Mamy czerwiec-lipiec-sierpień 2007 - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-12-12, 18:33   #331
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

Dot.: Mamy czerwiec-lipiec-sierpień 2007

Z moim TŻ jest jak na razie rewelacyjnie Wieczorkiem, po jego powrocie z pracy, stara mi się dogodzić jak to tylko mozliwe: "a moze chcesz herbaty?", "a na jaka masz ochotę?", "obrac ci mandarynkę?" itp.itd.
Zobaczymy jak to będzie dalej.

No i jestem po pierwszej wizycie. Moja gineolog przeprowadziła ze mna szczegółowy wywiad, zbadała mnie (jajniki Ok, macica w porządku, szyjka w stanie "ciążowym" ). USG mi nie robiła, jestem umówiona na początek stycznia. Poza tym dostałam skierowania na badanie krwi, moczu, glukozy itd.
Zostałam zważona (47kg). No i dostałam mnóstwo zaleceń, że mam sie dobrze odżywiać, nie przemęczać się, brać kwasik foliowy,spróbowac się nie przeziębiać, no i to byłoby na tyle. Następna wizyta, razem z usg na początku stycznia.
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-12, 19:28   #332
kasia_mw
Zadomowienie

GG do kasia_mw Send a message via Skype™ to kasia_mw

No z moim TŻ nie mam tak dobrze. Czuję, że w czerwcu to świata przez okna nie będę widzieć, chyba, że mama wpadnie. Ja wolę się nie nadwyrężać, mam na siebie uważać. Ponad tydzień temu w niedzielę był mecz w siatkówkę Polska-Brazylia (zresztą same wiecie) więc mój mąż wywiesił w oknie flagę. Ja pojechałam na tydzień do rodziców, wracam w niedzielę, a ta flaga wisi. No to już wiecie jaki jest mój mąż. Chociaż ostatnio się poprawił, gotuje kisiel, budyń, kakao, poda herbatę i zrobi kanapkę (na więcej ciężko liczyć). Całe szczęście teściowa mieszka na tej samej ulicy i na obiadki wpadamy od czasu do czasu.
Lea co do mięty to słyszałam, że jest niewskazana w ciąży, podobno wychładza organizm i robi lodóweczkę dla dziecka. Sama się wstrzymałam. Ostatnio najlepiej smakuje mi zwykła herbata, wiem, że to też nie najlepiej, ale piję na przemian z owocowymi.
kasia_mw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-12, 19:31   #333
fredziunia
Rozeznanie

lea35: no to super ze wszytsko wporzadku napewno teraz bedziesz wyczekiwac wizyty styczniowej zeby zobaczyc swoja fasolke na USG
Ja jak pisalam mam wizyte dopiero 19.12 (wtorek 9 rano) ciekawa jestem co mi moj gino powie a moze mi juz bedzie robil USG (wsumie niewiem od czego to zalezy ze jedni lekarze robia USG na pierwszej wizycie inni nie) no coz musze czekac do wtorku mam nadzieje ze zleci

A co z pozostalymi mamuskami
fredziunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-12, 19:37   #334
fredziunia
Rozeznanie

kasia_mw: no widzisz maz robi postepny a to juz duzo z tymi obiadkami u tesciowej to zazdroszcze ja niestety niemam tu nikogo z rodziny no poza moja szwagierka (mieszka odemnie 60 km - na szczescie ) ale z nia jakos nieumiemy nawiazac wspolnego jezyka a ostatnio jak wysluchalam jej mowe na temat tego po co staramy sie o dziecko jak to tylko : klopoty, zamrtwienia itd... to niemam ochoty z nia rozmawiac i az sie boje jak zareaguje jak sie dowie ze jednak jestem w ciazy (bo na chwile obecna wiem ja i TZ tylko)

A co do herbatek to ja tez slyszalam ze mieta i melisa niejest zbyt wskazana (ale niepytac mnie dlaczego ) ja pijam pokrzywke zreszta juz od jakiegos czasu
Stary 2006-12-12, 20:11   #335
minisia
Zakorzenienie

Jesli chodzi o mojego meza to jak narazie jest super- mam nadzieje, ze tak zostanie. Trozczy sie o na, dba o wszystko, czasem mi czegos zakazuje, ze tego nie moge, a czy to nie zaszkodzi i wogoleOn jest taki kochany
Jesli chodzi o miete to mi tylko ona momagala na mdlosci i pytalam lekarza to powiedzial, ze miete mozna pic, ale bez przesady, poprostu ja pilam jedna dziennie zawsze rano i odkad nie mam mdlosci juz jej nie pije
Z tym omdleniem to ponoc moze sie zdazyc bo organizm zaczyna pompowac wiecej krwi

I NAJSZCZĘŚLIWSZA MAMA
http://suwaczki.maluchy.pl/li-19141.png
minisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-12, 21:39   #336
Shemreolin
Zakorzenienie

GG do Shemreolin Send a message via Skype™ to Shemreolin

Jestem jestem
U mnie ze zdrówkiem wszystko w porzadku. Nie miałam wiecej plamień, mdłości sa ciutke mniejsze i jakos da sie żyć. Natomiast w pracy mam przesrane... Miałam sporo zaległosci no i zrobiła sie chryja. Dzisiaj udało mi sie nadgonić, ale baby w ksiegowości narobiły głupiego szumu. Od piatku nic innego nie robie tylko non stop ksieguję i dzisiaj jak juz udało mi sie zamknąc miesiac to szefowa mnie wezwała i powiedziałą, ż edostała maila, że miesiąc jest nie zamknięty i że ja chyba nic nie robie. A ona sama widziała, że nabijałam te wyciagi w komputer jak szalona. Pół miesiąca w 2 dni zaksiegowałam, a to juz rekord. Szybciej sie nie dało... Wkurzona jestem strasznie, bo jak im cos nie pasowało to do mnie mogły zadzwonić, szczególnie, że cały czas dzwoniłam i mówiłam na jakim jestem etapie. Nerwówa jest i naprawde mam już tego dość... Marzą mi sie już święta zeby odpoczac od tego wszystkiego.

Cieszę się, że doszły nowe "dwupaki"

Shemreolin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-13, 10:16   #337
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

fredziunia: do wtorku tylko kilka dni pozostało, minie szybciutko. Myślę, że chyba będziesz mieć robione USG, bo jesteś o tydzień do przodu w stosunku do mnie, a więc za tydzień we wtorek będziesz już w 8 tc.

Dziewczyny, dopadają mnie poranne mdłości, i wczoraj i dzisiaj rano było mi tak niedobrze.
No i mięta mi pomaga, z tym że nie pije jej w nadmiarze, jedna mała filiżanka w razie potrzeby.

Wczoraj powiedzieliśmy rodzicom, że zostaną dziadkami. Moi rodzice, którzy są już dziadkami sześcioletnich bliźniaczek, strasznie się ucieszyli, od razu od mamusi usłyszałam mnóstwo zaleceń, itd.
Teściowie natomiast, którzy jeszcze nie są dziadkami, byli w szoku, ale też szczęśliwi.

A ja to najchętniej każdej spotkanej osobie mówiłabym o tym, że będziemy mieli Maleństwo, taka jestem szczęśliwa
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-13, 11:05   #338
minisia
Zakorzenienie

lea35 no widzisz mnie tez mieta pomagala
Napiszcie mamuski jakie witaminki bierzecie - bo ja Prenatal

Bede wklejac liste co jakis czas i gdyby cos sie zmienilo to prosze o info

dyta19 – 30.05.2007
Xantia – 15.06.2007
minisia – 16.06.2007
kasia_mw – 21.06.2007
ajanna – 22.-6.2007
ewa.nea – 07.07.2007
Shemreolin – 16.07.2007
fredziunia – 29.07.2007
lea35 – 08.08.2007
osiołek – 12.08.2007

I NAJSZCZĘŚLIWSZA MAMA
Stary 2006-12-13, 11:44   #339
fredziunia
Rozeznanie

lea35: wiem wiem zleci do tego wtorku (mam nadzieje ) ja dopiero poinformuje rodzinke na swieta (jak bedzie wszystko ok) bo niechce im tego mowic przez tel a widziec sie bede z nimi dopiero na swieta
A co do mdlosci to tak jak pisaly dziewczyny pija tez miete (w malych ilosciach) i wtedy moze niezaszkodzi a pomoze

minisia: ja na chwile obecna biore tabeltki na tarczyne i odpowiednik kwasu foliowego (bez jodu) pytalam mojego lekarza rodzinnego o jakies witaminy , powiedzial ze mozna chodz on niezaleca w I trymestrze wiec narazie polecil mi brac te co mam a pozniej dopiero jakies witaminki Zobaczymy co powie gino we wtorek

Shemreolin: wspolczuje w zwiazku z ta zaistaniala sytuacja w pracy to napewno jest denerwujace i stresujace ale staraj sie myslec pozytywnie np o swietach i ze wtedy bedziesz odpoczywac i relaksowac sie
Stary 2006-12-13, 13:38   #340
minisia
Zakorzenienie

fredziunia ja bralam jeszcze 3 miesiace przed ciaza kwas foliowy i do 11 tc tez, bo tak kazal lekarz, a od 12tc zalecil zestaw witaminek i biore wlasnie Prenatal

I NAJSZCZĘŚLIWSZA MAMA
Stary 2006-12-13, 14:06   #341
fredziunia
Rozeznanie

minisia: upss to by sie zgadzalo bo ty jestes na dzien dzisiejszy w bardziej zaawansowanej ciazy niz np. ja No mi tez lekarz zalecil branie kwasu foliowego (odpowiednik) przed probami i do konca 12 tygodnia a pozniej witaminki ale umnie jeszcze troche czasu zostalo do konca 12 tygodnia

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-12-13, 19:06   #342
kasia_mw
Zadomowienie

GG do kasia_mw Send a message via Skype™ to kasia_mw

Ja jestem w 13 tc i wczoraj byłam u gina i też powiedziała, żebym zaczęła już brać witaminy. Nie sprecyzowała jakie więc mam pytanko do Was, które są dobre i nie powodują mdłości (bo i tak już mam ich dosyć).
kasia_mw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-14, 10:35   #343
minisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_mw Pokaż wiadomość
Ja jestem w 13 tc i wczoraj byłam u gina i też powiedziała, żebym zaczęła już brać witaminy. Nie sprecyzowała jakie więc mam pytanko do Was, które są dobre i nie powodują mdłości (bo i tak już mam ich dosyć).

Kasiu ja stosuje Prenatal Classic. Jest tez wiele innych zestawow witamin, ale pani w aptece polecila mi Prenatal, bo sa w sumie najtansze - za 30 tabletek zaplacilam 17,96- a wczoraj kupilam 100 tabletek za 33,17. Mi sie po nich nic nie dzieje, ale wiadomo, ze kazdy ogranizm jest inny

I NAJSZCZĘŚLIWSZA MAMA
Stary 2006-12-14, 13:02   #344
Olinda
Raczkowanie

Witam dziewczyny
Chyba będę często czytać ten wątek 8 grudnia miałam robione usg i gin mi powiedział, że to bardzo wczesna ciąża tzn 6 tydzień.
Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.
Lea my chyba będziemy miały podobny termin
pozdrawiam
Olinda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-14, 13:20   #345
frida110
Zakorzenienie

Ja również się zapisuję do grona przyszłych mam.

Pomimo tego, że jeszcze nie potwierdzone przez lekarza, ale test wczoraj pokazał dwie kreski.
Według moich żmudnych obliczeń termin to druga połowa sierpnia.
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-14, 14:15   #346
minisia
Zakorzenienie

Olinda frida110 witamy serdecznie w gronie szczesliwych mam Dajcie znac na kiedy terminy to zaraz wciagam Was na liste Tylko mi nie piszcie, ze czekacie, az gin obliczy Wam terminy porodu, bo mozna to zrobic samemu - od pierwszego dnia ostatniej miesiacki odejmijcie 3 miesiace i dodajcie tydzien - jakby co to sluze pomoca i szybciutko bedziecie na liscie Ciesze sie, ze grono mamusiek sie powieksza

I NAJSZCZĘŚLIWSZA MAMA
Stary 2006-12-14, 14:36   #347
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Witam wszystkie Mamy!! Szczególnie te nowe! Cieszę się, że nasz wątek się rozrasta.

Ja w tej chwili mam bardzo dużo pracy i nadprogramowe obowiązki ze względu na planowaną przerwę świąteczno - noworoczną w firmie. Wiem zapierdzielam jak mały samochodzik z dużym brzuszkiem

Dziś już koniecznie muszę powiedzieć mojemu TŻ żeby mi zrobił zdjęcie z brzuchem. Na razie przytyłam 3,5 kg, ale brzuszek już mam spory...

Shem - współczuję sytuacji w pracy, bo ja mam coś podobnego. Wprawdzie nie ze strony moich koleżanek, one wręcz odwrotnie starają się mi pomagać ale ze strony jednego takiego typa... Całe szczęście że mam super szefa i właśnie "ustawia go do pionu" .

Ja biorę od początku ciąży MAXIVIT DLA NIEJ. Lekarz mi zalecił branie witamin ze szczególnym uwzględnieniem na kwas foliowy. O Prenatalu słyszałam, że jest przereklamowany, ale jaka jest prawda to nie wiem. Mój ginio powiedział, że ziółka można pić oczywiście z umiarem z wyjątkiem przeczyszczających. Na często spotykane zaparcia w ciąży lepiej jeść suszone owoce np.

minisia - z pewnością masz za duże te zdjęcia, dlatego nie chcą się załadować. Jeśli nie potrafisz sama zmniejszyć to wyślij mi na mail a ja je wstawię albo Ci pomniejszę Mam nadzieję że omdlenia już się nie powtórzyły!!

Szefowa wydziału ds. niemożliwych
Xantia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-14, 14:44   #348
Olinda
Raczkowanie

minisiu - no to chyba policzyłam albo 03.08.2007 albo wg takiego kalendarza z netu 05.08.2007 r. Zaczynam się strasznie bać jak tylko o tym pomyślę czy wy też byłyście takie przerażone, że sobie nie dacie rady?
Olinda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-14, 14:47   #349
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Olinda - ja jakoś nigdy nie myślałam, że nie dam sobie rady. Ale ja to już taki typ jestem uważam, że nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-12-14, 14:54   #350
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Cytat:
Napisane przez kasia_mw Pokaż wiadomość
...więc mój mąż wywiesił w oknie flagę. Ja pojechałam na tydzień do rodziców, wracam w niedzielę, a ta flaga wisi....

Sorrki, ale rozbawiło mnie to do łez!! Mój wprawdzie nie wywiesza flag, ale... eh jak coś zrobi durnego to Wam napiszę... Też czasami mam ochotę go rozszarpać, ale wtedy myślę sobie że kto będzie nam dawał kasę????

Stary 2006-12-14, 15:12   #351
Madzia:))
Raczkowanie

GG do Madzia:))

Witajcie przyszłe Mamy
O tym, że jestem w ciąży wiedziałam od samego początku. Jakoś się tak dziwnie czułam i na dodatek ta biała wydzielina w duzzzych ilościach . Ale jakoś sama w to nie wierzyłam, bo jesteśmy niecałe 3 miesiące po ślubie i nie liczyłam, że tak szybko nam się uda. Więc szaleliśmy sobie w najlepsze, bo przecież niemożliwe ze tym razem... a jednak nie ma rzeczy niemożliwych Jak mi się okres zaczął spóżniać zrobiłam test no i sama nie mogłam uwierzyć. A Dzidziusia zrobiliśmy sobie dokładnie na zakończenie Naszego miesiąca miodowego . POtem poszliśmy do lekarza na pierwsze podglądanko neszego Bąbelka. Obecnie jesteśmy w 8 tc ciąży. Rodzice jeszcze ne wiedzą, trzymamy niespodziankę na wigilię, a jest to strasznie trudne bo się tak cieszymy, że moglibyśmy wszytskim wszytsko wyśpiewać. Na razie tylko moja siostra( i jej koleżanka bo też musiała się komuś pochwalić), siostra Męża i jedna koleżanka wiedzą... Aha to będzie pierwszy wnuk lub wnuczka zarówno dla moich rodziców jak i mojego TZ, więc myślę, że prezent na święta będzie wymarzony
Na razie zdrowo się odzywiamy, dużo odpoczywamy, bo teraz mało zajęć na studiach i ogólnie bardzo dbamy o siebie...
Pozdrawiamy gorąco
Stary 2006-12-14, 15:17   #352
Raczkowanie

Przepraszam, ale z tego wszytskiego zapomniałam podać planowany dzień spotkania z naszym Maleństwem... 24 lipiec . Jeśli urodzę w ten dzień bedzie to prezent dla mamy na urodziny i imieniny, ale jeśli wytrzymam 5 dni to zrobię sobie sama prezent na urodziny no i mamie TŻ na imieniny... U nas lipiec to jakiś cały taki świąteczny, a tu jeszcze więcej imprezek zapowiada się w przyszłości
Bardzo prosimy o dopisanie nas do listy.
Stary 2006-12-14, 15:18   #353
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Witaj Madzia)!!

Tak jak wszystkie przyszłe Mamy tutaj podaj swój termin porodu, to minisia dopisze Cię do listy!

Stary 2006-12-14, 15:20   #354
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Szybka jesteś

Stary 2006-12-14, 15:36   #355
Raczkowanie

teraz to jeszcze tak, ale za jakies 5 miesiący pewnie już wolniesza będę
Stary 2006-12-14, 17:36   #356
fredziunia
Rozeznanie

Na wstepie witam serdecznie nowe mamusie na watku

Olinda: napewno dasz sobie rade chodz wierze ze czasami przychodza takie mysli , umnie tez tak bylo myslalam jak to bedzie na tej obcej ziemi bez bliskich no i moj niemiecki nie jest jeszcze idealny hmmm ale wkoncu my kobiety jestesmy silniejsze od mezczyzn i damy rade

Madzia): za pare miesiecy to wszystkie bedziemy wolniejsze jestes o niecaly tydzien do przodu odemnie
Stary 2006-12-14, 18:17   #357
frida110
Zakorzenienie

Ja już też policzyłam: 12 sierpień 2007.
Stary 2006-12-14, 18:23   #358
frida110
Zakorzenienie

Może Wy mi udzielicie jednoznacznej odpowiedzi, bo przeczytałam kilka wątków i dalej jestem "zielona".

Zapisałam się miesiąc temu do fryzjera (specjalnie na święta), wczoraj odkryłam, że jestem w ciąży. No i teraz jestem w kropce. Odwoływać fryzjera (bo pierwszy trymestr ciąży), czy nie przejmować się i zrobić sobie ten wyczekiwany balejaż. Nie chcę wyglądać jak zaniedbana "baba" od samego początku ciąży, ale jeżeli trzeba?????? Sama już nie wiem.
Stary 2006-12-14, 18:29   #359
Raczkowanie

Madzia): za pare miesiecy to wszystkie bedziemy wolniejsze jestes o niecaly tydzien do przodu odemnie [/QUOTE]

Witaj Fredziunia kurcze to pewnie bedziemy razem się trzymać jak nam te brzuchy zaczną kłopoty sprawiać w ruchach . Rośnijcie sobie zdrowo, Ty i Twoja Fasolka
Stary 2006-12-14, 19:31   #360
fredziunia
Rozeznanie

Madzia): hihihi nio bedziemy szly (jak to mowia) leb w leb nio wy tez sie trzymajcie i dbajcie o siebie

frida110: ja tam specjalista nie jestem ale tez czytalam ze do fryzejra mozna isc ale trzeba go uprzedzic o swoim stanie jedynie co to podobno moge ci przeszkadzac zapachy (farb, lakierow itd....) ale napewno bedzie gdzies tam jakies ustronne miejsce gdzie niebedziesz bezposrednio narazona na nie
Ja w sobote tez mam zamiar ufarbowac wlosy (tez jestem I trymestr)
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości