|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#331 |
Przyczajenie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
no właśnie chciał bym skończyć te studia ale po europeistyce chyba ciężko będzie znaleźć coś odpowiedniego do tego kierunku studiów np w Dubaju czy Abu Dhabi...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#332 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Cytat:
Wiem też, że pracują osoby w hotelach, ale kierowców zawodowych z Europy nie widziałam.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#333 |
Przyczajenie
|
yhh czyli bez doświadczenia i skończenia konkretnej uczelni o konkretnym kierunku nie mam co sie nawet wybierać do pracy w emiratach?
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#334 | |
|
Cytat:
Wiesz, poszukaj po Internecie ofert pracy, bo za pośrednictwem tego Forum to raczej nie znajdziesz. Ja tutaj przyjechałam bo znalazła mnie jedna firma headhunterska z Irlandii, a znaleźli mnie poprzez moje portfolio zamieszczone swego czasu w Internecie, sama tej pracy w Emiratach nie szukałam.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#335 |
Przyczajenie
|
a czym sie zajmujesz jeśli można wiedzieć ?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#336 |
|
Jeśli przeczytasz ten wątek uważnie, to wiele sie dowiesz, proponuję zacząć od tego własnie.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-01-21 o 07:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#337 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Pewnie mozna isc do wiezienia i mozna byc deportowanym, no ale.... kto nie ryzykuje ten nie ma hehehehe ![]() A takie nielegalne jak smakuuuujeeee ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#338 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkie Emiratki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#339 | |
|
Cytat:
Witaj Ewinek w Emiratach a zwłaszcza w Abu Dhabi ![]() Jeśli chodzi o poszukiwanie Twojego znajomego, to najlepszym sposobem jest spotkać się na imprezach organizowanych przez Polską Ambasadę, typu spotkania z okazji świąt państwowych a także na koncertach w Culture Fundation, jesli on w ogóle uczestniczy w tych spotkaniach naturalnie ![]() Poza tym to tylko możesz wysłać priva z nazwiskiem Twojego znajomego do wizażanek abudhabijskich, może któraś z nas go zna i będzie mogła Ci pomóc. Pozdrawiam i powodzenia.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#340 |
Przyczajenie
|
Eva ID, dziękuję bardzo za pomoc, co do impez organizowanych przez Polską Ambasade myślę że będzie mało prawdopodobne aby tam bywał, ponieważ oprócz studiów w Polsce jakiś czas temu, juz go raczej nic z naszym krajem nie łączy
![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#341 | |
|
Cytat:
Jego żona jest z Dubaju, to znaczy jest Lokalką Emiratką?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#342 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez ewinek26 Czas edycji: 2009-01-15 o 19:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#343 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny jestem baaardzo szzeszliwa
![]() ![]() ![]() Musze sie chwalic ![]() ![]() ![]() I dostalam email ze jestem confirmed ze bede pracowac w Nakheel for work placement (2 miesiace training) w HR department ![]() ![]() ![]()
Only one man in a thousand is a leader of men -- the other 999 follow women ![]() Edytowane przez Jumeirah Girl Czas edycji: 2009-01-17 o 07:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#344 | |
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Nakheel na początek wcale nie jest źle, (tym bardziej, że niestety były u nich zwolnienia ostatnio), zorientujesz się, wiele się nauczysz nawet przez dwa miesiące i na spokojnie już z pewnym doświadczeniem będziesz mogła szukać jeszcze lepszej pracy. Gratuluję z całego serca i życzę powodzenia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#345 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Eva baaaaardzo cie dziekuje ![]() ![]() Ostatnio robilam intensywny research o Nakheel, niestety Nakheel nie jest transparent, tak naprawde nikt nie wie (shareholders, stakeholders) co sie dzieje unich. Gdy zdecydowalam i dalam znac DWC ze bym chciala tam pracowac, to akurat bylo przed financial crisis, ja bylam tak ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#346 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#347 |
Rozeznanie
|
Bo niestety to prawda
![]() |
#348 |
|
Ja może spróbuję to wyjaśnić, chociaż nie ja użyłam słowa "małpka". Nesca77 napisała "małpki" w cudzysłowie, nie sądzę aby zamierzała tym kogoś obrazić. Dla kogoś, kto nie mieszkał w Emiratach, (piszę dla kogoś kto nie mieszkał, bo jeśli ktoś był tutaj tylko w ramach wypoczynku, to może to postrzegać inaczej), ale wracając do tematu, więc dla kogoś kto tu nie mieszkał, trudno jest zrozumieć warunki tu panujące i styl życia oraz stosunki społeczne. Kobiety, także te z Europy a mieszkające tutaj już jakiś czas, chodząc po ulicach i centrach handlowych starają się zakładać ubrania zakrywające ciało, ponieważ wielu mężczyzn, którzy przyjechali tutaj do pracy, a jest to praca ciężka, typu na budowach i przy oczyszczaniu miasta, reaguje natrętnym oglądactwem. Ludzie Ci są niewykształceni, pochodzą z niżyn społecznych (tutaj pewnie nastąpi szereg pytań, co to takiego? No chociażby najniższa kasta w Indiach) bardzo ubogich krajów, nie mają w domach prądu, nie mówiąc o telewizorze, jak więc mają mieć jakąkolwiek wiedzę o świecie, edukacja tych ludzi jest prawie żadna, zdecydowana większość z nich nie umie pisać i czytać. Ci właśnie mężczyźni, widząc kobietę rozebraną, a w ich odczuciu kobiety w mini, krótkich szortach, bluzeczkach na ramiączkach to już kobiety nagie, nie wiedzą jak należy się zachować i nagle stanie na drodze taki człowiek, otworzy buzię ze zdziwienia i stara się napatrzeć ile może aby mu się później ten sen śnił wiele razy. Tak więc wyglądają jak te "małpki" niestety, niektórzy potrafią nawet śledzić po całym Centrum Handlowym swoją "wyśnioną panią". Kobieta ma możliwość wtedy poprosić o pomoc Strażnika Ochrony lub Policjanta, jednakże, jeśli jej strój jest zbyt wyzywający, typu Doda na koncercie, to raczej ona zostanie poproszona o opuszczenie Malla. Mam nadzieję, że wyjaśniłam to w miarę przystępnie.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-01-18 o 14:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#349 |
Raczkowanie
|
Stwierdzenie "malpki" w poscie Nesca 77 fakt nie bylo mile ani zbyt poprawne politycznie, ale mysle ze Eva dobrze opisala o co chodzi. Prosze mi wierzyc czasami naprawde mozna dostac szalu i czasami gorsze slowa cisna sie na usta.
I jeszcze jedna uwaga czasami nawet zakrycie od stop do szyi nie pomaga, bo co u niektorych blond wlosy wywoluja taka egzaltacje na twarzy ze rece opadaja. Co zdolniejsi potrafia gapic sie przechodzac np przez ulice. Poza tym skonczyly sie czasy ze pogapili sie i poszli, ostatnio rozne nieprzyjemne rzeczy dzialy sie w Emiratach. Moja rada krzyczec ze sie wezwie policje, chodzic przynajmniej z kolezanka, ja najczesciej chodze z mezem ![]() A gdyby tak generalizowac, to bardziej niz gapiacych sie Hindusow i Pakistanczykow nie cierpie bezczelnych Jordanczykow, Syryjczykow i Egipcjan. Tak tak wiem ze jestem niepoprawna politycznie, ale jestem kobieta i moge sobie na to pozwolic ![]() Zreszta ostatnio to juz zaczelam sie z mezem smiac, gdy widze sytuacje w ktorej idzie pan z jednego z wymienionych wyzej krajow razem z zona i dziecmi ale na widok kazdej ladniejszej niewiasty glowa kreci mu sie jak zegarek, sorry to to jest wlasnie poszanowanie wlasnej malzonki!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#350 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() A co jest fajnego u Hindusow to ze oni (obey your orders with no hesitation ![]()
![]() |
![]() |
#351 | |
|
Cytat:
obey your orders with no hesitation - wysłuchają Twoich poleceń bez wahania (natychmiast). Ja chcę usłyszeć ten sekretny sposób na Egipcjan, Jordańczyków i Syryjczyków ![]() ![]() Może privem?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#352 |
Raczkowanie
|
Witam. Czy w Emiratach znalazłaby się praca dla magistra kosmetologii??Czy jest duże zapotrzebowanie na tego typu specjalistów?? Dziękuję z góry za odpowiedź.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#353 | |
|
Cytat:
Sądzę, że tak, przekaż swoje CV do agencji poszukujących pracowników i zaznacz, że chcesz pracować w Emiratach (Dubaju lub Abu Dhabi). Powodzenia.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#354 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam Was kobietki serdecznie. Jestem w Dubaju juz prawie 5 lat i dopiero dzis odkrylam to forum, no nic lepiej pozno niz wcale
![]() Stwierdzenie "malpki" rzeczywiscie wyjatkowo nie trafione, ale prawda jest rowniez to co napisala EvaID. To tak jakby w Polsce od rolnika, ktory nigdy nie opuszczal swojej wsi albo ewentualnie jezdzil na zabawy do remizy do sasiedniej wsi wymagac, zeby podczas wycieczki do stolicy nie gapil sie na obcokrajowca z innym kolorem skory niz bialy. niemozliwe prawda? przeciez on bedzie sie patrzyl z czystej ciekawosci.Tak samo jest tu w Emiratach z ludzmi z Pakistanu, Bangladeszu, Sri lanki, Indii jak rowniez krajow arabskich, ktorzy nie sa do widoku po europejsku ubranych kobiet przyzwyczajeni. Nie jestem rasistka jest to poprostu stwierdzenie faktu. Moj maz, ktory apropo jest Indusem czesto mi to musial uswiadamiac teraz sie juz przyzwyczailam i poprostu olewam jakiekolwiek oznaki zainteresowania ze strony plci przeciwnej ![]() ![]() pozdro |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#355 |
Przyczajenie
|
A gdyby tak generalizowac, to bardziej niz gapiacych sie Hindusow i Pakistanczykow nie cierpie bezczelnych Jordanczykow, Syryjczykow i Egipcjan
Mieszkam w Jordanii od dawna i bardzo dobrze czuje się w tym kraju,i raczej mało mam negatywnych przykładów złego zachowania ze strony tubylców.Staram się nie prowokować ubiorem(szalone lata już mam za sobą).W Jordanii jeżeli możne kogoś spotkać coś przykrego to właśnie ze strony studentów z zatoki. Latem dwa lata temu ubrana w spódnice do polowy łydki ,ale z przecięciem na boku wywołałam u studentów z zatoki dzikie zachowanie.Szlam z córka już panienka ,która powiedziała krotko "dzicz".Nikogo nie chce obrażać,ale tak właśnie się oni tutaj zachowują.U siebie w kraju maja do czynienia z widokiem zakutanych matek i sióstr,na które młodzi ludzie w Jordanii mówią ninja bądź torby na śmieci(kias zbale).Zreszta w okresie wakacji cala Jordaniia zalana jest ninjami.Wracajac do tematu wszyscy ze ZEA oprocz studentow z Bahreinu i Omanu zostawiaja wiele do zyczenia.Mieszkam w dzielnicy ,w ktorej sa blisko siebie dwa bardzo dobre uniwersytety wiec z ich bezczelnoscia codziennie sie stykam.Przepraszam jezeli kogos urazilam.Pozdrawiam goraco |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#356 |
Przyczajenie
|
BO66 niestety zdarza sie. mieszkajac w tym zakatku swiata trzeba do niektorych zachowan sie przyzwyczaic. a co bys powiedziala na to co mnie sie raz zdarzylo. stoje sobie pod moim blokiem ubrana w spodnie do pol lydki, koszulke z krotkim rekawem w japonkach i bez makijazu wiec strojem w zaden sposob nie prowokuje i czekam na mojego meza, ktory musial sie wrocic na chwile do domu. nagle podchodzi do mnie facet w bialej sukience, nie wiem czy lokal bo nie rozrozniam Arabow innych niz Egipcjanie, i uderza do mnie w gadke. ja sie odwracam do niego tylem, a ten nic. cos tam mamrocze czy chce jego numer telefonu bo ja taka piekna jestem
![]() ![]() podsumowujac jak sie gapia to nic, ale jak juz z lapami leca to reagowac trzeba natychmiast!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#357 | |
|
Cytat:
Witaj BO66 z pięknej Jordani, zaglądaj do nas częściej ![]() ![]() ![]() Wiesz, dziewczyny mając na myśli "bezczelnych Jordanczykow, Syryjczykow i Egipcjan" miały na myśli tych bezczelnych, no przecież nie wszyscy tacy są, to wiemy doskonale. Próbowałam kiedyś zrozumieć ich zachowanie, nooooo.... starałam się i porozmawiałam z kilkoma, o co mu tak naprawdę chodzi jak zaczepia tak bezczelnie ? No cóż, chodzi o seks, upraszczając to w skrócie, większość z nich ma już jakieś doświadczenie w tym temacie. Niektóre dziewczyny nie reagują oburzeniem lecz wręcz myślą o tym samym i ich bezczelny podryw kończy się sukcesem. Naturalnie nie zawsze i nie codziennie, wręcz raz na kilkanaście zaczepionych kobiet..... ale jak mi powiedział jeden "warto próbować bo kiedyś się w końcu trafi się taka łatwa i chętna" Jest jeszcze inna sprawa, dość poważna, to nasze różnice kulturowe. Kobiety z Europy wychowane są, że gdy ktoś jest miły i miło rozmawia, to należy też być miłym i z tą osobą porozmawiać, bo to niekulturalnie tak odwrócić się plecami i odejść. Oni starają się to wykorzystać, zwłaszcza wobec tych, które dopiero przyjechały. Znana była historia młodej angielskiej stewardessy, która po dwumiesięcznym pobycie w Dubaju została brutalnie zgwałcona przez czterech lokalnych młodych mężczyzn. Jak do tego doszło: szła poboczem, gdy zatrzymał sie obok niej samochód z tymi właśnie czterema mężczyznami i zaproponowali jej, że pokażą jej pustynię. O naiwności.... ona wsiadła do tego samochodu.... Historia znalazła swoje miejsce w sądzie i chociaż już dobrze nie pamiętam wyroków ale chyba były małe i w zawieszeniu, natomiast dziewczyna nasłuchała się od najgorszych, straciła pracę i została wyrzucona z kraju. Według mentalności arabskiej a popartej teoriami religijnymi, zgwałcenie niemuzułmanki, w dodatku już nie dziewicy nie jest przestępstwem. Co do studentów z ZEA, to różni ich jeszcze z jakiego Emiratu pochodzą, myślę, że Abu Dhabi jest bardziej dystyngowane, natomiast Omańczyków sama bardzo lubię to wspaniały naród i niezwykle mili ludzie. Bardzo chętnie jeżdżę do Muskatu i spędzam tam wspaniale czas.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-01-27 o 17:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#358 |
Przyczajenie
|
Abu Dhabi bardziej dystyngowane? nie.... wydaje mi sie, ze to zalezy od rodziny w ktorej ktos sie wychowal, a nie od tego gdzie sie mieszka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#359 |
Rozeznanie
|
Ach jak ja nie nawidze chlopaki z Abu Dhabi( nie wszyscy) i czesciowo z Al Ain
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Znam chlopakow ktorzy ucza w UK (Londynie), w Austarali i w Italy, i jestem 100% pewna ze nigdy by nie traktowaly tak kobiety(nie local-ki).
Only one man in a thousand is a leader of men -- the other 999 follow women ![]() Edytowane przez Jumeirah Girl Czas edycji: 2009-01-28 o 07:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#360 |
|
Nel25 i Jumeirah Girl, tak naprawdę to zależy od człowieka, bo jak same wiecie nawet z dobrej rodziny chłopak może zachowywać się skandalicznie.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:17.