|
|
#331 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Etro Messe - trauma to delikatnie powiedziane
Costes, Twoje posty to kopalnia wiedzy
Dzięki!! I pisz częściej,proszę
|
|
|
|
|
#332 |
|
Zadomowienie
|
Costes, zaprawdę, możesz się kłócić ad calendas graecas, a i tak każdy będzie miał swoje skojarzenia, a także własny ranking najdoskonalszych zapachów i to właśnie w przemyśle i sztuce perfumeryjnej jest najpiękniejsze.
Choćby taki Passage d'Enfer... dla ciebie dziwica i święta, dla mnie arogancka, wyzywająca Salome z głową św. Jana na tacy i tego rysunku Beardsleya nie wytłucze mi z głowy nikt nawet młotem pneumatycznym Dla mnie Passage ma w sobie coś brudnego i nawet wiem, co to jest - lilia, której nie znoszę, której się brzydzę i której konotacje liturgiczne są mi doskonale znane, ale co z tego. Skądinąd Passage jest jedynym zapachem z silnie wyczuwalną nutą lilii, który lubię.Podajesz parę nazw, które budzą nasze zaciekawienie, ale kryjąca się pod nimi zawartość nie jest w tej chwili dostępna w naszym kraju, więc czy się to komuś podoba czy nie opowieści o Bois d'Encens czy Incensi Villoresi (o innych już nie wspomniawszy) są dyskusją ślepego o kolorach. Wybieramy nasz ranking spośród tego co znamy, zachwycamy się tym co znamy i w miarę możliwości zdobywamy kolejne doświadczenia, czerpiąc z tego przyjemność. Cóż, jedne czasy wmawiania ludziom co mają myśleć już się skończyły, a następne jeszcze nie rozpoczęły się na dobre, więc póki co skorzystamy sobie z wolności skojarzeń i swobody gustów. |
|
|
|
|
#333 |
|
Zakorzenienie
|
Odnośnie do wypowiedzi forumowicza costes:
Na plus - powala mnie pana wiedza dotyczaca zapachów, moze nie ich inreterpretacja ale szerokie spektrum znajomości - to ze sie pan z nami tą wiedza dzieli Na minus: - moze jest pan i fanatykiem zapachów ale fajnie by było gdyby był pan równiez tak samo zagorzałym fanatykiem polskich zasad prawidłowej pisowni. - dobrze by było gdyby czasami sam pan sobie nieprzeczył, pierw pan pisze ze Messe to herbatka z w nastepnym poscie zmienia zdanie ze to jakies kadzidło, no to w koncu co to jest bo herbatka i kadzidło nijak niemają z sobą najmniejszego zwiazku I kilka uwag ogólnych. W zupełności popieram moją przedmówczynie w kwesti wypowiedzi o niedostepnych dla nas zapachach. Tak samo jak trafne jest przyrównanie do "slepecgo i dyskusji o kolorach". Dla mnie jest to natomiast jak "lizanie lod przez szybę" wiem ze jest truskawkowo-malinowo-porzeczkowy (słowem owocowy) natomias nie mam pojecia ile z tych składników w nim jest i jaki dają efekt smakowy. W kwesti 3Incense Avignon (evee tego to nie wachaj jak bedziemy na miejscu chyba ze wezmiesz z sobą szczelną reklamóweczkę lub Aviomarin)hmmm spotkałam sie z opinia ze jest to zapach z gatunku kościelnego, jednak bardzie przyjazny niż Messe. Messe jest wzgledem niego bardziej chłodne, mroczne i "gesioskórkowe". Passage D'Enfer to jest "Wejscie do Piekieł" dla mnie jednak jest to w dalszym ciagu "wejscie do owczej zagrody". Pieknej i zadbanej zagrody, ale owczej. Dia natomiast mnie wogóle nie poruszyła. Jest zapachem nie wywołujacym u mnie emocji. Bezluciowe taka ze pamieta sie o niej przez 1 dzien a pozniej poprostu zapach sie zapomina. Jeszcze raz prosze o stosowanie polskic zasad pisowni. Posty Pana sa tak straszne do czytania ze bolą oczy. Mimo ze są ciekawe połowe wiadomości sie traci przez to ze jest przez ten zlepek słow zrozumiec cokolwiek i sie nie pogubić.
|
|
#334 |
|
Zakorzenienie
|
O wielki
Cotesie, znawco nad znawców! Dziękuję za wyznacznie jedynie słusznej drogi ![]() Wiesz, na pewno wiedzę masz imponującą, ale sposób jej przekazania jest po prostu nie do przyjęcia Poza tym, to co w składzie, a to co wyczuwa nos i jakie skojarzenia nam nasuwa - to mogą być całkiem inne bajki ![]() No i w dalszym ciągu Twój sposób pisania jest tak trudny w odbiorze... że po prostu nie chce się tego czytać
|
|
|
|
|
#335 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Nie chce" zamieniłabym na "nie da".
|
|
|
#336 | |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam propozycję: może by tak ignorować posty Costesa, tak jak on lekceważy nasze posty i nasze prośby? Cytat:
Kiedyś już była żarliwa dyskusja na temat pisowni na forum "Perfumy", warto ją sobie odświeżyć: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...165#post856165. W pełni zgadzam się z dziewczynami, które słowotok razi, mnie także coraz bardziej irytuje takie niechlujstwo... ![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread...934#post861934 - też mam czasem ochotę ciachnąć to i owo, jak moja poprzedniczka .
|
|
|
#337 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.luckyscent.com/shop/detai...ection=1&rv=on
Tutaj mozna zamowic Hot Pack ( w ofercie tego sklepu jest wiele zapachow o ktorych wspomina Costes ). Jest w nim 8 probek, ja oczywiscie o zadnym z tych perfum do tej pory nie slyszalam. Podaje, bo byc moze komus sie przyda ten link. |
|
|
|
|
#338 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Trzeba poczytać jak z płatnoscia i przesyłką... Może kiedys się przyda ten link
|
|
|
|
|
|
#339 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ja tak się zachwycałam przedwczoraj liliami, i nic mi nie powiedziałaś, żeby zapał mój ostudzić A co do Costesa... "Gadał dziad do obrazu" ![]() Zwątpiłam przy piątej linijce. A w zasadzie to ziewnęłam tak szeroko (moje oczy, toż to oczopląsu na bank można dostać
|
|
|
#340 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nawet coś chyba przebąkiwałam (jakieś dyskretne "bleee"), tylko wśród tych salw śmiechu mogło Ci umknąć .Passage d'Owcza Zagroda jest wśród liliowych zapachów jedynym akceptowalnym wyjątkiem
|
|
|
|
|
|
#341 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#342 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To zapch mroku, smutku, wilgotny, "kapliczny", mam na myśli taką cmentarną kaplicę, nieogrzewaną, dodatkowo wyziębioną chodnym deszczowym dniem , pełną wieńców i kwiatów. Pociąga ale nie jest seksowny Zapach fascynujący, chociaż dosyć trudny w noszeniu, tylko w ciepłe dni,wtedy delikatna słodycz kwiatów dodaje zapachowi nieco delikatnośći . Nie czuję w nim zniczy, być może w męskiej wersji są. Kiedy pierwszy raz powąchałam Black zobaczyłam błękitno-fioletowe wnętrze kaplicy w czasie pogrzebu mojej babci. Drugie niuchnięcie, to mój ukochny pies, kiedy w kilka godzin po jego odejściu do krainy wiecznej, zakopywaliśmy go pod wisnią w ogrodzie (no, wreszcie odważyłam się to napisać). Przepraszam jak komuś obrzydziłam ![]() Costes, proszę ...pisownia
Trzeba rozmawiać a nie czekać , aż się ktoś domyśli , co masz w głowie Edytowane przez ROZ-ter-KA Czas edycji: 2006-06-15 o 22:32 |
|
|
|
|
|
#343 |
|
Zakorzenienie
|
A tak na marginesie, widzę na tym wątku osoby, bardziej niż Costes zjadliwe.
Mnie wiedza Costes imponuje, mimo fatalnej pisowni. Jedno nie ma nic wspólnego z drugim. Po prostu przyjemniej by się czytało , te ciekawe opisy, gdyby przynajmniej zdania zaczynały sie od dużych liter, bo co do przecinków, to również inne osoby tutaj piszące w tej materii nie bardzo sobie radzą. Mnie wywyższanie się Costes zupełnie nie przeszkadza Każdy ma jakieś wady.
|
|
#344 |
|
Raczkowanie
|
www.reginaharris.com -tam znajdziecie jeszcze jeden z unikalnych (zekomo )kadzidlowych zapachow kturego jeszczenie nie znam ,a ktury jest podziwiany i uwazany za piekny.przez forumowiczki opisywany jako dostojny gleboki tajemniczy "nie dla glupiutkiej blondyneczki"-(przepraszam jezeli kogos urazilem ta opinia-moje kochanie tez bylo blondyneczka z zielonymi oczkami
)
|
|
|
|
|
#345 |
|
Zakorzenienie
|
Przyznam szczerze, ze nie jestem jeszcze gotowa na zapach Messe de Minuit. Kiedy pierwszy raz go ``niuchnelam``, spodobal mi sie. Po dluzszym czasie zaczyna mnie niestety meczyc. Mi sie ten zapach kojarzy z niedostepnymi norweskimi fiordami. Z tajemniczoscia, zapachem ziemi, drewna, z mrokiem, i z legendami. Na codzien jednak nie moglabym go uzywac.
Co do Amouage Gold - Zbyt wysokie progi jak dla mnie. Nie uwiodl mnie, ale to na pewno nie jest wina zapachu. Nie sprostalam mu, i tyle. Amouage Ciel, Amouage Dia - i tu mam problem. Podobaja mi sie oba. A moge wybrac tylko 1 z nich. Chociaz....serce bije odrobinke szybciej na mysl o Amouage Ciel, wiec chyba moj wybor padnie na ten zapach. Costes - dzieki za link do strony. |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#346 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozterko, nie czepiam się (tak strasznie ) pisowni, bo przecież każdy, bez wyjątku(!), popełnia błędy. Właśnie o te kropki i wielkie litery, które powinny zaczynać zdanie, najbardziej chodzi (inne błędy pominę milczeniem) a wielka szkoda...Cieszę się, że Cotes chce dzielić się swą wiedzą, którą zresztą ma imponującą (chociaż nie w mojej ulubionej grupie perfum ). Jednak strasznie nie lubię, gdy ktoś usiłuje mi narzucić, co mam czuć A sama wszak wiesz, że indywidualne odczucia dot. zapachów są baaaaardzo różne i to właśnie dla mnie jest najcenniejsze. Same nuty można bez problemu znaleźć w internecie No i kwestia zjadliwości - może faktycznie naskoczyłyśmy na biednego Cotesa zbyt agresywnie ale dopiero po kolejnym poście z serii "bezkropkowy bełkot", bo nie spełnił naszych wcześniejszych grzecznych i neutralnych próśb. Widzę, że Cotes już nad tym pracuje i myślę, że będzie OK
|
|
|
|
|
|
#347 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Natomiast ja ostatnio wyszperałam coś takiego: http://www.blackphoenixalchemylab.com/ Ilość dziwacznych mieszanek pod jeszcze bardziej intrygującymi nazwami przyprawia mnie o zawrót głowy z ciekawości. Sporo kadzideł
|
|
|
|
|
|
#348 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#349 |
|
Raczkowanie
|
black phoenix alchemy -znam od dawna -to moi starzy znajomi-perfumeria dla wiedzm satanistow okultystow kabalistow iluminatow i innych spod znaku "da vinci kodu" mam ich wszystkie prubki .na uwage zasluguja takie zapachy jak"de sade"-zapach kozla -chyba diabla? a raczej swiezo wyprawionej kozlej skury, albo dracul -stara zbutwiala splesniala pokryta kuzem trumna ,czerwone wino zapach palacej sie swiecy kadzidlo i jakies trujace zielone jadowite zielska(bluszcz cmantarny? )generalnie wszystkie fajne maja zapachy z grupy "funeral oils"-oleje pogrzebowe ,"sin and salvation"-grzech i odkupienie, oraz "diabolus"-djaboliczne.ale ...tylko niekture sa naprawde fajne i szokujace....kture?-hihihi -nie powiem to moja slodka tajemnica |
|
|
|
|
#350 |
|
Raczkowanie
|
zbrodnia to nieslychana pani zabija pana .zabiwszy grzebie w gaju na laczce przy ruczaju -grub lilija zasiewa ,a zasiewajac tak spiewa:rosnij lilijo wysoko jak pan lezy gleboko... )ciesze sie rozterka ze podzielasz moja opinie ze to zapach smierci pogrzebu cmentaza i kaplicy cmentarnej...to zapach czarnej wdowy -co otrula meza i chodzi w glebokiej zalobie na czarno a pod sukienka mlody kochanek albo nieutulonego w zalu ziecia po przedwczesnej smierci tesciowej fajny avatar -to twoja nuzka ? -mniam mniam mniam.....
|
|
|
|
|
#351 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam pytanko: a black kenneth cole można dostać gdzieś w perfumerii typu Sephora? Jeśli tak to już dziś polecę obwąchać! Jak ktoś się orientuje to bardzo proszę niech poda orientacyjną cenę za 30 ml! Tylko błagam nie piszcie że jest w Polsce niedostępny albo wycofany !! Edytowane przez lady-dark Czas edycji: 2006-06-20 o 12:22 |
|
|
|
|
|
#352 |
|
Zakorzenienie
|
Black Keneth Cole jest dostepny w sieci Douglas.
Chyba sie niemyle abo mam zacme na oczyskach ale tam to widziałam.
|
|
#353 |
|
Zadomowienie
|
no to już nawet dziś pójdę na łowy
. Dobrze że we Wrocławiu jest Douglas
|
|
|
|
|
#354 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Black zupełnie mi się nie podobał, ale Messe... Jest piękny, piękny, piękny!
|
|
|
|
|
|
#355 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Douglasie w CH Morena 15ml jest nawet w cenie 90zł
|
|
|
|
|
|
#356 |
|
Zadomowienie
|
a co myślicie o tej aukcji?
http://www.allegro.pl/item110884542_...neth_cole.html ja coś bałabym się zaryzykować:/ może dlatego że tylko raz kupowałam na Allegro i się naciełam...
|
|
|
|
|
#357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Ja też widziałam Black w Douglasie, nawet się wyperfumowałam, zapach bardzo mi się spodobał, ale ze śmiercią mi się nie kojarzy. Nie znam zapachu śmierci i nie chcę go poznać.Black jest głęboki, ciemny, tajemniczy (nazwa zobowiązuje ), ale nie przeraża. Drzewno-kwiatowy, pobrzmiewają w nim pudrowe nuty białych kwiatów (dość wyraźnie czuć hiacynt), w tle majaczy subtelne piżmo, zmysłowa ambra i drzewo sandałowe. Wyrafinowany i szalenie kobiecy.
|
|
|
#358 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#359 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja chcę wszystkie ![]() Nie ma to jak przerażać... zapachem. EDIT: Czy to już zakrawa o dewiację?
|
|
|
#360 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak byśmy niechciały przerazac to by dopiero wtedy zrobiło sie podejrzane i zakrawało by na dewiacje.
... I chłodną żmiją świt dżunglowy Wpełza do jamy, A w dżunglach wilgoć mszy grobowej, Dym kadzidlany. ... czarne kredki Edytowane przez Eenax Czas edycji: 2006-06-20 o 21:02 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:43.

Dzięki!! I pisz częściej,proszę 

Dla mnie Passage ma w sobie coś brudnego i nawet wiem, co to jest - lilia, której nie znoszę, której się brzydzę i której konotacje liturgiczne są mi doskonale znane, ale co z tego. Skądinąd Passage jest jedynym zapachem z silnie wyczuwalną nutą lilii, który lubię.
Poza tym, to co w składzie, a to co wyczuwa nos i jakie skojarzenia nam nasuwa - to mogą być całkiem inne bajki 
.