Czy pracujecie w ciąży? - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-07, 01:55   #331
mlmFM
Rozeznanie

GG do mlmFM Send a message via Skype™ to mlmFM
Dot.: Czy pracujecie w ciąży?

Cytat:
Napisane przez OYE Pokaż wiadomość
a twoj TZ jaka chorobe sobie wymysli zeby ponieluchowac? wiesz co by bylo jak by kazdy sobie wymyslil "chorobe" bo juz 4 lata pracuje i jeszcze 40 bedzie takze czas i pora ponieluchowac
takze nie, nie masz prawa bo prawo mowi wyraznie ze zwolnienie jest dla osob ktore nie sa zdolne do pracy a nie dla osob ktore czuje ze czas i pora zwrotu pieniedzy i lenistwa
Mówię o konkretnym przypadku - czyli ciąży
Jak nie będzie mnie na ok. 40 lat pracy 8-11mies z powodu dziecka (ciąża + macierzyński) to świat się nie zawali, a prawo mam przynajmniej póki go nie zmienią, a jeżeli jest to możliwe, to zamierzam z tego skorzystać, może gdyby pracodawca byłby inny, to nie musiałabym brać w ogóle zwolnienia, ale w moim przypadku nie mam innego wyjścia
mlmFM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-07, 08:32   #332
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

A bierzecie pod uwagę sytuację, gdy kobieta w ciąży pracuje w warunkach mało przyjaznych? Jak widzę, nie. A nie każdy pracodawca ową ciążę uszanuje.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-07, 10:24   #333
karolca
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;17014906]A bierzecie pod uwagę sytuację, gdy kobieta w ciąży pracuje w warunkach mało przyjaznych? Jak widzę, nie. A nie każdy pracodawca ową ciążę uszanuje.[/QUOTE]
Ja mam takie warunki. I nie będę się dwa razy zastanawiała.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-07, 10:33   #334
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Ja mam względnie dobre. Nie stoję w trakcie przerw na dyżurach, ale za to mam pod opiwkę niepełnosprawne ruchowo dzieci. Do tego w trakcie przerw na korytarzach to walka, ciągle boję się, że ktoś na mnie wpadnie. Dzieciaki chodzą chore, bo rodzice mają to często gęsto gdzieś. No i najgorsze - dojazdy. ogólnie nie przeszkadzają mi, ale telepanie się pół godziny w zatłoczonym autobusie w jedną stronę nie jest przyjemne i bezpieczne.
Mimo to na razie chodzę (co prawda teraz l4, ale na zatoki rozwalone). Ale nie wyobrażam sobie, bym miała do maja pracować. I nie dlatego, że tak koniecznie pracodawcę i ZUS chcę oszwabić
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-20, 15:03   #335
invisible_01
Zakorzeniona

Odświeżam wątek, ciekawa jestem jakie opinie mają obecne ciężarne Przyznam, że niektóre opinie w tym wątku mnie zszokowały (głównie te z początku).
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-20, 22:18   #336
katiem
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Odświeżam wątek, ciekawa jestem jakie opinie mają obecne ciężarne Przyznam, że niektóre opinie w tym wątku mnie zszokowały (głównie te z początku).
Ja pracuję - mam teraz 26 tydzień. Chcę pracować dopóki będę sie dobrze czuła i o ile gin mi pozwoli. ale mam działalność więc sama decyduję ile pracuję. W tej chwili 4 dni po 5 godzin. więc nie tak źle.
Nie ukrywam, że ze względów finansowych bo na zwolnieniu z Zusu dostanę grosze.

Pawełek

Kubuś
katiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-21, 07:32   #337
pumas
Zakorzenienie

Ja pracowałam do 33 tygodnia, a poszłam na zwolnienie tylko dlatego, że szef mnie wygonił, bo nie chciał, żebym tyle kilometrów dojeżdżała do pracy, a potem siedziała na tyłku 8h dziennie przed komputerem. Jeśli tylko zdrowie pozwala, polecam każdej kobiecie pracę do końca, czyli ile się da. Czas zupełnie inaczej biegnie, człowiek czuje, że żyje, że jest potrzebny.
pumas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-21, 07:56   #338
iizabelaa
Zakorzenienie

Ja pracowałam do około 22tc,
najpierw byłam na chorobowym z powodu grypy, która złapałam 2 razy pod rzad, wyleczyłam się, poszłam na tydzień do pracy i znowu.
Było to dosyć kłopotliwe dla pracodawcy.
Za każdym razem myślał, że już się nie pojawię.

Potem wylądowałam w szpitalu,
i od tego czasu już mi gin dawał L4.
Stawianie macicy wydaję mi się, że to było spowodowane stresem.

Gdybym miała pracę typu 8h i pakuje torebkę do domu to chyba bym jeszcze trochę popracowała.
Stary 2012-05-21, 19:43   #339
madzius90
Zakorzenienie

Ja jestem obecnie w 15 tyg. do tej pory pracuję i mam jeszcze zamiar pracować o ile nie będzie żadnych przeciwskazań
madzius90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-21, 22:28   #340
tajka88
Zakorzenienie

Ja pracowalamdo 34 tygodnia ciazy, pewnie moglabym dluzej, ale juz bylo ciezko.
To co sie dzieje w Polsce z chodzeniem na L4 podczas ciazy normalnie mnie sozkuje, w UK i w Hiszpanii tego nie widzialam. Oczywiscie, jelsi ktos pracuje ciezko fizycznie, to jeszcze ujdzie, ale takie branie chorobowego ot tak bo jest sie w ciazy jest dla mnie zdecydowanym naciaganiem.

CIAZA TO NIE CHOROBA

tajka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-22, 10:14   #341
amandi84
Zadomowienie

Po pierwsze wiadomo - każda ciąża jest inna. Dolegliwości mogą być przeróżne i lepiej się wstrzymać przed krytyką.

Uważam, że kobieta od mniej więcej połowy ciąży, nawet jeśli dobrze się czuje, ma prawo zdecydować czy woli zostać w domu.
U mnie było tak, że pracowałam do 5. miesiąca. Mimo w pierwszym trymestrze codziennych nudności chodziłam do pracy - ale fakt nie były one bardzo nasilone. Zwyczajnie chciałam dokończyć wszystkie projekty, oddelegować moje obowiązki, tak aby pracodawca nie miał powodu by być ze mnie niezadowolonym.
Fakt moja firma to duża korporacja, przyjazna raczej matkom i niemal wszystkie moje koleżanki z działu już przed 3. miesiącem szły na l4. To dla mnei przesada ( o ile oczywiście dobrze się czują) - w kółko pytały mnie - co ja tu jeszcze robię..

Mimo, iż czułam się dobrze lekarze już od 4 miesiaca pytali mnie czy nie chciałabym l4. Uległam ponieważ:

* nie chciałam narażać się na dodatkowy stres w pracy;
* praca siedząca przy komputerze - wiem już jak boli krzyż czasem po 20 min;
* mimo niby komfortowej pracy biurowej - klimatyzacja, nawiewy, ciągle byłam przeziębiona;
* chciałam dobrze przygotować się do macierzyństwa - czytam książki, porady, śledzę opinie jaki smoczek, butelkę itp najlepiej wybrać;
* poświęcam czas sobie i spędzam go aktywnie - chodzę na jogę dla kobiet w ciąży, aqua aerobik, szkołę rodzenia, fitness, spacery, kosmetyczka;
* podnoszę swoje małe kwalifikacje w zakresie gotowania, języka angielskiego itp
* mam czas, aby przygotować pokoik dla maleństwa

Wcale nie czuję się zasiedziana w domu, wręcz czasem mam zbyt mało czasu. Chciałam poświęcić ten czas sobie i maleństwu - nie miałabym go tyle przychodząc wykończona z pracy.

Teraz chcę nabrać sił, bo niedługo również będę w domu, ale to już będzie zupełnie inna bajka..

Poza tym, zaraz po macierzyńskim chcę wrócić do pracy, także 4 miesiące poświęcone dla siebie i dziecka z tytułu urodzenia maleństwa nie jest wg mnie naciąganiem ani pracodawcy ani państwa.
Tym bardziej, że już wiem iż na żłobek nie mam szans, wchodzi w grę prywatny lub kombinacje alpejskie, ale to już zupełnie inna bajka..

Pozdrawiam wszystkie mamy, jak dla mnie mama, która chodzi do pracy nie jest ani lepsza ani gorsza - każda kobieta jak dla mnei ma prawo zdecydować mając już spore obciążenie w postaci brzuszka co jest dla niej lepsze.

A na koniec (tou już odrywam się od mojego przypadku) - czasem jeszcze decydują względy ekonomiczne - nieraz wypłata na l4 jest sporo większa od tej, którą kobieta dostawałaby chodząc do pracy.. A wiadomo pieniądze potrzebne są przy niemal zerowym, de facto dla wielu kobiet, wsparciu ze strony państwa.

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
Ja pracowałam do około 22tc,
najpierw byłam na chorobowym z powodu grypy, która złapałam 2 razy pod rzad, wyleczyłam się, poszłam na tydzień do pracy i znowu.
Było to dosyć kłopotliwe dla pracodawcy.
Za każdym razem myślał, że już się nie pojawię.
Dokładnie zasem bywa io tak, pracodawca wolałby zatrudnić kogoś na zastępstwo, bo sytuacja chodzenia w kratkę nei jest dla niego korzystna.
Nic na siłę.

Trochę meni na tym wątku przerażają ostre opinie matek pracujących, które tak mocno krytykują te na l4. Może się zastanowią z jakiego tylko względu chodzą do pracy - może jedynym powodem jest kasa i lęk o utratę pracy...

Dla mnei nic nie jest tylko białe lub czarne, sama nei znosze naciągania państwa, bo de facto naciągamy całe społeczeństwo, siebie samych, jak czytałam ostatnio wątek o zakładaniu firm tuz przed rozwiązaniem i brania wysokiego macierzyńskiego to się we mnei gotowało.. No,a le bez przesady - nie ma co się katować do ostatnich dni... coś się kobiecie należy za ten cały wkład włożony w wychowanie nowej jednostki społecznej
http://www.pmiska.pl

Edytowane przez amandi84
Czas edycji: 2012-05-22 o 10:41
amandi84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-22, 10:42   #342
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Naciągnie Państwa mnie nie razi - bo jako żona "małego"przedsiębiorc y i pracodawcy widzę, że w życiu nie wyciągniemy od tego naszego kochanego Państwa tyle, ile ono ciągnie z nas na co dzień.
Rzeczywiście pracodawcy nie jest łatwo, kiedy musi szukać zastępstwa i nie jest pewny, czy pracownik wróci po macierzyńskim - ale tu też bywają różne sytuacje. Mnie lekarz chciał wypisać zwolnienie już chyba w 3 miesiącu - bo musiałam leżeć a później zwyczajnie nie mogłam się przemęczać. I to nie tak, że nic mi nie można, tylko często po wysiłku boli mnie brzuch i mam anemię. Zwolnienia nie brałam, bo tylko pomagałam mężowi w prowadzeniu sklepu. Nie pracuję więc teraz i nie pobieram żadnych świadczeń. I owszem, tuż przed porodem zamierzam otworzyć działalność i pobierać spore macierzyńskie. Mam takie konstytucyjne prawo i żadnych sentymentów wobec Państwa, które próbuje karać przedsiębiorców za zatrudnianie pracowników podwyższonym zusem i składkami.
Szykowałam się do założenia firmy już od jakiegoś czasu i jak się udało zajść w ciążę postanowiłam poczekać z założeniem, żeby jednak tych składek zapłacić mniej i zyskać na tym więcej. W normalnym kraju nie musiałabym tak kombinować, bo ten kraj nie oszukiwałby mnie na każdym kroku i dawał coś w zamian (taka powinna być rola Państwa - w zamian za podatki daje opiekę), ale w Polsce po kilku latach prowadzenia firmy z mężem wyzbyłam się jakichkolwiek złudzeń i sentymentów.
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-22, 11:04   #343
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez amandi84 Pokaż wiadomość
Trochę meni na tym wątku przerażają ostre opinie matek pracujących, które tak mocno krytykują te na l4. Może się zastanowią z jakiego tylko względu chodzą do pracy - może jedynym powodem jest kasa i lęk o utratę pracy...

A mnie nie przerażają, maja do tego prawo.
To chyba normalne, że z powodu pieniedzy gównie się chodzi do pracy. Choć przypadku l4 w ciąży i tak dostaję się 100%.

Gdyby nie szpital to też bym pracowała dalej, choć nie jestem w stanie powiedzieć jak długo, a nie obawiałam się o utratę pracy ani przez chwilę.
Stary 2012-05-22, 11:37   #344
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez amandi84 Pokaż wiadomość
Po pierwsze wiadomo - każda ciąża jest inna. Dolegliwości mogą być przeróżne i lepiej się wstrzymać przed krytyką.

Uważam, że kobieta od mniej więcej połowy ciąży, nawet jeśli dobrze się czuje, ma prawo zdecydować czy woli zostać w domu.
U mnie było tak, że pracowałam do 5. miesiąca. Mimo w pierwszym trymestrze codziennych nudności chodziłam do pracy - ale fakt nie były one bardzo nasilone. Zwyczajnie chciałam dokończyć wszystkie projekty, oddelegować moje obowiązki, tak aby pracodawca nie miał powodu by być ze mnie niezadowolonym.
Fakt moja firma to duża korporacja, przyjazna raczej matkom i niemal wszystkie moje koleżanki z działu już przed 3. miesiącem szły na l4. To dla mnei przesada ( o ile oczywiście dobrze się czują) - w kółko pytały mnie - co ja tu jeszcze robię..

Mimo, iż czułam się dobrze lekarze już od 4 miesiaca pytali mnie czy nie chciałabym l4. Uległam ponieważ:

* nie chciałam narażać się na dodatkowy stres w pracy;
* praca siedząca przy komputerze - wiem już jak boli krzyż czasem po 20 min;
* mimo niby komfortowej pracy biurowej - klimatyzacja, nawiewy, ciągle byłam przeziębiona;
* chciałam dobrze przygotować się do macierzyństwa - czytam książki, porady, śledzę opinie jaki smoczek, butelkę itp najlepiej wybrać;
* poświęcam czas sobie i spędzam go aktywnie - chodzę na jogę dla kobiet w ciąży, aqua aerobik, szkołę rodzenia, fitness, spacery, kosmetyczka;
* podnoszę swoje małe kwalifikacje w zakresie gotowania, języka angielskiego itp
* mam czas, aby przygotować pokoik dla maleństwa

Wcale nie czuję się zasiedziana w domu, wręcz czasem mam zbyt mało czasu. Chciałam poświęcić ten czas sobie i maleństwu - nie miałabym go tyle przychodząc wykończona z pracy.

Teraz chcę nabrać sił, bo niedługo również będę w domu, ale to już będzie zupełnie inna bajka..

Poza tym, zaraz po macierzyńskim chcę wrócić do pracy, także 4 miesiące poświęcone dla siebie i dziecka z tytułu urodzenia maleństwa nie jest wg mnie naciąganiem ani pracodawcy ani państwa.
Tym bardziej, że już wiem iż na żłobek nie mam szans, wchodzi w grę prywatny lub kombinacje alpejskie, ale to już zupełnie inna bajka..

Pozdrawiam wszystkie mamy, jak dla mnie mama, która chodzi do pracy nie jest ani lepsza ani gorsza - każda kobieta jak dla mnei ma prawo zdecydować mając już spore obciążenie w postaci brzuszka co jest dla niej lepsze.

A na koniec (tou już odrywam się od mojego przypadku) - czasem jeszcze decydują względy ekonomiczne - nieraz wypłata na l4 jest sporo większa od tej, którą kobieta dostawałaby chodząc do pracy.. A wiadomo pieniądze potrzebne są przy niemal zerowym, de facto dla wielu kobiet, wsparciu ze strony państwa.

Dokładnie zasem bywa io tak, pracodawca wolałby zatrudnić kogoś na zastępstwo, bo sytuacja chodzenia w kratkę nei jest dla niego korzystna.
Nic na siłę.

Dla mnei nic nie jest tylko białe lub czarne, sama nei znosze naciągania państwa, bo de facto naciągamy całe społeczeństwo, siebie samych, jak czytałam ostatnio wątek o zakładaniu firm tuz przed rozwiązaniem i brania wysokiego macierzyńskiego to się we mnei gotowało.. No,a le bez przesady - nie ma co się katować do ostatnich dni... coś się kobiecie należy za ten cały wkład włożony w wychowanie nowej jednostki społecznej

Ja ostro krytykuję i uważam, ze kobiety, które zaczynają L4, bo są w ciązy bez wskazań medycznych, nie tylko okradają państwo, ale też inne kobiety i same siebie.
Przepisy prawa pracy dotyczce kobiet w ciązy sobie, a kobiety w ciąży- sobie.
Nic się nie zmieni jeśli same kobiety traktują ciążę jak chorobę. W oczach pracodawcy nie są (nie mogą być ) dobrym kandydatem na pracownika.

Katować się nie trzeba, mozna wykorzystać zaległy urlop np.
Ktoś tu już wcześniej wspominał: wystarczy wejść na wizażową poczekalnię. Ogromna ilść mam na L4. Polki serio są aż tak schorowane i ciężko przechodzą ciążę?
Nie wierzę.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-22, 11:54   #345
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
Ja ostro krytykuję i uważam, ze kobiety, które zaczynają L4, bo są w ciązy bez wskazań medycznych, nie tylko okradają państwo, ale też inne kobiety i same siebie.
Nic się nie zmieni jeśli same kobiety traktują ciążę jak chorobę. W oczach pracodawcy nie są (nie mogą być ) dobrym kandydatem na pracownika.

Ktoś tu już wcześniej wspominał: wystarczy wejść na wizażową poczekalnię. Ogromna ilść mam na L4. Polki serio są aż tak schorowane i ciężko przechodzą ciążę?
Nie wierzę.
Ja tez nie. Tutaj gdzie mieszkam praktycznie kazda kobiete ktora znam pracowala do konca w ciazy. Jest pare wyjatkow, ale to juz byla bardzo powazna sprawa i musialy lezec, przewaznie z blizniakami. Sadze ze kobiety w PL poprostu wykorzystuja to by "odpoczac" i odzyskac chodz troche tych pieniedzy co placa na skladki

Haters Gonna Hate
OYE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-22, 11:57   #346
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
A mnie nie przerażają, maja do tego prawo.
To chyba normalne, że z powodu pieniedzy gównie się chodzi do pracy. Choć przypadku l4 w ciąży i tak dostaję się 100%.

Gdyby nie szpital to też bym pracowała dalej, choć nie jestem w stanie powiedzieć jak długo, a nie obawiałam się o utratę pracy ani przez chwilę.
ja nie miałam 100% a wychodziło mi około 90%
Wszystko dlatego, że średnia z ostatniego półrocza była niższa bo.. do lutego zarabiałam więcej a kolejne miesiące o 200 zł mniej.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-05-22, 16:22   #347
syla39
Wtajemniczenie

A może potraktujmy to jako zadatek na konto emerytury której nigdy i w żadnym wypadku nie wykorzystamy do końca i od razu poczujemy się lepiej Tyle lat człowiek na nią haruje, a na koniec dostaje marne ochłapy Ja tam wyrzutów sumienia nie mam, całe życie ładują nas/was w chxxxja i na koniec dadzą tak jak mojej teściowej 900 czy 1000zł emerytury. No proszę was Nawet na godne życie to nie wystarcza więc gdzie mowa o lekach Tak czy siak uważam że ta kasa nam się należy bo ją wypracowalyśmy

syla39 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-22, 16:49   #348
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
ja nie miałam 100% a wychodziło mi około 90%
Wszystko dlatego, że średnia z ostatniego półrocza była niższa bo.. do lutego zarabiałam więcej a kolejne miesiące o 200 zł mniej.
ja też miałam mniej chorobowego niż wypłaty, bo miałam 2 podwyżki w ciągu roku, poprzedzającego L4,
co nie zmienia faktu, że do obliczenia zasiłku chorobowego w ciąży bierze się 100% podstawy

a twojej sytuacji nie rozumiem za bardzo skoro zarabiałaś więcej a potem mniej to chorobowego powinnaś mieć więcej niż wypłaty
Stary 2012-05-22, 16:53   #349
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
ja też miałam mniej chorobowego niż wypłaty, bo miałam 2 podwyżki w ciągu roku, poprzedzającego L4,
co nie zmienia faktu, że do obliczenia zasiłku chorobowego w ciąży bierze się 100% podstawy

a twojej sytuacji nie rozumiem za bardzo skoro zarabiałaś więcej a potem mniej to chorobowego powinnaś mieć więcej niż wypłaty
teoretycznie.
do dnia dzisiejszego nie doszłam do tego w obliczeniach
Ale nie to jest ważne ile zasiłku miałam, ważniejsze dla mnie bylo zdrowie i samopoczucie

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-22, 18:25   #350
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość

Nie wierzę.
Cytat:
Napisane przez OYE Pokaż wiadomość
Ja tez nie. Tutaj gdzie mieszkam praktycznie kazda kobiete ktora znam pracowala do konca w ciazy. Jest pare wyjatkow, ale to juz byla bardzo powazna sprawa i musialy lezec, przewaznie z blizniakami. Sadze ze kobiety w PL poprostu wykorzystuja to by "odpoczac" i odzyskac chodz troche tych pieniedzy co placa na skladki

Uwazam dokladnie tak samo jak wy

tajka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-22, 19:51   #351
Bakteryika
Wtajemniczenie

ja pracowalam do 38 tyg, na sam koniec zmienilam bo planowalam do 3 dni przed

ale przyznam ze ostatnie 2 dtygodnie pracowac mi sie nie chcialo, i kompletnie sie na pracy nie moglam skupic, wiec nastepnym razem pojde na macierzynski lekko wczesniej (chyba)

wiem ze rozne sa motywy i powody, ale jak przyjaciolce rezydujacej w Polsce oznajmilam ciaze to po pierwszych piskach zapytala kiedy ide na L4 i czy mam juz zarezerwowana 'cesareczke'
Bakteryika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-15, 16:07   #352
Michiru
Zakorzenienie

Cytat:
a pracodawcy swoje.

jakbym czuła się świetnie i gdyby mój pracodawca uszanował to, że jestem w ciąży i dostosował się do przepisów kodeksu pracy to i ja pewnie nie pomyślałabym o pójściu na zwolnienie tylko dlatego, że jestem w ciąży. a przy pierwszej ciąży (zakończonej poronieniem) usłyszałam, że mam załatwić natychmiast l4, bo 1. nie da rady, bym pracowała 8h, 2. nie da rady, bym pracowała przed komputerem góra 4h, 3. nie da rady, by firma zwolniła mnie z obowiązku świadczenia pracy, bo im się to po prostu nie opłaca.

co z tego, że połowicznie wygrałam, bo w końcu nie musiałam przychodzić do pracy (aż do załatwienia l4), skoro musiałam się wykłócić, bo inaczej się niektórych rzeczy załatwić nie da i dostałam bóli podbrzusza, które męczyły mnie przez całe popołudnie, a kilka dni później było już po wszystkim.
Michiru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-15, 17:35   #353
Ninquelote
Wtajemniczenie

Ja pracowałam do początku siódmego miesiąca. Potem zaczęły mi się wakacje i L4 miałam tylko 3 tygodnie przed samym porodem. Dociągnęłam ostatkiem sił do końca roku szkolnego przede wszystkim ze względu na pogodę. Moja lekarka nie daje zwolnień bez wskazań medycznych.

Znam ciężarną która prawie od początku ciąży jest na L4, dostaje pieniądze z zusu i dalej pracuje w tym samym miejscu.
Ninquelote jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-19, 10:43   #354
kratka95
BAN stały

w pierwszej ciąży od 10 tygodnia byłam na zwolnieniu - praca fizyczna i koszmarnie znosiłam ciąże niestety, w drugiej pracowałam do 7 miesiąca - praca biurowa, ciążę przechodziłam łagodniej, ale potem pojawiły sie skurcze, więc lekarz kazał się oszczędzać
kratka95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-20, 09:16   #355
kordelka85
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Michiru Pokaż wiadomość
a pracodawcy swoje.

jakbym czuła się świetnie i gdyby mój pracodawca uszanował to, że jestem w ciąży i dostosował się do przepisów kodeksu pracy to i ja pewnie nie pomyślałabym o pójściu na zwolnienie tylko dlatego, że jestem w ciąży. a przy pierwszej ciąży (zakończonej poronieniem) usłyszałam, że mam załatwić natychmiast l4, bo 1. nie da rady, bym pracowała 8h, 2. nie da rady, bym pracowała przed komputerem góra 4h, 3. nie da rady, by firma zwolniła mnie z obowiązku świadczenia pracy, bo im się to po prostu nie opłaca.

co z tego, że połowicznie wygrałam, bo w końcu nie musiałam przychodzić do pracy (aż do załatwienia l4), skoro musiałam się wykłócić, bo inaczej się niektórych rzeczy załatwić nie da i dostałam bóli podbrzusza, które męczyły mnie przez całe popołudnie, a kilka dni później było już po wszystkim.
Przykro mi.
Z tym prawem kobiet ciężarnych w pracy jest nieciekawie. Pracowałam kiedyś na stacji paliw i tam jedna dziewczyna zaszła w ciąże i nie miała żadnej taryfy ulgowej. Praca po 12 godzin, nocki tez, nie była to tylko sprzedaż na kasie, ale wykładanie towaru, dużo dźwigania, zginania sie. No i poszła na L4, bo jak tak pracować w ciąży.
kordelka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-20, 12:31   #356
Michiru
Zakorzenienie

rzeczywiście, ciekawie nie jest. nie rozumiem tej żółci w stosunku do kobiet w ciąży przebywających na zwolnieniach nawet bez wskazań medycznych. większym problemem są warunki pracy, czy są dostosowywane czy nie, czy pracodawca robi sobie coś kodeksu pracy czy nie, czy zwalnia ciężarną z obowiązku pracy, jeśli nie jest w stanie jej zapewnić stanowiska, czy nie. bo przecież fakt, że praca jest ciężka psychicznie i fizyczna to nie tak w zasadzie nie jest powód, by iść na l4, za to obowiązkiem pracodawcy jest znalezienie rozwiązania. a ile jest osób, które zostały zwolnione z obowiązku świadczenia pracy?? bo ja nie znam ani jednej.

dla mnie lekarze wydający zwolnienia z miejsca, już przy potwierdzeniu ciąży to jakiś mit; zjawisko wcale nie tak powszechne, skoro w poprzedniej ciąży byłam u 4 i od żadnego nie dostałam zwolnienia lekarskiego "na ciążę".
Michiru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-21, 20:05   #357
passion80
Zakorzenienie

Na zwolnienie v poszłam po 2 Miesiącach os zrobieni a testu z, ok 12-13 tc.
Wcześniej zaliczyłam jeden pobyt w szpitalu ale, że nie chciałam zostawiać szefa z dnia na dzień na drugi dzień byłam już w pracy. Po drugim pobycie w szpitalu odpuscilam prace. A plany miałam piekne
Zaliczyłam jeszcze 4 pobyty i urodziłam wczesniaka.
I tak zdarzały się osoby komentujące, że ciąża to nie choroba itp

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka
Stary 2014-09-25, 10:14   #358
anastazja_a
Raczkowanie

U mnie 11 tc i nie myśle o zwolnieniu - narzie nic mi fizycznie nie dokucza, nawet brzuch nie rośnie i tylko te hermony i nastroje powodują, że jestem niebezpieczna dla otoczenia. W ogóle z tym problemem postanowiłam sobie poradzić inaczej - zamówiłam sobie [usunięto nazwę] na stres w ciąży....i liczę, że pomoże bo jakoś trzeba sie ratowac, w sytuacji gdy jestem chodzącą bombą. z pracy nie chce rezygnować - przynajmniej narzie. Jeszce nie mam powodów, więc chcę mieć chociaż nerwy spokojne i mogę zasuwać

Edytowane przez shonyen
Czas edycji: 2014-10-15 o 20:10 Powód: [usunięto nazwę]
anastazja_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-25, 21:05   #359
wika82
Zakorzenienie

Pracowałam do 34 tygodnia, urodziłam w 37.
Stary 2014-09-26, 15:49   #360
AdaWalcz
Raczkowanie

Ja od poniedziałku idę na zwolnienie, a termin mam na koniec grudnia.
AdaWalcz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości