![]() |
#331 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
Rewelacyjne przepiękne
![]() Mam nowego - dostałam na Dzień Matki Ma około 1m wys. i ma 2 pędy
#332 |
Zakorzenienie
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;7719199]Ja mam dendrobium i oczywiście warto kupić ale z mojego punktu widzenia trudniej sie je pielęgnuje niż falki
![]() Możesz się podzielić swoimi spostrzeżeniami czemu trudniej?
![]() |
#333 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#334 |
Konto usunięte
|
moim największym problemem było to że nie zawsze wiem kiedy już go podlać bo korzenie są zawsze białe i zupełnie inne niż w falkach także podłoże ma inne no i nie mogę znaleźć w internecie informacji jak go pielęgnować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#335 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kwiatków ma 6 po trzy na każdej łodyżce ale ma sporo pączków /od dużych do całkiem małych/ - wygląda jakby zaczynał dopiero kwitnąć Wzrostu ma dokładnie 70 cm ![]()
![]() |
#336 |
Zakorzenienie
|
A ja właśnie zauważyłam, że 3 pąki na moim dużym zółkną. Oby tylko te trzy.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#337 |
Rozeznanie
|
Miałam kupić dendrobium, dendrobium sprzedano, ale jest falek xD
Zauważyła go moja mama, a ja po prostu naciągnełam ją perfidnie na niego pod pretekstem dnia dziecka;P No i jest śliczny xD Nietypowy xD Już zdążył przewrócić się i nie złamał łodyżki xD Ma ich aż 3 xD I jest mój xD Oto on: ![]() Czyż nie śliczny?? ![]() ![]() Jutro jadę na loty red bulla czy jak to tam się pisze;P DoBranoc;* ;P |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#338 |
Zakorzenienie
|
Adela17 - ale masz dar przekonywania.
![]() Jak będziesz miała chwilkę wstaw zdjęcia pozostałych storczyków. Storczyków w tym wątku nigdy dośc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#339 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() mój niekwitnący falek, który od niedawna wypuszcza nowe pędy z głownego pędu chyba wypuszcza pąki ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#340 |
Zakorzenienie
|
A ile ta znajoma ma już tego storczyka? Jak wyglądają jego liście ? - Mówiła coś na ten temat? Coś mi się nie chce wierzyc z tym kieliszkiem raz na tydzień.
|
![]() ![]() |
![]() |
#341 |
Rozeznanie
|
Dzewczyny, ja nie podlewalam przez 1,5 roku moich NIGDY! i kwitna bez przerwy... i pedy puszczaja. a wode czerpia dolem - z plastikowych oslonek.storczykow nie mozna przelac, bo padna.
![]() |
#342 |
Rozeznanie
|
no teraz na prośbę fridy ( bardziej zapał niż dar
![]() jest ich troszkę ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() zdjęcia jeszcze są w załącznikach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#343 |
Rozeznanie
|
i jeszcze 3
|
![]() ![]() |
![]() |
#344 |
Rozeznanie
|
Adelo,jaka kolekcja!!! i wszystkie zdrowo rosna, nawet jakies młode pędy widać. GRATULUJE
![]()
#345 |
Rozeznanie
|
ojj dziękuję;* kolekcja moja jaka jest to jest;P nie nadzwyczajna xD ale moja
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#346 |
Rozeznanie
|
a jaka ilościa wody podlewacie felki?
|
![]() ![]() |
![]() |
#347 |
Rozeznanie
|
a różnie;P dziś RANO podlałam każdego tak połową kubeczka małego pewnie ze 150ml wody nie wiem dokładnie xD Zazwyczaj stawiam je co 2 tygodnie na jakieś pół godziny lub godzinkę do wanny i tam się napiją choć to jest kranówka;/ teraz czekam na deszcz i podleję deszczówką ale to szybko nie nadejdzie xD
|
![]() ![]() |
![]() |
#348 |
Zakorzenienie
|
Adela - cudne.
![]() Platynka, a skąd one mają tą wodę w osłonkach? Ja swoje podlewam przez zamaczanie, tzn. wkładam storczyk do większego pojemnika i przelewam od góry przez niego wodę, do momentu zanurzenia prawie całej doniczki), zostawiam na ok. 20 minut a potem wyciągam z tego naczynia i odsączam resztki wody na papierowym ręczniku. Nie za bardzo potrafię więc powiedziec jaką ilościa wody podlewam moje phalaenopsisy - na pewno to nie jest kieliszek wody. Aha. często jeszcze zraszam korzenie powietrzne (nie wiem czy to też się zalicza do pojęcia podlewania) |
![]() ![]() |
![]() |
#349 |
Rozeznanie
|
no i jak już podlewasz i dostanie się troszkę wody na liście to najlepiej wziąć wacik i wytrzeć delikatnie, nic nie gnije na szczęście dzięki temu
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#350 |
Rozeznanie
|
moje w przezroczystych doniczkach stoja w oslonkach do doniczek, na dnie maja kamyki albo szkielka i wlana wode - pol oslonki. moze bedzie widac na zdjeciach. (ja nie potrafie wyczuc, w jakich rozmiarach najlepiej te zdjecia wklejac, a duze nie wchodza
![]()
#351 |
Zakorzenienie
|
Ale storczyki nie stoją bezpośrednio w tej wodzie?
A zdjęcia możesz pomniejszyć za pomocą Painta, do takiej wielkości, żeby zdjęcie mieściło się na ekranie monitora (oczywiście mogą być jeszcze mniejsze), bo większe się źle ogląda. Wrzuć na jakiś portal do umieszczania zdjęć ( np. fotosik) i tam jest opcja Pobierz kody, kopiujesz link który Ci odpowiada i wklejasz tutaj. |
![]() ![]() |
![]() |
#352 |
Raczkowanie
|
Witam Was
![]() Gratuluję pięknych orchidei ! Naprawdę piękne ![]() ja też kocham te rośliny i mam ich kilka, i 4 z nich właśnie zakwitnięte ![]() a podlewam je raz w tyg. (zdarzy się też co 2 tyg.) prosto do doniczki ok. 80 ml kranówą. przedstawiam Wam moje storczyki. pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#353 |
Rozeznanie
|
Frido, stoja na kamykach (zwirku), ktory jest w bialych oslonkach, ale i tak maja stycznosc z woda bez przerwy.w kazdym razie, nie leje nigdy wody do doniczek storczykow, nie podlewam ich.
#354 |
Zakorzenienie
|
Platynka, zdziwiłam się, bo wszędzie gdzie czytam o storczykach jest napisane, że nie mogą miec bezpośredniej stycznosci z wodą (oczywiście oprócz podlewania), bo wtedy gniją im korzenie. Ale twoim storczykom to odpowiada - sama zresztą o tym napisałaś.
Maxina - ciapek jest obłędny. A różowego w kropki mam bardzo podobnego. |
![]() ![]() |
![]() |
#355 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
wiecie, co? tak naprawde to chyba nie ma jednej szkoly hodowania stoczykow... kiedy przgladam strony, gazety, ksiazki - w kazdym miejscu jest inaczej... ciekawe roslinki, nieprawdaz? najwazniejsze to chyba wyczuc te, ktore mamy w domach... i wtedy dostosowac pielegnacje do ich zapotrzebowan. MOJE NIE MAJA STYCZNOSCI Z WODA, bo korzenie wylaza im gora, a woda je tylko nawilza od dolu, raczej nie jest to bezposrednio...na pewno wypuscily znow nowe korzenie, duzo,zielonych, nowe liscie , nowe paki i kwiaty ![]()
![]() |
#356 |
Zakorzenienie
|
Platynko na pewno nie ma. Ja dopiero uczę się jak dbac o storczyki. Ty swoje masz od ponad 1,5 roku, więc o wiele lepiej ode mnie wiesz jak o nie prawidłowo zadbac. Po prostu pierwszy raz czytam o takiej metodzie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#357 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
te Twoje sa takie piekne, ze nie musisz zmieniac metod podlewania. a ja siedze i mysle, skad ja to wzielam, gdzie wyczytalam, by nie podlewac, ale trzymac storczyki w wodzie z drenazem ![]()
![]() |
#358 |
Rozeznanie
|
Maxina - krówka piękna ja chcieć taką
![]() co do podlewania, każdy storczyk ma inne potrzeby ja to tak określam, moje stoją w kuchni na północnym oknie co jest nietypowe, nie mają wiele słońca, kwitną, mają normalne liście, żyją ![]() Ekhem,,, mam różne osłonki na doniczki ( te plastikowe ) ![]() Jedna to taka szklana na stópce, na dole żwirek i tam leję wodę i paruje, no i podlewam storczyka tak jak pisałam, Drugi ma kwadratowy pojemnik szklany, ze żwirkiem ( miniaturka moja:P) Trzeci ma osłonkę zieloną, z dziurką w środku i do tego podstawek biały ![]() Czwarty ma różową z taką wypustką w środku więc na około można nalać wody ![]() Piąty ma taką pomarańczowatą, która ma tj. zwężenie więc nie dotyka podłoża i tam jest wysypany nawilżony żwirek ![]() Myślę że wszystko jasne:P Heh^^ Jakoś te moje storczyki żyją ![]() ![]() Pozdrawiam;* |
![]() ![]() |
![]() |
#359 |
Konto usunięte
|
Niedawno wróciłam z kwiaciarni a na zadane pytanie czy sa odzywki do storczyków usłyszałam ze storczyki to pasożyty i one nie potrzebują odżywek.
A przy podlewaniu odkryłam ze moje dendrobium ma tylko 2 dłuższe korzenie mianowicie podczas podlewania przewrócił mi sie i wyleciało całe podłoże to postanowiłam je troszkę rozmieszać i sprawdzić czy dobrze podlewam a tu widzę tylko 2 korzenie a reszta to wszystko powietrzne. i teraz nie wiem czy jak go z powrotem włożę to czy on sie na tych 2 korzeniach utrzyma |
![]() ![]() |
![]() |
#360 |
Rozeznanie
|
ktoś ci głupot naopowiadał są odżywki a raczej nawozy w płynie dla storczyków
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() jeśli też nigdy nie wymieniałaś podłoża to może czas by to zrobić? warto, ja gdy miałam robaki ( nawet jeśli nie masz ) wymieniłam korę na nową, bardziej przepuszczalną i oczywiście dałam jakiś środek przeciw owadom na korzenie, a mój storczyk nadal ma się dobrze i pięknie kwitnie na biało ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:44.