiele zakazów mamy logiczne uzasadnienia.
![]() |
#3557 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a na wiele nie mamy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3558 |
zuy mod
|
Mówienie o ekonomii w kontekście dyskusji na temat nauk biologicznych jest dość smieszne.
Ekonomia jest nauką wazna, ale jednak bardzo podatną na swiatopogląd. Na wiele zakazów nie ma logicznych uzasadnien. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3559 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nic tak nie rozpala człowieka, jak gorąca herbata. Edytowane przez matcha Czas edycji: 2018-05-30 o 15:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3560 | |
Tęczowa Jaszczurka
|
Cytat:
Więc powinno się je usunąć. Prawa mają czemuś służyć, a nie po prostu być, bo komuś się tak spodobało. Bo potem mamy takie głupie zakazy, jak np zakaz grania w karty w niedzielę w Alabamie. Albo zakaz stosunków homoseksualnych. No należy. Ale co z tego? Zwłoki ludzkie też należą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3561 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
masz prawo nie rozumieć, to oczywiste. ja po prostu postanowiłam się wypowiedzieć, bo zdziwiło mnie osobiście obnoszenie się tą niemożnością zrozumienia i jej podkreślaniem. ja nie rozumiem fizyki kwantowej, ale nie rozpowiadam tego na forach dla fizyków. no ale nie będę niczego nikomu zabraniać - chcesz, to kontynuuj. ---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ---------- Cytat:
ototo, jestem za, zaczęłabym od bzdurnie niskich ograniczeń prędkościowych na drogach w mieście i poza nim, które są tylko po to, żeby wlepiać kierowcom mandaty. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3562 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#3563 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3564 |
Wizażowy Kot Igor
|
Dziewczyny, nie za filozoficznie podchodzimy do tematu człowieczeństwa zarodka/płodu/niemowlaka w taki upał? Tym bardziej, że consensus w temacie jest niemożliwy bo silnie związany z indywidualnym światopoglądem?
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
#3565 |
Tęczowa Jaszczurka
|
No właśnie nie. Według mnie ten temat wydaje się być tak skomplikowany właśnie dlatego, że zwolennicy pro-life używają mętnych pojęć i zmieniają ich znaczenie w trakcie dyskusji. Ale jaki sens ma mówienie "życiu ludzkiemu należy się ochrona", jeśli nikt nie jest w stanie określić, czym to życie ludzkie niby jest?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3566 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wyobraź sobie, że jesteś święcie przekonana o tym, że Ziemia jest płaska. wszyscy Ci pokazują dowody naukowe, że tak nie jest. nawet wysyłają Cię w kosmos, gdzie widzisz jak na dłoni krzywiznę Ziemi, a Ty nadal twierdzisz, że nie, Ziemia jest płaska, a to wszystko to są jakieś manipulacje. bo ileś tam tysięcy lat temu ktoś pod wpływem boskiej istoty napisał książkę, w której stoi jak byk, że Ziemia jest płaska. i Ty wierzysz, że ten bóg patrzy na Ciebie z góry i chce, żebyś wierzyła w płaską Ziemię. tak mniej więcej działa mózg religijnego przeciwnika aborcji. światopogląd człowieka jak najbardziej wpływa na jego postrzeganie kwestii aborcji. to samo jest z osobami, które za specjalnie nie wierzą, ale wychowały się w pewnym otoczeniu, które wtłoczyło w nie dany światopogląd. ------ poza tym wiesz, jaką dasz mi gwarancję, że za 10, 20 czy 30 lat naukowcy nie dojdą do wniosku, że życie to zaczyna się właściwie dużo wcześniej niż wszyscy teraz sądzimy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3567 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co ma piernik do wiatraka? Ale ewolucja zakłada przetrwanie najlepiej przystosowanych osobników danego gatunku. Ze względu na rozdzielenie grup zwierząt czasem dochodzi do specyfikacji (czyli powstaje nowy gatunek, granica wyznaczana jest wtedy, kiedy nie może dojść do reprodukcji między dwoma osobnikami, w tym przypadku jedna grupa poszła w prawo, druga w lewo, jedna przez wiele pokoleń ewoluowała w szympansa, druga w człowieka). Ale to wymaga pokoleń i selekcji naturalnej. Rozwój płodu nie ma nic wspólnego z ewolucją. Tak zupełnie nic. ---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:49 ---------- Tak. I nie wiem, czy zauważyłaś, ale konsekwentnie je krytykuję, jeśli tylko na forum znajdzie się o nich wzmianka. ---------- Dopisano o 23:53 ---------- Poprzedni post napisano o 23:51 ---------- Cytat:
Przecież to ty przywołałaś podatki. Tak, dlatego mam je w nosie, najczęściej ich nie przestrzegam, a na pewno ostro krytykuję. ---------- Dopisano o 23:59 ---------- Poprzedni post napisano o 23:53 ---------- Więc będziemy tak po prostu patrzeć, jak ci ludzie mimo wszelkich dowodów twierdzą, że ziemia jest płaska i jeszcze nie wolno ich urazić, bo uczucia religijne? Lol. Nope. To się nazywa hipoteza zerowa. Dopóki nie jest coś udowodnione, przyjmujemy z zasady, że nie istnieje. Trzeba udowodnić winę, a nie niewinność, istnienie, a nie brak istnienia, szkodliwość, a nie brak szkodliwości. Jasne, co chwilę nasza wiedza naukowa się zmienia. I czasem coś, co uznawaliśmy za super okazuje się toksyczne. Ale idąc tym tropem "a skąd wiem, czy za 34809582 lat naukowcy nie wykażą, że sałata jest szkodliwa" to najlepiej nic nie jeść, nie oddychać i w ogóle nic nie robić. Dlatego właśnie w nauce nie przyjmuje się właściwości lub związku między dwoma zjawiskami, dopóki się ich nie potwierdzi. Bo byśmy wszyscy zwariowali. Musiałabyś wierzyć we wszystkich bogów, których ktokolwiek kiedykolwiek wymyślił, podejrzewać u siebie wszystkie choroby, choć nie masz żadnych objawów, uważać wszystkich za mordercó, choć nie masz dowodów, nie jest nic, bo może być szkodliwe etc.
![]() |
#3568 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli chodzi o pogrubione, to nie do końca rozumiem, jakie wnioski wyciągnęłaś z mojej wypowiedzi, ale ja nie napisałam nic, co mogłoby skutkować taką odpowiedzią. a co do reszty to się zgadzam. natomiast nie przetłumaczysz tego antyczojsowi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3569 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, że najprawdopodobniej nie przetłumaczę. Ale po pierwsze będę próbować. Po drugie będę wytykać ich błędy w rozumowaniu, a po trzecie nie pozwolę, żeby na zasadzie swojego widzimisie ustalali prawo na tyle, na ile będę w stanie.
![]() |
#3570 |
Zakorzenienie
|
Wmieszam się w dyskusję, a co tam
![]() Ja akurat rozumiem postawę anti-choice na zasadzie "aborcja to morderstwo". Rozumiem podejście, że życie zaczyna się przy zapłodnieniu i że płód ma w sobie jakąś duchową iskrę bądź jej potencjał (zakładając tło religijne). I na tym moje zrozumienie się kończy. Bo jeśli ktoś szczerze, głęboko ubolewa nad losem usuwanych płodów, to, do jasnej cholery, dlaczego nie robi wszystkiego żeby ograniczyć ilość tych usuwanych płodów? Religia nie powinna i nie musi przyćmiewać ludziom możliwości logicznego myślenia. Wiemy, że kryminalizacja aborcji tylko ją spycha do podziemia, a nie zatrzymuje. Wiemy, że nauczanie "abstynencja do ślubu" nie działa, bo większość ludzi i tak uprawia seks. Wiemy też, że edukacja seksualna pomaga ograniczyć ilość niechcianych ciąży. Więc jeśli osobom anti-choice łamią się serca na myśl o usuwanych płodach, dlaczego te osoby są RÓWNIEŻ przeciw antykoncepcji i edukacji seksualnej? Jeśli usunięcie aborcji jako zjawiska jest dla nich priorytetem, a zakładam, że jest, dlaczego nie chcą stworzyć warunków w których do aborcji nie musi dochodzić? Jeśli aborcja jest strasznym złem, dlaczego kondom nie może być sprzymierzeńcem w walce z nią?
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:11.