Tajlandia - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-02-21, 23:35   #331
sysia333
Przyczajenie

Dot.: Tajlandia

Cytat:
Napisane przez painka Pokaż wiadomość
A macie jakiś konkretny plan podróży? Co mniej więcej chcecie zwiedzic? I ile mniej więcej zł planujecie na cały wyjazd (tzn. nastawiacie się na najtańsze podróżowanie/noclegi?)?
Niedawno wrocilam z Tajlandii. Jak dla mnie, noclegi w miejscach za ok. 300 - 400 THB/ os w pokoju dwuosobowym sa naprawde ok, i nie ma sensu przeplacac Mam kilka sprawdzonych. Jak ma sie malo czasu, to uwazam ze lepiej poswiecic te pieniadze np. na szybsze podrozowanie (samolotem), aby wiecej zobaczyc.
sysia333 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-22, 14:25   #332
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

Cytat:
Napisane przez sysia333 Pokaż wiadomość
Niedawno wrocilam z Tajlandii. Jak dla mnie, noclegi w miejscach za ok. 300 - 400 THB/ os w pokoju dwuosobowym sa naprawde ok, i nie ma sensu przeplacac Mam kilka sprawdzonych. Jak ma sie malo czasu, to uwazam ze lepiej poswiecic te pieniadze np. na szybsze podrozowanie (samolotem), aby wiecej zobaczyc.
jaki jest standard takich noclegów?
dorka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-22, 19:42   #333
painka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sysia333 Pokaż wiadomość
No zgadzam się, ja po Tajlandii tylko samolotem podróżuję, jakoś kilkanaście h w busie na trasie Bangkok-Phuket jest dla mnie nie do pomyślenia, skoro samolotem zajmuje to godzinę. Stąd moje pytanie na co się nastawiają.
Stary 2012-02-23, 20:05   #334
e637687e6d75a1c5aeea0c4dc5b6c70b8c778f48_5fc58793a5ca9
Konto usunięte

Hej dziewczyny bardzo zainteresowana jestem podróżą do tajlandii. Jechałabym razem z moją koleżanką, we dwie. Chciałam znaleźć coś na temat dobrych biur podróży ale widze, że w tym wątku i każdym innym w necie, namawiają na wyjazd na własną rękę. Jednak my kompletnie nie znamy angielskiego, ani nie jesteśmy zaradne i bardziej niż pewne jest to że byśmy tam zgineły albo coś. Znalazłam wycieczkę objazdową , tutaj link http://www.rainbowtours.pl/tajlandia...aterowanie-tat . Czy po opisie tej wycieczki sądzicie ze ona jest taka beznadziejna? Bo już rózne opinie czytałam. I już sama nie wiem co sądzić. Najdalej byłam w Tunezji i to był mój jedyny tak daleki wyjazd, więc same widzicie ze do Tajlandii na wlasna reke bym rady raczej nie dała. Napiszcie co sądzicie o tej wycieczce objazdowej. Pozdrawiam
e637687e6d75a1c5aeea0c4dc5b6c70b8c778f48_5fc58793a5ca9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-23, 23:05   #335
Malgos_12
Zakorzenienie

uważam, że program ciekawy... poza tym jeśli wiesz, że sama nie dasz rady nic zorganizować to chyba nie ma się nad czym zastanawiać... jeśli masz kasę - kupuj bilet!~
Malgos_12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-26, 15:12   #336
famasquad
Przyczajenie

Macie może jakieś strony internetowe /ulotki itp. dotyczące wycieczek fakultatywnych z Pattaya lub Bangkoku. Interesują mnie ceny wycieczek, a nie mogę znaleźć dokładniejszych info
famasquad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-26, 21:12   #337
Malgos_12
Zakorzenienie

zerknę później do moich przewodników Lonely Planet może coś tam będzie...
a dokąd dokładniej chcesz jechać?
Stary 2012-02-26, 23:45   #338
famasquad
Przyczajenie

Ogólnie chcę się zorientować jakie wycieczki fakultatywne mają w ofercie lokalne biura, gdzie, na jak długo i ceny
Planów co do konkretnych miejsc zwiedzania na razie nie ma
Stary 2012-02-27, 22:50   #339
Malgos_12
Zakorzenienie

Tak patrze i patrze i za dużo tu informacji w tych przewodnikach, a nie miałam czasu żeby go dokładniej przejrzeć, poza tym ceny na pewno się zmieniają, ze względu na sezon. Na miejscu można się pewnie potargować, kupić tani bilet z Bangkoku, wypożyczyć skuter... ja mam zamiar tak spędzić mój miesiąc miodowy troszkę wypoczynku i troszkę zwiedzania.
Stary 2012-03-27, 18:10   #340
Malgos_12
Zakorzenienie

Czy ktoś z was był na Koh Lipe? Chciałabym się dowiedzieć jak najszybciej dostać się tam z Krabi...
Stary 2012-03-29, 09:32   #341
sysia333
Przyczajenie

Jak za takie pieniadze to super Pokoje zawsze z własną łazienka,prysznicem, czesto w tej cenie jest tez kilmatyzacja. Czysta posciel i reczniki, jakies mydelko i te sprawy. Pokoje z wentylatorem tez sa ok, przynajmniej sie czlowiek od klimy nie zaziebi

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-29, 10:32   #342
Malgos_12
Zakorzenienie

Sysia333 jakie miejsca w Tajlandii odwiedziłaś? I szczepiłaś się na coś?
Stary 2012-03-30, 22:38   #343
lida82
Rozeznanie

nie kupujcie wycieczek od biur podrozy na miejscu sa duzo tansze i swietnie zorganizowane, ja np wykupilam kilka wycieczek w jednym lokalnym biurze i duzooo rabatu dostalam
lida82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-10, 09:20   #344
kwiatuszek888
Przyczajenie

CZERWIEC W TAJLANDII
Kochani,wybierajac sie do Tajlandii,wszedzie szukalam informacji na temat pogody w czerwcu;czy warto tam sie wybrac w tym miesiacu?nie znalazlam niczego konkretnego na forach ,ale zaryzykowalam i polecialam - nie zaluje Przez 2 tyg NIE BYLO ANI KROPLI DESZCZU
Bylo bardzo goraco i duszno jak w saunie ale nie padalo!!!!
przebywalam tam od12-26 czerwca 2012.,zatrzymalam sie w hotelu 1 godzine busem od miasta PHUKET.
Ze swojego doswiadczenia bardzo polecam zwiedzic Krabi -rajskie plaze,PhangNga Bay Islands min.tam gdzie krecono Jamesa Bonda ,zwiedzanie jaskin i plywanie pontonem po turkusowej wodzie ,nurkowanie oraz Phi Phi Islands gdzie mozna nurkowac w otoczeniu pieknych rybek i rafy kolarowej oraz Maya Bay-uznana za jedna z dziesieciu najpiekniejszych plaz na swiecie
super wyprawa jest bardzo egzotycznie ,z kuchni moge polecic zupy sa przepyszne ,jesli nie chcesz spicy to popros a ugotuja ci lagodna ,ja bardzo polubilam zupe z zielonym curry i czerwonym curry,maja bardzo dobre ryby i nie bojcie sie kupowac z tzw,wozkow przy ulicach naprawde jedzenie jest swieze i przepyszne i na koniec nalesniki z bananem i kokosem lub ananasem maja niepowtarzalny smak oraz lody zwlaszcza kokosowe z wozkow.

Edytowane przez kwiatuszek888
Czas edycji: 2012-07-19 o 10:38
kwiatuszek888 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-16, 14:38   #345
Malgos_12
Zakorzenienie

kwiatuszek lecialas z dublina?? moge zapytac ilekosztowaky cie bilety i jakimi liniami lecialas? i jakie ubezpieczenie kupilas? ja lece w listopadzie i strasznie nie moge sie doczekac

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-07-16, 23:36   #346
famasquad
Przyczajenie

Ja już niestety wróciłam z Tajlandii
I jestem w tym kraju ZAKOCHANA
Planuje już powrót...
Stary 2012-07-17, 16:09   #347
fashionismypassion
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Malgos_12 Pokaż wiadomość
kwiatuszek lecialas z dublina?? moge zapytac ilekosztowaky cie bilety i jakimi liniami lecialas? i jakie ubezpieczenie kupilas? ja lece w listopadzie i strasznie nie moge sie doczekac
Polecam tradycyjne ubezpieczenie turystyczne. W przypadku zmagania się z jakimś trwałym schorzeniem warto wykupić pakiet rozszerzony na wypadek potrzeby zasięgnięcia porady specjalisty na miejscu. Ogólnie koszt ubezpieczenia jest niewielki, a komfort i spokój w trakcie pobytu bezcenny.
fashionismypassion jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 17:11   #348
painka
Zadomowienie

Cytat:
Też jadę w listopadzie po raz trzeci i już odliczam dni
Stary 2012-07-17, 21:54   #349
kwiatuszek888
Przyczajenie

nie ma lotow z Dublina do Tajlandii bezposrednio ja lecialam z heatrow z Anglii liniami tajskimi (super linie ,swietna obsluga i serwis)1200 euro za osobe a ubezpieczenie kupilam z RSA INSURANCE

---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ----------

aha lecialam z biura VIRGIN HOILDAY bardzo polecam to biuro opieka byla swietna ,nasz rezydent pojechal z nami na lotnisko i odprawil za nas bagaze .Zdarzyla nam sie taka mila sytuacja po raz pierwszy i to w tym biurze podrozy;-)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-17, 22:02   #350
painka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kwiatuszek888 Pokaż wiadomość
nie ma lotow z Dublina do Tajlandii bezposrednio ja lecialam z heatrow z Anglii liniami tajskimi (super linie ,swietna obsluga i serwis)1200 euro za osobe a ubezpieczenie kupilam z RSA INSURANCE

---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ----------

aha lecialam z biura VIRGIN HOILDAY bardzo polecam to biuro opieka byla swietna ,nasz rezydent pojechal z nami na lotnisko i odprawil za nas bagaze .Zdarzyla nam sie taka mila sytuacja po raz pierwszy i to w tym biurze podrozy;-)
1200 euro to rozumiem, że za wycieczkę, a nie bilet?
Stary 2012-07-17, 23:36   #351
Malgos_12
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fashionismypassion Pokaż wiadomość
Polecam tradycyjne ubezpieczenie turystyczne. W przypadku zmagania się z jakimś trwałym schorzeniem warto wykupić pakiet rozszerzony na wypadek potrzeby zasięgnięcia porady specjalisty na miejscu. Ogólnie koszt ubezpieczenia jest niewielki, a komfort i spokój w trakcie pobytu bezcenny.
nie chodziło mi o rodzaj ubezpieczenia bo to to wiem, tylko pytałam Kwiatuszka o to bo też mieszkam w dublinie i chciałam sie dowiedziec z jakiej firmy korzystala... przepraszam trochę zle skonstruowalam pytanie

Cytat:
Napisane przez kwiatuszek888 Pokaż wiadomość

a dziekuje za informacje, tak wiem ze nie ma bezposrednich lotów, ja akurat mam przystanek w Dubaju...powiem szczerze ze o tym biurze nie slyszalam, ale jest ich troche wiec w sumie nie ma sie co dziwic, poza tym ja sama "tworze" całą wycieczkę bo chce trosze pobyc w kilku roznych miejscach ale jeszcze raz dzieki za cenne info

Cytat:
Napisane przez painka Pokaż wiadomość
1200 euro to rozumiem, że za wycieczkę, a nie bilet?
mysle ze to wycieczka... choc ja akurat bilet kupilam przez biuro podrozy przez neta bo tak wyszlo najtaniej
Stary 2012-07-18, 08:23   #352
sysia333
Przyczajenie

Cytat:
Sysia333 jakie miejsca w Tajlandii odwiedziłaś? I szczepiłaś się na coś?
Po krótce plan mojego zwiedzania: Bangkok- Siem Reap (Kambodza - swiatynie Angkor Wat) - Chiang Mai (jak dla mnie rewelacyjne miejsce)- Chiang Rai - Phuket (stamtąd wycieczki na różne bajkowe wysepki: Phi Phi, Rya Island itp.) -Bangkok i powrót Na nic się nie szczepiłam...

Edytowane przez sysia333
Czas edycji: 2012-07-18 o 08:26
Stary 2012-07-19, 07:28   #353
Malgos_12
Zakorzenienie

dzieki sysia, ja juz plan mam opracowany i teraz czekam na listopad

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-07-19, 10:31   #354
kwiatuszek888
Przyczajenie

za wycieczke na 1 osobe 2tyg
Stary 2012-07-19, 23:19   #355
sysia333
Przyczajenie

Malgos, pochwal się swoim planem Znajomi też byli jakies pol roku temu, co nie co opowiedzieli, może będę mogła coś polecić/odradzić
Stary 2012-07-20, 10:12   #356
Malgos_12
Zakorzenienie

Sysia - więc wylot z Dublina - międzylądowanie w Dubaju a potem do BKK i tam przesiadka od razu na Phuket. Na Phuket spędzimy 5 dni (tutaj chcemy troszkę pozwiedzać, pooglądać wyspę) i popłynąć na wysepkę Phi Phi. Następnie 3 dni na Krabi - tutaj chcemy po wypoczywać w zatoce oraz urządzić sobie przejażdżkę na słoniach. Potem na 4 dni płyniemy na Koh Lipe - tam słodkie lenistwo. Nastepnie znów do BKK na 3 dni - chcemy pozwiedzać najwazniejsze zabytki oraz wybrac się do mnichów żeby zobaczyć tygrysy, a także most na rzece Kwai. Jak na razie to taki ramowy program - za wszelkie wskazówki będę wdzięczna
Z pewnością będziemy zwiedzac okolice, ale chcemy też troszkę odpocząć, bo to nasza podróż poślubna
Stary 2012-07-20, 19:15   #357
painka
Zadomowienie

Cytat:
Sysia - więc wylot z Dublina - międzylądowanie w Dubaju a potem do BKK i tam przesiadka od razu na Phuket. Na Phuket spędzimy 5 dni (tutaj chcemy troszkę pozwiedzać, pooglądać wyspę) i popłynąć na wysepkę Phi Phi. Następnie 3 dni na Krabi - tutaj chcemy po wypoczywać w zatoce oraz urządzić sobie przejażdżkę na słoniach. Potem na 4 dni płyniemy na Koh Lipe - tam słodkie lenistwo. Nastepnie znów do BKK na 3 dni - chcemy pozwiedzać najwazniejsze zabytki oraz wybrac się do mnichów żeby zobaczyć tygrysy, a także most na rzece Kwai. Jak na razie to taki ramowy program - za wszelkie wskazówki będę wdzięczna
Z pewnością będziemy zwiedzac okolice, ale chcemy też troszkę odpocząć, bo to nasza podróż poślubna
Super plan, na Phi Phi obowiazkowo Maya Bay i Monkey Beach, w okolicach BKK poza Mostem na rzece Kwai i Tiger Temple polecam Floating Market! A w samym BKK poza zwiedzaniem świątyń itd polecam Siam Ocean World - znajduje się w centrum handlowym tutaj masz link http://www.siamoceanworld.co.th/ - można podjechac metrem, fajna sprawa A jeśli szukacie mocniejszych wrażeń to możecie zahaczyc o ulicę Soi Cowboy
Stary 2012-07-20, 21:07   #358
Malgos_12
Zakorzenienie

Dzięki za informacje, z pewnością skorzystam
a możesz mi wymienić kilka ważniejszych atrakcji w BKK ?

Edytowane przez Malgos_12
Czas edycji: 2012-07-20 o 21:22
Stary 2012-07-21, 01:12   #359
sysia333
Przyczajenie

Na Phukecie goraco polecam wynajac skuter (ok. 200 THB/dobe- ale to cena z najwyzszego sezonu) i na własną reke "zaliczyc" punkty widokowe, ktore znajdziesz na mapie, ktore sa generalnie bezplatne i latwo je zdobyc. Jezeli nastawiacie sie bardziej na zwiedzanie, warto wynajac pokoj w samym miescie Phuket - jest sporo taniej niz przy plazach, wiele biur podrozy- mozna przebierac w roznych wycieczkach fakultatywnych (za jednodniowa 600-1000 THB, zalezy np. od tego czy szybka łodzią itp.), a dojazd na Kata czy Karon kosztuje busem 30 THB. Kluby gogo na Phuket mieszcza sie glownia na Patong Beach - Wasz wybór czy macie ochote poogladac co nie co Myślę, ze jak na Phuket 5 dni to bardzo duzo, a skoro i tak zmierzacie do Krabi, to ja bym odpusciła chociaz jeden nocleg na Phuket, rano poplynela promem na Phi Phi, tam chociaz jedna nockę i znów promem do Krabi. Na Phuket tez mozna pojezdzic na sloniach. Kiedy my wynajelismy skuter, zeby objechac wyspę, po drodze do osrodka przywracania gibonow do naturalnego srodowiska, widzielismy taka "slonią farme".

Jeżeli chodzi o bkk...uwaga na naciagaczy! czegos takiego w zyciu nie widziałam! toz to prawdziwa mafia! Nawet nie wiesz keidy, i wpadasz nieswiadomie w ich pulapki!Więc- jezeli nie chcesz szyc garnituru(chociaz ceny sa naprawde ok) - nie wsiadaj do zadnego tuk tuka, ktory chce Was za 10 - 100 THB(zalezy ile ktory krzyknie) zwiezc do "big budda", "black budda" itd. i przy okazji wmawia Wam ze Wat Pho dzis nieczynne bo mają jakies swieto! My raz dalismy sie wrobic W bkk warto tez wybrac sie do China Town i na targowisko na torach...myślę ze wiesz o czym mowie, jesli nie- daj znac, podesle link. Najlepiej poruszac sie taksowkami z czynnym licznikiem - wsiadajac do tylu wisza zołte tabliczki z dokladna informacja ile na ktory kilometr sie placi. Z lotniska na Khao San Road ok. 400 THB. Jezeli interesują Cię namiary na niedrogie guesthousy - sluze rada. Jak juz pisałam wczesniej- i tak cały dzień spedzasz gdziesz, wiec moim zdaniem wystarczy wygodne lozko i prysznic.
Widzę, ze nastawiliscie sie typowo na poludnie Tajlandii, mi tez sie to marzylo , ale narzeczony namowil mnie rowniez na polnoc, i w moim odczuciu to jest prawdziwa Tajlandia...gdybym tam wracała, to na wyspy max. 5 dni, reszta Chiang Mai i te rejony, zwlaszcza, ze podroz z Chiang Mai na Phuket Air Asia kosztuje w granicach. 1500 THB, zalezy jak wczesnie sie wykupuje bilet. A tam dopiero sa swiatynie, gory, dzungla ....ahhh milo powspominac
Stary 2012-07-21, 19:44   #360
Malgos_12
Zakorzenienie

Na północ się nie wybieramy, choć słyszałam właśnie że tam można dopiero poznać smak prawdziwej Tajlandii ... może następnym razem ... jednak chcemy też troszkę odpocząć i nabrać kolorku, bo w IE tego nam strasznie brakuje.
Jak możesz to napisz mi kilka konkretnych zabytków samego Bangkoku.
Ja noclegi już mam zarezerwowane oprócz BKK więc jeśli masz jakieś namiary to chętnie zerknę.

A właśnie, bo już w kilku miejscach czytałam, że oni ogólnie nie uznają polskiego prawa jazdy i nie tyle jest problem z wypożyczeniem skutera czy auta, tylko w razie wypadku twoja polisa cię nie kryje. Jakieś doświadczenia z tym związane? Jazdy po lewej stronie się nie boję, bo mam to na co dzień
I jeszcze jak to jest z wizą? Jedziesz i tyle? Czy jednak trzeba coś gdzieś podbić?

Edytowane przez Malgos_12
Czas edycji: 2012-07-21 o 19:49
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości