|
|
#331 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie październik 2020 część druga
Dziewczyny z cukrzycą,czy udaje sie wam utrzymywac cukier w ryzach tylko diata? U mnie już bylo dobrze, rozkminilam ze czym dluzsza przerwa między posilkami tym lepiej,ale znow od wczoraj wszystko na głowie stoi i pewnie od przyszłego tygodnia będę musiała brać metformine
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#332 |
|
Wtajemniczenie
|
Annie mi się narazie udaje. A jakie masz przekroczenia? Duże? U nas leczą tylko insulina jeśli dieta nie pomaga.
|
|
|
|
|
#333 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#334 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie ma razie udaje się dietą, ale wiele mnie to kosztuje i zdarzały się pojedyncze przekroczenia, na szczęście niewielkie. Radziłam się w międzyczasie dietetyczki i dziewczyn z forum cukrzycy ciążowej (rady tych drugich pomogły bardziej)
Edytowane przez margitta Czas edycji: 2020-09-06 o 17:50 |
|
|
|
|
|
#335 |
|
Wtajemniczenie
|
raczej wszystkie są na fb, ale dla tych co nie dotarło- jestem na porodówce, zaczął mi odchodzić czop, po kilku godzinach wody. skurcze coraz mocniejsze.
Dostałam sterydy na płucka, bo dziś dopiero 36 tc Dziś lub jutro urodze- trzymajcie kciuki Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#336 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Powodzenia kochana, bądź dzielna i niech szybko pojdzie ![]() Co do cukrzycy to przed posiłkiem mam mieć poniżej 5nmol/l a po dwóch godzinach ponizej 7. Po posiłkach na ogol jest ok, ale czasem przed cukier wariuje. Np.dzis po obiedzie mialam 4.6 a za pol godz przed kolejnym posiłkiem juz 4.9 mimo ze w tym czasie byla tylko szklanka wody. Poleccie stronke z jakiej porad korzystacie. Naczytalam sie ze przy cukrzycy dzidzia moze miec rozne problemy z serduszkiem i strasznie sie boje. Jak zjem ciut więcej bo naprawdę głodna jestem ale pojde na spacer zeby zbalansowac cukier to czasem i tak to nic nie daje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ---------- Kolejna rzecz to dziś po oswiance na mleku migdalowym z malinami mialam 7nmol/d,a do tej pory jak gotowalam ją na normalnym 3%mleku krowim to mialam zawsze bylo poniżej 6. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#337 |
|
Zadomowienie
|
Na fb sa grupy cukrzyca ciążowa i cukrzyca ciążowa bez strachu tam dziewczyny duzo mogą doradzić i jest sporo przepisów. Cukier moze też wybić z glodu jak masz przerwe miedzy posilkami za długą.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#338 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() trzymam kciuki za szybką akcję ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#339 | |
|
Realistka
|
Cytat:
️Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#340 |
|
Wtajemniczenie
|
hej, urodziłam wczoraj sn o 23.30, 36 tc, 2800, 50 cm
córeczka Bogu dzięki w bardzo dobry stanie, trochę bardziej ją tam tylko obserwują i więcej badań. nawet było znośnie, choć nie powiem, ostatnia godzina to był dramat i błagam o znieczulenie, na które było ofc za późno 🤣 miałam też gaz, ale u mnie powodował mdłości i odruch wymiotny jestem padnięta, teraz idę trochę spróbować spać mąż się spisał na medal miałam położną anioła ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#341 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Po wczorajszych rewelacjach i pojawieniu się pierwszego dzidziusia i nas wzięłam się do roboty i spakowałam torbę do szpitala .Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#342 |
|
Rozeznanie
|
Kanarkowa i jej Pola nas zmotywowały, ja wczoraj dopakowałam torbę i mam wszystko gotowe
![]() Dziś mam wizytę u gina. Zostaje tylko spokojnie czekać i wysypiać się na zapas To już tylko 3 tygodnie do ciąży donoszonej!Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#343 |
|
Raczkowanie
|
Gratuluje kanarkowaaa. Pierwsza mama szczęśliwie rozlakowana
![]() Czekamy na kolejne...ale to moze dopiero za 2-3tygodnie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#344 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() tylko czuje ze i tak będzie wywoływanie bo żadnych oznak i przepowiadaczy nie mam..Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#345 |
|
Zakorzenienie
|
Już wszystkie gratulowałyśmy na FB, ale jeszcze raz gratulacje!
Zazdro, że masz to już za sobą i nie musiałaś męczyć się z dziewiątym miesiącem Ja akurat przypadkiem wczoraj pakowałam rzeczy, wyszły mi: spora torba miękka dla dziecka i mała walizka dla mnie, ale tak szczerze, to chyba mi się nie zmieści wszystko. No i wyszło, że dla dziecka mam wszystko, ale dla siebie musze dokupić jeszcze kilka rzeczy (chyba jeszcze jedną koszulę, kolejne przekąski, maseczki jednorazowe (szpital wymaga), i chyba kupię miniatury kosmetyków niektórych Jakbym miała brać rzeczy, o których opowiadają niektóre blogerki lub kobiety na forach (rogale do karmienia, dwie pary klapek, duży głośnik, zestaw świec, styropianowe ochraniacze na kolana, taśmy do kinesiotapingu, ręczniki i kosmetyki do kąpieli dziecka, zgrzewkę wody i najlepiej czajnik, komplet sztućców, talerze, kubki, płyn do mycia naczyń, a do tego chleb, szynka, ser, jogurty i owoce ) to chyba bym musiała mieć dwie wielkie walizy Zakładam, że biorę jednak moje minimum, a więcej dowiezie mąż w razie potrzeby. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#346 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja zamieściłam do mojego głównego bagażu całą zgrzewkę 1 litrowych wód (czyli 6litrow) i dodatkowo jedną wodę 1,5l i 0,5 coli w tej małej torbie do porodu Ja naprawdę wrócę z pustą walizką bo tam mam same rzeczy do zużycia w szpitalu w tym bagażu Reszta totalne minimum, jestem w sumie zadowolona z mojego bagażu. Jakbym miała gdzie to bym poduszkę rogala wzięła ale to już chyba na szyi by trzeba nieść (chociaż jakby tak nałożyć na rączkę walizki reklamówkę... ale nieee, idę dalej w plan minimum, dwie doby wytrzymam w szpitalu a jakby miało hyc dłużej to każe mężowi dowieźć) Jednak podkreślam że jakbym miała brać więcej rzeczy dla dziecka to bym musiała się naprawdę spakować w dwie duże walizki.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#347 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
do tego na liście ze szpitala mam jeszcze płyn do mycia laktatora i jego elementów i jakiś plastikowy pojemnik do jego przechowywania ![]() Alw duzo rzeczy jest zbędne z tego co wypisalas oczywiście. Ja dzis dopakowuje torbę ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#348 |
|
Zadomowienie
|
Margitta masakra jakieś świeczki pakować serio
to mojantorba jest serio minimum bardzo. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#349 |
|
Rozeznanie
|
U mnie też na stronie szpitala też jest napisane żeby zabrać sztućce, kubek i talerzyk. Sztućce, bawełnianą ściereczkę i kubek termiczny spakowałam ale ten talerzyk to pierniczę, nie będę do walizki talerza wkładać żeby z moim szczęściem się stłukł. Najwyżej będę coś kombinować a obiad to chyba mi dadzą na jakimś talerzu mam nadzieję...
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#350 | |
|
Realistka
|
Cytat:
|
|
|
#351 |
|
Raczkowanie
|
Ale ze świece????? Po co???
![]() ![]() U mnie też kubek i sztućce trzeba mieć Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#352 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak nie ma na liście to ja bym na twoim miejscu nie brała. Zazwyczaj jednak w szpitalach (z tego co się miałam okazję zorientować w kilku/wielu ) dają pacjentom posiłki na normalnych talerzach z normalnymi sztućcami tyle że zbierają po posiłkach, chyba że są jakieś normalne salowe/pielęgniarki i poprosisz to ci zostawią i „pożyczą” na dłużej. Chyba że jest catering w styropianie to ja będę wtedy ten styropian myć żeby tam sobie coś położyć i tyle. Najwyżej jakiś kubek termiczny weź jak chcesz bo to fajna rzecz, można sobie herbatki parzyć jeśli lubisz, ja akurat piję jedną za drugą. Bo ja do butelek filtrujących do szpitala akurat nie jestem przekonana to jakby mi wody zabrakło będę miała te herbatki w swoim kubeczku. U mnie jest napisane żeby zabrać to wszystko wiec spakowałam ale bez wymaganego talerza, jestę hardcorę ![]() ![]() ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#353 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawe gdzie w szpitalu można ogień palić...U mnie nie ma na liście sztućców, a byłam w tym szpitalu przez kilka godzin (miałam łyżeczkowanie) i dostałam po zabiegu zupę pomidorową z ryżem w takim wielkim kubku i normalnie z łyżką (była całkiem dobra - w sensie zupa, nie łyżka ), więc u nas chyba dają sztućce normalne. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#354 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Świece żeby był nastrój U mnie na porodówce położne ze szkoły rodzenia mówiły ze maja możliwość mocnego manewrowania światłem od mocno nasilonego do mocni przygaszonego, wiec nie ma potrzeby na świeczki, ale podobno dla niektórych to ważne. Mi wystarczy przygaszone światło jak będę tam kwitła z tymi skurczami. No i mąż kupił mi malutki głośniczek przenośny to sobie puszczę swoją muzyczkę jak się będzie dało. To akurat myślę że może umilić czas i działać rozluźniająco i przeciwbólowo jeśli to będzie trwało godzinami, czas tez szybciej będzie leciał i atmosfera będzie luźniejsza niż zwarta cisza j krzyki za ścianą. Ale dla mnie muzyka jest dość ważna i napędza mnie pozytywnie emocjonalnie, może nie dla wszystkich jest to tak istotne. Może tak samo napisali te świeczki na stronie żeby się ktoś nie krępował wziąć jeśli to dla niego ważne czy potrzebne, a wiadomo że nie są obowiązkowe. Jedni wolą wziąć fajne kosmetyki dla siebie, inni prostownice do włosów, inni głośniczek a jeszcze inni świeczki, i fajnie ze można i szpital ich nie wyśmieje na wstępie przy tym jak z tym wyskoczą ![]() Wiadomo ze najlepiej to byłoby urodzić ekspresem jak kanarkowa albo szybciej żeby nie było czasu na takie ☠☠☠☠☠☠☠y ale raczej większości nie będzie to niestety dane ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#355 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
brzmi jak zabieg SPA i tak samo z tym światłem, mają możliwość regulowania i zazwyczaj jest półmrok przy porodzie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#356 |
|
Raczkowanie
|
No tak tylko czy świeca jest bezpieczna, to jednak otwarty ogień.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#357 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Racja... ale może położne pilnują albo chodzi o jakieś świeczki na baterie? Nie wiem w sumie, jak są przygaszone światełka to jest fajnie że nie trzeba swoich kombinować ![]() Moja mała w brzuchu dziś straszne szaleje a ja przeciwnie- nie mam siły nic robić. Cieszę się ze mam wszystko przygotowane i spakowane i nie ma już presji, można bezkarnie odpoczywać. Normalne zrobienie normalnego naszego prania, ogarniecie domu i ugotowanie prostego obiadu to już dla mnie mega wyczyn, masakra jak mi się nie chce ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#358 | |
|
Realistka
|
Cytat:
w sensie, że nic mi się nie chce przeszłam się kilkadziesiąt metrów do sklepu, ugotowałam obiad, zrobiłam pranie i jestem padnięta piorę jeszcze dziś kocyki i właściwie chyba wszystko gotowe. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#359 |
|
Zadomowienie
|
Witam się w gronie tych co ogarnia niemoc. Najchętniej bym leżała ale zmuszam sie do minimalnego ruchu. Najgorzej że każde wejscie na pietro domu powoduje że sapię jak lokomotywa.
|
|
#360 |
|
Wtajemniczenie
|
macie coś sprawdzonego lub polecanego (na przykład ze szkoły rodzenia, na której na zdążyłam być aż raz 🤣
na rozkręcenie laktacji?Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:51.

️
.

Zazdro, że masz to już za sobą i nie musiałaś męczyć się z dziewiątym miesiącem
) to chyba bym musiała mieć dwie wielkie walizy
Zakładam, że biorę jednak moje minimum, a więcej dowiezie mąż w razie potrzeby.
Reszta totalne minimum, jestem w sumie zadowolona z mojego bagażu. Jakbym miała gdzie to bym poduszkę rogala wzięła ale to już chyba na szyi by trzeba nieść (chociaż jakby tak nałożyć na rączkę walizki reklamówkę... ale nieee, idę dalej w plan minimum, dwie doby wytrzymam w szpitalu a jakby miało hyc dłużej to każe mężowi dowieźć)
do tego na liście ze szpitala mam jeszcze płyn do mycia laktatora i jego elementów i jakiś plastikowy pojemnik do jego przechowywania 
to mojantorba jest serio minimum bardzo. 

U mnie na porodówce położne ze szkoły rodzenia mówiły ze maja możliwość mocnego manewrowania światłem od mocno nasilonego do mocni przygaszonego, wiec nie ma potrzeby na świeczki, ale podobno dla niektórych to ważne. Mi wystarczy przygaszone światło jak będę tam kwitła z tymi skurczami. No i mąż kupił mi malutki głośniczek przenośny to sobie puszczę swoją muzyczkę jak się będzie dało. To akurat myślę że może umilić czas i działać rozluźniająco i przeciwbólowo jeśli to będzie trwało godzinami, czas tez szybciej będzie leciał i atmosfera będzie luźniejsza niż zwarta cisza j krzyki za ścianą. Ale dla mnie muzyka jest dość ważna i napędza mnie pozytywnie emocjonalnie, może nie dla wszystkich jest to tak istotne. Może tak samo napisali te świeczki na stronie żeby się ktoś nie krępował wziąć jeśli to dla niego ważne czy potrzebne, a wiadomo że nie są obowiązkowe. Jedni wolą wziąć fajne kosmetyki dla siebie, inni prostownice do włosów, inni głośniczek a jeszcze inni świeczki, i fajnie ze można i szpital ich nie wyśmieje na wstępie przy tym jak z tym wyskoczą 
w sensie, że nic mi się nie chce