|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#331 |
Raczkowanie
|
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy
Witam co byście mi poradziły do tematu : Sposoby prezentacji dobra i zła w literaturze róznych epok.Myslalam ze to bardzo łatwy temat ,ale chyba jednak nie te "sposoby prezentacji" sa zdradliwe ,moj plan byl do bani ... POdsuncie jakies pomysly jak mozecie bende niezmirnie wdzieczna
![]()
#332 |
Zakorzenienie
|
musze już powoli napisać plan wypowiedzi maturalnej, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Od czego zacząć, o czym pisać i jak to wszystko mniej więcej ma wyglądać?
mój temat jak już wcześniej pisałam to : anioły i demony kobiety w literaturze. Powiedzcie mi dziewczyny jak zacząć i co ma się tam znaleźć?
#333 |
Zakorzenienie
|
Witam wszystkich
![]() Wybralam sobie temat: Topos ogrodu w literaturze i malarstwie. Przedstaw rozne sposoby jego wykorzystania analizujac wybrane dziela sztuki. Z literatury wybralam sobie nastepujace utwory: 1. Biblia - Eden 2.Mitologia - ogrod Hesperyd 3."Cudowny ogrod" Boccaccio 4."Zywot czlowieka poczciwego" M.Rej 5."Ogrod przedziwny", "deszcz jesienny" Leopold Saff 6."Pamietajcie o ogrodach" Jonasz Kofta I tak sie wlasnie zastanawiam czy to nie bedzie za duzo? Bo te utwory co napisalam to sa krotkie nowelki lub wiersze. Czy wiersze moge potraktowac jako lektury i nie wciskac na sile lektur typu "Lalka","przedwisnie" ?? I najbardziej mnie nurtujace pytanie : Jaki konspekt moge miec do tego wszystkiego? Czy wystarczy ukazanie ogrodu jako miejsca kontaktu z natura a wiec miejsca szczesliwego, pieknego, w ktorym mozna odpoczac od swiata oraz ukazanie poprzez ogrod uczuc bohatera? Wystarcza dwa sposoby wykorzysania ogrodu? ![]() Bede wdzieczna za jakąkolwiek pomoc ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#334 |
Przyczajenie
|
Dot.: Maturzystki 2008 :) Prezentacje maturalne
Jako temat na maturę ustną mam całkiem podobny. Dokładniej to "Kobieta demoniczna czy postać jednoznacznie zła."
Jeszcze kiedyś szukałam co nieco o kobiecie demonicznej. Są różne przykłady. Femme fatale, kobieta modliszka, wamp... Jak na razie nie znalazłam żadnego dobrego podziału :/ Ale jeżeli chodzi o książki, w których występuje motyw kobiety demonicznej, to m. in.: "Lalka" (Izabela Łęcka), "Chłopi" (Jagna), "Pani Bovary", "Szewcy", "Makbet" (Lady Makbet). Jak na razie tylko tyle sobie przypominam. |
![]() ![]() |
![]() |
#335 |
Zakorzenienie
|
ja też mam podobny temat: anioły i demony. Kobiety w literaturze
![]() Jako demony wybrałam: Dulską, Żone Modną-Krasickiego, Izabelę Łęcką z Lalki, Izolde? i Pani Bovary... btw. wątek podobny juz jest ![]() ![]()
#336 |
Zakorzenienie
|
Wybrałam wiersz Słowackiego PRZEKLĘTA, Balladyne i narazie tyle :/ Więcej nie moge się zdecydować. Jakoś wszystkie te lektury wydają mi się oklepane.
#337 |
Zakorzenienie
|
nie koniecznie musisz korzystać z lektur...
mogą to być inne książki wykraczające z poza kanonu lektur ![]()
![]() |
#338 |
BAN stały
|
złamanie prawa oraz regulaminu forum
|
![]() ![]() |
![]() |
#339 |
Raczkowanie
|
Ja mam temat "motyw tańca w literaturze i sztuce" i interesują mnie książki w których przewija się ten motyw ,ale nie chce żeby to była lektura.Kojarzycie jakieś?
#340 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Możesz wykorzystać "Bal w operze" Tuwima. Z poezji jeszcze "Sur le pont d'Avignon" Baczyńskiego, "Walc" Miłosza - nie wiem czy przerabia się je w lo? ![]() Jeśli w sztukę wliczacie też filmy to polonez w "Popiele i diamencie" (albo na podstawie książki; chociaż film pewnie bardziej sugestywny ![]()
Edytowane przez paula007 Czas edycji: 2008-01-28 o 21:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#341 |
Zakorzenienie
|
Ja wybrałam jeszcze operę Carmen
![]() ![]()
#342 |
Przyczajenie
|
ja mam temat "rozne odcienie tragizmu w literaturze" czy cos takiego, i wybralam lektury antygona edyp i ludzie bezdomni. ale kompletnie nie mam pomyslu na ta prace
![]() ![]() ma ktos moze jakis pomysl ? |
![]() ![]() |
![]() |
#343 |
Zakorzenienie
|
hmm, motyw tanca to także danse macabre, taniec smierci
![]()
![]() Edytowane przez tutaj Czas edycji: 2008-02-01 o 21:11 Powód: blad |
![]() ![]() |
![]() |
#344 |
Zakorzenienie
|
Ja dziś zmieniłam na: Literackie portrety władców w literaturze różnych epok.
Po najmniejszej linii oporu, w Cogito było omówione, z jakich lektur korzystać ![]() Bóg - Stary i Nowy Testament, Makbet/Balladyna, Odprawa posłów greckich, Pieśń o Rolandzie albo Dzieje Tristana i Izoldy, może król Salomon jako sprawiedliwy władca ![]() Byle zdać ![]()
#345 |
Raczkowanie
|
Ja mam temat: "Motyw poświęcenia kobiety w literaturze". Chyba muszę się niedługo za niego wziąć, bo matura coraz bliżej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#346 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do książek to jak na razie kojarzę wyłącznie lektury (bez których się moim zdaniem nie obejdzie ![]() Co do nie-lektur to jak mi się coś przypomni to dopiszę ![]() edit: A czy w Przeminęło z wiatrem nie pojawia się przypadkiem motyw tańca wykonanego przez Scarlett i Rhetta??? ![]() ![]() Edytowane przez Voirrey Czas edycji: 2008-02-02 o 16:48 Powód: skleroza ;) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#347 |
Zadomowienie
|
Witam!
Mam temat Realizm w literaturze i malarstwie II poł. XIX wieku. Omów na wybranych przykładach. Napisałam już o Lalce tyle tylko ze teraz chciałabym zamieścić jakieś dwa krótsze opowiadania lub nowele i tu mój problem...nie wiem jakie. Z realizmem kojarzy mi sie tylko "lalka" a potrzebuje jeszcze czegoś. Jakby któraś wiedzała prosze o odp ![]()
#348 |
Zakorzenienie
|
Mój temat to oczywiście : Motywy pasyjne w literaturze i sztuce. Omów na wybranych dziełach literackich, malarskich, muzycznych... Postanowiłam zrobić prezentację, zawierającą obrazy które wybrałam, czyli Jezusa na krzyżu ukazanego przez 3 malarzy, inaczej, planuje też dodać kilka cytatów, takich ważniejszych z Hioba czy z wierszy Ks. Twardowskiego, a w tle puszczę muzykę Bacha =] Teraz tylko to wszystko ze sobą połączyć ;]
#349 |
Zakorzenienie
|
Jeden dzień Iwana Denisowicza
![]() |
#350 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#351 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Maturka ;]
Po co Ci dwa takie same wątki?
Język to przede wszystkim melodia i sprawne posługiwanie się słowem, to komponowanie wspaniałej muzyki. Komputerszczyzna melodii nie ma i nigdy mieć nie będzie; jest muzyką współczesną, pełną dziwnych dysonansów i zgrzytliwych współbrzmień. J. Grabowski |
![]() ![]() |
![]() |
#352 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#353 |
Zakorzenienie
|
1. _totally_ ma racje ze sie nie zaklada 2 takich samych watkow
2. wyszukiwarka nie gryzie 3. To Twoja prezentacja, wiec idz do biblioteki i szukaj materiałow
#354 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Umiem czytać.
Język to przede wszystkim melodia i sprawne posługiwanie się słowem, to komponowanie wspaniałej muzyki. Komputerszczyzna melodii nie ma i nigdy mieć nie będzie; jest muzyką współczesną, pełną dziwnych dysonansów i zgrzytliwych współbrzmień. J. Grabowski |
|
![]() ![]() |
![]() |
#355 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Coz po takim wstepie nie liczylabym na pomoc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#357 |
Wtajemniczenie
|
Jak to możliwe?
![]()
#358 |
Zakorzenienie
|
moj temat "taniec jako element obyczajowosci danego srodowiska w okreslonym czasie."
biorę - pan tadeusz - rozmowa mistrza polikarpa ze smiercia - wesele - tango mrozka i piosenka cohena-dance me to the end of love ![]() macie moze jakies pomysły co do piosenek ? albo jakiejs ciekawej ksiazki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#359 |
Wtajemniczenie
|
ja mam temat 'katastroficzna wizja swiata w utworach literackich i filmach" niby ksiazki i filmy mam ale kompletnie nie wiem jak zabrac sie za pisanie tego... moze nie tyle ze nie wiem co nie mam checi .. jak by jakas dziewczyna miala podobny temat to chetnie z nia bym o tym porozmawiala
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#360 |
Przyczajenie
|
chcialam sie zapytac na bazie ilu lektur badz utworow powinna byc zrobiona prezentacja????
czy 3 dluższe lektury i 1 wiersz wystarczy??? z gory dziekuje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:08.