![]() |
#331 | |
BAN stały
|
Dot.: Byłam u spowiedzi...jest mi głupio...
Cytat:
Czasem bywam w kościoła (lubię te stare) ale nie na Msze tylko aby posiedzieć w nastrojowym miejscu, nie wiem gdzie tu obłuda. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#332 |
Rozeznanie
|
wazonik nie napisał chyba nigdzie, że on sam zachowuje przykazania :P
Niektóre wypowiedzi mnie po prostu powalają. Czasem mam wrazenie (to już nie a propos tego wątku, raczej spostrzeżenie z zycia), że najwięcej do powiedzenia na temat sakramentów mają osoby, które do nich nie przystępują, często tzw. "wierzący niepraktykujący" (jak dla mnie, oksymoron). Jesli się nie rozumie, czemu ma służyć spowiedź, to albo należy się dowiedzieć, albo zgodnie z własnym sumieniem i poglądami olać, brzydko mówiąc, sprawę i nie zawracać sobie nią głowy. Bo pewnie, jak się czegoś nie pojmuje, to najłatwiej powiedzieć "idź do głuchego księdza" czy "spowiedź jest bez sensu, bo to ja decyduję o tym co jest dobre a co złe", "po co ktoś ma wysłuchiwać moich grzechów", "ksiądz też nie jest święty" itp. No niestety, chrześcijaństwo ma to do siebie, że człowiek nie jest pępkiem świata i ma Kogoś nad sobą. Warto się wysilić i pomyśleć abstrakcyjnie, nawet jeśli się tej wiary nie akceptuje - po to tylko, żeby zrozumiec pewne założenia, bo bez nich cała dyskusja nie ma sensu. Mam nadzieję ze post był zrozumialy, bo nieco się uniosłam, porażona brakiem logiki tu i ówdzie :P
![]() |
#333 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
I tak jak powiedziałaś - wszyscy bez wyjątku odpowiadamy przed Bogiem - i dlatego to, że jakiś ksiądz błądzi nie stanowi dla mnie żadnego usprawiedliwienia. Cytat:
Jednak ciekawe jest to, ze wypowiedziałeś się jako osoba niewierząca. Okazuje się z jaką łatwością przychodzi nam ostra krytyka ludzi z którymi nic nas nie łączy.
![]() |
![]() |
#334 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak ci sie nie podoba spowiedz w KK, to zmien sobie wyznanie na inny Kościół chrzescijański, np. protestantyzm - tam spowiedz jest powszechna (a więc nie w konfesjonale, tylko przed samym sobą). Niewolnicze przywiązanie do katolicyzmu, to najczęsciej efekt wychowania i nawyków a nie świadomy wybór.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#335 |
Zakorzenienie
|
A czy w takim przypadku należysz do kościoła chrześcijańskiego?czy zostałeś wykluczony ze wspólnoty chrześcijańskiej z własnej woli?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#336 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#337 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Kościół ma takie zasady, bo takie zostały ustalone dobrych parę wieków temu ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#338 |
Raczkowanie
|
[quote=lara;7983893]Jeśli ludzie generalnie są w swoim błądzeniu do siebie podobni, to kto ma być tym pośrednikiem zamiast księży?
![]() Biblia mówi że jest jeden pośrednik między człowiekiem a Bogiem- Jezus ![]() A odnośnie spowiedzi to przecież Jezus w czasach apostolskich jej nie praktykował..... Czy ktoś może wskazać miejsce w Biblii które mówi o spowiedzi????? Może gdzieś jest ![]() Spowiedź uszna to nakaz soborowy- nie biblijny To moje zdanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#339 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeśli zakazuję się antykoncepcji to co ludzie mają się kochać i rodzić za każdym razem dzieci? Bo nie czarujmy się, ale naturalne metody zawsze zawodzą. Wydaję mi się, że każda forma współzycia bez ciąży jest zła według kościoła.
![]() |
![]() |
#340 |
Raczkowanie
|
Ja uważam że spowiedź powinna być wspólna w kościele, każdy po prostu w myśli wymienia grzechy. Przecież grzechy "idą" do Boga i chyba nie chodzi o to żebyśmy się krepowali bądź w ogole nie mowili księdzu, jednak to też człowiek.
Swoją droga mimo iż jestem katoliczka to wielu grzechów nie mówię księdzu w strachu przed tym ze poprostu chamsko je skomentuje lub tak jak autorka pisała będzie komentowac na cały kosciol :|
![]() |
#341 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#342 |
Przyczajenie
|
Ja traktuję spowiedź jako coś dla mnie- już "po" czuję się lepsze, czystsza, dobra
![]() Chodzę do Dominikanów, mam jednego Ojca, z którym spotykamy się w pokoju, przy stoliku i rozmawiamy. Dla mnie najistotniejsza jest szczerość z samą sobą. Więc jeśli z czyms sie nie zgadzam, albo nie rozumiem, mówię o tym, dyskutujemy i daję się przekonać ![]() Tak rzecz się miała z seksem przedmałżeńskim. Uznałam, że kocham mojego chłopaka, weźmiemy ślub, więc nei traktujemy się przedmiotowo wzajemnie i nikogo w ten sposób nie obrażamy. Powiedziałam, że się juz się kochaliśmy, ale że nie uważam tego za grzech i nie żałuję ale jeśli mnie przekona to zrezygnuję do ślubu. Troche to trwało, ale się przekonałam. Dużo było o pokorze, takiej prawdziwej (też w kontekście tego, czy mogę decydować o tym co dobre a co złe) No i potem poczekaliśmy do ślubu. Acha, jeszcze jedno, metoda naturalna planowania rodziny, która zaleca kościół TO NIE KALENDARZYK!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#343 |
Raczkowanie
|
Odnośnie sexu przedmałżeńskiego mam zupełne odmienne zdanie , jestem ciekaw co Ci Ojciec Dominikanin powiedział że sie przekonałaś. Bo ja z twojego postu wywnioskowałem ze niby z nim dyskutowałaś ale i tak zawsze ulegałaś jego racji. Dla mnie jeśli dwoje ludzi sie kocha i ma ochotę na zbliżenia to to robi, nie widzę w tym najmniejszego grzechu. A taka prawda, że wiele zakazów to zakazy kościelne a nie Boże o czym można by stworzyć kolejny ogromny temat i tez było by wiele racji. Na koniec może dodam że w wielu wizjach i objawieniach czy to Matki Boskiej czy Ducha Św. ludzie którzy tego doświadczyli opowiadają o tym ze Ludzie maja sie modlić tym samym zbliżać sie do Boga ja osobiście uważam ze modlitwom i przed Bogiem wyznanie grzechów jest o stokroć lepsze niż ganianie po konfesjonałach.Prosty przykład spowiadasz się "Pecowi" może niektórzy pamiętają tego arcybiskupa , po czym okazuje sie ze to zwykły zbokol. Ja osobiście ciężko bym sie poczuł, najlepsze jest to ze nadal siedzi sobie na Ostrowie Tumskim jak by nic sie nie stało. Dla mnie to śmiech na sali, bo nadal jest tam ważna postacią mimo swych przykrych wyczynów. Wcześniej czy później kościół musi przejść jakaś reformę bo odpycha wiernych i coraz częściej przykre informacje do nas docierają...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#344 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
I oczywiście zapisywanie obserwacji na wykresie. Moim zdaniem na jedno wychodzi, można to nazwać i kalendarzykiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#345 |
Zakorzenienie
|
Jak by was sobie poczytał ksiądz to chyba polowa z was mialaby eskomunikę.
![]() Dla katolika spowiedz, gdzie nie wyznalo sie wszystkich grzechow, jest niewazna. Zastanawiam się czesto dlaczego nie przejdziecie na protestantyzm czy inny reformacki Kosciół chrześcijański? Bedziecie mogly stosowac antykoncepcje, duchowny moze miec wlasna rodzine, przez co blizszy jest rzeczywistosci swoich parafian, msza pozbawiona jest calej tej bizantyjskiej otoczki pustych zdań. Naprawde jestescie takie leniwe, czy po prostu kompletnie nie znacie wymagan religijnych?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#346 |
Rozeznanie
|
Tak tylko, że ta metoda nigdy nie da pewności, moim zdaniem jest to bardzo małe "zabezpieczenie".
![]() |
#347 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#348 |
Raczkowanie
|
Ale zasady wiary w wyznaniu protestanckim odpowiadają mi o wiele bardziej niż te w kościele katolickim.
Moje pytanie brzmi: jeśli jesteś dorosłą i na tyle dojrzałą osobą to co stoi na przeszkodzie, żeby opowiedzieć się po tej stronie którą uważasz za słuszną??? trzeba żyć zgodnie ze swoim sumieniem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#349 |
Raczkowanie
|
Z takimi sprawami lepiej iść do jakiegoś młodego księdza bo starszy to się tylko może bulwersować. Lepiej nie narażać go na zawał
![]() Jeśli chodzi o naturalne planowanie rodziny to świetnie sprawdza się metoda polegająca na obserwacji śluzu i temperatury jednocześnie, takie dane należny wprowadzać do odpowiedniego programu komputerowego, wtedy on sam określi czy to jest płodny dzień czy nie. Niedawno japońscy uczeni opublikowali badania potwierdzające, że takie obserwacje są bardzo wiarogodne szczególnie jeśli obserwację własnego organizmu prowadzi się przez rok. Patrzę tylko na ikonkę programu w pasku na dole ekranu- zielona dni płodne, czerwona okres ,biała niskie prawdopodobieństwo poczęcia. I zamiast hormonów łykam tylko witaminy ![]()
![]() |
#350 | |||
Przyczajenie
|
Cytat:
Wiązało się to ogólnie z rozmową o pokorze, że nie jesteśmy w stanie obiektywnie zdecydować o tym, czy postępujemy dobrze, czy źle- sumienie to część nas i daje się zagłuszyć ![]() Globalnie o katolicyzmie się nie wypowiadam, zgadzam sie, że jest masa księży którzy nigdy nie powinni pełnic takiej funkcji jaką pełnią, podobnie wygląda to z historią kościoła... Zdaje sobie sprawę, że kościół w dużej mierze tworzą ludzie, w dużej mierze niedoskonali ![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#351 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale spubuje napisac innymi slowami ktos napisal na 1 stronei ze sie spowaida z tego co Kosciol wymaga ,ale to jest wbrew jego woli tym samym bo bedzie dalej to robil wiec jaki jest sens spowiedzi?ja dlatego nie chodze bo nie zaluje tego co robie a jesli zaluje to przed Bogiem usprawiedliwiam sie dla mnei Ksiadz to zwykly pan w sukni i sam nie jest swiety ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#352 |
Zakorzenienie
|
Innymi słowy NIE JESTEŚ katoliczką.
Chrześcijanką, tak.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#353 |
Zakorzenienie
|
wiesz moge i byc ufoludkiem ,nie wiem kim jestem zyje w zgodzie z samym soba i nie staram sie krzywdzic innych
![]() mam chodzic do spowiedzi tylko po to by byc katoliczka bo tak nakazuje pismo- paranoja ![]() za to duza czesc osob co tu co sie wypowiedziala podbnie katolicy ale jednak nie do konca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#354 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Może kiedyś przejdę do wyznania protestanckiego ![]()
![]() |
![]() |
#355 |
Zakorzenienie
|
Zwracam uwage na to tylko dlatego, że nie zgadzając się z katolicyzmem, pójdziecie do ślubu do koscioła katolickiego, ochrzcicie dziecko w kosciele katolickim. A to przecież oszukiwanie osób wierzacych i księży, którzy udzielają sakarmentu w religii katolickiej, w dobrej wierze.
Dlatego właśnie chcę uświadmic wizazanki, ze inne religie chrześcijańskie tez przeprowadzają sakramenty w ładnej, koscielnej oprawie: ślub, chrzest, konfirmację (bierzmowanie). A nie wymagaja przestrzegania średniowiecznych przesądów.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#356 | |
Zakorzenienie
|
ale przeciez dziecko mozna ochrzrzic bedac niewierzaca osoba,dlaczego to oszukiwanie mozna przeciez chciec by dziecko wychowywalo sie bedac katolikiem a bedac pelnoletnia osoba samo wybralo religie
czy moze ktos wypunktowac mniej wiecej podstawowe zasady bycie protestantem a bycia chrzescijanienem? ,czytalam mniej wiecej o tym ale jest za duzo a ja chce wiedziec jak to w praktyce wyglada a tak z ciekawosci Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#357 |
Zakorzenienie
|
Większośc slubów, które oglada się na filmach z USA to śluby protestanckie
![]() tak więc najwyraźniej protestantki tez mają ładną oprawę slubu (co jest czestym argumentem pseudo katoliczek). Najwieksza różnica jest w podejściu do Biblii Interpretowac Biblie w katolicyzmie moze wylacznie osoba duchowna, będąca teologiem i wierny nie ma szansy dyskusji, bo z zalozenia jest omylny. Protestantyzm dopuszcza samodzielna interpretacje zapisów bibilijnych przez kazdego wierzacego o ile spelni kilka zalozen (np. znajomosc tekstu, tradycji, wiara, itd). Poza tym odrzuca kult świetych i Marii (zgodnie z zasada "nie bedziesz mial Bogów cudzych przede mną"), odrzuca mozliwośc zbawienia wylacznie przez praktyki religijne i odpusty (nie trzeba chodzic do Kosciola, wystarczy przestrzegac przykazania), itd.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#358 |
Zakorzenienie
|
hehe to wychodzi i ze i ja mam cos z protestantyzmu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#359 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kręgosłup moralny człowieka kształtuje się od najmłodszych lat. Trzeba dziecku wskazywać wartości, wzory, postawy nam bliskie, takie które pochwalamy. Jeśli będąc już osobą dorosłą zdecyduje się na inną religię to będzie robił to o tyle świadomie, że przynajmniej będzie dobrze znał tę, z której rezygnuje. W protestantyzmie przeszkadza mi właśnie ta dowolność, gdyby Bóg chciał żebyśmy wszystko interpretowali usprawiedliwiając się sami i utwierdzając w swoich grzechach, to z pewnością tłumaczenie się Ewy z zerwania jabłka załatwiłoby sprawę i nikt nie wygnałby jej z raju. W USA obecnie wielu duchownych protestanckich przechodzi na katolicyzm bo pragną nie być świeczką na wietrze lecz stać na straży trwałych zasad moralnych.
![]() |
![]() |
#360 |
Zakorzenienie
|
hmm nie no mialam na mysli to ze chrzczac dziecko to i wychowywac je wedle zasad kosciola czy jedno wyklucza drugie? moi rodzice nie byli religijni nie sa praktykujacy ale jakos nauczyli modlic,wysylali do Kosciola , chodzli z nami
ale wsumie tez pewnie jest ciezko wychowywac dziecko po katolicku sammeu nie bedac nim.... ale jest to mozliwe jednak mysle |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:54.