![]() |
#331 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wakacje w Chorwacji :)
Hej dziewczyny a ja mam ochotę w tym roku pojechać ze znajomymi do Chorwacji. Czy może któraś z Was wybierała się samochodem do Chorwacji którąś z tych dróg? Jeżeli tak to proszę o info czy daje rade przejechać i w ile godzin
![]() Patrzyłam na pogode to tam teraz tez jak u nas - deszcze;/ ale w sierpniu ma być znowu upalnie, prawie jak zawsze w tym kraju ![]() Co polecacie, z autopsji, zwiedzić? dzięki
![]() |
#332 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#333 |
BAN stały
|
Chorwacja 2009 - koszty ?
Witam wszystkich , planuję w tym roku wakacje na Chorwacji .
Rodzina 3-osobowa (dwie dorosłe osoby + nastolatek). Zakładam ten wątek ponieważ na Chorwacje jadę pierwszy raz i można powiedzieć jestem zielona w tym temacie a wszystkie wątki które były wcześniej są już trochę 'przeterminowane'. No więc, wyjazd planuje gdzieś w połowie sierpnia, na tydzień, mieszkam w Krośnie, jechalibyśmy samochodem. Czy ktoś mógłby mi polecić jakieś ładne , raczej spokojne miejsce jak najbliżej? Może ktoś ma jakieś namiary na apartamenty ? Wszystko jak najmniejszym kosztem . Ile kilometrów będe musiala zrobić ? Prosiłabym o podliczenie mniej więcej kosztów całkowitego wyjazdu bez jedzenia. czyli : - podróż z Krosna (woj podkarpackie.) samochodem na gaz. - ceny autostrad - ceny noclegów (na tydzień) czy dalibyśmy rade zamknąć się w 2000 zł ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#334 |
Raczkowanie
|
Dot.: Chorwacja 2009 - koszty ?
Ja też wybieram się do Chorwacji z grupką znajomych, na początku sierpnia. Sierpień to szczyt szczytów sezonowcyh, co winduje ceny w górę. Podczytuję też inne fora turystyczne, i ceny w Chorwacji są zaporowe. My co prawda jedziemy na 2 tygodnie ale zakładamy, że wydamy ok 3 tyś na osobę. Proponowane przez Ciebie 2tyś to całość za 3-osobową rodzinę? Zamierzamy szukać kwater na miejscu (średnia cena za apartament dla 2-3 osób to 40-50 euro/dobę) ale bierzemy również namiot, na wszelki wypadek. Chcemy wziąć też trochę jedzenia, głównie suchych produktów, typu makaron, sosy etc. Znajoma, która była w Chorwacji w czerwcu podała taki przykład, za 4 pomidory, cebulę i 2 garści czereśni na targu zapłaciła w przeliczeniu 40zł. Dodam, że na targu jest najtaniej
![]() Winiety na autostrady to koszt ok 300zł, z tego co się orientowaliśmy. Podobno warto ominąć autostradę w Słowenii, na którą to 2tygodniowa winieta kosztuje 30 euro, a autostrada ma długość 18km ![]() Ważna sprawa, to, żebyś jeszcze w Polsce kupiłą sobie buty do chodzenia po plaży. Są takie specjalnie - wpisz sobie na allego "buty do chodzenia po plaży", koszt ok 29zł ewentualnie jakieś zapinane sandały, ale nie skórzane. Tam są kamieniste plaże i chodzenie boso jest bolesne. To się naprawdę przyda a na miejscu jest bardzo drogie. Byłam w Chorwacji jakieś 5 lat temu i wtedy spędzałam wakacje pod namiotem na wyspie Krk, pięknie! Teraz chcemy pojechać dalej na południe i zatrzymać się gdzieś w Dalmacji. Aha, ludzie na forach zwracają jeszcze uwagę na to, że na wyspach jest znacznie drożej niż na stałym lądzie. Z wiadomych względów, wszystko trzeba dowieźć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#335 |
BAN stały
|
Więc takie moje skromne obliczenia :
- samochód pali gazu za 25 zł na 100 km . Jeśli liczyłabym , że przejade 1500 km to w jedną strone zapłace 325 zl za gaz , za czym idzie 650 zł w dwie strony. - apartament, jeśli udałoby się znaleźć taki jak piszesz za 40 euro , to 40*5= 200 zł za jedną noc , za pięć nocy wychodzi 1000 zł. Teraz kolejne pytanie : czy w Cro znajdują sie pola namiotowe? Myślę, że mogłabym przespać pare nocy w namiocie bez problemu, żeby tylko było gdzie i jaki byłby tego koszt. Tzn czy wiesz mniej więcej ile płaci się za dobre na takim polu namiotowym? 650 zł + 1000 zł + 300 zł [winiety] = 1950 zł ![]() oczywiscie bez wyżywienia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#336 |
Raczkowanie
|
W 3 osoby na wakacje do Chorwacji i chcesz się zmieścić w 2000zł?
To będziecie dziadować a nie wypoczywać, ale na upartego na pewno dacie rade. Ja też jadę do Chorwacji ale na kolonie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#337 |
BAN stały
|
o to właśnie chodzi, że nie mamy więcej kasy , najwięcej 2500 zł
![]() ![]() może macie jakieś inne propozycje? i ponawiam pytanie o pola namiotowe w cro. ; D |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#338 |
Raczkowanie
|
tuta jest kopalnia wiedzy o Chorwacji
http://www.cro.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#339 |
Zakorzenienie
|
No właśnie, ja też jadę między innymi do Chorwacji i lektura cro.pl trochę mnie przygnębia, bo ceny wg tego forum są wszędzie x2...
Nie po to też jadę na wakacje, żeby wozić jedzenie z Polski, lub nie daj boże gotować makaron. Jedzenie jest dla mnie ważną częścią podróżowania i szczerze mówiąc chciałbym trochę popróbować miejscowego jedzonka. No zobaczymy...może nie będzie tak tragicznie z cenami jak straszą. Zamierzamy tam spędzić ok 9 dni, a druga część urlopu objazdowa. Paula, a myślałaś o Bułgarii? ciepło jest, urocze miejca też się znajdą, a zapewne nieco taniej (choć pewnie nie tak tanio jak kiedy tam byłam parę lat temu) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#340 |
Wtajemniczenie
|
Ja sądze ze dacie rade za te 2tyś. Zresztą sama podliczyłaś że wyjdzie coś w tych okolicach, tylko żeby mieć na wszelki wypadek zapas gotówki, bo różnie bywa :/ Pola namiotowe są ale to musisz poszukać na tych forum co poprzedniczka podała. Dziś na tym forum znalazłam post bardzo miłego człowieka który pokazał paragon z makarskiej z tego roku (tez sie tam wybieram we wrzesniu) i generalnie aż tak źle nie wygląda. Wstawiam go tutaj.
A co do jedzenia to ja tam zamierzam na makaronach przeżyć ![]() ![]() Z innych miejsc ... może Odessa ?! Do Lwowa z Odessy jest 800km, a z Krosna do Lwowa też nie jest daleko ![]() ![]() Edytowane przez vanadis Czas edycji: 2009-07-20 o 21:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#341 |
Raczkowanie
|
Pewnie nie spodoba Ci się mój pomysł, bo już się napaliłaś na za granicę.
A ja bym polecił polskie morze- Władysławowo. Za 2 tysiące byście mieli jak u Pana Boga za piecem. Przemyśl to ![]() Udanego wyboru! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#342 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez vanadis Czas edycji: 2009-07-20 o 21:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#343 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#344 |
BAN stały
|
nebraska myślałam nad Bułgarią, ale jest ona dalej niż Chorwacja. W sumie samochód mam na gaz więc pewnie dużo więcej bym nie musiała zapłacić. Tylko jak z cenami w Bułgarii ? Taniej? Może tam bardziej opłacało by się jechać..
vanadis moim zdaniem też jedzenie nie jest najważniejsze. nie zamierzam wydawać na nie fortuny , zabiorę trochę jedzenia z polski. na tydzień dużo mi tego nie potrzeba, więc koszty nie bedą nie wiadomo jakie.. co do Odessy to odpada bo chciałabym mieć pewną pogode wydając tyle kasy na wyjazd. ![]() no i właśnie dlatego od razu odpisuje Shiim : nad naszym polskim morzem byłam raz , spędziłam tam tydzień , ani jednego dnia pogody .. wydałam tylko kase w błoto .. więcej tam nie pojade , wole dołożyć trochę a może i nawet nie bede musiała dokładać , pojade na Chorwacje, pięknie się opale, zobacze cudowne widoki (nie mówie, że nad polskim morzem nie jest ładnie .. ale co do Chorwackiego to.. bez porównania.) czytam te fora o Chorwacji ale panuje na nich taki chaos.. nie wiadomo za co się brać . :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#345 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
przez przypadek zajrzałam na forum i myśle że mogę Ci cos opowiedzieć o wycieczkach do Chorwacji ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ps. zobacz strone http://www.arenacamps.com/Camps/Stoja Edytowane przez anna010181 Czas edycji: 2009-07-21 o 09:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#346 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez tewa1259 Czas edycji: 2009-07-23 o 22:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#347 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do Bułgarii ja byłam 4 lata temu, jeszcze Bułgaria nie była w unii i było bardzo, ale to bardzo tanio. Mieliśmy wczasy bez wyżywienia i dosłownie mogliśmy obżerać sie w knajpach. Oczywiście też jest róznica między mniejszymi miejscowościami typu Rawda a większymi jak Słoneczny brzeg teraz zapewne ceny skoczyły, ale raczej Rumunia i Bułgaria są jeszcze sporo tańsze od Chorwacji i strefy Euro. Coś więcej o aktualnych cenach dowiesz się tu: www.bulgaricus.com to forum jest trochę mniej chaotyczne niz Cro ![]() Sympatycznie i niezbyt drogo jest też ponoć nad Balatonem, no ale to nie morze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#348 |
Zadomowienie
|
Też się wybieramy z rodzinką na wakacje (3 os pełnoletnie+ 1 nastolatka) do Chorwacji. Czy trzeba wcześniej zarezerwować jakiś hotel czy jechać i szukać tam? Może coś z biura podróży wziąć z last? Tylko właśnie. Z jakich biur?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#349 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() Mam pytanie:czy wiecie moze jak jest z pogoda w Chorwacji na poczatku wrzesnia?pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#350 |
Zadomowienie
|
Dot.: Chorwacja samochodem,zapraszam..
Hej
![]() Mam pytanie:czy wiecie moze jak jest z pogoda w Chorwacji na poczatku wrzesnia?pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#351 |
Rozeznanie
|
To zależy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#352 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wróciliśmy w sobotę i przez cały pobyt (od 13 lipca) tylko raz padał deszcz dosłownie przez 10 minut ![]() Co do zwiedzania.. Ja polecam park Krk, Dubrownik, Split, Trogir. Jeżeli macie paszporty i zieloną kartę warto też wybrać się do Bośni, a dokładnie do Mostaru i Medugorje. swirrruska, w Makarska z ciuchami jest kilka sklepów, z takich znanych to widziałam tylko Benettona, kosmetycznych też kilka jest.
![]() |
![]() |
#353 |
Przyczajenie
|
Witam! Jeżdzimy od 3 lat do chorwacji, samochodem, bez wcześniejszej rezerwacji noclegów. Byliśmy 2 razy na wyspie Pag, raz w Sibeniku a w tym roku w okolicach makarskiej. Zwiedziliśmy też Dubrownik, wyspy Brac i Hvar, góry w parku przyrody Biokovo, jeziora Plitvickie i wiele innych mniejszych ale równie ciekawych miejsc. Jak któraś ma pytania co do takiego wyjazdu chetnie odpowiem - uwielbiam Chorwację!
aha co do pytan czy paszport potrzebny do wjazdu do Chorwacji - nie potrzebny - wystarczy dowod osobisty - wyjazdy turystyczne do chorwacji nie wymagaja paszportu - taka umowe ma chorwacja z UE. Edytowane przez Ka5ienKa Czas edycji: 2009-07-29 o 12:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#354 |
Przyczajenie
|
Jak chodzi o trase to my rowniez jechalismy przez slowacje i wegry i kawalek bokiem Slowenii- w sumie 13 godzin na wyspe Pag - 2 kierowcow na zmiane co ok. 300 km
Obowiazkowo trzeba zobaczyc Plitvickie Jeziora! piekna blekitna woda! Wodospady Krka tez sa piekne, ale nie ma porownania do Plitvickich - jedyny minus Plitvickich vs. Krka to fakt ze nie mozna tam sie kapac ani plywac (zreszta woda tak lodowata ze pewnie i tak by nikt nie wszedl!). My jechalismy samochodem w drodze powrotnej do Polski, to dosc kawalek drogi ok.300 km z Makarskiej. Pogoda w lipcu i w sierpniu gwarantowana, rowniez na poczatku wrzesnia jest jeszcze zazwyczaj goraco, co do pozniejszych terminow nie wiem bo nie bylismy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#355 |
Przyczajenie
|
Bylismy w polowie lipca i ceny apartamentow wychodza ok. 15 euro za osobe. Bylo nas 5 osob (4 doroslych + 1 dziecko) i za apartament 2 pokoje, kuchnia, 2 lazienki, klimatyzacja + 10 metrow do morza w miejscowosci Drasnice na makarskiej placilismy 60 euro. pytalismy z ciekawosci na campingach, ale za 2 samochody, 2 namioty i 5 osob - cena wychodzila podobna - wiec nie wiem czy warto gniesc sie w namiocie....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#356 |
Zakorzenienie
|
a ile kosztuje bilet wstepu na Plitvickie Jeziora?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#357 |
Przyczajenie
|
110 kun tj ok 70 zl
tutaj sa ceny http://www.np-plitvicka-jezera.hr/en...d=40&Itemid=71 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#358 |
Zakorzenienie
|
A ja wyjeżdżam 7 sierpnia.. już nie mogę się doczekać
![]()
![]() |
![]() |
#359 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#360 |
Zakorzenienie
|
Do Podgory
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:42.