Chorwacja - zbiorczy - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-11, 22:44   #331
ma-rzena
Raczkowanie

Dot.: Wakacje w Chorwacji :)

Hej dziewczyny a ja mam ochotę w tym roku pojechać ze znajomymi do Chorwacji. Czy może któraś z Was wybierała się samochodem do Chorwacji którąś z tych dróg? Jeżeli tak to proszę o info czy daje rade przejechać i w ile godzin

Patrzyłam na pogode to tam teraz tez jak u nas - deszcze;/ ale w sierpniu ma być znowu upalnie, prawie jak zawsze w tym kraju

Co polecacie, z autopsji, zwiedzić? dzięki
Stary 2009-07-15, 06:19   #332
arek***
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez swirrruska Pokaż wiadomość
A w Makarskiej sa jakis sklepy z ciuszkami i kosmetykami ? Bo nie wiem czy mam brac wiecej pieniedzy I mam pytanie jeszcze ile polecacie zabrac ze soba pieniedzy na 10 dni ( jakies kolacyjki na miescie, pamiatki itd. niekoniecznie wycieczki fakultatywne )
Napewno znajdziesz sklepy z ciuchami i kosmetykami ,zawsze mozesz wybrac sie przeciez do Splitu W tamtym roku za 50 pln mozna było spokojnie sjesc spory obiad i jeszcze dac napiwek
Stary 2009-07-20, 12:07   #333
paulqa94
BAN stały

Chorwacja 2009 - koszty ?

Witam wszystkich , planuję w tym roku wakacje na Chorwacji .
Rodzina 3-osobowa (dwie dorosłe osoby + nastolatek). Zakładam ten wątek ponieważ na Chorwacje jadę pierwszy raz i można powiedzieć jestem zielona w tym temacie a wszystkie wątki które były wcześniej są już trochę 'przeterminowane'.
No więc, wyjazd planuje gdzieś w połowie sierpnia, na tydzień, mieszkam w Krośnie, jechalibyśmy samochodem.
Czy ktoś mógłby mi polecić jakieś ładne , raczej spokojne miejsce jak najbliżej? Może ktoś ma jakieś namiary na apartamenty ? Wszystko jak najmniejszym kosztem . Ile kilometrów będe musiala zrobić ?
Prosiłabym o podliczenie mniej więcej kosztów całkowitego wyjazdu bez jedzenia.

czyli :
- podróż z Krosna (woj podkarpackie.) samochodem na gaz.
- ceny autostrad
- ceny noclegów (na tydzień)

czy dalibyśmy rade zamknąć się w 2000 zł ?
paulqa94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 12:25   #334
Calypso*
Raczkowanie

GG do Calypso*
Dot.: Chorwacja 2009 - koszty ?

Ja też wybieram się do Chorwacji z grupką znajomych, na początku sierpnia. Sierpień to szczyt szczytów sezonowcyh, co winduje ceny w górę. Podczytuję też inne fora turystyczne, i ceny w Chorwacji są zaporowe. My co prawda jedziemy na 2 tygodnie ale zakładamy, że wydamy ok 3 tyś na osobę. Proponowane przez Ciebie 2tyś to całość za 3-osobową rodzinę? Zamierzamy szukać kwater na miejscu (średnia cena za apartament dla 2-3 osób to 40-50 euro/dobę) ale bierzemy również namiot, na wszelki wypadek. Chcemy wziąć też trochę jedzenia, głównie suchych produktów, typu makaron, sosy etc. Znajoma, która była w Chorwacji w czerwcu podała taki przykład, za 4 pomidory, cebulę i 2 garści czereśni na targu zapłaciła w przeliczeniu 40zł. Dodam, że na targu jest najtaniej No i był to czerwiec a nie sierpień.
Winiety na autostrady to koszt ok 300zł, z tego co się orientowaliśmy. Podobno warto ominąć autostradę w Słowenii, na którą to 2tygodniowa winieta kosztuje 30 euro, a autostrada ma długość 18km
Ważna sprawa, to, żebyś jeszcze w Polsce kupiłą sobie buty do chodzenia po plaży. Są takie specjalnie - wpisz sobie na allego "buty do chodzenia po plaży", koszt ok 29zł ewentualnie jakieś zapinane sandały, ale nie skórzane. Tam są kamieniste plaże i chodzenie boso jest bolesne. To się naprawdę przyda a na miejscu jest bardzo drogie.

Byłam w Chorwacji jakieś 5 lat temu i wtedy spędzałam wakacje pod namiotem na wyspie Krk, pięknie! Teraz chcemy pojechać dalej na południe i zatrzymać się gdzieś w Dalmacji. Aha, ludzie na forach zwracają jeszcze uwagę na to, że na wyspach jest znacznie drożej niż na stałym lądzie. Z wiadomych względów, wszystko trzeba dowieźć.
Calypso* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 13:47   #335
paulqa94
BAN stały

Więc takie moje skromne obliczenia :

- samochód pali gazu za 25 zł na 100 km . Jeśli liczyłabym , że przejade 1500 km to w jedną strone zapłace 325 zl za gaz , za czym idzie 650 zł w dwie strony.

- apartament, jeśli udałoby się znaleźć taki jak piszesz za 40 euro , to 40*5= 200 zł za jedną noc , za pięć nocy wychodzi 1000 zł.

Teraz kolejne pytanie : czy w Cro znajdują sie pola namiotowe? Myślę, że mogłabym przespać pare nocy w namiocie bez problemu, żeby tylko było gdzie i jaki byłby tego koszt. Tzn czy wiesz mniej więcej ile płaci się za dobre na takim polu namiotowym?

650 zł + 1000 zł + 300 zł [winiety] = 1950 zł
oczywiscie bez wyżywienia.
Stary 2009-07-20, 15:38   #336
Shiim
Raczkowanie

W 3 osoby na wakacje do Chorwacji i chcesz się zmieścić w 2000zł?
To będziecie dziadować a nie wypoczywać, ale na upartego na pewno dacie rade.
Ja też jadę do Chorwacji ale na kolonie.
Shiim jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 16:14   #337
paulqa94
BAN stały

o to właśnie chodzi, że nie mamy więcej kasy , najwięcej 2500 zł a chcielibyśmy gdzieś pojechać na wakacje , żeby była pogoda .. żeby się opalić , zobaczyć ładne morze .
może macie jakieś inne propozycje?
i ponawiam pytanie o pola namiotowe w cro. ; D

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-20, 16:31   #338
Calypso*
Raczkowanie

GG do Calypso*

tuta jest kopalnia wiedzy o Chorwacji
http://www.cro.pl/
Calypso* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 19:51   #339
nebraska
Zakorzenienie

No właśnie, ja też jadę między innymi do Chorwacji i lektura cro.pl trochę mnie przygnębia, bo ceny wg tego forum są wszędzie x2...

Nie po to też jadę na wakacje, żeby wozić jedzenie z Polski, lub nie daj boże gotować makaron. Jedzenie jest dla mnie ważną częścią podróżowania i szczerze mówiąc chciałbym trochę popróbować miejscowego jedzonka. No zobaczymy...może nie będzie tak tragicznie z cenami jak straszą. Zamierzamy tam spędzić ok 9 dni, a druga część urlopu objazdowa.

Paula, a myślałaś o Bułgarii? ciepło jest, urocze miejca też się znajdą, a zapewne nieco taniej (choć pewnie nie tak tanio jak kiedy tam byłam parę lat temu)

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 21:01   #340
vanadis
Wtajemniczenie

Ja sądze ze dacie rade za te 2tyś. Zresztą sama podliczyłaś że wyjdzie coś w tych okolicach, tylko żeby mieć na wszelki wypadek zapas gotówki, bo różnie bywa :/ Pola namiotowe są ale to musisz poszukać na tych forum co poprzedniczka podała. Dziś na tym forum znalazłam post bardzo miłego człowieka który pokazał paragon z makarskiej z tego roku (tez sie tam wybieram we wrzesniu) i generalnie aż tak źle nie wygląda. Wstawiam go tutaj.

A co do jedzenia to ja tam zamierzam na makaronach przeżyć Jedzenie akurat dla mnie jest mało istotne żeby tylko głodu nie odczuwac i będzie dobrze no i oszczędność, można sobie coś ekstra kupić. Dla mnie to jest czysta ekonomia :P Jedziecie autem wiec weźcie kilka "pomysłow na" i obiady zrobione Bo po wykwintnym jedzeniu za kilka godzin i tak nie bedzie śladu :P

Z innych miejsc ... może Odessa ?! Do Lwowa z Odessy jest 800km, a z Krosna do Lwowa też nie jest daleko Czyli generalnie bliżej, taniej, ładnie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg paragon.jpg (152,3 KB, 143 załadowań)

Edytowane przez vanadis
Czas edycji: 2009-07-20 o 21:06
vanadis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 21:10   #341
Shiim
Raczkowanie

Pewnie nie spodoba Ci się mój pomysł, bo już się napaliłaś na za granicę.
A ja bym polecił polskie morze- Władysławowo. Za 2 tysiące byście mieli jak u Pana Boga za piecem. Przemyśl to .
Udanego wyboru!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-20, 21:24   #342
vanadis
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Shiim Pokaż wiadomość
Pewnie nie spodoba Ci się mój pomysł, bo już się napaliłaś na za granicę.
A ja bym polecił polskie morze- Władysławowo. Za 2 tysiące byście mieli jak u Pana Boga za piecem. Przemyśl to .
Udanego wyboru!
pozwolisz że się wtrącę ale Władysławowo nie jest dobrym pomysłem ze względu na pogodę. Zobacz co teraz się dzieje nad PL morzem, dramat nie wakacje. Nie masz żadnej pewności że trafisz na pogodę. A poza tym zimne morze (choć i tak uwielbiam Władka:P) A w takiej Odessie już słonko by świeciło

Edytowane przez vanadis
Czas edycji: 2009-07-20 o 21:25
vanadis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-20, 22:57   #343
Shiim
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez vanadis Pokaż wiadomość
pozwolisz że się wtrącę ale Władysławowo nie jest dobrym pomysłem ze względu na pogodę. Zobacz co teraz się dzieje nad PL morzem, dramat nie wakacje. Nie masz żadnej pewności że trafisz na pogodę. A poza tym zimne morze (choć i tak uwielbiam Władka:P) A w takiej Odessie już słonko by świeciło
Wiesz, ale jak się nie ma funduszy na Odessę, to trzeba się zadowolić polskim morzem.
Stary 2009-07-20, 23:31   #344
paulqa94
BAN stały

nebraska myślałam nad Bułgarią, ale jest ona dalej niż Chorwacja. W sumie samochód mam na gaz więc pewnie dużo więcej bym nie musiała zapłacić. Tylko jak z cenami w Bułgarii ? Taniej? Może tam bardziej opłacało by się jechać..

vanadis moim zdaniem też jedzenie nie jest najważniejsze. nie zamierzam wydawać na nie fortuny , zabiorę trochę jedzenia z polski. na tydzień dużo mi tego nie potrzeba, więc koszty nie bedą nie wiadomo jakie.. co do Odessy to odpada bo chciałabym mieć pewną pogode wydając tyle kasy na wyjazd.

no i właśnie dlatego od razu odpisuje Shiim : nad naszym polskim morzem byłam raz , spędziłam tam tydzień , ani jednego dnia pogody .. wydałam tylko kase w błoto .. więcej tam nie pojade , wole dołożyć trochę a może i nawet nie bede musiała dokładać , pojade na Chorwacje, pięknie się opale, zobacze cudowne widoki (nie mówie, że nad polskim morzem nie jest ładnie .. ale co do Chorwackiego to.. bez porównania.)

czytam te fora o Chorwacji ale panuje na nich taki chaos.. nie wiadomo za co się brać . :/
Stary 2009-07-21, 09:18   #345
anna010181
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez paulqa94 Pokaż wiadomość
nebraska myślałam nad Bułgarią, ale jest ona dalej niż Chorwacja. W sumie samochód mam na gaz więc pewnie dużo więcej bym nie musiała zapłacić. Tylko jak z cenami w Bułgarii ? Taniej? Może tam bardziej opłacało by się jechać..

vanadis moim zdaniem też jedzenie nie jest najważniejsze. nie zamierzam wydawać na nie fortuny , zabiorę trochę jedzenia z polski. na tydzień dużo mi tego nie potrzeba, więc koszty nie bedą nie wiadomo jakie.. co do Odessy to odpada bo chciałabym mieć pewną pogode wydając tyle kasy na wyjazd.

no i właśnie dlatego od razu odpisuje Shiim : nad naszym polskim morzem byłam raz , spędziłam tam tydzień , ani jednego dnia pogody .. wydałam tylko kase w błoto .. więcej tam nie pojade , wole dołożyć trochę a może i nawet nie bede musiała dokładać , pojade na Chorwacje, pięknie się opale, zobacze cudowne widoki (nie mówie, że nad polskim morzem nie jest ładnie .. ale co do Chorwackiego to.. bez porównania.)

czytam te fora o Chorwacji ale panuje na nich taki chaos.. nie wiadomo za co się brać . :/

przez przypadek zajrzałam na forum i myśle że mogę Ci cos opowiedzieć o wycieczkach do Chorwacji Ja w sumie byłam tam ostatnio w 2002 roku czyli 7 lat temu ale własnie pod namiotami i to z rodzicami i bratem.Wydaliśmy wtedy około 1000 zł za 4 osoby ale to było jakiś czas temu ( no i jechaliśmy pociągiem bo tata pracował w PKP i mielismy bileciki po 15 zł za osobę / ile dobrze pamiętam )Byliśmy w miejscowości PULA / Istria (w sumie niedaleko bo nie trzeba jechać aż niziutko w okolice Dubrownika czy Splitu) Pole namiotowe " CAMP STOJA "znajduje się na "wyspie" i jest oddalone od ścisłego centrum około 15 minut na nogach- jesteście mobilni wiec nie ma problemu) jedzenie kupowalismy w sklepach gdzie kupuja zwykli tubylcy - i robilismy w kuchni która jest na kepingu - tam tez mozna oczywiscie wynająć bungalow ale nie wiem czy czasem nie trzeba duzo wczesniej zarezerwowac go),Spędzilismy tam 2 tygodnie i bylo super- duzo obcokrajowców a szczególnie włochów Pozdrawiam i zyczę powodzenia - za rok tez planuję się tam wybrac tyle ze z mężem i już autkiem

ps.
zobacz strone http://www.arenacamps.com/Camps/Stoja

Edytowane przez anna010181
Czas edycji: 2009-07-21 o 09:21
anna010181 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-21, 16:34   #346
tewa1259
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Shiim Pokaż wiadomość
Wiesz, ale jak się nie ma funduszy na Odessę, to trzeba się zadowolić polskim morzem.
a wiesz że nad polskim morzem wakacje też kosztują i to wcale niemało. warto trochę dozbierać i jechać tam gdzie masz zapewnioną pogodę i niezapomniane wrażenia - a nad polskim morzem co?? zanieczyszczone plaże, które są masowo zamykane i kosmiczne ceny... ot mi atrakcja

Edytowane przez tewa1259
Czas edycji: 2009-07-23 o 22:41
tewa1259 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-21, 17:46   #347
nebraska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulqa94 Pokaż wiadomość

To prawda na cro.pl jest dość chaotycznie

Co do Bułgarii ja byłam 4 lata temu, jeszcze Bułgaria nie była w unii i było bardzo, ale to bardzo tanio. Mieliśmy wczasy bez wyżywienia i dosłownie mogliśmy obżerać sie w knajpach. Oczywiście też jest róznica między mniejszymi miejscowościami typu Rawda a większymi jak Słoneczny brzeg
teraz zapewne ceny skoczyły, ale raczej Rumunia i Bułgaria są jeszcze sporo tańsze od Chorwacji i strefy Euro.
Coś więcej o aktualnych cenach dowiesz się tu: www.bulgaricus.com to forum jest trochę mniej chaotyczne niz Cro

Sympatycznie i niezbyt drogo jest też ponoć nad Balatonem, no ale to nie morze

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-26, 21:42   #348
mala2806
Zadomowienie

Też się wybieramy z rodzinką na wakacje (3 os pełnoletnie+ 1 nastolatka) do Chorwacji. Czy trzeba wcześniej zarezerwować jakiś hotel czy jechać i szukać tam? Może coś z biura podróży wziąć z last? Tylko właśnie. Z jakich biur?
mala2806 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-27, 18:56   #349
wiolaraczka
Zadomowienie

Hej
Mam pytanie:czy wiecie moze jak jest z pogoda w Chorwacji na poczatku wrzesnia?pozdrawiam
wiolaraczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-27, 19:07   #350
wiolaraczka
Zadomowienie

Dot.: Chorwacja samochodem,zapraszam..

Hej
Mam pytanie:czy wiecie moze jak jest z pogoda w Chorwacji na poczatku wrzesnia?pozdrawiam
wiolaraczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-27, 19:27   #351
iris_ek
Rozeznanie

To zależy Ja byłam dwa razy w drugiej połowie września i pogoda była o 180 stopni różna. Raz wróciłam pięknie opalona, natomiast w zeszłym, roku akurat gdy dojechałam do Splitu skończyła się ładna pogoda (dzień wcześniej było ponad 30 stopni)... także pierwsza połowa września raczej powinna być ok
iris_ek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-28, 22:40   #352
BrillantE
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ma-rzena Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny a ja mam ochotę w tym roku pojechać ze znajomymi do Chorwacji. Czy może któraś z Was wybierała się samochodem do Chorwacji którąś z tych dróg? Jeżeli tak to proszę o info czy daje rade przejechać i w ile godzin

Patrzyłam na pogode to tam teraz tez jak u nas - deszcze;/ ale w sierpniu ma być znowu upalnie, prawie jak zawsze w tym kraju

Co polecacie, z autopsji, zwiedzić? dzięki
Co do drogi to nie pomogę bo my jechaliśmy przez Słowacje i Węgry (19 godzin w jedną stronę, w drugą 16 ).
Wróciliśmy w sobotę i przez cały pobyt (od 13 lipca) tylko raz padał deszcz dosłownie przez 10 minut Tak że prognozami pogody nie ma co się przejmować. Za każdym razem jak byłam w Chorwacji pogoda była standard- upały i bez chmurne niebo.
Co do zwiedzania.. Ja polecam park Krk, Dubrownik, Split, Trogir. Jeżeli macie paszporty i zieloną kartę warto też wybrać się do Bośni, a dokładnie do Mostaru i Medugorje.

swirrruska, w Makarska z ciuchami jest kilka sklepów, z takich znanych to widziałam tylko Benettona, kosmetycznych też kilka jest.

BrillantE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-29, 12:03   #353
Ka5ienKa
Przyczajenie

Witam! Jeżdzimy od 3 lat do chorwacji, samochodem, bez wcześniejszej rezerwacji noclegów. Byliśmy 2 razy na wyspie Pag, raz w Sibeniku a w tym roku w okolicach makarskiej. Zwiedziliśmy też Dubrownik, wyspy Brac i Hvar, góry w parku przyrody Biokovo, jeziora Plitvickie i wiele innych mniejszych ale równie ciekawych miejsc. Jak któraś ma pytania co do takiego wyjazdu chetnie odpowiem - uwielbiam Chorwację!

aha co do pytan czy paszport potrzebny do wjazdu do Chorwacji - nie potrzebny - wystarczy dowod osobisty - wyjazdy turystyczne do chorwacji nie wymagaja paszportu - taka umowe ma chorwacja z UE.

Edytowane przez Ka5ienKa
Czas edycji: 2009-07-29 o 12:06
Ka5ienKa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-29, 12:25   #354
Ka5ienKa
Przyczajenie

Jak chodzi o trase to my rowniez jechalismy przez slowacje i wegry i kawalek bokiem Slowenii- w sumie 13 godzin na wyspe Pag - 2 kierowcow na zmiane co ok. 300 km

Obowiazkowo trzeba zobaczyc Plitvickie Jeziora! piekna blekitna woda!
Wodospady Krka tez sa piekne, ale nie ma porownania do Plitvickich - jedyny minus Plitvickich vs. Krka to fakt ze nie mozna tam sie kapac ani plywac (zreszta woda tak lodowata ze pewnie i tak by nikt nie wszedl!). My jechalismy samochodem w drodze powrotnej do Polski, to dosc kawalek drogi ok.300 km z Makarskiej.

Pogoda w lipcu i w sierpniu gwarantowana, rowniez na poczatku wrzesnia jest jeszcze zazwyczaj goraco, co do pozniejszych terminow nie wiem bo nie bylismy.
Stary 2009-07-29, 12:40   #355
Ka5ienKa
Przyczajenie

Bylismy w polowie lipca i ceny apartamentow wychodza ok. 15 euro za osobe. Bylo nas 5 osob (4 doroslych + 1 dziecko) i za apartament 2 pokoje, kuchnia, 2 lazienki, klimatyzacja + 10 metrow do morza w miejscowosci Drasnice na makarskiej placilismy 60 euro. pytalismy z ciekawosci na campingach, ale za 2 samochody, 2 namioty i 5 osob - cena wychodzila podobna - wiec nie wiem czy warto gniesc sie w namiocie....
Stary 2009-07-29, 12:48   #356
lain
Zakorzenienie

a ile kosztuje bilet wstepu na Plitvickie Jeziora?
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-29, 13:38   #357
Ka5ienKa
Przyczajenie

110 kun tj ok 70 zl

tutaj sa ceny

http://www.np-plitvicka-jezera.hr/en...d=40&Itemid=71
Stary 2009-07-29, 19:06   #358
veronicas15
Zakorzenienie

A ja wyjeżdżam 7 sierpnia.. już nie mogę się doczekać
veronicas15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-29, 21:38   #359
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez veronicas15 Pokaż wiadomość
A ja wyjeżdżam 7 sierpnia.. już nie mogę się doczekać
tez jade 7 sierpnia i tez sie nie moge doczekac a w ktore miejsce jedziesz?
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-29, 21:45   #360
veronicas15
Zakorzenienie

Do Podgory
veronicas15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości