izotek - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-04, 19:44   #331
mst3
Raczkowanie

Dot.: izotek

Cytat:
Napisane przez Visez Pokaż wiadomość
Haha jaka ty naiwna.... Izotretynoina jest najskuteczniejsza na trądzik a śmierdzące to jest to że zachwala akurat jeden odpowiednik ;] "Dermatolog bardzo lubi ten lek"
Naiwny

Że Curacne najlepsze słyszałem akurat od dwóch dermatologów. Po prostu produkuje go sprawdzona i renomowana francuska firma.

Mnie dała do wyboru Izotek/Curacne zaznaczając, że Curacne jest najlepsze z tego wszystkiego. Ale na nic nie naciskała i nie wciskała nic na siłę. Zastanów się, dlaczego Axotret 20mg kosztuje 80zł, a Curacne 20mg kosztuje 120zł.

Edytowane przez mst3
Czas edycji: 2012-10-04 o 19:46
mst3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-04, 20:07   #332
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mst3 Pokaż wiadomość
Zastanów się, dlaczego Axotret 20mg kosztuje 80zł, a Curacne 20mg kosztuje 120zł.
Kończę kurację axotretem i nie narzekam Zadziałał jak należy Ja rozmawiałam z różnymi ludzmi w tym z kierownikiem apteki i każdy jak jeden mąż mówił mi że działanie wszystkich odpowiedników jest takie samo. Poza tym nie wydaje mi się że 80zł za lek (w niektórych aptekach axotret kosztuje 110 sprawdzałam) którego paczka starcza na 15 dni to było tak mega tanio
Stary 2012-10-05, 09:25   #333
alkaxy
biegam dla Zabawy

Nie siejcie paniki - to jest jedna i ta sama substancja. A cena to kwestia marki. Tak samo jak w przypadku innych zamienników leków. To, że coś jest droższe nie oznacza, że jest lepsze.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-05, 09:28   #334
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alkaxy Pokaż wiadomość
Nie siejcie paniki - to jest jedna i ta sama substancja. A cena to kwestia marki. Tak samo jak w przypadku innych zamienników leków. To, że coś jest droższe nie oznacza, że jest lepsze.
Stary 2012-10-07, 21:50   #335
talbots
Przyczajenie

witam .ja z moim tradzikiem walcze juz 5 lat lekarz mi powiedzial ze to jest tradzik rozowaty.nic mi niepomagalo zadne tabletki ani mascie.mialam tez 5 laserow i tez nic.wiec poszlam do innego dermatolog i przepisala mi IZOTEK wlasnie zaczelam kuracje dzisiaj 7 dzien jak biore tabletki .narazie zadnej poprawy niewidze tylko wyschniete usta ,gardlo no i wczoraj mialam jakies dreszcze i mdlosci .ale dzisiaj juz jest ok.acha i do tego zeby uchronic watrobe polecam OSTROPEST jest super.
talbots jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-07, 22:32   #336
Brunia23
Raczkowanie

Witam,
Dawno mnie nie było
Miałam już ostatnia wizytę u pani dermatolog i mam teraz brać Izotek w poniedziałek, środę i piątek przez 3 miesiące. Mieliście też takie zejście z dawek codziennych, przez brane tylko w tygodniu po takie co dwa dni ?
Nie wiem jak wygląda innych leczenie, ale pamiętam że ktoś kiedyś pisał, że po zakończeniu brania wystąpił wysyp. Każda z was tak miała ? Czy to tylko jednorazowo, czy np. przez okres miesiąca wysypuje ?

Jeżeli chodzi np. o badania to wykazały że mam wysoki cholesterol całkowity i dość duże (ale w dopuszczalnych granicach) trójglicerydy.
Może jakieś pomysły jak to obniżyć, co jeść i czego lepiej unikać.

Pozdrawiam i każdemu życzę wytrwałości
Brunia23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-07, 23:00   #337
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Brunia23 Pokaż wiadomość
Witam,
Dawno mnie nie było
Miałam już ostatnia wizytę u pani dermatolog i mam teraz brać Izotek w poniedziałek, środę i piątek przez 3 miesiące. Mieliście też takie zejście z dawek codziennych, przez brane tylko w tygodniu po takie co dwa dni ?
Nie wiem jak wygląda innych leczenie, ale pamiętam że ktoś kiedyś pisał, że po zakończeniu brania wystąpił wysyp. Każda z was tak miała ? Czy to tylko jednorazowo, czy np. przez okres miesiąca wysypuje ?
Pierwszo słyszę o wysypie po zakończeniu leczenia... Ja miałam cały czas taką samą dawkę, bo dziennie musi być przyjęte ileś tam mg na kg masy ciała żeby było skuteczne, a poza tym nie ma "szoku" dla organizmu że nagle się odstawia bo lek i tak jeszcze 2 mies się utrzymuje w organizmie.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-10-08, 00:40   #338
aksenia85
Raczkowanie

Witam Was! ja tam miałam, że wystąpił wysyp, który zniknął w ciągu miesiąca po braniu. Działanie izoteku w organizmie możemy zaobserwować do 1,5miesiąca od przyjęcia ostatniej tabletki. Jeśli chodzi o poprzednie posty, zgodzę się z Visez- izotek,axotret itd to TO SAMO i jego działanie jest IDENTYCZNE. Jeśli lekarz poleca ten lek tylko pod jedną nazwą handlową to znaczy, że coś tu śmierdzi. Jeśli chodzi o izotek to mówię to z całą pewnością NIE JEST TO LEK W 100% BEZPIECZNY. Mój brat jest farmaceutą i już wielokrotnie nasłuchiwał się o tym, że izotek komuś zaszkodził niosąc za sobą okropne skutki uboczne. I nikt mi nie powie, że jest to lek bezpieczny i bezinwazyjny. Retinoidy wewnętrzne to okropne gówno, nie oszukujmy się. Ten syf ma działanie teratogenne co jednoznacznie mówi, że nie jest to nic bezpiecznego Nie zaprzeczę, to świetny lek, który mi w 100% zwalczył trądzik, ale jeśli ktoś ma problemy z wątrobą, krwią itd lepiej nie ryzykować.

---------- Dopisano o 01:40 ---------- Poprzedni post napisano o 01:32 ----------

Cytat:
Napisane przez Brunia23 Pokaż wiadomość
Witam,
Dawno mnie nie było

Jeżeli chodzi np. o badania to wykazały że mam wysoki cholesterol całkowity i dość duże (ale w dopuszczalnych granicach) trójglicerydy.
Może jakieś pomysły jak to obniżyć, co jeść i czego lepiej unikać.

Pozdrawiam i każdemu życzę wytrwałości

Wielokrotnie spotkałam się z tym, że izotek bierze się 3/7 dni w tygodniu, czasiem 4/7 różnie. Nie ma zasady o tym, że DZIENNIE musi być przyjęta jakaś ilość na kg masy ciała. Chodzi o to, aby kończąc terapię była przyjęta konkretna dawka(jest to zwykle ok 120-150mg/kg) na kg masy ciała. Wielu lekarzy praktykuje sposób mniej a dłużej, tak więc myślę, że Twój dermatolog wie co robi Jeśli chodzi o ten cholesterol to po prostu do zakończenia kuracji jedz mniej kotletów ;p po prostu obniżaj spożywanie cholesterolu w jedzeniu. Z tym wysypem to nie zawsze. Ja miałam, ale szybko zniknął. Jak wcześniej już wspomniałam bywa i tak, że wysyp występuje w trakcie miesiąca, 1,5 od zakończenia terapii- nie jest to nic niepokojącego tak samo jak nie jest niczym niepokojącym wysyp na początku i w połowie kuracji. To naturalne. Oczywiste jest to, że nie każda osoba tak ma, każdy organizm jest inny i inaczej reaguje. Wytrwałości.
aksenia85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-11, 21:02   #339
pr0tea
Przyczajenie

Witam! Byłam dzisiaj u pani dermatolog, która zaproponowała mi izotek... Leczę się już od dwóch miesięcy tetracykliną i witaminą pp, ale nie widzę ŻADNYCH efektów, trądzik mam straszny, moja broda, policzki i czoło to istne pole bitwy... Mam mnóstwo ropnych wykwitów, do tego takie pryszcze podskórne, ślady, przebarwienia, dosłownie wszystko. I boli mnie cała twarz. Mam jednak pewne wątpliwości co do izoteku. I tu pojawia się moje pytanie: czy to że ważę tylko 43 kg przy wzroście 165 cm miałoby jakieś negatywne skutki podczas leczenia? W sensie czy mój organizm to wytrzyma?
Pozdrawiam, A.
pr0tea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-11, 21:13   #340
baron33
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez pr0tea Pokaż wiadomość
Witam! Byłam dzisiaj u pani dermatolog, która zaproponowała mi izotek... Leczę się już od dwóch miesięcy tetracykliną i witaminą pp, ale nie widzę ŻADNYCH efektów, trądzik mam straszny, moja broda, policzki i czoło to istne pole bitwy... Mam mnóstwo ropnych wykwitów, do tego takie pryszcze podskórne, ślady, przebarwienia, dosłownie wszystko. I boli mnie cała twarz. Mam jednak pewne wątpliwości co do izoteku. I tu pojawia się moje pytanie: czy to że ważę tylko 43 kg przy wzroście 165 cm miałoby jakieś negatywne skutki podczas leczenia? W sensie czy mój organizm to wytrzyma?
Pozdrawiam, A.
Jeżeli faktycznie masz taką sytuację na twarzy to nie ma na co czekać tylko brać Izotek i nie martwić się ewentualnymi skutkami ubocznymi, które tak naprawdę są wyolbrzymione. Na pewno lekarz dostosuje dawkę dzienną do Twojej wagi. Naprawdę zachęcam Ciebie do Izoteku jeśli chcesz poczuć się lepiej we własnej skórze.
Pozdrawiam
baron33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-12, 16:09   #341
Prisha
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pr0tea Pokaż wiadomość
Pozdrawiam, A.

Ja tetracykliną leczyłam się pół roku, dopiero po 3 miesiącach nastąpiła poprawa... jednak nie była trwała. Dlatego sięgnęłam po izotek, który był dla mnie ostatnią deską ratunku. Skończyłam terapię w sierpniu i nie żałuję.
Ważę podobnie jak ty i jestem niska. Brałam 40mg dziennie więc to prawie maksymalna dawka jak dla mnie. Im większa dawka tym bardziej odczuwalne skutki uboczne, ale dawkę dobiera się zawsze indywidualnie do wagi i występowania tychże skutków. Ja terapię izotekiem znosiłam dobrze (pomijając mega suchość, krwawienia z nosa, bóle stawów, zmęczenie itp. - bo to normalne przy tej terapii). I mimo tak dużej dawki pierwsze efekty zaczęły być widoczne dopiero po 4 miesiącach.

Prisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-15, 18:37   #342
aksenia85
Raczkowanie

Witam! Przy izoteku nie liczy się wzrost, lecz waga. Lekarz ustala dawkę- n mg/kg masy ciała. n=zwykle ok 120-150mg/kg masy ciała. Polecam izotek i ja! To świetny lek. Ja brałam 60 mg dziennie, przez krótki okres i 80mg bo dobrze znosiłam kurację (a ważę 55kg i 170cm)-> waga nie ma znaczenia na to, jak będziesz tolerowała lek.

Pozdrawiam!
Stary 2012-10-23, 10:37   #343
Nikita...
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aksenia85 Pokaż wiadomość
Witam! Przy izoteku nie liczy się wzrost, lecz waga. Lekarz ustala dawkę- n mg/kg masy ciała. n=zwykle ok 120-150mg/kg masy ciała. Polecam izotek i ja! To świetny lek. Ja brałam 60 mg dziennie, przez krótki okres i 80mg bo dobrze znosiłam kurację (a ważę 55kg i 170cm)-> waga nie ma znaczenia na to, jak będziesz tolerowała lek.

Pozdrawiam!

Ale z mg sie nie zgodze, nalezy brac 1mg na 1kg masy ciala. Ja waze 58kg i dostalam 60mg dawke, ktora przy mojej wadze jest maksymalna. W sumie to troche sie dziwie, ze bralas 80mg... to duzo powyzej dawki maksymalnej.

http://cosmeticsblogging.blogspot.com/
Nikita... jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-24, 14:48   #344
aksenia85
Raczkowanie

Wielokrotnie rozmawiałam o tym z dermatologiem. Wszystko zależy od tego jak kto znosi jaką dawkę. Niektórzy źle czują się przy 20mg a inni przy 80mg czują się dobrze
Stary 2012-10-26, 08:33   #345
Nikita...
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aksenia85 Pokaż wiadomość
Wielokrotnie rozmawiałam o tym z dermatologiem. Wszystko zależy od tego jak kto znosi jaką dawkę. Niektórzy źle czują się przy 20mg a inni przy 80mg czują się dobrze
Askesiu, ale jak leczysz sie za mala dawka to wtedy jest wiesza szansa, ze po odstawieniu tradzik wroci, niestety tak bylo u mnie. I potem cala kuracje szlag trafia...

http://cosmeticsblogging.blogspot.com/
Nikita... jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-10-27, 01:22   #346
aksenia85
Raczkowanie

Masz rację, faktycznie jest tak jak mówisz. Ale wiesz, niestety czasem ktoś nie toleruje izoteku i dermatolodzy tak rozkładają izo. Tyle, że zamiast pół roku kuracja trwa półtora i faktycznie jest tak, że czasem wraca
Stary 2012-10-27, 10:28   #347
chindarella
Zadomowienie

Cześć dziewczyny. Ja chyba tez zdecyduje sie na kurację izotekiem( Obecnie biorę od ponad miesiąca Unidox i efekty są zerowe). O ile mi pani dermatolog przepisze i tu jest pytanie. Nie chciałabym podwójnie płacić za wizytę więc jakie informacje muszę pokazać? Badania krwi, moczu, coś jeszcze?
A.
chindarella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-27, 13:17   #348
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chindarella Pokaż wiadomość
Badania krwi, moczu, coś jeszcze?
A.
cholesterol, trójglicerydy
Stary 2012-10-27, 16:37   #349
aksenia85
Raczkowanie

ja miałam jeszcze TSH- hormon tarczycy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-28, 15:03   #350
kukuvaja
Raczkowanie

ello.

też jestem na izoteku i takie pytanie mam: zimno się zrobiło, to smarujecie teraz twarz jakimś ochronnym kremem na zime? ja nie wiem, mój dermatolog jest teraz na urlopie i nie wiem co robić, a buzia teraz taka delikatna jest. kremem nivea raczej twarzy nie potraktuje...
kukuvaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-28, 15:53   #351
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kukuvaja Pokaż wiadomość
ello.

też jestem na izoteku i takie pytanie mam: zimno się zrobiło, to smarujecie teraz twarz jakimś ochronnym kremem na zime? ja nie wiem, mój dermatolog jest teraz na urlopie i nie wiem co robić, a buzia teraz taka delikatna jest. kremem nivea raczej twarzy nie potraktuje...
Od kremu nivea daleko! Są specjalne linie kosmetyków (np Avene) do stosowania przy wysuszającej kuracji dermatologicznej. Miałam i byłam zadowolona.
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...adzikowej.html na kwc jest cena 70zł ale on tyle nie kosztuje Można kupić przez allegro, a raz w apece trafiłam na promocję -20%

Edytowane przez Visez
Czas edycji: 2012-10-28 o 15:54
Visez jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-28, 19:31   #352
kukuvaja
Raczkowanie

dzięki wielkie
jutro gnam do apteki
Stary 2012-10-29, 20:34   #353
aksenia85
Raczkowanie

a ja polecam alantan krem- fajny nietłusty kremik. W dodatku matuje. Świetny na zimę- ja go używałam i spisywał się świetnie, a cena-7zł.
Stary 2012-11-06, 15:53   #354
kukuvaja
Raczkowanie

no niestety, nie kupiłam Avene (cena mnie zabiła) ale pani poradziła mi Physiogel lub Cetaphil i dała próbki

i wybrałam Physiogel. Super się rozsmarowuje, mało go trzeba i nie ma intensywnego zapachu co dla mnie dużym plusem jest.

dzięki za wasze porady
Stary 2012-11-07, 15:54   #355
Ray
Zakorzenienie

ja chetnie dolacze do izotekowcow

mam 27 lat na tradzik lecze sie od 13 roku zycia.....

jedynie w ciazy i krotki okres po mialam ladna cere a tak ciagly dramat....

w koncu dzis dermatolog zaproponowal mi izotek, dostalam skierowanie na badania i z nimi mam wrocic wtedy zdecydujemy

zastanawiam sie czy warto..... nie mam az tak mega problemu jak to bylo w wieku nastoletnim ale mimo to uprzyksza mi to zycie.... szczegolnie latem jak chce zalozyc sukienke na ramiaczka a tam plecy wysypane ropnymi gulkami

dlugo trwa leczenie? takie podstawe bo to oczywiscie kwestia indywidualna
Stary 2012-11-07, 18:30   #356
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
dlugo trwa leczenie? takie podstawe bo to oczywiscie kwestia indywidualna
Zazwyczaj minimum pół roku. Dawka skumulowana MUSI wynosić minimum 120mg/kg masy ciała
Stary 2012-11-08, 12:46   #357
Ray
Zakorzenienie

no tak super za info dobrze ze teraz mi to wypada nie latem bo slonce nie wskazane....

chodz ja i tak caly rok praktycznie filtry uzywam

a ktos moze wie gdzie najtaniej kupie ten lek w warszawie?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-11, 11:34   #358
LadyYerba
Przyczajenie

Co do smarowania to polecam krem Elo Baza (w wersji lekkiej), ktory działa jak kompres na wysuszoną izotekiem skórę, ponadto ją delikatnie matowi i super się wchłania, nie pachnie nie uczula, używam go od kilku miesięcy i choć jestem już po kuracji to nadal go stosuje. Ponadto kosztuje 10zł!! Nie kupujcie drogich zagranicznych kremów bo nie warto!!
LadyYerba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-20, 13:45   #359
Mia 23
Raczkowanie

witam Was!!

mam 26 lat. od kilku dobrych lat walcze z trądzikiem i tez myślę o leczeniu retinolami..... nie mam jakichś ogromnych problemów, do tego teraz mam zabiegi kwasami na blizny, ale to już trwa tyle lat..;// więc myślę o leczeniu izotekiem lub innymi preparatami o podobnym działaniu...

mogłybyście mi powiedzieć :

1. jaka dawka przy mojej wadze - ok 66 kg bylaby wskazana??
2. ile czasu trwałoby takie leczenie ??
3. i jaki jest miesięczny koszt takiego leczenia ??? izotekiem lub jakims innym preparatem.

pozdrawiam!!
Mia 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-20, 14:13   #360
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mia 23 Pokaż wiadomość
mogłybyście mi powiedzieć :

1. jaka dawka przy mojej wadze - ok 66 kg bylaby wskazana??
2. ile czasu trwałoby takie leczenie ??
3. i jaki jest miesięczny koszt takiego leczenia ??? izotekiem lub jakims innym preparatem.

pozdrawiam!!
1,2 - takie decyzje podejmuje tylko lekarz
3. ja za axotret płaciłam 140zł miesięcznie (69 za opakowanie), brałam 7 miesięcy po 40mg dziennie przy wadze 66-68kg

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości