Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 119 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-25, 11:07   #3541
Ata77
Zakorzenienie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

To prawda. Jeśli czynności wykonywane podczas stażu totalnie rozmijają się z programem stażu i zadaniami typowymi dla stanowiska, na którym osoba się przyucza, można zgłosić tą nieprawidłowość. Trzeba też liczyć się z tym, że być może staż będzie rozwiązany, a stażysta raczej w przyszłości nie nawiąże współpracy z tym pracodawcą. Z drugiej strony trzeba zauważyć ,że często w początkowym okresie nie powierza się stażyście odpowiedzialnych zadań i bywa i tak,że parzy kawę, stale coś kseruje, biega między pokojami. To jest dopuszczalne. Jednak jeśli z naszych obserwacji wynika ewidentnie, że pozyskano nas do sprzątania w ramach tych 8 godzin, proponuję nie zostawiać tego tak.

Edytowane przez Ata77
Czas edycji: 2009-03-25 o 11:09
Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-25, 14:04   #3542
Leady
Raczkowanie

Słuchajcie, byłam dziś w starostwie i bardzo miła Pani powiedziała żebym złożyła podanie o starz. Nie mam jednak pojęcia jak ma wyglądać taki dokument, co ma w nim być zawarte. Pisałyście już coś takiego kiedyś? Możecie mi z tym pomóc?
Chciałabym jeszcze dodać, że podanie ma być skierowane do starostwa. W internecie znalazłam informacje że należy iść do UP i wypełnić takie podanie. I tu pojawiaja się schodki bo Pani kadrowa powiedziała że narazie nie poszukują osoby na staż ale żebym złożyła podanie. Wiec nie rozumiem czy mam to podanie napisać w stylu .." w związku z chęcią podjęcia stażu..."..czy poprostu mam iść po dane podanie do UP. Ehh troche poplątałam. Ale prosze doradźcie mi coś bo już sama nie wiem co robić.

---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ----------

Nikt nie pomoże? Nie chce być nachalna ale jest to dla mnie naprawde bardzo ważne

Edytowane przez Leady
Czas edycji: 2009-03-25 o 13:49
Leady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-25, 15:08   #3543
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Leady Pokaż wiadomość
Słuchajcie, byłam dziś w starostwie i bardzo miła Pani powiedziała żebym złożyła podanie o starz. Nie mam jednak pojęcia jak ma wyglądać taki dokument, co ma w nim być zawarte. Pisałyście już coś takiego kiedyś? Możecie mi z tym pomóc?
Chciałabym jeszcze dodać, że podanie ma być skierowane do starostwa. W internecie znalazłam informacje że należy iść do UP i wypełnić takie podanie. I tu pojawiaja się schodki bo Pani kadrowa powiedziała że narazie nie poszukują osoby na staż ale żebym złożyła podanie. Wiec nie rozumiem czy mam to podanie napisać w stylu .." w związku z chęcią podjęcia stażu..."..czy poprostu mam iść po dane podanie do UP. Ehh troche poplątałam. Ale prosze doradźcie mi coś bo już sama nie wiem co robić.

---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ----------

Nikt nie pomoże? Nie chce być nachalna ale jest to dla mnie naprawde bardzo ważne
Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że to podanie powinnaś napisać do starostwa. Widocznie w starostwie chcą sobie sami wybrać osoby na staż. Jak już znajdzie się miejsce dla stażysty i Cię wybiorą, to zadzwonią do Ciebie i oni złożą wniosek do UP, że chcą, żebyś właśnie Ty miała u nich staż. Wpiszą we wniosku Twoje dane.

To pracodawca składa wniosek w UP, że chce stażystę. Ty jako bezrobotna możesz tylko poprosić UP o jakieś oferty staży, ale nie słyszałam, żeby bezrobotny składał wniosek, że chce mieć staż.

W Twoim UP zasady mogą być inne, najlepiej zadzwonić i zapytaj. Ja też załatwiam teraz kolejny staż i z tego co się orientowałam, u mnie wygląda to tak jak napisałam powyżej.
Stary 2009-03-25, 15:14   #3544
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez karoolaaa Pokaż wiadomość
a Ty podanie o przedluzenie stazu skladalas moze w styczniu ;>?
podanie o przedłużenie składałam jeszcze w grudniu, bo staż kończyłam na początku stycznia, zostało rozpatrzone pozytywnie w instytucji i poszło do UP, który to odrzucił z braku funduszy. potem pisałam od nowa podanie do instytucji o przyjęcie na staż (bo byłam już po stażu, więc to nie było jako akie przedłużenie), oni to wysłali do UP. W sumie od zakończenia stażu do ponownego jego rozpoczęcia minęło 2,5 miesiąca.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-25, 16:23   #3545
karoolaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
podanie o przedłużenie składałam jeszcze w grudniu, bo staż kończyłam na początku stycznia, zostało rozpatrzone pozytywnie w instytucji i poszło do UP, który to odrzucił z braku funduszy. potem pisałam od nowa podanie do instytucji o przyjęcie na staż (bo byłam już po stażu, więc to nie było jako akie przedłużenie), oni to wysłali do UP. W sumie od zakończenia stażu do ponownego jego rozpoczęcia minęło 2,5 miesiąca.

eh niedawno sie rok zaczal,a oni juz nie maja funduszy .. Dziwne to troche ... No ale nie pozostaje nic innego jak czekac.Mam nadzieje,ze na kolejnej wizycie w UP podpisze wkoncu umowe
karoolaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-25, 16:39   #3546
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez karoolaaa Pokaż wiadomość
eh niedawno sie rok zaczal,a oni juz nie maja funduszy .. Dziwne to troche ... No ale nie pozostaje nic innego jak czekac.Mam nadzieje,ze na kolejnej wizycie w UP podpisze wkoncu umowe
oby się w końcu udało. będę trzymać kciuki. w takim tempie to wymóg dotyczący stażu - nie więcej niż rok po zakończeniu studiów - to baaaardzo krótki czas, kiedy tyle się czeka. moja koleżanka, zaczynając staż w tym samym terminie co ja zaczęła pierwszy staż, a studia skończyła w czerwcu.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-25, 17:01   #3547
DariaKom
Zakorzenienie

Ja bylam na początku lutego się zarejestrować, 2 tygodnie później przyszlo pismo, że mam ofertę stażu. Jak się pofatygowalam to chyba ze 4 oferty mi gościu pokazal, za 3 dni zaczęlam staż. Wychodzi na to, że mialam wyjątkowego farta
DariaKom jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-03-25, 17:20   #3548
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Leady Pokaż wiadomość
Myślę, że chodzi tu o tak zwany list motywacyjny, gdzie wyrażasz zainteresowanie, chęć podjęcia pracy w danej jednostce, w tym przypadku w ramach stażu. Możesz zgłosić się w urzędzie pracy do doradcy zawodowego lub lidera klubu pracy - osoby na tych stanowiskach udzielają wsparcia w tym zakresie.

Stary 2009-03-25, 18:33   #3549
karoolaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
oby się w końcu udało. będę trzymać kciuki. w takim tempie to wymóg dotyczący stażu - nie więcej niż rok po zakończeniu studiów - to baaaardzo krótki czas, kiedy tyle się czeka. moja koleżanka, zaczynając staż w tym samym terminie co ja zaczęła pierwszy staż, a studia skończyła w czerwcu.

dokladnie Jeszcze jakby za te staze placili niewiadomo ile ...
karoolaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-25, 20:49   #3550
Diaana85
Raczkowanie

GG do Diaana85

witajcie, mam do Was pytanie- dziś zadzwonił do mnie facet z urzędu pracy i powiedział że przydzielono mnie na staż i że jutro musze sie stawić na czczo bo muszą mi krew pobrać? zdziwiłam sie bo pierwsze o tym słysze, czy w waszych urzedach pracy tez tak jest??
Diaana85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-25, 21:19   #3551
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Diaana85 Pokaż wiadomość
witajcie, mam do Was pytanie- dziś zadzwonił do mnie facet z urzędu pracy i powiedział że przydzielono mnie na staż i że jutro musze sie stawić na czczo bo muszą mi krew pobrać? zdziwiłam sie bo pierwsze o tym słysze, czy w waszych urzedach pracy tez tak jest??
No w urzędach bezpośrednio krwi nie pobierają
Zapewne będą z rana badania lekarskie w związku ze stażem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-25, 22:23   #3552
fireman240
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
No w urzędach bezpośrednio krwi nie pobierają
a szkoda byłoby wszystko w jednym miejscu ;-)
fireman240 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 07:32   #3553
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fireman240 Pokaż wiadomość
a szkoda byłoby wszystko w jednym miejscu ;-)
I co jeszcze?

Stary 2009-03-26, 09:38   #3554
hathayoga
perfumove love

Cytat:
I co jeszcze?
Jak to co, po pobraniu krwi darmowa czekolada przecież

Kosmetyki

Wish
hathayoga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 09:48   #3555
kaila890
Przyczajenie

Was krew zalewa? Ten staż pracownika biurowego to była od pczątku jedna wielka hała. Nie przydzielili mi stanowiska to po pierwsze. przez pare dni siedziałam na krzesle w sekretariacie i nic nie robiłam.bo nie było zadnych dla mnie obowiązków. Pozniej miałam ich nawał. latałam po biurach po urzędach a szef ma auto to mógłby podjechać sam jak jedzie po pracy w tamtą stronę. Pozniej wysłano mnie do grabienia liści, wszyscy biurowcy z innych biur się ze mnie smiali (stazystka zmiata liście) przez to nabawiłam sie zapalenia pęcherza i bakteri na nerkach. dostałam 2 tyg zwolnienia, poleżałam w domu na antybiotykach i znowu wrociłam na staz. Poszłam do Urzedu pracy i to zgłosiłam. One powiedziały ze porozmawiają z moim pracodawcą. Na pare miesiecy się uspokoiło. dostałam stanowisko pracy, przydzielili mi biurko.spokojnie sobie pisałam akta, kserowałam itp. ale kiedy zwolnił sprzataczke bo nie ma kasy to mi sie znowu dostało.Zatrudnił nową stazystke po studiach, ja stałam sie niepotrzebna, przedłuzył mi staz i kazał sprzatac. Kiedy dowiedziałam sie ze jestem w ciazy powiedziałam mu "nie" a on na to : nie chcesz sprzatac to na odwrocie umowy wypisz sobie zwolnienie" i tego samego wieczoru wyladowałam z bulami na L4
Najlepsze jest to że on teraz dzwoni do UP i mowi ze ja udaje, że nie wypełniam swoich obowiazków itp. Moja mama poszła do UP i zgłosiła to wszytko. te urzedniczki dostały wielkich oczu. Najgorsze jest to że dzieczynie w zagrozonej ciazy nie przysługuje zaden zasiłek, skonczy mi sie staz i 80% wypłata w czerwcu i koniec. musze sie zarejestrowac jako bezrobotna. i kto wie co moj szef za opinie mi wystawi....Wiem że z uczelni przysługuje mi zapomoga, becikowe, Dziewczyny czy tylko ja mam takiego pecha? to nie jest moj pierwszy staż. Bo pierwszy był gorszy. po 3 miesiacach UP szybko wycofało sie z umowy bo miałam pracowac jako przedstwaiciel handlowy a szef (prywaciarz) wysypywał mi sie pijany z auta.
Mówie wam ja mam poprostu pecha ;/
kaila890 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 11:42   #3556
Nimfa28
Raczkowanie

Hej dziewczyny! Mam pytanko z innej beczki...czy jak zaczełyście staż to zaczeły sie telefony z różnych funduszy emerytalnych? Bo do mnie juz prawie od miesiąca wydzwaniają, umawiają sie na spotkania i wogole a jak narazie nikogo nie było! I tylko mnie wkurzają tymi telefonami bo potrafią 3-4 razy dziennie co pare dni dzwonić! Czy któraś z Was wybierała fundusz emerytalny poprzez wypełnienie formularza w necie? Czy muszę osobiście spotkać sie z jakimś przedstawicielem?

Nimfa28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 11:44   #3557
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Napisane przez Nimfa28 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny! Mam pytanko z innej beczki...czy jak zaczełyście staż to zaczeły sie telefony z różnych funduszy emerytalnych? Bo do mnie juz prawie od miesiąca wydzwaniają, umawiają sie na spotkania i wogole a jak narazie nikogo nie było! I tylko mnie wkurzają tymi telefonami bo potrafią 3-4 razy dziennie co pare dni dzwonić! Czy któraś z Was wybierała fundusz emerytalny poprzez wypełnienie formularza w necie? Czy muszę osobiście spotkać sie z jakimś przedstawicielem?
Nie, możesz spokojnie wypełnić formularz przez internet. Skontaktuje się z Tobą przedstawiciel i potwierdzi Twoje zgłoszenie, adres itp. Wyśle Ci papiery, które podpisujesz i odsyłasz na ich koszt. Przysyłają Ci umowę i tyle

Kosmetyki

Wish
hathayoga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 12:04   #3558
loll
Raczkowanie

kaila890 czy ja dobrze zrozumiałam? mimo, iż poprzednio miałaś poważne problemy z pracodawcą zgodziłaś się na przedłużenie stażu?
loll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 12:26   #3559
*Nadia*
Przyczajenie

Cześć mam do was małe pytano, od 1 kwietnia zaczynam staż, byłam wczoraj w urzędzie prcy podpisałam wszystkie dokumenty co miałam i powiedzieli że to wszystko i mam się zgłosić 1 kwietnia do pracodawcy na staż.
A teaz mnie naszło pytanie - przecież urząd pracy nie skierował mnie na badania ani nic nie wspomniał że bede musiał je zrobić, czy w związku z tym badania lekarskie na staż są konieczne? Czy nie?
*Nadia* jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-26, 13:21   #3560
Nimfa28
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hathayoga Pokaż wiadomość
Nie, możesz spokojnie wypełnić formularz przez internet. Skontaktuje się z Tobą przedstawiciel i potwierdzi Twoje zgłoszenie, adres itp. Wyśle Ci papiery, które podpisujesz i odsyłasz na ich koszt. Przysyłają Ci umowę i tyle
Dziękuję bardzo za odpowiedz

Nimfa28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 13:56   #3561
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hathayoga Pokaż wiadomość
Jak to co, po pobraniu krwi darmowa czekolada przecież
Mhm, z honorowym dawcą tu nie mylić

Stary 2009-03-26, 14:49   #3562
shoshanna
Raczkowanie

Hej.
Mam jedno pytanie. Niedawno zaczęłam staż.A teraz okazało się, że jestem w ciąży i lekarka chce mnie wysłać na zwolnienie.
Jak to zwolnienie wpłynie na staż?
shoshanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 15:09   #3563
loll
Raczkowanie

nie bój się iść na zwolnienie sam fakt bycia w ciąży nie stanowi podstawy do rozwiązania umowy stażowej jeżeli o to chodzi
loll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 15:28   #3564
shoshanna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez loll Pokaż wiadomość
nie bój się iść na zwolnienie sam fakt bycia w ciąży nie stanowi podstawy do rozwiązania umowy stażowej jeżeli o to chodzi
ale jeśli zwolnienie potrwa kilka miesięcy czy to nie będzie podstawą do rozwiązania stażu?[do tego jeszcze dochodzą miesiące po urodzeniu dziecka].
shoshanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 19:59   #3565
mimix86
Raczkowanie

GG do mimix86

Cytat:
Napisane przez *Nadia* Pokaż wiadomość
Cześć mam do was małe pytano, od 1 kwietnia zaczynam staż, byłam wczoraj w urzędzie prcy podpisałam wszystkie dokumenty co miałam i powiedzieli że to wszystko i mam się zgłosić 1 kwietnia do pracodawcy na staż.
A teaz mnie naszło pytanie - przecież urząd pracy nie skierował mnie na badania ani nic nie wspomniał że bede musiał je zrobić, czy w związku z tym badania lekarskie na staż są konieczne? Czy nie?
nie zawsze up wysyła na badania, mnie np nie wysłał, a w innych upach wysyłają, więc to różnie jest.

Cytat:
Napisane przez Nimfa28 Pokaż wiadomość
Do mnie też wydzwaniali z kilka razy i nigdy nikt nie przychodził, zawracali tylko głowę i tyle, więc przestałam się po kolejnym telefonie przejmować i Tobie też radzę ;-)

Edytowane przez mimix86
Czas edycji: 2009-03-26 o 20:02
mimix86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 20:48   #3566
*Nadia*
Przyczajenie

[quote=mimix86;11641475]nie zawsze up wysyła na badania, mnie np nie wysłał, a w innych upach wysyłają, więc to różnie jest.

Czyli moge iść na staż bez badań, nie chce by czasem pracodawca potem miał problemy przy nie daj boże kontroli, że nie mam badań.
*Nadia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-26, 22:05   #3567
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mimix86 Pokaż wiadomość
nie zawsze up wysyła na badania, mnie np nie wysłał, a w innych upach wysyłają, więc to różnie jest.

Do mnie też wydzwaniali z kilka razy i nigdy nikt nie przychodził, zawracali tylko głowę i tyle, więc przestałam się po kolejnym telefonie przejmować i Tobie też radzę ;-)
A nie lepiej samemu wybrac fundusz i miec to z glowy? Jak tego nie zrobicie przydziela was losowo....
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-27, 06:48   #3568
kaila890
Przyczajenie

zależało mi na tym 2 stażu. pom tych "liściach" był już spokój, a chciałam żeby mnie zatrudnił. myślałam że chce poprostu mnie wyprubować. PO przedłużeniu stazu kazał mi sprzatac kible. WEdłóg urzedu pracy dzieczyna traci stypendium z dniem konca stażu i obojetnie czy jest w ciazy czy nie. musze sie zarejestrowac jako bezrobotny i koniec. czy UP nie chroni w jakis sposób kobiet w zagrożonej ciązy ? jest na to jakas ustawa ?
kaila890 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-27, 07:20   #3569
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaila890 Pokaż wiadomość
pom tych "liściach" był już spokój
nie rozumiem

Stary 2009-03-27, 07:32   #3570
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
nie rozumiem
chodzi pewnie o sytuację kiedy kazali Kaili grabić liście

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości