Kot sika, załatwia się poza kuwetę + jak pozbyć się zapachu - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-26, 16:48   #331
esfira
Zakorzenienie

Dot.: Dwie kotki- jedna sika po kątach

zgadzam się z Czarnym Kotem, to ma związek z rywalizacją, a dokładniej dominacją młodszej kotki. To dość dziwne, że nowa kotka zdominowała rezydentkę, bo zawsze "pierwsze" zwierzę jest w lepszej sytuacji, ale trudno, stało się. Innego rozwiązania niż feliway albo Krople Bacha (http://drbach.pl/index.php/media/dziennikp2 nadają się tez dla zwierząt, podobno efekty są )) nie widzę, bo przecież nie o to chodzi, żeby oddac jednego kota, c'nie?

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-26, 16:51   #332
esfira
Zakorzenienie

Dot.: WIELKI problem z kotem robiącym kupe poza kuwetą

Iguśka, mam złoty pomysł dorwałam w czytelni mądra ksiazkę o chorobach kotów i tam radzą przed posiłkiem nasypac kotu trochę suchej karmy na miejsce, gdzie sika zazwyczaj - bo kot nie nasika tam, gdzie jada (oczywiście nie sypac karmy do kałuży, tylko kiedy jest tak sucho akurat)
albo, gdy kotka pojawia się na kanapie, odwrócic jej uwagę za pomocą zabawki, bez odzywania się (tak pisali )

Stary 2008-02-28, 13:38   #333
pani z herbata
Zadomowienie

wet zaleca bicie zwierzaka??!! Q! co za swiat.

moj Ryzy niekastrowany wolnobiegajacy, przychodzi rano i wychodzi wieczorem lub w nocy.

raz jedyny zrobil mi kupsko na lozko w sypialni. a to dlatego ze zamknelam okno wychodzac do pracy i jak wrocilam na lunch to kupa pieknie zawinieta w pizame czekala na moj powrot. posciel wyprana i kotu przez mysl nie przyszlo walnac kupska jeszce raz w tym samym miejscu.

od tamtego czasu ma swoja kuwete, z ktorej ostatnio w ogole nie korzysta no ale lepiej zeby tam stala tak na wszelki..

moze poloz na kanape zabawke kota, jego kocyk lub poduszke. bedzie wiedzial ze tam nie nalezy kupkac
pani z herbata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-07, 07:15   #334
Iguśka
Raczkowanie

Dawno nie pisałam bo próbowałam wszystkich metod. Myślałam już, że rozsypanie karmy pomoże. Byłam zadowolona bo przez 3 dni nic nie zrobił (tylko zjadał karmę, a ja spowrotem dorzucałam), ale wczoraj okazało się że zjadł trochę i w to samo miejsce nasikał

Witki opadają....
Iguśka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-13, 15:50   #335
narkotyk
Raczkowanie

'Próbowałam już różnych rzeczy, od przetrzepania mu skóry, przez wytarzanie ryjka w tym, po wyrzucenie go na dwie noce na podwórko ale nic nie pomogło'

Jak można kocią mordkę wsadzac do jego odchodów?! Wywalanie z domu? Tylko tym go odstraszasz od siebie... Mojej koleżanki brat tez tak robił... Po tym ich kot chował się po kątach... Okropnie się bał domowników.
Aaa i takim sposobem niczego mu nie przetłumaczysz, bo jemu się to nie będzie kojarzyło z robieniem kupek do kuwety
Z moja kotką miałam też taki problem... Ale moja piękność zmądrzała^^
Stary 2008-06-15, 10:55   #336
buttreflyyyy
Zadomowienie

Dziewczyny, już nie wiem co robić, jestem załamana zachowaniem mojej 3 letniej kotki. Jest persem, od 2,5 roku nie było z nią żadnych problemów, a kilka miesięcy temu zaczeła załatwiac się najpierw w różnych miejscach w przedpokoju (tylko kupka) a ostatnio również pod oknem przy zasłonach w salonie (kupka i siku). Poza tym były różne epizody z sikaniem ale pojedyńcze przypadki powodowane dziwnym intensywnym zapachem np. torby podróżnej, starych dokumentów np. nasikała do torby hydraulika gdzie były jego narzędzia, raz w wannie, raz do torby podróżnej, na szczęście pustej, i wczoraj na moje notatki które zostawiłam na podłodze (na szczęście juz egzamin zaliczony bo nie miałabym z czego się uczyć ) ale te przypadki były pojedyńcze w okresie mniej więcej pół roku. Najbardziej martwi mnie to miejsce przy zasłonach, nie widać jej za nimi, nigdy nie przyłapałam jej na gorącym uczynku więc wyłapani momentu nie pomaga. kuweta jest czysta, miseczki stoją ok. 1m od niej i nigdy nie było z tym problemu. Kotka nigdy nie wychodziła więc raczej nie robi tego na złość że jej nie wypuszczam, próbowałam już po takich incydentach postawić ją obok zasłon gdzie narobiła i pokazać ze nie powinna tego robić karcąc ją niebolesnym klapsem i wygonieniem z pokoju. Próbowałam też za radą mojej teściowej nasypać w miejscach gdzie się załatwia karmę -bo podobno koty nie jedzą tam gdzie się załatwiają-zrobiłam to dzis rano i wiecie co? Kotka zjadła kilka kulek karmy a następnie zrobiła siku obok Teraz zdarza się to codziennie, nie wiem co mam robić, codziennie piorę zasłony, szoruję octem drewnianą podłogę, nic nie pomaga...nie mogę wstawić kuwety do salonu bo pisaek ma jednak zapach i nie byłoby to miłe poza tym jak by to wyglądało, piasek ma od zawsze ten sam więc to tez nie jego wina...
buttreflyyyy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-17, 19:43   #337
Nati02
Zakorzenienie

Mam pytanie odnośnie załatwiania potrzeb fizjologicznych kotów
Od lat marzę by mieć persa. Blokuje mnie tylko jedna rzecz: kuweta. Wiem, że nie śmierdzi od niej ale nie potrafię się przełamać. Czy jeśli nauczę kotka załatwiać się na dworze to nie będzie to dla niego problemem? Nie miałam jeszcze rasowego kotka i prawdę mówiąc nie do końca wiem jak się z nimi postępuje Jedynym problemem jest ta kwestia załatwiania się.
Da się tak nauczyć kotka, że będzie pokazywał kiedy chcę się załatwić?

Wiem, że to banalne pytania, ale dla mnie podstawowe

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-06-17, 21:09   #338
mysza_87
Zakorzenienie

GG do mysza_87

Cytat:
Napisane przez Nati02 Pokaż wiadomość
Mam pytanie odnośnie załatwiania potrzeb fizjologicznych kotów
Od lat marzę by mieć persa. Blokuje mnie tylko jedna rzecz: kuweta. Wiem, że nie śmierdzi od niej ale nie potrafię się przełamać. Czy jeśli nauczę kotka załatwiać się na dworze to nie będzie to dla niego problemem? Nie miałam jeszcze rasowego kotka i prawdę mówiąc nie do końca wiem jak się z nimi postępuje Jedynym problemem jest ta kwestia załatwiania się.
Da się tak nauczyć kotka, że będzie pokazywał kiedy chcę się załatwić?

Wiem, że to banalne pytania, ale dla mnie podstawowe
Jak najbardziej można nauczyć kota, żeby załatwiał się tylko na dworze. Jeżeli jednak zastanawiasz się nad persem, to weź pod uwagę, że te koty mają dłuższą sierść niż normalne koty i pielęgnacja tej sierści zajmuje sporo czasu nie mówiąc już o problemie z kotem, gdy na dworze pada deszcz - mój kot nieraz nie wychodzi na dwór przez tydzień lub dwa tygodnie bo po prostu za każdym wypuszczeniem musiałabym go kąpać, a jest to po prostu niewykonalne. No i trzeba generalnie być często w domu (szczegolnie gdy kociak jest mały) i brać go po każdym przebudzeniu i po jedzeniu na dwór, żeby mu się wpoić nawyk załatwiania na dworze. Na początek dobre jest także zostawianie uchylonych drzwi na dwór(o ile oczywiście mieszkasz na parterze).

Z własnego doświadczeniawiem jednak wiem, że u mnie bez kuwety nie dałoby się trzymać kota, gdyż często załatwia się w nocy, a przecież trudno za każdym razem go wypuszczać. Tym trudniejsze jest to przy kociątku, bo one się naprawdę bardzo często załatwiają.

Ja kuwetę trzymam w moim pokoju, w którym śpię razem z kotem i używam zapachowych piasków Benek i dzięki temu nic nie czuć, że w pokoju przebywa kot,a nawet czuć ładny zapach lawendy
Stary 2008-06-18, 10:17   #339
Nati02
Zakorzenienie

Dziękuje za uspokojenie
Kotka planuję kupić w sierpniu tak by dwa pierwsze miesiące z nim być w domu, zanim się studia rozpoczną. Myślę, że jakoś się przemęczę z uczeniem załatwiania na dworze, ale z tego co piszesz, kuweta też będzie potrzebna
Stary 2008-06-18, 14:27   #340
mysza_87
Zakorzenienie

GG do mysza_87

Cytat:
Napisane przez Nati02 Pokaż wiadomość
Dziękuje za uspokojenie
Kotka planuję kupić w sierpniu tak by dwa pierwsze miesiące z nim być w domu, zanim się studia rozpoczną. Myślę, że jakoś się przemęczę z uczeniem załatwiania na dworze, ale z tego co piszesz, kuweta też będzie potrzebna
myślę, że przy persie kuweta jest niezbędna, bo jak przyjdą deszcze to naprawdę pielęgnacja dłuższej sierści jest bardzo męcząca

aaa i bardzo ważne jest od małego przyzwyczajać go do kąpieli
Stary 2008-07-04, 11:18   #341
effcia82
Zakorzenienie

Dot.: Mój kot wyrzekł się kuwety :(

moja kicia z reguly zalatwia sie do kuwety ale raz na pare dni zdarza jej sie poza.
szczegolnie upodobala sobie zlew jezeli chodzi o mocz, kupke lubi zrobic w lazience - do wanny lub na podloge (prawie jak czlowiek). wczoraj bardzo kreatywnie nasikala na kuchenke. boje sie zeby nie zaczela zalatwiac sie na powierzchnie trudne do czyszczenia i chlonace zapach (dywany, kanapy).
wybieram sie z nia do weterynarza (jak bedzie mial kto zaniesc 6-kilogramowego potwora) i czytalam ze potrzebne jest badanie moczu tylko niezwykle mnie zastanawia jak go pobrac. moze macie jakies sposoby??
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-09, 14:51   #342
kici
Raczkowanie

Nie przeczytałąm całego wątku, więc może już taka propozycja się pojawiła. Sama mając taki problem znalazłam radę która zadziałała. Należy postawić w miejsce w którym robi kot, a nei powinien, miseczkę z jedzieniem. Trochę nieestetyczne, ale lepsza miseczka z chrupkami niż kał. Po pewnym czasie miseczka zrobiła sie zbędna i już nie musi tam stać żeby kot nie robił.
Powodzenia
kici jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-15, 08:57   #343
marrellic
Zakorzenienie

Dot.: Lejąca kotka- już mam dość :(

Mam kotkę w domu od 5 dni. Przez pierwszą noc nasikała gdzie się dało, ale teraz już sika normalnie do kuwety.
Ale dzisiaj rano obudziło mnie drapanie po kołdrze, wstałam no i zobaczyłam swoją kotkę jak próbuje zakopać swoje siuśki na mojej kołdrze Nie wiem czemu to zrobiła.. Cały czas chodziła do kuwety.

Myslicie że może przez to, że wczoraj wieczorem nie wybrałam kupy z kuwetki? Albo już za bardzo żwirek jest zużyty? (Mam silikonowy z Hiltona, pisze że po 30 dniach dopiero wymienić całą zawartość kuwety)
Albo zrobiła mi na złość? Bo ona lubi spać na prześcieradle, a dzisiaj widziałam że moja kołdra zajmowała całą powierzchnię łóżka?

Proszę o odpowiedź
marrellic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-15, 10:16   #344
esfira
Zakorzenienie

napisz coś wiecej o tej kotce- czy jest młoda, czy była nauczona sikac do kuwety, czy czasem załatwia się do kuwety czy wcale
czy wybierasz z kuwety zasikany żwirek? a może kotu nie odpowiada ten rodzaj zwirku, może kiedyś używał innego?

Stary 2008-07-15, 10:50   #345
marrellic
Zakorzenienie

Kotka ma 7 tygodni. U poprzedniego wlasciciela sikala normalnie do kuwety. u mnie przez pierwsza noc nie. Ale na drugi dzien juz normalnie. wiec od 4 dni sika normalnie do kuwety. Nie wybieram sikow z kuwety bo mam zwirek silikonowy - nie trzeba wybierac sikow bo one same wyparowuja. Tylko kupe. Od pierwszej nocy zawsze zalatwia sie do kuwety nie mialam z tym problemow.

No i dzisiaj rano drapala w poscieli jak w kuwecie i sie wysikala, i jeszcze chciala zakopac

Przepraszam za brak polskich znakow ale cos mi sie popsulo
Stary 2008-07-15, 12:47   #346
K@sieńka
Zadomowienie

GG do K@sieńka

Siki nie wyparowują

One po prostu wsiąkają w żwirek i trzeba go wymieniać. Niektóre koty nie wchodza o kuwety, w której czują już mocz, trzeba za każdym razem wymienić zużyty żwirek. Może twój kociak też tak robi?

K@sieńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-15, 13:49   #347
czarny kot
Zakorzenienie

Koty nie lubia brudnej kuwety, nie lubia tez jak kuweta stoi za blisko miski (wiem po Mru, unikal kuwety jak miski staly pol metra obok). Nie prubowalam silikonowego zwirku, uzywalismu drewnianego Kats best'a i benka czy benkopodobnego szarego. Mru chyba najbardziej preferuje drewnianego Besta.

Wątek z biżuterią
czarny kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-15, 14:14   #348
marrellic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez K@sieńka Pokaż wiadomość
Siki nie wyparowują

One po prostu wsiąkają w żwirek i trzeba go wymieniać. Niektóre koty nie wchodza o kuwety, w której czują już mocz, trzeba za każdym razem wymienić zużyty żwirek. Może twój kociak też tak robi?
Tak ale na opakowaniu tak pisze. I że kupe wybiera się za każdymrazem a siki wyparowują po 30 sekundach, oraz ze całą zawartość kuwety nalezy wymienić raz na 30 dni.

Gdybym miała wybierać wszystkie siki mojej kotki (czyli około 4 razy dziennie) to bym się chyba na ten żwirek nie wypłaciła Ale jak mus to mus. Spróbuje przynajmniej mam nadzieje że macie racje
Stary 2008-07-15, 14:17   #349
esfira
Zakorzenienie

siki nie wyparują, ja w moim żwirku (drewnianym) wybieram te zbrylone grudki, może tak samo powinnas robić z silikonowym (wybierać to, co zasikane) albo po prostu zmienić żwirek, bo to może byc problem?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-16, 09:44   #350
marrellic
Zakorzenienie

Jeżeli sytuacja jeszcze raz się powtórzy to napewno. Póki co cały czas sika do kuwetki. Wybieram kupy i wydaje mi się, że to było przez ta kupke niewybraną. Dzisiaj rano ładnie poszła do kuwetki się wysikać
Stary 2008-07-22, 09:02   #351
marrellic
Zakorzenienie

ehh.. Teraz 3 dni pod rząd nasiusiała mi do łożka Wczoraj wymieniłam caluteńki żwirek ale nie.. ona w nocy sika do łóżka i koniec
Stary 2008-07-22, 11:10   #352
bess
Zakorzenienie

Musisz uprac łozko zeby nie czula swojego zapachu,teraz to jej sie kojarzy z toaleta
Polecam tez płyn maskujacy zapachy i odstarszajacy,kupilam sobie wlasnie ,bo dopiero co kanapa mi wyschla tylko ze mojemu sie zdarza jak jest zajeta łazienka i nie ma dostepu do kuwety
bess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-22, 21:43   #353
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marrellic Pokaż wiadomość
ehh.. Teraz 3 dni pod rząd nasiusiała mi do łożka Wczoraj wymieniłam caluteńki żwirek ale nie.. ona w nocy sika do łóżka i koniec
a może jest chora, ma problemy z nerkami? być może odreagowuje w ten sposób jakiś stres, zmianę w swym życiu (np pojawienie się nowego kota/człowieka w domu, remont, przeprowadzka itp)?
loss_lauri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-24, 11:17   #354
marrellic
Zakorzenienie

Może przeżywać nowy dom
Ale zainwestuje w ten odstraszacz bo kurczę:P
Stary 2008-07-24, 11:50   #355
effcia82
Zakorzenienie

http://www.vetserwis.pl/kot_mocz.html

to link do fajnego artykułu z całą listą przyczyn załatwiania się poza kuwetą.
może to być spowodowane chorobami (np nerek), może być uwarunkowane psychologiczne, kot może też po prostu nie lubić z jakiegoś powodu kuwety.

moja kicia lubi sobie od czasu do czasu lejnąć do zlewu. przyczyny jeszcze nie odkryłam
Stary 2008-07-24, 15:29   #356
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
http://www.vetserwis.pl/kot_mocz.html

to link do fajnego artykułu z całą listą przyczyn załatwiania się poza kuwetą.
może to być spowodowane chorobami (np nerek), może być uwarunkowane psychologiczne, kot może też po prostu nie lubić z jakiegoś powodu kuwety.

moja kicia lubi sobie od czasu do czasu lejnąć do zlewu. przyczyny jeszcze nie odkryłam
dobrze, że do zlewu; - mój Blumek musi 'zaznaczyć' wszystko nowe co się pojawi w domu, i tak kupione ubrania muszę od razu schować do szafy, bo zapewne 'śmierdzą' Blumkowi sklepem i naniesie na nie swój zapach, boję się, żeby nie nasikał gościom do butów - też trzeba je chować... po prostu wszystko, co ma obcy zapach musi być 'oswojone'...
Stary 2008-07-24, 21:59   #357
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez loss_lauri Pokaż wiadomość
dobrze, że do zlewu; - mój Blumek musi 'zaznaczyć' wszystko nowe co się pojawi w domu, i tak kupione ubrania muszę od razu schować do szafy, bo zapewne 'śmierdzą' Blumkowi sklepem i naniesie na nie swój zapach, boję się, żeby nie nasikał gościom do butów - też trzeba je chować... po prostu wszystko, co ma obcy zapach musi być 'oswojone'...

a jest wykastrowany?
bo kastracja to chyba jedyny sposób aby kot (chłopczyk) nie znaczyl terytorium

co do mojej kici to faktycznie jest niezwykle dla nas łaskawa, że nie wybrała np dywanu lub kanapy

EDYCJA: dziś w nocy ma kicia najszczała na kuchenkę gazową, zlew był zastawiony. czyż nie jest pomysłowa?

Edytowane przez effcia82
Czas edycji: 2008-07-25 o 09:10
Stary 2008-07-25, 09:33   #358
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
Napisane przez aromatyzowana Pokaż wiadomość
pod nieobecność mamy wywiozłabym ją do schroniska,a mamie powiedziała,że wypuściłaś kotka na dwór a on już nie wrócił,może wpadł pod samochód,dlatego nie wraca.
nie wyobrażam sobie mieszkać w domu zaszczanym przez kota,chyba nasze samopoczucie i zdrowie jest ważniejsze niż zachcianki złośliwego kotka,wspólczuję Ci szczerze
weźcie sie ludzie opanujcie!!!!! Właśnie przez tkich jak wy schroniska są przepełnione!!! Wziełam sbie kotka bo był mały i słodki a teraz jest duży i sika to go nie chce ... taaak .... najlepiej uśpić zdrowe zwierze lub oddać do schroniska ... a moze problem jest w jej właścicielce??? moze za duzo jej pozwalaliście???? Nie rozumiem jak mozna nie dac sobie rady z małym kotem!?!? pokaż mu poprostu jakie jest jej miejsce w hierarchii widocznie ona myśli ze jest pępkiem świata i trzeba to zmienić... a nie pozbywać sie kota!!!!!!

Ja wczoraj zawiozłam do schroniska psa i dziś po niego jade choć nie był mój i zawiozłam go bo był wychudzony i bezdomny a teraz załuje bo zobaczyłam w jakich warunkach te biedne zwierzęta przebywają!!!!!!

ludzie więcej rozumu!!!! Zanim weźmiesz zwierze do domu zastanów sie jakie mogą być konsekwencje.... a nie w razie problemów wyrzucaj je!!!!!

to tak jak by ciebie mama oddała do domu dziecka bo przynosisz bezprzerwy jedynki ze szkoły lub bijesz koleżanki bezprzerwy i są same problemy z tobą!!!!!

zresztą brak mi słów do otaczającej mnie ze wszystkich stron głupoty ludzkiej!!!!!
glizdka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-25, 10:27   #359
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
a jest wykastrowany?
bo kastracja to chyba jedyny sposób aby kot (chłopczyk) nie znaczyl terytorium

co do mojej kici to faktycznie jest niezwykle dla nas łaskawa, że nie wybrała np dywanu lub kanapy

EDYCJA: dziś w nocy ma kicia najszczała na kuchenkę gazową, zlew był zastawiony. czyż nie jest pomysłowa?
jasne - już od ponad roku, dlatego to znaczenie w jego przypadku jest tak zastanawiające. wet mówi, ze to właśnie Blumka sposób na odreagowanie stresu (bo nawet obcy zapach, np nowo kupionych ubrań, kosmetyków może byz dla niego stresujący...) macie może jakieś namiary na kociego psychologa?.
Stary 2008-07-25, 10:30   #360
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez glizdka Pokaż wiadomość
weźcie sie ludzie opanujcie!!!!! Właśnie przez tkich jak wy schroniska są przepełnione!!! Wziełam sbie kotka bo był mały i słodki a teraz jest duży i sika to go nie chce ... taaak .... najlepiej uśpić zdrowe zwierze lub oddać do schroniska ... a moze problem jest w jej właścicielce??? moze za duzo jej pozwalaliście???? Nie rozumiem jak mozna nie dac sobie rady z małym kotem!?!? pokaż mu poprostu jakie jest jej miejsce w hierarchii widocznie ona myśli ze jest pępkiem świata i trzeba to zmienić... a nie pozbywać sie kota!!!!!!

Ja wczoraj zawiozłam do schroniska psa i dziś po niego jade choć nie był mój i zawiozłam go bo był wychudzony i bezdomny a teraz załuje bo zobaczyłam w jakich warunkach te biedne zwierzęta przebywają!!!!!!

ludzie więcej rozumu!!!! Zanim weźmiesz zwierze do domu zastanów sie jakie mogą być konsekwencje.... a nie w razie problemów wyrzucaj je!!!!!

to tak jak by ciebie mama oddała do domu dziecka bo przynosisz bezprzerwy jedynki ze szkoły lub bijesz koleżanki bezprzerwy i są same problemy z tobą!!!!!

zresztą brak mi słów do otaczającej mnie ze wszystkich stron głupoty ludzkiej!!!!!
dokładnie, glizdko. aromatyzowana - ty chyba jesteś bez serca, skoro tak mówisz; tacy ludzie jak ty w ogóle nie powinni mieć kotów czy psów; mnie również brakuje słów.....
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości